Testy
Kdyby nad touhle designovou marnosti pač tohle, už neni ani sterilita proletlo několik holubu tak to vypada snad i lepe.
Přitom VW v poslednich letech ukazal, že se umi i odvazat a nebyt jen sterilni.
No malem bych zapoměl na Polo tedy jeho FL, ktere spolu s touhle vyprodejovou lednici jsou tedy dilem.
Přitom VW v poslednich letech ukazal, že se umi i odvazat a nebyt jen sterilni.
No malem bych zapoměl na Polo tedy jeho FL, ktere spolu s touhle vyprodejovou lednici jsou tedy dilem.
Z dizajnového hľadiska súhlasím, Touran je nuda na pohľadanie. ALE. Pozri sa na to pohľadom rodiny s 3 deťmi. Chceš relatívne dostupné auto, ktoré nebude vyzerať, akoby si dodávke zo stavby len vymenil vzadu plechy za okná (žiaľ aktuálny trend, keď sa namiesto MPV vyrábajú len osobné verzie dodávok) a ktoré odvezie vzadu plnohodnotne (!) tri deti (t.j. aj so sedačkami či podsedákmi). Tých možností už máš strašne málo a napokon z toho ten Touran vylezie asi ako najlepšie auto. Má to totiž aj motory na výber, výbavu na výber, plus to tvarovo stále vyzerá ako osobák a nie ako prebúchaná dodávka.
Souhlas. V podstatě už je to jediná rozumná volba. A ta cena, vzhledem k současné realitě, vlastně vůbec není špatná.
Jako rodiny se třemi dětmi, které chtějí auto za nějaký rozumný peníz to dnes mají strašně těžké. Ne každý se smíří s dodávkou. Za Touran :yes:
Jako rodiny se třemi dětmi, které chtějí auto za nějaký rozumný peníz to dnes mají strašně těžké. Ne každý se smíří s dodávkou. Za Touran :yes:
Jo... když jsem viděl fotku sedačky, tak jsem si říkal, že tohle asi bude mastná konfigurace. Ale chyba lávky - ErgoActive s masáží v základu té Maratonky...
Ideál v R-line s 18 " kolesami. Známa ho má a nedá na neho dopustiť. Pri parametroch z 0-100 km/h 8.9 s a max. rýchlosť 209 km /h nie je určite brzdou premávky.
To jaka je situace na automobilovem trhu je snad teměř každemu jasne včetně vymirani běžnych a zavedenych karosařskych variant.
Ale otevřit stranku a mit dojem, že je zde nějaky retro test...i letitějši konkurence vypada nejen, že lepe, ale prostě i soudoběji. I krabice jak MPV či SUV, ktere jsou prakticke mužou mit nějaky napad s nadech sportovnosti či elegance. Tahle krabice je jak z tužky nějakeho ditěte max školniho věku, ktere načrtne obdelnik.
Ale otevřit stranku a mit dojem, že je zde nějaky retro test...i letitějši konkurence vypada nejen, že lepe, ale prostě i soudoběji. I krabice jak MPV či SUV, ktere jsou prakticke mužou mit nějaky napad s nadech sportovnosti či elegance. Tahle krabice je jak z tužky nějakeho ditěte max školniho věku, ktere načrtne obdelnik.
Koukam na tu pristrojovku a rikam si, ze takhle blbe musi dopadnout kazdy auto, na ktery hrabnou ajtaci. Chyba se stane normou a co driv fungovalo poslepu je ted ergonomicky zverstvo...
Mít poprvé v testu novou koncernovou motorizaci 1.5 TSI EVO2 a ani slovem se o tom nezmíníte :no:
Možno by mali redaktori SM občas zájsť spolu na pivo, aby držali podobnú líniu. Vaculík v teste ojetin reálne zhodnotí, že 1,5 TSI nie je optimum na Tourana, dvojvalcový režim príliš nezapína, lebo krútiaci moment je hold malý a zároveň to výrazne komplikuje celý motor a výfuk. Kto nemusí, nech si kúpi TDI. Takisto aspoň spomenúť že výmena rozvodov môže byť problém pre menej skúseného mechanika. čo sa týka životnosti Led svetiel/ pomer cena výkon, tiež by to chcelo aspoň zmienku.
