Elektromobilita
Přihlásit pro přidání komentáře
kruskar
A jak a proč má mít nejširší vrstva lidi, žijící ze zaměstnaneckého platu, elektromobily rádi? Jejich cena je vysoká, jejich umělé protlačování zvedlo cenu i těch spalovacích, a zatím není potvrzena životnost akumulátorů i v době po jejich záruce (může být, ale definitivně to potvrdí až čas a praxe).
Podstatná část obyvatel žije na sídlištích, kde to nenabijí a navíc, kdo je plně odkázán na komerční nabíječky, tomu provoz elektromobilu nevychází jako úplně největší láce. Z toho vyplývá, že aby měla tato auta ten oslavovaný enviromentální přínos, je nutné vlastnit ještě vlastní zdroj energie (FVE), což je ještě minimálně další půl milion k pořizovací ceně elektrického auta.
Tak jak to mají lidi milovat?
Podstatná část obyvatel žije na sídlištích, kde to nenabijí a navíc, kdo je plně odkázán na komerční nabíječky, tomu provoz elektromobilu nevychází jako úplně největší láce. Z toho vyplývá, že aby měla tato auta ten oslavovaný enviromentální přínos, je nutné vlastnit ještě vlastní zdroj energie (FVE), což je ještě minimálně další půl milion k pořizovací ceně elektrického auta.
Tak jak to mají lidi milovat?
@kruskar
Na sídlišti taky nenatankujou a nevadí jim to. Naopak během nákupu můžou nabíjet
Tenhle argument mne fakt vždycky pobavi. Ta auta převážně stojí, sem tam poskakujou, ale ze při parkování to nenatnakujou není takový problém jako že to nenabijou. Ne, na sídlištích není potřeba nabíjet, ale určitě souhlasím, že je potřeba ještě infrastrukturu rozšiřovat, aby se připravilo na více aut.
Na sídlišti taky nenatankujou a nevadí jim to. Naopak během nákupu můžou nabíjet
Tenhle argument mne fakt vždycky pobavi. Ta auta převážně stojí, sem tam poskakujou, ale ze při parkování to nenatnakujou není takový problém jako že to nenabijou. Ne, na sídlištích není potřeba nabíjet, ale určitě souhlasím, že je potřeba ještě infrastrukturu rozšiřovat, aby se připravilo na více aut.
@Mikesus No já ti nevím, ze své Pražské kanceláře vidím na 2 sídliště a když dojdu na chodbu, ve výhledu z baráku je tu hned několik čerpacích stanic, každá s kapacitou tak 120-160 plně natankovaných osobních aut za hodinu (á 3min). Ano, je tu mezi nimi i jedna nabíječka, za 4 hodiny nabije 2 auta... Ano, ta auta na sídlišti převážně stojí, ale bohužel nemají šanci stát u nabíječky. Ano, že při stání "nenatankujou" skutečně není takový problém, jako že "nenabijou". Spolu s pořizovací cenou je to pro většinu lidí zcela zásadní no-go.
@mariov8
NE, opravdu ne 3 min. Zastavim u stojanu, začnu tankovat, u toho si celkem pravidelně čistím zpětná zrcátka, čelní sklo, někdy zadní SPZ, než dojdu k pokladně, někdy tam je 1-2 lidi přede mnou, než dojdu zpět je u mne standard cca kolem 10-13min. I kdybych vynechal všechny tyhle tanečky a fakt spěchal tak 5-7min. Ale to jenom k doplnění k tvému pohledu.
NE, opravdu ne 3 min. Zastavim u stojanu, začnu tankovat, u toho si celkem pravidelně čistím zpětná zrcátka, čelní sklo, někdy zadní SPZ, než dojdu k pokladně, někdy tam je 1-2 lidi přede mnou, než dojdu zpět je u mne standard cca kolem 10-13min. I kdybych vynechal všechny tyhle tanečky a fakt spěchal tak 5-7min. Ale to jenom k doplnění k tvému pohledu.
@mariov8 Síť čerpacích stanic se rozvíjí od té doby, co jezdí spalováky, tedy řekněme cca 100 let. Před pouhými 30 lety nebyla čerpačka v každé druhé vesnici jako dnes. A ty co stály měly v noci a o víkendech zavřeno. V neděli jsi klidně mohl ujet trasu 100 km a nepotkat jedinou otevřenou čerpačku. Jeden z nejrozšířenějších automobilů své doby, Škoda 100, přes milion vyrobených kusů, měla nádrž na 32 litrů benzínu. Podle toho kdo a kudy s ní jel, měla dojezd 300-500 km a nikdo se nad tím nepozastavoval. Taky bylo běžné, že na krajnici stály auta kterým po cestě došel benzín. Elektromobilita se teprve začíná rozvíjet a dobíjecí sítě rostou. Základem spokojeného elektromoblisty je ovšem možnost nabíjet doma či v zaměstnání.
@Petr_Basa a myslíš že ty vesnické čarpačky maj v noci otevřeno? U nás jich několiv zavírá v 9 večer.
Tuhle známej popisval jak jel v noci Vysočinou a měl problém vůbec někde natankovat, všechno zavřené.
A z těch co mohou legálně nabíjet v práci (tj nekradou elektřinu zaměstnavateli) neznám nikoho, až že znám docela dost lidí
Tuhle známej popisval jak jel v noci Vysočinou a měl problém vůbec někde natankovat, všechno zavřené.
A z těch co mohou legálně nabíjet v práci (tj nekradou elektřinu zaměstnavateli) neznám nikoho, až že znám docela dost lidí
@Mikesus nabíjet kde? Na těch 4 nabíječkách u globusu, kde ale stojí běžně 2400 aut?
HAHAHAHHAHHAHAHAHAHHA
HAHAHAHHAHHAHAHAHAHHA
@Barrichello
Tak u Globusu fakt nestoji 2400 aut 😁
Mas k tomu nejaka data nebo jen rozmachle konstatovani?
Tak u Globusu fakt nestoji 2400 aut 😁
Mas k tomu nejaka data nebo jen rozmachle konstatovani?
@Hubini ne stojí jich tam 15 vid. Před vánoci tam není kde zaparkovat, všechna místa plná a auta postávají bokem mimo vyznačená parkovací místa.
To samé Lidl, kolik má velký lidl pakrovaích míst? 150? A k tomu 2 nabíječky 😊
To samé Lidl, kolik má velký lidl pakrovaích míst? 150? A k tomu 2 nabíječky 😊
@Barrichello
Aha tak jdeme argumentačně zase do druhého extrému 15 aut 😁 Kde jsem psal něco o 15 autech? Přece tyhle špičky jako vánoce nejsou celý rok, nebo? Kolik může mít Gobus Zličín parkovacích míst? Kolem 600 stání? 2400 fakt ne.
Stejně tak nekonečná diskuze, kolik a které auto ujede. Ukaž mi reálně kolik % lidí v osobních automobilech denně ujede např. v rozsahu 300-400km (když dojde na vášnivé diskuze na téma dojezdu elektromobilů) ? Velmi často rádi argumentujeme extrémy.
Aha tak jdeme argumentačně zase do druhého extrému 15 aut 😁 Kde jsem psal něco o 15 autech? Přece tyhle špičky jako vánoce nejsou celý rok, nebo? Kolik může mít Gobus Zličín parkovacích míst? Kolem 600 stání? 2400 fakt ne.
Stejně tak nekonečná diskuze, kolik a které auto ujede. Ukaž mi reálně kolik % lidí v osobních automobilech denně ujede např. v rozsahu 300-400km (když dojde na vášnivé diskuze na téma dojezdu elektromobilů) ? Velmi často rádi argumentujeme extrémy.
@Hubini Tak jaké kabely tam povednou, když bude mít Globus 500 nabíječek a 500 aut se tam v jednu dobu píchne na nabití. To aby vedle každého OC stál SMR reaktor, hehe
@Barrichello
S tebou fakt není jednoduchá diskuze 😄 Ale v dobrém. No podívej...mít jedno parkovací stání=jedna nabíječka, to je nereálné a zbytečné. Každý, kdo tam jede za nakupováním tam stráví nějaký čas a jede pryč. Každý tam dojede v různém stupni nabití. Někdo z práce (mají nabíječku/z veřejné), někdo z domova (má wallbox/FVE). Z toho mi vychází, že každý, kdo přijede nakupovat fakt nutně nepotřebuje dobíjet u svého oblíbeného supermarketu.
Cituji tě: "Tak jaké kabely tam povednou"...
ANO, zcela bezpochyby musí energetické firmy investovat do rozvoje a posílení el. rozvodných sítí a to jsem zmínil o diskusi výše. Více EV = více tlaku na všechny zúčastněné strany v rozvoji infrastruktury (energo firmy, obce, firmy, státní správa).
S tebou fakt není jednoduchá diskuze 😄 Ale v dobrém. No podívej...mít jedno parkovací stání=jedna nabíječka, to je nereálné a zbytečné. Každý, kdo tam jede za nakupováním tam stráví nějaký čas a jede pryč. Každý tam dojede v různém stupni nabití. Někdo z práce (mají nabíječku/z veřejné), někdo z domova (má wallbox/FVE). Z toho mi vychází, že každý, kdo přijede nakupovat fakt nutně nepotřebuje dobíjet u svého oblíbeného supermarketu.
Cituji tě: "Tak jaké kabely tam povednou"...
ANO, zcela bezpochyby musí energetické firmy investovat do rozvoje a posílení el. rozvodných sítí a to jsem zmínil o diskusi výše. Více EV = více tlaku na všechny zúčastněné strany v rozvoji infrastruktury (energo firmy, obce, firmy, státní správa).
@Hubini to všechno zaplatí koncový uživatel čehokoliv na elektřinu, tj i babička co si na tom akorát vaří oběd a zdraží jí díky tomu 1 Kwh na 11-19 kč 😊
@Barrichello A proc ne 22-25 Kc? Nebo 29-34 Kc? Cetl jsi nejakou analyzu, nebo jsou to cisla vycucana z prstu nebo opsana z nejakeho webu typu autofora?
@JirkaVejrazka určitě to bude zlevnovat vid, s tím jak bude nutné investovat do přenosové sítě, do vodíku, stavět nové elekrárny, úložiště a platiti uhelkám v zimě aby jely v pohotovostním režimu. HAHA. Levně už bylo, s GD už bude jen draho, tzv. energetická chudoba.
@Barrichello podívej se na parkoviště Tesla Berlín. Jedna AC nabíječka vedle druhé. Když to jde tam, co by to nešlo u Globusu?
@Mikesus Protože je od jednoho tankování k druhému dále, než od jednoho nabití k druhému, a protože to trvá zanedbatelnou dobu, je jedno, když nemám pumpu přímo u nosu, jejich síť je natolik hustá, že k nějaké vždycky dojedu.
