Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elektromobilita

Zpět na článek

Sen o elektromobilitě se rozpadá: Ford začíná mluvit o přežití spalováků

445 komentářů

Anonym
Tak Ford do toho taky hází vidle.
Kdo nám tedy zbyl na palubě lodi jménem "Elektromobilní džihád"?
Jaguar a Volvo?
rohYpnol
Tesla 😒]
Anonym
Tesla do Mekky plout nemusí, tak se tam už narodila 😄
PowerHouse
EV mohou zlevnit a nemusí.
Takže můžeš mít pravdu a taky ne.

Za současné ceny to nepůjde.
Anonym
Cena není jediný parametr.
Dacia je nejlevnější, ale nekupuje ji 100 % zákazníků.
Tomáš Hromádka
Protože jsem pak jen o kousek dražší auta, která jsou pořád o mnoho levnější než elektro, můžeme počítat i středně drahé značky + průměrnou cenu ojetiny, nezapomínejme, že se neprodává jen nové..... Z toho všeho vychází, že cena parametr samozřejmě je.
del42sa
není na to už trochu pozdě Forde ?
ericn
V Evropě je už příliš pozdě, to co ho živilo, je už dávno pryč :no:
Ozzman
Jo, jestli ted priveze Mondeo z číny, budu fakt naštvanej
ericn
Corolla by ti zhořkla? Asi ne, ne? Btw já myslím, že pro Ford už je Evropa pasé…
Ozzman
To asi ne, jezdí fakt dobře a čím se zajíždí, tím lépe, ale stará láska nerezaví 😉
ericn
Ví bůh, jak to Mondeo z Činy reálné vypadá. Btw hybridní Corollu jsem si objednal na letní road trip Irskem, tak jsem zvědav. Jako už jsem s ní jel, ale byla to jen testovací krátká jízda a byla fajn 😉
Ozzman
Sypeš sul do mych ran... Irsko jsem projezdil... Fokusem ! 😁 MK3 1.6TDCi 😁 Až na motor skvělé auto...

Jo, Corolla je fajn, je to japonskej Fokus, více a více se o tom přesvědčuji. Budu muset napsat recenzi.
ericn
Jj pošli jí sem 😉 :yes:
Anonym
Lepší pozdě, než nikdy. Aspoň zůstane Mustang.
W.O. PRSCLEY
Jaguar bude zeštíhlen a prodán. Druhá značka, Landrover má zbrusu nový diesel, tak asi tak.
rohYpnol
Tento příspěvek porušil pravidla diskuze a byl smazán.
PowerHouse
Při cenách baterek 55€/kWh a levného e-pohonu to máš marný.
rohYpnol
Při ceně 13 až 18 Kč/kWh to mají marný EV :-!
Hendly
Benzin za 40…. pri tehle cene úmoříš skoro 1% pořizovací ceny FVE tydne…
A to je stale jen začátek.

Kdy si uvedomis, ze se svet zmenil?
Ozzman
A když nemám kam to FVE dát ? Kdy si uvědomíš, že svět se nemění pro každého a proto to není pro každého ?
Hendly
Svet se meni pro vsechny, zavírat pred tim oci neni reseni.
Ty mozna strechu nemas, ale spousta lidi ma, spousta zemi pro to ma i daleko lepsi podminky. Cena baterii pada dolu.
Jaky z toho muze byt asi zaver?

PS: zajimave je, ze to, ze jako ČR nemame prakticky zadnou ropu ti nevadi.
rohYpnol
Svět se mění. Ale fyzika, ekonomie funguje stále stejné. A ty jsi stále stejná kedlubna co jen lže.
Hendly
OK, co tam mas z te fyziky o ktere pises?
DonVito
Diskutovat s trolly je ztrata casu.
😉
del42sa
ani se nedivím, že s vamí dvěma už nikdo nechce diskutovat 😁 popsal jsi to přesně :yes:
Anonym
Sám si troll zelneje melounovej utopisto 😄
Ada je zase tady
Budoucnost je diesel! :yes:
del42sa
přesně tak hoši 😁 :yes:

https😐/www.autoforum.cz/…lcoveho-hybridu/
Renoo
Já FVE nemám a jelikož bydlím v bytě, tak ani mít nebudu. Stejně tak polovina národa FVE nemá a a nikdy mít nebude. A v centru města (Vídeň) je nabíječek jako šafránu nemluvě pak o rychlých.
DonVito
Nabijecek je ve mestech uz pomerne dost.

Taky bydlim v byte.

Existuje komunitni energetika.
https😐/www.mzp.cz/…nitni_energetika
Sdílení elektrické energie v bytových domech
rohYpnol
Hendly
Naopak, majitele FVE maji problem kde energii uplatnit.
rohYpnol
Hendly
Komunitní energetika je naopak super.
rohYpnol
Tvl takhle brutálně zase lžeš?!?
Komunitní energetika doposud stále NENÍ, a ty píšeš jak je super?!?!?
Větší lež sis vymyslet nedokázal?!?
Hendly
U nas bude legislativně zavedena myslim od 1.7. s super to bude.
Jinde nez v ČR kde vládne CEZ ktery blokuje vse kolem OZE je komunitní energetika normalni stav.
Anonym
komunitiní energetika je neostlainistická utopie
Ozzman
To je blbost. Majitel fve nemusi byt majitel ev a pak maji prebytky…
rohYpnol
Ne to není blbost. A jestli máš nebo nemáš EV vůbec nic nemění na tom co jsem napsal!!! To jen ovlivňuje míru. Ne skutečnost, že komunitni energetika je nesmysl co nikdy nebude fungovat. Resp. ne tak, jak majitel FVE potřebuje!!!
Hendly
Proc?
Ozzman
No já se vyjadřoval k přebytkum pokud máš FV, né ke komunitní energetice
xxc
musi si to zariadit tak, aby ju potreboval, ked sa energia vyraba 😄
Ji/Ri
Anonym
v létě vid, v zimě když je do čtvrt na dvanáct mlha , ve 4 odpo tma nebo je -16 je to horší, vid Lysenkistický utopisto
Renoo
Ty fakt žiješ mimo realitu. Ne, nabíječek je málo a pozná to ten, kdo bydlí v bytě. Já jsem EV měl na zkoušku a jsem štastný, že patřím mezi ty, který si budou spokojeně dlouhá léta s ICE nadále jezdit.

A komunitní energetika? 😁 Tak mi prosím napiš, jak mám právě teď večer využít tu tvoji komunitní energetiku. EV jsem sice už vrátil, ale řekněme, že ho hypoteticky mám a a aktuálně chci využít ty skvělé výhody komunitní energetiky 😁
Renoo
Panely tu nevyrábíme, nikdo v EU panely vyrábět ani ve velkým měřítku neumí. Suroviny pro výrobu panelů tu nemáme a když už někdo v EU vyrábí panely, tak si je skládá z komponent z Číny. Plynu tu máme málo a jsme závislí na importu (pro ty skvělé ekologické a nezávislé paroplynky). Nemáme tu ani zásadní suroviny pro PMSM - těží se především v Rusku, rafinují v Číně. To mimo jiné plátí i pro alternátory pro větrníky. Drtivá většina střídačů do FVE u nás je z Číny.

Takže elektromobilita patří mezi fenomén, která nás zavedl do závislosti na Číně a Rusku jako nikdy jindy v historii.

PS: ropa se dá převážet z celého světa na lodi velmi efektivně. Plyn se na lodi převáží zatraceně špatně a především ne levně.

Takže tak je to soudruhu.
rohYpnol
Ještě jsi zapomněl uvést, že naše hvězdné vlády se postaral o to, že jsme zabetonovali 750 000 tun kvalitního hnědého uhlí!!! Což udělá jedině naprostý diletant.
Hendly
No a co teprve lithium…
Hendly
Tak ty tu jako mnoho dalsich pletes zdroj energie napr FVE s palivem jako je ropa.

FVe koupis jednou a dlouhá leta pouzivas.
Ropu spalujes neustale.
rohYpnol
Jestli tady někdo něco plete, tak jsi to TY ty pomatenče bláznivá!!!
Ropa není palivo. Ropa je SUROVINA!!!!!!!! :no: 😒] Víš, auto nejezdí na roou 😒] 😒] jaj, on ti to asi ještě nikdo neřekl viď?!?
A zdroj energie je SLUNCE!!! A ne FVE!!! FVE je ZAŘÍZENÍ na výrobu!!!
Hendly
A na co tedy jezdi jineho? Z ceho je teda ten benzin a nafta?
rohYpnol
Takže EV jezdí na zemní plyn, uhlí a uran?!? 😒] 😒] 😒] :yes: :yes: :yes:
Ty musíš mít v hlavě fakt prázdno!!!!
Hendly
Ano, lze to tak napsat, ale jejich výhod je, ze muzou vyuzivat i OZE zdroje. A jeste vetsi vyhoda je, ze EV se s OZE výborně doplňuji
Anonym
Hendly Dnes 07:12
"EV se s OZE výborně doplňuji"

Kde si na takový nesmysl přišel? Kdy mají BEV nevjětší spotřebu? V zimě, jelikož musí topit interiér a baterii. A kdy OZE (FVE, VE) vyrábějí nejvíce elektřiny? Naopak v létě. Kde vidíš nějaké doplnění. Já ho nevidím. Hodnotím to z pohledu celé energetické soustavy jako celku, nikoliv s partikulárního pohledu jednotlivce, který si na střechu dal panely a v létě jimi nabíjí BEV, zatímco v zimě se kvůli tomu musí přikládat více uhlí v elektárně.
Kdybys řekl jaderné elektrárny, tak OK, ty nejvíce vyrábějí v zimě (za prvé díky lepšímu chlazení a za druhé díky plánování odstávek na letní období) a mohly by se s BEV teoreticky doplňovat (v praxi je nutno počítat s tím, že v zimě je o dost vyšší spotřeba i bez BEV). Paradoxně se BEV doplňují nejlépe s tepelnými elektárnami na fosilní paliva, přesněji teplárnami a kogeneračními jednotkami.
Hendly
OZE, minimalne podle dat co jsem naposledy videl z Nemecka, nejvice vyrábějí v zime. VTE.

A to doplnění je samozrejme nejen v rozsahu toho, ze nabijim kdyz je přebytek (pak dostávají zaplaceno)
Anonym
My nejsme Německo, ve středu se slavilo výročí osvobození. My narozdíl od Německa nemáme mořský vítr. Nemáme ani prudké vodní toky jako Norsko. Ani sluníčko jako ve Španělsku.

Oficiální data ERÚ pro ČR jsou za rok 2022 (data za rok 2023 ještě nejsou k dispozici) následující.
Výroba OZE (VE, VTE, FVE) netto😒br /> Nejslabší měsíc: Listopad 236 GWh
Nejsilnější měsíc: Červenec 516 GWh

V roce 2021 to bylo😒br /> Nejslabší měsíc: Prosinec 243 GWh
Nejsilnější měsíc: Květen 582 GWh

Pokud tvůj BEV spotřebuje v zimě méně než polovinu elektřiny ve srovnání s létem, tak se "výborně doplňujete".
Hendly
Sit je jedna. Kdyz uz to chces rozdělovat tak stejne narazis na to, ze v dobe větru v DE utlumujeme uhli a ele importujeme. Takze cisla vyroby OZE v ČR jsou z tohohle pohledu k nicemu.
rohYpnol
Jsi typický příklad věřící ovce. A věřícímu víru nevyvrátí ani 1000 argumentů. A v historii se prokázalo, že víru nelze vybít ani násilím.

Tobě nemá smysl uvádět žádné fakta ani argumenty. Navíc ani nedokážeš odpovědět na položené jednoduché otázky.
Hendly
Mozna by stačil alespon jeden argument ktery by mel logiku.
rohYpnol
Přesně!!! A logiku má to, co říká že EV je nejlepší a jediná cesta.... Vymytý mozek. Bezmozek :-!
Děkuji, že jis mi to potvrdil :yes:
Anonym
Hendly Dnes 08:53
Je tvůj příspěvek jen neznalost, nebo je to už desinformace?

Pojďme se podívat na 14.12.2022 ve 13:15, kdy bylo zatížení sítě v ČR velmi vysoké z důvodu vysoké spotřeby. V danou dobu vyráběly OZE pouhých 3 % elektřiny.
Říkáš, že nás v tu chvíli jsme mohli vypnout uhelné elektrárny a spoléhat se na německý vítr?
Dejme konkrétní data. Zatížení sítě v Německu bylo v tu dobu 70 GW. Instalovaná kapacita OZE byla cca 140 GW, takže by nějaký neználek nebo zelený politik mohl přepokládat, že Německo vyváželo elektřinu do celé Evropy a naše BEV byly poháněny větrem ze Severního moře. (Pomiňme nyní fakt, že Německo nemá dostatečnou kapacitu sítě ani na to, aby dokázalo přenášet veškerý výkon ze Severního moře do Bavorska.) A jaká byla realita? Skutečný výkon OZE v Německu byl v tu dobu pouhých 6 GW a Německo muselo elektřinu dovážet, přestože německé uhelné elektrárny jely naplno (30 GW uhelné elektrárny, 10 GW elektrárny na plyn a ropu). A zachraňovali jsme to my. I přes maximální zatížení naší sítě a skoro nulový výkon našich OZE jsme vyváželi 1,5 GW čistého e😜ortu.

BEV nenabiješ sliby německých zelených politiků, ale pouze reálnou elektřinou.

Zdroj dat: ERÚ, Bundesnetzagentur (SMARD)
Hendly
Hmm. vybrat jeden konkretni den a na tom stavet jak to nefunguje.
To je obvykle demagogie co panuje kolem OZE a nakonec i kolem EV.
Prvni vec je, ze ten den zafungovalo plno tržních mechanizmu. Stejne jako ve dny kdy je situace opačná.
V průměru, ale podil OZE vyrazne stoupa.
A ted tvuj den a doplňování OZE a EV. Ten den si proste nenabijel. Dobil si v některý dalsi den kdy OZE jelo.
Jiste napises, ze si ale zrovna ten den potřeboval jet nejméně 400km….
Anonym
Hendly Dnes 11:27

Chceme mít elektřinu k dispozici 365 dní v roce, 24 hodin každý den, každou hodinu dne, prostě neustále? V tom případě je potřeba, aby nejen každý den, ale i každou hodinu, každou minutu, každou sekundu byla síť v rovnováze. Je potřeba mít kapacitu výrobních zdrojů i sítě dimenzovanou na ty nejhorší podmínky, nikoliv na ty nejlepší. To není demagogie. Pokud to není splněno, je black-out, nebo odpojování odběrných míst.

Čím více OZE, tím větší úsilí a peněz bude potřeba vynaložit na zajištění rovnováhy. Vezmi si, že navíc jsou zde lidé jako kesumb. Přes jaro, léto a podzim si pojede na svém ostrovním systému FVE/baterie. Ale sám počítá s tím, že v zimě bude sosat elektřinu ze sítě. S největší pravděpodobností právě v tu dobu, kdy zatížení sítě bude největší, začne on sosat elektřinu.

Že zrovna ty jsi ochoten se omezit ve jménu vyššího dobra a v předvánočním čase nikam se svým BEV nejezdit a sedět doma ve svetru, to neznamená, že to budou dělat ostatní.
95 % lidí se chová jinak. Jedni jezdí po obchodech a shání dárky (většina z nich zatím naštěstí v ICE autech), druzí zapínají trouby a pečou cukroví, a ti největší smolaři topí elektřinou nebo tepelným čerpadlem a nechtějí doma zmrznout. A firmy musí dovyrobit zakázky před vánoční odstávkou. Proto ve dnech jako 14.12.2022 bývá vysoká spotřeba.

BTW Kolik jsem najel 14.12.2022 samozřejmě nevím 😄 Ale mezi 10.12.a 19.12. jsem najel 952 km. Spotřeba dle dotankování 5,25 L/100 km (v přepočtu na výhřevnost cca 51 kWh/100 km). A do zásoby jsem bral 55 L v kanystrech 😄 Takže jsem natankoval něco přes 1000 kWh, v přepočtu využitelných pro pohon auta řekněme 300 kWh 😄
Hendly
Trochu me překvapuje, ze tva argumentace, argumentace Rohypnola a dalsich nelze téměř odlišit. Vzdy obsahují totalni zkreslení a snahu videt jen černou nebo bílou.

