Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Texas povolil výstavbu největší výrobny e-paliv na světě, financovat ji bude Porsche

Výstavba začne v příštím roce, roční produkce by se měla pohybovat kolem 750 milionů litrů.
Zpět na článek
2. 5. 2023 16:19
28. 10. 2023 18:26
2. 5. 2023 15:27
Recyklovaný oxid uhličitý
Co je recyklovaný oxid uhličitý ? Asi to bude mít něco společného s "Oxid uhelnatý s kyslíkem krásně shoří za vzniku oxidu uhličitého a uvolnění značného množství energie. K přeměně oxidu uhličitého zpět na oxid uhelnatý je tudíž nutné dodat přinejmenším stejné množství energie. Vědci se teď snaží vymyslet technologie, s nimiž by potřebnou energii co nejvíce snížili.". Takže asi jde o to, že CO2 přeměníme nějakou dodávkou energie na jedovatý CO a pak ho spálíme a vznikne CO2. Vodík dostaneme z vody elektrolýzou ten potřebujeme pro reakci s CO2, abychom vyrobili metan (tj. hlavní složka zemního plynu). "Relativně levným zdrojem vodíku je např. vodík vyrobený z přebytků el. energie v distribučních sítích elektrolýzou vody. Tyto přebytky el. energie jsou způsobeny kolísáním výkonu obnovitelných zdrojů, zejména fotovoltaických a větrných elektráren. Abychom dosáhli výtěžek methanu nad 98 %, reakce musí probíhat při tlaku nejméně 2MPa a teplotě 300°C" Zdroj: VŠCHT, Hlinčík a spol. A ještě mám jednu otázku, kde se vezme ten oxid uhličitý. Ve vzduchu je ho totiž strašně málo - cca 0,04 %.
Rozbalit vlákno
18
Avatar - WinDiesel
2. 5. 2023 16:12
Re: Recyklovaný oxid uhličitý
Jak to pane kolego ??? Globáloteplovači tvrdí že je ve vzduch MOC oxidu uhličitého a vy si dovolujete tvrdit že MÁLO ??? :-[] :-[] :-[] :-[] :-[]
2. 5. 2023 17:32
Re: Recyklovaný oxid uhličitý
Recyklovaný oxid uhličitý je takový, který pochází z průmyslu jako odpad. Může být z jakékoli tepelné elektrárny, cementárny, lihovaru,... apod. Běžně se dnes izoluje a buď dále distribuuje jako technický/potravinářský CO2 a nebo se deponuje e "ekologizuje" tak tepelné elektrárny.

Nicméně tam, kde není jako dopad, tam se izoluje z atmosféry. Koncentrace 0,04 % je solidní výchozí hodnota.
2. 5. 2023 19:06
Izolace z atmosféry
Dle wikipedie: Oxid uhličitý - Jímání CO2 - Z atmosféry: "V roce 2015 společnost Carbon Engeneering Ltd. uvedla, že vyvinula zařízení, které umožňuje odsátí CO2 z ovzduší. První přístroj této společnosti byl instalován na univerzitě v Calgary. Zařízení o velikosti kamiónu umožňuje odstranit 80 % CO2. Denní kapacita je kapacita 100 kg CO2, to odpovídá provozu 14–15 automobilů. Další demonstrační zařízení je umístěno v Squamish v Britské Kolumbii. V červnu 2017 uvedla švýcarská dceřiná společnost firmy Climeworks Deutschland do komerčního provozu zařízení na zachytávání CO2. Zařízení se nachází nedaleko Curychu a ročně dokáže zachytit 900 tun CO2 přímo z atmosféry. Zachycený CO2 je potrubím veden do nedalekých skleníků, kde je pěstována zelenina. Díky nastavenému dávkování oxidu uhličitého dochází k zvýšení výnosů pěstovaných plodin až o 20 %. "
2. 5. 2023 20:11
Re: Izolace z atmosféry
No, psal jsem, že se izoluje. Těch možností jak na to je vícero. Když je k dispozici průmyslový, tak je to levnější. Problém je, že tam kde je levná energie, tak není moc průmysl, který produkuje CO2.
Avatar - Mokrous
2. 5. 2023 17:35
Re: Recyklovaný oxid uhličitý
Co to je za úvahy? Proč by se měl CO2 přeměňovat na CO a pak zase zpět?
Plány jsou jasné. zachytávat ten zlý CO2 ze vzduchu a vodík získávat především hydrolýzou vody z přebytků "zelené" energie.
Bude-li se k výrobě využívat hlavně tato energie, za kterou se v případě nadbytku neplatí cena za odběr, ale naopak pokuta za její dodávku do sítě, tak potom takové projekty dávají smysl a časem mohou být skutečně konkurenceschopné.
Avatar - WinDiesel
2. 5. 2023 17:57
Re: Recyklovaný oxid uhličitý
Smysl? 1000%!!!
Skladování vodíku? Problém.
Přeprava vodíku? Problém.
Výroba nafty a benzínu z CO2 a zeleného vodíku? Výhodné a realizovatelné.
Skladování nafty a benzínu? Snadné, ztráty minimální (trochu odpar benzínu ale ne moc).
Přeprava nafty a benzínu? Dávno vyřešené: produktovody, cisterny železniční, cisterny silniční ...
Tak na co ještě čekáte? V jižních zemích EU je to to pravé ořechové, mohou z toho těžit a nakonec z toho budou díky obnovitelnosti těžit i severní státy...

