Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Nová Jawa Pérák je v Česku a můžete si ji už i objednat. Kolik stojí?

Jestli se vám líbí nová Jawa Pérák, ta z Indie, pak vás jistě potěší zpráva, že už si ji můžete objednat i v Česku.
Zpět na článek
12. 1. 2022 21:11
Re: Jawa
Pisem v dobrom...preco si ju potom neozivil Ty? Alebo sused Jozo? No pretoze si na to nemal. Ale tiez preto, ze casy kedy sme mali pestrost znaciek su prec. Tak ako si mal 20-30 malych UK automobiliek ktore skoncili z dovodu USPORY Z ROZSAHU. Vyrabas vela jednej standardizovanej veci. Inak ke ta vec draha. Mali sme japonsky televizor NEC, ktory sme kupili v 87 za cca 20 000 korun. To bolo vela platov bezneho zamestnanca. Skoda 120 GLS nas stala v '84 nejakych 80 000 cash, inak nepredali. V 91 sa za 30-40 tisic kupovali druzstevne byty- porovnaj sintu hodnotu. Prestan snivat o jawe vyrabanej v cechach sikovnymi ceskymi rucickami. Nemohol by si si ju dovolit + popravde posledna v CZ skladana jawa bola nielen draha a skareda ale este aj zle jazdila. Ta nostalgia, ktora tebou lomcuje je uplne zbytocna emocia. Ked si budes kupovat motorku na denne jazdenie, tak budes pozerat po japoncoch...a presne preto skoncila jawa. Bola to rachotina..
19. 11. 2021 15:58
Vybrat auto není lahůdka
Co jsem se tak koukala po různých webech, tak jeden z nejprestižnějších katalogů veškerých světových značek je rozhodně https://www.automobile-detail.com. Manžel mi dokonce říkal, že se s chlapama v práci delší dobu o tomto i bavili a došli k názoru, že na auto se musí pořádně podívat. Že to není jako vybírání mobilního telefonu v dnešní době.
Avatar - VDC
10. 10. 2021 11:19
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
6. 10. 2021 11:47
Re: Jawa
Vzdělání - čím vyšší tím lepší - a dobrá výchova je základní předpoklad kvalitního uplatnění každého jedince v životě. I to základní má význam, nesouhlasím, že na dvě věci, jak uvádíš. Snad nechceš zpochybnit význam umět číst, psát a počítat. (A i s tím byly a jsou i dnes problémy.)

Úleva od školného zde (strana 22):

https://is.muni.cz/…v/Text_prace.pdf

Je snad zcela zřejmé, že kdo nemá mozek a pracovat chce, hledá si práci, která odpovídá jeho schopnostem. Nepopírám, že vždy je to jednoduché, ale možné.

Odeznělá krize ani poválečný stav není legitimním důvodem pro bezprecedentní hromadnou krádež peněz, továren, domů, pozemků, automobilů a majetků a následnou perzekuci nevinných lidí.

To "točení v kruhu" je zbytečné, na mě ho nepoužívej.
Avatar - Barrichello
6. 10. 2021 11:08
Re: Jawa
ZS ti bylo na dvě věci, potřeboval si být vyučený nebo mít další školy, abys dosáhl na nějakou víc kvalifikovanou práci nebo se mohl stát samostatný živnostík (vyjma obchodníků - zas všichni nemůžou být obchdoníci že).

Nevím o tom, že by někdo platil učiliště nebo školy nemajetným. A logicky višchni nemaj mozek na to, aby měli ve škole samé jedničky, bude vždy spouta trojakřů, co na stipendia nedosáhnou, ale přitom umí taky udělat dost práce.

A jestli ti to neuniklo, svět byl po hospodářské krizi a po roce 45 dokonce po válce. Takže každý asi neměl šanci na dobrou práci, museli brát co bylo.

Takže se točíš pořád v kruhu.
5. 10. 2021 23:33
Krásna motorka
Je to úspech aj Jawy. Čo zasiala pred rokmi v Indii jej teraz prinieslo krásne ovocie. Verím, že bude v našich končinách úspešná. Škoda, že nie je lacnejšia, ale verím, že sa k nej raz dostanem. Česi, buďte na ňu pokojne hrdí, je to vaše potomstvo :)
Avatar - eLzyx
5. 10. 2021 21:43
Re: Jawa
já myslel, že to funguje tak, že se na Slovensku složí ta Porsche jen částečně a finál je v Německu, takže to dostane "nálepky" made in Germany.
5. 10. 2021 19:56
Re: Jawa
Nikde se netočím.
Základní školní vzdělání bylo zdarma a na vyšších stupních mohlo být u nemajetných od školného upuštěno zcela nebo z 50%, pokud měl student dobré studijní výsledky.

