Novinky
Tak stal litr 30 korun, bral jsem 20 čistého a auto zralo 12 na 100. Dnes ceny benzínu nemusím řešit, ale už se mi nikam trmácet nechce.
Tu otazku doufam nemyslel nikdo v redakci vazne... ?
Mimochodem seriozni platky od rana (resp. od noci) informuji o nove X3, kdejaky youtuber uz ma i video z predstaveni, auto si prolezli a osahali... Tipuju spravne ze "nejlepsi jizda na webu", tak, a ted hledam vhodny eufemizmus na "ostrouhala" 😒]
Mimochodem seriozni platky od rana (resp. od noci) informuji o nove X3, kdejaky youtuber uz ma i video z predstaveni, auto si prolezli a osahali... Tipuju spravne ze "nejlepsi jizda na webu", tak, a ted hledam vhodny eufemizmus na "ostrouhala" 😒]
Napriklad autogefuhl. Pisalkovia napriklad uplne odignorovali hadam najlepsi pretek za poslednu dekadu v le mans, ale uz sme si zvykli
No, ty se snad doma nerozhoduješ, kam pojedeš, aby sis natankoval ? 😁 "Sice tu nemaj moře, ale je tu levná nafta děti "
Hele, ono je to absurdní, ale já třeba takhle občas počítal, kde vzít palivo, byly země, kde jsem tankoval nerad (dříve Italie, Francie, dnes je to fuk). Dnes auta mají menší nádrže, tankovat musíš stejně a už mne to tolik netrápí, jako dříve. Když jsem míval Mondeo MK4 a 70l nádrž, tak jsem na to dojel až na Makarskou za levnou naftičku z malé čerpačky, jiní to vylepšili kanystrem a jeli zalevno i zpět.
Nejvíce mne od destinace odradí poplatky jiné, třeba Slovinská dálniční známka a nebo pokuta, když ji nemáš, tak jsem už pár let nebyl v Chorvatsku 😁
I s tou X3 už to asi na jeden zátah na nádrž nedáš k moři 😁
Hele, ono je to absurdní, ale já třeba takhle občas počítal, kde vzít palivo, byly země, kde jsem tankoval nerad (dříve Italie, Francie, dnes je to fuk). Dnes auta mají menší nádrže, tankovat musíš stejně a už mne to tolik netrápí, jako dříve. Když jsem míval Mondeo MK4 a 70l nádrž, tak jsem na to dojel až na Makarskou za levnou naftičku z malé čerpačky, jiní to vylepšili kanystrem a jeli zalevno i zpět.
Nejvíce mne od destinace odradí poplatky jiné, třeba Slovinská dálniční známka a nebo pokuta, když ji nemáš, tak jsem už pár let nebyl v Chorvatsku 😁
I s tou X3 už to asi na jeden zátah na nádrž nedáš k moři 😁
No ze si clovek rozmysli kde bude brat palivo, tomu rozumim, ale rozhodovat se o tom kam pojedu abych na ceste usetril kdyz moc tak jednotky stokorun... uff.
Ad X3, nevime jakou bude mit nadrz, ale pokud alespon 60-62L a s tim, ze treba 20d soucasne vazne umi jezdit i dalnici za 6L tak jak Chorvatsko tak Italie na nadrz nejsou zadne scifi. Italii jsem na nadrz dal i s 30d (66l nadrz, 900km ujeto, plus ukazovalo dojezd jeste dalsich 150km). Takze i dnesni auta to umi, ale pravda, s 70-75l nadrzi by ten svet byl jeste hezci. 😄
Ad X3, nevime jakou bude mit nadrz, ale pokud alespon 60-62L a s tim, ze treba 20d soucasne vazne umi jezdit i dalnici za 6L tak jak Chorvatsko tak Italie na nadrz nejsou zadne scifi. Italii jsem na nadrz dal i s 30d (66l nadrz, 900km ujeto, plus ukazovalo dojezd jeste dalsich 150km). Takze i dnesni auta to umi, ale pravda, s 70-75l nadrzi by ten svet byl jeste hezci. 😄
Však jo, tak nejsi tu první den, aby si nebyl zvyklý na bulvární nadpisy ne? 😁 😁 Prostě to tu musíme brát, že nejsme už na webu odborného internetového magazínu o autech, ale na bulváru s tématem auta a tomu odpovídá i kvalita
To je hezké, 60l je ještě solidní, já na 66l nádrž v dieslu taky dával kolem 1000, ale nedojížděl jsem nikdy do rezervy na dlouhé trase. Letos mne čeká cesta s 45l nádrží, tak to bude asi trochu horší, ale když nebudu blbnout, tak to hlásí dojezd taky kolem 8-9 set. Zrovna velikost nádrží padla za oběť normovanému cyklu měření emisí...sice je to nepřímá oběť, ale za mne naprosto zbytečná.
