Testy
s rozměry kompaktu c-segmentu a vnitřním prostorem b-segmentu. Nevím, kolik dneska stojí takové vw polo, ale 1,3 milionu to snad nebude.
Je to premiovy crossover... za dane peniaze neponuka na danom podoryse megapriestor ale ma ine priority. Mne ale celkovo uxko pride co do testov menej vydarene ako jeho vacsi pribuzni lexusaci... inak za 1,6 mega je uz giganticky touareg.. a takpovediac uz tiez hra premiovu hru... ved aj predaje uxka vravia jasne... ma ich najslabsie zo vsetkych zvysenych lexusov ( a pritom je z nich najlacnejsie ) ... svojich zakaznikov napriek tomu asi ma ked sa lexusu uxko oplati vyrabat....
Tam kde není samosvor obě nejspíš nebudou hrabat, vždycky mezi mimi bude trochu rozdíl a podklouzne jen jedno.
Ale souhlas, se samosvorem na nápravě hrabou obě zároveň
EDIT: blbě se to zařadilo
Ale souhlas, se samosvorem na nápravě hrabou obě zároveň
EDIT: blbě se to zařadilo
Ještě by stálo za to zmínit, že auto je teď v nabídce se slevou přes 300.000 Kč. Za 850.000 Kč s DPH mi tato prémiovka potom přijde jako dobrý kup.
Už se těším na tu svoji v dubnu 😉
Už se těším na tu svoji v dubnu 😉
Julian Otis
Tento příspěvek porušil pravidla diskuze a byl smazán.
Mně se UX líbilo a tento test víceméně vystihuje moje dojmy z doby uvedení. Největší mínus za mě je kufr, který snad ani na ty nákupy po městě nestačí.
UX se mi moc nelíbí... boduje v mé neoblíbené disciplíně "co nejdivnější tvar podběhů" a ani zadní světla nejsou nic moc. Naopak čumák dobrý.
Jeden čas se tady říkávalo, jak je AWD všeho schopné, jak se s tím dá jezdit za sněhu rychle a je bezpečné jezdit jako čuně, jenže mimo ten rozjezd to brzdí stejně, jako auta s pohonem na jednu nápravu, možná vlastně i hůře, protože je to těžší 😊 A v zatáčkách je otázka, jaké AWD to je, velká část haldexových aut stejně jezdí jako předokolky dokud nedojde k prokluzu.
(a je super že plné čáry jsou schované pod sněhem 😄 )
https😐/www.youtube.com/watch?…
Celej život jezdím jen předokolky a celej život v zimě předjíždím kdykoli potřebuju. Když jde brzdit, jde i předjíždět. Když nejde brzdit a ovládat vůz, no tak už je zle a žádná čtyřkolka to nezachrání.
Nebavím se o jízdě někde v horském terénu mimo hlavní trasy, ale o normálním provozu na silnicích v zimě.
Když máš dobrý gumy, zatíženou nápravu a zbývá nějaká adheze, tak se to dá. Samosvor, či jeho elektronický atrapy v tom taky trošku pomůžou. Občas se až divím, jak to dokáže na sněhu zrychlovat. Na ledu a "mejdle" už to je horší...
Ale ok.
Samozřejmě, že když to klouže víc, tak dám plynu míň a hlavně si to nechávám na rovinky.
V zatáčce se to pod plynem hrne po tečně ven a je potřeba najít tu hranici, kdy to je svižné, plynulé a stále bezpečné a předjíždění k tomu moc nejde dohromady. Není to ale dogma. Opět záleží na adhezi a poloměru a pomalosti předjížděného.
Za mě je tohle jedna ze situací kdy je to AWD opravdu znát hodně a můžeš v klidu předjíždět tam, kde by to s FWD bylo buď nemožné, nebo by to byly velký nervy, protože často nejsi schopný odhadnout, jak velkej boj bude se přes tu zasněženou část prodrat a jestli ti mezitím předjížděné auto neodskočí.
Může nemůže, já o žádném ustřelování nic nepsal, samozřejmě musíš být na sněhu opatrný vždycky, ale u AWD máš prostě přenos výkonu rozdělený na čtyři kola, takže můžeš zrychlovat víc (-> kratší čas předjetí) a zároveň přenášet méně síly přes jedno kolo (-> menší riziko ztráty trakce) a zároveň mít ten přenos síly více diverzifikovaný (-> opět menší riziko ztráty trakce pokud třeba jedna náprava najede na horší povrch).
Já pouze tvrdím, že 4x4 je v určité situaci lepší, ale i tak musíš na sněhu přizpůsobit jízdu, stejně jako se dá jezdit i s FWD/RWD za stejného předpokladu. Ohrazuji se tvrdě proti tomu, že bez 4x4 se nedá jezdit bezpečně a takto to tady bylo podáváno.
