Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Diskuse: TEST Volkswagen Amarok 2.0 TDI (125 kW) 4Motion – A jde se makat!

Nový Volkswagen Amarok v základní výbavě nabízí solidní základ pro každého, kdo potřebuje především schopného parťáka na těžkou práci.
Zpět na článek
24. 7. 2023 19:46
24. 7. 2023 16:48
pevné rozdělení točivého momentu
.... Základní diesel s manuální převodovkou je ovšem vybaven systém přiřaditelného pohonu, kdy jsou přední kola přiřazena s pevným rozdělením točivého momentu. Tato čtyřkolka tak není vhodná k jízdě na silnicích, kde by mohlo dojít k poškození systému ....

Tahle informace nedává moc smysl. Auta s pevným rozdělením točivého momentu (což bývá typicky realizované středovým diferenciálem) jsou vhodné právě na silnice.
Pokud je tenhle Amarok vybaven připojitelným pohonem předních kol bez středového diferenciálu a není kvůli tomu vhodný na silnice, nejspíše nebude mít ani pevné rozdělení točivého momentu. V terénu by pevné rozdělení momentu bylo velmi nevýhodné, ostatně proto se používají uzávěrky.

Jestli lze nebo nelze 4x4 využívat trvale nezáleží na rozdělování momentu, ale na tom jestli systém umožní rozdílné otáčky kol, resp. náprav
Rozbalit vlákno
24
24. 7. 2023 20:22
Re: pevné rozdělení točivého momentu
Amarok II nemá středový diferenciál, při zařazení pohonu všech kol je výkon rozdělován mezi přední a zadní nápravu 50 : 50 bez možnosti mechanické korekce při nájezdu do zatáčky. Na suchém pevném podkladu s vysokou přilnavostí (asfalt) se mechanika může poškodit. 4H je v tomto případě primárně určen pro off-road.
Pro mechanický pohon 4x4 je na silnici středový diferenciál nezbytný!
Amarok I se prodával ve dvou verzích, s redukcí a bez stř. dif. a bez redukce a se stř. dif., Amarok II bohužel stř. dif. nemá v žádné verzi. S 10 st. automatem má jen režim 4 AUTO, ale to je jen slabá náhrada stř. dif., která na chvilku připojí pohon všech kol.
25. 7. 2023 01:36
Re: pevné rozdělení točivého momentu
Pokud auto nemá středový diferenciál, ale jen přímé mechanické připojení druhé nápravy, při zařazení pohonu všech kol neni ani výkon ani moment rozdělován v poměru 50 : 50 !!
Poměr momentů 50 : 50 udržuje z běžných systémů pouze diferenciál. Je to jednoduchá fyzika.
Avatar - Mikesus
25. 7. 2023 06:39
Re: pevné rozdělení točivého momentu
A jaký je poměr výkonu, kdyz je to pevné spojené?
25. 7. 2023 06:55
Re: pevné rozdělení točivého momentu
Taky variabilní. Otáčky jsou vázané, ale poměr momentů se mění a proto se stejně mění i poměr výkonů
25. 7. 2023 08:59
Re: pevné rozdělení točivého momentu
Každý systém spojení pohonu 4x4 funguje v poměru, v jakém je nastaven. Mechanický diferenciál pouze umožňuje vyrovnávat rozdílné otáčky buď mezi koly na jedné nápravě (nápravový diferenciál - ten má každé auto, protože jinak by téměř nezatáčelo) nebo mezi nápravami (mezinápravový nebo také středový diferenciál).
Většina pick-upů mezinápravový diferenciál nemá, takže na silnici se pohon všech kol využívat nedoporučuje. Pevné připojení přes zubovou spojku je u nich řešeno tak, že zajišťuje rozdělení výkonu na nápravy v poměru 50 : 50.
https://www.auto.cz/…m-se-lisi-101082
25. 7. 2023 11:34
Re: pevné rozdělení točivého momentu
Hele píšeš nesmysly. Některé systémy 4x4 umí udržet poměr, jiné to neumí. Připojení druhé nápravy mechanickou spojkou napevno je typickým příkladem systému který nemá konstantní rozdělení momentů, takže o nějakém stálém 50:50 nemůže být ani řeč . Což je ale v terénu jen dobře
25. 7. 2023 14:19
Re: pevné rozdělení točivého momentu
Ukázkový nesmysl ovšem je tvrzení, že "připojení druhé nápravy mechanickou spojkou napevno je typickým příkladem systému, který nemá konstantní rozdělení momentu". Je-li něco spojeno napevno, už z definice to není proměnlivé... ;-)
25. 7. 2023 14:36
Re: pevné rozdělení točivého momentu
Promiň ale pochopení tématu vyžaduje alespoň základní orientaci ve fyzice, hlavně zákon akce a reakce apod. Jestli to zvládneš, snadno pochopíš že i na části pevně spojené nemusí působit stejné síly a že tyto síly navíc mohou být v čase proměnlivé..

