Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Spousta řidičů v Česku neví, kdo má v této situaci přednost. Řešení je přitom snadné

Pokud se dva řidiči na tříproudé silnici snaží dostat do prostředního pruhu, kdo bude mít přednost? V této otázce chybují mnozí, vysvětlení je však poměrně jednoduché.
Zpět na článek
4. 4. 2023 20:06
5. 4. 2023 09:25
5. 4. 2023 12:50
4. 4. 2023 21:34
5. 4. 2023 09:20
5. 4. 2023 14:24
Avatar - Stejsn
4. 4. 2023 20:06
Ano,
je dobré tyto věci připomínat. Díky :yes:
Rozbalit vlákno
2
Avatar - Mikesus
5. 4. 2023 09:25
Re: Ano,
jen mne mrzí, že taková samozřejmost se musí připomínat.
Za chvíli bude potřeba připomínat, že na červené se má zastavit.
Avatar - lamal
5. 4. 2023 12:50
Re: Ano,
ked si vsimnes kolko ludi nepouziva smerovky, asi sa nedivim, ze potrebuju pripomenut prednosti
Avatar - rohYpnol
4. 4. 2023 20:28
Až na to že
Až na to, že také platí že v levém pruhu lze jet pouze při předjíždění. A při předjíždění řidič předjížděného vozidla musí umožnit bezpečné předjetí a nesmí mu nějak bránit že...

Takže je obrovský rozdíl, jestli tahle situace nastane v režimu předjíždění, nebo v režimu souběžné jízdy kdy se o předjíždění nejedná.

Ale to bych chtěl po těch právních troubelínech co tyhle rádoby rady dávají asi moc.... :-!
Rozbalit vlákno
14
4. 4. 2023 20:42
Re: Až na to že
Vámi popisované předjíždění nemá s vyobrazenou situací nic společného.
4. 4. 2023 21:02
Re: Až na to že
Trepes blbosti. Aj ked ten v lavom pruhu predbiehal, musi dodrzat pravidlo pravej ruky. Easy. Ono legislativa je vcelku jednoducha, ale nie je vzdy uplne jednoduche to dodrzat. Zvlast ked ten v pravom pruhu je cca o pol auta vzadu.
Avatar - rohYpnol
5. 4. 2023 18:10
Re: Až na to že
Ne. Jen nesmíš být jelito aby jsi chápal že tahle situace spadá pod víc ustanovení a nelze je chápat bez souvislostí. A protože jsou ve vzájemném rozporu, tak vždy daná konkrétní situace vyžaduje výklad.
Avatar - Barry Lyndon
4. 4. 2023 21:38
Re: Až na to že
Ve městě lze jet v levém úplně normálně (je-li pravý prázdný), ale je fakt, že toto spousta lidí nechápe a místo aby předjeli zprava, tak se na prázdné silnici nalepí a vyblikávají, ti nejvypečenější následně ještě vybržďují. Ve městě!
Avatar - Mikesus
5. 4. 2023 09:18
Re: Až na to že
a pak jsou tu lidé jako Rohypnol, kteří píšou nesmysly, řídí se jimi a na silnicích to pak tak taky vypadá.
Avatar - rohYpnol
5. 4. 2023 18:00
Re: Až na to že
Aha, a nechtěl bys mi vysvětlit v čem to je nesmysl???
5. 4. 2023 13:17
Re: Až na to že
jako právní troubelín se jevíš ty. Pokud jsou ty tři stejným směrem jedoucí pruhy, tak podmínka pro zařazení se zpátky je přece taková, že neohrozí a neomezí žádné další účastníky silničního provozu. Nebo jako to házíš automaticky do středního pruhu s tím, že jako z titulu ukončení předjíždění na to máš právo?.

Obecně platí, že mimo dodržování předpisů nejvíce funguje přehled na silnici, obezřetnost a ohleduplnost k ostatním, bezohledu na to, že oni zrovna nemusí předpisově jet. Když spolkneš svoje ego. není důvod si cokoli vynucovat, když si dokážeš dát jednoduše přednost
Avatar - rohYpnol
5. 4. 2023 18:07
Re: Až na to že
Ne. Já se snažím pokud jedu v pomalém pruhu a chtěl bych do středního tak tam nevjedu řidiči z rychlého pruhu. Už jen proto že tu je 3/4 aut VW/Škoda co mají malá pravá zpětná zrcátka. A zkrátka protp že vím že v pravým zrcátku máš vždycky horší přehled.

