Novinky
Zpět na článek
Přihlásit pro přidání komentářeHonda ZR-V se začíná prodávat v Česku. Nejlevněji ji koupíte za necelý milion korun
19 komentářů
WinDiesel
... tak do toho !!!!
Prodeje Hond v ČR i v EU ale ukazují že to lidi neberou. V ČR je to vedle Mitsubishi a Nissanu další japonská tragédie.
Prodeje Hond v ČR i v EU ale ukazují že to lidi neberou. V ČR je to vedle Mitsubishi a Nissanu další japonská tragédie.
Máš pravdu, prodeje Hondy v ČR jsou malé. Po krátké zkušenosti s novým Civicem ale musím napsat, že mě hodně bavil :yes:
Interiér je moc pěknej... no, to je prostě Civic. Je fajn, že si lidi můžou vybrat, já bych si vybral ten Civic (který navíc začíná v Elegance na 820, tj. o 120t níž než tohle).
Zaráží mě vMax 173, Civic má 180... bral jsem to jasně jako konstrukční omezení hybridním ústrojím, ale pokud má vyšší auto o 7 méně, tak to skoro vypadá jako limit spalováku bez elektrického dopingu (tj. rychlost, kterou je auto schopné držet po delší dobu, nejen po dobu, kdy má šťávu v baterce).
Jde o to, že systémový výkon 135kW by měl i v crossoveru bez problémů stačit na 200+. 180 u Civicu by mohlo být elektronicky omezeno, ale pak je divné, že by to u ZR-V omezovali na 173... takže spíš je to tak, že 173 udrží samotný spalovák. Pak se ale nabízí otázka, jestli to s nabitou baterkou pojede i rychleji.
Za omezenou maximálku je (s největší pravděpodobností) zodpovědná převodovka e-CVT
Edit. eCVT zjavne nemá prevod, ktorý by dokázal prenisť max otáčky motora na vyššiu rýchlosť. ak náhodou ešte niekto nevidel ako to v priuse funguje odporúčam si prečítať a poklikať tento simulátor: http😐/eahart.com/prius/psd/ tam je vidno prečo to nedá viac ako 110mph (Přebráno z diskuze na Toyota Klub) Tuším, že Prius a C-HR sdílí stejnou převodovku.
Nevím, jakou převodovku používá Honda, ale pokud jde o podobnou planetovou technologii, pak by to mohlo být vysvětlení pro "nízkou" maximálku.....
2) bylo by možné, že ten elektromotor díky zpřevodování nejede víc, než 180. Pak by ale bylo divné, že by ZRV se stejnými střevy jela pouze 173km/h. Menší kola pravděpodobně nemá...
3) baterka má cca. 1kWh. Pokud auto pojede plnej kotel s výkonem 135kW a spalovák bude dávat maximum 105kW, pak z baterky bereš 30kW a řádově ji vycucneš za 2 minuty (pokud byla na začátku plná)
4) teoreticky tedy jsi schopný ždímat z auta po dobu dvou minut 135kW a pak spadneš na 105kW. Vypadá docela pravděpodobně, že maximálka 173km/h odpovídá těm 105kW (ani tak to teda není žádné terno, ale prostě vMax není priorita asi)
Hybrid je vyladěný, efektivně přepíná mezi spalovacím a elektrickým módem a rychle se dobíjí. Není potřeba mu nějak výrazně pomáhat – mně obvykle stačilo přepnout hybridní planetovou převodovku e-CVT do rekuperačního módu B a brzy jsem měl k dispozici dostatečné množství energie pro krátkodobé proplouvání na elektřinu. A to má baterie kapacitu jen 1,4 kWh. Skoro si až říkám, že tlačítko EV Mode ztrácí smysl – nepoužíval jsem ho, a to ani při překonávání strmých stoupání při výjezdu z redakční garáže.
Ne, (Honda) opravdu převodovku nemá
Ještě k jednomu častému omylu, který jsem zaregistroval u nejen českých recenzentů tohoto auta, kteří tvrdí, že vůz má e-CVT skříň. Honda sice používá ve spojení s tímto druhem pohonu zkratku e-CVT, ale trochu nechápu proč. Údajně je to z toho důvodu, aby lidi neděsilo, že auto fakticky nemá převodovku a projevem je nejpodobnější CVT převodovce, jakou používá třeba Subaru.
Mně také není jasná ta maximálka, CR-V je větší a těžší a má 180...
Je to seriovy hybrid.
Plus ma moznost primeho spojeni spalovaku s koly pres spojku a JEDEN pevny prevod.