Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Jak je to s pokutami ze zahraničí: Na co si dát pozor?

10 komentářů

petr petrumr
Já na tych fotkách nevidím nic závadnýho a jestli pán je naučen ignorovat tady značky, tak by měl dobrovolně odevzdat řidičák, asi v noci jezdí typu nikdo se nedívá......
_Teddy_
...ja radim presny opak: nic neplatit! Vymozenost takych pokut je prakticky nulova, a nic na tom nemenia vyhrazne listy od kadejakych vypalnickych agentur, ktore si tu najimaju.

Druha vec: nemyslite si, ze slovo nemeckeho ci rakuskeho policajta je "pismo svate"! Aj on sa moze pomylit (alebo skor "pomylit"?). Sam som uz raz dostal pokutu za prekrocenie rychlosti z miesta, kde som nikdy v zivote nebol, a v tom case moje auto stalo v inej krajine v hotelovej garazi pod kamerami.

Takze v prvom rade, nepreberat kadejaky nigerijsky spam, aj keby chodil postou. A ked uz nieco pride, nic neplatit. Na obycajne listy nereagovat. Pokial uz prevezmete doporuceny (co je chyba), podavat odpor (nie "odvolanie", co za odbornika pisal ten clanok?). Pozadovat kopiu spisu, a preukazanie priestupku. Mam skusenosti s rakuskym spravnym pravom, a vacsinou u takychto priestupov je to len slovo policajta. V spise nie je nic, ziadna fotka, nic z radaru. A ak nieco je, tak nejasny zaber akehosi auta. Nakladov sa netreba bat, podla zakona smu byt maximalne 10% pokuty. A treba tiez dosledne vyuzivat prava, ktore mate (napr. komunikacia vo vasom jazyku, aj ked nemecke a rakuske urady pisu ze im musite odpisovat nemecky)...
moan78
Ok, mozes pravdu. Ale zrovna rakusko, nemecko by som bol opatrny, ak tam jazdis pravidelne. Co ked ta stopnu a pri lustrovani zistia, ze tam mas nezaplatene pokuty. Nemaju zrovna rakusaci pravo ti zabavit auto? Neviem, pytam sa. Ja teda fotky z AT dostavam pravidelne a moja spz je tam teda vidiet nezpochybnitelne, takze platim vzdy. Ono vacsinou tieto krajiny maju na vychytralcou vcelku ucinne postupy.
Dzakobo
Nejlepší je, pokud v době obsílky už daný řidič není mezi námi...
Teď prověřuji následný postup - https😐/dfens-cz.com/…-pomahaji-zivym/
traveldrive
Úplný ideál je dodržiavať predpisy, a nemusíš platiť ani riešiť nič.
speedfred
Nemáš pravdu. Z ITA ma dobehla pokuta po viac ako 4 rokoch ako som robil “mŕtveho brouka”.
Takže ja radím zaplatiť a čo najskôr.
Ozzman
Přesně tak, protože málokdo má znalost místních poměrů a pokud do té země ještě někdy chci jet, rozhodně bych nepokoušel neplatit. Já mám hafo pokut z Německa, tam jsou čilejší, než u nás a pokuta příjde do měsíce se stoprocentní jistotou.

Nezaplatíš, zkusíš to nějak očůrat (tedy pokud to není do očí bijící omyl, že je na fotce jiné auto a tak) a při další cestě tě náhodou prolustrují a mužou ti třeba zabavit auto.
Xylo
Taky mám podobný náhled. Nikdy jsem nezkoušel nic ukecávat ani se vymlouvat, připadá mi to poněkud nedůstojné. Platí to (v mém případě) jak pro pokuty tak i pro daně 😉
lordlord
přijde to v obyčejné obálce, žádné doporučení
johny555
nejenom pro místní. Taky chceme, abychom doma nebyli pokutování jenom my, ale i ignoranti z Polska a Rumunska. Dobře, teoreticky člověk může přehlédnout značku zákazu vjezdu, zákazu stání apod. Ale stejně i v ČR člověk může přehlédnout značku omezení rychlosti, radar ho vyfotí a to, že zpomalí o 200 metrů dál taky nikoho nezajímá. To by se mohl každý vymlouvat, že nějakou značku přehlédl.

Při řízení je potřeba se soustředit na jízdu, a před cestou se informovat o předpisech. Když jsem se chtěl zastavit v Salzburgu, na internetu jsem si vyhledal, kde a jak můžu parkovat, nebylo to nic těžkého.
Navíc v dnešní době docela pomáhají navigace, které upozorňují na aktuální omezení rychlosti, příp. i zákaz vjezdu. Do Rakouska běžně jezdím a zatím mi nic nepřišlo.

Můžeme nadávat na buzeraci policajtů a úředníků. Ale, když bydlíte v městě, které je zahlcené turisty, kteří se nacpou, kde je to možné, nebo sviští 80kou kolem přechodu, kde vaše dítě přechází, aby se dostalo do školy, tak budete taky prosazovat, aby se ta doprava nějak regulovala.