Mimochodem, na německém zeleného ministra Halbecka prasklo, že si on a jeho kolegové, podřízení udělali z Zeleného PSEUDO-EKOšílení dobrý kšeft, je z toho v Dojčlandu dobrý poprask.
A ono že zachraňují svět před zlými kapitalisty a zlým CO2 a najednou se z nich vyklubali zlí zelení kapitalisti a o CO2 tady nejde, jde zase jen o prachy, JAK UBOHÉ !!!!!
2. 5. 2023 20:30
Re: Recyklovaný oxid uhličitý
Problém syntetických paliv je cena resp potřeba energie. Sice se výrobci ohání nadbytkem zelené elektřiny, ale to jsou kecy. Továrna je drahá a musí se zaplatit a nepojede pouze někdy během dne. Ve velkém to žádné "zelené nadbyky" neutáhnou. Takže se budou muset postavit další elektrárny a případně další akumulace, aby se jelo nonstop. S tím, že účinnost výroby a následný přenos na kola je neefektivní, je už ten nesmysl jménem vodík menším nesmyslem.

Ale jako jo, zelené elektřiny může být dost a to třeba někde v Africe nebo v Tasmánii. Ano, i v Tasmánii - teď tam staví fabriku na zelené paliva HIF. Takže nás pod krkem nebudou díky závislosti držet arabáši s ropou, náckové s plynem v rusku. Možná přijde doba nové závislosti - pofidérní státy hooodně daleko tak, aby dovoz umožňoval pouze lodní spojení.

Doufám, že tohle skončí u paliva pro sporťáky.
2. 5. 2023 19:25
Re: Recyklovaný oxid uhličitý
Oxid uhelnatý (CO) je prekurzorem pro syntézu různých uhlovodíků pomocí fischer –Tropschovy syntézy. Čili CO2 se koncentruje, dále redukuje právě na oxid uhelnatý (nutná energie) a potom slučuje s vodíkem.
CO může být získán dle výše uvedené reakce. Taky je možné využít uhlí a vzdušného kyslíku = ono známé druhoválečné krakování uhlí.

Využívání oxidu uhelného napřímo je šílenost, která naštěstí skončila s dobou svítiplynovou.
Avatar - Mokrous
2. 5. 2023 21:32
Re: Recyklovaný oxid uhličitý
Nejsem chemik, tak se nemůžu hádat a nechce se mi to studovat, tak se teda hádat nebudu. :-)

Takže tím teda tvrdíš, že nelze nijak chemicky slučovat vodík s oxidem uhličitým bez toho, abys nejdřív musel CO2 zredukovat na CO, jo? A potom z toho zbyde navíc nějakej kyslík? Nejdřív z elektrolýzy vody a pak z redukce CO2. A pak se ten kyslík spálí a zase se vrátí CO2 + H2O + nějakej bordel... A tak pořád dokola. Skoro udržitelně...
2. 5. 2023 22:07
Re: Recyklovaný oxid uhličitý
Přímá reakce CO2 s vodíkem možná je podobně jako CO s vodíkem. Je tam kopec možností jak ty reakce proběhnou. Záleží na teplotě, tlaku a typu katalyzátoru. Reakce CO2 s vodíkem možná je a jedná se o parní reformování. Vzniká tak metan a voda. Je to jedna z cest, jak lze s pomocí energie získat metan.