Rizeni site je potreba vzdy. Vem si nase HDO a nesmyslne ohřívání vody 20 hodin predem…
Kdyz se podíváš na data z prubehubroku tak uvidíš, ze okénkem kdy je mala vyroba z OZE je celkem malo a lze je předpovídat. Kolem regulace se rozjizdi cele nove odvetvi využívající dat a vypoctu umele inteligence.
A stale musis myslet na to jaka je tedy alternativa…?
Anonym
Má argumentace v tomto vlákně se týká toho, že vyvracím tvůj původní výrok "EV se s OZE výborně doplňuji"

To, že tady máme desítky let HDO a jiné prvky řízení sítě (například Dlouhé Stráně a Dalešice), to by bylo na samostatné téma. BTW Nemysl to není, protože akumulace tepla je jednoduchá a investičně nenáročná.

Umělá inteligence pomůže s regulací sítě.
Ale nevyrobí ani jednu nanowatthodinu elektrické energie, umělá inteligenci bude elektrickou energii pouze spotřebovávat. Bez zdrojů schopných vyrábět elektřinu v zimě, kdy se jí nejvíce spotřebuje, se prostě neobejdeme.
Dobré řešení jsou jaderné elektrárny. Opět data z ERÚ za rok 2022😒br /> Nejslabší měsíc: Květen 2125 GWh
Nejsilnější měsíc: Prosinec 2954 GWh
Jaderné elektárny dokáží vyrábět nejvíce tehdy, kdy to potřebujeme, a zároveň šetří klima. Francie měla za duben emisní stopu 25 g CO2/kWh elektřiny. Německo 297 g/kWh. My 425 g/kWh. Za bilion Kč, které od roku 2010 do roku 2030 nasypeme solárním baronům, jsme mohli postavit 4 jaderné bloky, odstavit několik uhelných elektráren a dostat se skoro na úroveň Francie.
rohYpnol
:yes: :yes: :yes:
Píšu to opakovaně, že nás stát dělá přesný opak toho, co by dělat měl.
Hendly
Takze opet uplne jinam.
Solární tunel byl tunel za ktery muzou lide jako Zeman atd viz hlasování ČSSD atd.
Dnes jsou z techto lidi nejvetsi kritici EU.

Ale zpatky k EV a OZE EV je vhodná akumulace elektriny. Rozhodne lepsi nez ohřívá TUV 23 hodin pred spotřebou.
rohYpnol
Ne. Opět lež jak věž!!! Nacpat energií do ohřevu vody je ten nejlepší, nejlevnější a nejvíc ekologický postup!!! Jen je to samozřejmě problém protože to potřebuje místo. Takže je to reálné jen v novostavbě.
Anonym
Zpátky k BEV a OZE. Nedoplňuje se to, jde to přesně proti sobě. Bavím se teď o disproporci mezi létem a zimou. A to akumulace elektřiny neřeší, ta se dá akumulovat na několik hodin, ne na několik dnů, týdnů či měsíců.

Můžeme Zemana obninit z mnoha věcí, ale těžko jako důchodce na Vysočině a "arcinepřítel" tehdejšího premiéra Grosse mohl pro tento zákon hlasovat, či ovlivnit jeho znění ať už ve vládě, nebo ve výborech sněmovny.
https😐/www.psp.cz/sqw/hlasy.sqw?…
rohYpnol
Hendlíček opět je lže. To je celé.
Trofim Lysenko
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse. Tento příspěvek porušil pravidla diskuze a byl smazán.
Hendly
Takze kdyz za slunečného dne nabijes EV z FVE a pak na to tyden jezdis do prace tak je to podle tebe spatne? A nebo kdyz se spustí nabijeni EV pri propadu spotovych cen pri výrobě OZE tak je to spatne?
Anonym
Není.
Ale já pořád mluvím o tom nejvíce kritickém bodě, což je zima, kdy je spotřebe elektřiny nejvyšší, zatímco výkon OZE nejnižší. Což jsem ukázal na reálných datech ČR a Německa pro den 14.12.2022, kdy byla zátěž nejvyšší.
Představ si, že máš postavit most. Dimenzuješ ho na nejvyšší zatížení, nikoliv nejnižší nebo střední.
Zdroje i síť musí být taktéž dimezovány na nejvyšší zatížení, což je zima. BEV to zatížení zvyšují, protože v zimě mají vyšší spotřebu než v létě kvůli ohřevu kabiny a baterie. Nemůžeš očekávat, že lidé odloží předvánoční nákupy, návštěvy či služební cesty, nechají svůj BEV v garáži/parkovišti, nabijou svůj BEV během vánočních svátků, kdy je zátěz sítě nižší a 27.12. vyrazí nakupovat dárky, kapry, cukroví a pojedou na sližební cesty. Takhle naše společnost nefunguje.
Hendly
Jenze vybíras jeden den. Obecně je vyroba OZE v zime naopak vyssi nez v lete diky VTE.
A pro tyto výjimečně dny musi byt zálohy.
Mel to resit plyn. Rus toho využil.
Ale mnoho lidi to nechce videt a chce dal smer rusko. Nechapu.
Anonym
Hendly, 10😁8
Klidně si vyber den předem nebo den potom, bylo by to jen o málo jiné.

Díval ses, jaké tehdy bylo počasí? Ano, byl mráz. Proto byla vysoká spotřeba elektřiny. A v mraze se tvoří co? Námraza. A co udělá námraza na vrtuli VTE? Když je ji málo, tak "jen" omezuje výkon. Když hodně, tak se VTE musí vypnout. Už docvaklo? Jo? Super, přesně tak to je ... V našich zeměpisných podmínkách platí, že když je spotřeba (zatížení sítě) nejvyšší, FVE a VTE vyrábí málo nebo nic. Proto teze, že BEV a OZE se výborně doplňují, je nesmysl.
Máme štěstí, že Zelení nestaví mosty. Postavili by je na průměrné zatížení a pak by jely dva náklaďáky za sebou a most by spadl.
rohYpnol
Ono hlavně platí, že OZE není řešením. Je to jen alternativa a doplněk.
Ono je totiž hezké, že EV může když je nejhůř zůstat stát, jen by mě zajímalo, na co pojede to metro na které pak půjde majitel aby se dostal do práce 😒]??? Jo vlastně, ono nemá smysl aby chodil do práce, protože bude blackout 😒] 😒] 😒]
Hendly
Stale stejne neuchopitelny a utikajici proud myšlenek stale dal.
Námraza je opet neco jineho.
Obecne maji OZE diky VTE vetsi mnozstvi vyrobené energie v zime viz statistiky z DE.
Vytrhávat jeden den ci období je klasická demagogie. Ano, i ten kriticky den musi sit zvládnout a je s tim počítáno viz zálohové elektrarny, rizeni site, kogenerace atd. Ale je nesmysl palit uhli cely rok, kdyz je jina moznost. Dodávky z OZE jde pomerne presne odhadovat az tyden dopředu.

PS: ono to je v ČR celkem časté. Neustale prival “odborných” clanku jak to nejde a pak jinde vidis realitu viz pres 50% elektriny z OZE v DE.

V ČR se ale naplno páli uhli, nici se zivotni prostredi a co z toho je? Par uhelnych baronů z toho ma super zisk.
A asi “nahodou” na webu auto.cz ktery dvou uhelnym baronum patří jede armáda trollu agitku proti OZE.
rohYpnol
Až na to že ta DE si může dovolit koupit neOZE elektřinu od nás že 😒] na to jsi opět tak trochu "zapomněl" 😒] 😒] :no:
Hendly
A proc by to nekdo nedělal? Kdyz ČR si dobrovolne nici zivotni prostredi a zdravi občanů pro zisk par lidi?
Z toho zisku si uhelni baroni jedou sve weby jako auto.cz kde jedou propagandu jak se uhli palit musi….
Anonym
Uhlí se pálit nemusí Borisobe, pokud se místo uhlí postaví 8 nových reaktorů nebo 15 paroplynovek.

Jinak bohužel musí, Občanské Zdroje Energie jsou neostalinstická fantasmagorie závislá na výkyvech počasí a v zimě nepoužitelná
Anonym
Hendly Dnes 14:19
Je to pořád jedna myšlenka. Můžu dát x argumentů, podložit to y statistikami. Ale pokud existují lidé, kteří nechtějí myšlenku pochopit, tak ji nepochopí,. Představ si, že za 10 let bude podíl OZE v ČR a Německu ještě vyšší a opět nastane několikadenní počasí jako bylo například kolem 14.12.2022. Postavíš kvůli těm pár dnům plynovou elektrárnu, která 360 dní bude stát a 5 dní v r roce vyrábět? Super job, tam bych chtěl dělat zaměstnance. kWh této věčně stojící elektárny bude stát tak 1000 Kč. Nebo snad necháš v rezervě uhelné elektárny, které budou 360 dní v roce pálit uhlí pánu bohu do oken, aby byly připravěné na okamžité zálohování OZE?

Co se týče pálení uhlí, odkazuji se na svůj příspěvek z 11. 5. 2024 13😁9. Už jsme mohli největší uhelné zdroje mít odstavené a nechat jenom teplárny a kogenerace. A nestálo by to oproti současnému stavu ani jednu korunu navíc. Avšak politická reprezentace zvolila jiný směr a uhlí stále pálíme.
Hendly
Ty jsi zatim nic nedal krome jednoho konkretniho dne a dat z vyroby OZE v CEZku.
Existuji volne dostupné zdroje jako agora kde lze dohledávat stav energetiky v DE. Hezky zpracováno. Ukazuje to krome toho, ze zima je pro OZE vyrobu lepsi nez leto(zatim) i rozložení vyroby v roce.
Samozrejme stejnou otazku kterou klades me si kladou i lide co site navrhuji.
Prvni je reseni je plyn potažmo vodik.
Druhe je kohenerace a dalsi zlepseni propojení a rizeni site.
Nakonec obry baterie, protoze předpokládám, ze za 10 let bude baterie v domacnosti běžná vec, stejne jako EV napojené na sit a poskytující systémové služby.
Anonym
Agora právě ukazuje, jak vám FVE v zimě nic nedávaj a ajk ste namydlení když v jednu chvíli nesvítí ani nefouká

Blbý co neostalinistický utopisto
Anonym
Hendly Dnes 16:18

Stop dezinformacím a argumentačním faulům. Podívej se na můj příspěvek z 11. 5. 2024 11:15. Tam máš data za ten samý den nejen z ČEZka, ale i z Německa. Data jednoznačne ukazují, že 14.12.2022 jsme nemohli dovážet OZE elektřinu z Německa, jak si o tom básnil, jelikož právě v ten den byla výroba OZE v Německu velmi slabá (Německo muselo elektřinu dovážet). A víš proč? Protože jsou to naši sousedi a mají tam plus minus podobné počasí. Ano, v prosinci jim tam stejně jako nám slunce moc nesvítí a když začne mrznout, tak na německých vrtulích VTE vzniká ta stejná námraza jako na těch českých. Nečekané?

Pokud mi nevěříš, tak se můžeš přesvědčit sám na
https😐/www.smard.de/en
Mokrous
Tycoon :yes: :yes: :yes:
Renoo
Nepletu si vůbec nic. Když si koupím auto, potřebuju palivo. Když nemáme palivo, tak se můžu na to skvělé velmi drahé a ekologické auto prostě koukat.
Hendly
Ale zdroj toho “paliva” mas koupelny od toho Číňana a bude tam 20 let.
Kdyz nekdo otočí kohoutem ropy nejezdis druhy den.
rohYpnol
OPEC asi neznáš že????? Chudáčku....
Hendly
Legální kartel ktery vydírá cely svet? Jo to znam. Jen byt jeho otrokem neni zrovna super situace.
rohYpnol
Jistě. Proto strkáš hlavu do oprátky Číně!!!! Protože tak je to správě!!! OPEC je zlý, Čína hodná :yes: 😒] 😒]

Ty jsi fakt geniální!!! Jsi ta nejchytřejší kedlubna co znám :yes: :yes: :yes:
Hendly
A opet znova pletes zdroj energie a palivo.

FVE z ciny bude dodávat energii 20 let.
Ropu spalis a koncis.
rohYpnol
FVE z Číny bude za 20 let nebezpečný odpad.
Ropa za 50, 100 let... stále bude. TO je ten reálný svět!!!
Hendly
FVE pujde z naproste vetsiny zrecyklovat.
Ze spálené ropy za tech 20 let bude jen smrad a penize v kapsách zemi jako rusko, Írán atd.
rohYpnol
😒] 😒] 😒]
Jistě že půjde. A nikdo to dělat nebude 😒] 😒] :-!
Ekologická likvidace bude probíhat jako obvykle-odvézt a vysypat v Číně nebo Africe. Nebo hodit do moře!!!
Renoo
Hele ty seš fakt fanatik, kterýmu unikají zcela elementární ekonomické a pravidla a pravidla nějaký průmyslový výroby. Ropa má tu výhodu, že má plno zdrojů po celém světě. Na světě není jeden kohoutek. Nikdo nikdy ropu zavřít nemůže. Ani USA ani Čína. Může ji zdražit, ale ne na dlouho, protože ho to bude stát majlant kvůli zpomalení těžby. Ropa se navíc dá skladovat na měsíce víceméně zdarma a lze ji levně převést přes celý svět pokud to porovnám například s převozem plynu.

Ale já jsem nikde netvrdil, že ropa navždy a nikdy nic jiného. Nechci baterie a rádoby zelenou elektřinu takovým způsobem, že to zdecimuje evropský průmysl a mě nutí k nákupu nezralé technologie. Až to bude konkurence schopný a levný a budeme si to tu umět vyrobit, tak klído. Jenže neumíme a rozhodně to konkurence schopný není. Aktuálně na trhu neexistuje elektromobil, který by mi dostačoval a to ni v případě, že zabrousím do super prémie.
rohYpnol
Pořád nám nevysvětli, proč když EV jsou tak báječné, 1000x lepší jak spalováky a tak výrazně zlevnily, tak proč je nikdo (=naprostá většina) nechce?!? 😒] 😒] 😒]
Hendly
Cena. EV jsou zatim v kategorii aut spise milion + a i tak maji tržní podil v mnoha státech 10-20%.
rohYpnol
Co zase meleš??? Přece tvrdíte že nastala cenová parita 😒] 😒] 😒]
Tesla 3 stojí stejně jako Octavia.... 😒] 😒] 😒]

Zase lžeš???
Hendly
Taky je Tesla Y nejprodávanější auto loňského roku.
rohYpnol
Takže znovu - Pořád nám nevysvětli, proč když EV jsou tak báječné, 1000x lepší jak spalováky a tak výrazně zlevnily, tak proč je nikdo (=naprostá většina) nechce?!? Cena to evidentně není!!!!
Hendly
Nikdo netvrdi ze jsou 1000x lepsi.
Duvod je to, ze zatim se nabizi EV v kategoriích milion a vic. V te kategorii se neprodává vetsina aut. Takze kdyz dosahují celkove prodeju v rozsahu 10%~20% celeho trhu tak to znamena, ze v segmentu milion plus (tam kde je cenová parita) to je daleko vetsi podil.
Ty ale tvrdis ze to nechce nikdo…
rohYpnol
Ne. Já tvrdím že to nechce nikdo= většina lidí EV nechce!!!!
Mimochodem, kolik z těch co si koupilo Teslu chtělo EV, a kolik chtělo prostě Teslu????

Takže stále jsi mi neodpověděl, proč nikdo (=větsina) lidí EV nechce?!?

https😐/www.ecoista.cz/…azuje-za-podvod/

https😐/www.idnes.cz/…10_automoto_dohr

https😐/autobible.euro.cz/…t-elektromobily/

https😐/www.automobilwoche.de/…hern-auf-skepsis

Bateriový vůz se podle průzkumu setkává v Německu s velkými výhradami. Jak ukázal Allensbachův průzkum pro Německou akademii technických věd, většina je přesvědčena, že elektrické pohony se v příštích deseti letech prosadí, ale pouze 22 procent to považuje za žádoucí. Skupina, u které se obecně uvažuje o koupi elektromobilu, stagnuje na 23 procentech. Hlavní výhrady jsou pořizovací cena, příliš málo nabíjecích stanic, drahá elektřina a pochybnosti o ekologické bilanci.