Pokud chceš, vysvětlím podrobněji ale nerad bych zabředl do bloudění v učivu pro sedmou třídu ZDŠ.
Avatar - Ham.
25. 7. 2023 14:41
Re: pevné rozdělení točivého momentu
No to tedy je, představ si auto, které stojí přední nápravou na ledu a zadní nápravou třeba na asfaltu. Předek a zadek jsou propojeny napevno, třeba tou spojkou. Kolik % točivého momentu přenese přední náprava a kolik zadní? Pokud to nevíš, tak přední skoro 0% a zadní skoro 100%. A když podmínky pod nápravami otočíš, tak se otočí i rozdělení toč. momentu mezi nápravami.
25. 7. 2023 14:47
Re: pevné rozdělení točivého momentu
Ham. : velice správně
Avatar - Ham.
25. 7. 2023 15:02
Re: pevné rozdělení točivého momentu
Bohužel fyzika a matematika, které jsou základem prakticky všeho, dělají dnes velké problémy 90% populace už na úrovni druhého stupně základní školy.
26. 7. 2023 08:09
Re: pevné rozdělení točivého momentu
To, že se kola jedné nápravy protáčí na ledu a druhá náprava na pevném podkladu zabírá, neznamená, že z motoru nedostává svých 50 % výkonu, pokud je napevno připojena. Jen ten výkon není smysluplně využit. Kdyby takové auto mělo centrální diferenciál s možností přenosu výkonu mezi nápravami 0 - 100 %, tak by se kola na pevném podkladu ani nepohnula, protože by všechen výkon putoval na lehce se otáčející přední nápravu. Pevné spojení náprav zajišťuje stejný výsledek, jako by se u centrálního diferenciálu zavřela závěrka diferenciálu.
Tedy pánové Othello a Ham., zkuste otevřít třeba ten článek ACZ, co jsem dal výše do odkazu.
26. 7. 2023 08:27
Re: pevné rozdělení točivého momentu
Prokazujete hluboké neznalosti základní fyziky, zejména už zmíněného zákona akce a reakce. Síla nemůže působit jen tak jednostranně do prázdna. Vždy musí proti ní působit i nějaká "protisíla".

To, že se kola jedné nápravy protáčí na ledu a druhá náprava na pevném podkladu zabírá, samozřejmě ZNAMENÁ, že protáčející se náprava z motoru NEDOSTÁVÁ svých 50 % výkonu. Pokud kolo na ledě nemá odpor (nebo má jen malý) , je na něm při ustálených otáčkách jen minimální hnací síla. A tedy je na něm v té chvíli jen minimální moment a proto nemůže mít svých 50% jak mylně tvrdíte.
26. 7. 2023 08:37
Re: pevné rozdělení točivého momentu
Kdyby to tak bylo a síla se přenášela jen na kola, která mají pevný podklad, tak vůbec nepotřebujeme uzávěrku diferenciálu. Podle tohoto výkladu protáčející se kolo nepobere žádný výkon a kolo na pevném podkladu se tedy bude točit! Zajímavé fyzikální zákony...
26. 7. 2023 08:41
Re: pevné rozdělení točivého momentu
Je to přesně opačně něž si myslíte. Klasický otevřený diferenciál rozděluje momenty vždy 50:50. To ale má za následek, že když jedna náprava ztratí trakci a poklesne její síla i moment, poklesne o stejnou velikost i moment a síla té druhé nápravy.
A právě tady pomůže uzávěrka, ta zablokuje diferenciál (udělá z něj to pevné spojení) a zruší tedy i trvalé rozdělování 50:50. Díky tomu pak může putovat mnohem víc síly a momentu na nápravu s lepší trakcí a auto se rozjede. Je to zcela jednoduché.
Avatar - narona
26. 7. 2023 13:24
Re: pevné rozdělení točivého momentu
Uzávěrka zubová (rozdělí 50/50) a nebo brzda.
Avatar - honzaHK
28. 7. 2023 10:57
Re: pevné rozdělení točivého momentu
Asi vidím, kde je problém...zásadní je si představit, že u klasického otevřeného nápravového diferenciálu se moment skutečně rozděluje 50/50, ale NEZNAMENÁ to, že když na prokluzující kolo na ledu působí téměř 0% momentu (akce - led neklade kolu téměř žádný odpor, pak reakce bude taky minimální - minimální moment působící na prokluzující kolo), tak na kolo na suchém asfaltu připadne zbytek momentu, tedy téměř 100%. Naopak, pokles momentu na kolo na suchu bude stejný jako na kolo na ledu, protože otevřený diferenciál udržuje oba vstupní momenty totožné.

