Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Volkswagen Amarok 2.0 TDI (125 kW) 4Motion – A jde se makat!

Ondřej Mára
Diskuze (28)

Nový Volkswagen Amarok v základní výbavě nabízí solidní základ pro každého, kdo potřebuje především schopného parťáka na těžkou práci.

Design, interiér


Od představení druhé generace pick-upu Volkswagen Amarok již uběhl pomalu rok, přesto se nám teprve nyní dostal poprvé do rukou k tradičnímu testu. První zážitky za volantem jsme získávali již začátkem loňského roku v Jihoafrické republice. Zde se užitkový model značky Volkswagen také vyrábí, společně s Fordem Ranger.

Není tajemstvím, že nová generace amaroku stojí na základech sdílených právě s Fordem Ranger, který se v JAR vyrábí dlouhé roky. Německá automobilka sice během premiéry kladla důraz na velkou míru svého zapojení do vývoje modelu, výroba je ale kompletně v rukou modrého oválu. Bez ohledu na detaily dohody je přitom nutné dodat, že pro vývoj pick-upu si lze jen těžko vybrat lepšího partnera než Ford. Řada F-150 si dlouhodobě drží status bestselleru v USA, zatímco ranger patří mezi nejprodávanější vozy svého segmentu v různých koutech světa. Včetně Evropy.

Od modrého oválu ale zpátky k VW. I druhá generace amaroku stojí na klasickém žebřinovém rámu, který je zárukou tuhosti a odolnosti při větším namáhání. Rozvor kol se ovšem protáhl o 173 mm na výsledných 3270 mm, na délku vůz povyrostl o 96 mm na finálních 5362 mm. 

Po stránce designu se volkswagen snažil amarok od rangeru odlišit, podobnost je přesto patrná například při bočním pohledu na čtyřdveřovou kabinu, která je jedinou volbou na našem trhu, nebo při pohledu na zadní víko korby s vyraženým označením. Oba modely navíc spojuje velký důraz na robustnost, přičemž předchozí generace amaroku působila civilizovaněji a jednoduše víc evropsky. Ve srovnání s novým rangerem, který přináší pořádnou porci amerického stylu, jde ale pořád o usedlejší přístup k designu.

U testované základní výbavy s jednoduchým označením „Amarok“ je ovšem styl až na posledním místě. Jako základní model v nabídce totiž dostává černé nárazníky, černé kliky i kryty zrcátek, 16palcová ocelová kola a v našem případě i jednoduchou bílou barvu. Kdo by ale chtěl něco víc, může si připlatit za metalický lak nebo 17“ litá kola.

Samotná korba má rozměry 163 cm na délku, 52 cm na výšku a šířka je 123 cm mezi podběhy, respektive 158 cm v nejširším místě. Korba testovaného vozu navíc dostala ochranný nástřik za 17.681 Kč (alternativou může být plastová vana), centrální zamykání zadních dveří (+2.976 Kč) nebo LED osvětlení (1.509 Kč). Praktickým detailem je metr na víku korby, trochu ale zamrzí, že na rozdíl od Fordu F-150 Lightning nemá amarok připravené otvory, do kterých by bylo možné zaklesnout svorky a víko tak použít jako pracovní plochu.

Komu by nestačila korba, na kterou se vejde euro-paleta, může si připlatit 19.373 Kč za odnímatelné tažné zařízení. Jeho nosnost je 210 kilogramů a dokonce i základní motorizace utáhne dalších 3.450 kilogramů na brzděném vleku. Trochu ale zamrzí, že po odmontování není tažné zařízení kam odložit.

Volkswagen Amarok 2.0 TDI 4Motion Volkswagen Amarok 2.0 TDI 4Motion

Pracovní jednoduchost

Kabina, na rozdíl od exteriéru, už svou spřízněnost s fordem nezapře. Stačí se podívat na panel ovládání světel (výrazně lepší než moderní dotykové řešení VW), kliku dveří integrovanou do madla (po chvilce zvykání docela příjemná inovace) nebo vertikálně orientovaný displej infotainmentu ve středu palubní desky s úhlopříčkou 10,1 palce. Systém má sice tradiční grafiku VW a nabízí vcelku jednoduché menu i svižný chod, jeho autoři by si ale zasloužili lekci na téma uživatelská přívětivost. A totéž platí pro digitální kokpit.