Blbý co??? Nějak to všichni (=větsina) vidi jinak než tady lživě neustále prosazuješ a předkládáš!!!
Hendly
Takze sam uvadis, ze hlavni překážka je cena.
Neni to odpor k EV, ale zcela realne ekonomické duvody.
rohYpnol
Opět důkaz toho, jak jsi hloupý!!!
Ne, důvodem není cena! Cena je jen jedním z mnoha faktorů!!! Jinými.i slovy to není zdaleka jen o ceně!!!
twistedTSD
Ano, technologie, která je cenově nedostupná, je masám k ničemu. Přelomové zjištění.
rohYpnol
Přesně. Já nevím který nýmandi používají mobily... Základem je mít satelitní telefon i pro svého psa.
rohYpnol
Ty jsi vážně tak hloupý!!! Jsi stále nepochopil, že domácí FVE ti nezajistí a nepokryje ani spotřebu domácnosti?!? Tak kde máš ten zdroj paliva pro EV na 20 let?!? Jedině co máš je příležitostná možnost přes léto dobít. To je celé.
Anonym
jednou? živnotnost je 12-15 let, pokud nepřijdou velké rkoupy, tornáda, vichřice a nebo se ten čínský levně vrobený bazmek a velmi často neodborně zapojený bazmek do té dob sám nerozbije a nebude ho kde reklamovat, neb firma krachla, což už se pár tisícovkám lidí stalo
xxc
Nevyrabame, lebo cinske su lacne, ale vyrobit ich vieme. Na rozdiel od ropy, ktoru nemame a nevieme vyrobit.
rohYpnol
Ty jsi chytrý jak prázdná dýně.
My umíme vyrobit i benzín/naftu!!!
Hendly
Ano, z elektriny. Ale s naprosto mizernou efektivitou v porovnani s nabijenim EV.
rohYpnol
Ano. S mizernou efektivitou. Jenže v množství a v čase v jakém chci a potřebuji!!!!
Renoo
A pro všechny 😁
Renoo
Jojo, to by bylo krásné, kdyby to tak bylo. Jenže ono tomu tak není. Panely vyrobit neumíme za rozumné prachy, protože nemáme technologie na výrobu. A nemáme ani rafinované suroviny. To má pod palcem Čína. Rafinované suroviny pro panely má i USA, ale ta je má víceméně pro vlastní spotřebu.

Snaha o rozjetí výroby panelů v EU tu byla, nalily se do toho miliardy a skutek utek. A existuje je jednoduchá ekonomická poučka. Když import začne převažovat nad e😜ortem, tak jde ekonomika do háje. Čím víc se posune ručička vah na stranu e😜ortu, tím větší průšvih to je a je větší problém takový trend obrátit a nebo alespoň zvrátit.
Hendly
Jako import ropy?…
Anonym
všechno čínské je lacné, objevil si emeriku Borisove
Ozzman
Ne zavírat oči, ale otevřít mysl pro alternativy pro vás - EV fanoušky. To by bylo hodně fajn. Závěr je takový, že kdo má možnost mít FV, at si to koupí, když to chce a má na to ještě těch pár drobných, co FV stojí (i s dotací to není tisícikorunová položka), kdo ne, už tolik neušetří (teď) a toho nechte žít a koupit si co chce. V tom je krása dnešní doby. Já bych si radši koupil diesel, než EV, protože má pro mne výhody větší, než EV... moje věc ne ? ... no ještě že je více možností... alespoň nemusím mít špatné spaní, že kvuli mému autu se v Číně udřelo více dětí, než muselo, stačí, že vykutaly kovy na muj mobil a pak ho i sestrojily... V tom závidím takovým těm ekobláznum, jako je Donvito, že jejich telefony vznikají z prány a měsíčního svitu a jejich počítače a jejich elektronika, kterou používají denně je vyráběna za přísných ekozelených norem v jedné ze severských zemí pod dohledem Grety 😊 Jste lepší lidé

p.s. ne nevadí mne, že netěžíme ropu, bylo by mne fuk, kdybychom nevyráběli elektřinu, pokud by pro mne byla dostupná, jako ten benzín... 😉 Proč ses vůbec ptal na tuto otázku ? Proč se musíš vždy zachovat takhle a přehodit a překroutit vše o čem mluvíme ? Nejsi schopen pochopit, že EV zatím není pro každého a to neznamená, že EV je špatné ? Hendly, svět není černobílej
Hendly
A ty si snad nemuzes koupit co chces?
I V8 dnes stoji mene nez kdy drive.
Ozzman
Muzu, taky jsem si koupil, ale proc proste neuznas, ze ev neni zarim pro kazdeho. To mne staci… neni to cernobile
Hendly
A on nekdo tvrdi, ze je dnes EV uz pro kazdeho?
Ozzman
Ne, a to byla má reakce na to, co si napsal. Pokud se mnou souhlasíš, proč si mne odpovídal tak, jak si odpovídal ? Pořád nejste schopni rozlišit, že to není hejt na EV, ale jen konstatování, že to není pro každého i když se nám někteří z vás snaží namluvit, že EV je jediná cesta 😊 víc v tom nehledej
Hendly
Cesta to z nejvetsi pravdepodobnosti je jedina. Jen ten vyvoj jeste nedospělo k tomu, aby to byla plnohodnotná náhrada spalovaku pro vsechny pouziti.
Vodik se neosvědčil.
Nikdo ti nezakazuj si koupit co chces.
Ozzman
Já vím, že nezakazuje, nejsem tady ten z těch, kteří nadávají na Brusel 😁 Mne stačí jen to, že budeme respektovat ruzné potřeby ruznych lidí a pak nemusíme hejtovat jedno či druhé 😊 Pro mne je v tuto chvíli nejlepší alternativou hybrid.
Hendly
a ty zde vidis na tenhle nazor nejaky hate?
A nebo zde vidis spoustu urazek a hate na nazory kolem EV?
Ozzman
Už po stopadesáte Hendley, diskutuj se mnou a ne jako s jedním z mnoha ve tvé škatulce EV HATER. Já jsem ti jen napsal, že každý nemá možnost nabíjet a proto to není pro všechny. Nic víc. A na tom se zdá se shodnem. Nebuď takový hlupák, jako Donvito, prosím. Já tu jsem za sebe, né za ty ostatní
Hendly
Opet jako jindy nechapu. Je zde 100 prispevku od trollu plných urazek, lzi a nesmyslu, ale ty zde pise o hate a o tom, ze ti nekdo tlaci EV i kdyz to tak neni a zaroven nekoho urazis.
Ozzman
Podívej se na posloupnost diskuze, odepisoval jsem ti v 20:11 v době, kdy diskuze byla poloviční. Nemám povinnost pročítat diskuzi a reagovat na každého trolla na obou stranách. Tak prosím přestaň pořád zobecňovat a vyčítat mne, že reaguji jen na jednu věc, ja si s dovolením budu reagovat na toho, koho chci, stejně jako si budu kupovat to, co chci 😊 díky za pochopení
Hendly
To je jiste tve právo a rozhodne ti ho neberu.
Jen pak pochop, ze diky tvému prohlížení nesmyslu od ostatnich a soustředění se na vytvareni neexistujících pří kteee konci urážkou z meho pohledu zapadas do škatulky anti ev trollu.
Ozzman
Urážka není na tebe, ale na člověka, ktery tady vytrhává z kontextu má slova 2 roky ... to je pro me blbec a největší hybatel nenávisti proti EV na ACZ (což mu tady říká řada diskutéru, takže to není hlas mne, ale hlas lidu) 😊 Ale pokud to máš takhle v hlavě jednoduché, tak si me zařad mezi EV trolly, jen se pak nediv, že tím mne a mne podobné časem naštveš a přestanem brát vážně diskuze s lidmi, jako jsi ty ... 😊 hezky zbytek večera.
Hendly
“ a největší hybatel nenávisti proti EV na ACZ”

Takze tady je armáda trollu co jedou nonstop hate s na EV pod každým clankem viz i tato diskuse, ale pro tebe je jediny spatny Donvito….
a chces abych tvuj nazor bral vazne?

Ciste technicky. Veris ze se baterie technicky a cenou uz z dalsich 10 let nikam neposunou?

To je totiz ten zaklad diskuse kolem EV.

PS: proc to “my”?
Ozzman
Ano je, přečti si pořádně co jsem napsal. Hybatelem PROTI EV (mimochodem takto byl označen v minulé diskuzi řadou normálnách a netrollících diskutérů, ne jen mnou). Na druhé straně máš zase ty, co naštvávají lidi PROTI ICE a tam máš řadu lidí od Barika, přes Areseho až po WinDiesla...

Proč nedokážeš prosím číst, co píšu ? Je to fakt tak těžké si přečíst větu a nehledat tam něco, co tam není ?

Věřím, že se EV stanou dostupnější a lepší a baterie taktéž a to vše v koexistenci s ostatními pohony. Věřím, že i lidi jako ty začnou číst příspěvky celé a přestanou je převracet a vidět všechny, kdo stoprocentně nesouhlasí hned jako nepřítele a budeme se tu moci pobavit o konkrétních autech a použití s konkrétnimi pohony (i s EV samozřejmě), bez toho, aniž bych tu neposlouchal tyhle kecy, že někde nejěký troll, s kterým nemam nic společného, někde vynadal ICE a tak jsme všichni špatní a vy oběti... v to věřím. Věřím, že lidi jako ty pochopí, že 100 lidí 100 potřeb a dokáže je objektivně pochopit.

My = opět si přečti diskuze, jak vás tu většina lidí bere vážně, myslíš, že jsem sám? Já nejsem proti EV, ale lidi jako vy dva mne je dost znechucujete i když ty jsi ten slušnější...
Hendly
Opet výběru jeden bod.
Opravdu svuj kladný vztah ke spalovacím motoru nezměnim jen proto co pise internetový troll Barik a dalsi jména.
Stejne tak i v ostatnich věcech se rozhodují nebo se snazim rozhodovat na zaklade faktu.
Ano, opravdu miluji mechanicke spalovaci motory, ale zaroven sleduji to, ze svet uz je jinde.
Ozzman
Tak mne takto dokázala řada lidí znechutit koncern VW 😊 Prostě nechci být součástí tohoto světa, to není jen tady, ale velkou měrou k tomu přispívají určití jedinci.

a Don nebyl diskuzní troll... Barik jím taky není, má jen svuj mindset, ale o windieslovy už se mužem pobavit, tam si jist nejsem. Já ty lidi takto rozlišuji. S trollem si nepíšu.

p.s. než jsem ti odepsal příspěvek výše, tak dole potěšil svým vytříbeným diskuzním umem dalšího, normálního a reálného diskutéra, co je tu řadu let stálicí... opravdu je problém ve mě ?
Hendly
Jestli pokládat Barika za normálního diskutujicich rika to vic o tobe nez Barikovi.
Ad VW, chapes, ze jestli priznavas zmenu postoje k něčemu na zaklade par jmen na netu ukazujes hak velky vliv ma trolling…
Ozzman
Jistě, že má, ale je to více faktorů, protože tento trolling je i v řadách přátel a sociální bubliny. Barik je reálný člověk, má ustálenou, byť zvláštní názorovou paletu, ale to je tak vše. Není to troll, co sem chodí jen provokovat. Takto já tedy chápu trolla.
Hendly
A kde ty přátele berou nazor? Jak velka je tva bublina kam jsi se zavřel?
Podivej se kolik jen zde je nesmyslu na EU a dalsi. Vetsina lzi jako bylo zahrnutí okurek atd. A lide na zaklade techto lzi nadávají na neco co jim dalo prosperitu a svobodu.
Predstava, ze Barik je realna osoba je dost děsivá.
Ozzman
Mám velkou bublinu s majiteli ruznych aut a pohonu a cen. Proto i část z nich kdysi opěvovala koncern, část z nich si dnes myslí, že EV spasí svět a kdo je nemá jsou hlupáci. Mám naštěstí i hodně rozumných lidí, co nikomu nenutí jejich názor a jejich garáž.

Ano, hejt na EU tu vysvětluji řadu let pravidelně, ale vysvětluji a diskutuji, neštěkám tu jako ublíženej pejsek. Chceš po mě, abych reagoval na všechny ***y v diskuzi, tak já chci po tobě, aby sis začal číst, co píšu já, když se mnou diskutuješ a jaké mám doopravdy názory. Dost lidí jsem v tomto poučil (online i offline) a jejich názor poopravil, ale jde o to, že kdybych jim psal, že ja jsem jediny chytry a mam jediny pravdu a je to černobílé, nebudou mne poslouchat a ani mi nedají šanci jim něco zkusit vysvětlit, natož, abych poopravil něčí názor. Stejně tady třeba svého času informoval objektivně o hybridech i někdo jiný, než Hamuna, co to bral demagogicky... díky těm ostatním jsem jim přišel na chuť... a tak to ve světě funguje. Politik extrémista v inteligentní společnosti málokdy urve většinu. U hlupáků nezvdělaných to bohužel funguje..
Anonym
Jestli tě děsí že jsem reálná osoba, tak bys neměl vycházet z bytu a měl bys být zavřený jak japonský mileniálové co se bojí lidí a 10 let nevlezli z kvartýru 😄
Mikesus
Vyměň jméno barik za hamunu, a popsal jsi to naprosto přesně. Jsou úplně stejní vlastně.
Anonym
Fakt?

Já si ale nepletu karburátor s kataylzátorem, nemam tu 17 587 falešnejch nicků, netrollím tu nesmysly za pomoci CTRL+C a CTRL+V a nelžu tu kydami o učivu na základce a jako argemntaci na to so se učilo v roce 1995 nedávám učebnici z roku 2014

Pokud neumím rozeznat tyhle další stovky rozdílů, je mi tě vážně líto a měl by ses nad sebou vážně zamyslet 😄
Anonym
Jak velký vliv má politická agitka tlačená Bruselem a jejich slouhy co pro peníze prodaj i vlastní matku vidíme dnes a denně. Stačí si přečíst zprávy, vid utopisto
Anonym
Sám si troll neomarxistický Lojzo, já jezdím spalováky 20 let, tento týden mám dokonce výročí , najel sem s tím stovky tisíc km, a neberu auta jako prostředek přepravy z bodu A do bodu B, já to mam jako koníček a tak mě zajímaj naprosto jiné věci jak tebe, Lojzíku.

Tak si laskavě neber moje jméno do Pusinky, tvojí rudozelené, ulhané
Mikesus
Ne nebudeš 😒] 😒] 😒]
Sry, ale to nešlo odpovědět jinak po tom, co jsem horko těžko prošel diskuzi 😒]
Mikesus
A to je právě hlavně u dieselu ten problém. Lidi mají potřebu s dieselem jezdit po městě. Proto je dobré, že se automobilky a úředníci rozhodli diesely ukoncovat. Mezi mne, že nechali benevolentní euro7, kdyz údajně není problém dosáhnout u dieselu pod 10mg NOx. Tak se nechalo 80mg, protoze všichni brečeli, že prý limity jsou moc přísně a nelze je splnit.
rohYpnol
Právě že zakazuje ty dutá hlavo!!! 2035!!!!!!!

EV jediná cesta rozhodně není. EV nemá potenciál v obrovském množství strojů!!!! Od kamionů, přes zemědělské až po stavební stroje!!!!
Hendly
2035 za 11 let, mozna protoze na 2026 je plánováno nove hlasování, je plánován zakaz prodeje aut na fosilni paliva. Tedy spalovaci se muzou prodavat dal, jen musi byt na efuel.
Takze si muzes kupovat co chces.
Anonym
Nikdo si nebude kupovat palivo za 150 kč litr, utopistický lháři.