Právě že jestli si někdo maluje budoucnost tak, že elektromobilem bude jezdit každý, pak musí být možnost nabíjení přes noc na sídlištích co nejširší samozřejmost. Sídliště jen tak nezmizí, budou tady ještě desítky let, všichni nemají takové finanční možnosti, aby si k BEV koupili nebo postavili barák s FVE.
Právě že jestli si někdo maluje budoucnost tak, že elektromobilem bude jezdit každý, pak musí být možnost nabíjení přes noc na sídlištích co nejširší samozřejmost. Sídliště jen tak nezmizí, budou tady ještě desítky let, všichni nemají takové finanční možnosti, aby si k BEV koupili nebo postavili barák s FVE.
@kruskar
Hele tvoje argumentace má logiku. Taky, ale platí, že pokud roste prodej EV bude růst i tlak na výstavbu nabíječek. My jsme teď otevírali novou prodejnu a automaticky postaveny nabíječky. Na sídlištích se určitě najdou obcí vlastněné pozemky, kde bude možno vyčlenit nabíjecí prostory. Bude na obce tlak od lidí, od firem. Firmy sami se budou přizpůsobovat (vidím to v našem korporátu. Hledáme způsoby jak to udělat, ne jak to nejde). Že to má a bude mít porodní bolesti? Bezpochyby, ale půjde to...
Hele tvoje argumentace má logiku. Taky, ale platí, že pokud roste prodej EV bude růst i tlak na výstavbu nabíječek. My jsme teď otevírali novou prodejnu a automaticky postaveny nabíječky. Na sídlištích se určitě najdou obcí vlastněné pozemky, kde bude možno vyčlenit nabíjecí prostory. Bude na obce tlak od lidí, od firem. Firmy sami se budou přizpůsobovat (vidím to v našem korporátu. Hledáme způsoby jak to udělat, ne jak to nejde). Že to má a bude mít porodní bolesti? Bezpochyby, ale půjde to...
@Hubini
Presne tak. Místa budou přibývat jak poroste počet EV. Neřeším aktuálně pořizovací cenu, ta klesá. Nový výrobek je vždy dražší než se rozšíří masově.
Presne tak. Místa budou přibývat jak poroste počet EV. Neřeším aktuálně pořizovací cenu, ta klesá. Nový výrobek je vždy dražší než se rozšíří masově.
@Mikesus Ale ty nabíjecí místa budou mít nízké nabíjecí výkony. Nepočítej s tím, že ti porostou 100kW nabíječky jako houby po dešti. Spíš to budou 10-20 kW na takové přicmrdnutí proudu, když tam zrovna stojíš.
@ryccardo To prece nevadi. Dokud dokazou nabit za prumernou dobu parkovani (coz je u vetsiny aut "pres noc" ) vic, nez je bezne ujeta vzdalenost (cca okolo 50 km), tak je vse v poradku, ne? Nikdo netvrdi, ze vsechny nabijecky musi byt schopne do rana nabit kazde auto z nuly do 100% kapacity.
Je pravdepodobne, ze se to rozvrstvi podle ceny. Vetsina nabijecek bude "malo a pomalu, ale levne" , a nejake male procento nabijecek byde mit vyssi vykon pro ty, co potrebuji jednou za cas nabijet vic, nez bezny prumer (a budou drazsi).
Je pravdepodobne, ze se to rozvrstvi podle ceny. Vetsina nabijecek bude "malo a pomalu, ale levne" , a nejake male procento nabijecek byde mit vyssi vykon pro ty, co potrebuji jednou za cas nabijet vic, nez bezny prumer (a budou drazsi).
@Hubini A jaký mají ty nabíječky co jste postavili výkon?
@ryccardo
No dobrá otázka, nevím. Mohu zjistit jestli je to pro naši diskusi podstatné.
No dobrá otázka, nevím. Mohu zjistit jestli je to pro naši diskusi podstatné.
@Hubini No jen aby z toho bylo jasné jaké nabíječky, že se to vlastně staví. Oni tu někteří joudové totiž berou, že každá nová nabíječka je automaticky nějaký supercharger, kde dobiješ za 30 minut auto a hlavně, že výstavba takových výkonných nabíječek je něco jednoduchého, co lze postavit na každém rohu. A přitom je opak pravdou a už 50 kW nabíječku není úplně sranda mít všude.
@ryccardo Tak staří mrknot do aplikace ČEZ Futore/e/go - jejich síť je z drtivé části 50kW = čekáš tam na dobití věčnost...
@ericn No mě se právě líbí jak EV fans melou o tom jak přibývají nabíječky a jak není problém nikde rychle nabít, ale pak je to jak píšeš. Přibývají nabíječky, ale s výkony do 50 kW, kde rozhodně nepostojíš 20 minut a můžeš zase vyrazit a ty výkonné je problém stavět, protože na ně potřebuješ mít dimenzovaný přívod a dostatek energie a těch zase takový kvanta nejsou a přibývají jen fakt pomalu.
@ryccardo A je to dulezite? Nemusi byt kazda nabijecka superrychla.
Bavil jsem se s ridickou Ceske posty, co vyfasovala elektrickou dodavku. Nemuze si to vynachvalit, pry nabiji pres noc kazdy treti den, vic aktualne neni potreba. Je zvedava, jak se to bude chovat v zime.
Bavil jsem se s ridickou Ceske posty, co vyfasovala elektrickou dodavku. Nemuze si to vynachvalit, pry nabiji pres noc kazdy treti den, vic aktualne neni potreba. Je zvedava, jak se to bude chovat v zime.
@Hubini Souhlasím, že poroste tlak na stavby nabíječek, problém je ale jinde, a na mnoha místech už je vidět. Dnes nemáme dostatek zdrojů elektrické energie a nemáme ani na přenesení potřebného výkonu dostatečně dimenzovanou distribuční síť, a díky destrukčnímu působení různých zelených aktivistů, jsme si překotným odchodem od řiditelných zdrojů do budoucna dost zásadně zavařili, a postupně se stáváme z tradičního vývozce, dovozcem. Tahle situace nemá řešení v řádu jednotek let, nabíječky můžeme stavět po tisícovkách, ale nebude je čím krmit.
@kruskar než budou všude elektroauta a nabíječky, tak budeme mít další jaderné elektrárny a energie bude dost…
@Mikesus když nakupuju 15 minut tak nic moc nedobuiju😉. A těžko to nabití vydrží týden. Natankovat za 2 minuty a mít 14 dní klid? Vyměnit za nervy s drahým elektrem - kdo na to má - na sídlišti? Navíc nakupuju v Alberu vedle paneláku. Žádný dobíjení tam není a nebude.
@Jaros 00071 nové BEV za 15 minut zvládnou nabít cirka 250km. To je na běžný pracovní týden zaměstnance, co dojíždí do práce 20+20km.
@Jaros 00071 Jo to sedí... Vidíš a eLzyx nakupuje asi i na Superchargerech. Tesla asi už dělá i vlastní supermarkety hmmm... Jinak máš pravdu, když jsem nabíjel já, tak to trvalo 50 minut (z 39 na 90😖 a stačil jsem nakoupit, najíst se, dát si kafe a ještě jsem 10 minut čekal... holt 50kW nabíječka, nic jiného nebylo, tj. za 15 minut nemáš šanci auto dobít, jen přicmrndneš pár kW...
@ericn překvapivě jo. Wernberg-Koblitz, tam je Aldi a Rewe. Tam je jediné omezení a to neděle, kdy mají obchody zavřené. Ale naučil jsem si prodlužovat dovolené do pondělka. V úterý je už v práci menší zmatek. V Lovosicích si třeba občas skočím do Billa (tu u nás nemáme). Nicméně tohle platí pro staré Tesly. S novou Teslou máš smůlu, to jsi rád, že dojdeš do McD pro burgr, nebo do kavárny pro kafe v kelímku.
@Mikesus - takže chodíš nakupovat jen proto, aby sis mohl za tu půlhodinu v obchodě nabít? To je směšné, sorry jako! A to se nebavím ani o tom, že jsi nucen nakupovat i tam, kde to třeba stojí za prd (lídl) jen proto, abys mohl jezdit. dostatečně jeblá úvaha, ale věřím, že supermarketům takové ovce vyhovují!
@Mikesus Na sídlišti nenatankujou, ale kdekoliv cestou naplní nádrž za 6 minut. Dobře 10minut, když k tomu připočtu i odbočení na benzinku. Čerpací stanici máme každých 10km a není problém to udělat kdykoliv během cesty kamkoliv....
Nabíjení prostě je těžkopádnější. Ano, neplatí pro někoho, kdo má vlastní dům a jezdí do vlastní firmy, nebo do zaměstnání s vyhrazeným místem s kabelem... ale to 8/10lidí nemá, že?
Nicméně hlavním problémem je samozřejmě cena a pak se také dost mlčí o provozních nákladech. Zejména pneumatiky u výkonných a velkých, těžkých elektromobilů udělají cca 1kč/km... (20t km, 5t za pneu x4ks...)
Nabíjení prostě je těžkopádnější. Ano, neplatí pro někoho, kdo má vlastní dům a jezdí do vlastní firmy, nebo do zaměstnání s vyhrazeným místem s kabelem... ale to 8/10lidí nemá, že?
Nicméně hlavním problémem je samozřejmě cena a pak se také dost mlčí o provozních nákladech. Zejména pneumatiky u výkonných a velkých, těžkých elektromobilů udělají cca 1kč/km... (20t km, 5t za pneu x4ks...)
@Honza21 u těch pneumatik hodně záleží na kvalitě pohonu. Moje Tesla model S je sice těžká, jezdí na 245/45/19, pneu jsou drahé, ale ve výsledku mám na nich větší kilometrový proběh, že to na km vychází podobně jako 225/45/17 na o skoro tunu lehčím Volvu.
Zatímco Volvo při dynamické jízdě neustále hrabalo, nebo prokluzovalo, tak na Tesle nic. Prostě jede.
Zatímco Volvo při dynamické jízdě neustále hrabalo, nebo prokluzovalo, tak na Tesle nic. Prostě jede.
Anonym
Mně vadí pouze jeden aspekt a to je politické protlačování elektromobilů na úkor jiných technických řešení. Zrušme dotace, kvóty, zákazy, regulace a jiné formy politického tlaku a nebudu mít na elektromobilech co kritizovat.
Úplně stejně bych kritizoval nerezové hrnce, kdyby na ně byly dotace a jiná politická tlačenka, zatímco na smaltované hrnce by byly kvóty a zákazy.
Je jeden z principiálních důvodu, proč jsou Češi větší skeptici než jiní Evropané. My jsme centrálně plánovaný komunismus už zažili a v roce 1989 jsme cinkali klíčema, abychom měli svobodu, co si můžeme myslet, co di můžeme koupit atd.
Úplně stejně bych kritizoval nerezové hrnce, kdyby na ně byly dotace a jiná politická tlačenka, zatímco na smaltované hrnce by byly kvóty a zákazy.
