Novinky
Kdyz pred sebou na silnici vidim OI nebo OII zapinam vnitrni okruh.
Tak to je 15let a vic, to se není čemu divit. Smutnější je, že musíš často i u O3 nebo sup3.
To same se dá napsat o Hondách či Toyotách. V případě Civicu pak je potřeba ještě být stejně obezřetný jako za řidiči Peugeotu.
A takove lehke uzitkove auta, dodavky po Praze… jejda, to je nasobne horsi a dela to lazdy druhy, nekdy i kazdy prvni… V aute to jde, ale na moto mam kolikrat i pak cerne plexi na helme 😐 Tad bych zacal, O1 si podá příroda… tedy koroze 😁
Aj o2 ma svoj polcas rozpadu, u kombi to zacina rozozratim 5tych dveri
U nás to začalo na blatnicich. Ale páté dveře následovaly brzy.
Vy jste měli 2004/2005 ne ? Kamarád ji měl taky, myslel si, že je po bouračce, proto rezne, ale nebylo tomu tak...
Ale stale to bol voci felde zazrak, ta rezla rovno pred ocami
Ono hodně záleží na motorizaci. Třeba Octavia 1.8T 110 kW Euro 4 byla před 20 lety na špici z pohledu čistoty emisí. Emise NOx měla kolem 10 mg/km. Dnes platná Euro 6 má povolený limit 80 mg/km.
V reálném provozu nebo v laboratoři?
V laboratoři, ale bez podvodů, které dělají automobilky. Šlo o nezávislé testy v rámci dlouhodobeho projektu ČVUT. Díky podrobnosti testů šlo vidět i velmi rychlý náběh účinku katalyzatorů. Mimochodem druhé auto byla tehdy Fabia 1.2 HTP a ta měla emise NOx, CO i nespálených uhlovodíků několikanásobně vyšší.
1. Pěkný auto, na Škodovku tehdy bomba! Jen to místo vzadu jen pro děti.. 😉 2.asi nejlepší Octavia pod VW :yes:, multilink, kvalitní interiér, klasické motory. 3.kvalita jde dolů, šetří se.., torzka vzadu atd.. ještě je slušný interiér! 4.bohužel kvalita děsná, ceny šílené, interier laciný bez tlačítek, ergonomie nula, problémy s programováním, blbne toho moc. Auto je nízké a blbě se do něj leze :no: ZÁVĚR.. Pak se nemůžeme divit, že se lidi hrnou do vysokých SUV. Hlavně že to má ještě motor a není to elektrošrot 😁
Registrace Enyaq celkem 25 kusů, z toho ŠkoFin čtyři kusy a ALD dva kusy. Registrace na výrobce Škoda Auto a.s. NULA ! E😜ort aut registrovaných méně než 12 měsíců na CZ značkách: Audi A3+Q3 43 kusů, BMW X7 11 kusů, Citroen C3 24 kusů, Cupra Formentor 41 kusů, Dacia Duster 28 kusů, Dacia Sandero 17 kusů, Ford Fiesta 13 kusů, Ford Kuga 76 kusů, Ford Puma 84 kusů, Kia Ceed 56 kusů, Opel CrossLand 13 kusů, Opel Mokka 23 kusů, Seat Arona 110 kusů, Seat Ateca 42 kusů, Škoda Fabia 48 kusů, Škoda Kamiq 50 kusů, Škoda Karoq 45 kusů, VW Golf 94 kusů, VW Polo 55 kusů, VW Troc/Tcros a Taigo celkem 92 kusů, VW Tiguan 62 kusů.
Každý z nás tady asi jezdil všemi, tak za mne asi takhle slovo do pranice
O1 - obrovský kufr, žádné místo pro nohy vzadu, s TDI to nezatáčelo, těžké na předek, občas tomu utekl na mokru zadek, držák a etalon skoro ve všech motorech.
O2 - nejlepší Oktávka i z pohledu konkurence, multilink, lepší vše, akorát dvě třetiny motorizací je dnes už spíš obrovský risk, první TSI/TDI 2.0. Jízdně to sice nebyla nirvána, ale bylo to slušné auto, opět lepší s benzínem.
O3 - relativně slušný pracant s komfortem dobytčáku, ne to jsem přehnal, mám s ní najeto nejvíce a aktuálně ji využívám jako služebák, prostorné, interiér už spíš horší, odhlučnění podprumerné, rány od podvozku verzí s torzkou na D1 nadprůměrné, motory už dobré a svižné, po faceliftu už umí zatuhnout infotainment. Je to takový pracant.
O4 - motoricky snad až na výjimky dobrý (2.0TDI z mého okolí skončilo na repasi v cca 3 tisících km, nejelo na všechny 4 válce, asi HTP TDI 😁), komfortní až houpavá (za mne plus), lépe odhlučněná (jel jsem jen benzin), ale problematická díky palubní elektronice... nicméně je to pěkný kus auta 😊
Ale k osobním zkušenostem ke zbývajícím.
O1: naprosto spolehlivá, nic se nekazilo, nerezlo. Vzadu minimum místa, prakticky jen pro děti. Těžká na předek, uskakujici zadek, ideální pro důchodce s klidným jízdním stylem.