V některých situacích (třeba brzdění) je ti 4x4 k ničemu, proto jsem vypíchl jednu situaci, kde já osobně ten přínos 4x4 vnímám nejvíc.
Je to analogický k silnýmu motoru za sucha - jistě se dá předjíždět i se slabším autem, ale buď musíš víc riskovat, nebo si některá předjíždění odpustit.
Píšeš to jak kdybys snad chtěl zpochybňovat přínosy 4x4 na sněhu
I v těch zatáčkách se často zrychluje a kromě toho má 4x4 lepší držení směru v přímce. Brzdění je u trvalé 4x4 trochu lepší, akorát haldex a spol. v tomhle bohužel nepomůže
Větší hloupost si už vymyslet nemohl?
A jak zajistí stabilitu v přímce? Dokážeš tady v jednom příspěvku napsat snad všechny vyvrácené nesmysly co kdy o 4x4 byly. 4x4 má výhodu ve zrychlení, to je vše. Pak může mít k té stabilitě výhodu větší váha, ale ne pohon.
https😐/youtu.be/ApVhtv4N_Zg
https😐/www.consumerreports.org/…4wd-a5663578720/
"One of the reasons many people buy a traditional sport-utility vehicle is for the extra security and traction of four-wheel drive. Many drivers don’t realize the limitations of AWD and 4WD, however. Though having power delivered to all four wheels increases straight-line traction, it does nothing to improve braking, and most systems have little to no effect on cornering."
https😐/www.broadmoormotors.com/…county-hastings/
"Myth #4: AWD & 4WD Help With Braking"
Že ty budeš patřit do kategorie řidičů "Myth #3: 4 Wheel Drive & All Wheel Drive Makes You Invincible"?
"While some consider All Wheel Drive vehicles better at handling than 2 wheel drive vehicles, the truth is that the all wheel drive feature is really only improving acceleration."
Zkusil sis aspoň jednou porovnat průjezd třeba nahrnutou břečkou nebo hlubším sněhem, který ti nerovnoměrně brzdí každou stranu auta jinak? Jak se přitom chová AWD versus dvoukolka? Co jsi zjistil?
Ad 2.odstavec. zkusil ( ovsem nikdy v identickem aute ), rozdíl je jen v tom, ze awd dokáže lépe zrychlit. Dokonce pořádáme i firemní kurzy na polygonu v Mostě, kde takové věci můžeme srovnat na kluzkym nebo různých površích. Nikdy tam čtyřkolka zatím nebrzdila lépe. Obecne nejlépe brzdila lehká auta, nejhůře těžká. To samé se zatacenim.
A to druhé - tam kde ti nahrabaný sníh stahuje auto do strany, AWD pomůže držet směr. I bez větší akcelerace, jen s udržováním rychlosti.
Který Newtonuův zákon konkrétně myslíš? , Newton jich sestavil více
A kdyz víš o kammove kružnici, můžeš na ni vysvětlit vliv 4x4 na zatáčení?
Ale tvrdit, že je to bezpečné je alibismus, je to stejně jako za mokra méně bezpečné, než za sucha, bez ohledu na hnanou nápravu, to je neoddiskutovatelný fakt.
Bezpečné je to na sněhu, pokud respektuješ pravidla hry. Ale to přichází s praxí
Pointa je tak, že na sněhu se dá jezdit relativně bezpečně, jenže to znamená jak říkáš přijmout pravidla hry a třeba někdy ubrat, nebo nepředjet. Bezpečně na sněhu lze jezdit i s předokolkouXzadokolkou, stejně jako předjíždět, jen vždy za sucha je každý takový manévr bezpečnější a rychlejší, než za zhoršených podmínek a je uplně jedno, jak moc máš velkou praxi, ta praxe ti jen dodává výhodu v lepším odhadu situace, nebo následné zvládnutí krizovky, když si přehlédl zmrazek..
Celá diskuze je postavena tak, že s 4x4 se dá jezdit na sněhu jako za sucha a to prostě není pravda, vždy to bude bezpečnější za sucha už z principu fyzikálních zákonů suché vozovky.. A troufnu si říct, že daleko větší vliv na jízdu na bezpečnost ve sněhu nemá 4x4, ale dobrý pneu
A rozumím, Praha je v nížně, sněhu moc neužije. Vzpomínám si jak byli ze 2 cm sněhu vykolejení brňáci, zatímco u nás na mé rodné Vysočině 15cm nic neznamenalo. Takže dík za vysvětlení, pochopil jsem, jak je to myšleno.
Blbý je akorát čistý led, hlavně v noci není moc poznat a uklouznout umí fakt hodně. O dost lepší je břečka, sice trochu stahuje do strany ale je celkem čitelná. Čistý sníh je pak úplně v pohodě, hlavně ujetý a hodně zmrzlý, na něm se s čtyřkolkou jede skoro jak po asfaltu
Aspoň, že to už má lepší infotainment než před FL.