Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Ivan Jonák a auta. Připomeňte si divoké devadesátky z jiného pohledu

Seriál České televize Devadesátky vzbudil velký zájem o dobu, která bezprostředně následovala po takzvané sametové revoluci.
Zpět na článek
21. 1. 2022 11:33
Video
To video u článku je dost amatérské - spousta chyb či zavádějících věcí. Jen ty největší - trest si odseděl celý (tedy 18let), a svojí vinu nikdy ani na okamžik nepřipustil - takže popis v tom duchu co je ve videu je jen spekulace, odsouzen za to byl, ale tím že nikdy vinu nepřiznal tak není možné ten příběh věrohodně poskládat, tím spíš když měl účastníky jaké měl...
20. 1. 2022 15:17
Re: Dneska sem zažil devadesátky na silnici Osobně
Třeba někdo stěhoval vrakoviště.
Avatar - -peterp-
20. 1. 2022 14:33
Re: Zaujimave
Je zaujímavé, že tento RZ papalášsky výstrelok ostal dodnes. Schválne stačí mrknúť na passerove bugatti, zhodou náhod obe končia číslom výkonu motoru. :-!
Avatar - Stejsn
20. 1. 2022 13:48
Re: Zaujimave
Součet na SPZ je klasická urban legend. Už vidím esenbáka, jak to počítá (pokud vůbec uměl napočítat do 100).
Avatar - DRBNUTY
20. 1. 2022 13:22
Tajna sluzba
Ja som mal v roku 2000 napisane auto na matku.Urobil som nejaky priestupok a zastavili ma policajti.Bolo to drahe SUV a policajti sa pytali kde robi matka.Nechcel som povedat, ze matka je nezamestnana, tak som povedal, ze ich nemusi zaujimat kde robi.A tolko otravovali, az som sa nasral a povedal, ze v tajnej sluzbe.Hned mi zazelali stastnu cestu a pustili ma.Nieco ta tajna sluzba mala do seba...
Avatar - Dinar
20. 1. 2022 13:20
Re: Devadesátky
Jj, tak nějak to bude s těmi kabrioleťáky. ;-)
Ale jak říkám, mnohem víc mě mrzí ta koumoušská elita z pézetek a vyloženě estébácké firmy.
Avatar - Barrichello
20. 1. 2022 12:49
Re: Devadesátky
Tak oni byli tři druhy kabrioletáků -
1) chvástalové ala Jonák, co skončili v báni nebo stylem lehce nabyl, lechce pozbyl se z nich stali max hospodští, hoteliéři nebo majitelé nějakých pochybných turistických atrakcí typu pivní kola atd
2) šíbři co nakoupili akcie a vytunelovali podniky typu Mrázek a ti se dělí na to co nepřežili dobu a sou někde pod drnem nebo utečení do Tramtárie a na ti co přežili a maj to na háku.....takových pár taky zbylo, nebudu jemnovat ale jeden vlastní nevěstince a herny a hospody v praze a kamarádí s druhým co se válel na dálnici hubou v louži a znaj se třeba s Ivánkem kamarádem - myslím že modří už vědí:)
3) hoši v pozadí, politici soudci, lobbisti, policajiti co tehdá získali úplatkama a bokovýma kšeftama od kategorie 2 slušný prachy a za ty nakoupili majetky, nemovitosti atd a dneska jim stačí to třeba pronajímat a žít z toho. Na tryskáč to není, ale na válení se v klídku s doutníčkem v ruce úplně v pohodě
Avatar - Dinar
20. 1. 2022 12:39
Re: Devadesátky
Ale jo, akorát většina těch s kabriolety během první dekády skončila, ať to tu bylo dnešníma očima divoký jakkoliv, fungoval celkem standardně trh a kdo uměl (tím nemyslím ojebávat a vyjebávat se všema kolem) tak se prosadil, to ti předrevoluční kabrioleťáci většinou nezvládli a skončili max. jako majitelé hospod.

