Novinky
moan78
3
Ta maska je tiez nova, ci? Inak v dnesnej dobe roadster 990 kg, to je na pochvalu.
Tahle Mazda, inspirovaná anglickými roadstery a vyvinutá jako Miata v americké Kalifornii, ve svých počátcích horko-těžko přesvědčovala Japonce, aby ji zavedli do výroby. Měla tehdy paralelu s úplně jiným pohonem ve Fiatu Barchetta (Bárka), vyvinuté v italském Turíně a vyráběné. Škoda, že Barchetta neměla takovou marketinkovou cestu, jako Miata a nepřežila. Velká škoda!
Myslím, že dvojče této MX-5 od Fiatu se nejmenovalo Barchetta ale Fiat 124 Spider. Pohon měl stejný, jiný byl jen motor - 1.4 MultiAir.
On ale píše o původní generaci z devadesátek. Tam Fiat dělal Barchettu, ideového nástupce původního Fiatu 124 spider. S novou MX5, kterou si Fiat rebrandoval, se vrátili k názvu 124.
No, asi jo, zmátlo mě, že napsal "tahle Mazda"...
Ano píši o té původní Mazdě MX-5. Ta dnešní - máte pravdu - je prakticky shodná s novodobým Fiatem 124, který tak není pokračovatelem Fiatu 124, co by Vozu roku 1966 (a ten měl také klasickou koncepci pohonu, i když s banjem vzadu), ale přímou odvozeninou z nynější Mazdy MX-5 s italským kabátem (snad i hezčím).
Barchetta měla motor vepředu napříč + přední pohon. Plošina byla upravená z Fiatu Tipo - Vůz roku 1989 (zkrácený rozvor pro účel dvoumístného vozu, ...). Výhody předního pohonu s dobře potlačenými jeho nevýhodami byly pro tento roadster pozoruhodné.
Barchetta měla motor vepředu napříč + přední pohon. Plošina byla upravená z Fiatu Tipo - Vůz roku 1989 (zkrácený rozvor pro účel dvoumístného vozu, ...). Výhody předního pohonu s dobře potlačenými jeho nevýhodami byly pro tento roadster pozoruhodné.
Ok, ok, všechno vím a zapadá to sebe, jak říkám, zmátla mě slova "tahle Mazda" a nějak jsem si s nimi jen nespojil Barchettu s FWD. Její platforma se sice jmenovala Tipo B, ale byla z prvního Punta, zkrácená a s pomocnými rámy vpředu a vzadu. Myslím, pokud si to dobře pamatuju.
Edit: někde píší, že Tipo B Spider 176 se interně jmenoval celý ten projekt Barchetty, ale plošina byla z Punta I.
Edit: někde píší, že Tipo B Spider 176 se interně jmenoval celý ten projekt Barchetty, ale plošina byla z Punta I.