Pro tekuté palivo je potřeba zvolit ne metanaci, ale katalýzu na lineární alkany. To zajistí CO, vodík a tzv Fischerova–Tropschova syntéza. Ten CO ale samozřejmě získáme právě z CO2. Vtipný je, že syntéza produkuje ledacos podle katalyzátoru, poměru, typu reaktoru, teploty a tlaku.
Avatar - Mokrous
2. 5. 2023 22:26
Re: Recyklovaný oxid uhličitý
Holt jsem nedával ve škole moc pozor, no :D
3. 5. 2023 06:58
Re: Recyklovaný oxid uhličitý
Hlavne si neumim predstavit jal takovy prumyslovy podnik na vyrobu treba toho vodiku bude fungovat z prebytku energie. To ta fabrika pobezi nahodile par hodin denne kdyz bude zrovna takovy prebytek elektriny ze se nespotrebuje, tak pustime na par hodin fabriku a pak ji zase vypneme? Hosi z humanitnich oboru takhle svet ale nefunguje. Takove zarizeni neni flasinet, ktery hraje na prani kdyz se s nim zatoci a pak muze zase stat.
3. 5. 2023 09:09
Re: Recyklovaný oxid uhličitý
Ono hlavně těch přebytků není dost všude. Typicky třeba vnitrozemské státy. Nemáme možnost off shore elektráren a nemáme ani silný pobřežní vítr. Takže větrníky nejsou právě terno a slunce máme mnohem méně než jižní státy.
Ony ty zelené slunečníky a větrníky vypadaj fajn a třeba Muskovi ty jeho plány mohou vyjít. Jenže Musk nežije ve vnitrozemí Evropy. Jeho návrhy jsou nastavené americky. Jak má nějakou prezentaci jeho vize, tak zelená energie = továrna kdesi ve slunečné Nevadě nebo Texasu a využívá sluneční energii a k tomu nějaký ten větrník.
3. 5. 2023 09:35
Re: Recyklovaný oxid uhličitý
No tak to je přesně to na co poukazují odborníci. My tu nikdy nevyrobíme z toho OZE víc než 25% elektřiny, ale v kumulativu za rok!!! Budou období, kdy z OZE poteče mraky proudu, který ale nebudeme potřebovat a nebude ani kam vyvézt, protože když svítí slunce u nás, tak svítí s největší pravděpodobností i v sousedním Německu a přebytky generují i oni. No a pak budou období přes zimu, kdy OZE nedají nic a my budeme muset pálit uhlí a plyn, abychom si vyrobili proud. Když se to zprůměruje, tak to číslo nebude vypadat tak hrozně, protože plánovaných 25% ročně není tak špatné číslo. Bude ale čím dál častější jev, že proudu z OZE bude tolik že se soláry budou muset odstavovat jako se to stalo na Velikonoce a o pár hodin později budeme startovat plynovou elektrárnu nebo přikládat pod kotel v uhelce, abychom měli večer dostatek proudu.
3. 5. 2023 10:01
Re: Recyklovaný oxid uhličitý
Nepřeceňoval bych názory odborníků. Jsem docela zvědavý jestli ERÚ přestane příští rok garantovat výkupní ceny pro solární elektrárny uvedené do provozu v roce 2008 - letos mají garantovanou výkupní cenu 32,40 Kč za kWh, protože uběhne 15 let od investice, takže podle zákona už nebude stát muset doplácet, aby se jim vrátily vložené peníze. Pozoruju ve svém okolí provozy bioplynových stanic, které původně měly vyrábět elektryku z h.o.v.e.n a kafilerních odpadů a místo toho jejich (původně) dieselové motory jedou na plyn z kukuřičné siláže nebo přímo na naftu/LTO. Všechno začíná jako slibné projekty a pak praxe ukáže, že to až tak ekologické není. Nechápu proč už dávno nezakázali nápoje sycené CO2, leteckou dopravu a proč všichni, kdo vysvětlují, jak elektromobily pomohou odvrátit zkázu lidstva, už v elektromobilech dávno nejezdí, aby "nekázali vodu pro plebs".
3. 5. 2023 10:25
Re: Recyklovaný oxid uhličitý
Německo buduje politiku v horizontu krátkodobého kšeftu. Vzhledem k faktu, že jsou regionální velmoc, tak je to zarážející. Víceméně ukončili už dávno vývoj jaderných elektráren a nové nestaví a v tomto oboru jim ujel vlak, na který už nenaskočí, tak se snaží protlačit jejich myšlenku OZE a plynu. Jak se ukázalo a jak bylo i negramotům jasné, byl to geopolitický průšvih. V EU dodnes chybí rozumný plán, který by ujasnil fakt, že prostě ne každý stát má stejné podmínky pro výrobu elektřiny.
I kdyby jsme začali stavit hned nové bloky pro JE, tak nás čeká kolem 2035 dost nepříjemné období. Jenže ono se nedělá nic. Uhelky zavřeme tak jak tak. Uhlí stejně není a životnost se dá natáhnout do cca 2040 a to ne u všech.
Avatar - posledni_skaut
3. 5. 2023 13:09
Re: Recyklovaný oxid uhličitý
Máte pravdu, u nás bohužel tolik nefouká a ani nesvítí, ale i tak se s tím bohužel musíme nějak poprat. Cestou by mohla být JE, ale ne v současné podobě, kdy je výstavba velkých JE nasobne dražší, než stejný výkon z OZE.
Nějak to společně zvládneme. :)
Avatar - Mokrous
3. 5. 2023 11:17
Re: Recyklovaný oxid uhličitý
Neboj, humanitní obor jsem fakt nestudoval. Brrrr :D