Lidi bojují za to, aby mohli jezdit tak jako dosud. A bojují za to, aby v Eurooparlamentu neseděl jeden Filip Turek, který bude hájit jejich zájmy, ale těch Filipů tam sedělo 500

To je našim cílem a vymést utopisty od výkonné moci. Abyste skončili v propadlišti dějin, jako vaši rudí předchůdci!
rohYpnol
Přesně :yes:
Mikesus
Takze si vlastně potvrdil, že v osobní přepravě to může být jediná cesta. Protoze kamion, traktor nebo bagr neváží lidi, zejo.
rohYpnol
Ne. Z ničeho nevyplývá, že EV je jediné správné řešení pro osobní přepravu. Naopak se zatím prokazue čím dál víc, že to řešení pro osobní automobily není!!! Rozhodně ne pro všechny.
Mikesus
Netvrdím že je pro všechny. Nejsem si aktuálně jist ani většinou, nicméně zatím ten vývoj napovídá, že to nejspíš v budoucnu tak bude.
Mikesus
Ale to si neodporuješ ve své větě. protoze "EV zatím není pro každého" a "EV je jedna jediná cesta" můžou být ve shodě. Já si to nemyslím, že to tak je, ale ty výroky se fakt nevylučují.
rohYpnol
Ty výroky se vylučují. Jetiže EV není pro každého, tak EV nemůže být jednou jedinou cestou!!!!!!
A jestli to stavíš na tom slůvku zatím, tak to je chybný předpoklad. Pro spoustu segmentů prostě EV bateriové nebude vhodné nikdy.
Hendly
Je tam přítomny a budoucí cas.
256 kB bude stacit kazdemu…. pocitac cloveka v Go nikdy neporazi….
rohYpnol
Člověk nikdy nebude žít věcně :-!
Mikesus
Pro všechny není ani spalovak a přesto tu je. Ne pro každého je auto a stejně tu jsou ve většině. Takze argument pro všechny moc nesedí.
rohYpnol
Jenže ten spalovák nikdo nikomu nenutí!!!
Mikesus
Fakt? Takže když to vezmu. Chci auto do 500tis. Mám možnost vzít neco jiného než spalovak? Nemám, nutí mi spalovak automobilky.
rohYpnol
Proč zase vedeš absolutní demagogii?!? :no:

Když chceš do 500t., tak 1) můžeš mít Spring, což je EV. Ami, a další.
A 2) stanovit nesmyslně nízkou cenovou hranici a říkat, že nemáš na výběr, je fakt totální myšlenkový shit. Když ti odpovím tvojí "logikou", tak když chci auto za 1000 Kč, mám možnost vzít spalovák?!? Nemám, takže mi nutí MHD 8-s :-!
Mikesus
Ami není auto, to bys mohl vědět. Využil jsem stejnou demagogii jako ty, že ti někdo nutí EV a proto ICE zdražuje. Takze já chci ev do 500, plnohodnotné auto. A to není ani Ami ( to je moped ) a ani spring, který nikam nedojede a je uzkej i na 2 lidi.
rohYpnol
Ne. Použil jsi absolutní nesmysl. Protože to, v jaké výši dáš ten limit, je zcela zásadní!

Ale ok, i kdybych přistoupil na tvoji úvahu tak i do 500 volbu máš 😒] :-! A EV to v 99,99% případů nebude :-!
Mikesus
Proč nesmysl? Nejprodávanější auta v privátu jsou v této cenovce, proto jsem to vzal. Takze povídej, které EV můžu koupit aby bylo plnohodnotné pro rodinu do 500tis. iCE můžu. Takze mi automobilky nutí ice a EV dávají jen bohatým.
rohYpnol
Proč nesmysl? Protože u levnějších aut nemáš na výběr ne z důvodu že by někdo někoho omezoval. Ale z důvodu že výrobní náklady jsou výrazně vyšší. Takže ta debata co se snažíš rozehrát je absolutní nesmysl a demagogie.
Anonym
nenutí, může jet na kole a tramvají, tohle už je naprostý utopismus a účelová mainuplace s fakty
Anonym
Proč by nebyl spalovák pro všechny? Jde použít kdekoliv na světě, jezdí tam kde jen -58 i tam kde je +45 😄 😄 😄

Blbý co. Nebud utopista, nemáš za potřebí ze sebe dělat fantasmagorického utopistu hajícího neostalinisty!
Anonym
Až bude jezdit EV na sahře a na Sibři jako jediný dopravní prostředek tak se vrat, pokecáme 😄 😄 😄 😄 😄 😄 😄 😄 😄
Ale to aby ses dal na studium, jak se dojžít věku 145 let 😄 😄 😄 😄 😄 😄 😄 😄 😄 😄 😄
rohYpnol
Ne nemůžeš!!! Třeba Berlingo s dieselem!!!
Až teď vzali zpátečku...
Ozzman
Tak si kup Tranzita a nepruď 😁 Hendlymu uděláš radost i tak... a kdyby si chtěl, seženu ti toho staryho, tam je i vidět každé přidání plynu. Vždy mne potěší jízda s takovym autem, kdyz za mnou trčí v koloně někdo s Teslou, nebo Zoem 😊
Hendly
Takze muzes.
Ze nejaka soukromá firma chvilku nenabízí jeden model ma nejaky vliv koupit neco jineho u konkurence?
Ozzman
Jo, tady s tebou souhlasim....
rohYpnol
Můžu díky čemu? Díky tomu že eurohujery jako jsi ty už začali ostatní kopat do jejich zelených zadků :-!
Hendly
Takze si muzes koupit co chces.
rohYpnol
Ty nevíš kolik modelů muselo skončit?!? A jaj, on ti to nikdo neřekl že!?!?
Mikesus
Skončilo povětšinou to, co trh nechtěl a výrobce z toho neměl zisk.
rohYpnol
Absolutní nesmysl s lež!!!!
Skončilo třeba hodně AWD. Byly nepochybně poptávané i ziskové.
Anonym
😄 😄 😄 😄 😄

Skončilo to proto, že se to díky ekonesmyslům nevyplatilo vyrábět, znovu homologvat a plati miliony za nesmysly u auta kterých se prodalo pár tisíc
Ozzman
Jsem taky eurohujer, protože EU s tím moc nemá co dočinění (leda že by EU pusobila světově) a proto ji do určité míry fandím, ale i tak mam rád naftové auto, či V8.. odpust si to blbé nalepkování ok ?
rohYpnol
Že se najdou i jiní, co se chování podobně jako EU, neznamená že s tím EU nemá nic společného. Pro nás je zásadní právě EU!!! :-!
Ozzman
Jednodušší lidé potřebují jednoduché red flags, chápu, promin 😊
rohYpnol
Jednoduché je to, že mě ani nikoho z nás nezajímá co BRIX, ale zajímá nás to co máme tady.
V USA praktocky nejsou diesely, a jak se to dotýká nás?!?????
Ozzman
Nijak, ale Tesla se nás dotýká... bohužel je to propojené, ne uplně, ale dost ano.
rohYpnol
Tesla se nás dotýká. Protože ji MÁME TADY!
Ozzman
A nebýtv USA klima ke vzniku, neni tady 😊 Proto je to propojeno
Mikesus
Protože skoro každý už ví, že do malých a středních aut je diesel nesmysl. Více jedovatých emisí, menší spolehlivost a větší komplikovanou technologie na ten režim provozu, ve kterém ta auta jezdi.
ericn
Ale no tak, při normě euro6xxx o emise už vůbec nejde. Moderní diesel je poměrně složitý a drahý. U malých aut dosahoval opravdu nízkých hodnot spotřeby, klidně 4-5l/100km, proto tam byl 😉

Nicméně s rozmachem malých turbobenzinů s nízkou spotřebou přestal mít ekonomický smysl….
Anonym
Spousta lidí co má střechu nemá na to si na tu střechu něco dát nebo tam nechce bazmek instalovaný ukrajinci bez patřičného vzdělaání v oboru od firmy co za 3 rok nemusí existovat a kde je zvýšené riziko požáru
rohYpnol
Zase lžeš.
Domácí FVE V IDEÁLNÍM případě stihne při započtení dotace sotva vrátit pořizovací náklady před koncem své životnosti v našich reálných podmínkách.
A nezvládne absolutně vůbec dobíjení osobního automobilu obecně. To je opět reálně jen při určitém režimu a jen po krátkou dobu v roce. :-!
Hendly
Jako ze za par hodin svitu nedokazes nabit EV na stovky km?
V cem ma byt ten problem?
Anonym
Hendly
No a za 8 hodin z toho dostanes 200km. Se spalovakem te stoji 200km cca 450kc.
Takze za 8 hodin si získal skoro 1% ceny panelu.
ericn
Tak hlavně, že tu FVE máš všude na cestách (sebou), viď? Naposled mě stálo nabíjení u ČEZ nabíječky v Českém Krumlově 15Kč/1kWh jako neregistrovaného zákazníka. Tj pokud mě iD.3 papala v průměru 16.9kWh/100km, stál mě 2.53Kč/km 😉 Paráda :yes: Když bych se zaregistroval, ale neplatil žádný tarif, tak by cena klesla na 13Kč/kWh = 2.20Kč/km…
Hendly
Vsude jiste ne. Ale jak sam pises, na výletě mimo domov jsi na cene spalovaku.
ericn
No nejsem, s CNG jezdím za půlku 😉
Hendly
a to natankujes vsude?
ericn
Jj i v tom Krumlově 😉 Plnička je v podstatě v každém větším městě a i u větších pump - MOL, Benzina. I na dálnicích a s reálným dojezdem 400-420km problém nemáš a kdyby jo, pořád máš ještě 9l benzinu jako nouzovku…
Hendly
V Krumlov mozna, ale v mnoha místech budes muset nekam i desitky km dojíždět natankovat.
ericn
Vůbec, nikam nedojíždím a už ne desítky km a nikdy jsem nemusel a to mám už druhý CNG auto. Těch plniček je v ČR dost, nijak mě to neobtěžuje, navíc to tankuješ zhruba stejně rychle jako benzin 😉

Btw s tou iD.3 taky nebyl problém najít nabíječku, jen drtivá většina byla jen 50kW = tvrdneš u ní 25-50min, trochu opruz…
Hendly
Ty nikam dojíždět nemusis. To stejne muzu argumentovat s EV.
Ale treba nekdo v Hlinsku na to bude mit jiny nazor.
ericn
To je možný, ale já žiju v Praze. CNG stejně jako EV není a nikdy nebude řešením pro všechny, jsou to alternativy 😉 Benzin a nafta ano, pump je tam několik = univerzální řešení.
DonVito
Neregistrovaneho zakaznika CEZ.
😁

CEZ ma nejvetsi sit nabijecek v Cesku.
Kdo je linej se zaregistrovat v nejvetsi siti, at se radeji nevyjdruje k cenam.

Ja kdyz budu jednou za rok tankovat benzin, tak mne bude taky uplne jedno, jestli natankuju litr za 30Kc nebo za 70Kc.
😁 😁 😁 😁 😁
ericn
A to jako proč? Vyjadřovat se budu, k čemu já budu chtít.

Btw hloupější příspěvek si už vyplodit nedokázal? Nebo ty se u benzinky taky registruješ? 😉
DonVito
Tak to s tebou zkusim.

Bud ti na cene zalezi a zaregistrujes se.

Nebo ne. A nezaregistrujes se.

Bohuzel ty jsi treti moznost.
Na cene ti sice zalezi, temito hloupymi prispevky uz jsi stravil mnohem vic casu nez rdgistraci v aplikaci futurego.
Ale ty radeji budes hejtovat ceny, ale nezaregistrujes se.
WTF

Proboha hlavne si EV nekupuj.
Je to pro tebe moc slozity.
A moc prace s registraci.
😁

PS Prozradim ti tajemstvi. Normalni elektromobilista neni tak hloupy, aby kvuli ztrate minuty sveho casu za registraci v aplikaci utracel tisice korun navic.
😁
ericn
Hele je mi líto, ale Ozz měl pravdu, jsi blb :yes:

Upřímně, řešíš nesmysly. Pokud chci něco vyzkoušet, tak to prostě udělám. Co ty si o tom myslíš, je mi v podstatě jedno 😉
DonVito
Pokud neco zkousis ok.
Pak ale nepis o cene.

Diky. za diskuzi, ktera dopadla dle ocekavani.
Debaklem argumentu hejtera.
A sklouznuti k urazkam.

Dobrou
ericn
Koukám, nejsi si moc jistý 😉 Btw jen jsem dal za pravdu Ozzymu, chováš se jak malé uražené děcko… Aktuálně tě stejně nikdo už nebere vážně.
DonVito
Nejsem urazen.

Jen rad diskutuji o realnych argumentech.
Nemam potrebu nikoho urazet.
😉

Napsal jsi toto😒br /> "Naposled mě stálo nabíjení u ČEZ nabíječky v Českém Krumlově 15Kč/1kWh jako neregistrovaného zákazníka. Tj pokud mě iD.3 papala v průměru 16.9kWh/100km, stál mě 2.53Kč/km"

Tezko ti budu vysvetlovat, ze za tuto cenu zadny elektromobilista nejezdi.
Je to stejny argument, jako kdybych ja ti sem predhazoval spotrebu, za jakou jezdis treba kratke trasy v zime.
Dejme tomu 11 litru na sto. 😁
To je uplne stejna hloupost.
Zadny elektromobilista netvrdi, ze jezdis za 11 litru.
Ale ty tu takto pocitas naklady na provoz EV.
😁 :no😒br />
Krasne jsi provedl vypocet nakladu s nejvyssi moznou cenou v Krumlove.
Bylo by fer, uvest i tu nejnizsi cenu (na tom samem stojanu CEZ!) at si pozorny ctenar teto diskuze vybere.
Nejnizsi cena na tom tvem stojanu (kdyz pominu 8Kc za ACčko...) je za DC 10Kc/kWh :yes: (plus mesicni pausal 300Kc).
Takto se najednou pohodlne dostanes pod 2Kc/km resp pod ekvivalent petilitrove spotreby.
😲 😲 😲

https😐/elektrickevozy.cz/…bilu-v-roce-2024
"Běžní registrovaní uživatelé nabíjí o dvě koruny levněji než kolemjdoucí bez registrace (13 Kč/kWh). Standard sníží cenu, Premium ubere další korunu. Dostat se tak můžete z 15 korun na kulatých deset. :yes: Cena u nejrychlejších stojanů se pohybuje od 20 korun, v nejvyšším tarifu se dostanete až na 13 korun za jednu nabitou kWh elektřiny."
Takto vypada CELA pravda o cenach CEZ.

Takto vypada fakticka diskuze.
😉
A jeste obecneji.
Diskutuje se o argumentech, ne o diskuterech...

PS Mas pravdu. Lidi me tu neberou vazne. Protoze neberou vazne fakta. Protoze zijeme v dobe postfakticke, kde lidi ovladaji emoce. A pravda nema zadnou vahu. Ja se budu vzdy snazit tohle zmenit.
PRAVDA VITEZI
ericn
Tak si přečti své předchozí příspěvky a zjistíš kolikrát si koho urazil.

Ceník ČEZu znám, ale proč se registrovat kvůli zkušební jízdě? Navíc když zaplatíš paušál 300Kč/měsíčně, tak za 10Kč/kWh nepojedeš ani nenabiješ, pořád musíš zaplatit navíc ten paušál 😒] To ti trochu uniká. Tj i kdyby si nabíjel jen 1 x týdně u rychlonabíječky, pořad musíš těch 300kč rozmělnit do ceny za nabíjení, tj tipnu si že ti to udělá 1,5-2Kč za kWh, tj výhoda veškerá žádná. Lepší zůstat jen registrovaný s Basic tarifem a máš to skoro stejně.

Já to řešit nemusím vůbec, na to že se sem tam svezu, mi stačí jen appka Future/e/go a platba přes QR kód 😉
DonVito
Kolikrat jsem urazil ja tebe a kolikrat ty me?