To je hezké, 60l je ještě solidní, já na 66l nádrž v dieslu taky dával kolem 1000, ale nedojížděl jsem nikdy do rezervy na dlouhé trase. Letos mne čeká cesta s 45l nádrží, tak to bude asi trochu horší, ale když nebudu blbnout, tak to hlásí dojezd taky kolem 8-9 set. Zrovna velikost nádrží padla za oběť normovanému cyklu měření emisí...sice je to nepřímá oběť, ale za mne naprosto zbytečná.
No ono me to BMW taky trosku znernoznuje. Uz se mi nekolikrat stalo, ze mi psalo dojezd jeste 100-120km, du tankovat a natankuju 64,5L. Tak bud tam jsou nekde dalsi 4l v trubkach, anebo je ta nadrz vetsi, anebo je ten dojezd BMW dost hausnumero a jednou me to necha stat na dalnici. Ostatne, nebylo by to poprve, uz jsem tlacil takhle 3er na Autobahnu k nejblizsimu parkovisti, to kdyz jsem na 30km prisel o 60km dojezdu a s dojezdem 19km mi to chciplo. Stara 3er, to bylo radosti tehda (a samozrejme jsem musel mit vedle sebe manzelku 😁 Na taliri to mam do dnes). 😁 😁
No, když to kecá opačně, tak je to fajn, ale tohle... 😒] 😒] Ale tak co čekat od auta, co nemá blinkry 😁 😁
Dělám si srandu, určitě bude něco v trubkách a navíc ty PP vypočítávají dynamikcy podle změny stylu jízdy. Dost možná by ti to začalo padat rychleji, než s reálnými kilometry, tzn za 5 km by ti to třeba popadlo o 10-15km i kdyby si jel dost volně.
Já měl opačný problém, kdysi, v neděli v podvečer v Bavorsku, mladý, nezkušený, taktéž MK4 Mondeo, vyjeli jsme si na výlet s tím, že natankuji pak prostě za pár a zbytek na Žel. Rudě. No jo, jenže po cestě zpět a 30km dojezdu (cca 50km od hranic) všude zavřeno, dokonce jsem jel i par km mimo směr, abych natankoval. Od Zwieslu nahoru do kopce už tam bylo snad ani ne 10km a nad zwieslem hned zasvítila 0 (do kopce se TDCi napilo žejo).... s notně sevřeným zadkem jsem dojel do ČR na první benzínku.. už nikdy více... a představa, že jedu s EVčkem na krev na nabíječku, to fakt nechci 😁
Dělám si srandu, určitě bude něco v trubkách a navíc ty PP vypočítávají dynamikcy podle změny stylu jízdy. Dost možná by ti to začalo padat rychleji, než s reálnými kilometry, tzn za 5 km by ti to třeba popadlo o 10-15km i kdyby si jel dost volně.
Já měl opačný problém, kdysi, v neděli v podvečer v Bavorsku, mladý, nezkušený, taktéž MK4 Mondeo, vyjeli jsme si na výlet s tím, že natankuji pak prostě za pár a zbytek na Žel. Rudě. No jo, jenže po cestě zpět a 30km dojezdu (cca 50km od hranic) všude zavřeno, dokonce jsem jel i par km mimo směr, abych natankoval. Od Zwieslu nahoru do kopce už tam bylo snad ani ne 10km a nad zwieslem hned zasvítila 0 (do kopce se TDCi napilo žejo).... s notně sevřeným zadkem jsem dojel do ČR na první benzínku.. už nikdy více... a představa, že jedu s EVčkem na krev na nabíječku, to fakt nechci 😁
To já jsem už ani moc mladý nebyl a měl jsem hezky polepeno. Netušil jsem, že v Německu jsou benzínky klidně 70-100km od sebe. To jsem jako Čech fakt nepředpokládal, že na tom vyspělém Západě, kor tedy zrovna v Německu.... Oni tam mají totiž všechno trošku divné doteď. Nejvíc platí fax, elektronicky nic moc nejde. Visa a Mastercard jsou tam neznámé pojmy atd atd.
