Před pár dny mne zarazilo, že vůbec nikdo nekomunikuje průměry brzdových kotoučů u dua Superb Passat. Dokonce ani v podrobných technických datech o tom není ani písmeno.
A přesto se podle obou konfigurátorů (CZ, SK i DE...) zdá, že verze 142kW TDI i 195kW TSI mají obě výrazně větší kotouče. Zdá se 312 vs 340mm. Odcházející generace "bohužel" měla i u 140kW a 147kW verzí ty malé. A zde se zdá, že možná i budoucí 150kW TSI dostane konečně odpovídající přední kotouče.
Proč se na tohle žádný novinář nikde nezeptá? To se brzdy řeší už jen u 700k a 3t monster s karbonkeramikama?
Pepa_007
2
Protože to není zajímavé pro běžné publikum. Stejně jako Renault v tichosti zavedl maximální rychlost všech svých aut na 175-180km/h. A nikde ani zmínka.
Na svým pekáči mam 330mm vpředu a 4 pístky. SuperB bude mít vic jak 340, ne?
Mokrous
1
No to nebude. Má to stejně jako Passat a já mám na svým 1,7 tuny těžkým 200 koňovým TDI jen 312mm vpředu. A 340 mm se dávalo jen do verzí 200/206kW TSI a kdysi dávno do 176kW TDI.
Teď se zdá, že to bude právě u 142kW TDI a 195kW TSI a nejspíš možná i u toho novýho 150kW TSI, když bude mít o 8kW víc, než silnější nafta. Logické by to bylo, ale nikdo na to jaksi nemá odpověď.
speedfred
1
Ty máš ale Pašík Mokrous edišn, tak ti stačia 312mm brzdy 😒]
ftípkujem
Mokrous
1
Však v pohodě 😁 😁 😁
Jasný, když člověk jezdí klidně, tak 312mm stačí v pohodě a jsou levnější a taky lehčí = nižší neodpružené hmoty = lepší chování podvozku.
Vše má svoje pro a proti.
Ze začátku jsem to řešil, zda a za kolik si nechat brzdy předělat na 340mm.
Štve mě to trochu na dálnicích v Chorvatsku a když sjíždím Großglockner, kde přece jen ty malé dostávají zabrat a je jim dost teplo, ale v běžném režimu je mi to jedno a stačí mi ty základní. Ve finále je lepší se uklidnit a není potřeba mít obří brzdy.
Othello
1
k čemu jsou na dálnicích v chorvatsku potřeba velké brzdy ?
Ozzman
2
Kdyz potkas Yugo 😁
Mokrous
1
No na co...Třeba na to, že jedeš z táhlýho kopce 150 km/h, naloženej na 2 tuny, teplota ve stínu 40℃ a najednou se to před tebou sekne, nebo ti tam vjede nějakej ocas a musíš jít prudčeji na brzdy. A cejtíš, že by to mohlo bejt lepší. Tepelné vadnutí je trošku cítit. A těch aut se zkroucenejma kotoučema už jsem taky pár zažil i když je zkroutil vždycky někdo jinej přede mnou.
Takže ne, nepotřebuju nutně kvůli Chorvatsku 340+ kotouče, protože zabrzdit jde i s normálníma, jinak by auto nemohlo projít homologací. Ale je jasný, že s většíma by to prostě brzdilo líp delší dobu a člověk by měl větší rezervy a klid.
Třeba by se nám mohl nějaký novinář zeptat proč na nový model dávají větší kotouče, když výkon ani hmotnost nerostou...
Othello
0
Tak jedno nějaké nouzovější brzdění by snad neměl být problém ani pro standard. Velké brzdy jsou hlavně potřeba, když se brzdí opakovaně
Mokrous
1
No však to píšu. Na Großglockneru dostaly zabrat víc a to jsem nijak nezávodil, ba naopak. A pokaždý tam mám pocit, že mi brzdy shoří. Jsou modrý a smrdí jako čert už u 4.auta, co jsem tam byl. Asi bych si na to musel pořídit BMW a M-kový brzdy.
Othello
1
Tak v Alpách asi jo
speedfred
2
Trochu im treba pomáhať motorom, prípade nestáť celý zjazd z kopca na brzde ako to robí kvantum ľudí. Keď vidím ako autu predo mnou svietia celý čas brzdové svetlá tak si myslím o tom svoje.
