Motorky
Můj problém, že se mi ta motorka pranic nelíbí a kvalitu bych soudil až při osobní zkušenosti. Nicméně řeči o nákladnosti zkoušek atd. jsou jen kecy. CF moto, Benelli a jiní umí za tyto peníze v případě technicky podprůměrného tříkila kvalitativně lepší a propracovanější motocykly. Nihil sub sole novum a ani tenhle jakože "retro" bike dle mého názoru Jawu na nohy nepostaví. Souhlasím kolego, je mi z toho všeho smutno.
CF a Beneli jsou Číňani. Zatím dělají celkem tuctové motorky, které se snaží dohnat Japonce. Útočí hlavně cenou. Jawa dělá retro motorku s opravdu propracovaným designem, je to opravdu paráda, je vidět, že Pininfarina původní plány dobře prostudovali. Nekopírují jako Čína. Je jen škoda, pokud se to nebude alespoň montovat u nás. Třeba ten Pérák... Jawa je na tom bídně, myslím ta česká, přál bych ji, aby se zvetila. Faktem je, že cena je sebevědomá.
1. Pininfarina vo vlastníctve Indov... A talianský automobilový priemysel ide dole vodou. Kde sme my Európania podeli rozum - predávať také významné spoločnosti do Ázie? Kedysi bol napr Fiat svetovou značkou, dnes? Stojí na hranici krachu... Zničil Talianov blahobyt?
2. Jawa nedokáže vyrobiť motorku, musia to spraviť Indovia 😞. Kedysi bola Jawa TOP značkou, ktorej motorky kopírovali aj Japonci... Krk jej zlomili komunisti 😞. Mal som chvíľu Jawu 350 638 r.v. cca 1991 a tá motorka bola povedzme hrozná, strašne zastaralá technika.
Tak mi napadlo... Prečo Jawa ČR nedohodne nejakú licenčnú výrobu, alebo spoluprácu v ČR? Robili by sa tu (v ČR) motorky Jawa 300 pre EU, USA... Kde je problém? Zlaté české ručičky by to zvládli bez najmenšieho problému.
Kdo si to asi tak koupí, když už ted všichni řvou, že to je za 150 drahé?
Vyrábět v Evropě motoky do objemu 500 ccm se vůbec nevyplatí, snaha na tomto poli konkurovat asii je nesmyslná.
Proto Jawa šla cestou vývoje velkých motrek 1000 a 1200 ccm a k tomu dojed výrobu starých doutaktních 350 pro Kubu, Jižní ameriku a Rusko a Asii.
+ přeprodej čínských a indických strojů s kubatuře 200-400.