Tak tohle už neplatí, kartou zaplatíš skoro všude, ale benzínky jsou mimo ČR/SK fakt jinak až po takových dálkách, tedy na dálnici, ve městěch bývají i v tom Německu.
Snad neznam DE dalnici kde by benzinky byly takhle daleko od sebe. Na co neni nasinec zvykly je, ze spousta nemeckych "dalnicnich benzinek" jsou "Authohofy" a clovek si musi z dalnice treba 1-2km sjet aby si natankoval. Dtto s kreditkama, to ze maj Nemci zabehnute sve EC karty neznamena, ze clovek nezaplati i kreditkou (resp. je to hodne, hodne raritni).
Nevím jak BMW, ale koncern vždy ukazuje 0 a má v nádrži pořád dost.
Už jsem v životě asi 4x kvůli vlastní blbosti/lenosti/skleróze/nepozornosti jel 20-50km na nulu a dojel. Jak s dieselem, tak s benzínem. Nikdy v životě jsem nezažil, že by mi auto ukazovalo dojezd 0, nebo nedej bože 10, 20, 30 a zdechlo.
A co vím podle německých testů maximálních dojezdů, tak v nádrži je vždycky o dost víc, než se uvádí v technických datech. Superb/Passat bez problémů přes 69 litrů.
Ale je pravda, že ke konci ukazatel dojezdu klesá rychleji. Hlavně polsedních cca 100km to začne padat víc, než je pravda a výrobce tím v podstatě řeší blbouny našeho kalibru, aby nezůstali někde viset a dojeli i s tou nulou k nebližší pumpě.
Už jsem v životě asi 4x kvůli vlastní blbosti/lenosti/skleróze/nepozornosti jel 20-50km na nulu a dojel. Jak s dieselem, tak s benzínem. Nikdy v životě jsem nezažil, že by mi auto ukazovalo dojezd 0, nebo nedej bože 10, 20, 30 a zdechlo.
A co vím podle německých testů maximálních dojezdů, tak v nádrži je vždycky o dost víc, než se uvádí v technických datech. Superb/Passat bez problémů přes 69 litrů.
Ale je pravda, že ke konci ukazatel dojezdu klesá rychleji. Hlavně polsedních cca 100km to začne padat víc, než je pravda a výrobce tím v podstatě řeší blbouny našeho kalibru, aby nezůstali někde viset a dojeli i s tou nulou k nebližší pumpě.
To šetření každé koruny a přepočítávání, ať už jde o nákup potravin nebo dovolenou, je holt náš národní sport. Němci nebo Holanďani takhle nepřemýšlejí.
V roce 2022 jsem na polský benzín dojel až do Chorvatska. Tam tehdy měli celostátně regulovanou cenu benzínu, takže nebylo potřeba hledat malé čerpačky. A zpět jsem na chorvatský benzín dojel domů a pak k polské benzínce na nákup do Biedronky 😁 50litrová nádrž ale byla tak tak, škoda, že u předokolky nešlo připlatit za větší 55L nádrž, kterou má Leon s pohonem 4x4. Reálně jsem oproti ČR/Rakousku/Slovinsku moc neušetřil, bral jsem to prostě jako ten národní sport, abych měl pocit, že jsem něco ušetřil a že jsem sníženou poptávkou tlačil inflaci v ČR dolů 😄
V roce 2022 jsem na polský benzín dojel až do Chorvatska. Tam tehdy měli celostátně regulovanou cenu benzínu, takže nebylo potřeba hledat malé čerpačky. A zpět jsem na chorvatský benzín dojel domů a pak k polské benzínce na nákup do Biedronky 😁 50litrová nádrž ale byla tak tak, škoda, že u předokolky nešlo připlatit za větší 55L nádrž, kterou má Leon s pohonem 4x4. Reálně jsem oproti ČR/Rakousku/Slovinsku moc neušetřil, bral jsem to prostě jako ten národní sport, abych měl pocit, že jsem něco ušetřil a že jsem sníženou poptávkou tlačil inflaci v ČR dolů 😄
Odkud vznikla ta pověra, že snížená poptávka snižuje ceny? To myslím tvrdil ten tupec Marx. Zatím mě 35 let budování rozvinuté kapitalistické společnosti v Česku empiricky přesvědčuje spíše o opaku. Spotřebovali jste málo vody? Zdražíme. Nechcete drahé (předražené a nekvalitní) české potraviny? Ještě víc je zdražíme. Nechcete elektromobily? Budeme prodávat ty ještě dražší. Atd.