A samozřejmě jsem neměl na mysli provoz v Horní Dolní tady někde u nás, ale typicky ty projekty typu Chile, kde nejsou odběratelé a je extrémní nadbytek větru, nebo nějaké jižní přímořské lokace, kde opět nebudou odběratelé, ale bude 360 dní v roce pálit slunce atd..
Vím, že kontinuální provozy není vždy snadné zastavit, nebo zpomalit, ale čas od času to realizovatelné je, když to není vysoká pec a podobně.

Je jasný, že u nás má jedinou šanci jádro a naše vlády to posírají už dlouhé roky. Další Temelín už se měl dávno dodělávat.
2. 5. 2023 16:19
Rocna kapacita
750 mil. litrov by nepokryla ani 1/10 rocnej spotreby paliv v CR (8,2 mld. litrov v r. 2022).
Rozbalit vlákno
11
Avatar - Fomax
2. 5. 2023 16:43
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
2. 5. 2023 16:59
Re: Re: Rocna kapacita
Ani SR nie.
Avatar - WinDiesel
2. 5. 2023 17:59
Re: Re: Rocna kapacita
Proč by také ...? :-) Vždyť naši východní bratři-náckové si vystačí s ruSSáckou naftou a plynem, ne?
3. 5. 2023 06:59
Re: Re: Rocna kapacita
Proc by ne. Maji to blizko a vede tam trubka 😉
Avatar - Ham.
2. 5. 2023 16:59
Re: Rocna kapacita
No ono to také není zaměřené na porytí spotřeby PHM v celém vozovém parku, ale na budoucí majitele vozů Porsche s ICE. A těch je a bude i v USA o dost méně než je celý vozový park v ČR.
2. 5. 2023 17:18
Re: Rocna kapacita
Co jsem slyšel, tak GT3 RS nekoupíš, když jsi předtím nevzal Taycana. Tak bych se moc nedivil, kdyby náhodou neřekli, že to je jenom pro majitelé Porsche...
Avatar - Ham.
2. 5. 2023 17:42
Re: Rocna kapacita
Tak oni to už v zásadě řekli, primárně to dělají pro majitele Porsche, když zbyde, jistě rádi prodají, když nezbyde, tak platí bod jedna.
Avatar - WinDiesel
2. 5. 2023 18:10
Re: Rocna kapacita
Už jsem na tebe reagoval a vypíchnul jsem diesel, snadněji se to hledalo, pro benzín platí to samé, ale diesel je důležitý - pro letadly, vlaky, náklaďáky, stavební a zemědělskou mechanizaci ...
Když podobná výroba v EU nevznikne (a v jižních zemích jsou na to ideální podmínky), budeme importovat recyklované produkty opět z USA. opět ze Saudské Arábie apod.
Nicméně, někde psali že se ropné společnosti probudily a ve Španělsku něco chystají, ENI v Itálii myslím také nebude zahálet.
Avatar - WinDiesel
2. 5. 2023 18:11
Re: Rocna kapacita
:-)
Neste and Rolls-Royce have agreed to build a strategic partnership on accelerating the use of renewable diesel as a lower-emission solution for diesel engines. Both parties share a common vision of renewable fuels playing a key role in reducing greenhouse gas emissions in off-highway applications, such as construction and power generation.