Každý měl a má možnost si najít takovou práci, aby se mzdou byl spokojen. Když je někdo lempl a umí h*ovno, nemůže očekávat, že dostane výplatu, za kterou uživí 15 hladovejch krků, které si bezmyšlenkovitě naflákal. Umí je natáhnout ruku a dej.....

Pokud je protest nezákonný, lituji.

Nebudu se nikdy podílet na krádeži i kdybych strádal hlady. Takže tleskali jen z*mrdi, tupci, nevzdělanci, lůza nejhrubšího bezcharakterního zrna, prospěcháři a veškerá svoloč. Ti slušní se někde v koutku potichu třásli strachem nebo byli stíháni celá padesátá léta.

Raději píšu o autech a motorkách. I tobě to víc svědčí.
Avatar - Barrichello
5. 10. 2021 19:29
Re: Jawa
Problém je ten, že se točíš v Kruhu. TZV. uzavřený kruh nemívá řešení...ani dobré konce.

Chátra byla nevzdělaná, protože rodiče co taky vzdělání neměli a dřeli u továrníka, statkáře nebo u feudálů, nebo byli nějaká posluha a děvečky pro všechno byli rádi, že ty děti nakrmí, natož aby jim platili školy. Stát, továrník an i feudál ty školy neplatil, tak kdo těm lidem měl dát vzdělání?

Neměl by být za každou práci odpovídající plat, který by umožnoval lidem aspon důstojně se uživit?

A bajonet je odpovídající reakce na protesty beze zbraně? Odkdy?

A pokud práce nebyla, lidi neměli co do huby, žili ze dne na den. A ted přišel někdo kdo jim sliboval, že už nebudou žít ze dne na den a že se o ně postará. Ty se jim divíš že šli za ním? Že mu tleskali?

Já celkem ani ne.

To jsou dva světy víš.

Jeden svět je něco schvalovat, druhý svět je chápat proč to ti lidi dělali.
5. 10. 2021 16:42
Re: Jawa
"V minulosti, zejména v padesátých letech 20. století, byla Jawa ve špičce motocyklových výrobců, exportovala do mnoha zemí světa, zejména péráky, kývačky a panelky, významný byl export pro SSSR. V roce 1987 se vyrobil třímiliontý motocykl JAWA. Po roce 1990 nastal výrazný útlum výroby, který byl způsoben rozpadem východního bloku a ztráty trhů v SSSR, kam byl orientován prakticky veškerý odbyt. "
Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Jawa

Nenastal ten problém ještě před vznikem EU?
5. 10. 2021 16:06
Re: Jawa
A proč se ta chátra nechala zmanipulovat? Protože byla vesměs nevzdělaná, bez morálních zásad a uvěřila zcestné myšlence, že to, co ukradnou bude patřit všem a že bezpracně zbohatne. Ti, kteří tehdy chtěli nesouhlasit, nedopadli dobře.

Proč ta práce u těch podnikatelů, co byli tak úspěšní nebyla? Práce byla jen pro některé, každý mohl svobodně odejít jinam, když se mu podmínky nelíbily nebo mohl pracovat sám na sebe, podnikat. Po převratu ovšem byla práce pro každého (ironie), ale úspěch to stejně nepřineslo.

Proč když lidi začli protestovat, že chtějí víc peněz na ně chodili četníci s bajonety? Protože to bylo protizákonné jednání, zrovna tak, jako třeba před 50ti lety nebo i dnes. Zvýšení mzdy se vyprotestovat povede málokdy.