No, ono to nebude sportem, jako tím, že pro nás bylo všude na západě strašně draho velkou řadu let. Vždyť proč se o nás říkalo, že jsme paštikáři, že si vozíme řízky, jídlo, neutratíme ani korunu, protože pro nás schnitzl na západě prostě byl 2-3x dražší, než u nás a to si člověk rozmyslí. Dnes je to už mnohem lepší, ale třeba Chorvati to v loňském roce dotáhli cenama zase tam, že to paštikaření se částečně vrátilo.
Němci a Holanďani prostě nemuseli řešit, jestli si daj někde jídlo, koupí zmrku, či zaplatí cokoliv, protože pro ně to bylo +/- stejné, jako u nich doma, mnohdy i levnější.
Inflaci nesníží malá poptávka, ale muže snížit cenu produktu na určitou uroveň. Ale vidíš, taky to máš v sobě 😁
Němci a Holanďani prostě nemuseli řešit, jestli si daj někde jídlo, koupí zmrku, či zaplatí cokoliv, protože pro ně to bylo +/- stejné, jako u nich doma, mnohdy i levnější.
Inflaci nesníží malá poptávka, ale muže snížit cenu produktu na určitou uroveň. Ale vidíš, taky to máš v sobě 😁
V roce 1991 jsem se zdráhal při stipendiu ve Velké Británii dát si hranolky za libru. Ono těch 50 Kčs bylo v té době sakra hodně aby to stálo za to ušetřit. Neboli těsně po revoluci jsme byly cca 10x chudší, než vyspělé západní země.
Po revoluci se myslelo, že za 10 let Rakušany a Němce doženeme. Máme 35 let po revoluci, ale stačí přejít hranici a mzdová i cenová hladina je pořád úplně jinde. A vzhledem k chmurným výhledům naší ekonomiky to nevypadá, že bychom je někdy mohli dohnat. Takže přepočítávat, co si na dovolené můžou dovolit, budou další a další generace.
Tak ale změna je obrovská. Dnes můžu nadávat, že je tam draho, ale to dělali i studenti z Francie když byli na stipendiu ve Velké Británii. Bylo to až tragikomické, když tam nám vyprávěli a nadávali, že je tam stráááášně draho. Vůbec nemělo smysl snažit se jim vysvětlovat, jak moc draho je tam teprve pro nás 😄
Ale že bych si v Rakousku či v Německu připadal jako chudák tak jako v roce 1991 tak to už tedy neplatí.
Ale že bych si v Rakousku či v Německu připadal jako chudák tak jako v roce 1991 tak to už tedy neplatí.
Já třeba nesnáším utrácet zbytečně vysoké ceny z principu ať už mám, nebo nemám dost financí. V Chorvatsku odmítám jíst blafy za draho a s mým citlivým žaludkem si radši vařím sám. Takže nevozím paštiky, ale zajedu si do Lidlu a na apartmánu si uvařím něco dobrýho za normální cenu. Stejně tam není co dělat krom zdechání ve vedru a pálení si kůže. Já plavu dopoledne v klidné vodě a večer ve vlnách. A v mezičase čtu, vařím, spím,... V Rakousku to mám jinak, tam už vím, kde mi uvaří luxusně za 11 EUR na den exclusivní snídaně a 4 chodový večeře a tak se ráno v klidu přežeru, pak lezu po kopcích a večer se zase přežeru. Mám v tom i intermittent fasting a jsem naprosto spokojen. 😁
Proto jsme zacali jezdit do italie, v loni tam restaurace cenove uz byly na urovni CR 😁 A jidlo super
Otázka je, jestli bych tam v pohodě našel klidný místo, kde mám skály a hory a zároveň “soukromé” pláže, kde seš půl dne sám, nebo max. 20 metrů od tebe leží nahá bába, či projede někdo na paddleboardu. Plus dokonale čistá a průzračná voda. Nesnáším totiž lidi, hotelový pláže, narvaný pláže s plastovejma lehátkama a řvoucíma fakanama, cigárama, bordelem atd. My jezdíme jen do oáz klidu.
... udávat evropské ceny v USD ?