Jiná liga a podstatně větší průser pro nás všechny byli a jsou "švýcarští spolužáci" (estébácké peníze ulité mimo ČR), kteří si prostřednictvím různých koňů podrželi vliv a prst na tepu doby, nemluvě o životní úrovni. To mi vadí asi nejvíc, ti největší z..di byli a jsou vysmátí.
Avatar - Barrichello
20. 1. 2022 12:16
Re: Zaujimave
Tady to bylo hodně divoké, všechno propojený, podsvětí, policie, soudci, politici, hlavně hoši z ČSSD a ODS a ODA, to byli experti......takovej Standa, Šlouf, Svoboda, Jandák, Rath, Tvrdík atd a ODS zase Klausík, Topolánek.....nebo experti jak Dlouhý atd

Tihle se znali osobně s Mrázkem, Jonákem a spousta dalšíma

V globálu díky nim zmizeli tak 3-4 miliardy minimálně
Avatar - Barrichello
20. 1. 2022 12:09
Dneska sem zažil devadesátky na silnici Osobně
tak sem se dneska hodně smál, jak tu tvrdíte že nejezdí po Praze a vůbec po republice už žádný starý auta, že registry sou plný 120 v kopřivách co kazí věkovej průměr aut a že silnice sou plný moderních aut

Tak bud dneska všichni důchodci brali důchod, nebo někde měli super slevy, protože sem za trasu 30 km + jedno velký parkoviště před obchodákem, kde sem se zastavil pro sváču viděl cca 15 Felicií, 1x Peugeot 405x , 3 hodně starý fiesty, max tak rok 2000, jedno starý Clio, VW T3 a 1 Favorit.

Takže vůbec to nejezdí po silnici....mno v 7-8 ráno asi ne. Zkuste jednou vyrazit v 10, budete se možná divit.
Avatar - Barrichello
20. 1. 2022 12:06
Re: Jonák měl 23 aut
Jojo, Fidelis.
Znam, paradox že jeho dcera má Mustanga :-)
Avatar - Barrichello
20. 1. 2022 12:05
Re: Devadesátky
Těch s kabriolety bylo mimimálně 15-20 000 .... osobně si myslím že ještě daleko víc
20. 1. 2022 12:01
Re: Devadesátky
Já si myslím, že tady pár veksláků s kabriolety (a Kája Gott) a zbytek měl koloběžky. Spíše to bylo o konexích (staří komančové) a o tom, kdo měl od kterého podniku klíče.
20. 1. 2022 11:59
Re: Jonák měl 23 aut
Asi je to jedno, ono teď zbohatlíků bylo a je pořád docela hodně. Spolupracoval jsem s jedním Slovákem, který byl příbuzný jakéhosi neznámého "hubeného" miliardáře a ukazoval mi na svém ifónu video z jeho garáže. Ten strejda tam měl asi 50 aut a skoro všechno to byly supersporty. Rollse v našich končinách mám spojeného s majitelem zlaté záchodové mísy.
Avatar - Barrichello
20. 1. 2022 11:51
Re: Zaujimave
Za totáče toho fungovalo, ono stačilo znát i obyčejnou SPZ a děli se věci.

Už sem to tu vyprávěl, jak tátův kamarád dělal na Ministerstvu spravedlnosti šoféra a znal vládní auta a jak dostal dokonale číšníka v Restauraci když pravil "Koukám, že je tu dneska Pepa"
"Jakej Pepa?" pravil čísník. "No přeci Pepa Korčák, vidím tu Tatru s SPZ AA xx xy....

Čísník zbedl, uklonil se až hlavou málem praštil do stolu, pánové znají soudruha Korčáka, co si pánové budou přát a už jezdil jak namydlenej blesk :-) :-) :-) :-)

Táta ani jeho kámoš přirozeně Korčáka neznali, jen tu SPZ vládní tatry :-) :-) :-)
Avatar - Barrichello
20. 1. 2022 11:47
Re: Devadesátky
Použil bych jednu trefnou formulaci - "V roce 1990 měli všichni stejné možnosti a stáli na stejný starovní čáře. Akorát někteří na ní stáli v kabrioletu a někteří na kolobežce"

To asi tak dokonale vystihuje dobu.
Avatar - Barrichello
20. 1. 2022 11:43
Re: Zaujimave
Jonák to v knize vysvětluje, jak těm značkám přišel. Agent STB určitě nebyl, o tom velmi silně pochybuji.