Základní výbava totiž přináší pouze manuální klimatizaci, která se bohužel ovládá pouze přes infotainment. Nastavení intenzity ventilace a teploty ovšem naprosto nepochopitelně není na jedné obrazovce – musíte předcházet mezi dvojicí menu. U pracovního pick-upu je navíc trestuhodná i samotná integrace ovládání ventilace do dotykového displeje. V rukavicích nebo se špinavýma rukama to bude jistě radost.

V přístrojové kapličce je osmipalcová obrazovka Digital Cockpit s velmi jednoduchým prostředím. Možná až příliš jednoduchým. Pokud byste totiž u auta s manuální převodovkou čekali otáčkoměr, máme špatnou zprávu. Dominantní je budík rychloměru, který otáčky neukazuje. Otáčkoměr si lze pouze vyvolat přes palubní počítač po pravé straně, kde se objeví jako malý sloupeček. Pokud byste ale chtěli sledovat cokoliv jiného z nabídky palubního počítače, musíte se s otáčkoměrem rozloučit. Z obrazovky navíc po každém zhasnutí motoru zmizí, takže si ho po nastartování musíte opět najít. 

Klasikou z dílny Volkswagen je multifunkční volant s tradičními tlačítky, mezi kterými nechybí možnost deaktivace hlídání jízdy v pruzích. Po zmáčknutí tlačítka je sice nutné příkaz ještě potvrdit, ve srovnání s běžným hledáním deaktivace v palubním počítači či infotainmentu už je to ale hračka. 

Středové konzole dominuje páka manuální převodovky, což je dnes příjemné retro, stejně jako tradiční páka ruční brzdy nebo otočný ovladač jednoduchého přiřaditelného pohonu všech kol. Nechybí však ani dostatek odkládacích prostor na pití či různé drobnosti, hned dvě schránky před spolujezdcem, dostatečně velké kapsy ve dveřích nebo schránka pod loketní opěrkou. Elektroniku lze nabíjet přes USB-A i USB-C port.

Jednoduchá látkou čalouněná sedadla možná na pohled neohromí, jsou ale docela příjemná a snadno v nich vydržíte i delší cestu. Přinejmenším v těch předních, která nabízí i dostatek možností nastavení k dosažení optimální pozice za volantem. Zadní sedačky nabízí díky prodloužení rozvoru více místa na nohy, takže jsem si při svých 183 cm mohl pohodlně sednout sám za sebe. Rezerva mi přitom zbývala nad hlavou i před koleny. 

Volkswagen Amarok 2.0 TDI 4Motion Volkswagen Amarok 2.0 TDI 4Motion

Zadní sedačky ale pořád zůstávají na úrovni průměru evropských pick-upů a komfortu, jaký umí nabídnout třeba Ford F-150, zkrátka nedosahují. Sedák je sice docela příjemný, opěrák je ale poměrně slabý a má docela příkrý sklon. Opěrák lze přitom sklopit, zatímco po nadzvednutí sedáku najdeme sadu pro výměnu rezervy (umístěné pod korbou) a povinnou výbavu. Mimochodem k testovanému vozu se sluší ještě dodat, že jeho gumová podlaha v kabině vyšla na 2064 Kč. U pracanta rozhodně smysluplný příplatek

Motor,jízdní vlastnosti


Tady bydlí Ford

Pokud si podle titulku myslíte, že pod kapotou pracuje jeden z tradičních koncernových motorů 2.0 TDI, mám pro vás malé překvapení. Pod otevření kapoty si totiž můžete všimnout nespočtu označení FoMoCo, tedy Ford Motor Company, přičemž nechybí ani na samotném motoru. Vlastně na všech motorech v nabídce. Vznětový dvoulitr modrého oválu má navíc objem 1996 cm3, zatímco u koncernových motorů je to obvykle 1968 cm3.

Základní vznětový čtyřválec nabízí nejvyšší výkon 125 kW, 405 Nm točivého momentu a spojen je výhradně s manuální šestistupňovou převodovkou, která posílá výkon standardně na zadní kola. Amarok sice ve všech výbavách nabízí pohon všech kol, v tomto případě se ale bavíme o jeho jednodušší verzi, která má přiřaditelný pohon předních kol. K tomu se ale ještě dostaneme.