Ne, proč? Kdyby si byl redaktor tohoto webu, chceš si to ulehčit, koukneš na nějakej srovnávač, pravděpodobně celosvětovej, kde se uvádí ceny v USD a jen dáš copy + paste.
Tak jasně, odfláknout bych to uměl taky ale samému by se mi to eklovalo. Existuje vůbec nějaká evropská země kde je měnou dolar ?
Oficiálně ne, ale jsem si jist, že na balkáně ti je vezmou 😒]
a ja myslel ze na dovolenou se jezdi za zazitky, odpocinkem, jidlem atd... ze se jezdi za levnym benzinem, to slysim poprve...
Jinak ty rozdíly v cenách už nejsou tak markantní. Bývavlo to lepší, tankoval jsem vždy v Rakousku mimo dálnice, po cestě do Belgie v Lucembursku, v době, kdy byly nejvyšší ceny paliv v ČR, byla nafta levnější v Itálii, než u nás (respektive v SanMarinu, tam beru pravidelně na dovolene) a Balkán naštěstí stejný (taky koukam se nedostalo do tabulky Řecko), potažmo samozřejmě Andora... tam jsem auto rozhoupával, abych tam dostal ještě o litránek navíc 😒] A k tomu levnej tvrdej alkohol... krásná země.
Je zajímavé, jak se ta mapa cen mění a sbližuje, minimálně v těch civilizovaných zemí.
Si za to rád?
Jen počítej. V roce 2000 stál Natural 26,44 a nafta 25,99, teď z května je to 39,55 a 37,83. Průměrná mzda roku 2000 byla - 13 219 korun, v 2023 - 43 120korun.
Takže to jednoduše znamená, že dříve si za prumerny plat koupil 499,9 (508,6) litrů paliva a dnes 1090 (1139) litrů paliva. Takže palivo zlevnilo. A to nemluvím o tom, že v roce 2008 už ten litr stál kolem 30 korun a výplata byla poloviční, co teď...
Ted ještě kolik stál v roce 1990 guláš v hospodě a kolik stálo nájemné, kolik stál pytel cementu atd atd.
Na to se bež zeptat pamětníků.......
U většiny věcí cyhází že je to 10-40x dražší než to bylo, neznam moc lidí co maj 40x větší výplatu jak v roce 1990 😄
Nejvíc základní věci pro život vid, energie a bydlení.
Když zdeědíš po babičce kvartýr nebo domeček, kterej si opravíš díky státní dotaci, tak budeš relativně v klidu, když zdědíš velký kulový tak je super že budeš ajták za 60 měsíčně, ale dáš za nájem bytu v praze 17-28 a k tomu ti přijde ještě nedoplatek 30 tis ročně za energie ala topení, teplá voda, elektřina atd atd
Takže ti z těch 60 hooodně moc zbyde, ročně 7 dovolneých v dubaji dáš a k tomu zánovního medvěda 😄 😄 😄
A když ajták nebudeš a budeš mít 35, tak ti zbyde tak na gothaj s houskou a na výlet na Mácháč.
Anebo být odsouzen bydlet 50 km od Prahy a trávit 3,5 hodiny denně na cestách, takže v postatně novodobý otrok, co stráví prací a dopravou za prací a sháněním obživy 14 hodiny denně a pak jde akorát tak spát.
30% lidí počítá před výplatou koruny a sotva vyjde, ale je tu mega blahobyt. jasná věc, státní dluh roste, pořád vyšší daně, poplatky, všechno zdražuje, za 1000 kč v obchode máš sotva pokryté dno košíku atd atd
Ted sem volal s borcem co opravuje autorádia, dělá upgrade sw atd a za 3 hodiny práce chce 8 tis kč.
Lidovka, je to hrozně levno 😄 😄 😄
A ty masivní západní ivestice do čekého průmyslu a vědy , vůbec neodtékaj stovky miliard do zahraniční 😄 😄 😄 😄
Myslíš, že život v Moskvě či Petrohradu je levny a muže si ho dovolit někdo s prumernym platem ve vší parádě, kterou by si přál? 😁 Tohle neni nikde na světě.. tam je to ještě markantnější ten rozdíl, kolik znáš rusů ? a lidí, co tam žijí ? Já znám....
volně přeloženo být největší socka co si zahraje na to že má jednou ročně na dovču, když rádně uškudlí.
nebo třetí možnost, dělat měsíčně 400 hodin a nahnat výplatu přesčasy , víkendy nebo prostě druhou a třetí prací, jako to dělá řada čechů.
