Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Video: Lexus ES s digitálními zrcátky. Stojí tato inovace za příplatek 50.000 Kč?

Že jsou klasická zpětná zrcátka out se nás designéři snaží přesvědčit už několik let. Alternativní řešení však do výroby přetavila jen hrstka automobilek. Například Lexus s modelem ES.
Zpět na článek
30. 4. 2021 21:07
Vyzkoušeno v e-tronu...
Měl jsem v zápůjčce etrona s touto vymožeností a jak jsem se na to těšil, tak po dvou dnech jsem měl chuť ty packy s kamerama vyrvat. Téměř nepoužitelný, ztráta perpektivy je velmi nepříjemná, nedá se prakticky odhadnout vzdálenost. Když jsem couval a zatáčel, tak jsem nebyl schopen odhadnout, kde je roh auta od překážky. Výpomoc v podobě pohnutí hlavou, abych si rozšířil obzor v zrcátku tady samozřejmě nefunguje. Když máte předjet do levého pruhu, musíte se soustředit čuměním do zrcátka, jak asi se rychle auto v levém pruhu přibližuje, špatně se odhaduje přibližovací rychlost oproti klasickým zrcátkům.
Nikdy jsem se nekroutil tolik krkem tak jako s etronem, protože jsem si situaci za mnou furt ověřoval koukáním do osmé hodiny, abych tam někomu nevjel rovnou před čumák...
Takže fakt ne. Kamery mohu doplňovat zrcátka, ale jako náhrada stojí na*ovno...
Avatar - _Karel_
30. 4. 2021 18:35
Zrcátka
Je to chujovina, ať už to dělá Audi nebo Lexus. Ani zadarmo.
30. 4. 2021 18:35
Nejsem proti pokroku,....
......ale umístění těch obrazovčiček se mi nelíbí. Vypadá to, jakoby tam někdo nedbale odložil telefon.

Řešení kamerami má několik výhod a jednu z nich nevyužili. A to nutnost otáčet hlavu, když se chci podívat do pravého zrcátka. Možná by se daly obrazovky klidně umístit na kraje středového displaye. Myslím, že by se na to rychle dalo zvyknou a nabízí se možnost komplexního elegantnějšího řešení.