Klidne se neregistruj u CEZ.
Ale pak nepocitej naklady a nepis o tom do diskuze... Prosim.
A nepoucuj me o nakladech na provoz elektromobilu. 😁
Jsem rad, ze jsem mohl opravit tvuj zavadejici vypocet nakladu.
A dodat k tvemu worst case (obvykly u hejteru EV) i best case. At si to laik zprumeruje.
😄
Btw. pomahal jsem jednou u nabijecky CEZ holandskemu elektromobilistovi a i ten byl zaregistrovan...
Asi tak.
ericn
A je to tu zase, ukřivděný malý dítě 😉

Btw neříkej mi laskavě, co mám a co nemám dělat. Nejsi v pozici, kdyby sis to mohl dovolit…

Stavíš se tu do role arbitra názorů na elektromobilitu, ale spíš se jen zesměšňuješ. No ale evidentně tě to baví, tak jen tak dál :yes:
DonVito
Ustupovat lzim ani agresivite nebudu nikdy.
Budu opravovat tve chybne nerealisticke vypocty.
Takze ano, bavi me to.
I pres zdejsi presilu trollu.

Jsem rad za kazde diskuzni vitezstvi.
Prohrals.

Pravda vitezi!
ericn
Když si to myslíš 😉 Jsi sám…
DonVito
O nakladech na provoz EV te vyskolim kdykoli. 😉
Nemas zac.

Ne, vazne zadny elektromobilista ktereho znam nejezdi za 15Kc/kWh...

Jeste doplnim dalsi moznost, o ktere jsi taky zrejme nemel potuchy😒br />https😐/fdrive.cz/…neteslisty-12331
"Aktuálně se zájemci setkají s cenou 13,50 nebo 15 Kč/kWh, přičemž druhá cena platí ve špičce mezi 16. a 20. hodinou. Tedy s podobnými cenami, jako u konkurenčních UFC nabíječek. Ty však lze výrazně snížit s měsíčním paušálem, který aktuálně klesl z 320 na 250 Kč. Navíc jej nově lze hradit i ročně částkou 2 500 Kč a ušetřit tak 16 %. Pak ceny za kilowatthodinu klesnou na 10, respektive 11,10 Kč/kWh." 😲

Moznosti je spousta.
:yes😒br /> My elektromobiliste umime najit zpusob, jak nabijet levneji.
Treba registraci.
😁
Anonym
Já už sem párkrát jel na benzín tak, že mě tankování nestálo korunu trolle.
Takže i my petroleheadi umíme jezdit velmi levně 😄
Anonym
My taky nebudeme ustupovat v našem cíle totálně Vás vymyzat z politické mapy 😄 😄 😄 😄
Ozzman
:yes: :yes: Jojo... tvá první věta testa do kamene. To je celý problém toho diskuzního konfliktu, nevidí si do pusy a překrucuje a lže... Já se přiznám, já ho urazil a momentálně si za tím pořád stojím... dva roky jsem to s nim zkoušel po dobrém. Nejde to...
ericn
Jj Ozzy, vidím to stejně 😉
Ozzman
"Lidi me tu neberou vazne. Protoze neberou vazne fakta."

Ne, protože vytrhuješ z kontextu, překrucuješ, lžeš a urážíš. LIDI TĚ NEBEROU VÁŽNĚ PROTO, PROTOŽE TY S NIMI NEDISKUTUJEŠ... Ty ani nechceš diskutovat s lidmi, ty jim chceš napsat jen svuj názor bez ohledu na to, co píší oni - takto to dělal Hamuna a nutno podotknout, že na rozdíl od tebe on byl nad věcí a inteligentnější. To je tvuj problém. Od ty doby, co sis koupil ten tvuj elektrowerk si zešílel... neumím si to vysvětlit, nespadl si na hlavu, nebo něco ?
rohYpnol
Jenže on psal kolik by to bylo s registrací!!!! Tak si vystrč hlavu ze svého zeleného zadku :-!
ericn
To on nedokáže, jak vidíš i pochopení psaného textu mu dělá problém 😉
Tomáš Hromádka
tam se utratí desetitisíce navíc, vzheldem k tomu kolik auto stojí a za kolik se prodá když už je ojeté, zůstatková hodnota pro elektriku není vůbec dobrá
Anonym
za 2,50 na kilometr se dá jet s V6 na LPG s prstem v nosem a nemusím nikde nabíjet
rohYpnol
ICE jezdí, tudíž se zaplatí tím že slouží k tomu k čemu je určený.
EV šetří když stojí a nejezdí. A pokud nejezdí tak si na sebe nevydělá :-!
Hendly
Naprosta vetsim aut prevaznou cast casu nekde stoji.
rohYpnol
No, možná ti to ještě nikdo neřekl, ale v noci slunce nesvítí!!!! 😒] :-!
Hendly
Jako ze pres den všechna auta nekde jezdi?
rohYpnol
Jako že auta přes den nestojí u RD ty ubožáčku :-!
Hendly
A to je nejaky technicky problem?
rohYpnol
Wau. Opět pro tebe novina!!! ANO, právě že to JE PROBLÉM!!!
Anonym
Samozřejmě je to problém, protože realita je ta, že v 90% firem kde s dá auta prakovat při výkonu zaměstnání to není kde nabíjet, pokud si nedáš prodliužku do kanclu a nebudeš načerno krást zaměstnavateli proud, prolhanej utopisto
kesumb
blbost…
Hendly
Dik predem za tip kde koupit tak levne panely. Cena je to super.
kesumb
smazal jsem ten vypocet nema to cenu tady, skladam aktualne 35kWp, 130kWh baterie, stridace na 10kW na fazi a k tomu malinkatou vodu.
Jinak panely beru z SMSe, chci je na palete pred domem s dopravou a zarukou stejne jako ostatni dily. Da se dostat i podstatne niz (1700kc bez dph za 550), navic ty ceny i pres prognozy o rustu cen dal padaj. Baterie od mivvy prumyslovy velky lifepo clanky skladany u nas.
Ja ale skladam monstrum s cilem temer ostrova 10 mesicu v roce, nejrychlejsi varianta je par panelu-noname stridac-bojler.
Hendly
To uz je poradna elektrárna. Spis pro maly podnik.
Pri cenách panelu co uvadis uz cena neni překážka. Jde uz jen o prostor kam je dat. Jake je minimální mnozstvi panelu ktere lze odebrat za tyhle ceny?
kesumb
posli kdyztak sz, dokupuju a mam tak nejaky ceny ale tyhle dokupuju tzn 8ks, davam to presne jak pises na vsechny strechy kde to ma smysl. Kdyt je to na m2 temer za polovinu ceny travertinu (material).
Za tech 1700je kontejner tzn 620ks, kupovalo se to z jara za 7-10 eurocentu za 1 Wp, za mensi kontejner.
Ted je dobra doba u nas, lezej toho skladem kontejnery v kazdym druhym velkoobchode vcetne stridacu, baterky jdou dolu. Nemci tim tapetujou severni svahy u dalnic a tady si Panadol mysli, ze se to nevyplati..
Ja to dimenzuju na nabijeni dvou aut najednou v noci z baterek a k tomu to musi utahnout beznej provoz domu. Navic chci prumyslovy reseni abych ja s klestema dokazal rozebrat baterii a najit vadnej clanek a to bez pajky. Tim se to trosku prodrazuje plus 48V system uz ma proudy no..
Anonym
Jen tak pro zajímavost by mě zajímaly investiční náklady (kompletní FVE, baterie, bojler, střídače atd). Nemyslím absolutní. Ale relativní ... řekneme v Kč na kWh roční spotřeby elektřiny tvé domácnosti.
rohYpnol
V zásadě to máš 0,5M za 10 kWp.
Za rok vyrobíš ideálně 10 MW.
Životnost 10 let, takže ročně odepíšeš 50t.
Což jsi někde 5 Kč/kWh.
Odečti si dotaci cca 200 tis.
Odečti si ve výrobě přetoky v létě, které ti jsou k ničemu.
Životnost teoreticky může být o něco málo vyšší, ale bez záruky.
Přičti si vyšší náklady za pojištění, revize...

10 kWp pokryje v průměru spotřebu 1RD. Jenže výroba je rozvržená zcela nevhodně pokud nejsi vyloženě důchodce.

Jinými slovy - domácí FVE je možná alternativa, ale absolutně vůbec ji nemůžeš brát jako náhradu za stávající zdroje. A je to alternativa jen a pouze pro zlomek obyvatel v ČR.

Představa domácí FVE +EV jako řešení pro naše podmínky je doslova dětinská a naprosto, ale naprosto naivní!

Jinými slovy - ČEZ nám umí vyrobit elektřinu výrazně levněji. Jinými slovy - stát dotacemi na domácí FVE jen pro*ebává naše peníze a je to jen ukázka toho, jak neumí hospodařit!!!

A ještě jedna věc - domácí FVE ti zvedne spotřebu domácnosti. Protože samozřejmě generuje ztráty vlastním provozem.
xxc
Preco by to malo byt detinske a naivne? Normalne to funguje, vyraba elektrinu a da sa z toho celkom nabit auto. Na taky bezny najazd z toho clovek dostane aj poobede. CEZ mozno vie vyrobit elektrinu lacnejsie, ale predava ju drahsie.
rohYpnol
Je naivní protože a píšu to opakovaně!!!
1) v době kdy máš výrobu pokud pracuješ obvykle nejsi doma, tj. nemůžeš doma nabijet!!!
2) protože ČEZ dokáže elektřinu vyrobit levněji, tj stát místo toho aby podporoval levnou výrobu ČEZu, tak podporuje drahou výrobu domácích FVE (a jiných OZE)!!! Absolutní opak toho, jak by se stát měl chovat!
Hendly
Tak nemožnost nabijet jinde je jen administrativni překážka, ne technická.
CEZKo tomu bude jiste branit viz treba nesmyslne mereni po fázích.
A jak jsem psal uz vcera. Kdyz za sobotu nabiju 300km tak to je úspora 700kc za tyden coz je 1% ceny panelu. Za jednu sobotu.
rohYpnol
Nelži!!! Napsal jsem ti rámcově návratnost i ceny kde se pohybujeme v reálném světě!!! Domácí FVE je drahý a naprosto neefektivní způsob výroby elektřiny v našich podmínkách.
Trofim Lysenko
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse. Tento příspěvek porušil pravidla diskuze a byl smazán.
Hendly
Nesmyslná cena a nesmyslná zivotnost.
Proc se nechces bavit nad reálnými čísly?
rohYpnol
Protože jsi lhář a tohle je naprostá realita!!!

Např.
Střídač fotovoltaické elektrárny je poměrně namáhané zařízení a jeho životnost je proto omezená, obvykle na 10 až 15 let. Délku provozu střídače určuje nejen kvalita zpracování, ale i jeho umístění, údržba a zatížení.
Hendly
Stridac je ale taky jedina součástka s omezenou životnosti.
To uz ale zase nenapises. To se nehodi.
rohYpnol
Ne. Životnost celku je dána životnosti nejslabšího článku. To jsou FAKTA.
Navíc střídač je tou nejdražší komponentou!!! (baterie dle kapacity)

Uvedl jsem FAKTA. Ty tady opět jen lžeš a dezinformzješ :no:
kesumb
neni, 33kw stridac je dneska cca 60tis.kc. Baterie viz mivvy..
rohYpnol
Neřeš nesmysly, střídač je nejdražší komponentou FVE tak jak jsem uvedl. Baterie záleží na kapacitě tak jak jsem uvedl. Mj. baterie vůbec mít nemusíš u domácí FVE!!! Střídač ano! :-!
kesumb
mozna bys misto uvah o my stary mel pocitat. Solaredge 33 stoji kolem 60 a je to predimenzovany hovado na bezny pouziti, co stoji mensi cina hledat nebudu. Je to 10-20% ceny fve. Vic stojej kabely, rozvodnice a montazni material.
rohYpnol
Příklad😒br />https😐/www.rdsolar.cz/…rna-10-kwp-cena/
Cena není taková jaká jsem psal?!? Ostatní nabídky jsou obdobou.
A neodpověděl jsi mi - jezdíš v záruce do autorizovaného servisu???
kesumb
odpovedel viz niz razeni prispevku tu nefunguje

stridac je v tvym odkazu 54 tis z celkovych 370 tzn presne to co pisu ja a coz se rovna stejne jako pisu montaznimu materialu plus bizu kolem rozvadecu. Cely to neni pul milionu ale 400. Cemu nerozumis?
rohYpnol
Jenže dotaz zněl na cenu FVE + bojler + další nezbytnosti (jímací tyče, hromosvod, zemění, predpěťovà ochrana, požární zabezpečení...) Takže se znovu ptám, cena není taková jaká jsem psal???

Takže normálně asi uznáš že v záruce je normální chování jezdit na záruční servis. A ne že budeš řešit že Franta v garáži ti vymění olej za pusu.

A stejně tak je normální, že si člověk nechá FVE dodat dodavatelsky a se zárukou a ne že bude shánět kdo to kde levněji ušmudlá na koleni.
kesumb
asi neumis cist..

nejezdim do autorizaku s poslednim autem co mam

nechapu souvislost mezi autorizakem s autem a koupi fve s montazi budto na klic nebo pomoci dvou dodavatelu (elektrikar a pokrejvac). V zaruce je to preci stejne.

psal si, ze fve stoji pul milionu o bojleru si ty v tomdle vlakne nepsal

psal si ze steidac je nejdrazsi coz neni pravda viz tvuj odkaz

bojler stoji 8 tis kc? Tzn ani s tim nemas pravdu

tak jeste o cine, stabilite site a nafte…
rohYpnol
Ano a tak to taky je. FVE 10 kWp je rámcově 0,5 M. Co na tom nechápeš??? Když budeš hledat a vybírat, možná srazíš cenu na 400. Což je rámcově 0,5 M tak jak jsem psal. Navíc i když budeš mít dodavatelskou cenu 400, tak v 99% případů budeš mít vícenáklady protože něco ze stávajícího řešení bude blbě.

Probůh ty asi nechápeš že ten bojler někdo musí zapojit, udělat revizi...??? Ty všechno vidíš jen v režijních nákladech??? Jsi podnikatel živnostník že?
kesumb
je to ramcove pul milionu, ovsem
na tvym odkazu je to pod 400 protoze v cene je nabijecka auta

jenom panely jsou 30% nastreleny

baterie jsou cina bez moznosti oprav koupis lepsi za polovinu viz mivvy

takze jenom vyhozenim predrazenejch panelu a neservisovatelny baterie jsi na 320 tis kc a to porad na klic. Ses vyargumentovanej
rohYpnol
Nejsem. Protože je to stejný jako když si přivezeš do autorizovaného servisu svoje díly. Co asi tak udělají??? Vyhodí tě :-!

Hlavně ale tahle debata s tebou je momentálně o hov.... protože nemá smysl se bavit na téma že to za jistých okolností znalý člověk udělá levněji. Řeč byla o tom co to obnáší pro běžného člověka. A to je rámcově 10 kWp = 0,5M celkově náklady mínus dotace. Tak to je, nic z toho jsi nevyvrátil. A že to jde levněji když si to člověk zbastlí sám, o tom se nemusíme vůbec bavit.