Na automobil s pohotovostní hmotností 2208 kilogramů není výkon 125 kW (170 k) zrovna oslnivý, přesto základní amarok slibuje papírové zrychlení z 0 na 100 km/h za 11,6 sekundy a maximální rychlost až 180 km/h. Důležitější ale je, že vám výkon pocitově nechybí ani při jízdě. Zejména pokud nespěcháte. Práce se spojkovým pedálem je snadná a manuální převodovka potěší jasně vymezenými drahami i lehkým zapadáním převodů. Při řazení je ale optimální moc nespěchat a dopřát pohonnému ústrojí dostatek času, v opačném případě se možná nevyhnete nějakému tomu občasnému cuknutí. 

Při jízdě po městě ani na okreskách autu elán nechybí, minimálně tedy ve dvou lidech a bez nákladu na korbě. Sebejistý projev měl amarok s dvoučlennou posádkou také na dálnici, kde při 130 km/h točí na šestý převodový stupeň kolem 2800 otáček. Šestku je přitom možné nechat zařazenou prakticky po celou dobu, včetně stoupání i průjezdu úseků s omezením rychlosti na 80 km/h, za jejichž koncem zvládá amarok opět plynule zrychlit. V Německu se dá s amarokem uhánět pohodlně i 150 km/h, od českého dálničního limitu ovšem v kabině celkem výrazně roste hlučnost. 

Volkswagen Amarok 2.0 TDI 4Motion Volkswagen Amarok 2.0 TDI 4Motion

Během společného týdne jsem se snažil amarok využít i pracovně, na jeho korbu se mi ale povedlo naložit sotva 100 kilogramů, což se na jeho výkonech nijak výrazně nepodepsalo. Ostatně užitečná hmotnost je u tohoto modelu uváděna 982 kilogramů.

Díky relativní nízkému zatížení a častým delším přesunům po dálnici se mi podařilo dosáhnout kombinované spotřeby 8,6 l/100 km, což odpovídá tabulkovým hodnotám. Při pomalejším korzování po okreskách není problém srazit spotřebu pod 8 l/100 km, naopak častější jízda městě či svižnější přesuny znamenají posun k hranici 10 l/100km. Amarok má ovšem vždy nádrž na 80 litrů paliva, díky čemuž vás nebude hnát k čerpací stanici zas tak často.

Prostě pracant

Podvozek je jako u většinu pick-upů vybaven zadní tuhou nápravou, která je odpružena listovými pružinami a teleskopickými tlumiči. Oproti minulé generaci už ale automobilka nabízí pouze jedno univerzální nastavení podvozku, zatímco dříve bylo na výběr mezi civilnějším a pracovnějším naladěním.

Video se připravuje ...

Univerzální řešení v tomto případě funguje docela hezky, na čemž se zřejmě podepsala i základní kola obutá do vysokých pneumatik s rozměrem 255/70 R16. Běžné nedokonalosti českých silnic tak amarok solidně filtruje, například na větších zpomalovacích prazích se ale nezatížená zadní náprava umí ozvat. Na vodě nebo povrchu s horší přilnavostí navíc kola nezatížené zadní nápravy celkem snadno ztrácí trakci.

S ohledem na vyšší světlou výšku a stavbu vozidla nepřekvapí citelnější náklony v zatáčkách, přesto je i základní amarok docela příjemným společníkem na cestách. Jeho řízení je příjemně tuhé a neustále tak připomíná, že řídíte pořádný kus auta.

Ostatně při pohybu po městě je občas potřeba si trochu víc najet a vybírat parkovací stání trochu prozíravě, abyste pohodlně nastoupili a vystoupili. Naopak v terénu je amarok jako doma, což u základní motorizace platí dvojnásob.

Nový amarok je dodáván s dvojicí systémů pohonu všech kol, přičemž oba sdílí označení 4Motion. Základní diesel s manuální převodovkou je ovšem vybaven systém přiřaditelného pohonu, kdy jsou přední kola přiřazena s pevným rozdělením točivého momentu. Tato čtyřkolka tak není vhodná k jízdě na silnicích, kde by mohlo dojít k poškození systému. 

