Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Ikonický Bobcat představil první kompaktní elektrický pásový nakladač

Společnost Bobcat, která světu dala ikonické smykem řízené kompaktní nakladače, jde s dobou a představuje první kompaktní pásový nakladač s čistě elektrickým pohonem.
Zpět na článek
20. 7. 2022 20:46
7. 1. 2022 09:39
To je zaujímavé auto...
Za koľko dá z nuly stovku?
Rozbalit vlákno
0
Avatar - kari.laz
7. 1. 2022 09:53
tady to dává smysl
V tomto případě by to dávalo smysl. Bude to mít omezení, protože moc nevěřím čtyřem hodinám nepřetržité práce, což by znamenalo že to pak bude mít u sebe generátor, který bude vrčet stejně aby to nabil. Další věc je, jak to budou nabíjet, pokud budou někde v terénu, nebo i ve městě, tak dojde baterka, budou to muset naložit a odvést nabít a nebo opět nažvejknout nějaký generátor a dobíjet. Prostě elektro bude vždy, respektive ještě hodně dlouho problémové.
Na druhou stranu pro práci v uravřených prostorách, nebo tam, kde jim baterie stačí a stejně techniku na noc odvážejí to bude super. Myslím, že na hodně prací, které tyto bobíky zastávají to bude stačit.
Takže za mne to smysl určitě dává.
Rozbalit vlákno
13
7. 1. 2022 10:12
Re: tady to dává smysl
Hele určitě, navíc je to kompaktní nakladač, reálně to nikdy nedělá celej den jako rypadlo. Plus tyhle stroje suplujou funkci ještěrek v areálech stavebních firem, kdy jestli něco nechceš tak dělat v hale s smrdutým naftovým strojem. A pak spotřeba, nezdá se to, ale za měsíc práce vždy jednoho stroje jsem do malýho jeřábu a 2,7t rypadla nalil naftu za skoro 20 tis. Když si vezmu kolik to probublá v prostojích.... Co se mi moc nelíbí je kompletně elektrický příslušenství, hydraulika je v tomhle dlouhá desetiletí zavedenej funkční standart..
Slováci dělají elektrickou variaci na téma UNC a tuším je to 1,5-2 mil. Kč, což s ohledem na to, kolik stojí aktuálně velkej Locust už není zas o tolik.
https://www.kovacoelectric.com/cs/konfigurace
Každopádně to má podle všeho příslušenství kompatibilní s UNC a tedy celé hydraulické
Avatar - Mokrous
7. 1. 2022 12:01
Re: tady to dává smysl
Na tom Bobika je ale na videu vidět hydraulika, ne? Jak jinak by asi fungovaly ty pístnice k ovládání lopaty a dalšího příslušenství? Pochybuju, že je článek přesný.
7. 1. 2022 14:16
Re: tady to dává smysl
to slovensky je hydraulicky a mas velmi pravdeodobne pravdu, protoze to tak bude i u bobcatu. Jenom pohon bude elektrickej, naradi pak hydraulicky. Nedovedu si predstavit jakou ranu by dostaly primocary elektropohony vylozniku kdyby byly naprimo...
Avatar - Mokrous
7. 1. 2022 16:27
Re: tady to dává smysl
Nevyznám se v konstrukcích tohoto typu, ale neumím si představit něco na principu serva, co by utáhlo takový Nm. Napadl mne i nějaký šnekový pohon v tom pístu, ale to je asi ***ina a bylo by to asi neskutečně pomalý.
Avatar - petr petrumr
7. 1. 2022 20:14
Re: tady to dává smysl
je to jako servo u vrat, u toho vidíš ten elektromotor a bude tam vřeteno s maticí.
7. 1. 2022 10:18
Re: tady to dává smysl
za 20 let jsem jeste nevidel stavbu kde by nebyla moznost nabijet bud z provizornich rozvodu dane stavby nebo z generatoru, i pri stavbe dalnice je na miste co par set metru nejaky dieselovi/benzinovy generator a casto totalne predimenzovanej protoze tam moc veci co by jeli na elektrinu neni