Mokrous
1
Jojo, viz já 10😁5. Dělám to tak vždycky.
ryccardo
2
Chce to v takovych chvilich brzdit hodne motorem. Bez pomoci motoru to brzdy v Alpach nedaji.
Mokrous
2
No, to by ale moderní motory musely umět brzdit. Dneska je všechno konstruovaný na co nejmenší odpory, komprese mýho dieselu se pomalu blíží k benzínu. 15.5:1 vs 11,6:1 u VW 2.0 TSI 140kW až třeba 13, 14, nebo i 15:1 u Mazdy 2.0 Skyactive a ani to nic neznamená, když nemá skoro žádný třecí odpory, jak je dneska všechno dělaný kvůli emisím.
Samozřejmě, že tam narvu režim S a kolikrát ještě podřazuju manuálně níž. Motor vyje v otáčkách a stejně se to řítí dolů. Brzdím co nejvíc přerušovaně to jde. Je to na úkor pohodlí a plynulosti jízdy, ale zachrání to kotouče. Brzdím prudce a víc než je třeba a pak to nechám zase plachtit a rozjet a tak pořád dokola, aby se měly čas kotouče trochu ochladit. Stejně mi tam pak fučí i ventilátor i když je venku zima a nevím zda to fouká na brzdy, nebo je to kvůli baterii. To jsem nezjistil. Ale kvůli DPF to asi nebylo, když jsem to nechal doběhnout a po chvilce se to spustilo znova, když se klesalo.
Pepa_007
1
Mám to u obyč 1,2t těžkého auta. Pravda, brzdí to parádně. A nevadnou. Menší kola než 17" tam nedám.
Mokrous
1
No, pokud jsou 17" nejmenší, tak je to těch cca 340mm.
Na 1,2T to je paráda. To musí bejt jak kotva :-!
Co to je za autíčko?
fOE
1
Kazde brzdy musi auto dostat do bodu, kdy to co nestiha je guma, ne brzdy, a to i pri beznem opakovanem prudcim brzdeni. A zrovnatak kazde brzdy zatavis kdyz s nema brzdis jak trubka celou cestu z kopce (netvrdim, ze to delas ty, mluvim obecne). Vetsi kotouce maj smysl je kdyz jezdis jako prase a i kdyz jezdis jako prase, pak ti ani vetsi prumer jinak civlnich brzd stacit nebude. Dole pises o BMW, inu vez, ze ani sportovni brzdy BMW na civilnim aute (zadne eMko) ti bez vadnuti nekoupi vic nez jednotky km, a to mam vepredu myslim 375mm a vzadu 350mm, bezesrandy. Minimalne ne na aute co vazi na dohled 2t.
Tak si někde pujč stejnou 530d a porovnej se svou, ten rozdíl mezi m a obyč brzdami je obrovský, už při prvním zabrždění, o vadnutí nemluvě.
fOE
1
Jako ze bych si spravil trosku naladu? No, to uz asi nezabere, protoze jsem misto toho cos navrhoval udelal kdysi to, ze jsem mel moznost porovnat kolegovu lehkou 530d predFL s poFL co mam ja, s metrakem a pul navic schovanem v mildhybride, a...
... a to uz zadne sportovni brzdy nezachrani.
EDIT: Kazdopadne pokud je to jak pises, pak je to dost bida. Jakoze "tady mate sve nove BMW" anebo "tady mate sve nove BMW i s normalnima brzdama, neb jste si priplatil". Chapu ze premie je na tom postavena, na priplatcich, bylo to tak vzdy (asi nejpatrnejsi to vzdy bylo u obyc audia, ktere bylo jak z felicie, a obyc sicen), ale aspon u funkcnich / bezpecnostnich veci ala brzdy bych ani u serie kompromisy necekal. Mno nic, i takhle zpetne diky za radu 😉
Mokrous
1
Viz já 10.35. Jako prase nejezdím a vím, jak brzdit a že styl jízdy a brždění má zásadní vliv, ale nesouhlasím, že velikost a typ brzd nepomáhá zásadně.
Já jsem naloženej taky na 2 tunách a mám vpředu 312 mm zdechlinky.
S tím fakt v kopcích moc parády nenaděláš a jet jako prase, tak je vyhřeju a zkroutím na prvním sjezdu. Prostě musím jet na pohodu a pak jsou v pohodě i ty brzdy.