Je jeden z principiálních důvodu, proč jsou Češi větší skeptici než jiní Evropané. My jsme centrálně plánovaný komunismus už zažili a v roce 1989 jsme cinkali klíčema, abychom měli svobodu, co si můžeme myslet, co di můžeme koupit atd.
@Tycoon
A co třeba zrušit zbytecne a nadbytecne znecistovani vzduchu ve městech? A jsem pro rušit jakékoliv zvyhodneni.
A co třeba zrušit zbytecne a nadbytecne znecistovani vzduchu ve městech? A jsem pro rušit jakékoliv zvyhodneni.
@Mikesus ve městě padaj lidi na zem a umíraj z důvodu špatné kvality vzduchu? Fakt? že žádný nevídám
@Mikesus
Já jsem pro přísnější emisní normy. Ideální by bylo zavádět aktuální americké emisní normy, nyní by to tedy byla Tier 3.
Dokonce i zavedení staré Tier 2 z počátku tisíciletí by bylo fajn. Znamenalo by to maximální povolený limit NOx pro jednotlivé auto do 3,5 tuny ve výši 85 mg/km a maximální průměrný flotilový limit pro všechna auta 45 mg/km (Euro 6e má maximální limit NOx pro jednotlivé auto 125 mg/km, flotilový limit není zaveden).
Nebo můžeme implementovat čínskou China 6b.
Jenže to se nikdy nestane. Evropští úředníci a lobbisté si rybník nevypustí.
Já jsem pro přísnější emisní normy. Ideální by bylo zavádět aktuální americké emisní normy, nyní by to tedy byla Tier 3.
Dokonce i zavedení staré Tier 2 z počátku tisíciletí by bylo fajn. Znamenalo by to maximální povolený limit NOx pro jednotlivé auto do 3,5 tuny ve výši 85 mg/km a maximální průměrný flotilový limit pro všechna auta 45 mg/km (Euro 6e má maximální limit NOx pro jednotlivé auto 125 mg/km, flotilový limit není zaveden).
Nebo můžeme implementovat čínskou China 6b.
Jenže to se nikdy nestane. Evropští úředníci a lobbisté si rybník nevypustí.
KANKUNEN
Já na rozdíl od odmítačů pokroku typu rohy a ares v elektromobilitu věřím. Stačí si zabloudit 20 až 30 let zpět. LEDky moc nesvítily a LEDžárovka stála 500 Korun, AKUvrtačka stála jak 4 Narexky a byla slabá a nic nevydržela, automat v autě vyráběl hlavně hluk a teplo. Co mi teda vadí, že se BEV tlačí násilím v době, kdy má baterka malou kapacitu a je drahá. Ještě více mi vadí upřednostňování drahých a těžkých PHEV před HEV. Výpočet jejich spotřeby je na 5 z fyziky a s tím nesmyslem se počítá do flotilových emisí
@KANKUNEN
Tvá úvaha o pokroku má jednu podstatnou chybu. Žárovka se vyrábí od roku 1879 a trvalo více než 100 let, než bylo vyvinuto použitelné bílé LED světlo (cca rok 2000). Ano, velký pokrok pro lidstvo (to, že nemám bílé LED rád na osvětlení pokojů či kanceláří by bylo na jinou debatu).
Jenže elektromobil není novější, ale starší technologie než auto se spalovákem. Lidstvo mělo k dispozici elektromobily od roku cca 1840 a přesto vyvinulo auta se spalovacím motorem a na začátku 20. století vytlačily z trhu elektromobily a paromobily. Vidíš ten rozdíl? Ano, pokrok v bateriích byl posledních desetiletích velký a může změnit situaci.
Tvá úvaha o pokroku má jednu podstatnou chybu. Žárovka se vyrábí od roku 1879 a trvalo více než 100 let, než bylo vyvinuto použitelné bílé LED světlo (cca rok 2000). Ano, velký pokrok pro lidstvo (to, že nemám bílé LED rád na osvětlení pokojů či kanceláří by bylo na jinou debatu).
Jenže elektromobil není novější, ale starší technologie než auto se spalovákem. Lidstvo mělo k dispozici elektromobily od roku cca 1840 a přesto vyvinulo auta se spalovacím motorem a na začátku 20. století vytlačily z trhu elektromobily a paromobily. Vidíš ten rozdíl? Ano, pokrok v bateriích byl posledních desetiletích velký a může změnit situaci.
@Tycoon Lithiová baterka je z roku 1993. No a barvu ledek si volíš. Nemám rád večer bílé světlo a na práci žluté.
@KANKUNEN
Hybrid od Toyoty je z 90. let a přímovstřikové turbomotory jsou ještě mladší. Vše se postupně vyvíjí dál a dál.
BTW V práci mi nedali zvolit nic. Místo zářivek dávají všude bílé LED světla. Samozřejmě bez možnosti ztlumení nebo možnosti zapnout jen omezený počet světel v místnosti. Prý se to tak dělá všude a je to dle normy. Takže se snažím svítit co nejméně. Při pokroku se holt často zapomíná na to, že o výsledku rozhoduje spousta detailů. Je to jak s moderním autem. Spousta pokrokových technologií, které ovšem ve výsledku často řidiče otravují, než aby mu pomáhaly.
Hybrid od Toyoty je z 90. let a přímovstřikové turbomotory jsou ještě mladší. Vše se postupně vyvíjí dál a dál.
BTW V práci mi nedali zvolit nic. Místo zářivek dávají všude bílé LED světla. Samozřejmě bez možnosti ztlumení nebo možnosti zapnout jen omezený počet světel v místnosti. Prý se to tak dělá všude a je to dle normy. Takže se snažím svítit co nejméně. Při pokroku se holt často zapomíná na to, že o výsledku rozhoduje spousta detailů. Je to jak s moderním autem. Spousta pokrokových technologií, které ovšem ve výsledku často řidiče otravují, než aby mu pomáhaly.
@Tycoon Už i zářivky byly 3t, 4t a 6t Kelvin,
@KANKUNEN
To ano. Do kanclů a domácností se většinou dávaly 2700K, aby to bylo blízké žárovce.
Ten nepříjemný pocit z LEDek může být dán i tím, že okamžitě naběhnou na plný výkon a že se většinou nedávají jako "prostorové" svítidlo, ale většinou jako "bodové" nebo "plošné" například do stropu.
To ano. Do kanclů a domácností se většinou dávaly 2700K, aby to bylo blízké žárovce.
Ten nepříjemný pocit z LEDek může být dán i tím, že okamžitě naběhnou na plný výkon a že se většinou nedávají jako "prostorové" svítidlo, ale většinou jako "bodové" nebo "plošné" například do stropu.
@Tycoon přímý vstřik je starej jak hnědý uhlí, měla to závodní auta už dávno. Jestli na atfmosféře nebo turbu je zcela irelevantní
@Barrichello
Ano.
Dle dostupných zdrojů pochází vymyslel přímý vstřik Léon Levavasseur v roce 1902 a v roce 1954 byl poprvé namontován do "normálního" auta Mercedes-Benz 300 SL.
Ale to není důležité. Chtěl jsem jen říct, že se vyvíjí nejen baterky, ale i motory a uspořádání pohonu.
Ano.
Dle dostupných zdrojů pochází vymyslel přímý vstřik Léon Levavasseur v roce 1902 a v roce 1954 byl poprvé namontován do "normálního" auta Mercedes-Benz 300 SL.
Ale to není důležité. Chtěl jsem jen říct, že se vyvíjí nejen baterky, ale i motory a uspořádání pohonu.
@KANKUNEN
Li-ion je z roku 1973.
V autě byla poprvé použita ve voze Nissan Altra tuším v roce 1998.
Li-ion je z roku 1973.
V autě byla poprvé použita ve voze Nissan Altra tuším v roce 1998.
@Nebo Nebo V roce 1991 tak společnost Sony Corporation uvedla na trh první verzi nabíjecích Li-ion baterií. Hned po ní se pak objevilo několik dalších firem, které tyto baterie. Tak to je.
@KANKUNEN automat v autě je věc stará 75 let ty pokroku 😊
Že v Evropě to bylo ještě v roce 1995 něco luxusního a většina aut měla fofr kladu byl problém Evropy
Že v Evropě to bylo ještě v roce 1995 něco luxusního a většina aut měla fofr kladu byl problém Evropy
@KANKUNEN Až na to, že elektrodebilita žádný pokrok není, naopak je to cesta zpět a slepá ulička vývoje! 🙂
@Arese nepřeháněj zase. Nevím proč používáš výrazy jako Elektrodebilita protože to vystihuje maximálně tvůj stav mozku.
Spíš nám chytrolíne napiš co je teda ten pokrok kam se máme řítit a prosím i s celkovou efektivitou pohonu.
Nakonec zjistíš, že s tou elektrikou to možný je, navíc pro nezanedbatelnou část milionářů vlastnících dům jim to umožňuje si ty pohonné hmoty vyrábět, což se tekutými dinosaury možné není. A navíc to není hlučné a nesmrdí to.
Spíš nám chytrolíne napiš co je teda ten pokrok kam se máme řítit a prosím i s celkovou efektivitou pohonu.
Nakonec zjistíš, že s tou elektrikou to možný je, navíc pro nezanedbatelnou část milionářů vlastnících dům jim to umožňuje si ty pohonné hmoty vyrábět, což se tekutými dinosaury možné není. A navíc to není hlučné a nesmrdí to.
@psel zas milionkrát opakovaná lež, jak si milionář v zimě nabije svojí velikovilu, k tomu 2-3 Ev auta a ještě topení když venku bude -17 nebo do 11:15 mlha a v 16:00 tma. V toto obdodbí dává FVe nejvíc, kolik že bude potřebovat panelů? Bude mu jich stačit 85 nebo radši 290?
HAHAHAH
Neostalinistická utopie
HAHAHAH
Neostalinistická utopie
@Barrichello Kdy bylo naposledy pro vetsinu ceske populace -17?
Ja mam kotel s externim cidlem teploty kvuli ekvitermni regulaci. Kotel ukazuje zaznamenana minima a maxima.
Teplotu -17C mi ukazal ... nikdy (za poslednich 10 let).
Ja mam kotel s externim cidlem teploty kvuli ekvitermni regulaci. Kotel ukazuje zaznamenana minima a maxima.
Teplotu -17C mi ukazal ... nikdy (za poslednich 10 let).
@JirkaVejrazka naposledy letos v lednu, šumava nebo u Kámoše na slapech. U mě ve středních čechách 5x -14.
Bud bydlíš někde kde je abnormálně teplo nebo si pořid novej teploměr.
-17 bylo v Praze, ještě když sem měl Cadillac CTS. tuším leden 2015 nebo 2016, už nevím přesně, ale pamatuju se, že naftáky už lidem moc nestrtovaly.
Bud bydlíš někde kde je abnormálně teplo nebo si pořid novej teploměr.
-17 bylo v Praze, ještě když sem měl Cadillac CTS. tuším leden 2015 nebo 2016, už nevím přesně, ale pamatuju se, že naftáky už lidem moc nestrtovaly.