jinak elektricke smykove nakladace se delaj v CR par let, a zajem je o ne obrovskej, mam dojem ze dodaci lhuty jsou ted prez pul roku a firma nestiha ikdys rozsirujou vyrobu co se da, kasumb na ne dal odkaz
Avatar - lyon667
7. 1. 2022 10:42
Re: tady to dává smysl
Právě v tom je ta potíž. Přes den rádoby ekoprovoz na baterky a přes noc dobíjení naftovou elektrocentrálou. Tedy ve výsledku žádný přinos, jen náklady navíc.
7. 1. 2022 14:42
Re: tady to dává smysl
a neni lepsi tu naftu lejt rovnou do stroje, nez z ni, se ztratama, vyrabet elektrinu a pak ji y dalsima ztratama dobijet do stroje?
Avatar - petr petrumr
7. 1. 2022 20:15
Re: tady to dává smysl
zkus v hale čuchat diesla.
Avatar - Dinar
7. 1. 2022 10:31
Re: tady to dává smysl
U těch strojů to bude ještě zajímavé. Mně se líbilo tohle video z Harry's garage, je tam pohled JCB na budoucnost pohonu pracovních strojů.
https://www.youtube.com/watch?…
Avatar - speedfred
7. 1. 2022 10:52
Re: tady to dává smysl
:yes: V jednom podniku kde pracujeme tak vymenili viacmenej všetky VZV za e-VZV a v tých halách je to moc poznať. Majú vymeniteľné batérie a ako som sa s nimi bavil tak na 1ks VZV majú 3 batérie.
Keby to aj chcíplo tak pride druhá zdvižka ktorá batériu vymení.
Avatar - lyon667
7. 1. 2022 11:01
Re: tady to dává smysl
e-Ještěrka není žádná novinka, elektrická Desta se vyrábí snad od druhé světové války. :-)
Avatar - speedfred
7. 1. 2022 11:40
Re: tady to dává smysl
To viem že sú tu nejaký piatok, ale aj tak boli v prevádzke stále dízlové zdvižky.Tu sa ale bavim o VZV s nosnostou 5-8t a možno aj viac.
7. 1. 2022 10:23
Ani vlastně nevím, ...
...proč to na webu o autech je, ať je to jakkoliv zajímavé, novinka, bezemisní. Autu se to už ani nepodobá, kola to už také nemá, tak to patří raději na web stavebních strojů, případně na nějaký ekologický.

To už sem víc patří hnijící T613, startování T138 po letech nebo počátky supersportů.
Rozbalit vlákno
3
Avatar - petr petrumr
7. 1. 2022 20:24
Re: Ani vlastně nevím, ...
tenhle nakladač může třeba sypat v hale sůl do sypače, sypač sype silnice a po silnicích jezdí auta. A u té tatry proč nenapsals, že to má kliku uloženou na valivých ložiskách? Jels a pracovals někdy smykovým nakladačem? Ty se nezajímáš o techniku, jenom o obrázky? Driftovals s 613 nebo co máš vůbec proti technice?
7. 1. 2022 20:44
Re: Ani vlastně nevím, ...
Opravdu zde neočekávám článek o výrobě technické soli, třebaže se používá k posypu vozovek, po kterých jezdí auta.
Avatar - petr petrumr
7. 1. 2022 21:32
Re: Ani vlastně nevím, ...
Já jsem žil v domnění, že sůl se nevyrábí, ale těží v polsku a dováží to v kamionech.
20. 7. 2022 20:46
Bobcat
Tak toto je hodně zajímavé. Vůbec jsem netušil, že se Bobcaty ještě vyrábí. Když jsme stavěli dům, tak jsem měl také jednoho půjčeného. Nakonec mi ho půjčila tato půjčovna nakladačů https://www.isermat.cz/…prace/nakladace/ Byl to ale samozřejmě ten klasický, ne elektrický. Práci ale odvedl skvěle. Zvlášť na tak malém prostoru přišel dost vhod.
Rozbalit vlákno
0