A naopak když jedu v rychlým tak se snažím jet do středního nikoliv v souběhu s pomalým vozem z pravého.
Avatar - Mikesus
5. 4. 2023 20:40
Re: Až na to že
A na hlavní taky vzdy zastavis, abys mohl pustit toho z vedlejší, kdyby se rozhodl ignorovat přednost nebo tebe?
Avatar - rohYpnol
5. 4. 2023 23:05
Re: Až na to že
Na hlavní se taky dívám, jestli se dívá ten z vedlejší a jestli mě registruje. Samozřejmě v rámci možností.
Avatar - Mikesus
5. 4. 2023 23:07
Re: Až na to že
Ja nemluvím o koukání, ale o zastavovani. Protoze to je to samé jako to, ze se lidi nekoukaji kam se zařazují. Možná lepší přirovnání je ještě nekoukal při vyjetdu z vedlejší a poslat to tam rovnou.
Avatar - rohYpnol
5. 4. 2023 23:29
Re: Až na to že
Znovu - když jedu v pravým tak jsem zároveň předjížďený (v situaci mimo město, nenastala souběžně jízda). A tak nesmím bránit předjetí. Tečka. Tak to je, nic s tím nenaděláš. Plácej si tu co chceš.
Avatar - Mikesus
6. 4. 2023 07:45
Re: Až na to že
Nebrání. Jsi v levém a můžeš pokračovat, jízdu v levém pruhu ti nikdo neomezuje. Evidentne patříš k řidičům, kteří kašlou na předností. Nebyl jsi to ty, který se se mnou chtěl hádat, že nebude dávat přednost zprava, protoze to je někde z boku? Víš o tom, ze červená znamená stůj? Nebo že z vedlejší dáváš přednost na hlavní z obou směrů? Pochybuju, protoze zákon očividně neznáš. To je typické u pologramotů, že za každou cenu bojuji ua svou nepravdu, víš o tom?
Avatar - rohYpnol
6. 4. 2023 16:36
Re: Až na to že
Jak víš že jsem v levém a můžu pokračovat?!? Třeba za mnou zrovna jede rychleji jedoucí vozidlo a já jsem povinen mu uhnout.
Avatar - puamík
4. 4. 2023 21:34
Jízda vpravo
Pokud se má jezdit vpravo, tak proč ten vlevo jedoucí má pouštět toho vpravo, aby nejel vpravo, ale jel vlevo? Takto ani jeden nedodržuje předpis o jízdě vpravo :-) hmmm
Rozbalit vlákno
14
Avatar - Mikesus
5. 4. 2023 09:19
Re: Jízda vpravo
protože ten v pravo třeba zahajuje předjížděcí manévr. Nebo je to ve městě, kde je to souběžná jízda a můžeme jet v kterémkoliv pruhu, pokud nás mohou auta předjet jinými pruhy.
Avatar - rohYpnol
5. 4. 2023 18:13
Re: Jízda vpravo
Samozřejmě. A pokud je to souběžně jízda tak je to jiné než při předjíždění.