@Barrichello Ale no tak, samozřejmě budeš potřebovat energii z gridu, ale bude to rozhodně většina co si vyrobíš takto sám.
A jinak z 10kWp (22 panelů co stojí dnes 44 tis Kč + střídač za 50tis) vyrobíš za rok dostatek energie na ujetí 50.000 km. Při spotřebě 6l/100, by jsi na 50.000 km by jsi potřeboval 3000l nafty, při ceně 35Kč je to za 105.000 Kč.
Elektřinu můžeš taky sdílet a tudíž nabíjet tam kde parkuješ přes den, nebo si pořídit baterku, nebo virtuální baterku ....
Takže přestaň tady plácat kraviny.
A jinak z 10kWp (22 panelů co stojí dnes 44 tis Kč + střídač za 50tis) vyrobíš za rok dostatek energie na ujetí 50.000 km. Při spotřebě 6l/100, by jsi na 50.000 km by jsi potřeboval 3000l nafty, při ceně 35Kč je to za 105.000 Kč.
Elektřinu můžeš taky sdílet a tudíž nabíjet tam kde parkuješ přes den, nebo si pořídit baterku, nebo virtuální baterku ....
Takže přestaň tady plácat kraviny.
@psel nejvíc energie potřebuješ v zimě, kdy je potřeba topit a svítit, protože je zima a brzy tma.
Ale nejvíc ekologové a EV fans topí dřevem, chápu.
HAHAHAHA
nebojte, EU Vám to brzy zařízene, a sem zvědavj jak budete npájet tepelko a nabíjet dvě auta v zimě když je do 11:15 mlha, hehehe
Ale nejvíc ekologové a EV fans topí dřevem, chápu.
HAHAHAHA
nebojte, EU Vám to brzy zařízene, a sem zvědavj jak budete npájet tepelko a nabíjet dvě auta v zimě když je do 11:15 mlha, hehehe
@Arese Když jsem v roce 2018 jel firemním Leafem do Ostravy na Fed Cup nebo Davis Cup nebo co to tenkrát bylo, tak ta cesta byla utrpením… jeli jsme to tam 8 hodin… zpátky taky 8 hodin… říkali tomu “rapidgate”, protože soudruzi v Japonsku udělali někde chybu a zapomněli na teplotní management baterky… letos jsem jel s EV9 a karavanem k moři a nebylo to sice jednoduché, ale dalo se to… kdybych tam jel bez karavanu, tak bych nepoznal rozdíl mezi mým EV a spalovacím autem… tak daleko se dostala ta podle Vás “zastaralá” technologie… a to je jen 6 let… takže všechny ty soudy a proroctví o tom, jak to nemůže fungovat a nikdy fungovat nebude mi ve světle mých vlastních zkušeností připadají poněkud liché…
@KANKUNEN
Vůbec nic jsi netrefil.
Nejsem odmítač žádného pokroku.
Ale odmítám pokrok typu vymyslíme lepší kolo než kulaté.
A odmítám pokrok, kdy mi politik diktuje, co tím pokrokem je. Pokud bude někdy EV lepší než spalovák, velmi rád na něj přejdu sám.
Žádný politik nikomu nediktoval, že tlačítkový telefon je špatně a správně je jen dotykáč.
A u aut je to podle eurohujerů správné...!!!
Vůbec nic jsi netrefil.
Nejsem odmítač žádného pokroku.
Ale odmítám pokrok typu vymyslíme lepší kolo než kulaté.
A odmítám pokrok, kdy mi politik diktuje, co tím pokrokem je. Pokud bude někdy EV lepší než spalovák, velmi rád na něj přejdu sám.
Žádný politik nikomu nediktoval, že tlačítkový telefon je špatně a správně je jen dotykáč.
A u aut je to podle eurohujerů správné...!!!
@KANKUNEN
Tak počkáme, až ty elektrovehikly nebudou těžší a na provoz dražší než auto s dieselem. Životnost akumulátorů alespoň 400 tisíc km považuji za nezbytnou součást vývoje.
Tak počkáme, až ty elektrovehikly nebudou těžší a na provoz dražší než auto s dieselem. Životnost akumulátorů alespoň 400 tisíc km považuji za nezbytnou součást vývoje.
Ja Prvni 123
Tak jeste jednou k te efektivite 80%: zapocitejte do toho taky efektivitu vyroby te elektriny a jeji distribuce a "skladovani".
No, a jste pod urovni efektivity spalovaciho motoru.
Ja souhlasim s hledanim cesty k odstraneni zavislosti na rope.
Ale cestu vidim v syntetickych, nebo jinak vyrobenych, palivech.
A ano, za dobrou cestu optimalizace spotreby jakehokoliv paliva vidim hybridni pomoc elektromotoru.
Klidne full, ale ne plug-in.
Takze s malou baterkou a bez dobijeni kabelem.
A krome toho jsem pro ekologickou odpovednost.
Coz ale znamena mala, co nejlehci auta, s relativne nizkym vykonem.
Howgh.
No, a jste pod urovni efektivity spalovaciho motoru.
Ja souhlasim s hledanim cesty k odstraneni zavislosti na rope.
Ale cestu vidim v syntetickych, nebo jinak vyrobenych, palivech.
A ano, za dobrou cestu optimalizace spotreby jakehokoliv paliva vidim hybridni pomoc elektromotoru.
Klidne full, ale ne plug-in.
Takze s malou baterkou a bez dobijeni kabelem.
A krome toho jsem pro ekologickou odpovednost.
Coz ale znamena mala, co nejlehci auta, s relativne nizkym vykonem.
Howgh.
Taková efektivita hodně závisí na lokalitě a vlastně i majiteli. Btw pak by se muselo do efektivity spalováků započítat i těžba a doprava ropy a k tomu pak destilace paliv a jejich doprava. A to fakt není moc pohodlné. Aby to bylo tak nějak jablka/jablka tak za mě spotřeba spalováků vs spotřeba+ztráty během nabíjení BEV.
@Ja Prvni 123 A spalovací motory snad jezdí pouze na vzduch? 😄
Pokud bychom i v jejich případě započítali efektivitu těžby ropy a její rafinace, vyjdou z toho spalováky bídně, čímž tedy nechci obhajovat jedno či druhé řešení, ale když už porovnávat, tak objektivně 😉
Navíc jde pouze o efektivitu pohonu, nikoliv dobíjení/tankování či výroby pohonné energie.
Pokud bychom i v jejich případě započítali efektivitu těžby ropy a její rafinace, vyjdou z toho spalováky bídně, čímž tedy nechci obhajovat jedno či druhé řešení, ale když už porovnávat, tak objektivně 😉
Navíc jde pouze o efektivitu pohonu, nikoliv dobíjení/tankování či výroby pohonné energie.
@Ondřej Šámal
Oblíbený blábol demagogů, rafinace ropy 😅
Jenže eurohujeři si jaksi neuvědomují, že tou rafinací vzniká MNOHO produktů, a benzín nebo nafta jsou jen dílčí částí.
Jenže výrobou OZE vzniká jen elektřina 😁😁😁 A výrobou v tepelných či jaderných vzniká elektřina + potenciálně jen odpadní teplo, co lze zužitkovat.
Oblíbený blábol demagogů, rafinace ropy 😅
Jenže eurohujeři si jaksi neuvědomují, že tou rafinací vzniká MNOHO produktů, a benzín nebo nafta jsou jen dílčí částí.
Jenže výrobou OZE vzniká jen elektřina 😁😁😁 A výrobou v tepelných či jaderných vzniká elektřina + potenciálně jen odpadní teplo, co lze zužitkovat.
@rohYpnol A aby tie produkty z ropy mohli vznikať, tiež potrebuješ elektrinu. 😁
GS
Elektromobil není pro každého, to je jasné jako facka, jen politici a aktivisté to nechtějí vidět. Kdo chce elektroauto, ať si ho klidně koupí, ale ať direktivně nikdo nezakazuje spalováky. Pokud budou elektroauta časem lepší, lidé na ně přejdou i bez té socialistické agitace. Mi na elektroautech vadí hlavně dojezd, doba nabíjení a jeblá cena! Že to zvedlo cenu i spalováků, beru jako pomstu výrobců svým zákazníkům. A dotace??? Progresivistický hnůj, který brání oddělit životaschopné od utopie.
svobodakdanda
Ať si každý jezdí čím chce ale nevím proč by mi to měl někdo nutit. A další věc, absolutně nechápu nadržování elektro aut jako například dálnice zdarma když to auto je reálné o půl tuny těžší než spalovací auto…
@svobodakdanda Pokud by z aut nevznikaly žádné emise, pokud by se jejich provozem neničily přírodní zdroje byla by svoboda na místě. Nicméně takhle ideálně to nefunguje
@Othello emise vznikají ze všeho, shod na svět 140 nutronovek a nebudou emise. Zásadním problémem světa je přelidněnost zejména rozvojových zemí
Arese
Autor článku zapomněl ještě na jednu podstatnou věc - na emocionální stránku jízdy v autě - řízení normálního auta se spalovacím motorem zdaleka není jen přesun z místa A do místa B, ale taky obrovská radost z jeho řízeni - vytáčení motoru s patřičným zvukovým doprovodem, práce s pedály a řadicí pákou, průběh nástupu točivého momentu motoru atd. atd. Toto zkratowůz řidiči a posádce nikdy nenabídne, je to s ním v zásadě sterilní nudný zážitek jak jízda s autíčkem na autodromu na pouti... I proto je do budoucna jedinou skutečně schůdnou cestou masová výroba syntetických paliv, která všechny výše uvedené radosti zachová a bez problémů bude použitelná pro všechny dosud vyrobená auta po celém světě! Nebude přitom třeba cpát miliardy do milionů nabíječek a řešit recyklaci milionů baterií a neekologickému těžbu milionů tun surovin na jejich výrobu, stavět silnější přenosovou soustavu atd.! Zkratomobily ovšem mohou dobře posloužit jako DOPLNĚK normálních spalovacích vozů pro městské a příměstské použití, proto bych je rozhodně nezakazoval. 🙂 Ale nikdo, opakují nikdo, je nesmí lidem nutit!!!!! 😡
@Arese
tolik kecu, pritom stacilo napsat, ze patris k tem co s tim nikdy nejeli… A nebo dat odkaz do zumpy, jdes dolu!
tolik kecu, pritom stacilo napsat, ze patris k tem co s tim nikdy nejeli… A nebo dat odkaz do zumpy, jdes dolu!
@kesumb Kecáš samozřejmě úplné kraviny, Zkratowozy jsem řídil různé a opakovaně. A znovu říkám: ani zadarmo!!!
Aresi, co nám tu chceš mluvit o zažitcích, sám máš Karoq.
@KANKUNEN A vidíš stačí mu Karoq na obrovskou radost z jeho řízeni - vytáčení motoru s patřičným zvukovým doprovodem, práce s pedály a řadicí pákou, průběh nástupu točivého momentu motoru atd.
