Bezpečnost
Co si tak radši koupit auto u výrobce který podvozky ladit umí...?
https😐/www.autorevue.cz/…mezi-ty-nejlepsi
https😐/www.autorevue.cz/…mezi-ty-nejlepsi
Tesly "umí" i jiné věci! 😒]
https😐/www.autoforum.cz/…-az-to-ma-zajit/
https😐/www.autoforum.cz/…-az-to-ma-zajit/
Sice zatím hoří Ev na majetek kilometry 8x méně než auto se spalovačem, ale i tak děkujeme za toto připomenutí hospodských mouder.
Mimochodem, všiml sis že článek o celých dvou!!! kusech?
Z toho jeden byl po zaplavach a druhý po nehodě? 😁 :yes:
Z toho jeden byl po zaplavach a druhý po nehodě? 😁 :yes:
Připočítej ty 4 kusy, které Tesla vzala sebou, a ten 1 v Nizozemí,
shořelý parkovací dům, málem vyhořelý barák
Jojo, to je taková DROBNÁ nectnost že EV rády hoří když stojí nebo po velice drobném nárazu ... 😒] 😒] 😒]
a při nabíjení
blaf a hasiči už jedou s kontejnerem, škoda vždy 100% auto vždy na odpis 😄 😲 :😉 😁 :-!
shořelý parkovací dům, málem vyhořelý barák
Jojo, to je taková DROBNÁ nectnost že EV rády hoří když stojí nebo po velice drobném nárazu ... 😒] 😒] 😒]
a při nabíjení
blaf a hasiči už jedou s kontejnerem, škoda vždy 100% auto vždy na odpis 😄 😲 :😉 😁 :-!
Fajn elektronika to auto už při zatočení doleva prudce přibrzdí, takže zatáčku zpátky bez problémů zvládne a to znamená, že když ESP zastaví auto, tak má dobře naladěný podvozek?
Znamená to, že je auto naladěné tak, aby s ním běžný řidič v provozu dobře zvládal krizové manévry.
To neznamená, že je podvozek dobře naladěný třeba pro sportovní jízdu na okruhu, tam jsou podobné efekty nežádoucí.
Zajímavý je to srovnání s Teslou Y třeba - ta manévr najíždí při 83km/h a vyjíždí při 31km/h... Enyaq najíždí 67km/h a vyjíždí 41km/h... což svědčí pro hypotézu, že elektronika při manévru moc nebrzdí.
To neznamená, že je podvozek dobře naladěný třeba pro sportovní jízdu na okruhu, tam jsou podobné efekty nežádoucí.
Zajímavý je to srovnání s Teslou Y třeba - ta manévr najíždí při 83km/h a vyjíždí při 31km/h... Enyaq najíždí 67km/h a vyjíždí 41km/h... což svědčí pro hypotézu, že elektronika při manévru moc nebrzdí.
Tesle celou dobu svítí brzdový světla, takže je vidět, že elektronika se snaží auto zpomalit. Ono se tak bude dít automaticky při sundání nohy z pedálu plynu snahou o rekuperaci. Takže Tesla ten manévr nezvládne v 80ti nýbrž ve výrazně pomalejší rychlosti, protože elektronika celou dobu brzdí. Viz jak píšeš výjezd při 30 km/h. Zajímala by mě rychlost v jednotlivých pasážíš toho měřícího úseku. Tam by bylo asi krásně vidět jak Tesla prudce zpomalí. Prostě je to celý test o ničem. :no:
Je to o tom, že pokud jedeš 80 a vběhne ti tam los (nebo dítě), tak se zvládneš vyhnout a vrátit zpátky... a nebo ne. Rychlost je Tesla: 83-66-31 a Enyaq 67-62-41. A jasně... i být se schopen rychleji vrátit může mít svou hodnotu... ale takhle je to prostě postavené, kdybys postavil ty kužely blíž nebo dál od sebe, tak někomu by to prospělo a někomu naopak, univerzální metrika to není. Nemyslím si že to je o ničem... jen to není svatý grál.