Když už tedy mermomocí pokrok.
30. 4. 2021 23:46
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
30. 4. 2021 22:36
Re: Vyzkoušeno v e-tronu...
Tak ztráta perspektivy je vždy. To žádné sebelepší zpracování obrazu či kamery nezmění.
V podstatě jste nucen se spoléhat na armádu asistentů, což já nerad. I když mi nesvítí kontrolka hlídání slepého úhlu, tak se radši přesvědčím, než vybočím do levého pruhu, atd.
Prostě naše oči jsou zvyklé na 3D obraz, proto máme 2 oči a ne jedno. A kamera (resp. obraz z kamery) nám tuto výhodu ničí.
Avatar - Allo
30. 4. 2021 18:35
Za 50tacu
Rozlišení, frekvence, typ panelu??? Nic, hrůza... Žádné info...
Není nad klasické zrcátka
Avatar - twistedTSD
30. 4. 2021 22:37
Re: Vyzkoušeno v e-tronu...
Mně se líbí, jak to vyřešil Hyundai u Tucsonu. Zrcátka zůstala, ale při odbočování do budíků zároveň ukazuje obraz z kamer.
Avatar - wakantanka
1. 5. 2021 09:41
Re: Nejsem proti pokroku,....
Paradoxne najlepšie riešenie podľa mňa ponúka Mercedes v nákladnom Actrose, kde tie obrazovky umiestnil na A stĺpiky. Možno by sa tým mohli inšpirovať aj u osobných áut.
1. 5. 2021 00:55
Blbost
Proste uz je snad jasne, ze to je nesmysl.
Slepa cesta.
Avatar - Mikesus
1. 5. 2021 00:26
Re: Vyzkoušeno v e-tronu...
Pokud nema člověk vidět vůbec nic, např u dodávky, náklaďáku nebo když máš po strop věci v kufru, určitě je to dobré, ale když je výhled, klasika mi přišla lepší.
30. 4. 2021 22:49
Re: Jen další úplně zbytečná...
Dyť tam je. Ve Sport módu... Když jedeš Eco, tak otáčkoměr fakt nepotřebuješ (navíc u automatu). :-)
Avatar - Mikesus
30. 4. 2021 22:39
Re: Vyzkoušeno v e-tronu...
Mne stačilo prostřední digitální zrcátko. Jako když tam má člověk náklad, je to lepší než nic. Ale kromě špatného odhadu rychlosti bych ještě zmínil, že v klasickém zrcátku člověk periferně zaznamená pohyb a podívá se tam. V digitálním tento pohyb periferní vidění, aspoň u mne, nepostřehlo nikdy.
30. 4. 2021 21:33
Re: Vyzkoušeno v e-tronu...
Nikdy jsem s tímhle nejel ale živě si dovedu představit ten opruz
1. 5. 2021 10:49
Re: Blbost
Slepá cesta to není. Určitě se to bude souběžně nabízet vedle klasických zrcátek jako příplatek a vždy se najde dost lidí, co to v nadšení zaklikaj a pak se buď budou divit nebo budou jezdit jako slepí. Taková past na peněženku.
Když jsem vracel etrona, tak jsem hodil s prodejcem na toto téma řeč a prozradil mi, že před nedávnem si ty kamery koupil nějaký majitel rádia. Akorát si zapomněl zaškrtnout DAB rádio v autě (chce si kontrolovat dostupnost DAB sám v autě, když cestuje), takže auto vrací (resp. dealer ho odkoupí) a koupí si to samé s DAB rádiem. No a jediná změna je vyškrtnutí kamer, protože klikal v konfiguráku stylem "full house" (kromě toho DAB rádia) a až po převzetí zalitoval, co to tam má. Faktem je, že ty packy vypadají cool a lidi jak neví, co to obnáší, tak je obdivujou. Ale já radši na dálnici obětuji 0,5 kWh/100km a budu koukat do oldschool zrcátek, protože když nemám přehled o okolí, tak sem nesvůj.
Jo a jak tady někdo správně zmínil, při ztrátě perspektivy v zrcátku přicházíte o periferní vidění, velmi snadno přehlédnete periferním viděním pohyb v zrcátku, když se někdo rychle přibližuje. Stávalo se mi, že až když jsem se přímo podíval do zrcátka, tak jsem si všiml auta, co jede souběžně ve vedlejším pruhu. U klasického zrcátku ho zaregistrujete periferně hned, tady ne.
1. 5. 2021 08:44
Re: Jen další úplně zbytečná...
To je jako ptát se, proč design Seatu je takový, že by v něm mohli jezdit tajní agenti. Nikdo by si jich ani nevšimnul, ideální vozidlo.
Avatar - Alf1k
30. 4. 2021 20:09
Re: Nejsem proti pokroku,....
Vypadá to fakt směšně, žádná snaha to nějak zapracovat prostě vemeš levný *** displej co maj skladníci na mašinách v kdejakém lágru okolo a nalepíš to nějak do toho prostoru opravdu japonská prémie Lexus :-[] to si raději za ty prachy udělám menší dovolenou než tenhle high end z japonska :-!
Edit: btw jak říká Karel dole - je to naprostá chujovina i kdyby to bylo v pozlaceném navoněném rámečku.
30. 4. 2021 23:52
Re: Vyzkoušeno v e-tronu...
Tak u trucku to bude asi něco jinýho. Známý to má u Mercedesu a taky si pochvaluje, že konečně vidí pořádně i tam, kam zrcátka ne. Ale u osobáku přínos nevidím.
30. 4. 2021 22:18
Re: Vyzkoušeno v e-tronu...
Taky jsem s tím nejel a vítám zajímavý postřeh. Že to nezmiňují ve videu a článku ? Asi je to potřeba vyzkoušet, možná třeba nebudou ani všechny stejné....
30. 4. 2021 23:22
Re: Jen další úplně zbytečná...
Aha, tak to jsem nevěděl. To této hybridní obludce (myslím tím zepředu, z boku jí to docela sluší) přidává bodík k dobru...
30. 4. 2021 20:46
Jen další úplně zbytečná...
... elektroniká pítchovina! :-( :no:
P. S. Proč mají všechny Lexusy tak neuvěřitelně odporný rypák?! :-O A kde to má otáčkoměr?!! :-O :no: :no: :no:
Avatar - Roman Horký
30. 4. 2021 22:31
Re: Jen další úplně zbytečná...
Jsi do hajzlu s otáčkoměrem. Je to přežitek. Uvědom si, že ty řekneš počítači, jak rychle chceš jet. A počítač se ti jen snaží vyhovět.
1. 5. 2021 10:36
Re: Vyzkoušeno v e-tronu...
A bez brýlí neuvidíš nic. :-)
1. 5. 2021 09:17
Re: Vyzkoušeno v e-tronu...
To není pravda. s 3D brýlema by to mohlo fungovat:)
Avatar - speedfred
30. 4. 2021 23:23
Re: Vyzkoušeno v e-tronu...
Ja s tým skúsenosť nemám, ale kamoš vyfasoval truck Merkeles s týmito digi zrkadlami a prvé 2-3 mesiace tomu nevedel prísť na chuť. V poslednej dobe tam už ale vidí viac pozitív ako negatív, aj keď nejaké blbosti mu tam stále vadia.
1. 5. 2021 20:24
Re: Jen další úplně zbytečná...
Hmm, tak to si ho asi pleteš v VW. :-)
30. 4. 2021 22:39
Re: Jen další úplně zbytečná...
Kdepak, auto bez otáčkoměru mi nesmí přes práh! (tedy vč. Rollsu). :-)