Volkswagen Amarok 2.0 TDI 4Motion Volkswagen Amarok 2.0 TDI 4Motion

Od výkonnějšího vznětového dvoulitru s výkonem 151 kW ale amarok nabízí sofistikovanější systém pohonu všech kol s variabilním rozdělením točivého momentu mezi nápravy, díky čemuž lze čtyřkolku využívat trvale. Oba systémy pohonu všech kol také nabízí redukci a náš vůz byl standardně vybaven i uzávěrkou zadního diferenciálu nebo asistentem pro sjíždění svahů.

V terénu je pak opět potřeba dávat pozor na větší rozměry, navzdory prodloužení rozvoru se ale automobilce podařilo zlepšit nájezdové úhly (30 stupňů vpředu, 26 stupňů vzadu), k čemuž přispělo zkrácení převisů. Brodivost se zlepšila z původních 500 mm na 800 mm. Rozhodně se tak nemusíte bát práce ani v hůře dostupném prostoru.

Závěr


Závěr

Volkswagen Amarok prošel výraznou změnou, která ho trochu víc posunula do světa tradičních pick-upů. Zatímco minulá generace svým chováním a ovládáním připomínala osobní vůz, nová generace už se řadí do zástupu nezdolných pracantů. A platí to vlastně i po stránce designu.

Základní výbavě se základní motorizací přitom nelze nic zásadního vyčítat, tedy snad jen s výjimkou několika displejových přešlapů v kabině. Komfort na cestách je solidní, výkon se zdá být dostačující a spotřeba je na podobný kus auta dobrá. A co cena?

Volkswagen Amarok Double Cab pořídíte v základní výbavě Amarok a se základním vznětovým čtyřválcem 2,0 TDI 125 kW od 1.102.893 Kč. A přesně na téhle cenovce začínal testovaný vůz. S hrstkou prvků příplatkové výbavy, které jsem výše jmenoval, se pak cena vyšplhala na finální 1.152.037 Kč. Na čistokrevného pracanta to není zrovna málo a osobně bych asi nikomu nerozmlouval vyšší výbavu se silnějším motorem a automatem, pevně ale věřím, že tohle auto zastane pořádný kus práce a s trochou představivosti i slušnou zábavu.

Volkswagen Amarok 2.0 TDI 4Motion Volkswagen Amarok 2.0 TDI 4Motion

Nejlevnější verze modelu 1.102.893 Kč (Amarok Double Cab, Amarok 2,0 TDI 125 kW)
Základ s testovaným motorem 1.102.893 Kč (Amarok Double Cab, Amarok 2,0 TDI 125 kW)
Testovaný vůz bez příplatků 1.102.893 Kč (Amarok Double Cab, Amarok 2,0 TDI 125 kW)
Testovaný vůz s výbavou 1.152.037 Kč (Amarok Double Cab, Amarok 2,0 TDI 125 kW)

Plusy

  • Dostatečný výkon
  • Dobrá spotřeba
  • Slušný komfort
  • Dostatek odkládacích prostor
  • Vnitřní prostor
  • Nabídka motorizací a příslušenství

Minusy

  • Příliš jednoduchý přístrojový štít
  • Dotykové ovládání klimatizace
  • Hlučnější projev motoru
  • Chování nezatížené zadní nápravy
Zobrazit celý článek
Ondřej Mára
Diskuze (28)

