Motorky
Jj, pan Pavlus mi také poskládal 350-ku panelku na papírech, bohužel bez čísla na rámu. Prý není třeba, stačí štítek. Moje blbost. Ale hezky se na ni kouká. Ale jezdit už ne, ani jako s veteránem
Nedávno to riešil môj kamarát, oficiálne to nedokázal, tak nakoniec vyrazil číslo na rám - STK urobena...
Článok sa čítal veľmi dobre 😊. Ani som netušil, že je možné si poskladať úplne novú Jawu 350 😊. Jednu má brat v garáži, momentálne síce nejazdí, ale už je tomu veľmi blízko...
Na druhej strane je Jawa 350 starý veterán, ktorý neide, vlní sa... Za cca 65 000 CZK je možné kúpiť výborné motorky všetkých štýlov v celkom slušnom stave. Otázka znie - Načo kupovať novú Jawu?
Nedávno som kúpil Hondu Transalp 650. Síce nie je nová, ale je to celkom nezničiteľná motorka a ide veľmi pekne. S Jawou 350 je absolútne neporovnateľná.
Na druhej strane je Jawa 350 starý veterán, ktorý neide, vlní sa... Za cca 65 000 CZK je možné kúpiť výborné motorky všetkých štýlov v celkom slušnom stave. Otázka znie - Načo kupovať novú Jawu?
Nedávno som kúpil Hondu Transalp 650. Síce nie je nová, ale je to celkom nezničiteľná motorka a ide veľmi pekne. S Jawou 350 je absolútne neporovnateľná.
Těch důvodů je více - retro frčí. Pak nostalgie, výjimečnost, neokoukanost, původ... a jsou to krásné stroje.
Retro je super, ale asi by som volil niečo iné ako Jawu 350 (nové modely). 639 je pomerne "nová", 640 - nie je zaujimavá... Možno 634-ka 😊. Alebo rovno niečo ešte staršie. Ja ale radšej nejaký novší "caferacer" - niečo ako Ducati Scrambler 😊.
Ide aj o to, či sa chce človek voziť na spoľahlivej motorke, alebo či chce mať zaujímavú retro motorku, ktorá tak akosi neide, smrdí, má svoje muchy, človek sa jej musí venovať... Potom je najlepšie mať 1 normálnu motorku a 1 retro 😊.
Ide aj o to, či sa chce človek voziť na spoľahlivej motorke, alebo či chce mať zaujímavú retro motorku, ktorá tak akosi neide, smrdí, má svoje muchy, človek sa jej musí venovať... Potom je najlepšie mať 1 normálnu motorku a 1 retro 😊.
Stará 350 má pěkný zvuk a pálí 4x za 2 otáčky, kdežto nové 4T jednoválcové konkurenční stroje jen 1x za 2 otáčky. Ale nevýhod je spousta od nutnosti počítat a přimíchat olej, spotřeba, smrad, zadírání, nemožnost brzdění motorem, atd.. Do motorek patří hlavně 4T dvouválce a tříválce. Úplně by mi stačila MT-07 nebo Enfield 650.
Má to výhodu, že páli 4x za 2 otáčky? Aj tak neide 😉. Navyše motor má celkom dobrú zotrvačnosť. Hneď mi v ušiach zneje jej zvuk "Brm-brm-brm" 😉 Mám na Jawe 350 639 najazdených pár km, isto ju ešte skúsim (brat ju má - je to taký RETRO zberateľ), ale čo si pamätám, tak to bola celkom hrozná motorka - okolo roku 2000, kedy som ju mal. Keby som ju mal niekedy začiatkom 80-tých rokov, tak by som ju určite chválil 😊.
Osobne mám rád vozidla, ktoré ma vždy dovezú bez poruchy do cieľa a domov. Obdivujem ľudí, ktorí sa vyberú na dlhú cestu na starých = historických strojoch.
Osobne mám rád vozidla, ktoré ma vždy dovezú bez poruchy do cieľa a domov. Obdivujem ľudí, ktorí sa vyberú na dlhú cestu na starých = historických strojoch.
660 zmizela z webu, naopak přibyl indiická 300CL, prodej má startovat na podzim. Cena 150 000 Kč.
Příští rok snad ten litr....
Příští rok snad ten litr....
Ale ještě snad nějaká je, mám objednaný Vintage. Tomu litru moc nevěřím, uvidíme.
to už jsou jen vyrobené kousky registrované na JAWU, aby to splnilo vyjimku, prodejci asi něco ještě mít budou. Ale vyrábět nové kusy už se nebudou dle info co mam. Výroba byla ukončena, ona celá série těch 660 čítá pouze 300 ks.
No spoléhat se na staré dvoutakty a Indii a čínu, kde ovšem současné motory nesplní nové EURO, takže to je taky dočasná věc...
by asi nebylo moudré, navíc do toho litru se vrazily desítky milionů do vývoje, jak od státu tak z vlastních prostředků Jawy, resp. Jihostroj Velešín
No spoléhat se na staré dvoutakty a Indii a čínu, kde ovšem současné motory nesplní nové EURO, takže to je taky dočasná věc...
by asi nebylo moudré, navíc do toho litru se vrazily desítky milionů do vývoje, jak od státu tak z vlastních prostředků Jawy, resp. Jihostroj Velešín
2t Retro má bezesporu své kouzlo. Ale co dál? Pomalu končí i krásná 660 Vintage ...a co teď? Ty indické jsou zajímavé, ale drahé. A to se už v Týnci budou motorky jen vybalovat? Kdyby je tu aspoň montovali...
Jako možnost bych viděl např. kubatury 125 cm3 a 300 cm3 s tím, že by byly téměř identické a majitelé 125 cm3 by "pro mimo silniční" použití mohli vyměnit menší motor za větší. Pro snadnost záměny a dostupnější cenu motorky bych volil vzduchové chlazení (pro pohon rozvodů by se hodil královský hřídel, což by vlastně bylo navázání na tradici - Jawa 500 OHC) - takže vzhledem k objemu by se jednalo o relativně nízkovýkonné stroje do cca 35 koní, ale pro danou cílovou skupinu by to mohlo být přiměřené.
Endura proč ne, Jawa je taky zkusila a moc to úspěch nemělo. Ne každý chce balancovat na špičkách a jezdí do terénu.
Osobně se mi líbí nový Pérák a kývačka (Jawa 300), je vidět, že to navrhovali podle původních plánů designéři v Itálii a moc se to povedlo, jen škoda, že to nemá trochu větší motory, případně nižší cenovku. Ale nejvíce by mě potěšilo, kdyby se to montovalo tady...třeba bude.
Nicméně v modelové situaci, kdy se 16 letý synek z lépe situované rodiny rozhoduje, kterou 125 ccm by chtěl, tak pokud by věděl, že na Jawu 125 ccm lze poměrně snadno nahodit výrazně větší válec, tak by to mohl být silný prodejní argument. Dřív tohle šlo u dvoutaktů, protože nemají pohon rozvodů, ale šlo by to i u čtyřtaktů, pokud by se použila královská hřídel.
Peugeot používal u některých 125 ccm skůtrů kompresor, ale výkon nic moc a zbytečně složité a drahé + vystavení se všanc výrobci kompresoru.