Když mi tam vběhne los nebo dítě tak v první řadě brzdím a následně se rozhoduju kam to pošlu. Rozhodně se nebudu snažit hodit myšku bez brzd před přijíždějící auto a zase zpátky.
Však když se to nacvičuje třeba na polygonu, tak se to nacvičuje i s tím brzděním... jedeš stovkou, pak brzdíš, pak se vyhýbáš. A brzdit můžeš jak chceš... ale po pár pokusech rychle zjistíš, že v dané modelovce je potřeba sundat nohu z brzdy chvíli před prvním otočením volantem a pak už na ní nešlapat.
Nikdo netvrdí, že to musí na silnici proběhnout přesně takhle, že to nebude v zatáčce nebo na horším povrchu nebo na mokru. Je to prostě jedna modelová situace, která ale jak se ukázalo poměrně dobře odhaluje různé slabiny v ladění podvozků.
Nikdo netvrdí, že to musí na silnici proběhnout přesně takhle, že to nebude v zatáčce nebo na horším povrchu nebo na mokru. Je to prostě jedna modelová situace, která ale jak se ukázalo poměrně dobře odhaluje různé slabiny v ladění podvozků.
Taky mi přijde velice vtipný řešit jestli auto rohem nárazníku shodí o pár cm kuželku. To je taky strašně podstatný parametr. Prostě losí test je šaškárna pro média a pitomce.
No kdyby to nebyla kuželka, ale stojící kamion, tak už by to tak vtipný nebylo a asi by bylo pochopitelný, proč je potřeba ho netrefit ani rohem nárazníku. Je prostě potřeba se vejít do vytyčený dráhy...
No tak jsem pitomec, no 😄 ... já se rád podívám.
No tak jsem pitomec, no 😄 ... já se rád podívám.
Jenže když vezmeš tu samou trasu znova a znova, tak tu kuželku srazíš pak se zase o centimetr vejdeš, pak srazíš jinou nebo třeba dvě? Prostě co pokus to jiný výsledek, takže v losím testu naměříš to co potřebuješ. Záleží na tolika faktorech, že je to naprosto nedůvěryhodný výsledek. Já se podívám, pobavím a zase to zavřu. Rozhodně to nebudu brát v potaz při koupi auta.
Jistě jistě. A při druhé jízdě máš trošku víc sjeté gumy a o něco prázdnější nádrž a třeba se trošku oteplí... ale normálně by tyhle faktory neměly být zásadní.
Prostě... asi existuje nějaký úplně ideální teoretický průjezd pro dané auto, který vychází třeba na 80km/h. Když to profík bude chvíli zkoušet, tak se postupně propracuje k nějakým třeba 78km/h... a při tom zkoušení ti ukáže, jestli se auto chová předvídatelně nebo ne.
Ale - nenaměříš "to co potřebuješ", to ani náhodou. Pokud je auto mizerný, tak s ním nikdy nezajedeš slušnej výsledek. A pokud je dobrý, tak to zkušenej tester taky dokáže využít.
Pro tebe je ta odchylka důvod to celý zpochybnit a zapomenout... no budiž. Já bych třeba například vzal v úvahu to, že PHEV Superb dává losa o dost hůř, než čistý benzín...
Prostě... asi existuje nějaký úplně ideální teoretický průjezd pro dané auto, který vychází třeba na 80km/h. Když to profík bude chvíli zkoušet, tak se postupně propracuje k nějakým třeba 78km/h... a při tom zkoušení ti ukáže, jestli se auto chová předvídatelně nebo ne.
Ale - nenaměříš "to co potřebuješ", to ani náhodou. Pokud je auto mizerný, tak s ním nikdy nezajedeš slušnej výsledek. A pokud je dobrý, tak to zkušenej tester taky dokáže využít.