Mimochodem, víš co by se stalo kdyby stát zrušil dotace na FVE? Stalo by se to, že by ta stejná domácí FVE nestála 0,5M ale 0,3M :-!
kesumb
tak na tvym odkazu je pod 400 coz neni pul milionu ale 400…

dotace bych zrusil hned bejt po mym

a za 300 je to uz ted

tzn nemel si pravdu s cenou viz tvuj odkaz ani s cenou stridace. Priznej jako chlap ze si v odkazu prehlidl cenu baterii a stridacu stejne jako wallboxu. Pul milionu to stalo pred rokem, slo to rapidne dolu a pujde dal fve instateri nemaj co delat protoze je to priserne predrazeny. Navic se to uz hromady lidi v cele s lojzou co ti z vedle vesnice leze za zeniu naucily
rohYpnol
Pravdu jsem měl protože jsem psal že to je rámcově 0,5 M což prostě je. Nic jsem neprehlidl, kdyby mi záleželo jestli je to 0,4 nebo 0,5 tak dám jiný odkaz kde to 0,5 bude že.
S cenou střídačů jsem měl pravdu ooet, je to nejdražší komoinenta, baterie pak dle kapacity.
Smolík, Naopak ty zcela pomíjíš podstatu, skouzáváš do posuzování podle velkoobchidnich cen. To je celé.
kesumb
v tvym odkazu jsou tri polozky drazsi nez stridac, dve z nich jsou baterie a treti panely. Takze steidac je vlastne z komponent ten nejlevnejsi. Dalsi polozky jsou montazni material a prace. Pokud chces tvrdit opak neumis cist. Ale pro jistotu pro tebe fve se sklada od nejdrazsiho😒br />
baterie
prace, revize, hodinky
panely
stridac
spojovak, montazni dily, skrine a kabely
instalacni material elektro

je to tedy presne naopak viz tvuj odkaz
rohYpnol
Ne není. Jestli nechápeš že střídač je jeden (v běžné konfiguraci aby jsi mě zase nechytal za slovo), kdežto panelu třeba dvacet a baterií podle kapacity, tak to je smutné. Střídač je nejdražší komponentou přesně jak jsem uvedl :-!
A zase vedeš debatu úplně o hov.... Zcela mimo podstatu věci. 10 kWp = 0,5 M rámcově, 10 let reálné a garantované životnosti FVE, 10 MWh/rok. Tohle je podstata. Rámcově 5 Kč/kWh. S dotací a ideální konfigurací možná 3 Kč... což ekonomický smysluplný provoz EV nezajistí (protože to bude jen letní provoz a v zimě budeš nabíjet za tarif a jar👋podzim převážně taky).
Hendly
Troll stale tapetuje. Zatapetovat kazdy normalni prispevek a nebo pokus o diskuse.
To je cil trollu. Rohypnol to plni dokonale.

Panel ma zivotnost pres 20 let stejne jako vetsina komponent. Cena střídace je jen mala cast celkove ceny uz dnes. Za 15 let az doslouzi bude cena nejspis taky jina.
No a návratnost s EV je velice rychlá.

No ale kdo to vlastne chce aby soukromá osoba neplatila elektrinu, nejezdili s autem do servisu a mela vetsinu “paliva” zdarma?

Prodejci a vyrobci aut kteri vydělávají na servisu to nebudou.
Prodejci paliv, olejů a dilu taky ne.
rohYpnol
Haha. Zase jen umíš plácat co možná bude nebude za 10, 15, 20 let že... ale ono taky bude třeba úplně něco jiného!!!
Třeba větrná turbína, která vyrobí výrazně víc energie než FVE!!! A je pro nás mnohem, mnohem vhodnější!!! To je co?!? Ty gumáku jeden...
kesumb
tak kazdej ma na vyber, prvni skupina to chape a kupuje si fve (kogenerace…). Druha ceka ze za ne nekdo postavi elektrarny a da jim elektriku zadarmo, nechape, ze se tak nikdy nestane. Nechape ze cela jaderka vyrobi kwh po vsech nakladech draz nez nafta a vypravi neco o petidemolici.
kesumb
vybruslit na remizu se snazis pekne, to je ale vsecko. Zbytek je vejs, opakovat to nebudu. Stridac je v celku 10-20% max, baterie polovina, instalace je za 300 max. Navratnost kolem 5-6 let. Zbytek je tvuj hospodskej nazor, realita je co pisu ja.

ani s tou tvoji remizou nemas pravdu, za cenu stridace nekoupis ani nejlevnejsi batterybox co by snesl vykon stridace a to ani v rohu

ses vyargumentovanej, kapituluj!
rohYpnol
Uvedl jsem ti konkrétní fakta. Ty jen uvidíš pro běžného člověka nedosažitelné ceny. A nevím jeti jsi mi odpověděl - jsi podnikatel živnostník že (tipuji)?
kesumb
ty jsem ti rozebral nekolikrat viz vejs. Co je ti po tom cim se zivim, neumis si dat z tvy nabidky polozky se stejnejma parametrama do googlu?
Mikesus
Životnost celku je dán nejslabším článkem, ale jen tehdy, když ho nelze vyměnit. Což zde lze vyměnit vše, takže to co píšeš není pravda.
rohYpnol
Ne. Je to naprostá pravda. Životnost celku je dána nejslabším článkem. To, že životnost lze prodloužit, je jiná debata.
Hendly
Ok, pak konec životnosti auta je ojeti pneumatik, nebo vymena oleje, spojky, tyčky stabilizátoru?
Mikesus
No však jo. Kdyz sjedu sadu pneu, tak přeci vyměním auto. Nebudu kupovat nové pneu, takovej nesmysl, kdyz je dostanu na novém autě 😒]
rohYpnol
Opět demagogie.

Spotřební díl ti nic neříká že???
Střídač je něco jako převodovka pro auto. Bez ní to prostě nepojede. I převodovku můžeš repasovat nebo vyměnit. To je co???

Tohle ti opět nevyšlo 😒] :no:
Hendly
Je tedy zivotnost auta omezena rozbytym dílem?
Převodovkou, snímačem ABS atd?
Nebo je na aute vse spotrebni díl?
rohYpnol
RozbYtým.... ty jsi mi ale Ynteligent 😒] 😒] 😒]
Plánovaná životnost X závada/porucha.... opět nic co???? Raději mlč jen se tu ztrapňuješ!!! Opět dokazuješ že opravdu ale vůbec ničemu nerozumíš!!!
Mikesus
Závada není dána omezenou životnosti daneho dilu, který se porouchal?
rohYpnol
Představ si že ne. Závada/porucha a životnost jsou dvě rozdílné věci. Můžeš s novým autem starým jeden den ujet třeba 10 m a může nastat porucha/projevit se závada. A stejně tak auto 10 let po předpokládané životnosti může fungovat zcela bez závad/poruch. To je co?
Hendly
No a u FVE je to to same.
Mikesus
Což je pak výrobní vada. Ale pokud závada nastane až po delší době, větší porci km, nejedná se o výrobní vadu, ale životnost daného článku.
rohYpnol
Probůh nepiš absolutně nesmyslné věci o kterých nic nevíš :no:
Vada může být výrobní, materiálová, konstrukční atd. atd. a je úplně jedno kdy se projeví a nemá s životností jako takovou ale vůbec nic společného :-!
Fakt se neztrapňuj, o tomhle zbla nic nevíš.
rohYpnol
Spotřební díl ti nic neříká že???
Střídač je něco jako převodovka pro auto. Bez ní to prostě nepojede. I převodovku můžeš repasovat nebo vyměnit. To je co???
Hendly
Takze stridac po 15 letech vyměníš (zřejmě bude v te dobe lepsi a levnejsi) a jedes dal.
A proto je tebou udávána životnost 10 let nesmysl.
rohYpnol
Ne. Je to naopak naprostá pravda. Je to očekávatelná plánovaná životnost zařízení.
Mikesus
A bez kol to pojede?
rohYpnol
Nemáš ještě hloupější dotaz? Ztrapňuješ se :-!
Anonym
ano vyměnit se dá vše, nebo opravit takže lez provozovat i 70-140 let staré věci a nemusíme neustále vyrábět komerční cetky díky kterém se drancují suroviny, přepravují se přes půl světa, staví se nové továrny anebo se za tu dobu 1350 přestaví, takže to vygeneruje emise jako provoz 60 let starého V8 za 350 000 km

Vid Borisove 😄 😄 😄
kesumb
15kWp plus 13 baterek je mas 250tis kc. Navstiv kv elektro, sms elektro apod
rohYpnol
Já jsem nevěděl že velkoobchod mi POSTAVÍ A ZPROVOZNÍ FVE za nákupní cenu materiálu!!! 8-s :no😒br />
Tak tady prosím nešiř nesmysly. Taky vím že režijní náklady v případě, že jsi zhotovitelem sám jsou někde jinde! Ale taky asi nepíšeš že EV když si objednáš díly z Číny tak si doma postavíš za 500t. ... Bavíme se na téma reálná spotřebitelská porzovaci cena vč. montáže snad. :-!
kesumb
kazdej tu knuci jak je co draho ale sehnat si pokrejvace co da panely za tejden na strechu a elektrikare co to za den vydratuje je problem
rohYpnol
Chodíš do autorizovaného servisu v době záruky??

Jsou spotřebitelské ceny tak jak jsem uvedl cca???

Tak tady prosím nepřekrucuj realitu úvahami na téma že když to udělá Toncek z vedlejší vesnice za to že ti vohobluje starou, tak to budeš mít za dáčo :-! :no😒br />
Zvlášť když tu jsou mezi námi eurohujeři :-!
kesumb
posledni auto je hilux a to ma tak drahej servis (diky Koyoto..), ze tam nejezdi a zaruky sem se vzdal. Stejne nikdy nic neuznali (zkusenost s proace)
kesumb
nejsou za pul milionu se bez problemu dostanes na 15-18kWp a baterky kolem 14 a spis to uz bude nekde za 400-450
Anonym
rohYpnol Dnes 12:05
On si to skládá sám, takže se dostane na nižší ceny. Tam už se to může dostávat na úroveň reálné ekonomické smysluplnosti. Ale samozřejmě jen z pohledu jednotlivce, nikoliv z pohledu celé sítě. Kdyby to udělali všechny domácnosti, tak naše síť zkolabuje.
Jinak ČEZ umí vyrobit elektřinu mnohem levněji. Problém je v tom, že ji nakupujeme o dost dráže.
kesumb
uvahy o siti me bavi nejvic, to je zlaty dno debaty o ev a fve!
Stavim poloostrov bez pretoku, kazdou vetsi fve nad 10kWp chce mit distributor moznost odpojit. Je to knuceni cezu a cepsu aby dostal prachy na investice. Kazda trafacka da co z ni jde ven i dovnitr. A to ze to neumej odpojovat kdyz sviti je jejich problem, ze strany fve uz davni nutej k odpojovacum
Anonym
kesumb Dnes 15:08
Jedna věc je kňučení ČEPSu a distributorů (ČEZ, PRE, EON). Pokud by poloostrovní systémy zavedli všichni, tak to ČEPS nemá jak uregulovat z domácíh zdrojů. ČR si v EU narozdíl od Poláků či Němců nevyjednala kapacitní platby pro uhelné elektrárny. Samozřejmě, vždycky jde nakoupit systémové služby v zahraničí, ale jednak je to ještě dražší než už tak drahé systémové služby a za druhé to jde proti konceptu energetické bezpečnosti.
Pro mě je důležitější sociální aspekt, respektive asociální aspekt. Systémové služby nebo platba za distribuci jsou rozpočítávána na kWh. To je v podstatě transfér peněz k kapes méně majetných, kteří si FVE a poloostrovní systémy nemůžou dovolit nebo bydlí v paneláku, na pokrytí nepřímých nákladů těch, co si to mohou dovolit, což jsou firmy a majetnější vlastníci rodinných domů. Prostě "Jánošík naruby". Kór, když jsou k tomu ještě dotace. Samozřejmě, že jsem tátovi pomohl zařídit dotaci na FVE ohřev vody, stálo ho to ve výsledku přesně 1 Kč. Ale on by si to klidně mohl dovolit z vlastních peněz, jsou mnohem chudší důchodci než on.
Tím chci říct, že systémové služby a platba za distribuci by se měly rozpočítávat nejen na kWh, ale i na rezervovaný příkon, nebo na jistič.
kesumb
pokud by vetsina mela poloostrov jako ja (tedy bez pretoku) a s rezervou na minimalne dva dny, tak klesnou spicky v siti a stejne tak maximalni odbery. Naopak pujde sit ridit aktualne cenama. Krom toho stavajici reseni od eu je stejne neudrzitelny z pohledu hlavne vytapeni. Takze v zime stejne zustane uhli/plyn. Ale bavime se o par mesicich v roce
Hendly
V tome je naprosto přirozená kogenerace.

Jenze to vse co popisuje snižuje tisk uhelnych baranu.
Takze par míčů za negativni medialni kampaň se vyplatí.
kesumb
bez s tou uvahou o kogeneraci jeste dal..

dnesni plynova kogenerace da na lpg (dani na vytapeni) kWhe za 6kc plus odpi stroje. Teplo ti zustane zadarmo. Elektricka ucinnost tedomu je kolem 33% We, temer vsecko ostatni teplo. Takze energeticky se vyplati a to i v zime palit naftu/plyn v kogeneraci a elektriku davat do auta. Protoze i kdyby se nahodou dostalo auto v celkovy ucinnosti na stejny procenta (cemuz neverim), tak ztrata nabijeni ev bude do 10%. Jenze z kogenerace zustane dycky 60+% tepla. Problem domaci kogenerace je co s teplem, neni realny ho v zime uptrebit. A kdyz tuhle uvahu dotahnes do detailu pochopis proc plynovy kogenerace eu tlaci. Coz ale arese s lojzou po 8 pivech nemuzou pochopit
Hendly
Amen.
Anonym
Hendly Dnes 17:01

Ano, kogenerace je přirozená. Jenže problém je, že většina kogenerace je u nás v uhlí, nejvyjednali jsme si v EU kapacitní platby, podporu tepláren apod. Skoro všude okolo nás, kde je uhlí důležitý zdroj, už uhlobarony dotují a je logické, že naši uhlobaroni chtějí to samé.
Hendly
Kolik ze byl zisk energetických firem Tykace a Kretinskeho. Toho samého co vlastni auto.cz
Anonym
Uhelná eletrárna je zařízení, které je nezávislé na výkyvech počasí a stabilně dodává eletrickou energii do sítě 365 dní v roce.

Což se nedá říst o neostalinistických fantasmagorický Občasných Zdrojích Energie, vid Lysenkisto 😄
Anonym
kesumb Dnes 16:58
Samozřejmě, bez přetoků je to pro síť daleko výhodnější. Ale pořád zbývá nutnost zajistit dostatek výkonu na zimu. My jsme si už teď sami podřezali větev tím, že jako nejprůmyslovější země Evropy máme nejdražší elektriku pro firmy. Pokud budeme závislí na dovozu elektřiny a systémových služeb z Německa, tak půjde konkurenceshopnost ještě více dolů.
Hendly
A proto potřebujeme rychly rozvoj systémových služeb, bateriových ulozist a sobestacnych domu atd.
Misto toho se vse brzdi aby si parta uhelnych baronů nahrabalo.

Stejne tak automotiv, ekonomika je na to závislá a tady se dela vse proti investicím do budoucna.

Znova. Opravdu veris tomu ze baterie za 10 let nebudou lepsi a levnejsi?
Jaky asi vude zajem o spalovaky, za jakou cenu a s jakou přidanou hodnotou.

O tomto jediném to je.
Kdyz to tu ovládnou Turkove, Babis a Okamura kteri hlasaji presne to co Rohypnol a spol je to konec a nikdo uz zde investovat nebude.
rohYpnol
Ne ty kedlubno. Potřebujeme DOSTUPNÉ BYDLENÍ. Což je zcela v protikladu těch zelených nesmyslů, které nikdo s běžným příjmem nezaplatí.
rohYpnol
Nelži!
Já žádnému rozvoji nebráním a pokud baterie zlevní na polovinu nebo desetinu budu jedině rád.

Potíž je v tom že se to nestane. Potíž je v tom, že baterie zvyšují dramaticky naší závislost na Číně!!

Jestli EV bude za 10 let lepším řešením než spalovák nemám s tím sebemenší problém. Ale nelze, NELZE poroučet pokroku politickými zelenými a utopistickými sny!!!

Dával někdo dotace na spalovací motory v roce 1920? 1930? 1940??? Zakazoval někdo koněspřežky nebo dřevoplyn??? NE!!! A přesto došlo k přirozenému rozvoji a rozšíření spalovacího motoru. Protože lidi a trh si řekne, co je nejlepší a co má či nemá smysl!!!

A ne že o tom rozhodne eurobruselská socialistická zelená sebranka bez špetky technického vzdělání a přehledu!

O tomhle jediném to je! EU a EK totiž vůbec nejde ani o ekologii, ani o emise. Mimochodem, trh s emisnimi povolenkami ovládla Čína, opět bravurní fail celé EU a EK!!! Opět jen zvýšení závislosti na Číně!!!