Je to moje dvanacté auto a musím povedať, že najviac praktické. Úžitková hodnota,praktičnost, spotreba výborná. To vypinanie 2 valcov je super. Trochu problem s infotaimentom , pri nastaveni niektorych parametrov lepsie zastať na pumpe. /napr. stlmenie podsvietenia palubky /. Samozrejme nesedí jak Primera 2.0 s Multilinkom , ked ju vrábali cisto japonci, ale ináč velká spokojnosť.
Neviem ako ostatne Tourany.. ale pri vypnuti 2 valcov sa cele auto roztrasie a jazda na 2 valce je vyslovene neprijemna, vibrujuca a hlucna. Vie niekto tuto ekologicku vychytavku vypnut???
Mám zkušenost s SUV s podobným typem pohonu, když v tom jedu sám, je to docela hezké svezení, ale s rodinou prostě motor ztrácí sil rychleji, protože objem a protože čelní plocha a aerodynamika.
Už dávno jsem chtěl napsat recenzi, ale ne a ne se k tomu dostat 😉
Btw když jsem ho ve 2018 vybíral, prolezl jsem si snad vše, co bylo na trhu v této třidě…
Samozřejmě, že jsem nikdy nikde nebyl brzdou provozu, ale ten objem a ty Nm, jak píšeš tam prostě chybí. On každej motor, pokud nemá 500+ koní pozná, že přibylo pár set kilo na palubě.
Dvoulitr je na tom prostě líp a ani on není imunní vůči zátěži.
Tím nechci shazovat tvoje auto, je úplně v pohodě, jen srovnávám s tím, když mám teď dvoulitrovou naftu v mnohem těžším autě, tak jak ten motor působí proti té 1,4 nenuceně.
Každopádně i ta 1.5 TSI jako motor na běžné ježdění plně postačuje a není to žádná tragédie. Škoda, že není možné ho dostat s DQ381, ale jen s DQ200...
Zajímavý. Nejezdil jsem Touran, tak nedokážu říct, jen mne to zajímá a překvapuje.
Ono jde i o délku převodů k danému motoru atd... Pak je na kolech jiná porce Nm a dojem může být jiný. Ale pořád by to mělo vycházet o kus líp u nafty. Myslím tím u stejných středních otáček. Výsledných 150 koní by ale mělo být pořád 150 koní. Spíš bych čekal, že díky vyššímu krouťáku bude logicky víc koní při nižších otáčkách a z toho plynoucí větší pohoda. Třeba 2.200 vs 3.000 otáček. Navíc díky DSG kontinuální tah, který u manuálu vždy spadne. Fakt zajímavý.
No a jasný, že dávat 150 tisíc navíc za 1.8 se stejným krouťákem a suchým DSG by nebylo moc rozumné. Kdyby to bylo aspoň mokré DQ250 a poctivých 320Nm, tak potom snad i díky dvojitým vstřikům ano.
Jinak podobně jsem testoval i Zafiru, kde jsem původně přemýšlel o 200k 1.6T (byla za stejný peníze jako Touran), ale taky nikde nebyla na svezení. Diesel hrůza a 1.4T 103kW od Opelu mě taky nepřesvědčila 😉
Já si taky objednal 110kW TDI DSG a pak si půjčil od kámoše B8 s manuálem a byl jsem z chování dole nešťastnej i když ve středním pásmu to jelo krásně. A tak jsem z hrůzy změnil objednávku na 147kW, naštěstí to ještě šlo a teď si nemůžu stěžovat. Jede to vždy a všude.
Ona existovala záruka na 4 roky od koncernu?