Pak taky jistě víš co je nebezpečné předjíždění a že pokud jsi předjížděný tak nesmíš bránit předjetí že.
Avatar - Mikesus
5. 4. 2023 20:44
Re: Jízda vpravo
Pokud jsem v pravém, ty v levém tak přejetí do prostredniho není předjíždění, ale jizda v pruzích. A prejetim z pravého do prostredniho nijak nebráním v tvem předjíždění, protoze máš levy pruh na předjíždění. A teprve mým přijetím do prostredniho pruhu zacina tvůj předjíždění manévr mého vozidla. Tohle neukecas, jen jsi ukázal, že neznáš základní předpisy. A ano, taky si hlídám kdo jede z levého pruhu, protoze tu jsou pologramotni ridici, kteří neví, že mám přednost nebo nesleduji okolí. A když jsem v levém, tak vím kdo má přednost a necpu se do prostredniho, stejně jako když z vedlejší vyjíždím na hlavní.
Avatar - rohYpnol
5. 4. 2023 22:59
Re: Jízda vpravo
No jen jsi ty dokázal že neumíš číst právní předpisy ty troubo. Pokud jsme mimo město tak předjíždět neznamená jet jen v pruhu hned vedle. I když jedu ob střední pruh tak furt předjíždíš pomaleji jedoucí vozidlo že. Jízda v pruzích a předjíždění se totiž vzájemně nevylučují. Ale tohle pochopíš jen pokud nejsi jouda co neumí číst právní předpis. Protože už jen to že jedeš v rychlým pruhu (mimo město) znamená automaticky že předjíždíš (dokud nenastane souběžná jízda). Kdyby jsi totiž nepředjížděl tak v tom levým vůbec nemáš co dělat že :D :-!
Avatar - Mikesus
5. 4. 2023 23:04
Re: Jízda vpravo
Tak povídej troubou dal. To co tady píšeš, je v rozporu toho, co se píše i v článku u kterého diskutujes.
Jen jsi ukázal, ze neznas přednosti a snažíš se ostatní napadat, abys odvrátil pozornost od toho, jak tragickej točvolant jsi.
Takze ještě jednou. Při 3 pruzích, bez ohledu na to kde, pokud se chceš zařadit z levého do prostredniho a zároveň auto z pravého do prostredniho, musis mu dát přednost a zadne bránění v předjíždění to není.
Avatar - rohYpnol
5. 4. 2023 23:06
Re: Jízda vpravo
Ano je to v rozporu protože to co je v článku je totální nesmysl. Protože zároveň platí u jiná ustanovení a záleží na konkrétní situaci.
Avatar - Mikesus
5. 4. 2023 23:09
Re: Jízda vpravo
Ne, je to správně. Jen točvolanti si dělají svá pravidla. V autoškole se to učí, na referentskych školení se to učí, policie na to upozorňuje, v zakone je to jednoznacne, jen rohypnol tvrdí opak. Takze všichni jsou mimo? Ne, rohypnol nezná základní silniční pravidla. Točvolant bez znalostí.
"Na pozemní komunikaci o třech jízdních pruzích vyznačených na vozovce v jednom směru jízdy smí řidič přejíždět z levého jízdního pruhu do středního jízdního pruhu jen tehdy, neohrozí-li řidiče přejíždějícího do středního jízdního pruhu z pravého jízdního pruhu; obdobně se postupuje při přejíždění z levých jízdních pruhů do středních jízdních pruhů na pozemní komunikaci o čtyřech a více jízdních pruzích vyznačených na vozovce.“

Jen pologramotná opice za volantem by ten text nepochopila. A to je ještě možná i urážím opičky.
Avatar - rohYpnol
5. 4. 2023 23:22
Re: Jízda vpravo
Ano dokazuješ že umíš číst. Gratuluji. Bohužel dokazuješ zároveň že neumíš myslet a číst právní předpis v souvislostech. Jsi typickej trouba. Přečteš větu v zákoně a hádáš se vždyť to tady je napsaný. Ale že existuje jiné ustanovení které také platí a je třeba je vykládat v souvislostech, to už nechápeš.
Avatar - Mikesus
6. 4. 2023 07:43
Re: Jízda vpravo
Ano nikdo to neumí, instruktoři, učitelé, policisté, pravnici jen rohypnol to umi. Výborně. Točvolant se nezapře.
Avatar - rohYpnol
6. 4. 2023 16:33
Re: Jízda vpravo
Který instruktor, učitel, policista, právník tvrdí ten nesmysl co je v článku???
5. 4. 2023 09:45
Re: Jízda vpravo
Protože ten vpravo je vpravo, rozumíš?
5. 4. 2023 13:23
Re: Jízda vpravo
Třeba proto, že ten v pravo má před sebou kamion který chce předjet, a musí vyjet do prostředního. A ten v levém třeba zrovna dopředjížděl někoho kdo jel ve středním.