Viz wiki: Protože diferenciál udržuje oba výstupní momenty stále shodné, sníží se tím zároveň o stejnou hodnotu i moment a trakční síla opačného, neprokluzujícího kola. Tj. poklesem tažné síly jednoho kola se celková tažná síla auta zmenší prakticky dvojnásobně a podmínky pro rozjezd vozidla se výrazně zhorší.

U pevné mezinápravové spojky se naopak rozděluje všech 100% momentu, přičemž rozdělení 50/50 je jen v ojedinělých situacích, a to jede-li auto rovně a všechna kola jsou na stejném podkladu. Jakmile zatáčí či se některé z kol objeví na jiném povrchu, pak dojde k poklesu momentu působícího na jednu nápravu pod 50%, ale právě tím pevným spojením dojde na druhé nápravě k nárůstu nad 50%, tak, aby to bylo těch 100%.
28. 7. 2023 13:54
Re: pevné rozdělení točivého momentu
ano, je to tak
Avatar - narona
26. 7. 2023 13:35
Re: pevné rozdělení točivého momentu
Herr Gott vy tady mícháte dohromady principy volnoběžky, diferenciálů a třecí/zubové spojky :D

Vždyť diferenciál je od toho aby posílal více výkonu na odlehčenou nápravu, což za normálních okolností je žádoucí (jízda do zatáčky... když jedno kolo nebo náprava musí projet kratší dráhu) ale když pak jedna náprava úplně ztratí trakci tak je to logicky nežádoucí tato funkce, a proto se musí diferák zašpérovat, tím se výkon rozdělí 50/50 v případě zubové špéry, nebo jiným poměrem pokud je špéra třecí.
26. 7. 2023 14:18
Re: pevné rozdělení točivého momentu
narona: veliký omyl, takhle to určitě není
Avatar - narona
27. 7. 2023 21:53
Re: pevné rozdělení točivého momentu
Tady je vysvětlení: https://cs.wikipedia.org/…%A1l_(mechanika)

Nebo video:
https://www.youtube.com/watch?…

Jsem to nepřesně napsal, točivý moment se snižuje na prokluzovaném kole, ale zvyšují se nepřímo úměrně otáčky. Lepší je teda se bavit rovnou o přenášeném výkonu jak jsem psal před tím.
27. 7. 2023 23:46
Re: pevné rozdělení točivého momentu
Dík za odkaz z wiki, potvrzuje že pravdu mám já.
A bavit se o výkonu sice můžeme, nic to ale nezmění na faktu že hnací síla je závislá výhradně na momentech. Ty jsou rozhodující.
Výkon prokluzující kolo moc nepřenáší, když se podstatná část výkonu ztrácí v tom prokluzu (u stojícího auta se ztrácí celý)
Avatar - narona
26. 7. 2023 13:23
Re: pevné rozdělení točivého momentu
Takhle, předek se u tohoto amaroku tak jako u většiny pick upů připojuje napevno, to znamená že je přeci pevné rozdělení točivého momentu 50/50. Kdyby tam byl Haldex, volnoběžky nebo diferák nejlépe tak to je věc jiná, tam se to rozdělení točivého momentu dá korigovat a tím i otáčky.
26. 7. 2023 15:49
Re: pevné rozdělení točivého momentu
ne
Avatar - rohYpnol
24. 7. 2023 19:46
Asi takto
Pohon AWD v novém amarónu je údajně totální zoufalost, s předchozím se nedá srovnat a vůz nic nevyjede (nevím jestli tím byl myšlen trn základní nebo dražší). Tolik nezaručená informace z prvních dojmů.

Sedadla jsou odporně očalouněná a zpracovaná už na první pohled.

Volant VW a obří display to opravdu nezachrání.
Rozbalit vlákno
0
Avatar - rohYpnol
24. 7. 2023 19:48
Čest za základ
Čest za to, že se základní VW vůbec nějakým omylem dostal do novinářské flotily. I když on to vlastně prakticky VW ani není že.... :-[]
Rozbalit vlákno
0
Avatar - 3_diamanty
25. 7. 2023 13:48
Re: Asi takto
Kralom v tomto segmente "mensich" pickupov bude stejne nova L200 ( bez ohladu na to ci pride aj do eu )
... a uz zajtra bude mat svetovu premieru ... ale amarok je od vw za mna velmi dobry tah a pocin a aj ako pickup v terene ujde a nestrati sa... urcite uspesnejsi a zmysluplnejsi kusok v portfoliu ako nejaka ID3ka ze jo... no ale uz nech je zajtra ... ;-) :yes:
Rozbalit vlákno
0