Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bezpečnost

Zpět na článek

Nafukovací nárazníky nejsou žádné sci-fi, Apple na ně má patent

7 komentářů

ryccardo
jak prosté a přitom zároveň geniální. Bravo :yes:
traveldrive
" včetně jakéhosi „zatahovacího“ nárazníku"
"Patent byl registrován v roce 2019 a počítá s umístěním speciálního vaku za nárazníkem, který po nafouknutí nárazník vysune a vůz celkově prodlouží."

Príde mi to ako kravina.
"Výrazný rozdíl by pak mohl sehrát také při srážce s chodci, kdy často dochází k vážným zraněním dolních končetin." - keď sa o mňa auto oprie nárazníkom, ten sa ešte viac vysunie von, a namiesto spáchania modrín mi nohy rovno doláme... Super.

Pokiaľ viem, bolo pár pokusov s nárazníkmi, ktoré sa naopak zasúvali do auta, resp. boli na pružinách. Oceľové nárazníky na starších autách boli často namontované prostredníctvom deformačných členov.
ryccardo
Já chápu, že je ten nárazník vysunutý po dobu jízdy a v případě nárazu zlepšuje deformační zónu a pohlcuje náraz pomocí airbagu umístěného za ním. To samé v případě chodce.
traveldrive
Akože pohneš sa, vystrčíš nárazníky, odparkuješ, schováš nárazníky. Nafukovať a vyfukovať vaky pri každej jazde, to chcem vidieť jeho cenu a životnosť. Navyše mi to príde ako úplná kravina, o koľko sa vystrčí, o 10 cm? A k čomu bude úspora rozmerov po zaparkovaní, keď kvôli bezpečnosti by si aj tak musel parkovať s vystrčenými nárazníkmi a tým pádom "dlhým" autom?
Celé mi to znie ako riadna blbosť. Od firmy ako Apple ma to ani neudivuje, IT-čkári majú divné myslenie.
ryccardo
Ano tak tomu rozumím já. Tj. při každém nastartování se nárazník nebo můžeme říkat přidaná deformační zóna nafoukne a vysune. Nepřijde mi to jako nic co by mělo být nákladné na pořízení nebo servis. Vaky nebudou drahé na výrobu a můžou se dát lehce vyměnit po pár letech, když přestanou držet tlak. A o 10 cm větší deformační zóna je sakra hodně. Dovedu si představit, že při parkování to tlačítkem zasuneš, aby si měl kratší auto. Náhodou je to jednoduchý, geniální a dokáže to v případě nárazu ohromě pomoct jak do překážky tak například do chodce. :yes:
traveldrive
Vaky nebudou drahé - tomu veríš? Tesnosť,regulácia tlaku, dvojčinný kompresor... Si silný optimista. 😉
ryccardo
Ale ty by si menil jen ty vaky zvlast. Cimz padem by to fakt nemuselo byt nijak drahy.