Asi mu nikdo nic neřekl o tom že BEV má volant a nástup točivého momentu taky. Jen s tou řadící pákou je s BEV vedle. Ale jednou nebudou lidi vědět k čemu to bylo 😄.
Asi mu nikdo nic neřekl o tom že BEV má volant a nástup točivého momentu taky. Jen s tou řadící pákou je s BEV vedle. Ale jednou nebudou lidi vědět k čemu to bylo 😄.
@Arese co máš za auto, resp. za motorizaci? Drtivá většina spalováků má naprosto nudný a otravný zvuk, i průběh kroutícího momentu.
V ulicích moc často ty B4/H4, vysokotočivé R4, nebo R5, R6/V6/H6, V8, V12 nebo třeba wankely neslýchám. To je samé TDI, HDI a podobné klumpy. Ty klidně mohou zmizet z ulic a stýskat se mi nebude.
Co se týče přenosové soustavy, ta se musí posilovat i bez BEV. Lidi si zvykají na komfort, všude samá klimatizace, sauny, vyhřívané vířivky. Fabriky si zvykají na nedostatek zaměstnanců, takže je více robotů, které jsou překvapivě na elektriku.
V ulicích moc často ty B4/H4, vysokotočivé R4, nebo R5, R6/V6/H6, V8, V12 nebo třeba wankely neslýchám. To je samé TDI, HDI a podobné klumpy. Ty klidně mohou zmizet z ulic a stýskat se mi nebude.
Co se týče přenosové soustavy, ta se musí posilovat i bez BEV. Lidi si zvykají na komfort, všude samá klimatizace, sauny, vyhřívané vířivky. Fabriky si zvykají na nedostatek zaměstnanců, takže je více robotů, které jsou překvapivě na elektriku.
@eLzyx každýho věc čím jede, kdo je petrolhead tak nejezdí smrdutým tdi nebo tríválcem...
@Barrichello jenže nevíce křičí ti, co mají tyhle automobilové pazgřivce. Urachtaný nafťák. A ne počet válců to nezachrání. A nebo benzinovou malorážku o výkonu lepšího zahradního traktoru.
A pak se bavíš na Superchargeru s týpkem, který smutní nad tím, že asi prodá 911, protože s ním vůbec nejezdí, protože je Tesla dobrá "instantně", kdykoliv, kdekoliv. Porsche musíš rozehřát, ale zase bys ho neměl tavit na doraz, jinak tě čeká předčasná výměna oleje. Když ho po delší době chceš vytáhnout, tak má vybitou baterku. Denně s ním nejezdíš, protože se ti tam nevejde rodina.
Je to jako s focením. Jo, (bez)zrcadlovky jsou lepším nástrojem, zábavnějším, v určitých chvílích s tím uděláš parádní fotky. Ale ve výsledku lidi fotí mobily, protože jej mají po ruce a výsledky jsou pohodlné, rychlé. Je to univerzální zařízení.
A pak se bavíš na Superchargeru s týpkem, který smutní nad tím, že asi prodá 911, protože s ním vůbec nejezdí, protože je Tesla dobrá "instantně", kdykoliv, kdekoliv. Porsche musíš rozehřát, ale zase bys ho neměl tavit na doraz, jinak tě čeká předčasná výměna oleje. Když ho po delší době chceš vytáhnout, tak má vybitou baterku. Denně s ním nejezdíš, protože se ti tam nevejde rodina.
Je to jako s focením. Jo, (bez)zrcadlovky jsou lepším nástrojem, zábavnějším, v určitých chvílích s tím uděláš parádní fotky. Ale ve výsledku lidi fotí mobily, protože jej mají po ruce a výsledky jsou pohodlné, rychlé. Je to univerzální zařízení.
@eLzyx nějak tomu co povídáš tenhle článek silně odporuje a najdeš ho asi na 600 evropských a amerických autowebech
https😐/www.autorevue.cz/…-to-dobra-zprava
https😐/www.autorevue.cz/…-to-dobra-zprava
@eLzyx v sobotu sem měl na dvorku 5x V8 ale chápu že v tvé soc bublině s tím už nikdo nejezdí. V mé s tím jezdí čím dál víc lidí. Tím jak byla ukončena výroba tria 300C, Charger, Challenger, pořizují si to lidi co váhali protože vědí že už si nic takového v budoucnu nekoupí, že tohle je poslední šance
PowerHouse
Výhoda BEV - velice jednoduchá a proto levná. Již i pro Indy.
BEV šíleně klesají na ceně.
Baterky a pohon jsou téměř zadarmo.
Příkladem je lithium, jehož cena poklesla z maxim 8x.
Baterky klesají pod 50€/kWh. To již vyhovuje i Indům.
BEV šíleně klesají na ceně.
Baterky a pohon jsou téměř zadarmo.
Příkladem je lithium, jehož cena poklesla z maxim 8x.
Baterky klesají pod 50€/kWh. To již vyhovuje i Indům.
@PowerHouse
hlavne provoz vetsi cast roku na to co si vyrobis na strese. A to je technicky mozny poslednich par let. A porad se tu najdou ***i co blijou o elektromobilech z 19. stoleti..
hlavne provoz vetsi cast roku na to co si vyrobis na strese. A to je technicky mozny poslednich par let. A porad se tu najdou ***i co blijou o elektromobilech z 19. stoleti..
@PowerHouse
Letos téměř zadarmo.
Příští rok zadarmo.
A další rok budou výrobci baterek a pohonů platit zákazníkům.
To je svět dle PowerHouse.
Letos téměř zadarmo.
Příští rok zadarmo.
A další rok budou výrobci baterek a pohonů platit zákazníkům.
To je svět dle PowerHouse.
@PowerHouse 😂😂😂😂😂
- BEV šíleně klesají na ceně - klesají minimálně, daleko více cenu vyrovnává plíživé zdražování ICE, pokud cena BEV klesla o zaznamenatelnou položku, bylo toho dosaženo vykucháním kapacity akumulátoru
- A nějaký akumulátor skoro zadarmo mi ukaž, půjdu si ho rád koupit.
- BEV šíleně klesají na ceně - klesají minimálně, daleko více cenu vyrovnává plíživé zdražování ICE, pokud cena BEV klesla o zaznamenatelnou položku, bylo toho dosaženo vykucháním kapacity akumulátoru
- A nějaký akumulátor skoro zadarmo mi ukaž, půjdu si ho rád koupit.
@kruskar
pred 12 lety jsem jel ionem, stal skoro milion a odjel ze Zlicina do Rep a zpet na pul baterky. Par let po tom jsem jel egolfem za milion, v zime nedojel z Prahy do Tabora. Dneska si za milion koupis enyaq, id buzz nebo teslu (a ani nevim co stoji ten 100kWh psa neco) co v mrazu da na otocku rozvadov praha a zpet. Inflace za tech 12 let bude nesmysl. Ofce 1,4tsi stoji porad 600 a je to porad stejny auto, respektive spis horsi
pred 12 lety jsem jel ionem, stal skoro milion a odjel ze Zlicina do Rep a zpet na pul baterky. Par let po tom jsem jel egolfem za milion, v zime nedojel z Prahy do Tabora. Dneska si za milion koupis enyaq, id buzz nebo teslu (a ani nevim co stoji ten 100kWh psa neco) co v mrazu da na otocku rozvadov praha a zpet. Inflace za tech 12 let bude nesmysl. Ofce 1,4tsi stoji porad 600 a je to porad stejny auto, respektive spis horsi
@kruskar zdražování ICE jde hodně na vrub inflace. Pokud jsi se právě probudil po 15 letech z kómatu, nebo po 15 letech nahrazuješ svoji Oktávku, za kterou jsi dal 500k Kč, tak dnes jen kvůli inflaci musíš vydat 815k Kč, abys dostal stejné auto.
@eLzyx Inflace je jen jedna část, ceny ICE šly nahoru rapidně díky rozpuštění nákladů na vývoj EV. U VW je to vidět zcela jasně na cenách Octavia/Golf. Základní modely jsou zhruba 1,5-2x dražší než jejich předchůdci... masové modely tuhle srandu platí, jelikož by si EV na sebe nevydělala...
@ericn je jasné, že investice do vývoje a výroby EV je placená z předchozí produkce. Ale s tím, že by se EV škodovce, nebo VW nevyplatily nějak nesouhlasím. Když byl problém s čipy, tak byly upřednostněny EV, protože škodovka přiznala, že na nich má největší marži.
@eLzyx
Nemel nesmysly. Inflace o které se hovoří je primárně o spotřebitelských cenách.
Když je teď módní přirovnávat ke spotřebiči, tak si srovnej kolik stála televize před 15ti lety a kolik stojí dnes!!! Žádná inflace, za výrazně míň koupíš výrazně lepší.
Auta jsou drahé, protože automobilky EV mobiliitu začaly zneužívat, zvyšují si marže, protože furt je to levnější než to EV. Další aspekt je samotná EV mobilita a její "dotování" z prodeje spalováků. A pak to jsou ekovýpalné díky skvělé EU.
Nemel nesmysly. Inflace o které se hovoří je primárně o spotřebitelských cenách.
Když je teď módní přirovnávat ke spotřebiči, tak si srovnej kolik stála televize před 15ti lety a kolik stojí dnes!!! Žádná inflace, za výrazně míň koupíš výrazně lepší.
Auta jsou drahé, protože automobilky EV mobiliitu začaly zneužívat, zvyšují si marže, protože furt je to levnější než to EV. Další aspekt je samotná EV mobilita a její "dotování" z prodeje spalováků. A pak to jsou ekovýpalné díky skvělé EU.
Tomogo
Nemá cenu k tomu víc psát, vše padlo v článku.
1. Cena
2. Cituji "Pokud navíc nemáte možnost pravidelně doplňovat elektřinu z levnějšího domácího zdroje (za slunečních dnů ideálně ze solárů), postrádá elektromobil smysl."
Jinak patřím do kategorie lidí, co by EV chtěli, ale zatím nemají kde dobíjet a také neexistuje náhrada za jejich spalovací vůz. Takže jednou snad...
1. Cena
2. Cituji "Pokud navíc nemáte možnost pravidelně doplňovat elektřinu z levnějšího domácího zdroje (za slunečních dnů ideálně ze solárů), postrádá elektromobil smysl."
Jinak patřím do kategorie lidí, co by EV chtěli, ale zatím nemají kde dobíjet a také neexistuje náhrada za jejich spalovací vůz. Takže jednou snad...
Lempl Klaun
BEV ??? Češi kupovat nebudou !!! Musí to smrdět-kouřit-řvát-draze opravovat-litr po r.27 za 55+ Kč !! ....a pak budou všichni šťastní 😀
@Lempl Klaun No neni to tak hrozny. V Turecku PHM jsou uz leta pres 2EUR za litr a auta jezdi.