A hlavně, tohle je, z mých zkušeností, největší problém spíše ve městech a tam žádné "má se jezdit vpravo" až na výjimku obsazenosti všech pruhů neexistuje.
5. 4. 2023 01:18
Tak doufám, že přednost z práva zná skoro každý ... Ale teda
Tak doufám, že přednost z práva zná skoro každý ... Ale teda co mě nejvíc irituje a nezná to skoro žádná ženská, je přednost protijedoucímu při odbočování doleva. Chápu na ucpaný křižovatce, ale jinak zabijim. Dobré je to, když člověk potřebuje nabourat levý blatník
Rozbalit vlákno
0
5. 4. 2023 07:10
80 procent Čechů
tedy příslušníků toho nejchytřejšího národa na světě, nechápe přednost zprava vůbec. Natož tedy v tomto případě. Proč se dávají řidičské průkazy těm, kdo nechápou základní pravidla a páčky blinkrů se v životě ani nedotkli? Kdyby se tito duševní ubožáci vyhazovali od zkoušek tak by byl provoz přinejmenším poloviční.
Rozbalit vlákno
19
Avatar - Mikesus
5. 4. 2023 09:24
Re: 80 procent Čechů
pamatuju si jednu situaci u IKEA v Praze. U vjezdu jsou i cedule upozorňující na přednost zprava. Jsem na křižovatce, klasický kříž, dávám přednost zprava, auto projede a najednou do mně zleva málem nelítne nějakej vidlák s "S" na značce a začne řvát v autě a gestikulovat. Tak jsem stáhnul okénko a zeptal se, jestli ví, co je přednost zprava a kde má pravou ruku. Odpověděl, že zná, ale že nebude dávat přednost někomu, kdo vyjíždí odněkud z boku.
5. 4. 2023 09:48
Re: 80 procent Čechů
Myslím, že (nesprávně použité) pravidlo nájezdu z komunikace nižší třídy na komunikaci vyšší třídy je velká bolest. U nás v Jablonci je jedno takové místo, kde naopak všichni, kdo vyjíždějí "z parkoviště" dávají přednost - nevím proč. Podle mě jsou ty 2 komunikace naprosto rovnocenné. Bohužel, často to nejde správně rozpoznat, pokud tam není značka (což není ten případ, který ty popisuješ).
Avatar - Mikesus
5. 4. 2023 10:42
Re: 80 procent Čechů
pokud namáš značku "dej přednost v jízdě" nebo hlavní silnice, pak jsou rovnocenné, nebo nejsou, ale nemáš jak to poznat a máše se chovat podle značení. Někdy ještě pomůže vodorovné značení, pokud je.
5. 4. 2023 15:28
Re: 80 procent Čechů
Při výjezdu z parkoviště, z pole či lesa, z obytné zóny, z fabriky a nebo třeba z čerpací stanice se dává VŽDY přednost všem ve všech směrech. Jedná se totiž o místa mimo komunikaci a tudíž je povinnost dát přednost. A není k tomu třeba žádná značka. Je to tak dáno zákonem.
5. 4. 2023 16:08
Re: 80 procent Čechů
Jo, ale já to dal schválně do uvozovek to "vyjíždějí z parkoviště", protože oni si to jen chybně myslí.
Avatar - Mikesus
5. 4. 2023 16:48
Re: 80 procent Čechů
To není pravda. Záleží na kolaudaci ( může být jak místo ležící mimo pozemní komunikaci, tak to může být i jako účelová komunikace ) a pak to právě řeší dopravní značení. Naprostá většina moderních parkovišť jsou již normální komunikace ( cca tak 15 let už ).
A i když je něco dáno zákonem, ty musíš vědět jak je to tedy kolaudovane v daný moment. Pak se tam právě obsazují DZ, aby bylo jasno. Máš vůbec nějaké zkušenosti s DZ a jejich umisťováním, kdyz tu píšeš takové polopravdy? Já ano a zrovna teď řeším podobnou situaci, jen se semaforem a zakazovou značkou, které jsou umístěny v rozporu a teoreticky nejsou platné, ale protože to řidič na místě nemůže poznat, že jsou v rozporu, pak se jimi musí řídit. Řidič totiž není oprávněn rozhodovat o platnosti značek.
5. 4. 2023 17:17
Re: 80 procent Čechů
I ten, kdo přijíždí z účelové komunikace dává přednost vždy a všem. Je tedy zcela jedno, jak je místo, o kterém jsem psal, zkolaudováno a řidiče to vůbec nemusí zajímat. Účelovka je i běžná obytná zóna, stezka pro cyklisty, chodník a podobně. Tedy cokoli, co se nepovažuje ze zákona za křižovatku. Tam všude se pak dává přednost všem. Pokud nerozhodnou případně zde umístěné značky jinak. Bavíme se ale od začátku o situaci, že tam značky nejsou.
Avatar - Mikesus
5. 4. 2023 20:36
Re: 80 procent Čechů
To není pravda. Účelová komunikace je úplně běžná. Vlastníme místní účelovou komunikaci, je to soukromý pozemek, veřejné přístupný, platí na něm pravidla podle dopravních značek ( u nás rychlost 30km/h a definované jednosmerky ) a přednost platí všude zprava ( neni nikde oznacena hlavni silnice ani jakakolov jina uprava prednosti. To všechno potvrzené jak správním dopravním úřadem, tak městskou policii tak i dopravní policií.
5. 4. 2023 21:44
Re: 80 procent Čechů
Dle § 2 písm. w) se za křižovatku nepovažuje vyústění účelové pozemní komunikace na jinou pozemní komunikaci. Rozlišení kategorií komunikací má přímý vliv na pravidla dávání přednosti v jízdě ve smyslu § 22 a § 23 odst. 1 zákona o provozu na pozemních komunikacích. Zatímco při vjíždění na pozemní komuni-kaci z místa ležícího mimo pozemní komunikaci nebo z účelové komunikace musí řidič dát přednost v podstatě všem, při příjezdu na křižovatku po místní komuni-kaci se řidič musí řídit dopravním značením nebo se řídit pravidlem pravé ruky.