Pokud neobhajuješ loupež za bílého dne v roce 1948, pak je vše v pořádku. Z tvých reakcí jsem měl pocit, že ano.
5. 10. 2021 16:06
Re: Jawa
Miešaš hrušky s kolečkami. Áno, únia má svoj podiel na likvidácii domácich značiek a domáceho priemyslu nových členských krajín z bývalého východného bloku. Jej politika preferovania veľkých nadnárodných firiem domáci rozvoj výrazne brzdí. Bolo by to na dlhú debatu.
5. 10. 2021 16:00
Re: Jawa
Tak to ani omylom, licencia je niečo celkom ale celkom iné.
5. 10. 2021 15:56
Re: Jawa
Sklapni, mudrlant s 2 príspevkami. Ďalší nick toho istého kreténa? Podľa obsahu tých dvoch príspevkov tipujem, že áno.
5. 10. 2021 15:53
Re: Jawa
Ale za neschopnosť znovu ju oživiť už môže niekto iný. Preto píšem, vďaka bohu za to, že ju vzkriesili aspoň Indovia, ale je to hanba jak prasa, že sa na to nenašlo dosť invencie a nejaký ten kapitál doma. EÚ by také projekty podporovať mohla, ale to nie je jej záujem.
Avatar - Barrichello
5. 10. 2021 15:31
Re: Jawa
A proč se ta chátra nechala zmanipulovat?

Proč ta práce u u těch podnikatelů, co byli tak úspěšní nebyla?

Proč když lidi začli protestovat, že chtějí víc peněz na ně chodili četníci s bajonety?

To si ve svém bádání zjistil taky?

Já nic neobhajuju, já jenom tvrdím, že první republika tatíčka Masaryka rozhodně nebyl ten ráj, jak se tu někteří snaží namluvit a jak je vidět v prvorepublikových filmech z prostředí smetánky.

A těch hodných továrníků Bartošů, co se změnili z lotra v hodného taky moc nebylo (film Nebe a dudy).

Jinak rollsem jezdil už Vladimir Ijič, měl i i batuška Brežněv a pravděpodobně možná i Stalin.
Tak tam by tě mělo šokovat, jak do toho mohli vlézt vid.

Jininý, kdo prokazatelně žádným RR nejezdil byl N.S.Chruščov, jednak na auta nebyl a jednak on tomu fakt věřil, té myšlence že chce předstihnout (dostihnout)západ.
Avatar - eLzyx
5. 10. 2021 13:29
motorka je to hezká
líbí se mi ta mašina. Mít papíry na motorku, tak si to snad i pořídím
5. 10. 2021 13:03
Re: Jawa
Nekulhá nic. Vždy se najdou lidé, kteří se za dobrých podmínek nechají zaměstnat. Podmínky budou tak dobré, jak moc bude podnikatel zaměstnance potřebovat.

Jak se udál proces znárodňování, s veškerými okolnostmi a souvislostmi, znám velmi dobře. Ty říkáš lidé, já říkám zmanipulovaná, nevzdělaná, tupá, nemajetná a vystrašená chátra. Jak v průmyslových městech, tak na vesnicích. A ano, s puškami v rukou. Chátra se spojila, aby násilím a beztrestně hromadně ukradla majetek, který patřil někomu jinému.

Jak můžeš s takovými názory vůbec sednout do rollsu. Dnes jsi mi otevřel mé zaslepené oči.
Avatar - Barrichello
5. 10. 2021 12:51
Re: Jawa
Ano všichni mohou být podnikatelé, ted koho ti podnikatelé budou zaměstnávat :-) :-) To trošku kulhá.

Zbytek byl popis událostí jak se staly, že se to někomu nehodí do krámu je mi šumák. Prostě ti lidi tam v těch odborech byli, volali po znárodnování už od roku 1945 a taky tam stáli s těma puškama.

Proč, to budeš muset zapátrat v archivech, neb pamětníci už skoro nežijí...
5. 10. 2021 12:35
Re: Jawa
Nevím, co si mám o tvém příspěvku myslet. Ty obhajuješ to, co se událo v roce 1948 ?

Každý, opakuji každý může v demokracii svobodně podnikat a dělat sám se sebou co chce, v mezích zákona. Pokud se rozhodne pro pohodlí být někde nebo lépe u někoho zaměstnán a o nic se nestarat, musí počítat s rizikem, že bude třeba i propuštěn.

