Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Podle čeho se v Česku staví retardéry? Známe předpisy ministerstva dopravy

11 komentářů

karel vojtisek
Podle této citované normy se nestaví. Například u nás při rekonstrukci vozovky v obytné zóně projektant nacpal na cca 250 metrů vozovky 9 slovy devět zpomalovacích prahů. Když jsem se ho dotázal jestli to není trochu moc, tak jsem se dozvěděl že on to studoval.
karel vojtisek
Příspěvek podléhá schvalování.
jersey.se
Přál bych těm, kteří retardéry obhajují, aby je přes ně musela se zlomenými žebry a poraněnou páteří vézt sanitka!
Stejsn
o Benešově, kde projektanti nacpali do vilové čtvrti 50 retárdérů a chtěli jich tam původně dát přes sto! Obyvatelé přímo té čtvrti sepisují petice k odstranění. Retardéry mají smysl, ale musí je umísťovat člověk s mozkem.
Franta111
Mě by spíš zajímalo jaká je norma na kanály ve vozovce? Dost často se totiž stává, že vpusti jsou přímo v dráze kol vozidla a klidně rok po rekonstrukci už jsou propadlé o 5 cm, což samozřejmě ničí podvozky aut. Ano, můžu se jim vyhnout, ale někde to buď nejde (není místo) nebo si člověk připadá jak ve "škole smyku" při kličkování mezi kuželama. Typickou je ulice Přátelství v Uhříněvsi (tam často jezdím). A pokud budou zhotovitelé (od projektantů přes silničáře) kontrovat velkým zatížením kvůli velkému počtu projíždějících vozidel a špatným podložím, budu já kontrovat odfláknutou prací, která je ale štědře placená ze státních peněz.
rohYpnol
Žádná není. Tedy pokud kanálem myslíš šachtu, nikoliv vpusť. Resp není žádná norma v tom významu, který zajímá tebe.
Miorolo
Retardéry jsou zlo a slouží tak akorát pro business. Díky ním se ničí vozovka, zvyšují se emise, vznikají kolony, zvyšuje se opotřebení aut,... A ve většině případů jsou v dezolátním stavu, protože správce silnice nemá peníze na opravu. A jak tady psali kolegové, tak projektanti jich nacpou všude, ale ne proto, že by byli hloupí, právě naopak, jsou šikovní, protože jim z toho něco málo kápne.
Anonym
která je sama o sobě rozlehlým a účinným retardérem, může umístit retardér jen retardovaný český úředník, jako že jich máme víc než dosud realizovaných retardérů.
KANKUNEN
Přej jim smrt na rakovinu. To je tvá specialita.
Anonym
Už jsi trapný Horký Rome chudaku.
rohYpnol
Je to úplně jednoduché. Čím větší retardi jsou daný národ a konkrétní obyvatelé a řídíči, tím větší počet retardérů je třeba.

Kdyby národ měl respekt a úctu k pravidlům, není třeba retardérů.