Ale že někoho podmázl, to je 100%, potřeboval mít klid od fízlů, tak koho šlo, toho uplatil. Styky měl Jonák vždycky perfektní, ten znal víc lidí, než my všichni tady v diskuzi dohromady :-)
Avatar - Barrichello
20. 1. 2022 11:41
Jonák měl 23 aut
Ivan Jonák sám v jednom rozhovoru tvrdil, že měl 23 aut v době než šel do vězení. Takže tohle určitě nejsou všechny a samotného by mě zajímalo co vlastně všechno měl.

Taxikářské začátky s Tatrou, Mercedesem a Škodou 100, to zná samozřejmě každej nebo jak stavěl Discoland s Barčou (nákladní Škoda 706).

A půjčené Porsche od Hugera atd.

A co měl pak když už měl prachy, to by mě zajímalo.

V devadesátkách (ten seroš) stál na dvoře Dicolandu mimo jiné i Rolls. Ale jestli ho Jonák skutečně měl? Kdo ví?
20. 1. 2022 11:13
Re: Zaujimave
Ano, je to dnes trošku jiné, ale stejně si nemyslím, že nějací novodobí Mrázkové nebo Kuciakové mohou mít klidné bezstarostné spaní.
Avatar - Dinar
20. 1. 2022 10:50
Re: Zaujimave
Tak, zrovna krabice od vína mě docela udivila, vzhledem k době moderních způsobů odchylování peněz, ona je to spíš právě taková devadesátková "technologie". :D Ale jo, klondajk je furt, já jsem spíš myslel klondajk kvůli těm střílečkám a počtu vražd oproti dnešku, prostě jsem netušil, až do toho nového seriálu a několika rozhovorů s býv. maj. Marešem v Reflexu apod., že těch vražd bylo tehdy tolik, prostě jsem to nevnímal.
20. 1. 2022 10:38
Re: Zaujimave
krásný příklad současné úrovně je zeťák Alenky von Bankrot.
první firmu vytuneloval a přepsal na bezďáka. s fízlama se kamarádíčkoval a když se na oboustranně prospěšnou činnost přišlo, velmi všeho litoval... a vyšel z toho bez poskvrnky.
https://zpravy.aktualne.cz/…4d2ac1f6b220ee8/
https://zpravy.aktualne.cz/…b230cc47ab5f122/
a dneska s ním dělá rozhovory Forbes jako s úspěšným podnikatelem... to by snad nešlo ani v těch devadesátkách :-)

edit: a kdyby to z časového hlediska nebylo nemožné, musel bych režiséra pohádky S čerty nejsou žerty podezírat z toho, že vztah pan král vs pan správce odkoukal od našeho hradního pána s panem správcem Mynářem:)
20. 1. 2022 10:32
Re: Zaujimave
Hezkou SPZ před revolucí mohl mít každý, kdo se znal s paní za okýnkem nebo s kýmkoliv výše postaveným na DI.

Souhlasím, ty devadesátky v tv patří z věcného a dokumentárního pohledu k tomu lepšímu.