Pepa_007
1
A vektorování točivého momentu už mají?
Othello
3
Je pěkné, že k tomuhle speciálnímu tématu dvouhmoty u 4x4 je v galerii plných nula obrázků. Má cenu koukat ještě na video nebo je to tam stejné ?
:no:
Mokrous
2
Tak to je zde typické. Vata, vata a zase jen vata.
A přesto se podle obou konfigurátorů (CZ, SK i DE...) zdá, že verze 142kW TDI i 195kW TSI mají obě výrazně větší kotouče. Zdá se 312 vs 340mm. Odcházející generace "bohužel" měla i u 140kW a 147kW verzí ty malé. A zde se zdá, že možná i budoucí 150kW TSI dostane konečně odpovídající přední kotouče.
Proč se na tohle žádný novinář nikde nezeptá? To se brzdy řeší už jen u 700k a 3t monster s karbonkeramikama?
Na svým pekáči mam 330mm vpředu a 4 pístky. SuperB bude mít vic jak 340, ne?
Teď se zdá, že to bude právě u 142kW TDI a 195kW TSI a nejspíš možná i u toho novýho 150kW TSI, když bude mít o 8kW víc, než silnější nafta. Logické by to bylo, ale nikdo na to jaksi nemá odpověď.
ftípkujem
Jasný, když člověk jezdí klidně, tak 312mm stačí v pohodě a jsou levnější a taky lehčí = nižší neodpružené hmoty = lepší chování podvozku.
Vše má svoje pro a proti.
Ze začátku jsem to řešil, zda a za kolik si nechat brzdy předělat na 340mm.
Štve mě to trochu na dálnicích v Chorvatsku a když sjíždím Großglockner, kde přece jen ty malé dostávají zabrat a je jim dost teplo, ale v běžném režimu je mi to jedno a stačí mi ty základní. Ve finále je lepší se uklidnit a není potřeba mít obří brzdy.
Takže ne, nepotřebuju nutně kvůli Chorvatsku 340+ kotouče, protože zabrzdit jde i s normálníma, jinak by auto nemohlo projít homologací. Ale je jasný, že s většíma by to prostě brzdilo líp delší dobu a člověk by měl větší rezervy a klid.
Třeba by se nám mohl nějaký novinář zeptat proč na nový model dávají větší kotouče, když výkon ani hmotnost nerostou...
Samozřejmě, že tam narvu režim S a kolikrát ještě podřazuju manuálně níž. Motor vyje v otáčkách a stejně se to řítí dolů. Brzdím co nejvíc přerušovaně to jde. Je to na úkor pohodlí a plynulosti jízdy, ale zachrání to kotouče. Brzdím prudce a víc než je třeba a pak to nechám zase plachtit a rozjet a tak pořád dokola, aby se měly čas kotouče trochu ochladit. Stejně mi tam pak fučí i ventilátor i když je venku zima a nevím zda to fouká na brzdy, nebo je to kvůli baterii. To jsem nezjistil. Ale kvůli DPF to asi nebylo, když jsem to nechal doběhnout a po chvilce se to spustilo znova, když se klesalo.
Na 1,2T to je paráda. To musí bejt jak kotva :-!
Co to je za autíčko?
Secteno podtrzeno, vic nez vetsi prumer kotoucu udela styl jizdy / brzdeni.
... a to uz zadne sportovni brzdy nezachrani.
EDIT: Kazdopadne pokud je to jak pises, pak je to dost bida. Jakoze "tady mate sve nove BMW" anebo "tady mate sve nove BMW i s normalnima brzdama, neb jste si priplatil". Chapu ze premie je na tom postavena, na priplatcich, bylo to tak vzdy (asi nejpatrnejsi to vzdy bylo u obyc audia, ktere bylo jak z felicie, a obyc sicen), ale aspon u funkcnich / bezpecnostnich veci ala brzdy bych ani u serie kompromisy necekal. Mno nic, i takhle zpetne diky za radu 😉
Já jsem naloženej taky na 2 tunách a mám vpředu 312 mm zdechlinky.
S tím fakt v kopcích moc parády nenaděláš a jet jako prase, tak je vyhřeju a zkroutím na prvním sjezdu. Prostě musím jet na pohodu a pak jsou v pohodě i ty brzdy.