O2: skok o třídu a půl oproti O1. Vzadu už si mohl sednout dospělý člověk aniž by to pokládal za mučení. Motoricky už bylo potreba pečlivě vybírat, více poruchovych motorů než těch spolehlivých. Materiály v interiéru výborné, nevrzaly ani po 200tis km. Elektronika bohužel už dost poruchová, zároveň poddimenzovaný podvozek pro těžší motory. Komfort i stabilita se zlepšily, bohužel problémy byly časté.
O3: přechod k téměř dokonalému kostitřasu. Rány od podvozku na každém rohu, ale za mne spolehlivější než O2. Motory stejně jako u O2, spíš horší než lepší, subjektivně horší odhlučnění a rozhodne mnohem horší materiály v interiéru. Elektronika se zlepšila.
A problemy s el- u o2/3 z nasich sluzebaku vetsinou jen čidla a žárovky. Porad lepsi, nez kdyz ti to nouzove zabrzdi samo 😁 U O3 pak mrznouci infotainment u navigace
O2 jsem nikdy nejel jako ridic s 2.0, a 1.9 asi nebyl o moc lehci, ale porad to byl vyraznej posun s jizdnima vlastnostma proti O1 s 1.9 tdi 😊
Kdybych si mel dnes vybrat O2 jako ojetinu, mimo 1.4 a 1.6 mpi bych se bal vseho, protoze i 1.9tdi pd se muze prodrazit… tam je fakt zacatek ty éry spatnych motoru VW (a v te dobe bylo dost takovych motoru napric znackami z celeho sepktra od mainstreamu po premii)
A nakonec jeste drobnost od mistra ojetin Vaculika (převzato ze speciálu SM Ojetiny
, kdy velmi upozornije na O2 pred faceliftem, ze jim zareznou srouby v zadnim multilinku a uz to pak nelze seridit a dost se pak zhorsi jizdni vlastnosti
Kdyz se ti za jízdy spustí alarm, nebo směrovky blikaji opačně, nesvítíci 3.brzdove, hlásí chybu osvětlení i když svítí atd. určitě není jako kdyz ti to samo zadupne.
Ale kdzy to fungovalo, tak to bylo docela dobre auto.
My v práci měli u ten Commonrail (2009) v Superbu, v 220 tisících se mi v Holandsku z toho začalo hulit, ale dojel to do ČR bez problémů,krátce na to to ředitel poslal radši pryč. Pak už tady máme jen novější 2014 a 2018 a ty motoricky drží, zatím, ale mají do 100 tisíc najeto cca zatim.
Jako dřív bych vůbec 100tis nezminoval, protoze to ma motor najeto prd, ale dnes ma clovkenpocit, že to tech 100tis zvladne bez výměny jen podařený kus.
Obecně ty novější před EVO (ono to třeba časem vyplave i na EVO, stát se muže cokoliv) motorizace trpí občas na rozvody, cvakají a chtějí vyměnit v polovině životnosti, občas jsou KO vstřikovače, vše už kolem 100-150 tisíc nájezdu, ale vysloveně prasklé hlavy, nebo KO turba jsem nezaznamenal, takže v dnešní době to je vlastně docela slušný motor.
Kamarád měl léta 1.9 TDI PD 2004 nebo 2005 (neznám ty kody motoru, nejsem škodovkář) a ten tam od 100-320 tisíc měnil 2x vstřikovače a asi turbo taky, pořád to chtěl prodat, až ho nakonec sejmuli na dálnici, sice bez zranění, ale Ofce na odpis.
Ta 1.9 Dci měla poddimenzované olejové filtry, prý ty poslední 96kw jsou na tom dobře, ale já z této éry bych si ojetou Dci už nekoupil (hlavně ne dnes po 15ti letech 😁 ), u Renaultu je z této doby jistota atmo benzín s nepřímým vstřikem, to je zase velmi zajímavá koupě, pokud je v dobrém stavu, až na spotřebu.
p.s. nejlepší je dle mne O2 po faceliftu, sice trochu zchudl interiér v určitých materiálech, ale vychytala se koroze a tyhle blbosti + byl pořád multilink, jenže zase postupně přicházela o ty lepší, spolehlivěšjí motorizace.
O4 se mi líbí proporce auta i zadek (kombík i lift), předek už míň... a RS taky není tak super, jako byla v O3.
K O3RS bych se klidně vrátil, to byl super mix prostornosti, dynamiky, jízdních vlastností a výbavy... s ucházejícím komfortem a cenou 😄
PS: Čtyřkový scout je parádní. Mně u čtyřky trošku vadí ten čumák připláclý k zemi... vlastně se mi z celé O4 líbí Scout nejvíc. https😐/www.motorvize.cz/…_04-874x492.jpeg :yes:
Ten čtyřkový scout není špatný, to vůbec ne, ale více mi to sedělo k O3 a O2 právě proto, že neměly tak připláclý čumák a neevokují tak sportovnější střih auta, jako O4.
Tohle O4 sedí více
http😐/i.iinfo.cz/…2021-12-orig.jpg
O3 Scout po fl je skoro až obludný, za mě takhle rozhodně ne, už je to prostě přeplácané
https😐/www.wikicars.cz/…i-3-1200x674.jpg
xenony byly skvělý... sice bez vykrývání segmentů, ale svítily výborně.