Klondajk je i dnes, sice trošku jiný, ale tím, že v tom aktuálně žijeme a ve své sféře se umíme každý pohybovat, tam nám např. ty krabice od vína a pod. až tak zvláštní nepřijdou.
Avatar - Dinar
20. 1. 2022 10:09
Re: Zaujimave
Jj, já jsem o "značkách na přání" taky slyšel až po revoluci, před ní to určitě nebylo pro normální lidi vůbec téma.
Zrovna ty devadesátky jsou teď v tv, a zpracování je podle mě velmi slušné, žádné nesmysly, je to celkem věrné. Trochu mě jímá hrůza, když zpětně vidím, jaký to tu byl "klondajk", tehdy mi to nějak nepřišlo. :-)
20. 1. 2022 10:02
Re: Zaujimave
Jediné co fungovaly začínaly AA- ale ty nebylo možno sehnat a asi ani vydat
20. 1. 2022 09:34
Devadesátky
Devadesátá léta byla unikátní v tom, že bylo hodně příležitostí, jak si splnit sny nahromaděné v dobách "pozlátkově chudého" socialismu. Ti nejbohatší prý (začínali tím, že) prodávali kopírky. V mém oboru se kupodivu spousta lidí živila/přiživovala (k lékárničině) dovozem/opravama aut a motorek. Můj bratr dělal lidem fotky ve svých fotolabech. Na silnici bylo volno a maximální pokuta byla 500 kaček, ať člověk jel jakkoliv rychle. Lidem se líbili sedany, kupé, kabria a většina opovrhovala kombíkama. Moje první služební auto (Opel Omega) mělo modrou značku se žlutýma písmenama a začínalo XOA. I těhle aut se esenbáci poněkud obávali, takže nevím o tom, že by mě někdo někdy stavěl (asi si mysleli, že jsem diplomat) :D
Avatar - Stejsn
20. 1. 2022 09:25
Jonák
jedna z nejodpornějších postav z novodobé československé historie, ale fotka č. 31 je boží :-[]
20. 1. 2022 09:13
Re: Zaujimave
Romane ty umíš být i vtipný když chceš :yes:
Avatar - Roman Horký
20. 1. 2022 09:04
Re: Zaujimave
Mladým redaktorům bych jako studijní materiál doporučil film Lotrando a Zubejda, případně knižní předlohu od Karla Čapka. V 90. kách to byli ti staří Lotrandové. A dnešní generace uhlazených ekonomicko-politických gaunerů, to jsou ti mladí Lotrandové. Jsou už vzdělaní, mají vychování, umějí vystupovat. Ale jsou to pořád Lotrandové ml.
20. 1. 2022 08:50
Re: Zaujimave
Pro toho, kdo se zabýval tzv. šedou ekonomikou v předrevolučním období a byl soudný, bylo lepší nebýt vidět. Vč. obyčejné SPZ, mimochodem nevím a ani nepamatuji, že by tehdy nějaká SPZ nebo policejní brigadýrka pod zadním oknem fungovala.

Někdo se po revoluci s tím, že má o pět padesát víc, než dělník z kolbenky, nevyrovnal a musel se ukázat. Vypadal skoro vždy jako kašpar. Stejně jako zcela zbytečně ikonizovaný, obyčejný řadový lump Jonák.

Pro pětadvacetiletého redaktora, režiséra, spisovatele je obtížné dobře vystihnout podstatné a pravdivé z padesátých nebo devadesátých let a vytvořit dobrý film, knihu nebo článek.
Avatar - Katikakus
20. 1. 2022 08:08
Re: Uprava podvozku
Asi jak kde. Pořádného bobra jsem naposledy viděl snad někdy v devadesátém. Naštěstí. Později už buď proužek nebo úplně bez.
Avatar - Dinar
20. 1. 2022 08:02
Re: Zaujimave
Já si ty story kolem značek ze začátku devadesátek v Práglu pamatuju, o tom součtu sto = stb jsem slyšel právě až ve vztahu k Jonákovým autům, on byl tehdy opravdu figura, jakkoliv zjevně nechutná. Co si pamatuju, tak zasvěcenci (bývalí veksláci) tvrdili, že prý si tu značku už za komančů "koupil" na inspektorátě právě s tím záměrem, aby měla součet sto a policajti ho neotravovali. Prostě to zalepil, klasický vekslácký přístup, ono, co by z něho stb koncem osmdesátek měla, byl to nýmand bez přístupu k informacím z kruhů, které by mohly mít pro stb nějaký smysl.
20. 1. 2022 04:44
Uprava podvozku
Ale vidiet, ze kolegyne si vybral len s upravenym podvozkom. Pasik namiesto bobra v devadesatkach totiz este nebol ziadny standard.
Avatar - DRBNUTY
20. 1. 2022 00:17
Zaujimave
ze aj ta Tatra 603 ma na SPZ sucet 100.Nieco na tom pravdy moze byt, ze bol STBak.
19. 1. 2022 22:07
Jonáka nemusím,
ale tu Deltu Integrale bych si rád projel :yes: