Novinky
Žigulík nebyl jediný. Připomeňte si i další bratry Fiatu 124. Znáte indickou nebo tureckou verzi?
16 komentářů
Ty auta stále existují. Ale v omezené míře.
Lada Vesta s R4 1,6 či 1,8 je moderní reinkarnace žigulíka. MPI, žádný startstop, robustní podvozek, olej, svíčky, řemeny, filtry atd si v pohodě vyměníš sám.....
Lada Vesta s R4 1,6 či 1,8 je moderní reinkarnace žigulíka. MPI, žádný startstop, robustní podvozek, olej, svíčky, řemeny, filtry atd si v pohodě vyměníš sám.....
Kvalita ciest má súvis s robustnosťou (rozumej hmotnosťou) auta a teda so spotrebou.
Ty MUDRC :-!
Ty MUDRC :-!
Dnešní trihrnky mají většinou kolem 5.5l spotřeby. Odvezou v mnohem větším pohodli a těch pár tis km co byl vykon toho ziguliku, toho asi ani nevšimnou
s motorem 1,2 OHV i dvou Žigulíků, tedy VAZ 2101 (1,2 OHC) a po něm VAZ 21053 (1,5 OHC). Všichni tři věrně sloužili, jediná závada byla u 2101 na ložisku alternátoru. A to jsem s ním projel tzv. Kavkazský okruh 8 500 km do Arménie i 5 000 km na Jaltu. A samozřejmě i jiné země tzv. východního bloku. Oba VAZy se také osvědčili jako tahače obytného přívěsu. A všechny s průměrnou spotřebou kolem 7,5 l/100 km, jakou mají ty dnešní "tříhrnky". Poděkování redakci za nostalgickou vzpomínku.
Tak skús do "dnešního třihrnku" natankovať tamojšie, samozrejme aj vtedajšie palivo a pošli ho na lokálne cesty v strednej Ázii...
Pro zivot.
Dneska mi takova auta proste chybi.
Nemyslim stejna, byla jina doba.
Ale dnesni reinkarnaci obycejneho, bytelneho auta, snadneho na servis.
Ani nemusi byt zadokolka. Podobne vyborna byla i 128, ale ty to pokazilo, ze rezavela.
Dneska mi takova auta proste chybi.
Nemyslim stejna, byla jina doba.
Ale dnesni reinkarnaci obycejneho, bytelneho auta, snadneho na servis.
Ani nemusi byt zadokolka. Podobne vyborna byla i 128, ale ty to pokazilo, ze rezavela.
proto tam všichni jezdí starými Toyotami Landcruiser a Hilux nebo UAZy a Nivami, to projede všechno, opraví to každej a snese to i cesty necesty.
Problém Ecoboostu je, že tie motory boli označované ako skvelý "motor roka" (viacnásobný)... A ja som to "skoro" kúpil (mal som také auto na zozname) 😲 Síce sa mi už vtedy nezdali niektoré detaily (turbo zabudované ho hlavy motora...). Dnes sa o Ecoboostoch šíria skôr negatívne informácia.
Našťastie som sa rozhodol ináč a dnes jazdím 2,0 litrovou atmosférou :yes:
Našťastie som sa rozhodol ináč a dnes jazdím 2,0 litrovou atmosférou :yes:
Čisto teoreticky kvalita ciest môže mať vplyv aj na motor. Zlá cesta = veľa prachu = zanesene sanie, možné nečistoty...
Na "spomínané cesty" by som radšej volil niečo iné ako moderný 3 valec. Nie rovno staré "Žiguli", ale skôr nejaký modernejší, ale nie veľmi zložitý off-road. Hlavne s motorom, ktorý "zožerie" takmer čokoľvek.
Na "spomínané cesty" by som radšej volil niečo iné ako moderný 3 valec. Nie rovno staré "Žiguli", ale skôr nejaký modernejší, ale nie veľmi zložitý off-road. Hlavne s motorom, ktorý "zožerie" takmer čokoľvek.
...i jeho větší bráška 125 byly mimořádně povedená dílka z doby, kdy Fiat doslova vládnul automobilové Evropě. A to už je bohužel hodně dávno... 😒
problém je , že to dneska cpou skoro všude....
Já měl jediný tříválec, 1,0 ve smartu, ale to byla atmosféra a fungoval v pohodě.
Jinak jen R4 (Alero 2,4, Caliber 2,0 a Mini Cooper 1,6) a jinak samé V6 a V8
Já měl jediný tříválec, 1,0 ve smartu, ale to byla atmosféra a fungoval v pohodě.
Jinak jen R4 (Alero 2,4, Caliber 2,0 a Mini Cooper 1,6) a jinak samé V6 a V8
Nacpaný kurvítky typu "fejková rekuperace a starstop", životnost některých motorů max 200 tis, některé ani to ne, viz slavné ecoboosty a na asijských ex-sovětských silnicích podvozek za 20 tis km v čudu 😄 😄 😄