Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Profi

Zpět na článek

Na ruský trh náklaďáků útočí Čína, Kamaz bojuje kopiemi. Na vrchol se derou nové značky

12 komentářů

Miroslav Prokeš
Z pohledu evropských výrobců lze dodat jediné, tomu se říká úspěch, pěkně jsme ty Rusy vykudlali.
KANKUNEN
k dobrovolné kolonizaci Čínou. Čína je vytěží a vyčerpá.
vitapb
To nepochybně ano, ale fascinuje mě, jak je možný že evropský komponenty nahradí v Číně vyráběnýma licencema evropských výrobců? To se na to sankce nevztahují? Jsem pro sankce a pro to, aby jsme v tom Ukrajinu nenechali, ale tohle je jen nenávratná ztráta obchodních pozic ve prospěch číňanů bez velkýho efektu, protože komponenty made in EU zaměnily za ty samé made in China.
wakantanka
Ehm, Dacia 1310 bola v licencii vyrábaný Renault 12, máš pocit že to boli ronako kvalitné autá?
Stejsn
Myslíš, že Čína uznává nějaký sankce uvalený Evropou? Podle mě můžou být původní evropské automobilky rády, že jsou to vůbec legální licence a ne prachsprostě ukradené čínské klony.
Xylo
Myslím si, že všechny asijské automobilky používají nejdříve licenční auta následovaný vlastním vývojem. Hyundai pro mě poněkud překvapivě používal a následně i sám modifikoval přímovstřikové benzínové motory, což bylo dané licencí od Mitsubishi.
Stejsn
Korea není Čína, tam je diametrální rozdíl v přístupu k autorskému právu.
Xylo
Místní situaci neznám, takže nemám k tomu žádné informace o které bych mohl opřít svůj osobní názor. Vím, že i Japonci používali reverzní inženýrství při vývoji svých prvních aut, která byla odvozena (kupodivu) z amerických automobilů.
Barrichello
Čínan už ti dneska na licence kašle, ten má vlastní vývoj na úrovni, že už žádný licence na obyčejný nákladáky nepotřebuje.

A rusko taky ne, do Mongolska a do Peru tomu Kamazu stačí v pohodě nějaký Euro IV JAMz či běloruské MMZ :-):-)
WinDiesel
Potřebuje, nedouku. Číňan nemá na rozdíl od Kamazu jediný skutečně čínský dieselový motor. Vše v licenci. Ani vstřikování neumí sám vyrobit, zatímco RuSSáci mají YAZ-DA.
Takže brzdi, co nemají Číňani ze západu v licenci nebo okopírované, nemají vůbec, což se o ruSSácích říci nedá.
JFK
Seš si jistej, že soudruzi rákosníci z Yuchai nebo Weichai nemají svoje R&D centra k vývoji vlastního agregatu dneska?

Jinak zajímavej článek, na auto.cz.
Barrichello
Ty licence se daj reverzním inženýringem nádherně opajcnout, na to si zapoměl :-)