Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Lexus ES s digitálními zrcátky. Stojí tato inovace za příplatek 50.000 Kč?

Stanislav Kolman
Diskuze (26)

Že jsou klasická zpětná zrcátka out se nás designéři snaží přesvědčit už několik let. Alternativní řešení však do výroby přetavila jen hrstka automobilek. Například Lexus s modelem ES.

V nedávné historii jsem alespoň jednou za rok vyzkoušel nějaké auto s digitálními zrcátky. To je to řešení, které namísto klasických vnějších zpětných zrcátek využívá kamery a obraz z nich promítá na displeje v interiéru. Nejprve to bylo elektrické Audi e-tron, o rok později Honda e a naposledy Lexus ES.

O víkendu se můžete těšit na tradiční psaný test, v tomto případě jsem vás ale nechtěl ochudit ani o video. Právě na něm jde totiž nejlépe demonstrovat jednotlivé funkce digitálních zrcátek (za příplatek 50.000 Kč) a jejich výhody a nevýhody. Kromě jiného se dozvíte, jak se mi řešení od prémiové japonské značky líbilo v porovnání s Audi a Hondou.

Pokud vás kabina Lexusu zajímá podrobněji, níže přikládám ještě jedno video. V něm jsem se věnoval pracovišti řidiče obecně. Složitější ovládání multimédií jsme probírali nesčetněkrát a úplně bez výhrad nezůstává ani tentokrát. Ale jak je na tom zbytek? To všechno se dozvíte níže.

Video se připravuje ...

Stanislav Kolman
Diskuze (26)

Doporučujeme

1. 5. 2021 20:24
Re: Jen další úplně zbytečná...
Hmm, tak to si ho asi pleteš v VW. :-)
1. 5. 2021 10:49
Re: Blbost
Slepá cesta to není. Určitě se to bude souběžně nabízet vedle klasických zrcátek jako příplatek a vždy se najde dost lidí, co to v nadšení zaklikaj a pak se buď budou divit nebo budou jezdit jako slepí. Taková past na peněženku.
Když jsem vracel etrona, tak jsem hodil s prodejcem na toto téma řeč a prozradil mi, že před nedávnem si ty kamery koupil nějaký majitel rádia. Akorát si zapomněl zaškrtnout DAB rádio v autě (chce si kontrolovat dostupnost DAB sám v autě, když cestuje), takže auto vrací (resp. dealer ho odkoupí) a koupí si to samé s DAB rádiem. No a jediná změna je vyškrtnutí kamer, protože klikal v konfiguráku stylem "full house" (kromě toho DAB rádia) a až po převzetí zalitoval, co to tam má. Faktem je, že ty packy vypadají cool a lidi jak neví, co to obnáší, tak je obdivujou. Ale já radši na dálnici obětuji 0,5 kWh/100km a budu koukat do oldschool zrcátek, protože když nemám přehled o okolí, tak sem nesvůj.
Jo a jak tady někdo správně zmínil, při ztrátě perspektivy v zrcátku přicházíte o periferní vidění, velmi snadno přehlédnete periferním viděním pohyb v zrcátku, když se někdo rychle přibližuje. Stávalo se mi, že až když jsem se přímo podíval do zrcátka, tak jsem si všiml auta, co jede souběžně ve vedlejším pruhu. U klasického zrcátku ho zaregistrujete periferně hned, tady ne.
1. 5. 2021 10:36
Re: Vyzkoušeno v e-tronu...
A bez brýlí neuvidíš nic. :-)
Avatar - wakantanka
1. 5. 2021 09:41
Re: Nejsem proti pokroku,....
Paradoxne najlepšie riešenie podľa mňa ponúka Mercedes v nákladnom Actrose, kde tie obrazovky umiestnil na A stĺpiky. Možno by sa tým mohli inšpirovať aj u osobných áut.
1. 5. 2021 09:17
Re: Vyzkoušeno v e-tronu...
To není pravda. s 3D brýlema by to mohlo fungovat:)