vyhláška č. 294/2015 Sb., kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích, předpokládá, že místo vyústění účelové komunikace může být osazeno dopravním značením, z úpravy nevyplývá povinnost označit tímto způsobem všechna vyústění, což nelze po vlastníkovi či správci komunikace ani spravedlivě požadovat. Nicméně se v poslední době začaly červené směrové sloupky

-----------------------

§ 22 odst. 1: „Řidič přijíždějící na křižovatku po vedlejší pozemní komunikaci označené dopravní značkou "Dej přednost v jízdě!" nebo "Stůj, dej přednost v jízdě!" musí dát přednost v jízdě vozi-dlům nebo jezdcům na zvířatech přijíždějícím po hlavní pozemní komunikaci nebo organizované skupině chodců nebo průvodcům hnaných zvířat se zvířaty přicházejícím po hlavní pozemní komunikaci.“
Odst. 2: „Nevyplývá-li přednost v jízdě z ustanovení odstavce 1, musí dát řidič přednost v jízdě vozidlům nebo jezdcům na zvířatech přijíždějícím zprava nebo organizované skupině chodců nebo průvodcům hnaných zvířat se zvířaty přicházejícím zprava.“
§ 23 odst. 1: „Při vjíždění z místa ležícího mimo pozemní komunikaci na pozemní komunikaci musí dát řidič přednost v jízdě vozidlům nebo jezdcům na zvířatech jedoucím po pozemní komunikaci nebo organizovanému útvaru chodců nebo průvodcům hnaných zvířat se zvířaty jdoucím po pozemní komunikaci. To platí i při vjíždění z účelové pozemní komunikace nebo ze stezky pro cyklisty nebo z obytné nebo pěší zóny na jinou pozemní komunikaci.“
Avatar - Mikesus
5. 4. 2023 23:02
Re: 80 procent Čechů
Ted na to koukám znovu. Jedná se zde u nás o "veřejně přístupnou účelovou komunikaci" a vyjádření máme, že platí přednost zprava.
5. 4. 2023 23:43
Re: 80 procent Čechů
Pokud se napojuje na další účelovou komunikaci stejného řádu, tak pak ano, pokud ale na komunikaci vyššího typu, tedy např. na místní, tak pak přednost z prava neplatí. Pokud tam nejsou značky upravující to jinak. Jiný výklad není možný.
Typ komunikace, kam se ta vaše napojuje, musíte vědět, aby jste dokázal říci, zda se jedná o křižovatku dvou účelovek nebo to křižovatka není a jedná se o napojení na místní.