Doporučujeme

Volkswagen Amarok 2.0 TDI 4Motion
Cena základní sestavy 1 102 893 Kč
Výbava základní sestavy 16“ ocelová kola, 4Motion přiřaditelný pohon, adaptivní tempomat, airbag řidiče a spolujezdce, dešťový senzor, Digital Cockpit 8“, ESP, Front Assist, Infotainment paket 1, ISOFIX, Klimatizace s manuálním ovládáním, Park pilot vzadu, Multifunkční volant, Multikolizní brzda, Lapače nečistot vpředu a vzadu, Prodloužená záruka výrobce 2+2/200.000 km, příprava pro We Connect, uzávěrka diferenciálu vzadu, rozpoznávání dopravních značek Kč
Cena testované sestavy 1 152 037 Kč
Výbava testované sestavy Centrální zamykání zadních dveří (2.978 Kč), Gumová podlaha v kabině (2.064 Kč), LED osvětlení v nákladovém prostoru (1.509 Kč), Ochranný nástřik nákladového prostoru (17.861 Kč), Spodní kryt motoru a převodovky (5.359 Kč), Tažné zařízení (19.373 Kč) Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný vznětový
Válce / ventily: 4 / 4
Zdvihový objem (ccm): 1996
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 125 / 3500
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 405 / 1750 - 2500
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 180
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 11.6
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): - / - / 8.6
Emise CO2: 224
Rozměry a hmotnosti
Objem nádrže (l): 80
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 2208 / 982
Rozměr pneu: 255/70 R16
Volkswagen Amarok 2.0 TDI 4Motion
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 5362
b) šířka (mm): 1917
c) výška (mm): 1884
d) rozvor (mm): 3270
e) rozchod vpředu (mm): 1620
f) rozchod vzadu (mm): 1620
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 880 / 1130
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 590 / 820
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1040
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 960
k) šířka vpředu (mm): 1460
l) šířka vzadu (mm): 1460
délka sedáku vpředu (mm): 490
délka sedáku vzadu (mm): 450
výška opěradla vpředu (mm): 620
výška opěradla vzadu (mm): 620
místo vzadu pod předním sedadlem: ano
28. 7. 2023 13:54
Re: pevné rozdělení točivého momentu
ano, je to tak
Avatar - honzaHK
28. 7. 2023 10:57
Re: pevné rozdělení točivého momentu
Asi vidím, kde je problém...zásadní je si představit, že u klasického otevřeného nápravového diferenciálu se moment skutečně rozděluje 50/50, ale NEZNAMENÁ to, že když na prokluzující kolo na ledu působí téměř 0% momentu (akce - led neklade kolu téměř žádný odpor, pak reakce bude taky minimální - minimální moment působící na prokluzující kolo), tak na kolo na suchém asfaltu připadne zbytek momentu, tedy téměř 100%. Naopak, pokles momentu na kolo na suchu bude stejný jako na kolo na ledu, protože otevřený diferenciál udržuje oba vstupní momenty totožné.

Viz wiki: Protože diferenciál udržuje oba výstupní momenty stále shodné, sníží se tím zároveň o stejnou hodnotu i moment a trakční síla opačného, neprokluzujícího kola. Tj. poklesem tažné síly jednoho kola se celková tažná síla auta zmenší prakticky dvojnásobně a podmínky pro rozjezd vozidla se výrazně zhorší.

U pevné mezinápravové spojky se naopak rozděluje všech 100% momentu, přičemž rozdělení 50/50 je jen v ojedinělých situacích, a to jede-li auto rovně a všechna kola jsou na stejném podkladu. Jakmile zatáčí či se některé z kol objeví na jiném povrchu, pak dojde k poklesu momentu působícího na jednu nápravu pod 50%, ale právě tím pevným spojením dojde na druhé nápravě k nárůstu nad 50%, tak, aby to bylo těch 100%.
27. 7. 2023 23:46
Re: pevné rozdělení točivého momentu
Dík za odkaz z wiki, potvrzuje že pravdu mám já.
A bavit se o výkonu sice můžeme, nic to ale nezmění na faktu že hnací síla je závislá výhradně na momentech. Ty jsou rozhodující.
Výkon prokluzující kolo moc nepřenáší, když se podstatná část výkonu ztrácí v tom prokluzu (u stojícího auta se ztrácí celý)
Avatar - narona
27. 7. 2023 21:53
Re: pevné rozdělení točivého momentu
Tady je vysvětlení: https://cs.wikipedia.org/…%A1l_(mechanika)

Nebo video:
https://www.youtube.com/watch?…

Jsem to nepřesně napsal, točivý moment se snižuje na prokluzovaném kole, ale zvyšují se nepřímo úměrně otáčky. Lepší je teda se bavit rovnou o přenášeném výkonu jak jsem psal před tím.
26. 7. 2023 15:49
Re: pevné rozdělení točivého momentu
ne