Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VW utne spalovací motory v Evropě do roku 2035, v Číně a USA později

Ondřej Mára
Diskuze (22)

Konkrétní termín zatím nebyl stanoven, mluví se však o období mezi lety 2033 až 2035. Ve zbytku světa se však spalovací motory budou prodávat déle.

O plánovaném ukončení prodejů nových automobilů se spalovacími motory mluví v posledních měsících stále více automobilek, včetně koncernových. Z Volkswagenu se však navzdory masivní elektrifikaci dlouho ozývaly jen spekulace, nyní jsme však zas o něco blíže konkrétnímu období.

Klaus Zellmer, šéf prodejů VW, měl totiž v rozhovoru pro německé noviny Muencher Merkur zmínit, že k ukončení modelů se spalovacími motory by mělo v Evropě dojít mezi lety 2033 až 2035.

Podobný časový horizont by nás přitom neměl příliš udivovat. Volkswagen se již v březnu připojil k rozhodnutí Audi nevyvíjet nové spalovací motory a omezit se pouze ne emisní úpravy těch současných. Konec prodejů aut se spalovacími motory si pak představitelé Audi naplánovali na rok 2033.

Zellmer ve stejném rozhovoru dodal, že o něco později ukončí VW prodej vozů se spalovacími motory i v Číně a na severoamerickém trhu. Nejdéle se tak vozy VW s klasickými motory udrží v Africe a Jižní Americe, kde podle automobilky chybí infrastruktura a její vybudování ještě chvíli potrvá.

Nejpozději do roku 2050 by však celá flotila automobilky VW měla být kompletně uhlíkově neutrální, dodal Zellmer. S podobným termínem pro uhlíkovou neutralitu přitom počítá stále více značek.

Dodejme, že klasické modely se spalovacími motory nahradí v nabídce VW široká paleta elektromobilů z modelové rodiny ID, která již nyní nabízí hatchback ID.3 nebo kompaktní SUV ID.4. V následujících letech se pak očekává představení elektrického nástupce Multivanu a Passatu.

Ondřej Mára
Diskuze (22)

Doporučujeme

Avatar - Typhoon
29. 6. 2021 18:10
Pořekadlo
Jak se říká: "Slibem nezarmoutíš."
Až nastane čas skládat účty, bude už jinde.
29. 6. 2021 07:26
Re: Trochu zbytečná vyhlášení
Peto ono to nijak rychle nejde ani v tom Německu, kde jsou ceny a pobídky úplně jiné. Líbil se mi pan Schafer, když prezentoval strategii 2030 - ten chlap ví o čem to je a ČR (SR) určitě nebudou nijak tryskově směřovat k výměně všech aut za EV. Druhá věc je, že cítím nějakou změnu nálady mezi lidmi a kdoví kam to bude směřovat. V ekonomii je nálada hodně důležitá, proto se pořád ve sdělovacích prostředcích povzbuzuje k utrácení/investování atd., ale teď mi to připadá jako hodně velká křeč.
Avatar - 3_diamanty
28. 6. 2021 18:33
Re: Trochu zbytečná vyhlášení
Suhlas xylo... tieto vyhlasenia co bude so spalovakmi za 14 az 20 rokov su kusok uz smiesne... je to nieco podobne ako ked uz pred 30 rokmi nas strasili ze o 30 rokov nebude ropa.. preslo 30 rokov a cuduj sa svete ropy je stale dost... takze to je tak aj s tymi spalovakmi... treba to tiez brat s rezervou.... nehovoriac o tom ze elektromobil sa tiez nehodi vsade... ok v mestskom mini no problem... ale v pracovnom pickupe poprosim aj nadalej chcem vidiet spalovak... tu nie je co menit
28. 6. 2021 18:14
Re: Pokus o diktát jednoho výrobce, mafiózní praktiky
Heh, to mě fakt baví. Bačové tady budou hlásat, jak přestanou všichni prodávat auta, protože nebudou jezdit na ropu a drtivá většina se prostě přizpůsobí, až si vezmou do ruky kalkulačku a zjistí, jak levný ten provoz může být a jaké starosti jim odpadnou. Škoda, že kalkulačku tady používá málokdo, pro ročníky 50. doporučuji počítadlo.
28. 6. 2021 18:11
Re: Trochu zbytečná vyhlášení
Já vím, ty nejsi zastánce efektivity. :D Efektivní je při tebe pohon parní lokomotivy a diesel, který efektivně vyzáří 70% energie ve formě tepla a drtivou většinu roku je to teplo jen na obtíž. :D :D :D