Ja myslim ze do podilu 50% EV na silinicich fossilni paliva budou jen zlevnovat. Oni vzdycky zlevnovaly pri klesajici spotrebe. Maji na to prostor. Nemuseji ropu kupovat od podzemnich trollu.
Nejdriv bude klesat dostupnost - nebude pumpa na kazdem rohu. Az potom se to zhrouti. Takze aby Cesi zacali kupovat EV musi to byt levnejsi nez dnesni ceny. Muze se ale stat ze proste nebudou pumpy (bude jich malo a drahe) cestou do oblibeneho Chorvatska, repsektive nejdriv v Rakousku. To jeste ale se da prezit. Oni prece jezdi 1000 km bez zastaveni, ale uz bude nutne planovani 😄
Ja myslim ze do podilu 50% EV na silinicich fossilni paliva budou jen zlevnovat. Oni vzdycky zlevnovaly pri klesajici spotrebe. Maji na to prostor. Nemuseji ropu kupovat od podzemnich trollu.
Nejdriv bude klesat dostupnost - nebude pumpa na kazdem rohu. Az potom se to zhrouti. Takze aby Cesi zacali kupovat EV musi to byt levnejsi nez dnesni ceny. Muze se ale stat ze proste nebudou pumpy (bude jich malo a drahe) cestou do oblibeneho Chorvatska, repsektive nejdriv v Rakousku. To jeste ale se da prezit. Oni prece jezdi 1000 km bez zastaveni, ale uz bude nutne planovani 😄
jersey.se
A povinná dení dávka eurokomunistické propagandy je tady! Jestli si vedení EU neuvědomí, že lidi nechtějí EV, nechtějí povinné asistenty a už vůbec ne fízlovací software, budou příští volby do europarlamentu také těmi posledními.
A k EV. S EV se jezdí dobře. Pokud potřebujete jen přesun z bodu A do bodu B. Jenže... steak si taky neděláte v mikrovlnce, i když je to rychlejší. A nazvat jízdu autem jenom dopravou, je jako nazývat sex rozmnožováním. EV vyhovuje jen lidem, kteří auta nemají rádi a ve skutečnosti ho ani nepotřebují.
A k EV. S EV se jezdí dobře. Pokud potřebujete jen přesun z bodu A do bodu B. Jenže... steak si taky neděláte v mikrovlnce, i když je to rychlejší. A nazvat jízdu autem jenom dopravou, je jako nazývat sex rozmnožováním. EV vyhovuje jen lidem, kteří auta nemají rádi a ve skutečnosti ho ani nepotřebují.
@jersey.se
S poslední větou nesouhlasím tak úplně.
Většině lidí je z pohledu jízdy úplně jedno, jestli jedou na elektřinu, benzín, naftu nebo sníh 😁
Situace se samozřejmě dramaticky mění tim, co nastává potom, když nejedu.
S poslední větou nesouhlasím tak úplně.
Většině lidí je z pohledu jízdy úplně jedno, jestli jedou na elektřinu, benzín, naftu nebo sníh 😁
Situace se samozřejmě dramaticky mění tim, co nastává potom, když nejedu.
@jersey.se
to je uplna pitomost, pobavit se s ev pochopitene lte viz ev motokary
to je uplna pitomost, pobavit se s ev pochopitene lte viz ev motokary
Nebo Nebo
Mám tři otázky.
1. Kde najdu plynový pedál v elektromobilů? Přidává se nějaký plyn? U spal. motorů se přidává vzduch, což je směs plynů.
2. Jak může být levnější provoz, když někdo má FVE. Ty FVE jsou zdarma? A nebo za 50 tis.
3. Často vidím, jak někdo píše, že nás EU politici nic nenutí, ale v článku to psaný je, tedy alespoň automobilky. Jak je to možné?
Každopádně to ticho tam není pravdivé, v nizkých rychlostech možná, ale ve vyšších to píská, stejně jako každy elektromotor.
Jinak se těším, až budou ve zprávách samé havárie s cyklisty a chodci, kvůli elektromobilům.
1. Kde najdu plynový pedál v elektromobilů? Přidává se nějaký plyn? U spal. motorů se přidává vzduch, což je směs plynů.
2. Jak může být levnější provoz, když někdo má FVE. Ty FVE jsou zdarma? A nebo za 50 tis.
3. Často vidím, jak někdo píše, že nás EU politici nic nenutí, ale v článku to psaný je, tedy alespoň automobilky. Jak je to možné?
Každopádně to ticho tam není pravdivé, v nizkých rychlostech možná, ale ve vyšších to píská, stejně jako každy elektromotor.
Jinak se těším, až budou ve zprávách samé havárie s cyklisty a chodci, kvůli elektromobilům.
@Nebo Nebo
Hmm tak vy se těšíte "Jinak se těším, až budou ve zprávách samé havárie s cyklisty a chodci, kvůli elektromobilům." Zajímavý pohled na problematiku...
Hmm tak vy se těšíte "Jinak se těším, až budou ve zprávách samé havárie s cyklisty a chodci, kvůli elektromobilům." Zajímavý pohled na problematiku...
@Hubini Těším (: Bude co kritizovat a co číst. A doufám, jestli se tak opravdu stane, že ty EV nikoho neusmrtí.
@Nebo Nebo
Chodci a cyklisti se sluchátky na uších se rádi nechávají přejet i spalováky. Kvůli tomu na elektromobily čekat netřeba.
Chodci a cyklisti se sluchátky na uších se rádi nechávají přejet i spalováky. Kvůli tomu na elektromobily čekat netřeba.
Anonym
Evropa je horší jak RVHP, pozdravuje BRANO a pan Juříček
https😐/www.seznamzpravy.cz/…-nez-rvhp-256773
https😐/www.seznamzpravy.cz/…-nez-rvhp-256773
Ham.
Nejvíce vadí účelové lhaní. Jako třeba v tomto článku. Exemplárním příkladem je věta ...
"Účinnost elektrického pohonu se pohybuje minimálně okolo 80 %, kdežto spalovací motory mají pouze poloviční efektivitu."
Účinnost elektrického pohonu v ČR nemůže být 80%, dokonce nemůže být ani 40%. Účinnost jaderné elektrárny je někde kolem 30%, maximálně 35% (to se může týkat nových bloků, určitě ne těch stávajících), účinnost uhelné elektrárny je někde kolem 33%, ty nejlepší v Německu jsou někde na 36%, účinnost přenosové soustavy VVN, VN a NN také není zdaleka 100% (ta česká je zvláště rozhadrovaná a její poměrně kosmické ztráty lze najít na stránkách ČEPSu), účinnost velmi dobré nabíječky je třeba 95%, velmi dobrého elektromotoru je také třeba 95%, další ztráty jsou při nabíjení a vybíjení baterie. Elementárním násobením 0,35*0,98*0,95*0,95 nelze dojít k výsledku vyššímu než 30%, což je účinnost elektrického pohonu v podmínkách ČR.
Takže elektrickým autům nejvíce škodí, že se o nich systematicky lže a překrucují se fyzikální zákony. A ne každý je úplný blbec ve fyzice a takovéto lži si všimne i repetent z průmyslovky. Jedno z mých aut je elektrické a nemám nic ani proti EV ani proti ICE, ale účelové lhaní mi vadí.
"Účinnost elektrického pohonu se pohybuje minimálně okolo 80 %, kdežto spalovací motory mají pouze poloviční efektivitu."
Účinnost elektrického pohonu v ČR nemůže být 80%, dokonce nemůže být ani 40%. Účinnost jaderné elektrárny je někde kolem 30%, maximálně 35% (to se může týkat nových bloků, určitě ne těch stávajících), účinnost uhelné elektrárny je někde kolem 33%, ty nejlepší v Německu jsou někde na 36%, účinnost přenosové soustavy VVN, VN a NN také není zdaleka 100% (ta česká je zvláště rozhadrovaná a její poměrně kosmické ztráty lze najít na stránkách ČEPSu), účinnost velmi dobré nabíječky je třeba 95%, velmi dobrého elektromotoru je také třeba 95%, další ztráty jsou při nabíjení a vybíjení baterie. Elementárním násobením 0,35*0,98*0,95*0,95 nelze dojít k výsledku vyššímu než 30%, což je účinnost elektrického pohonu v podmínkách ČR.
Takže elektrickým autům nejvíce škodí, že se o nich systematicky lže a překrucují se fyzikální zákony. A ne každý je úplný blbec ve fyzice a takovéto lži si všimne i repetent z průmyslovky. Jedno z mých aut je elektrické a nemám nic ani proti EV ani proti ICE, ale účelové lhaní mi vadí.
@Ham.
Máš naprostou pravdu. Nicméně eurohujeři jistě opět vytáhnou ze zelené zadnice demagogický argument "účinnost rafinace ropy" a ztráty z potopení 1 z 1000 tankerů 😁
Máš naprostou pravdu. Nicméně eurohujeři jistě opět vytáhnou ze zelené zadnice demagogický argument "účinnost rafinace ropy" a ztráty z potopení 1 z 1000 tankerů 😁
@Ham. Mícháte jablka a hrušky dohromady. Účinnost elektrického pohonu pouze vyjadřuje, jakou část vstupní energie dokáže efektivně využít.
Jak jsem psal výše, pokud má spalovací motor v tom nejlepším případě účinnost okolo 40 %, vaší logikou do toho musíme započítat i vysoce neefektivní těžbu ropy, její zpracování a následnou logistiku. V takovém případě by se spalováky blížily nule.
Jedna věc je totiž účinnost konkrétního pohonu, druhá věc je "ekologičnost" (za mě spíše objektivní efektivita) jednotlivých řešení. A ta je minimálně u elektromobilů hodně variabilní. Záleží totiž, jak náročná je těžba a zpracování surovin pro trakční akumulátor, logistika a samozřejmě výroba elektřiny. Kdo "tankuje" pouze z vlastních solárů, je na tom lépe než ten, kdo dobíjí ze sítě zásobované uhelnou elektrárnou.
Jak jsem psal výše, pokud má spalovací motor v tom nejlepším případě účinnost okolo 40 %, vaší logikou do toho musíme započítat i vysoce neefektivní těžbu ropy, její zpracování a následnou logistiku. V takovém případě by se spalováky blížily nule.
Jedna věc je totiž účinnost konkrétního pohonu, druhá věc je "ekologičnost" (za mě spíše objektivní efektivita) jednotlivých řešení. A ta je minimálně u elektromobilů hodně variabilní. Záleží totiž, jak náročná je těžba a zpracování surovin pro trakční akumulátor, logistika a samozřejmě výroba elektřiny. Kdo "tankuje" pouze z vlastních solárů, je na tom lépe než ten, kdo dobíjí ze sítě zásobované uhelnou elektrárnou.
@Ondřej Šámal
Psal jsem výše - toto je oblíbená demagogie eurohujerů.
Rafinací ropy vzniká CELÁ ŘADA PRODUKTŮ!!! A ne jen benzín a nafta!!!
Psal jsem výše - toto je oblíbená demagogie eurohujerů.