Já znám jen 2r, nebo 5r/100 tis., nebo s vyšším příplatkem 5r/150tis.
I moje EVO občas točí méně, než by se slušelo, ale je to spíš výjimečné a už jsem tu psal, že stačí ťuknout do S na tu chvilku, když se třeba jede pomalu ve stoupání a motor je pod 1.400 ot./min. Většinou je to ale v pohodě.
Taky myslím, že rozdíl v těch převodech bude cca do 20%.
Mě TSI vyhovovalo na krátký jízdy po městě a okolí. Tam to bylo tiché a příjemné. Jakmile jsem ale potřeboval víc, tak už se točilo a zvuk už pro mne nebyl tak příjemný. TDI EVO mi v tom paradoxně vyhovuje líp. Jak žertem říkám: "Aspoň nestartuju 2x a nevystupuju z nastartovanýho auta ven." 😁 U TDI vím, že motor běží, ale nijak mne to neruší a nevadí mi to.
Oni zvedli krouťák na 360Nm u 110kW verze s DSG a pro klidnější řidiče to funguje asi fajn.
normalni benzinak tahne od 1500 do 6tis otacek porad skoro stejne a necha si libit i 1200 i 6.5tis otacek
a na ctyrku s prehledem zvlada 40 i 200km/h navic s mnohem komfortnejsim a komornejsim projevem
Nie je to trhač asfaltu no určite stačí.
Skoro dom zabudol, nie je to TSI.
slusny
to nebude jen tak ledajakej "normalni" benzinak jak o nem pisu
A pokud narážíš na stáří, v úterý STK - 2 lehké závady - kotouče už budou chtít vyměnit a poškrábaný kryt světel (to nevím kde na to přišel, ale napsal to tam). Jinak prý v moc hezkém stavu a dost důkladně to tam prolézal, zkoumal hovadiny, co sem na STK ještě nezažil ( Jestli fungují všechny pásy, jestli mam v pořádku rozteč disků, svítil hodinu do motoru, pod auto), tyhle francouzsky auta jsou pro ně vždy příležitost, tam se skoro vždy něco najde 😁
ja navrhoval 20km/h pri 1000ot, a tomu odpovida 9tis ot pri 180km/h
zkus trojclenku z prvniho stupne zakladni skoly
me neprijde uplne normalni trapit motor pod volnobeznejma otackama, i tech "mejch" 1000ot je mi proti srsti
ale ty ty asi vidis jinak
a kdyz vezmu otacky, na ktery to je schopny jet, tak to je od 800 ot do nejakejch 6800ot kdy zasahne omezovac, takze kdyz to vezmu mimo realitu jak to beres ty, tak to ma na ctyrku rozsah 27-227 km/h
me proste 9 nasobek rychlosti na stejny rychlostni stupen prijde u normalniho auta jako nesmysl, kdy ja mam realnej jen 5 nasobek
predpokladal jsem, ze mas nejakej vysokootackovej special co tech 1-9tis ot dava s prstem v nose, a byl sem na nej fakt zvedavej, ale on to je nejakej starej francouszkej veteran ...
jestlize ma motor maximalni vykon (i) pri 6tis ot, tak ma vyznam ho do tech 6tis ot tocit a to klidne na ctyrku
treba kdyz zrychlujes na dalnici a zezadu se na tebe nekdo tlaci a nechces mu prekazet
a ty jsi kontroval 9 nasobkem, coz me zaujalo protoze sem cekal nejakou lahudku
nechme to bejt, nemam cas se vybavovat
Ale jinak ano, napsal jsem to schválně v reakci na Toptenovu adoraci benzínu, abych ho naštval, to už jsem mu vysvětlil výše, použitelné je také až pásmo 1000/1200-6500, tzn nějakejch 35- cca 180 km/h
Hydraulika v měniči určitě může držet otáčky, které neodpovídají převodovému stupni a rychlosti... od toho tam ten měnič je. Ale je to takový volný ekvivalent toho, kdybys jel 20 na trojku s manuálem, držel tam 1000 otáček a pouštěl to přes spojku...