Jim jde jen o moc a vliv. Prostě budou neustále jen nařizovat, omezovat, zakazovat, přiřazovat. To je celé. Koneckonců EV ještě ani neprotlačili a už je ti stejní začínají očerňovat, že vlastně nejsou tak eko jak ještě před rokem dvěma říkali!!! Úplně stejně jako před patnácti lety diesely!!! Tehdy to bylo nejlepší a eko!!! 1.4 hdi i do P206!!!

Jen hlupák toto nevidí!!!
Hendly
Čínské znacky maji doma významnou financni a legislativní podporu.
Ty chces, aby evropsky automotiv proti tomu trzne bojoval bez podpory.
Kam to asi povede?
rohYpnol
Kdyby EU nevytvářela právě FVE, bateriemi, EV a dalšími kroky závislost na Číně, tak to máš vyřešené ze dne na den clem. To je co??? Jenže tím, že vytvořili závislost, tak právě to vede EU automotive do pasti!!!
Hendly
Tak ty myslis, ze FVE a baterie jsou jedine vzájemně obchody EU x Cina?
Jinak chranit se pred lepsi technologii clem je cesta do pekel.
rohYpnol
I ty hlupáčku, lituji tě že jsi dospěl k takovému závěru 😒]
Horký Rom
@Hendley

Absolutně souhlasím s Tebou: Trh ocekává, že do pěti let znacky Ford, GM, Hyundai, KIA, Nissan trh v Číně zcela opustí. Volkswagen (historicky první zahraniční automobilka v Číně) bojuje a jde cestou partnerství s místními firmami. Tesla je zatím v klidu, 52% globálne prodaných Tesel se vyrábí v Číně ale jednoho dne ji taky vyzenou. Kapitalismus.
rohYpnol
Komické, že ve zlé nescobodné Číně poukazuješ na kapitalismus, zatímco ve svobodné EU vládne tuhý zelený utopický socialismus 😒]
Horký Rom
Nezajímáš mě, prázdnoto.
Anonym
Hendly 11. 5. 2024 17:55
"A proto potřebujeme rychly rozvoj systémových služeb, bateriových ulozist a sobestacnych domu atd."
V principu asi ano, teď už jiná cesta není, když nemáme a nebudeme mít dostatek jaderných elektráren. Otázka však je, kdo to všechno zaplatí?

Znova odpovídám, že věřím, že baterie (a nejen ty) budou za 10 let lepší a levnější.
Ale zdá se mi, že předpokládáš, že až nastane ta tvá toužebně očekáváná cenová parita (já tomu nevěřím, ale OK, hypoteticky předpokládejme, že do 10 let nastane), že všichni budou kupovat BEV. To není správný předpoklad.
U luxusních či sportovních aut už ta parita koncové ceny nastala (pominu nyní fakt, že je dána přerozdělovacím mechanismem CO2 flotilových emisí a nákladové parity se ani u těchto aut stále nedosáhlo).
Konkrétní příklad je třeba BMW řady 4, kde je srovnatelné BEV dokonce levnější než ICE! Přesto se ICE prodává více. Za letošní rok prodáno 68 ICE a 37 BEV. Což vychází na 1/3 prodejů BEV, což je i můj odhad přirozené poptávky po BEV, pokud by se za ně nemuselo připlácet a pokud by o nákupu aut rozhodovali ti, co v nich jezdí (což v praxi není).
Hendly
Porovnani BMW vychazi nesmyslne protoze si davas nesmyslný vstup.
Zakaznik se nerozhodují jestli BMW 4 spalovaci nebo EV. Rozhoduje se jake EV koupit.

Podílem elektriny z jádra jsme celosvětové jedni z nejlepších. A k cenu to je? Energie se vyhazuje oknem viz ohřev vody s HDO..
Anonym
"Zakaznik se nerozhodují jestli BMW 4 spalovaci nebo EV. Rozhoduje se jake EV koupit."
Naprostý souhlas, lépe bych svůj argument neformuloval.
Hendly
Tak to ale nechapu proc ted pises opak nez jsi psal driv?
rohYpnol
Nelži!!! Naopak BMW je naprosto ideální a zářný příklad svobodné volby!!!
Trofim Lysenko
Hendly
A tak je to s trolly.
Porovnavat prodeje BMW4 ICE a BEV nemuszes dostat spravne vysledky.
rohYpnol
Jistě. Protože právě zde má člověk svobodnou volbu že? Takže to nemůžou a nesmí být správné výsledky!!!

Tak už si to připusť, že jsi jen hloupá věřící ovce. Stejně to už víme všichni 😒]
Hendly
Profesionální troll se pozná mimo jineho, ze nema pevné nazory a svuj postoj neustale meni.
Stejne jako ted troll pod nickem Rohypnol
Sice jeste pred par hodinama jeste tvrdil jak si nemuze koupit co chce tak ted tvrdi opak.

Samozrejme, ze nelze z prodejních vysledku BMW4 ICE vs EV delat pomer.
Zakaznik neváhá mezi ICE a EV, ale mezi BMW EV a jinou značkou EV.
rohYpnol
Profesionální hňup se pozná podle toho, že nerozeznání mezi obecným tvrzením a konkrétním tvrzením.

Navíc tvrdím, že si nemůžu koupit co chci protože nabídky jsou omezovány kvůli CO2 šikaně a ne primárně kvůli nemožnosti výběru mezi EV a ICE. Důvodem proč vypadlo Berlingo ICE nebyl příchod Berlinga EV, ale emisní šikana ICE.
Mikesus
Stačí to otočit, že nám všem nutí ICE a ne EV, hodit stejné pofiderni argumenty, a je to najednou celé zamotane. Samozřejmě že nám ani EV ani ICE nikdo nenutí.
Anonym
😄 😄 😄 😄 😄 😄 😄

říká se tomu UCELOVA MANIPULACE vid LOJZO
rohYpnol
Myšlenka dobrá ale vůbec ti nevyšla. Věci nefungují že je převrátíš naruby bez souvislostí. Když něco spadne a rozbije se to tak neplatí že když to nespadne tak se to nerozbije. Protože jsou další možnosti jak se to může rozbít. Například.
EV nám nutí protože vyrábějí EV, a přestávají vyrábět ICE, protože na EV dávají dotace, a nutí nám je protože ICE uměle prodražují, znevýhodňují.
Anonym
bateriová úložiště co uloží energii vyrobenou v říjnu a použitelnou v únoru nejsou na trhu a mezi roky 2050-2170 rozhdoně nebudou

TROLLE!!!!
kesumb
opet nemas pravdu, ja se svoji naprosto nesmyslnou spotrebou elektriny si muzu koupit battery box co by utahl celej muj dum tri mesice v kuse kdyby nesvitilo ani hodinu koupit uz dneska. Pro tvoji predstavu ma velikost malyho lodniho kontejneru. Cena dnes cca 10mil. kc. Smysl zadnej, ale technicky to jde uz dneska. Bud opatrnej s tvrzenim.
Apropo by mi s nejvetsi pravdepodobnosti stacila tretina, tzn 2x2,5x2,5m s cenou 3mil.kc. Coz je dneska cena peknyho nerezovyho bazenu 10x4m.

Pouzivej to co mas na krku nebo aspon google nez se zacnes hadat
Anonym
a taky si za 3 miliardy může koupit polvoucí jadernou elektránu a postavit si jí u rybníku vid 😄 😄 😄 😄 😄 😄 😄
Anonym
Uděláme vše co bude v našich silách aby to tu Turkové a všichni co maj zdravý rozum ovládli a zabránili sme převzetí moci partou neostalinistých šílenců
Hendly
Ano, Vy strana, sluzebnici ruska a kolaboranti.
Protoze Turek, Okamura atd jsou proste ruska 5. kolona.
Anonym
Jasně, Turek je klasickej agent FSB

😄 😄 😄 😄 😄 😄

Už to nehul, leze ti to na mozek a hodně silně
Hendly
Ne, neni agent. Je to jen populisticky politik využívající hlouposti lidi ktery podporuje záměry ruska protoze ma rad penize.
Takovej prodavač hrncu důchodcům, jen to nebyl hrnec.
Anonym
Všichni kdou jsou proti EV a GreenDealu jsou hlupáci a všichni kdo sou pro sou géniové

Fakt se tu neskutečně bavím, hloupější propagandu nedělal aní Pepík Gééééébls 😄 😄 😄
Anonym
https😐/iuhli.cz/…-evropskou-unii/

Jestliže se však do emisí spáleného zemního plynu započítají i ty vzniklé při těžbě a přepravě, budou plynaři potřebovat stejně povolenek, jako uhlaři. Čímž se zemní plyn dostane do stejné pozice jako uhlí. Tedy bude velmi rychle na hraně rentability. Vzhledem k tomu, že unie chce v budoucnu povolenky stahovat z trhu rychleji (reforma provedená pod taktovkou české vlády), bude i rychleji stoupat jejich cena.

Což bude mít jen tři možná vyústění: zavření paroplynových zdrojů (a tepláren), dotování jejich uměle zdraženého provozu, likvidaci emisních povolenek. Třetí možnost je pro současné vedení unie a pro progresivisty vůbec, zcela nepředstavitelné. Zavření paroplynových zdrojů, bude pro státy nepřijatelné, protože po uhlí je plyn jediným velkokapacitním a zároveň řiditelným zdrojem a ani v teplárenství nebude mít zřejmě za pár let uhelnou alternativu. Takže zbude možnost číslo dvě. Vlády, které souhlasí s umělým zvýšením nákladů paroplynových zdrojů skrze emisní povolenky, budou jejich výrobu dotovat. Což ovšem nesníží cenu elektřiny pro lidi a firmy.

Výsledkem tak bude definitivní rána do vazu energetice v prostoru unie. To pošle na kolena průmysl a s ním životní úroveň lidí. Planetární množství skleníkových emisí – proklamovaný to důvod celé operace – přitom dále poroste, jako je tomu dosud. Vedoucí úloze EU v boji proti klimatické změně navzdory.

čína už se těší 😄 😄 😄
Anonym
Zelená politika = jenom samej podvod

https😐/www.epochtimes.cz/…plotnich-stanic/
Anonym
kesumb
ono to nebude tak horky jak to vypada, uhli je dost a technologie na to aby bezela 3 mesice v roce taky.

A navic je to pro prumysl hozens rukavice, jestli se vyplati Nemecku tapetovat fve panelama, vyplati se to i Panadolovi. Jestli se Sevenum a dalsim vyplati plynovy kogenerace, vyplati se to i sklarne. A co je idealnejsiho nez investovat penize svy firmy do ni. A urcite to bude efektivnejsi nez kdyz bude stat prostrednictvim Cezu stavet jaderku
rohYpnol
Ano. Takže kdyby stát a tahle vláda za něco stála, tak peníze směřuje na budování zdrojů dostupné elektrické energie a zajistí, aby se ta cena dostala ke koncovému spotřebiteli. Stát dělá pravý opak.
kesumb
prave naopak, nejlepsi je nedelat ted nic
kesumb
to je jednoduchy u me jsou celkovy naklady na to co jsem napsal cca 4 az 5 let spotreby domu
Anonym
kesumb Dnes 14:05

To je sice jednoduché, ale nic to neříká.

Tak pojďme počítat. Budu vycházet z původního příspěvku.
"35kWp, 130kWh baterie, stridace na 10kW na fazi a k tomu malinkatou vodu"
Podle těch dalších informací, co jsi dal, budou panely za cca 120 tisíc Kč, články do baterie za 450 tisíc Kč, k tomu bojler, střídače, kabeláž, řízení, stavební úpravy apod ... takže to bude skoro 1 milion Kč se vším všudy. To opravdu spotřebuješ elektřinu za 200 tisíc ročně?
kesumb
neni to tak ruzovy, mam stridace zdvojeny kvuli lepsi funkci, baterie byly realne drazsi. Spotrebuju minimalne 30MWh a to tim netopim
ryccardo
Ve Fordu si prave uvedomili ze se nezmenil a hned tak menit ani nebude a tudiz EV only budoucnost rusi. 😁
Anonym
Benzín stojí 37,50 a nadále zlevnuje, nafta 34,50 a nadále zlevnuje.
Za 40 je N98 u ONO, nesmíš tan kovat u kartelu Borisove 😄 😄 😄
Petr_Basa
Jestli doma platíte za elektřinu 13 až 18 Kč/kWh, měl byste změnit poskytovatele.
lyon667
I kdyby byla baterka zadarmo, pořád jde o nesmyslný způsob doplňování a skladování energie a nikdy to nebude masově použitelné v praxi.
Hendly
A duvod a argument pro tvuj nazor?
kesumb
vole to rikal Lojza v hospode, podporenej 8 kouskama a nazorem 75 letyho odbornika na plyn (energetiku, spalovaci motory …)
rohYpnol
....kdo by to byl čekal... Pozdě, ale přece :yes:
PowerHouse
V EU rozhoduje Německo
a tam jsou produje EV tragické, kolem 10%.

Nikdo ale neví, jaké budou ceny EV. Mohou významně klesnout a nemusí.

I když ID.3 poklesne na 30 000€, tak zde budou mnozí psát, že EV zdražují.
Při cenách baterek 55€/kWh není ID.3 za 30 000 problém, zejména když baterky tvoří 33% ceny auta.
rohYpnol
Ceny EV výrazně neklesnou. I VAG má navíc v plánu dosáhnout pouze 50% vlastních baterií, zbylých 50% pak Catl, příp. Korea.
Takže EV
1) =zvýšení závislosti na Číně (o co je lepší než Rusko... jen je dál...).
2) =Číňan vždy bude mít náskok, vyrobí to levněji, tj. zlevnění EV evropských značek bude znamenat zlevnění Čínských EV. Tj. časem se opravdu může stát, že čínské EV u nás bude levnější než evropský ICE/HEV/PHEV a to opět znamená průšvih pro evropskou automotive.
3) je to smutné, ale jedinou budoucnosti evropské automotive je stát se součástí čínské automotive :-!
Varianta č.2 - eurovolby vymetou eurohujery z Bruselu, změní se složení komise a urychleně se vrátíme k racionálním řešením, spalovákům, příp. hybridům a necháme konkurenci a inženýry ve vývoji, aby hledali nejlepší cestu pro budoucnost :-!
Hendly
Nesmysl co hlasaji populisti a ty to hlasas nestálé dokola dal.
Baterie se stale zlepšující jejich cena klesa. Bud do toho vlaku automotiv evropy naskočí a nebo skončí.

Kdo bude kupovat drahe auto s drahym servisem a drahym provozem?
Plus samozrejme bude u EV dalsi bonus v podobe moznosti připojovat baterii EV k siti atd…
rohYpnol
Zase lžeš.
Honda třeba směřuje k vodíku
DonVito
😁 😁

https😐/www.motortrend.com/…st-drive-review/

We don’t yet know what the lease cost will be, but if it’s anything less than five figures—and we’re not including cents—it’s likely Honda is losing a lot of money on each one. The CR-V e:FCEV is an e😜eriment, not necessarily a viable vehicle, and that makes it more of a detour than an on-ramp to the future.
😉
Johnn
Auta na vodík si můžeš dávno koupit od Toyoty, nebo Hyundai.Honda ho také se snaží tlačit.. Jenže není nějak zájem, prodeje jim u toho mála klesají. Jo a samé evropské firrmy..
Ty trochu zaspaly, Hev, Phev měli nabízet před 15-20 lety.
Renoo
No a já mám HEV a rozhodně bych neměnil za BEV. Vyzkoušel jsem si na týden TMY a fakt nechápu, co někoho vede k tomu, aby si to koupil. Hlučné, umlácené, na dálnici jsem musel nabíjet v Humpolci, protože cestuji netachometrovou "130" a to si vzala kolem 225 Wh/km. A nemáme nervy dojet někam s 8 % baterie, tak jsem dobíjel. A to byla TMY, která je údajně efektivní.
Katikakus
Nejenom Honda. BMW, H/K, Toyota a přibývají další. V nákladní dopravě je toho ještě Miguel víc.
ericn
Tvl cena iD.3 klesne na 30tis eur? A kdy? V té, co jsem měl půjčenou na celý minulý víkend já, byla cena 1,443mil Kč čili cca 58tis eur a žádný luxus to teda nebyl 😉
DonVito
Argumentovat cenikem VW...

