Novinky
Přihlásit pro přidání komentáře
webpaja
...už jsem to tu psal, ale klučičí sen se mi splnil někde kolem 1987, kdy jsme hráli na jedné z ulic mezi domky v České Lípě líný tenis a po hlavní přejelo něco placatého a červeného. Nechali jsme plácání a běželi se podívat kam jede. Bylo to asi o kilometr dál, tam už srocení pod stromy v klidné čtvrti, kde na kraji silnice stála zaparkovaná švýcarská Testarossa. Dodnes obdivuji majitele, že se nezalekl tolika dětí i dospělých kolem a nechal tam auto do druhého dne stát. Nechtělo se mi jít ani domů. Seděli jsme pod stíny dubů a buků a snad hodiny snili o tom, jaký to musí být mít Ferrari Testarossa. 😉
Ja som niečo podobné zažil o zhruba rok neskôr ako ty keď sme s folklórnym súborom boli na zájazde v NSR. Na diaľnici nás švihlo niečo červené placaté a o pár km keď sme zastavili na odpočívadle tam stála Testarossa. Nikomu sa naspäť do autobusu veľmi nechcelo a dodnes ľutujem že neboli vtedy mobily s foťákmi 🙂
Nic tak placatého a širokého jsem si do té doby neuměl ani představit :-!
Tak ono to v SM alebo STOPe nevyzeralo ani omylom také nízke a také široké. Keď si dobre pamätám tak väčšina fotiek z tej doby boli z predo očného pohľadu a trochu zhora,. O to väčší šok človek zažil keď to niekde uvidel naživo. A ten zvuk vytočeného motora čo prenikol do vnútra cez otvorené okná mi znel ešte veľmi dlho v ušiach. 🙂
tak u Testarossy bych asi pěkných pár minut postál i dneska.... pro mě jedno z TOP aut všech dob.... 😄
A takovýmto (a podobným) západním lákadlům chtěli soudruzi konkurovat svými debilními ideologickými kecy! Bez šance! 😁 😁 😁
Londonbridge
Pamatam tieto vozy u nas to malo par doktorov ktory museli minut niekde nakradnute uplatky. Este sa dalo zarobit aj tvrdou pracou ako napr. moj nebohy otec ktory staval cesty v Lybii pre WTB tam platili slusne komunisti davali bony pre ktore trebalo sobne ist do Prahy do banky, myslim nejak 40 000 bonov doniesol za rok + okolo 2000 USD diety + doma isla nej. vyplata z Doprastavu . 80 te roky, Ja som poriadne auta uvidel az v Kanade ked som v r 1992 skusil zivot na zapade a za par tyzdnov som jazdil na jazdenke od Pontiacu ale uz aj vtedy sa mi viac lubil Mercedes ako GM... :-!
Max pohodlie, ticho, palubovka, čalúnenie, výkon...
A potom mi ostalo v pamäti, keď sme po 89 išli do Rakúska (ako všetci) a videli tam občas aj Porsche, neskôr aj Ferrari... Dnes ma už nejaké auto až tak nezaujme - skôr pekný veterán. Naposledy som bol hotový z Concord-u v múzeu - síce lietadlo, ale je to vrchol techniky 😊.
Čo sa doby týka - z osobnej skúsenosti nemôžem nadávať, keďže som bol vtedy dieťa až čerstvý "teenager".
Teraz ak by som mal možnosť previezť sa napr na nejakom modernom skvelom aute, prípadne na Chrysler-y z článku, tak volím Chrysler 😉. Tie nové autá sú skvelé, ale sú zároveň aj také dosť sterilné, dokonalé... Staré auto má také špeciálnu atmosféru...
Ford do "Skopků" dával dvě třílitrové V6
V6 EFI - cca 110 kW = +- 140 HP
a V6 Cosworth 143 kW = +- 191 HP
No a já měl jednoho z (dvou-tří tuctů), který byl osazen tou V6 od Cosworthů, která byla navíc opatřena nenápadnou plaketkou "Tuned by Cosworth Engineering" a mělo to (alespoň podle měření ve zkušebně) nějakých 185 kW?
Ono už je to 20 let, co jsem ho prodal, takže ta čísla ber jako orientační 😊 Ale bylo to moje první SKUTEČNÝ AUTO - a já byl ztracen 😁 😁 😁
Jak řekl kamarád Petr, když jsem se mu s ním přijel pochlubit - "tohle nejsou žádný zasraný výlisky, to je frézované z plného" 😉 😉 😉
Ale Cosworth verze to muselo být něco. Gumy tehdy neměly přilnavost jako teď, rozložení hmotnosti rozhodně nebylo 50/50 a zadek bez různých asistentů uměl tancovat i s polovičním výkonem. To byl manuál?
Převodovka byla (prý) "émerická" - při zařazené (4) a 2.000 RPM to jelo 60 mil (96 km) / hod. Pokud mne paměť neklame, červené pole začínalo na 6.500 RPM?
A výbavy tam bylo ... HAFO 😁 Včetně originálního rádia s kazeťákem, kdy na středovém tunelu před zadními sedadly byly zdířky, do nichž si člověk mohl zapojit sluchátka a pustit si muziku přímo "do ouška" 😁
A je pravda, že u tohohle auto to (decentní) přítlačné prkno na kufru fakt DÁVALO smysl 😁
Tak to byla parádní strojovna, kdyby člověk v telecích letech tušil, jakou cenu to bude mít. Sakra, s tím bych se rád projel! 😉
https😐/www.mobile.de/…r/294878176.html