1000ot motor zvlada v pohode, dokonce zrychluje
800ot jeste jede, ale pri snaze zrychlit mu to nedela dobre
dalsim brzdenim na 600ot v rezimu volnobehu motor neprotestuje, pri snaze zrychlit cuka a vubec se mu to nelibi ...
na trojku pri 7tis ot neco pres 160tacho do prudciho kopce (2 pruhy nahoru na okresce zrovna bez provozu) a nemel sem pocit, ze by zasahoval omezovac, dal sem uz nemel prostor
na konci testu pri vjezdu do dvora spotreba prumer cca 14l/100km, a tom sem se pak 2km tahnul za traktorem. normalne jezdim 9-10, extrem je lehce pod 8, prevyseni asi 150 metru na par kilometrech.
motor lehce zahratej (predtim sem odvazel deti do skoly a skolky)
me nenaseres ozzy, nechapu tvoji mentalitu
ja parkrat dodaval elektroniku do naftovejch elektrocentral o vykonu kolem 1MW, a provozni otacky byly 600ot/min ...
pak ale nezapomen na to, ze po novym, roce bude problem s naftou, protoze je stop na naftu (i ropu) od teroristu z roSSiji.
a nafty se z roSSiji do EU vozi 500tis barelu denne, takze cena nafty pujde nahoru a je otazka jestli ji bude dost
ale jestli jsi to myslel tak, ze chybi 2.0tsi aspon se zakladnima 140kW, tak to souhlas
spotreba nafty je ale 3x vetsi nez spotreba benzinu, proto ze zbytek nafty dovazi
mimo jine z roSSiji
proc teda ty nafty neuvari vic, kdyz to podle tebe jde ???
maximalni mnozstvi nafty je dany tezkejma a stredne tezkejma slozkama ropy
u benzinu lehkou slozkou + i stredne tezkejma i tezkejma slozkama
benzin z nafty (tezsich slozek) vyrobis krakovanim, ale naftu z benzinu (lehky slozky) nevyrobis
takze ano pomer se da menit, ale ve prospech benzinu
navic, jestlize tezka ropa od teroristu z roSSiji nebude, podil vyrobeny nafty vuci benzinu klesne
kolenovrty ceka mrzenicko
Bez Ruského e😜ortu to bude problém, ale nedostatok bude nanajvýš krátkodobý. Za pár mesiacov niekto určite nájde spôsob ako Ruskej nafte zmeniť krajinu pôvodu.
kazdopadne adorace nafty a jeji dlouhodoby zvyhodnovani spotrebni dani (u nas dnes 7korun na litru vcetne DPH proti benzinu) prinasi a jeste prinese svoje ovoce.
a vlada misto toho aby tomu nechala volny prubeh, tak populisticky naftu jeste vic zvyhodnila
a vysledek trhu je jednoznacny - nafty je malo a proto je draha
a na cene nevydelava stat ve forme spotrebni dane, ale hlavne rafinerky a obchodnici ve forme vysoky marze
jestli s nedostatkem nafty stat a cela EU chce neco vazne delat, tak bude muset srovnat spotrebni dane benzinu a nafty, aby kolenovrtum zneprijemnila provozovani naftaku a donutila je k prechodu k benzinakum, hybridum a EV
pak klesne spotreba nafty a i tim i jeji cena
Ale inak keby boli palivá zdanené podla množstva CO2, tak prevádzkové náklady dieslu a benzínu sa pri menších autách moc nelíšili. Teraz sme na služobke fásli Golfa 1,0 TSI trasa bola 90% diaľnice v AT sme mali 135 tachometrových v D 150 a spotreba podľa tankovania asi 6,3l/100km. To je energetický ekvivalent 5,3l nafty v prostredí, ktoré by malo naftu výrazne favorizovať.