Brát úspěšnějším a chytřejším lidem násilím majetek, jen z titulu, že já jsem ho nedokázal vyprodukovat a nic nemám, považuji za zločin. Odbory a KSČ účelově zmanipulovaly početnou, nevzdělanou, tupou a nemajetnou chátru k dosažení svých hanebných cílů s pojistkou metodického vedení a případné vojenské síly Sovětského Svazu za zády.
Avatar - Barrichello
5. 10. 2021 12:03
Re: Jawa
Ještě si zapoměl na fakt, jak dobře se měli obyčejní dělníci za první republiky tatíčka Masaryka, tak skvěle, že nevěděli jestli je zítra nepropustí, v oblastech mimo velká města nebyla práce, když potřebovali dětem na kalhoty, šli sbírat do lesa jahody a maliny a prodávat to díky čemuž pak poněkud nezanedbatelné množství vstupovalo do odborů, ksč nebo soc dem (která samozřejmě měla levé křídlo, které chtělo 65% toho co ksč) a v důsledku toho vyhráli volby a i tom slavném únoru 48 stálo na ulicích cca 200 tis lidí s puškama v ruce, hulákalo at žije kléma a chodili na hrad a posílali petice, aby Beneš tu demisi přijal....
5. 10. 2021 10:54
Re: Jawa
Za všechno nemůžou. Za úpadek Jawy ano.
5. 10. 2021 09:49
Re: Jawa
Německá ??? Něco jiného je použití licence nebo zahraniční techniky a něco jiného je původ a majetkové poměry a registrace firmy.

Když dáš Mercedesa na Micheliny, nestává se z něj francouzské auto.
5. 10. 2021 09:40
Re: Jawa
Jawa byla v počátcích taky německá, Janeček přece koupil licenci od Wandereru. Motory byly zčásti britské (175 Villiers) a šéfkonstruktérem Angličan. Globalizace před druhou světovou :-).
5. 10. 2021 09:37
Re: Jawa
Nevěřím však, že by komouši tehdy vyhráli, kdyby ti amíci dojeli až do Prahy.

Jen důsledek, poprvé si s námi vytřeli p*rdel frantíci, angláni a íčka v osmatřicátém v Mnichově a podruhé amíci a angláni v Jaltě 1945. Potom už nebylo co řešit.
Avatar - Barrichello
5. 10. 2021 09:36
Re: Jawa
ČZ komunisti nezrušili, tu zrušila až Cagiva :-) :-) :-)

Ostatní bylo zrušeno, protože nějak nebyl důvod je mít, zejména když tu byly ještě ddrácké simosny a MZ, Babety a sovětské Děnpry a Uraly.

A v tůzu se daly koupit i západní Hondy, nekolik stovek možná i tisíc jich tu za totáče bylo, brantránkův kámoš to měl už někdy v roce 1983 :-)
5. 10. 2021 09:03
Re: Česká cena, klasická férkovka
Emisní normy? Dvouletá záruka?
5. 10. 2021 09:01
Re: Jawa
Hele jak to souvisí s tou EU? Domáca krajina je taky členem Světové poštovní unie, nemůže za to ta?
Není to spíš o tom, že tady motorky nikdo ve velkém už nedělá, zato v miliardové Indii je motorka pořád primárním dopravním prostředkem, proto se jich tam prodá 15-20 milionů ročně? No a s tímhle objemem pak už není problém přihodit k tomu další značku.
Oni to Indové mají podobně, jen naopak s auty. Místní produkce stojí za houby, ale vlastnit Škodovku je tam známka lepšího postavení.
5. 10. 2021 08:26
Re: Jawa
Myslíte, že podobně omdlévají v Německu, když zjistí, že jejich Porsche je ze Slovenska? 🤣🤣🤣
5. 10. 2021 08:14
Re: Jawa
Však o to ide. Jawu z mŕtvych vyťahujú Indovia - prečo nie Češi? Nenašli sa schopní a solventní ľudia, ktorí by toho boli schopní? Veď je to česká značka. Zdá sa, že podmienky na to sú lepšie kdesi v Indii ako v domácej krajine, ktorá je členom EÚ - a tá chce pre svojich predsa len to najlepšie. Alebo nie?
Problém nie je v tom, že Jawu niekto oživil. Vďaka Bohu aspoň za to. Problém je v tom, že projekt nefunguje tam, kde by mal - doma. Skrátka mi to smrdí. Nakupovať Jawu od Indov - svet je fakt na hlavu...
Avatar - VDC
5. 10. 2021 08:05
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
5. 10. 2021 08:04
Re: Jawa
Za všetko môžu komunisti. Ešte niekoho to klišé baví?
5. 10. 2021 08:02
Re: Jawa
Ale môže. Tá takzvaná demokracia a globalizácia zabíjajú všetko, čo nie je veľké, nadnárodné a vlastnené veľkým "investorom".Ako je sakra možné, že v chudobnej rozvojovej krajine ako je India, je možné motorky vyrábať aj vyvíjať a predávať po svete, a v Čechách to nešlo? V krajine Európskej únie nie sú podmienky, nie sú peniaze, nemajú ľudia rozum a nápady alebo čo? že na tom priemysel po páde komunizmu bol biedne, je všeobecne známa vec. Ale že zostal biedny, a zanikol, ak ho neodkúpil a nerozbehol niekto z tej strašne dobrej únie, to je na pováženie. A tu sa to berie akože normálne, vpohode... Fakt sme ovce.
5. 10. 2021 07:12
Česká cena, klasická férkovka
Od indického importéra za 70 tisíc. Homologaci v ČR má, takže + 5 tisíc. Papa.
Avatar - Barry Lyndon
4. 10. 2021 23:25
Re: Jawa
Na druhou stranu ty komouše si národ politických mentálů v roce 1946 zvolil sám, stejně jako si teď o víkendu (zřejmě) zvolí Bureše. Každý národ má takovou vládu, jakou si zaslouží. :-[]
4. 10. 2021 22:41
Re: Jawa
Je to tak. V krajině přelíbezné zavraždili víru.
4. 10. 2021 22:23
Re: Jawa
Poválečný potenciál Jawy byl takový, že dnes by pravděpodobně patřila mezi běžné, možná i nadprůměrné výrobce motocyklů.