Má to výhodu, nemusíš si platit důchodové spoření, nebudeš ho potřebovat, 90% lidí co dělaj 3 práce a když přijdou domů únavou padnou do pelechu se důchodvého věku nedožije.
Ted co smaoživitelky a samoživitelé, lidi jedoucí ve švarcu ve stylu ofiko za minimálku, bokem 10 načerno atd atd
V tom sou další statisíce lidí co když se náhodou dožijí důchodu, půjdou skočit z mostu, protože nic nedostanou a šetřit nemaj z čeho 😄 Stres, únava, nevyspalost, vyčerpání a přepíná sil, nekvalitní žrdálo totiž ročně zabije 300 MILIONKRAT víc lidí než Mikešovy dieslový vejfu(c)ky. Smůůůla co.
Ještě se to dá lepit když je velká rodina co není rozhádaná a skládaj se na rodinnej rozpočet 4-5 lidí s pravidelným příjmem, kde je 1-2 se to lepí dost špatně a vzhledem k tomu že přibývá singles lidí i osamělých důchodců se to bude týkat čím dál víc lidí.
Je škoda že se pohybuješ ve špatný sociální bublině, měl bys někdy zavítat mezi obyčejný lidi a něco si dát vyprávět
No a víš jakou mám největší skupinu lidí kolem sebe ? Ty, co mají pruměrné i nadpruměrné výplaty, kupují si všemožné věci, hlavně auta, dovolené, večeře, výlety, oblečení a pak si stěžují, že mají málo peněz a pujcuji si na to... naštěstí nečekají, že jim vláda něco dá, alespoń né ti z mé soc. bubliny.
Nejhlasitější ale jsi ty, který má několik aut a pořád brečíš, jak jsme na tom špatě 😁 V čem je problém, v systému, nebo v lidech ? Je nekde v ústavě, že každý má právo na jednoduchý život plný přebytku, materialnich veci, aut a dovolenych ?
A tuhle vyjedenou, chudou republiku ještě dorazí EU s emisníma povolenkama, drahjema energie, lidvidací průmyslu a emsiními cly na zboží z banánovcýh zemí, kde tohle všechno z prádzných kapes lidí bude vytahovat další a další prostředky, které už tam ovšem nejsou. 😄
Já mam auta jako koníček, tak dávám peníze do aut místo do dovolený do Austrálie.
Kdyby létal 2x ročně na 14 dnů exotický dovolený typu Seychelly nebo Brazílie a chodil na večeři za 1500, tak nemam ani na autíčko od Matchboxu.
Ale protože mi stačí jít na oběd do Restaurace v Globusu a na výlet jet do Krkonoš, tak můžu jezdit autem.
A to ještě neplatím těch 20-30 tis měsčíčně za nájem nebo hypotéku jako ostatní, to kdybych platil tak nemam ani na ten Globus a dávám si rohlík ze sádlem a k tomu čisotu vodu a jezdím na kole 😄
Stačí na to mít koule a mít to jako koníček. Mě vždycky přijdou úsměvný ty závistivý lidi a kecy typu "až budu jednou velkej tak si to taky koupím" a pak ti o nich dobré duše poví, že byli těch 14 dnů s celou rodinou na Novém Zélandu.
jejich boj, tak tam tam nejezdí daj dohroamdy rodinné úspory, koupí si Rollsku a můžou jezdit po srazech místo Zélandu za 220.
Dva Zélandy, Rollska doma.
Každýho věc ne.
Někdo to dá za exotiku, někdo proběndí z ***ma, někdo prožere, prochlast a prohulí, někdo prosází ročně kilo pade, někdo to dá do hadrů a botiček, někdo sbírá nevím co a má v tom jmění, někdo to projezdí po wellness a výletech, někomu to probendí manželka a milenka nebo ho o to oškubaly 2 ex, narve to do dětí co chodí na prestižní jazykovku a na 5 kroužků - každýho věc.
A ještě poslední poznámka - nejvíc mě baví lidi co mě přesvědčují jak se máme dobře a že jak sou oni spokojený a maj všechno na co pomyslí a pak dávaj fotky starý ratejny s opadanou fasádou, na dvorku rozpadlej beton a bahno a parkuje jim tam 20 let stará kára co objela zeměkouli.
