Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Mercedes-Benz se zbavuje turbodieselu 1.5 dCi od Renaultu. Vsadí na upsizing

Vznětovou patnáctistovku z dílny Renaultu Mercedes-Benz využívá ve své rodině kompaktních modelů. Ve verzi 180 d se však blíží jeho nahrazení.
Zpět na článek
14. 10. 2020 19:57
Podladěný dvoulitr
je určitě daleko lepší řešení než malorážka. Navíc se s tím dvoulitrem dokáží dostat pod 95 g/km, což ta malorážka nesvede.
Rozbalit vlákno
9
14. 10. 2020 21:25
Re: Podladěný dvoulitr
To sa nedá generalizovat. Uvidí sa.
Avatar - Ondore
14. 10. 2020 23:05
Re: Podladěný dvoulitr
Myslím, že s pokojným svedomím môžeme povedať, že žiadna škoda sa nestane. Vyskúšal som a nepochopím nikoho, kto si MB s týmto motorom vybral.
15. 10. 2020 13:13
Re: Re: Podladěný dvoulitr
Na odlahcenie, poznam pana co o tom nevedel a kupil v gla. A ked sa to potom dozvedel v krcme od kamatatov utekal k dilerovi a kupil nove v tej istej farbe aby si nik nevsimol, ale uz s mercedes dvojlitrom.
Avatar - Jenik3
15. 10. 2020 10:05
Re: Podladěný dvoulitr
Mel jsem podladeny 2.0 TDI ve firemnim aute. Kdyz to auto dostala kolegyne, tak rikala, ze jede lepe nez jeji 1.6 TDI o stejnem vykonu (mozna o par koni mene).
Klicem jsou vyssi Nm dostupne od zacatku. Do oblasti maximalniho vykonu se bezny ridic dostane "jednou za 10 let".
15. 10. 2020 11:35
Re: Podladěný dvoulitr
Ano, 2.0 TDI byť podladěný je určitě daleko příjemnější motor než 1.6 TDI. A to stejné bude u Mercedesu, jejich dvoulitr je parádní. Fyzika nepustí, když chce někdo dostat stejných 85 kW výkonu jako z podladěného dvoulitru z malorážky, tak musí sáhnout po větším turbu. A větší turbo znamená větší setrvačné hmoty a tudíž pomalejší náběh plnícího tlaku a tedy i pomalejší náběh výkonu v dolním části spektra. A pomalejší náběh výkonu v dolní části spektra znamená, že když to řidič dvoulitru přišlápne, tak okamžitě peláší a než se to v malorážce všechno roztočí a zabere, tak je řidič dvoulitru v prachu. To, že nakonec si ta malorážka někde na konci otáčkového spektra sáhne na stejný maximální výkon je zajímavé jenom pro papírové hodnoty v tabulkách technických údajů.
25. 10. 2020 06:03
Re: Podladěný dvoulitr
A nebo řidič není úplně tupej vocas, a včas si podřadí.
Kromě toho 1.5dCi NEMÁ turbodmychadlo, alébrž, pro někoho asi překvapivě, KOMPRESOR (ani nevím jestli MB vůbec nějakej turbomotor měl pro jinej účel než pro okruhový speciály). Takže tam vůbec žádnej turbolag není. Ve služební Thálii jsem s tímhle motorkem nalítal přes 160 tisíc, a s kosočtvercem je to dost možná nejlepší motor v historii.

Problém ve srovnání s dvoulitrem je úplně jinde. Pokud totiž chci soustavně jezdit ostře s malým motorem, budu skoro trvale u horní hranice jeho možností, takže budu mít mnohem rychlejší opotřebení všeho souvisejícího s pohonem = významně zkrátím životnost a zvýším riziko poruch, i když zkrátím interval výměny oleje, protože namáhání se netýká jen samotnýho motoru. To drasticky vyšší mechanický i tepelný namáhání prostě žádnou ekotabulkou pod koberec nezametu.

Naopak výhodou bude významný odlehčení přední nápravy s příznivým vlivem na ochotu zatáčet a namáhání nápravy v nízký zátěži = opotřebení předních zavěšení a hlavně brzd a pneu, nižší spotřeba v malý zátěži, a významně levnější servis a spousta dílů. Záleží pak na tom, jestli výrobce odlehčí i nápravu, nebo nechá tu macatější (viz 1.gen Fabia Junior, která s 1.2HTP měla stejnou nápravu,jako naftová). Totéž platí pro spojku,převodovku,setrvák a brzdy.

Jestli v zimě bude mít lepší chování prcek nebo dvoulitr bude záležet na jízdním stylu. Dvoulitr bude mít lepší trakci a přítlak, ale riziko utržení s rychlostí poroste rychleji kvůli dřívější ztrátě adheze. Obecně pro nezkušenýho a defenzivního řidiče bude prcek vhodnější.

Pojištění je lepší ani nerozebírat.

Ale to si musí při výběru vyhodnotit a rozhodnout každej konkrétní soudruh, co je pro něj důležitý.

Malej motorek je pro toho, kdo se většinou drží zpátky, velkej pro toho, kdo vůbec neví co to znamená a především si to může dovolit finančně. Protože ten rozdíl v provozních a servisních nákladech je ve výsledku obrovskej.
Obecně totiž platí, že když kupuju nový auto, který na sebe nevydělává, musím za dobu jeho životnosti počítat s částkou odpovídající kupní ceně na nákup paliva, s podobnou částkou na servisní náklady, a s podobnou částkou na pojištění = celkem s mnohdy až víc než čtyřnásobkem v závislosti na ročním proběhu a segmentu auta. A pak je velikej rozdíl, jestli za patnáct let potřebuju dát stranou melouna, nebo dva, a nebo tři. Spousta lidí si totiž kupuje auta, na který ve výsledku nemají.
Avatar - xxc
15. 10. 2020 16:42
Re: Podladěný dvoulitr
Pri takom slabom motore sa do oblasti maximalneho vykonu dostavam bezne a potom je dost otazne, ktory bude lepsi :-) Zotrvacne hmohy bude mat vacsie vacsi motor.
Avatar - Jenik3
15. 10. 2020 16:57
Re: Podladěný dvoulitr
Každý jezdíme jinak. Já se nad 4rpm dostal snad jen jednou :-)
Avatar - xxc
15. 10. 2020 17:23
Re: Podladěný dvoulitr
To je pravda, na silnejšom dvojlitri som na plnom výkone len pár krát za jazdu. To si málokto uvedomuje.