Novinky

Zpět na článek

VW utne spalovací motory v Evropě do roku 2035, v Číně a USA později

22 komentářů

WinDiesel
No pokud chce mít VW prodeje na úrovni max. 30% stáwajícího stawu, tak chutě do toho pošuci z Vagu !!! 😒] 😒] 😒]
Abyste nezapomněli, že existují také jiní výrobci
Vy nám aasshhoolleess nic diktowat nebudete !!!
Anonym
Tolik? Já jim dávám 10 procent.
Blbý je, že s sebou vezmou i nejvetší českou firmu. Dobře už bylo.
KretencizeK
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse. Tento příspěvek porušil pravidla diskuze a byl smazán.
Hendly
Ty vážně myslíš, že máš lepší informace a uvahy než vedení tak velkých firem?
Rasto
To že má nejaká firma plán pre svetlejšie zajtrajšky, ešte neznamená, že to bude realita. Alebo to vw myslí tak, že bude predávať 50% áut "nákladných" so spalovakmi a 50% osobných elektrických
Ada je zase tady
I s užitkovým vozem se dá jezdit, pokud má diesel, manuální převodovku a ruční brzdu.
Emel
Tak... přechod na EV je politické rozhodnutí, kterému se automobilky zřejmě budou muset přizpůsobit. Pokud tu EU prodej spalováků hodlá v horizontu cca. těch 2035 zakázat, no tak je jasný, že je tu VW nebude prodávat.
Pokud budou signály, že by se to politický rozhodnutí mohlo změnit, tak se může změnit i strategie.
Bojkas
Heh, to mě fakt baví. Bačové tady budou hlásat, jak přestanou všichni prodávat auta, protože nebudou jezdit na ropu a drtivá většina se prostě přizpůsobí, až si vezmou do ruky kalkulačku a zjistí, jak levný ten provoz může být a jaké starosti jim odpadnou. Škoda, že kalkulačku tady používá málokdo, pro ročníky 50. doporučuji počítadlo.
Xylo
Podle mého názoru jsou tohle poněkud zbytečná vyhlášení, ale asi se firma tím hlásí o zásluhovou dotaci, protože budou do xx let uhlíkově neutrální. Za 14 let to může být všechno úplně jinak. Trochu více podstatná informace by byla, kdy začnou na český trh dodávat menší EV za cenu pod 350 tisíc Kč, aby umožnili i na trhu bez dotací, aby si lidé (kteří o to stojí) mohli nové auto na pohod z baterií pořídit.
ericn
Použitelný elektromobil pod 350tis Kč je čirá utopie, když aktuální malá auta s konvenčním motorem prudce zdražují. Viz nová Fabia, velikostně typické nové auto v české domácnosti 😉
Xylo
Ale byl by to určitě trhák, ne ? U nás prostě lidé (nemyslím tím firmy) na auta za půl milionu normálně nemají.
ericn
Tak to nemyslím, za ty prachy by to mělo sotva 30kWh baterku a těžký holobyt… tj nikam by si nedojel a ještě nepohodlně 😒]
Xylo
Mám 17,6 kWh a holobyt to není 😒]
ericn
Počkej, ale to je Smart ne? Vyloženě městský vozík 😉 Mluvíme tu o použitelným autě…
Xylo
Jasně že Smart. Jsem vesničan, takže pro mě je to vesnický vozík 😒] . Je to ojetina za cca 277 tisíc, ale nový se v Německu dá koupit za cca 377 tisíc (u nás ceníkově cca 550) a ještě na něj (jako Němec) dostaneš 9 tisíc Euro. Není divu, že dovozci požadují dotace i u nás, protože prodej nových aut půjde (asi) do kelu.
ericn
Tak to bych za to nedal, ale tak chápu, že to máš na vyzkoušení, jestli se s tím dá žít… Tipuju, že dojezd je kolem 100-120km na jedno nabití… Není lepší pak už za kilo koupit benzinovou variantu a neřešit každodenní dobíjení? Hmmm
Xylo
Zatím mi to chodí okolo 150 km na nabití (odhadovaný dojezd), nijak zásadně to nesleduju, jak to padne na 20 % tak to strčím do zásuvky. Benzín už nechci, je to pro mě super.
Ada je zase tady
Já už také zastaralý pohon nechci
Bojkas
Já vím, ty nejsi zastánce efektivity. 😁 Efektivní je při tebe pohon parní lokomotivy a diesel, který efektivně vyzáří 70% energie ve formě tepla a drtivou většinu roku je to teplo jen na obtíž. 😁 😁 😁
3_diamanty
Suhlas xylo... tieto vyhlasenia co bude so spalovakmi za 14 az 20 rokov su kusok uz smiesne... je to nieco podobne ako ked uz pred 30 rokmi nas strasili ze o 30 rokov nebude ropa.. preslo 30 rokov a cuduj sa svete ropy je stale dost... takze to je tak aj s tymi spalovakmi... treba to tiez brat s rezervou.... nehovoriac o tom ze elektromobil sa tiez nehodi vsade... ok v mestskom mini no problem... ale v pracovnom pickupe poprosim aj nadalej chcem vidiet spalovak... tu nie je co menit
Xylo
Peto ono to nijak rychle nejde ani v tom Německu, kde jsou ceny a pobídky úplně jiné. Líbil se mi pan Schafer, když prezentoval strategii 2030 - ten chlap ví o čem to je a ČR (SR) určitě nebudou nijak tryskově směřovat k výměně všech aut za EV. Druhá věc je, že cítím nějakou změnu nálady mezi lidmi a kdoví kam to bude směřovat. V ekonomii je nálada hodně důležitá, proto se pořád ve sdělovacích prostředcích povzbuzuje k utrácení/investování atd., ale teď mi to připadá jako hodně velká křeč.
Typhoon
Jak se říká: "Slibem nezarmoutíš."
Až nastane čas skládat účty, bude už jinde.