To by ale nesměli být ti amíci líní ** a místo laškování s plzeňskejma d*ěvkama by museli dojet až do Prahy. :-) A tím bychom se asi ani nikdy nedočkali Vítězného února.

Bohužel jen hypotéza, takže dnes je Škoda je německá, Jawa sice česká, ale pomalu indická, ČKD neexistuje, Zetor slovenskej a Tatra ani teď nevím, asi česká, ale divím se že ještě po tom všem existuje. :-(

** (Vím, že v tom nebyla lenost, ale dohoda mezi Eisenhowerem a Stalinem o demarkační lini, kdyby mě chtěl někdo poučovat :-) . )
4. 10. 2021 22:02
Re: Jawa
Hamba to je.
Ale podepsani pod ni jsou soudruzi... fakt to nema s demokracii spolecneho vubec nic.

Teda trochu jo: soudruzi zabili domokracii, i Jawu.
:-(
4. 10. 2021 21:57
Re: Jawa
O EU si sice myslím svoje, ale Jawa byla mrtvá značka dávno před revolucí, právě protože socialismus. Byla to soukromá značka, potom ji znárodnili - rozumněj znehodnotili až do úpadku a tak si ji dneska licencují Indové. A proč ne? Když můžou indové pumpovat kapitál do Aston Martin a Land Rover, proč by si během obědové pauzy nemohli splácat pár péráků? Pokud Vám to vadí, tak od nich Jawu odkupte a dělejte ty motorky sám, přece Vám v tom nikdo nebrání. Nebo fandíte pouze ukradeným, pardon znárodněným firmám?
4. 10. 2021 21:45
Re: Jawa
To si děláš srandu? Jawa byla mezi válkami jedním z nejprogresivnějších výrobců motocyklů na světě, spolu s našimi dalšími značkami, jako Ogar nebo Praga. Těžko vyčítat demokracii, že po roce 48 pak komunisti sekali s drobnymi úpravami 40 let pořád tu samou motorku Jawa bez jakýchkoli inovací a s postupně klesající kvalitou výroby a ostatní značky rovnou zrušili. Za to fakt nemůže EU, ani globalizace.
Avatar - Plautus
4. 10. 2021 21:18
Re: Jawa
Vraj si chytrák, teda aspoň podľa nicku, ale vôbec si nepochopil o čom píše. A o tom to je, že svet je plný takých “chytrákov”, ako si ty...
4. 10. 2021 20:52
Re: Jawa
No pokud jsi to myslel tak ze v ČR buď mohla byt jawa a nebo demokracie, tak já mám vybráno. A jawa to není.
Ale myslím si spis ze těm cizím slovům ve svém příspěvku vůbec nerozumíš.
4. 10. 2021 20:34
Jawa
Jawa, ktorá sa vyvíja a vyrába v Indii a vozí do Čiech. To je hanba jak svet. Demokracia a globalizácia ako najsilnejšie nástroje v rukách EÚ priniesli svoje ovocie.
Avatar - mariov8
4. 10. 2021 20:25
Motor
Je to snad v Itálii upravený motor z Indické Mahindry Mojo.