To je prosperita jako v Monaku.
Kdyby mě to psal někdo kdo má na dvoře nový Maserati, sluní se u krytýho bazénu s protiproudem na lehátku v jedný ruce doutník v druhý sklenu 20 letýho konaku, tak by to mělo aspon úroven.
Ale mluvit o blahobytu když bydlím v nach*aný ruině co stála před 10 lety 1,5 mega, na dvorku mít sle***nce a rozpadlou káru za 60 - tak to se jenom směju 😄
Já si blahobyt představuju trošku jinak, Sorry 😄
To mě může o Blahobytu přesvědčovat i Filipínec co bydlí v boudě z vlnitýho plechu a libovat si že nemusí topit, vody má co hrdlo ráčí, když přijdu monzumák a rejži že si vypěstuje na zahrádce za boudou.
Ve světlo toho je ale trošku křečovitý psát tu nějaký plky o záchodech. Onov perfmarostu na sibiři se blbě staví kanalizace nebo se asi dost blbě investuje městečka, kde žilo v roce 1988 45 000 lidí a dneska jich je tam 3700 😄
Takový sou překvapivě i v USA, zajed si do Rust beltu a pošli pak fotky jak to tam šlape.
https😐/allthatsinteresting.com/rust-belt
Nebo do itálie, portugalska a španělska, kde vesnici bydlí 15 lidí, zatímco v roce 72 jich tam bydelo 5800 😄
Tvuj problém je, že ty bereš, že standart je to Maserati a vila v karibiku, ale to neni, jen ti to cpou sociální sítě.
Jako Standard beru normální barák nebo byt ve slušném stavu, na dvorku něco ve stylu oktávky do 5 let stáří a to že nepočítám 2.7. jestli vydržím s 2500 kč do 7.7. kdy je výplata.
Všechno ostatní je pod standardem, včetně té nachcané ratejny, která potřebuje investice v řádu 1,5 mega včetně plotu a zahrady aby z toho byl barák co za něco stojí. teplou vodu může mít pomalu i filipínec, kámoš má na chatě ohřívač vody na plyn, pohání to normálně z bomby na propan butan a stálo ho to na Aliku asi 7 litrů, funguje už mu to 2 roky. Nemá zavednou vodu do chaty, nemá elektřinu (jen soláry a eletrocentrály) ale má teplou vodu a dokonce i klimatizaci.
Takže tohle dneska můžeš mít i někde v Mongolsku, otázka 50 tis kč.
Tohle není žádnej komfort, to sou bežný prvky, že to nemá někdo v Burkina Faso je mi líto, ale to není civilizovaný svět ala Evropa, USA apod.
Rozplývat se v roce 2024 že v zimě nezmrznu, teče mi voda a splachuje mi záchod je návrat do roku 1982 kdy se lidi radovali že se konečně zmohli na vybetováná žumpy a že místo do kadiboudy už budou moc chodit na splachovací WC.
To si zaspal dobu o 40 let 😄
Dneska akorát kdo netopí dřevem se třese, kolik bude stát uhlí, plyn nebo elektrika kalkuluje si, jestli si může dovolit 22 stupnů nebo jenom 19, aby nemusel vyhlásit osobní bankrot, až mu přijde vyúčtování 😄 A jestli si má vzít 3 svetry a dvoje fusekle 😄
Ti ti povypráví o tom, jaký luxus si můžou dovolit a jaké jim nabízí platy firmy 😄 😄 😄 😄
Jsou rádi že si koupí jedovatej polskej sejra solenej posypovou solí a kus flaksy 😄
Samozřejmě sou tu i lidi co maj když to zprůměrujeme mssíčně mezi 700 tis kč až 1,6 milionu, ti pak udělají ten hezký průměr.
Asi jako když budeš mít na den 2 jabka a tvoji dva sousedi jeden 25 a druhej 110 jablek, tak průměr na každého vychází dokonale vid 😄 😄 😄 😄
Já vím, že si prostě musíš pořád stěžovat, jak je to vše špatné a hrozně to chceš vidět, ale ono to prostě je dobré, mohlo by to být lepší, ale proboha prosím, neřiď se dojmy.
East Clevenland, Ohio, USA 😄
https😐/www.alamy.com/…ge333107634.html
itálie
https😐/inspain.news/wp-content/uploads/2021/06/old-house-abandoned-village-depopulation.jpg
španělsko