Rafinací ropy vzniká CELÁ ŘADA PRODUKTŮ!!! A ne jen benzín a nafta!!!
@Ondřej Šámal Jestliže mluvíme o elektrickém pohonu nikoliv o elektrickém motoru, tak musíme mluvit o celém řetězci, tedy o výrobě a přenosu elektřiny a jejím zpracování v elektrickém motoru. A vysoce neefektivní těžbu ropy si klidně porovnejte s vysoce neefektivní těžbou uhlí, uranu (včetně jeho obohacování) nebo plynu a pak se můžeme pustit do nějakého porovnávání. Ale nejde mi o porovnávání EV a ICE, na přesná čísla nemáte dostatek podkladů ani Vy a ni já, ale o do nebe volající lež u EV o 80% účinnosti el. pohonu. I když vynechám těžbu surovin, tak se účinnost elektrického pohonu nikdy nedostane přes 30%. To je jako kdyby jste tvrdil, že chalupář na samotě u lesa, který řeže dříví na cirkulárce má účinnost té cirkulárky 80% a už neřeknete, že na té samotě si tu elektřinu vyrábí z malého benzínové agregátu.
@Ham. Pohon je pohon, do toho celý řetězec výroby pohonné energie netahejte. Pohon je to, co logicky pohání nějaký stroj, v tomto případě automobil. Když tedy vezmeme pohonné ústrojí v elektromobilu, vyjde nám z toho, že je plus minus dvakrát efektivnější než u spalovacího pohonu. Výrobu energie do toho zkrátka počítat nemůžeme.
Kdybyste ovšem argumentoval ztrátami při nabíjení (tedy rozdílem mezi tím, kolik mi poskytovatel dodá energie, a tím, kolik se dostane do akumulátoru), to už by bylo validní 😉
Kdybyste ovšem argumentoval ztrátami při nabíjení (tedy rozdílem mezi tím, kolik mi poskytovatel dodá energie, a tím, kolik se dostane do akumulátoru), to už by bylo validní 😉
@Ondřej Šámal
Účinnost 40% dosahují jen ty nejmodernější, patřičně složité motory. Běžné spalováky, na českých silnicích, mají účinnost 25-35% max. Naproti tomu mají současné elektromobily účinnost přes 90 %, ale petrolheadům je to jedno.
Účinnost 40% dosahují jen ty nejmodernější, patřičně složité motory. Běžné spalováky, na českých silnicích, mají účinnost 25-35% max. Naproti tomu mají současné elektromobily účinnost přes 90 %, ale petrolheadům je to jedno.
@Petr_Basa
Co to je za nesmysl zase? Takže srovnáváš na jedné straně zastaralý vozový park na straně spalováků, naproti tomu to nejlepší z EV???
Jsi jen demagog!
Co to je za nesmysl zase? Takže srovnáváš na jedné straně zastaralý vozový park na straně spalováků, naproti tomu to nejlepší z EV???
Jsi jen demagog!
rohYpnol
Hlas lidu, hlas boží.
Výjimečně to zde platí. Velmi pravděpodobně i díky osvětě hranaté legendy mají Češi správné informace 👍
K článku - dobíjení EV "z OZE" je reálně naprostá utopie a v 99% případů nesmysl a nerealizovatelný zelený sen.
Pokud totiž někdo už má tu možnost domácí FVE například, tak pokud elektřinu cpe do auta, tak pro změnu nemá na domácí spotřebu!!! Takže se bavíme jen na téma využití přetoků, což je reálně květen-srpen. K tomu musí auto být samozřejmě doma, což se nám smrskne na 2 dny v týdnu. Když si odečteme 2 týdny letní dovolené, tak to máme 3,5 měsíce, tj. cca 28 dní z roku. A to musí svítit slunce, což ani v této době nemusí být 100%...
Takže z celého roku je reálná možnost smysluplně dobíjet skutečně z OZE pro někoho kdo autem skutečně jezdí (a ne jen rozváží do školky...) ani ne 1 měsíc!!!
Ano, tim skutečně zabráníme oteplení planety o 0,0001 stupně za rok za cenu likvidace evropského autoprůmyslu.
Výjimečně to zde platí. Velmi pravděpodobně i díky osvětě hranaté legendy mají Češi správné informace 👍
K článku - dobíjení EV "z OZE" je reálně naprostá utopie a v 99% případů nesmysl a nerealizovatelný zelený sen.
Pokud totiž někdo už má tu možnost domácí FVE například, tak pokud elektřinu cpe do auta, tak pro změnu nemá na domácí spotřebu!!! Takže se bavíme jen na téma využití přetoků, což je reálně květen-srpen. K tomu musí auto být samozřejmě doma, což se nám smrskne na 2 dny v týdnu. Když si odečteme 2 týdny letní dovolené, tak to máme 3,5 měsíce, tj. cca 28 dní z roku. A to musí svítit slunce, což ani v této době nemusí být 100%...
Takže z celého roku je reálná možnost smysluplně dobíjet skutečně z OZE pro někoho kdo autem skutečně jezdí (a ne jen rozváží do školky...) ani ne 1 měsíc!!!
Ano, tim skutečně zabráníme oteplení planety o 0,0001 stupně za rok za cenu likvidace evropského autoprůmyslu.
@rohYpnol
ne, ty to proste nedas. Nejdebilnejsi prispevek od nebo nebo pres veskerou snahu nedozenes. Pro tvoje info nabijim z baterie v noci dve ev najednou!
ne, ty to proste nedas. Nejdebilnejsi prispevek od nebo nebo pres veskerou snahu nedozenes. Pro tvoje info nabijim z baterie v noci dve ev najednou!
@kesumb
Chápeš že je úplně jedno co zrovna ty?!? 😁😁😁
Já se bavím o reálným běžným světě, a ne o jednom z 1000, co má možnost jako malokdo.
TO TY TO EVIDENTNĚ NEDÁVÁŠ 😄
Chápeš že je úplně jedno co zrovna ty?!? 😁😁😁
Já se bavím o reálným běžným světě, a ne o jednom z 1000, co má možnost jako malokdo.
TO TY TO EVIDENTNĚ NEDÁVÁŠ 😄
@rohYpnol Malokdo? U nas na vesnici ma v mem okoli FVE snad kazdy druhy dum (ja treba zrovna ne). Presne jsem to nepocital, ale bude se to k tomu dost blizit.
@JirkaVejrazka
Jste nadprůměrná vesnice.
V ČR je 170 tisíc FVE elektráren na střechách domů. A těch domů jsou v ČR 2 miliony, takže je má každý jedenáctý až dvanáctý dům. Možná si do toho započítal i ty, co mají solární ohřev vody.
Jste nadprůměrná vesnice.
V ČR je 170 tisíc FVE elektráren na střechách domů. A těch domů jsou v ČR 2 miliony, takže je má každý jedenáctý až dvanáctý dům. Možná si do toho započítal i ty, co mají solární ohřev vody.
@Tycoon Tak každý si dává na střechu to co potřebuje.
Někdo s tím ohřívá teplou vodu v bojleru, někdo ohřívá bazén, někdo přitápí tepelným čerpadlem a někdo nabíjí.
82 799 elektráren přibylo za 2023, takže tímto tempem bychom se do 2035 dostali na více než polovinu?
Někdo s tím ohřívá teplou vodu v bojleru, někdo ohřívá bazén, někdo přitápí tepelným čerpadlem a někdo nabíjí.
82 799 elektráren přibylo za 2023, takže tímto tempem bychom se do 2035 dostali na více než polovinu?
Viktor Čistič
Češi rádi vzpomínají na “staré dobré časy”, kdy jejich nejlepším automobilem byla Škoda Octavia 1.9 TDI a nafta stála „pár korun“. Právě i to vytváří odpor k elektromobilům, které se ale v Evropě prosazují stále rychleji. Zaostalé Česko v jejich prodejích mezitím zůstává na civilizačním chvostu. Bohužel.
@Viktor Čistič To je jedině dobře a zaplatbůh za to že češi mají rozum a sou konzervativní.
@Barrichello
US V8 na LPG je tomu příkladem. Chápu.
US V8 na LPG je tomu příkladem. Chápu.
jirik_kirij
"Automobilky z toho neobviňujte, ty jenom musejí plnit politické zadání ..."
... a proto si samy automobilky dávaly ještě optimističtější cíle než vymysleli politici. To fakt nevymyslíš.
... a proto si samy automobilky dávaly ještě optimističtější cíle než vymysleli politici. To fakt nevymyslíš.
Barry Lyndon
Ceny a dojezdy už jsou imho relativně v pohodě. Problém v Česku vidím😒br />
1. Nedostatek dobíjecích míst budovaných navíc na naprosto nesmyslných místech (nejčastěji "uprostřed ničeho")
2. Cena elektřiny na veřejných dobíječkách (taková, že třeba s PHEV je levnější jezdit na benzin (mastně zdaněný spotřební daní).
3. Systém plateb za elektřinu (jako kdybych na benzince platil za benzin 90 Kč jenom proto, že nemám jejich kartičku)
2. Cena elektřiny na veřejných dobíječkách (taková, že třeba s PHEV je levnější jezdit na benzin (mastně zdaněný spotřební daní).
3. Systém plateb za elektřinu (jako kdybych na benzince platil za benzin 90 Kč jenom proto, že nemám jejich kartičku)
@Barry Lyndon
Stačí až si vlády uvědomí, že zdanění PHM je někde kolem 30%, a stejnou sazbu aplikují na elektřinu na dobíjení EV aut. To se pak začnou někteří divit, až bude kWh ne za 12, ale za 16 i více Kč...
Stačí až si vlády uvědomí, že zdanění PHM je někde kolem 30%, a stejnou sazbu aplikují na elektřinu na dobíjení EV aut. To se pak začnou někteří divit, až bude kWh ne za 12, ale za 16 i více Kč...
@rohYpnol to bude brzy i bez zdanění, někdo ten zelenej vodík a další větrníky a FVE bude muset zaplatit a ten někdo bude jako vždy koncový zákazník
Jiří Němčanský
V elektromobilů nemusím sedět na to, abych měl svůj názor na ně. Zatím nikdo nevyrobil elektromobil, který nebude ekonomickým prušvihem pro majitele. O uzitných vlastnostech nemluvě. O ekologické zátěži se raději blafuje a přitom tohle všechno normálnímu člověku musí dojít samo. Jenomže tenhle kolos elektromobility řídí EU lobby s prospěchem pro úzkou skupinu ve společnosti. A ta společnost to má dotovat ze svého. Já se tedy toho to podniku účastnit nehodlám
@Jiří Němčanský
A já tomu vynálezu fandím. Ale ať si sám vybojuje místo mezi dopravními prostředky a ukáže nám, že dokáže plnohodnotně nahradit ICE. Vlastně předpokládám, že tu je stále pokrok a jdeme dopředu, tak by EV měly být ve všech ohledech lepší. Jenže nejsou.