Vis co za stejnou cenu dostanes od Tesly?
😉

A od BMW?
ericn
To byla skutečná prodejní cena toho auta, jako předváděčka už s 9300km spadla níže. Najdi si to a nepruď tady 😉
DonVito
Ja s EV jezdim. Znam ceny EV.

A hlavne znam ceny nabijeni. 😉

Nevybiram si ty nejvyssi. 😁
ericn
Evidentně neznáš 😉
DonVito
😁 😁 😁
Anonym
😄 😄 😄 😄 😄
HAHAHA
Katikakus
...,že by konečně mohl začít vítězit zdravý rozum nad stupidní ideologií. Jen houšť...
Renoo
Ford to má jednoduché v tom, že v USA jsou zavedený cla na čínské křápy. My si tu hřejeme hada na srdci a i na čínské křápy se rozdávají dotace. Takže pro evropské automobilky takové rozhodnutí bude mnohem obtížnější. Reálné by bylo jedině v případě cla, ale na to nemaj zdejší *** koule.
3_diamanty
IQ valceka na cesto aby si niekto odpinkal uspesne auta ako fiesta focus a mondeo a potom sa cudoval ze aha... ved bez nich houno preda(va)me ... gratulacia fordu k sikovnym ludom akych tam vo vedeni maju ... este ze ich maju ze jo.. kdeze by bez nich bol ... mozno kdesi tesne za uspesnym vw... ale to by uz nebol moc in .. ani hypermoderny ci exkluzivny ... hmm vsetko jasne... navyse ukol znel jasne...
xxc
Ako moze ford zistovat zaujem, ked ponuka u nas iba ten Mustang, ktory je relativne drahy a nezaujimavy a E😜lorer vraj pride na konci roka 2024. O co ma mat akoze zakaznik zaujem? Keby nieco normalne ponukali a nepredavalo sa to, tak dobre, prehodnotia situaciu, ale takto?
Ozzman
Nejvíc se prodává Kuga a ta je i Evropsky v TOP 10 jako model
xxc
Ved v pohode, ale keby zobrali meb platformu, dali tam vlastne baterky, urobili z toho KITTA, predavali to lacno a zrazu by mala Kuga problem. Potom by sef mohol po rokoch rozpravat, ze ludia chceli lacnejsie spalovacie auta a oni im predavali noveho clena rodiny 😄
Johnn
V kterým vesmíru je Kuga v evropské TOP10? Za loňský rok byla 26, https😐/www.best-selling-cars.com/…ling-car-models/#… Za letošní rok se mi ji v první desítce také nepodařilo najít.
Ozzman
Moje chyba, to byla tabulka BEV a PHEV
praptak
Mezi SUV?
Johnn
Tak to jo, ok.
Mikesus
V top 10 není. Na 11 místě tuším je puma. Kuga je 26
ericn
Jj pravdu máš, za 2023. V březnu 2024 je Puma No.9, Kuga mimo TOP 25 😉
Ozzman
sorry, to byla nejaka smíšená tabulka BEV a PHEV
Mokrous
Tento týden jsem byl omrknout novou Kugu v Rakousku a čučel jsem jak puk, že ve městečku, kam jezdíme byla krom Golfů a Q3, Q5 a spol., kterých tam je mrak, neskutečná spousta Fordů Kuga. Fakt na každým rohu stála jedna.
Zašli jsme si to osedět do salonu a moc příjemnej posaz to má. Na živo taky vypadá dobře. Měli tam jak ST-Line X, tak i Active-X a oboje fajn.
Jen jsem zvědavej na nový motorizace. Prodejce říkal, že to už je čistě vývoj Fordu bez Toyoty, ale nevím, jestli jen tak nekecal. Snad kecal a zůstane dál nepřímý vstřik a neprůstřelná spolehlivost. Do města a okolí pro ženskou super auto. Přítelkyni se na živo taky líbila a o novým Tiguanu prohlásila, že to je hnus 😁
Já zůstanu věrný zatím Passatu v dehtu. Asi už jsem ho konečně zajel.
Tahle dovolená ještě na zimních gumách (pro jistotu) skončila celkovou spotřebou 4,7/100 ale nejvejš jsme byli jen v 1.080 m.n.m.
Ozzman
Drzim palce, pokud koupis, poreferuj. Ja sem psal, ze pred mesicem jsem ji poptaval (libila se mi v zelene metle)a chtel konfiguraci, nacez me prodejce odkazal, ze mu mam napsat mail a ze nevi kdy auto bude s cekackami cca pul roku. Snazil se me odradit a uspesne - ja jsem rad, ze jsem vzal zas kombi a me SUV😁 Motor je prej vyvoj fordu od zacatku (i ty starsi - resilo se to tu u Fokuse par dni nazpet, mrkni, ja to taky nevedel), ale princip jako toyota a v minulosti si ukazali patenty ci co, tak proto funguje
Renoo
Pro Ford je a vždy Evropa byla minoritním zájmem. Ford rýžuje na amerických monstrech, na kterých je krásná přidaná hodnota a prodává je jako rohlíky na krámě. Ostatně tohle je dojná krává i pro Stellantis. Ram Pickup je třetí nejprodávanější auťák v USA.
Anonym
"Pro Ford je a vždy Evropa byla minoritním zájmem."
Opravdu vždy?
Ještě v 60. letech existoval unikát - dvě autonomní evropské pobočky Fordu se samostatnými modelovými řadami, technikou i motory. Ve střední třídě existovaly britský Ford Cortina s řadovým čtyřválcem pohánějícím zadní kola, nebo německý Ford Taunus s vidlicovým čtyválcem pohánějícím přední kola. Po spojení obou poboček do Ford Europe patřil Ford mezi největší automobilky v Evropě. Například v roce 1990 byl Ford nejprodávanější značkou na evropském trhu,
Petr_Basa
Celý ten titulek článku je překroucený nesmysl. Ford má zatím jediný BEV, a to je Mustang Mach-E. Na základě jednoho, realtivně drahého a nezajímavého modelu se zájem zjišťuje dost těžko. Ale to si pravděpodobně uvědomují i ve Fordu. Druhý BEV E😜lorer Electric se začne vyrábět v srpnu a později mají následovat další modely. Kromě toho věřím, že Ford začíná mluvit o přežití spalováků viceméně proto, že o tom hovoří i evropa, takže Ford se jenom přizpůsobuje. Snad teď budou petrolheadi lépe spát.
Arese
Pozdě, Forde, pozdě. Dílo své zkázy už jsi vlastně dokonal! 😲 :no:
Anonym
Taky si říkám, jak to Fordu pomůže, když zařízl Fiestu, Focus a Mondeo. S Pumou a Kugou může konkurovat menším japonským výrobcům, ale nikoliv evropským automobilkám s plnohodnotným portfoliem.
Mikesus
On obecne ford jede brilantní manažerská rozhodnutí už tak 20 let.
Anonym
To je pravda, nebylo to ze dne na den. Zničit tak silnou značku (z pohledu evropského trhu) nejde během pár let.
Ozzman
Na druhou stranu, Ford za svou existenci už byl párkrát takto v háji a vždy to zvrátil... jen je smutné, že se nepoučili z historie a dělají pořád ty stejné chyby.
ericn
Všechny tři nosně modely si zabili vlastními rozhodnutími 😉 Neposlouchali své zákazníky … Třeba Focus III Combi, jak já jsem se na něj těšil, ale po roce používání jsem se ho zbavil a vrátil se s úlevou k Octavce…
Ozzman
Fokus 3 ? Proč ? Ten byl dobrej, sice proti Oktávce menší, ale jezdil výborně a měl ještě paletu motorů, pravda né všechny byly top spolehlivé, ale jinak to byl ještě klasický zástupce C segmentu. Projel jsem několik motorizací a za mne dobré auto.
ericn
Právě, že byl děsně malý uvnitř, dát do něj 4 člennou rodinu s bagáží byl problém.
Jsem poměrně vysoký (188cm), tj za mnou při pohodlném sezení za tou nesmyslně vystupující palubkou do prostoru vpředu, to znamenalo, že mám kolena toho vzadu v zádech 😒]. A za manželku se nevešla větší sedačka pro 3 leté dítě, pořád jí kopal do přední sedačky. Mělký a malý kufr to dokonal ...
Ozzman
Chapu, ja tenkrat sel do dalsiho Mondea, to se taky zmensilo generacne, ale bylo to akorat 😊
Arese
Nevím, jakou generaci Focusu máš na mysli, ale ta poslední (současná) má podélnou prostornost naopak parádní. Poučili se z katastrofální stísněnosti předchůce. 😄 Problém současného Focusu vidím v jeho designu, který zcela rezignoval na jakoukoliv designérskou kontinuitu s předchozími generacemi a Evropanům nikdy nepadl do oka... 😒 :no:
Ozzman
Problém aktuálního Fokusu je, že se dá koupit jen s R3 1.0 a nebo 1.5 TDCi s žalostnými 85kw. Vlastně jsem nabyl dojmu, že nic jiného do konfigurace už poslat nejde i když RS v něm pořád je.
ericn
Mk3 2010-2018, s tou aktuální generací a jejím vzhledu to mám stejně, nelíbí se mi a hlavně jen 1.0EB mě nemotivuje :no:
Freddka
Trsla ale nemluvi o preziti spalovaku.
Kdo z nich ma teda pravdu?

Protoze Fordu se dari priserne, v evrope uz neprodava v tech spalovacich podstate nic, jen dodavky, zatimco Tesle vyborne a ma nejprodavanejsi auta na svete.

Tak a ted komu ja mam verit. Tomu, komu to jde? Nebo tomu, komu to nejde?
rohYpnol
On někdo dává dotace na spalováky??? Navíc Ford má mizerné prodeje proč? Není to náhodou tím, že zrušil Fiestu? Zrušil Mondeo? Kašle na Focus? Co?
Tak jak asi tak má ty spalováky prodávat?!?
ericn
Tesla výborně? Hmmm 42% meziročního propadu v březnu (v Evropě) u TMY je super? 11% propad u TM3? Já ti nevím 😉
Hendly
Myslis v březnu po tom co v únoru fabrika dva tydny stala?
ericn
A co má být? Na to se statistika neptá 😉 Každá automobilka má něco, Tesle prodeje celkově nejdou. Trh se nasycuje a prodeje stagnují, normální jev... Navíc, to že fabrika stála v únoru se na trzích projeví až později, ne hned měsíc po...
Hendly
Tesla ma dodací lhůty kolem 4 tydnu…
Tesle prodeje jdou, jen ted nestoupaji.
Ty stale chces na zaklade měsíčních odchylek sledovat dlouhodobý trend a to nejde.
ericn
No být to v Evropě o trendu letošního roku, tak TMY vlastně stoupá 😉 I když meziročně brutálně padá... Ale jako vždy má nejsilnější čísla vždy poslední měsíc ve čtvrtletí...
Hendly
Tak dlouhodobe je neco trochu jineho.
Jinak 1Q EV celosvětové +21%, evropa +7%..

Data ale bez záruky. Jestli mas jina cisla budu rad
ericn
Nn koukám jen na Evropská čísla😒br />
https😐/www.best-selling-cars.com/…market-analysis/

I když tam nějaký povídání ke globalu je taky...
xxc
jasne, ze tmy pada, kazdy caka na ten facelift 😄 a kazdy caka, kedy klesnu ceny, lebo su drahe
Hendly
Tesla Y nejprodávanější auto v evrope.

A ted se podivej na ty reci tady….”nikdo to nechce”

A to je auto za milion +
Ozzman
Tak ono je to hodne i tim, ze na to jsou dotace a pobidky a mezi EV ma Tesla jisty monopol, to se jim musi nechat. Realne i v CR na firmu sezenes treba TM3 za 800 tisic a to je zakladni cena O4 s 1.5 Tsi..
Mikesus
Nebo corollu v max výbavě s 2.0hsd. To je pak vidět, že ty EV již nejsou tak drahé.
Ozzman
Corolly to neni cenikovka. Za 800 je bez dph pro firmu, ofce je za 800 pro kazdeho pred slevou.
Mikesus
Pro firmu s DPH. Psal jsi firmu u tesly
Ozzman
Jj, protoze tu cenu znam, u o3 za techto podminek by to bylo taky mene
ericn
No tak zrovna Tesla je aktuálně o jednom modelu TMY, zbytek je stafáž.

Ber to tak, že gró prodejů je Německo a Benelux, aneb jak poznamenala moje kamarádka z Belgie, že do center měst tam už s ICE pomalu nemůžeš :no:

Jinak Tesla jako značka má aktuálně v Evropě až 16 místo… Meziroční propad je 36%….
Ozzman
Letos najíždí dotace na EV v ČR, to bude skok v prodejích Tesly a vytrhávání z kontextu a radosti v diskuzi 😁
rohYpnol
No, on se toho dost chytl Hyundai, takže eKona za 600 je momentální podnikatelský hit.
ericn
No Kona electric není úplně špatná, jezdí i docela pěkně. Jediný s čím mám na Koně problém je design, hlavně přední a zadní světla vytažené do rohů = budou první na ráně na každém parkovišti :no:
Hendly
Jestli půjdou prodeje nejak vyrazne vzhuru tak to ukazuje opet jedine.
Zakaznikum je druh pohonu uplne jedno. Jde hlavne o cenu.
ericn
Víš sám, že to tak není 😉
rohYpnol
Proto taky jsou dotace TAK NEBEZPEČNÉ!!!! Protože uměle vyvolávají poptávku tam, kde reálně neni!!!
Jsi zase objevil 1000x objevené co???
Mikesus
Ja bych se závěry počkal na celý rok, ne jeden měsíc. Stát se může, obzvlášť u Tesly, cokoliv.
ericn
Na nějaké první zhodnocení bude stačit i půlrok. Prázdniny jsou mrtvé a pak bude zajímavý konec roku 😉
W.O. PRSCLEY
Jo už se stalo, masivní propouštění. Ale můžeme si počkat na ještě masivnější propouštění 😄
Elon Musk v žádném případě příliš nezchudne
Kdyby náhodou Tesla byla na krach, on ji před finálem ještě pěkně vytuneluje 😒] 😒] 😒] Už na tom maká, zatím ho klepli přes prsty ale on to prosadí ... 😒]
twistedTSD
Tvůj příspěvek skoro vyznívá, jako by Ford v Evropě v minulém roce nepřekonal Teslu skoro o 200k v prodejích.

A to se bavíme o Fordu, který svůj potenciál totálně zahodil.
W.O. PRSCLEY
Státy budou veškeré volné peníze utrácet za EU podporovanou nelegální migraci, na dotaci elektrozkratů postupně všem státům s výjimkou Norska dojdou peníze.
To platí i pro nás, protože to Rakušan tak dobře zařídil, že budeme miliardy posílat do Bruselu aby ten i nadále mohl podporovat nelegální migraci.
Takže místo😒br /> víc elektrozkratů a méně nelegálních migrantů
budeme mít
víc nelegálních migrantů a méně elektrozkratů

na dotace obojího prostěš nejsou peníze 😒]
rohYpnol
No, já myslím že jako Češi z toho vybruslíme. Z nelegálních migrantů uděláme legální turisty, kteří míří na západ 😒] Takže je posuneme směr západ a nikomu nic platit nebudeme 😒] 😒] Resp. jim tak nějak, nebudeme bránit v turistickém programu jejich eurotripu 😒]
Arese
Opravdu jsi to Forde nečekal?
https😐/www.autoforum.cz/…l-ze-to-nepujde/
https😐/www.autoforum.cz/…la-je-jen-jedna/
Tolik zbytečně vynaloženého úsilí a energie...
https😐/www.autoforum.cz/…nta-gratulujeme/
....a co teprve když by připojil přívěs!
https😐/www.autoforum.cz/…eho-na-tragicky/
Mercesu konečně začíná docházet absurdita hybridizace modelů AMG
...a třešnička na konec
Anonym
jo sázka na špatného koně se většinou nevyplácí, Ford sklízí co zasel, podobně dopadnou další
twistedTSD
To je vždycky překvapení, že se zákazníci nechovají tak, jak jim říkaly grafy. Přitom se mohli zeptat mě a ušetřili by si mrzení za miliardy. :-!