Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Texas povolil výstavbu největší výrobny e-paliv na světě, financovat ji bude Porsche

Ondřej Mára
Diskuze (46)

Výstavba začne v příštím roce, roční produkce by se měla pohybovat kolem 750 milionů litrů.

Společnost HIF Global, za kterou stojí kromě jiného i německé automobilka Porsche, se pochlubila dalším úspěchem v oblasti syntetických paliv. Po spuštění závodu v Chile se totiž společnosti podařilo získat povolení k výstavbě největší továrny na e-paliva na světě, která vyroste poblíž města Matagorda v jižním Texasu. Výstavba odstartuje v roce 2024.

Připomeňme, že společnost HIF Global dostavěla svůj první závod na e-paliva v Chile v roce 2021. Výroba paliv odstartovala v závodu Haru Oni během roku 2022. Automobilka Porsche pak během loňského roku odebrala 2600 litrů paliva, které použila k účasti v různých závodních sériích.

Video se připravuje ...

V Texasu posouváme e-paliva na další úroveň komerčního rozsahu, a nyní máme povolení k výstavbě největšího zařízení na výrobu e-paliv na světě, který bude vyrábět přibližně 200 milionů galonů přepravního paliva a e-paliva ročně,“ uvedla Meg Gentle, výkonná ředitelka HIF Global. Zmiňovaných 200 milionů galonů přitom znamená roční produkci asi 750 milionů litrů.

Společnost očekává, že výroba naběhne na tuto úroveň zhruba v roce 2027. K výrobě tohoto množství paliva přitom společnost HIF Global využije asi 300.000 tun zeleného vodíku a zhruba 2 miliony tun recyklovaného oxidu uhličitého ročně.

Tyto „ingredience“ spolu následně vytvoří cca 1,4 milionu tuny metanolu, který může být následně použit v chemickém průmyslu či pro výrobu paliv. Případně může být dál upravován a přeměněn do syntetického paliva pro osobní automobily.

Video se připravuje ...

Společnost zatím neuvedla, kde bude tyto nezbytně nutné přísady pro svůj závod v Texasu shánět. Jde přitom o poměrně zásadní otázku, stejně jako v případě zdroje elektrické energie. Výroba syntetických paliv je totiž extrémně energeticky náročná. Právě z tohoto důvodu je pak výroba e-paliv poměrně často kritizována.

Až se ale továrna v Texasu rozběhne naplno, mohla by přispět k výraznému zlevnění e-paliv. Dnes stojí litr paliva ze závodu Haru Oni kolem 50 eur (cca 1.180 Kč), do budoucna však společnost HIF Global očekává, že ceny spadnou zhruba k úrovni 2 eur za litr (cca 47 Kč).

Ondřej Mára
Diskuze (46)

Doporučujeme

28. 10. 2023 18:26
zdroje
Zdá se že to nemají úplně promyšlené z hlediska zdrojů CO2 H2 a energie, ale třeba mají něco v rukávu. My máme technologii, jež dokáže vyrobit syntetické palivo 10 krát laciněji než benzín z ropy. 5cm malý plazmový reaktor generuje gamma poprsek a tím stačí posvítit do vzduchu a z CO2 a H2O se vytvoří etanol a ten už jen stačí zkondenzovat a přimícháním do benzínu 10:1 a získáme 10 krát levnější benzín (obdoba E85 paliva). Reaktor může samozřejmě z vody vyrábět přímo i laciný vodík, ostatně gamma paprsek rozloží vechny sloučeniny na prvky a ty lze oddělit nebo nechat znovu reagovat. Ježíš takto vyrobyl víno a Izraelité vyráběli ze vzduchu jídlo - manu.
4. 5. 2023 11:28
Re: Nové zprávy ze světa nařizované elektrodebility
Tak hybaj na chirurgii! :-[]
Avatar - Barrichello
4. 5. 2023 10:57
Re: Smutná zpráva pro zelené dezoláty
Zapomínáš na fakt, že spousta zákazníků R sou lidi ve věku 50-75, lidi yznávající tradiční hodnoty a že taky spousty zkazníků tvoří Asiaté, arabové, rusové a synáčci různých diktátroů z afriky, tam ty RR jsou přes překupníky a šedej dovoz.

A v řadě těchto zemí to ani není kde nabíjet, pokud s tím enchtěj jezdit jen kolem komína.

tudíž nesdílím tvůj optimismus.
4. 5. 2023 07:35
Re: Smutná zpráva pro zelené dezoláty
No tak ja se vsadim, ze zrovna u RR ten Spectre pujde na dracku, resp. klasicky bude hned vyprodana cela produkce na 1-2 roky dopredu. Urcite o to bude vetsi zajem nez o dvanactivalec. Ti lidi, co to u RR kupujou, uz maji nekolik jinych aut, obvykle spickove benziny. Takze neumiraji touhou po dalsim dvanactivalci. Jo a taky to auto nekupujou, aby jeli na jeden zatah do Chorvatska. Ty neuvidis sedet na nabijecce v Rakousku a znudene ohryzavat vysocinu s rohlikem. Zakaznici RR budou chtit novou hracku, a to je Spectre.
Avatar - posledni_skaut
3. 5. 2023 20:15
Re: Nové zprávy ze světa nařizované elektrodebility
Pane Arese, nejste Vy náhodou redaktor autofórku, nebo dokonce majitel?
Je to naprosto lživý a manipulativní web, který inteligentní člověk nemůže brát vážně.
Pokud bych si měl vybrat mezi čtením byť jen jediného článku na autofórku a experimentální operací hemeroidů, tak se nerozmýšlím ani chvilku. :)