Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: V Rusku už jezdí autonomní taxíky. Pomoc ale stále potřebují

Ruská firma vytvořila celou armádu automobilů zbavených živého řidiče. Autonomní vozy od lidí vyžadují jediné, a sice palivo. Všechno ostatní obstará naprogramovaný počítač.
Zpět na článek
Avatar - Roland Von Wagen
4. 1. 2021 11:49
Překlad.
Nebylo by od věci, si text po prohnání translatorem aspoň přečíst. Když pominu novotvary typu "motorový prostředek", tak některé věty nedávají absolutně žádný smysl ("...50 již bylo upraveno bez potřeby fyzického zasahování do výběru jízdní stopy").
Rozbalit vlákno
1
4. 1. 2021 12:49
Re: Překlad.
Ja som sa pozastavil tiež nad týmto:
"...aby jako taxi budoucnosti učinily živé řidiče vezenými pasažéry."
Flákajú to stále viac. Pán Machala, robte s tým niečo, však je to ostuda.
4. 1. 2021 12:02
A vždycky "pomoc" potřebovat budou
Auta nebudou nikdy jezdit sama, protože je to prostě příliš nebezpečné. Hloupý počítač možná umí jezdit někde na polygonu, ale reálný život je o několik úrovni úplně jinde. To nikdy nezvládne. Nic nenahradí zkušenost, odhad, intuici a empatii, kterou člověk má a která je k řízení nezbytná. Po silnicích se sice pohybují auta, ale v nich sedí lidé, kteří si uvědomují, že druzí řidiče jsou také lidé. Počítač si nic z toho "neuvědomuje", takže musí a bude selhávat v situacích, které jsou pro nás lidi zcela pochopitelné a srozumitelné a dokážeme na ně právě proto, že jsme lidé a že neustále interagujeme s lidmi, přiměřeně reagovat.

A to nejdůležitější ze všeho je odpovědnost za následky, protože kdo je ponese, když nebude řídit člověk? To je, zaplaťpánbůh, z právního hlediska neřešitelné, resp. někdo jiný by se musel k takové odpovědnosti dobrovolně přihlásit a kdo by se asi tak dal všanc riziko toho, že půjde do vězení, když počítač něco pokazí? Nikdo s rozumem v hlavě.

Je to jen utopický sen představující si, že když z lidské činnosti odstraníme lidskost, tak se někam posuneme. Právě naopak.
Rozbalit vlákno
9
4. 1. 2021 12:44
Re: A vždycky "pomoc" potřebovat budou
:yes: Je to zlo. Vodič, ktorý bude "len kontrolovať", tak samozrejme sústredený na jazdu nebude a aj tak kolízii pravdepodobne nezabráni.
4. 1. 2021 15:09
Re: A vždycky "pomoc" potřebovat budou
Ja teda na ceskych silnicich moc empatie nevidim :)
4. 1. 2021 17:17
Re: A vždycky "pomoc" potřebovat budou
Tak jistě, pokud namítneš, že se lidé často v provozu chovají k sobě bezohledně, nebudu nesouhlasit, ale o to nejde. Jde o to, že jako lidé se můžeme kdykoliv rozhodnout chovat jakkoli - ohleduplně/bezohledně - a tuto možnost máme. Počítač, což je jen program, tu možnost nemá a nikdy mít nebude, a proto nikdy nedosáhne naší úrovně. Umí dělat jen to, co do něj někdo napsal a to je velmi málo. Ve srovnání s naším "programem" je to o vesmíry jinde.
4. 1. 2021 19:41
Re: A vždycky "pomoc" potřebovat budou
Počítač člověka v go nikdy nemůže porazit.
2014..
4. 1. 2021 21:41
Re: A vždycky "pomoc" potřebovat budou
A tím jsi chtěl říct přesně co? Jakože je to stejné jako s řízením aut? Promiň, ale ten příměr je naprosto nepřilehavý. Nějaká stolní hra a silniční provoz jsou naprosto neporovnatelná prostředí.
4. 1. 2021 21:53
Re: A vždycky "pomoc" potřebovat budou
Že to co se zdálo nemožné bylo prolomeno za dva roky..
4. 1. 2021 23:57
Re: A vždycky "pomoc" potřebovat budou
az tak tragicky by som to nevidel, ludia casto jazdia zbytocne na hranici limitov.
Ak bude auto jazdit pocitac, moze ist dostatocne pomaly a s dostatocnym odstupom aby dokazal zastavit za kazdych okolnosti. To nieje ziaden problem. V mestskej premavke v kolone nebude ziadna casova strata, a pri slabej premavke to bude stale vyhodnejsie ako mhd.
Vsetci sa stale stresuju nad rozhodovanim ci ma samoriadiace auto zrazit cloveka na prechode alebo na chodniku alebo naburat celne v protismere, ono jednoducho zastane, lebo pojde tak pomaly, ze s tym nebude mat ziaden problem.
5. 1. 2021 12:04
Re: A vždycky "pomoc" potřebovat budou
Jakože autonomní auta budou brzdou provozu, protože budou neustálým zastavováním a "couráním" se pod limitem vytvářet špunty v dopravě? To nepomůže ani plynulosti, ani bezpečnosti.
5. 1. 2021 15:19
Re: A vždycky "pomoc" potřebovat budou
je v tom nejaky rozdiel oproti mhd? ta tiez ide pomaly, a pri tom este aj zastavuje kazdych par desiatok metrov, niekte dokonca nema zastavku ani mimo jazdneho pruhu, tak odstavi vsetky auta kym ludia nastupia