Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ivan Jonák a auta. Připomeňte si divoké devadesátky z jiného pohledu

Jan Zajíc
Diskuze (36)

Seriál České televize Devadesátky vzbudil velký zájem o dobu, která bezprostředně následovala po takzvané sametové revoluci.

Nový kriminální seriál, který okamžitě zaznamenal obrovský úspěch, devadesátá léta oživuje především z pohledu policistů, kteří museli čelit vysokému nárůstu kriminality. Zpracované případy jsou přitom autentické, jsou skutečně založeny na vyšetřování vražd a zločinů, které se v 90. letech u nás staly.

I proto se v seriálu objevují reálné figury tehdejšího "polosvěta", například František Mrázek, Antonín Běla, Karel Kopáč, Ivan Roubal nebo Ivan Jonák.

A právě Jonák, kontroverzní podnikatel, spolumajitel Discolandu Sylvie a muž v roce 2001 odsouzený na 18 let vězení za objednání nájemné vraždy své manželky Ludviky, se díky svému přístupu k životu a nezaměnitelnému stylu stal snad až kultovní postavou 90. let. Patřilo k němu zejména okázalé chlubení se majetkem. A protože své bohatství ukazoval opravdu rád, často se točil okolo drahých a neobvyklých vozů. Jonák měl auta evidentně rád, o čemž svědčí i množství fotek různých automobilů v jeho vlastní knize Sex, Disco, Revoluce!. Ta vyšla v roce 2019, tedy po Jonákově smrti.

Z fotek bohužel někdy nelze jasně určit, jestli auta Jonákovi patřila, ale už jen to, že mu stála za "cvaknutí", vypovídá leccos o jeho vztahu k automobilům. Výběr snímků Ivana Jonáka ve společnosti zajímavých vozů, nebo prostě jen aut z jeho knihy, si můžete prohlédnout v galerii.

A nejde jen o devadesátky. Mezi snímky najdete například fotku mladého Jonáka s Tatrou 603, s níž od roku 1981 načerno taxikařil. "Nejvíce mne zajímaly Volhy 24 GAZ, které mi připadaly na taxikaření nejvhodnější a nejpohodlnější. Jenže pak jsem si řekl: Nebudu si kupovat auto od okupantů, koupím si něco jinýho," vypráví Jonák v knize. Nakonec tedy skončil u tatrovky.

Video se připravuje ...

Později načerno taxikařil také se "zápaďáckým" Porsche 911 Turbo (Porsche 930). Podle knihy Jonákovi sporťák do Prahy na konci 80. let přivezl Helmut Huger, tehdy údajně milenec jeho manželky (tak se to píše v knize) a později společník v Discolandu Sylvie. Jonák v publikaci popisuje, že ho dokonce stavěli policisté, jen aby je v Porsche svezl.

Zajímavé je také vyprávění o jeho slavném Mercedesu W123. Jonák si bílé "piáno" pořídil vlastně kvůli filmu Bony a Klid, chtěl mít stejné, jaké bylo ve snímku. Povedlo se mu to ještě na konci 80. let, opět snad díky Hugerovi.

Jonák si na Mercedes přál hezkou státní poznávací značku, nakonec skončil s ADL 91-09. Nic lepšího mu uplacený kontakt na příslušném úřadě nechtěl dát. Jak se píše na webu 90s Czech Roads, Mercedes-Benz byl symbolem kapitalismu a nápadná SPZ by mohla vést k vyšetřování, jak se na auto dostala. Úředník se prostě bál. Přesto Jonákovi tvrdil, že cedulky ADL 91-09 ho ochrání od pozornosti tehdejší Veřejné bezpečnosti. A sliboval, že kdyby policisté vůz přece jen někdy zastavili, může si vzít úplatek - pět tisíc korun - zpět. "Jonák to nechápal, ale bral. Při projíždění okolo policejních hlídek na něj dokonce hlídky salutovaly a nikdy ho nezastavily. Dumal nad tím proč. Vše dalo smysl až během sametové revoluce, které se Jonák aktivně účastnil," píše se na 90s Czech Roads.

Tehdy se objevily letáky, že bílý Mercedes s SPZ ADL 91-09, který během revoluce vozil různé osobnosti, provozuje STB a že jde o provokaci. Při zjišťování, jak si auto mohl někdo spojit s STB, se Jonák dozvěděl, že součet čísel na jeho značce tvoří hodnotu 100. "A součet 100 dostávali za totality jen příslušníci STB. Ivan Jonák měl co dělat, aby své jméno během revoluce očistil, což se samozřejmě neobešlo bez lži, že čísla získal jako běžný občan - u přepážky," dodává web 90s Czech Roads.

Dalším slavným autem, které si s Jonákem spojuje spousta lidí, je tmavý otevřený Cadillac, v němž občas podnikal jízdy Prahou v doprovodu nahých dívek. Dělal tak reklamu svému podniku - zvlášť v místech, kde se pohybovali turisté. Kontroverzní podnikatel ovšem jezdil také v terénních automobilech nebo dlouhých amerických limuzínách.

Video se připravuje ...

Jan Zajíc
Diskuze (36)

Doporučujeme

21. 1. 2022 11:33
Video
To video u článku je dost amatérské - spousta chyb či zavádějících věcí. Jen ty největší - trest si odseděl celý (tedy 18let), a svojí vinu nikdy ani na okamžik nepřipustil - takže popis v tom duchu co je ve videu je jen spekulace, odsouzen za to byl, ale tím že nikdy vinu nepřiznal tak není možné ten příběh věrohodně poskládat, tím spíš když měl účastníky jaké měl...
20. 1. 2022 15:17
Re: Dneska sem zažil devadesátky na silnici Osobně
Třeba někdo stěhoval vrakoviště.
Avatar - -peterp-
20. 1. 2022 14:33
Re: Zaujimave
Je zaujímavé, že tento RZ papalášsky výstrelok ostal dodnes. Schválne stačí mrknúť na passerove bugatti, zhodou náhod obe končia číslom výkonu motoru. :-!
Avatar - Stejsn
20. 1. 2022 13:48
Re: Zaujimave
Součet na SPZ je klasická urban legend. Už vidím esenbáka, jak to počítá (pokud vůbec uměl napočítat do 100).
Avatar - DRBNUTY
20. 1. 2022 13:22
Tajna sluzba
Ja som mal v roku 2000 napisane auto na matku.Urobil som nejaky priestupok a zastavili ma policajti.Bolo to drahe SUV a policajti sa pytali kde robi matka.Nechcel som povedat, ze matka je nezamestnana, tak som povedal, ze ich nemusi zaujimat kde robi.A tolko otravovali, az som sa nasral a povedal, ze v tajnej sluzbe.Hned mi zazelali stastnu cestu a pustili ma.Nieco ta tajna sluzba mala do seba...