Pro tebe je ta odchylka důvod to celý zpochybnit a zapomenout... no budiž. Já bych třeba například vzal v úvahu to, že PHEV Superb dává losa o dost hůř, než čistý benzín...
tak to že Sup je těžký na zadek díky baterkám je holt daň za to, že je to PHEV. Nicméně to mě přeci neodradí od jeho koupě pokud bych ho chtěl i když dává losa hůř než benzín, takže k čemu mi je výsledek losího testu? Abych věděl, že je to nemotorná kraksna a mám tomu přizpůsobit jízdní styl? To zjistím po pár kilometrech jízdy s ním.
Vždyť přece baterka v podlaze, nízké těžiště. Jestli to nebude stejná pravda jako to s bezpečností SUV, protože sedím vysoko, mám dobrý výhled. A pak nějaká kráva zválcuje 18měsíční dítě, protože 10 metrů před sebe neviděla vůbec nic.
Mhm... tak napůl.
Pořád je to váha + rychlost = setrvačná energie, kterou je potřeba nějak protlačit mezi kužely.
Nízký těžiště je fajn v tom, že auto nemá tendence se převracet a stavět pneumatiku na hranu... váha mezi kolama zase v tom, že záď nemá tendenci se kejvnout a celý auto přetočit... ale ten grip pořád potřebuješ.
Pořád je to váha + rychlost = setrvačná energie, kterou je potřeba nějak protlačit mezi kužely.
Nízký těžiště je fajn v tom, že auto nemá tendence se převracet a stavět pneumatiku na hranu... váha mezi kolama zase v tom, že záď nemá tendenci se kejvnout a celý auto přetočit... ale ten grip pořád potřebuješ.
Viděl bych to na kombinaci více faktorů
- sice je baterka v podlaze, ale ta váha furt dost velká a auto poměrně vysoké
- s váhou souvisí i měkčí pérování, aby to moc nedrncalo
- možná instalace baterií do podvozku omezila manévrovací prostor pro podvozkové části
- pro ladiče podvozku je to zcela neznámá situace (jiná konstrukce, rozložení hmotnosti) s kterou si neuměli poradit
- ladiči podvozku neměli dostatek času na odladění, velký tlak na urychlení vývoje, změny v konstrukci na poslední chvíli atd.
Osobně si myslím, že při nějakém faceliftu nebo druhé generaci to už vychytají. Ale to je pro koncern naprosto typické, že pustí do výroby neodladěné auto a ladí se během výroby. Vsadím se že z vedení byl obrovský tlak něco vyplivnout na trh, protože korejská konkurence je míle napřed, však už nastupuje s druhou generací elektromobilů s podstatně novější technologií nabíjení. Nemluvě o Tesle, ale to není konkurence, to je ikona jako iPhone mezi mobily.
- sice je baterka v podlaze, ale ta váha furt dost velká a auto poměrně vysoké
- s váhou souvisí i měkčí pérování, aby to moc nedrncalo
- možná instalace baterií do podvozku omezila manévrovací prostor pro podvozkové části
- pro ladiče podvozku je to zcela neznámá situace (jiná konstrukce, rozložení hmotnosti) s kterou si neuměli poradit
- ladiči podvozku neměli dostatek času na odladění, velký tlak na urychlení vývoje, změny v konstrukci na poslední chvíli atd.
Osobně si myslím, že při nějakém faceliftu nebo druhé generaci to už vychytají. Ale to je pro koncern naprosto typické, že pustí do výroby neodladěné auto a ladí se během výroby. Vsadím se že z vedení byl obrovský tlak něco vyplivnout na trh, protože korejská konkurence je míle napřed, však už nastupuje s druhou generací elektromobilů s podstatně novější technologií nabíjení. Nemluvě o Tesle, ale to není konkurence, to je ikona jako iPhone mezi mobily.
a i o dost lépe jezdí? Pak je to jasné :yes:
Otázka je, jestli je ID.4 v losím testu konzistentně lepší, nebo se u něj jen problém (náhodou?) neprojevil. Ten první průjezd Enyaqu vypadá tak, že by to auto mělo bez problémů po zpomalení o pár km/h (jako že třeba 3-5) dát.
U Enyaqu úplně nemusím tu přední masku... ta "svítící" je trošku kýč, ale možná lepší, než ten šedej plast. Zase na druhou stranu vnitřek vypadá líp než u ID.
U Enyaqu úplně nemusím tu přední masku... ta "svítící" je trošku kýč, ale možná lepší, než ten šedej plast. Zase na druhou stranu vnitřek vypadá líp než u ID.
Jo interiér s možností stále ještě i jakžtakž přírodní kůže je u Enyaqu OK, ale exteriér se mi nelíbí celkově (zadní světla, přední světla, no a ta tebou zmíněná a nesmyslně zdůrazněná maska, tak to je naprostá blamáž (případně podsvícená blamáž)). A přesně tyto prvky se mi nelíbí ani na nové Fabii. To ještě zlatá Octavia 4 s přišlápnutým čumákem (bohužel teda poněkud kioidním).
Světla se mi naopak líbí, hlavně ta přední, tam vidím jasnou návaznost na Superb a je to dle mého gusta - mám rád nízký světla v klasickém pojetí (naopak nemusím e😜erimenty typu Kamiq, Kona apod.). A líbí se mi i architektura zádi, s tím spoilerkem pod sklem. Líbí se mi proporce (v rámci možností daný třídy) a kulatý podběhy... vlastně mi vyloženě vadí jen ta maska.
Že je maska zdůrazněná by mi samo o sobě taky nevadilo. Vadí mi, že to vypadá jako lacinej kus plastu, jako záslepka díry do auta. Možná ta sportlajnová, kde je aspoň lakovanej rámeček... jenže tam jsou zase ty nástavce prahů co bych asi mít nemusel 😄
https😐/img.auto.cz/…aW1n/7033656.jpg?…
Že je maska zdůrazněná by mi samo o sobě taky nevadilo. Vadí mi, že to vypadá jako lacinej kus plastu, jako záslepka díry do auta. Možná ta sportlajnová, kde je aspoň lakovanej rámeček... jenže tam jsou zase ty nástavce prahů co bych asi mít nemusel 😄
https😐/img.auto.cz/…aW1n/7033656.jpg?…
Nejsem e😜ert a nechci se zastávat Enyaqu, ale působí to na mě ze všech těch záběrů jako totální selhání adheze pneumatik. V tom prvním průjezdu je to vidět nejvíc, sklouzlo se to neskutečně s klidem na volantu. Takže víme že Bridgestone Turanza Eco nebrat!
A s těma skluzama si asi neví rady ESP, ale podvozek a karoserie působí pevně. Chci říct, že auta, která v testu selžou většinou poskakují a chovají se velmi neklidně.
Samozřejmě selhání výrobce, že tam dává pneu, které jsou takto nebezpečné a nerozumí si s nimi elektronika…ale je to jen můj názor od stolu 🙂
A s těma skluzama si asi neví rady ESP, ale podvozek a karoserie působí pevně. Chci říct, že auta, která v testu selžou většinou poskakují a chovají se velmi neklidně.
Samozřejmě selhání výrobce, že tam dává pneu, které jsou takto nebezpečné a nerozumí si s nimi elektronika…ale je to jen můj názor od stolu 🙂
Nedávno tu byl srovnávací test, kde Citroen C3 Aircross zastavil ze stovky na 49m... na Turanzách. Řešilo se to pak v diskusi, ale úplně se k ničemu nedošlo.
https😐/www.auto.cz/diskuse/81895/1#…
(ve starším srovnáváku byla Scala na Turanzách se solidními 35m)
No... píšu si Turanzy na seznam podezřelých 😄
https😐/www.auto.cz/diskuse/81895/1#…
(ve starším srovnáváku byla Scala na Turanzách se solidními 35m)
No... píšu si Turanzy na seznam podezřelých 😄
km77 si už dřív stěžovali, že Turanzy kloužou.
to jsou ty nepřilnavé eko gumy, které jsou na vodě úplná tragedie
ECO gumy jsou priserny. Uz jsme je zahazovali 3x kdyz nam je dali na nova auta. Na moje auto to nesmi za zadnych okolnosti.
Zas tolik na tom netratis, servis nam dal proste proticenu o 500Kc na kolo nizsi nez nakupka nove. Radsi tratit 2 tisice nez si rozbit hubu. At si to uzjie nekdo jiny.
Opravdu se pomalu sjizdi a opravdu to usetri desetinku litru na sto. No vsak je to tvrda smes tak neni divu. Ale na suchu nic moc a na vode je to uplna tragedie. Fyziku neoklames.
A hlavne dneska dostanes opravdu dobre “lepive” pneumatiky za podobnou cenu a vydrzi taky hromadu kilometru, takze ty ECO proste nebrat.
Zas tolik na tom netratis, servis nam dal proste proticenu o 500Kc na kolo nizsi nez nakupka nove. Radsi tratit 2 tisice nez si rozbit hubu. At si to uzjie nekdo jiny.
Opravdu se pomalu sjizdi a opravdu to usetri desetinku litru na sto. No vsak je to tvrda smes tak neni divu. Ale na suchu nic moc a na vode je to uplna tragedie. Fyziku neoklames.
A hlavne dneska dostanes opravdu dobre “lepive” pneumatiky za podobnou cenu a vydrzi taky hromadu kilometru, takze ty ECO proste nebrat.
... mě každý tvrdí, jak ty EV sedí a je vidět, že to až taková paráda nebude. Dvě tuny jsou prostě znát a že to nezvládnou pneumatiky, elektronika, nebo něco jiného, mi je vlastně jedno. Je to stejné jako s mou A6, když normálně jezdíte a pěkně si najíždíte plynule do zatáček, tak to sedí jako přilepené k vozovce. Jakmile ale musíte prudce reagovat, ten tank vám brzy vysvětlí, že to prostě tak rychle nepůjde. Přitom každé lehké auto s dobrým podvozkem by to zvládlo i bez elektroniky.
ZAJÍMAVOSTI
Ceny energií rostou a majitelé elektromobilů hledají cesty, jak nabíjet levněji. A někdy ne úplně šťastně
6.10.2021 - Karel Michalec
Situace na trhu s elektřinou není nijak příznivá. Řada dodavatelů oznámila výrazné zdražení. U některých jdou ceny dokonce na dvojnásobek. Vrásky na čele to dělá především majitelům elektromobilů, kteří potřebují poměrně velké množství elektřiny k tomu, aby zajistili svému vozu potřebný dojezd. Náklady na kilometr vlivem toho stoupají a řada majitelů elektromobilů hledá cesty, jak i nadále nabíjet levněji. Ne všechny možnosti jsou ale jednoduché.
Fixace elektřiny
Jednou z možností je nechat si cenu elektřiny zafixovat. Bohužel doba na to není úplně příznivá a málokdy se povede dostat se na ceny před zdražováním. Navíc fixace nemusí být vždy taková, jak očekáváme. Někteří dodavatelé ukázali, že i přes fixaci klientů elektřinu zdražili. A tedy zvýšili náklady na cestování majitelům elektromobilů, kteří tak nyní musí hledat jiné dodavatele s výhodnějšími cenami.
Nabíjení zdarma
Na řadě místech se dá stále nabíjet elektromobil zdarma. Jedná se především o různé veřejné nabíječky u nákupních center. Stačí přijet, zapojit elektromobil a čerpat energii. Problém je, že některé jsou omezeny časem, jiné odebraným množstvím proudu. Negativum může být spojeno i s jejich dostupností. Často jsou obsazeny a také je třeba oproti domácímu nabíjení čekat na to, než bude baterie nabita. Provoz auta bude sice zdarma, ale ztratí se velké množství času.
Předplacené tarify
Některým elektromobilistům se může v souvislosti s navýšením cen domácího nabíjení vyplatit využívat veřejné nabíjecí stanice. S určitými tarify může být proud z nich výhodnější, než když je odebírán z domácí zásuvky. Nevýhodou této možnosti však není jenom to, co je popsané výše u veřejných bezplatných stanic. Také je třeba daný měsíční paušál využít, jinak propadá. Cena za odebranou elektřinu tak může být v případě menšího počtu cest ještě vyšší než v případě domácích zásuvek.
Ceny energií rostou a majitelé elektromobilů hledají cesty, jak nabíjet levněji. A někdy ne úplně šťastně
6.10.2021 - Karel Michalec
Situace na trhu s elektřinou není nijak příznivá. Řada dodavatelů oznámila výrazné zdražení. U některých jdou ceny dokonce na dvojnásobek. Vrásky na čele to dělá především majitelům elektromobilů, kteří potřebují poměrně velké množství elektřiny k tomu, aby zajistili svému vozu potřebný dojezd. Náklady na kilometr vlivem toho stoupají a řada majitelů elektromobilů hledá cesty, jak i nadále nabíjet levněji. Ne všechny možnosti jsou ale jednoduché.
Fixace elektřiny
Jednou z možností je nechat si cenu elektřiny zafixovat. Bohužel doba na to není úplně příznivá a málokdy se povede dostat se na ceny před zdražováním. Navíc fixace nemusí být vždy taková, jak očekáváme. Někteří dodavatelé ukázali, že i přes fixaci klientů elektřinu zdražili. A tedy zvýšili náklady na cestování majitelům elektromobilů, kteří tak nyní musí hledat jiné dodavatele s výhodnějšími cenami.
Nabíjení zdarma
Na řadě místech se dá stále nabíjet elektromobil zdarma. Jedná se především o různé veřejné nabíječky u nákupních center. Stačí přijet, zapojit elektromobil a čerpat energii. Problém je, že některé jsou omezeny časem, jiné odebraným množstvím proudu. Negativum může být spojeno i s jejich dostupností. Často jsou obsazeny a také je třeba oproti domácímu nabíjení čekat na to, než bude baterie nabita. Provoz auta bude sice zdarma, ale ztratí se velké množství času.
Předplacené tarify
Některým elektromobilistům se může v souvislosti s navýšením cen domácího nabíjení vyplatit využívat veřejné nabíjecí stanice. S určitými tarify může být proud z nich výhodnější, než když je odebírán z domácí zásuvky. Nevýhodou této možnosti však není jenom to, co je popsané výše u veřejných bezplatných stanic. Také je třeba daný měsíční paušál využít, jinak propadá. Cena za odebranou elektřinu tak může být v případě menšího počtu cest ještě vyšší než v případě domácích zásuvek.
Naproti tomu čím jezdí 90% lidí (předokolka s motorem vpředu) je principiálně nic moc.
To že to v koncernu VW obecně moc neumí je věc jiná...
Tenhle výsledek je divnej... spíš to vypadá na blbě odladěnou elektroniku, možná v kombinaci s "eko" gumama.
První jízda se jede "naslepo" s cílem najet v 77km/h, pak se pokračuje dál podle výsledku.
Nějaký vliv lidského faktoru tam pořád je, ale a) nemělo by to být zásadní a b) i tak se dá ze záznamů poznat, jak se to auto chová. Výsledek může mít nějakou nepřesnost v řádu 1-2-3km/h třeba... ale ze 67 se 77 neudělá.
Ano jistě - vyměnit gumy za nějaké UHP by skoro jistě pomohlo. Zas na druhou stranu... u novýho auta jsi de facto odsouzený na tom pár let jezdit... resp. málokdo u novýho auta nový gumy sundá a dá tam Micheliny.
Tenhle test je trošku výjimka - většinou se auto chová během testu konzistentně, tady se zřejmě během testu zhoršuje. Jestli se natolik přehřívají gumy, že se mění jejich chování... no nevím, to se mi úplně nezdá, ale možný to je.
Tesla Model Y je druhe nejlepsi auto ktere kdy testovali https😐/youtu.be/gczso5OoM88
Ja prece nemuzu za to, ze Tesla Model Y v tomto testu dopadla excelentne.
Ale to uz je ted malo kdy, on se ted uz vlastne venuje vyhradne EV :-!