The key focus in the collaboration will be on promoting the use of more sustainable fuels in applications based on the existing internal combustion engine technology, accelerating the transition from fossil fuels to renewable fuels, and increasing knowledge sharing on renewable diesel and the benefits it provides to its users.
Avatar - WinDiesel
2. 5. 2023 18:06
Re: Rocna kapacita
Ani náhodou jen pro Porsche, prodají to každému, bude to kšeft.
Pár dalších projektů: (je krásně vidět jak se globálně spěchá, zatímco EU spinká a sní své vlhké zelené sny o 100% elektromobilitě) ...
--US production capacity for renewable diesel could more than double from current levels by the end of 2025, based on several announcements for projects that are either under construction or could start development soon, according to the US Energy Information Administration (EIA). EIA estimates US renewable diesel production capacity was... Read more →
--Raven SR and Cap Clean Energy to collaborate on Canadian SAF and renewable diesel projects
--BMW is testing the use of renewable HVO100 renewable diesel for parts delivery in Germany. Between BMW Plant Munich and Landau an der Isar, about 120 km to the northeast, four trucks operated by the logistics provider Guggemos (GV Trucknet) have been running on renewable HVO100 diesel since December 2022... Read more
--Acelen to invest $2.44 billion over 10 years to produce renewable diesel and SAF in Brazil
Study on effects of ammonia-diesel blends in CI engines
--TerraStar Energy to license Emerging Fuels Technology’s Fischer-Tropsch and Maxx Jet/Maxx Diesel upgrading technology
--Eni Sustainable Mobility and the Spinelli Group, a leader in the field of integrated logistics, have signed a two-year contract to power the group’s fleet with HVOlution, a diesel fuel produced from 100% renewable raw materials. The Spinelli Group’s fleet includes more than 300 heavy-duty vehicles, of which 150 are... Read more →
--ExxonMobil’s majority-owned affiliate Imperial Oil will invest about $720 million (US$560 million) to move forward with construction of the largest renewable diesel facility in the country. (Earlier post.) The project at Imperial’s Strathcona refinery near Edmonton is expected to produce more than one billion liters of renewable diesel annually
Avatar - Fomax
2. 5. 2023 19:31
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
Avatar - Barrichello
2. 5. 2023 23:06
Smutná zpráva pro zelené dezoláty
zelení utopističtí dězoláti, jejich pavědci a další zelená neomarxistická svoloč dnesk brečí krokdýlí slzy
Rozbalit vlákno
9
Avatar - del42sa
3. 5. 2023 07:30
Re: Smutná zpráva pro zelené dezoláty
Elektromobily v Texasu budou podléhat roční dani zhruba stejně vysoké, jakou by zaplatil na dani z benzínu motorista v SUV s šestnáctilitrovou spotřebou.

https://www.novinky.cz/…-benzin-40430354
Avatar - posledni_skaut
3. 5. 2023 13:18
Re: Smutná zpráva pro zelené dezoláty
Daň 200USD za rok bude pro většinu majitelů Tesel likvidační. Naštěstí naprostá většina z nich žije v domku a snad i se FVE a tak mají 200usd doma za pár dní.
Každopádně jako podporovatel ev musím říct, že je ta daň správně.
3. 5. 2023 07:45
Re: Smutná zpráva pro zelené dezoláty
Jo, bude to laciný, nepochybně, pro někoho, kdo jezdí na plyn to bude ještě levnější:)
Avatar - Barrichello
3. 5. 2023 10:50
Re: Smutná zpráva pro zelené dezoláty
Čím víc těch výrobních zařízení po světě bude a čím větší bude produkce, tím víc to bude laciný :-)

Včera 350 km po krásách české a polské krajiny s Chargerem a Jagem.