Podobná analogie je například na lesních cestách. Tam jsou to křižovatky účelovek a na nich lze předpokládat přednost z prava jako správný výklad zákona (podobně například na parkovištích u obchoďáku), ale pokud z některé z nich vjíždíte na "státní", tak automaticky přednost z prava přestává platit a vy dáváte přednost všem.
Avatar - rohYpnol
5. 4. 2023 23:13
Re: 80 procent Čechů
Zase píšeš úplné kraviny. Jak vlast.ite místní účelovou komunikaci?!?

Tak buď je místní neno účelová!!! 8-s :-[]
Avatar - Mikesus
6. 4. 2023 07:42
Re: 80 procent Čechů
Ano. Dal sjem to pak vysvětlil, dal sjem dohromady 2 věci, protože si to za tu dobu nepamatuju přesný název.
Avatar - rohYpnol
5. 4. 2023 18:18
Re: 80 procent Čechů
Ne. Zase třepeš nesmysly. Na žádné kolaudaci nezáleží. Záleží na zařazení a zatřídění komunikací. Dokud není zařazena tak je to vždy jen účelová komunikace.
Avatar - Mikesus
5. 4. 2023 20:34
Re: 80 procent Čechů
Ano, a to zařazení se dělá podle kolaudace. ;-)
Avatar - rohYpnol
5. 4. 2023 23:10
Re: 80 procent Čechů
To ze se dělá po kolaudaci neznamená že záleží na kolaudaci že.
Avatar - Mikesus
5. 4. 2023 23:12
Re: 80 procent Čechů
Zalezi jak je to zapsáno a zkolaudovano. Ano, muze se to následně změnit, nerozporuji, ale musí se kolaudovat znovu při změně.
Avatar - rohYpnol
5. 4. 2023 23:15
Re: 80 procent Čechů
Zase píšeš úplné kraviny. Samozřejmě že znovu nekolauduješ jen pokud změním zařazení!!! Kolauduji jen pokud stavebně něco měním!!!
5. 4. 2023 09:20
lev-o-pruz
ja sem v tyhle souvislosti prakticky poucenej v tom, ze kdyz na okresce ve stoupacim pruhu vyhanim z vejfuku pavouky a ten predemnou taky vyhani z vejfuku pavouky a dodavku co prekazi v levym stoupacim ten predemnou vezme zleva pres plnou dvojitou a ja ji vezmu zprava, tak se po par metrech zase musime potkat v levym stoupacim. tehdy to bylo o fous, protoze ani jeden z nas toho druhyho necekal, nastesti sem byl asi tak o 2 kapoty rychlejsi ...
policajti by ale meli hody - ten co predjizdel zleva na dvojity by dostal flastr za predjizdeni na plny a za to ze me nedal prednost zprava, ja bych dostal flastr ze sem podjizdel zprava a ten lev-o-pruzak by dostal flastr za to, ze byl v levym stoupacim kdyz tam nemel co delat.
pritom stacilo jen malo - chovat se trochu ohleduplne a nezabrat si s dodavkou bezduvodne levej stoupaci kdyz neni duvod
Rozbalit vlákno
4
5. 4. 2023 13:13
Re: lev-o-pruz
Má to ještě jedno řešení, (protože spoléhat se na ohleduplnost jiných je naivní) spolknout ego, říct si, že těch pár desítek vteřin, o které přijedu později mě nezabije, pavouky můžu vyhnat jinde, a zůstanu za dodávkou.
5. 4. 2023 14:24
Re: lev-o-pruz
za dodavkou ?
ctu dobre ??
pises za dodavkou ???
za naftovou dodavkou ????
ja ????????????????????????
5. 4. 2023 15:33
Re: lev-o-pruz
je uplne jedno jestli za dodavkou ci velorexem...
Avatar - Mikesus
5. 4. 2023 16:52
Re: lev-o-pruz
Nikdo normální nechce jezdit za dieslovym smradem.
Avatar - rohYpnol
5. 4. 2023 23:14
Re: 80 procent Čechů
chybně zařazený příspěvek
Rozbalit vlákno
0