A já tomu vynálezu fandím. Ale ať si sám vybojuje místo mezi dopravními prostředky a ukáže nám, že dokáže plnohodnotně nahradit ICE. Vlastně předpokládám, že tu je stále pokrok a jdeme dopředu, tak by EV měly být ve všech ohledech lepší. Jenže nejsou.
@Jiří Němčanský Stacilo napsat, ze jsi z principu nepritel EV (coz je v poradku, nemusime mit vsichni stejny nazor).
Uz tvoje druha veta je uplny nesmysl a zbytek jsou jenom nepodlozene spekulace pravdepodobne prevzate z nejakeho webu, ktery schvalne zivi nenavist k EV.
Zkus zapojit trochu objektivity prosim. Je v poradku byt proti EV. Neni v poradku nechat si nekym vymyvat mozek. A i kdyz se to nezda, jsou to dve ruzne veci.
Mimochodem, kdo je to ten "normalni clovek" z tveho prispevku?
Uz tvoje druha veta je uplny nesmysl a zbytek jsou jenom nepodlozene spekulace pravdepodobne prevzate z nejakeho webu, ktery schvalne zivi nenavist k EV.
Zkus zapojit trochu objektivity prosim. Je v poradku byt proti EV. Neni v poradku nechat si nekym vymyvat mozek. A i kdyz se to nezda, jsou to dve ruzne veci.
Mimochodem, kdo je to ten "normalni clovek" z tveho prispevku?
Renoo
Co mi vadí nejvíce? Zoufalá rychlost nabíjení. Má to být náhrada ICE, tak ať to tak funguje. Nepotřebuji ona.novat z poťapkaného displeje s výkonem superpočítače. Mně stačí nabít 500+ km do 5 minut, cenu za kWh plus minus všude stejnou a nulovou degradaci baterie (trapnou zůstatkovou hodnotu nehodlám akceptovat).
Anonym
Mě nejvíc vadí tragický design exteriéru i interéru u 90% EV, pak ceny , doba nabíjení. To je co se týče samotného produktru.
U věcí s tím souvisejících mi vadí zdražování elektřiny pro všechny, fanatismus kolem OZE což je utopistický nesmysl, s tím související to že to není v zimě čím nabíjet a hlavně nucení a převýchova společnosti, jasné bolševické znaky a ideologie
U věcí s tím souvisejících mi vadí zdražování elektřiny pro všechny, fanatismus kolem OZE což je utopistický nesmysl, s tím související to že to není v zimě čím nabíjet a hlavně nucení a převýchova společnosti, jasné bolševické znaky a ideologie
rohYpnol
Elektromobil je ve všem lepší než spalovák. Je tam jediný drobný problém. Fakt drobnost. Málokdo si toho všimne.
Drobným problémečkem je trakční baterie 🤣 Ta jinák geniální produkt trošku degraduje 😁😁
Takže spalovák zůstává pro většinu lidí i v roce 2024 výrazně lepší volbou. A při současném tempu vývoje to tak zůstane navždy, tj. v roce 2035 zelená bolševická EU zruší lepší řešení a zůstanou už jen horší EV.
Drobným problémečkem je trakční baterie 🤣 Ta jinák geniální produkt trošku degraduje 😁😁
Takže spalovák zůstává pro většinu lidí i v roce 2024 výrazně lepší volbou. A při současném tempu vývoje to tak zůstane navždy, tj. v roce 2035 zelená bolševická EU zruší lepší řešení a zůstanou už jen horší EV.
Honza21
Primárním problémem je samozřejmě pořizovací cena. Proč lidé nejezdí v kvalitních, výkonných, tichých.... BMW3, mercedesech C, Volvech, Audi, Lexusech? Protože na to nemají peníze. A ze stejného důvodu nepřejdou/nemohou přejít masově na elektromobilitu.
Dobře použitelný elektromobil stojí 1mil+. Dobře použitelné spalovací auto stojí polovinu (0,5-0,6mil). ("Srovnání", že elektromobil bude mít 300kW, zatímco spalovák 100kW... ano, výkon se hodí, ale víte, ono 100kW na "normální ježdění" stačí...) Samozřejmě, pokud je funkcí auto přepravit člověka a náklad z místa A na místo B, nikoliv demonstrovat status nebo prodlužovat ego...
Další věc jsou provozní náklady. Nemluví se o pneumatikách, které na těžším elektromobilu, povětšinou s většími koly než má spalovací vůz vydrží cca polovinu kilometrového nájezdu, zatímco stojí dvakrát tolik. Může to dělat itřeba 1kč/km, oproti třeba 0,4kč/km u spalovacího vozu...
Také se "často" používá "argument" elektřiny "zadarmo" ze solární elektrárny. Už se ale nemluví o tom, že majitel spalovacího vozu může několik set tisíc korun namísto do solární elektrárny vložit někam jinam (akcie?) a za příjem z této investice si kupovat svoje palivo "zdarma".
Ceny pojištění auta za milion+, versus za polovinu...
Jistě existují režimy používání, kdy a kde to majiteli v elektrice vyhovuje. Typicky, stejně by kupoval auto za 1mil+, jezdí od vlastního domu do vlastní firmy/práce s vyhrazeným stáním a nabíjením, případně po pracovních schůzkách v "lepších" místech, kde jsou na elektro připraveni.
Rozhodně to ale není řešení pro všechny, jak je dnes tlačeno a regulacemi nařizováno. Potřebujete mobilitu i nízkopříjmovější části obyvatelstva, protože na jejich práci jste/jsme závislí...
Dobře použitelný elektromobil stojí 1mil+. Dobře použitelné spalovací auto stojí polovinu (0,5-0,6mil). ("Srovnání", že elektromobil bude mít 300kW, zatímco spalovák 100kW... ano, výkon se hodí, ale víte, ono 100kW na "normální ježdění" stačí...) Samozřejmě, pokud je funkcí auto přepravit člověka a náklad z místa A na místo B, nikoliv demonstrovat status nebo prodlužovat ego...
Další věc jsou provozní náklady. Nemluví se o pneumatikách, které na těžším elektromobilu, povětšinou s většími koly než má spalovací vůz vydrží cca polovinu kilometrového nájezdu, zatímco stojí dvakrát tolik. Může to dělat itřeba 1kč/km, oproti třeba 0,4kč/km u spalovacího vozu...
Také se "často" používá "argument" elektřiny "zadarmo" ze solární elektrárny. Už se ale nemluví o tom, že majitel spalovacího vozu může několik set tisíc korun namísto do solární elektrárny vložit někam jinam (akcie?) a za příjem z této investice si kupovat svoje palivo "zdarma".
Ceny pojištění auta za milion+, versus za polovinu...
Jistě existují režimy používání, kdy a kde to majiteli v elektrice vyhovuje. Typicky, stejně by kupoval auto za 1mil+, jezdí od vlastního domu do vlastní firmy/práce s vyhrazeným stáním a nabíjením, případně po pracovních schůzkách v "lepších" místech, kde jsou na elektro připraveni.
Rozhodně to ale není řešení pro všechny, jak je dnes tlačeno a regulacemi nařizováno. Potřebujete mobilitu i nízkopříjmovější části obyvatelstva, protože na jejich práci jste/jsme závislí...
@Honza21
Já tu o pneumatikách na EV psal opakovaně 😁
Je to faktor, který značně ovlivňuje onu "geniální" ekonomiku provozu.
Krom toho, že u elektriky kde jsou oranžové káble je všecka práce v servisu rázem 2x tolik 😁 tak pneu jsou další drahý špás.
Takže znovu - kupovat každý rok novou sadu na T3, kdy jste v tom za 20k, je prostě sakra znát. Na spalováku pneu vydrží 4x tolik. Daň za okamžité reakce elektromotoru a za váhu baterií. Ona toriž ta EV mobilita má i dost stinných stránek 😎
Já tu o pneumatikách na EV psal opakovaně 😁
Je to faktor, který značně ovlivňuje onu "geniální" ekonomiku provozu.
Krom toho, že u elektriky kde jsou oranžové káble je všecka práce v servisu rázem 2x tolik 😁 tak pneu jsou další drahý špás.
Takže znovu - kupovat každý rok novou sadu na T3, kdy jste v tom za 20k, je prostě sakra znát. Na spalováku pneu vydrží 4x tolik. Daň za okamžité reakce elektromotoru a za váhu baterií. Ona toriž ta EV mobilita má i dost stinných stránek 😎
Co ukončení provozu uhelných elektráren? Vypadne 30% kapacity do 1-2 let. Máme náhradu?
Nedostatek nabíječek na sídlištích - tohle je dost o poptávce a nabídce. Aktuálně vlastníci BEV musí využívat nějakých DC nabíječek u hypermarketů. Případně se musí zařídit sami - třeba garáž s elektrikou. Ale až bude BEV hromada, tak se ty AC nabíječky stavět budou i na těch sídlištích.
Málo DC? Podle mě je jich více než dost, chybí vlastně jen dostatek Tesla Superchargerů v ČR a SR. Ostatní provozovatelé mají hustou síť.
Cena dobíjení vysoká. Pravda. Je. Ne všude, ale české zlodějtrio drahé je. Tesla drží přijatelných 10-11Kč/kWh. Takže jezdíš 1,5-2Kč/km, pokud jsi odkázán jen na Superchargery. Pokud máš šanci nabíjet i jinde, pomalu, tak cena za km padá. Public AC bývají v cenách od 5 do cirka 8 Kč/kWh.
Cena BEV dvojnásobná? Podívej se do ceníků. Leckdy jsou BEV stejně drahá nebo i levnější jako jejich spalovací ekvivalent. Ano, chybí lowcost BEV. To je dané prozatím dražší technologií. Ale přijdou.
Spotřební daně - asi ano, nicméně jsou tu i emisní pokuty na PHM, takže BEV v tomto teoreticky vyjdou pořád levněji. Prakticky ten výpočet zatím nikdo nezná
Fascinují mě ti fanatičtí až násilní propagátoři na YT. Prakticky vždy jde o relativně majetné lidi s domkem. To však většina české populace není. Polovina bydlí na sídlišti a většina kupuje ojetiny. A tak je tomu ve většině EU. Ostatně vozový park tomu napovídá. I přes dlouhodobé dotování, je stáří v EU 12 let a dokonce i v dotacemi zkaženém Německu je to 8 let.
V centru města máme kancelář. Majitel chtěl navýšit jištění právě kvůli EV na 3×40 A a vyjádření bylo, že na to může zapomenout a nedostane ani 3x32 A 😁 Centrum starého města, modernizace není v plánu. Přece fanatici říkaj, že kdy se nedá nabíjet doma, tak to jde (půjde v práci)... oh wait
Výsledek - domek není, na sídlišti to nejde, v práci to nejde. Takže hezky ptáčka chytají a bude pěkně nabíjet na DC, cálovat a držet hubu a krok. Zlatej Lexus, je tišší a komfortnější než nejprodávanější super a vůbec nejlepší auto na světě - TMY.