V8 rulezz :-)
3. 5. 2023 12:09
Re: Smutná zpráva pro zelené dezoláty
no tak dneska máš ale důvod k oslavám i ty:)
https://www.novinky.cz/…tovarny-40430381#…
ps bude to tak laciný, jak bude laciná elektřina, kterou se to vyrobí...
Avatar - Barrichello
3. 5. 2023 13:31
Re: Smutná zpráva pro zelené dezoláty
Phantom a Ghost zůstávají s V12.

Uvidíme kolik zákazníků si koupí Spectre a kolik dá přednost V12 v jiných modelech. Aby se u RR nedivili.
3. 5. 2023 13:51
Re: Smutná zpráva pro zelené dezoláty
Na rok?:)
4. 5. 2023 07:35
Re: Smutná zpráva pro zelené dezoláty
No tak ja se vsadim, ze zrovna u RR ten Spectre pujde na dracku, resp. klasicky bude hned vyprodana cela produkce na 1-2 roky dopredu. Urcite o to bude vetsi zajem nez o dvanactivalec. Ti lidi, co to u RR kupujou, uz maji nekolik jinych aut, obvykle spickove benziny. Takze neumiraji touhou po dalsim dvanactivalci. Jo a taky to auto nekupujou, aby jeli na jeden zatah do Chorvatska. Ty neuvidis sedet na nabijecce v Rakousku a znudene ohryzavat vysocinu s rohlikem. Zakaznici RR budou chtit novou hracku, a to je Spectre.
Avatar - Barrichello
4. 5. 2023 10:57
Re: Smutná zpráva pro zelené dezoláty
Zapomínáš na fakt, že spousta zákazníků R sou lidi ve věku 50-75, lidi yznávající tradiční hodnoty a že taky spousty zkazníků tvoří Asiaté, arabové, rusové a synáčci různých diktátroů z afriky, tam ty RR jsou přes překupníky a šedej dovoz.

A v řadě těchto zemí to ani není kde nabíjet, pokud s tím enchtěj jezdit jen kolem komína.

tudíž nesdílím tvůj optimismus.
3. 5. 2023 06:55
Zelený soudruh neřeší, kolik CO2
navíc stojí produkce syntetického paliva. Zelený soudruh je nadšený a tleská, protože dotace tečou a tečou.
Rozbalit vlákno
0
3. 5. 2023 15:15
Nové zprávy ze světa nařizované elektrodebility
https://www.autoforum.cz/…jeste-za-20-let/
https://www.autoforum.cz/…-musi-zlevnovat/
https://www.autoforum.cz/…il-jen-tri-auta/
https://www.autoforum.cz/…tnance-z-vyvoje/
a ještě jedna podivuhodná zpráva:
https://www.autoforum.cz/…na-v-cine-stoji/
...a jedna superjobovka nakonec:
https://www.autoforum.cz/…si-urovni-bmw-1/
Rozbalit vlákno
2
Avatar - posledni_skaut
3. 5. 2023 20:15
Re: Nové zprávy ze světa nařizované elektrodebility
Pane Arese, nejste Vy náhodou redaktor autofórku, nebo dokonce majitel?
Je to naprosto lživý a manipulativní web, který inteligentní člověk nemůže brát vážně.
Pokud bych si měl vybrat mezi čtením byť jen jediného článku na autofórku a experimentální operací hemeroidů, tak se nerozmýšlím ani chvilku. :)
4. 5. 2023 11:28
Re: Nové zprávy ze světa nařizované elektrodebility
Tak hybaj na chirurgii! :-[]
28. 10. 2023 18:26
zdroje
Zdá se že to nemají úplně promyšlené z hlediska zdrojů CO2 H2 a energie, ale třeba mají něco v rukávu. My máme technologii, jež dokáže vyrobit syntetické palivo 10 krát laciněji než benzín z ropy. 5cm malý plazmový reaktor generuje gamma poprsek a tím stačí posvítit do vzduchu a z CO2 a H2O se vytvoří etanol a ten už jen stačí zkondenzovat a přimícháním do benzínu 10:1 a získáme 10 krát levnější benzín (obdoba E85 paliva). Reaktor může samozřejmě z vody vyrábět přímo i laciný vodík, ostatně gamma paprsek rozloží vechny sloučeniny na prvky a ty lze oddělit nebo nechat znovu reagovat. Ježíš takto vyrobyl víno a Izraelité vyráběli ze vzduchu jídlo - manu.
Rozbalit vlákno
0