Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: Tady přednost zprava neplatí! Mnoho českých řidičů to však neví

Co dělat, když přijedete na křižovatku bez dopravních značek? Přednost zprava je obecným pravidlem, ale existují výjimky.
Zpět na článek
29. 6. 2023 06:54
29. 6. 2023 10:34
3. 7. 2023 05:18
29. 6. 2023 17:56
29. 6. 2023 06:54
Opravdu?
"Většina řidičů odpoví, že jako první projede křižovatkou červené auto A, po něm modré C a naposledy černé A." Dvě vozidla A - jedno červené a jedno černé? (Kde je vozidlo B?) Opravdu by takhle odpověděla většina řidičů?
Rozbalit vlákno
1
29. 6. 2023 08:24
Re: Opravdu?
Asi každému by mělo být jasné, že jde o přehlédnutí špatně predikovaného slova. Což je ovšem chyba autorova.
29. 6. 2023 07:41
Chyták
Že by taková křižovatka v dnešní přeznačkované době vůbec reálně existovala?
Rozbalit vlákno
2
29. 6. 2023 10:34
Re: Chyták
V dnešní době, kdy je v módě zavádění zón 30, takových křižovatek bude jen přibývat (v zónách 30 se většinou ubírají značky upravující přednost).

Nicméně Zákonu o provozu na pozemních komunikacích je nadřazen zákon o neprostupnosti hmoty. A jelikož i tady platí, že vozidlo C, které dává přednost vozidlu B, si před odbočováním najede do křižovatky, a tak zůstává stát v kolizním kurzu vozidla A. Tudíž vozidlo A nemůže křižovatkou projet, ať už si jeho řidič o přednosti vjízdě myslí cokoli, dokud křižovatku neopustí vozidlo B.
Avatar - Abox
3. 7. 2023 05:18
Re: Chyták
Ano, existuje. Naprosto stejnýou situaci jsem zažil před barákem v pondělí minulý týden (taky nejsou žádné značky). Byl jsem to vozidlo C. Ukázal jsem vozidlu B. že má jet a bylo vyřešeno.
29. 6. 2023 08:28
To je ale dobře.
"Většina řidičů odpoví, že jako první projede křižovatkou červené auto B, po něm modré C a naposledy černé A. To je ale špatně."
To je ale dobře, vaše tvrzení nemá oporu v zákoně. :-( Modré auto C si podle § 22 odst. (3) najede do křižovatky, protože má přednost před černým A, pak projede rovně červené auto B, modré auto C dokončí odbočení a nakonec odbočí i černé auto A.
§ 22
Jízda křižovatkou
"(1) Řidič přijíždějící na křižovatku po vedlejší pozemní komunikaci označené dopravní značkou "Dej přednost v jízdě!" nebo "Stůj, dej přednost v jízdě!" musí dát přednost v jízdě vozidlům nebo jezdcům na zvířatech přijíždějícím po hlavní pozemní komunikaci nebo organizované skupině chodců nebo průvodcům hnaných zvířat se zvířaty přicházejícím po hlavní pozemní komunikaci.
(2) Nevyplývá-li přednost v jízdě z ustanovení odstavce 1, musí dát řidič přednost v jízdě vozidlům nebo jezdcům na zvířatech přijíždějícím zprava nebo organizované skupině chodců nebo průvodcům hnaných zvířat se zvířaty přicházejícím zprava.
(3) Řidič nesmí vjet do křižovatky, nedovoluje-li mu situace pokračovat v jízdě v křižovatce a za křižovatkou, takže by byl nucen zastavit vozidlo v křižovatce. To neplatí, pokud řidič zastavuje vozidlo v křižovatce za účelem plnění povinností podle § 5 odst. 1 písm. h) nebo při odbočení vlevo podle § 21 odst. 5."
§ 21
Odbočování
"(5) Řidič odbočující vlevo musí dát přednost v jízdě protijedoucím motorovým i nemotorovým vozidlům, jezdcům na zvířeti, protijdoucím organizovaným útvarům chodců a průvodcům hnaných zvířat se zvířaty, tramvajím jedoucím v obou směrech a vozidlům jedoucím ve vyhrazeném jízdním pruhu, pro něž je tento jízdní pruh vyhrazen."
Rozbalit vlákno
4
29. 6. 2023 10:28
Re: To je ale dobře.
Jak může projet červené před A když mu dává přednost ? Spíš napsat domluva jinak stojí všichni
29. 6. 2023 14:06
Re: To je ale dobře.
Červené B má dát přednost černému A, pokud někam jede, ale ono stojí zaparkované před křižovatkou a čeká, protože jedině modré auto dle zákona může najet do křižovatky, čímž ji černému A zablokuje. Červenému B tím křižovatku naopak uvolní.
V praxi to samozřejmě bude podle toho, kdo přijede o vteřinu dřív nebo kdo koho pustí.
29. 6. 2023 11:13
Re: To je ale dobře.
Vy, stejně jako řešení redakce i řešení "většiny řidičů" to nemáte správně.

Pokud zapomeneme na to, že existuje zákon o neprostupnosti hmoty (například vozidlo C nenajelo do křižovatky při dávání přednosti vozidlu B), pak podle zákona o provozu na pozemních komunikacích nemůže žádné z vozidel ignorovat svojí povinnost dát přednost na základě domněnky, že vozidlo, kterému má dát přednost samo musí dát přednost někomu dalšímu.
Podobnou domněnku by totiž mohli využít všichni:
Z pohledu vozidla A: sice mám dát přednost vozidlu C, ale jelikož to dává přednost vozidlu B, které dává přednost mne, tak uplatním nějakou výjimku z pravidla pravé ruky a pojedu první (nehledě na to, že mi v cestě překáží to zastavené vozidlo C uprostřed křižovatky).
Z pohledu vozidla B: sice mám dát přednost vozidlu A, ale to je teď zablokované vozidlem C, takže se na mne vztahuje výjimka z pravidla pravé ruky a pojedu první.
Z pohledu vozidla C: sice mám dát přednost vozidlu B, ale to musí dát přednost vozidlu A, které nemůže jet, jelikož mi dává přednost a zároveň ho blokuji, tak se na mne vztahuje výjimka z pravidla a pojedu první.

Aktuální znění zákona o provozu na pozemních komunikacích žádnou z těch předností nepovažuje za důležitější, než ostatní, tudíž ten příklad je úplně stejný, jako příklad se čtyřramenou křižovatkou, kde z každé strany přijede vozidlo, které chce jet rovně.

Pokud potom řidiči chtějí, aby jejich situaci vyřešil zákon, pak musejí sáhnout jinam, a to buď do zákonů etikety (první pojede společensky významnější osoba, tedy starší nebo žena, nebo pan prezident) nebo do zákonů džungle (první pojede silnější).
29. 6. 2023 14:49
Re: To je ale dobře.
Nemáte pravdu.
1) A a B dávají přednost zprava a nemají v křižovatce co dělat.
2) C jako jediný může najet do křižovatky, aniž by tím porušil povinnost dát přednost protijedoucímu.
Pohybujeme se přesně dle dikce zákona a obrázek se nám pozměnil, modrý C je jako jediný legálně najetý v křižovatce.
Dál jde to mezi ním a červeným B. Modrý C má sice dát přednost protijedoucím vozidlům, ale ne PROTISTOJÍCÍM, takže:
1) Pokud byl červený B v protipohybu, dostane přednost, projede křižovatkou jako první (černý A nemůže do křižovatky, protože tam stojí najetý modrý C), dál projedou křižovatkou modrý C nakonec černý A.
2) Pokud červený B stojí před křižovatkou, nemá modrý C žádného PROTIJEDOUCÍHO, kterému by dal přednost a projede křižovatkou jako první, následuje černý A, kterému se uvolnila křižovatka a jako poslední křižovatkou projede červený B, protože před ní zastavil.
V praxi samozřejmě podle toho, jak se domluví nebo kdo bude někde dřív.
Relativitu do pravidel silničního provozu netahejte :-) .
29. 6. 2023 10:12
Promiňte, ale ..
tak jak je to správně, se učí už v autoškole desítky let, nevěřím, že by to někdo nevěděl. Naopak, tu špatnou variantu bych viděl -i přes tupost některých řidičských kolegů- jako nepravděpodobnou.
Rozbalit vlákno
1
29. 6. 2023 10:52
Re: Promiňte, ale ..
Je to úplně jedno. Ten opatrnější počká a ten drzejší pojede. Chovám se jako ten opatrný už 30 let a přineslo mi to spoustu ušetřených nehod, kdy mi pako nedalo přednost když mělo. A ta hovn*a co mi nedávala přednost jednou špatně skončila nebo skončí.
29. 6. 2023 13:37
Mají to špatně!
modrá si má najet do křižovatky, umožnit objetí a odbočení černé, potom černá a pak červená

https://www.youtube.com/watch?…
Rozbalit vlákno
0
29. 6. 2023 14:38
To je teda ubohost
Předpokládám, že autor si je moc dobře vědom, že napsal nesmysl, prostě proto, aby vyprovokoval hádku čtenářů v diskuzi o tom, jak to má být správně. Už ten titulek je laciný clickbait (ostatně jako většina titulků na auto.cz), a celý obsah není o moc lepší. Uděláme cokoliv, jenom aby lidi klikali. Jenže velká část lidí chce taky mít pocit důvěry v médium a mít pocit že konzumují pravdivé a přesné informace. Myslíte si, milý autore "redakce AUTO.CZ", že články jako je tato si budujete reputaci seriózního media? Ani se nedivím, že se autor radši nepodepsal svým pravým jménem.
Rozbalit vlákno
0
29. 6. 2023 17:56
...
To vypada, ze autor si tu vyjimku vymyslel. Me v autoskole ucili, ze v takove situaci je treba se domluvit.
Rozbalit vlákno
0