Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Technika

Zpět na článek

Mají aditiva v benzinu vliv na emise? Odpovídá automobilka i síť benzinek

23 komentářů

Ja Prvni 123
No, a presto kvalita benzinu na emise vliv ma.

Tankoval jsem v Italii, a auto jezdilo jako vitr, se spotrebou asi o 0,4 litru mensi, nez na 100 oktan OMV u nas.

A pak jsem natankoval v Rakousku, "ekologicky" benzin. Teda jako s vyssi urovni nejakych tech sracek.
Druhy den rano auto nastartovalo "na 3", kontrolka motoru svitila...
Po pretankovani 100 oktanu OMV zase dobry.

At mi nekdo vypravi, ze motor, co startuje na 3 valce (ze 4) a zere za jizdy o litr vic, nema taky vyssi emise.

A to je cela ta "ekologie"...

🙄
Ja Prvni a Posledni
@Ja Prvni 123

OMG

😱
Man Ký
@Ja Prvni a Posledni za plotem je tráva zelenější, u nás jsme popelnice Evropy, náš prací prášek nepere jako ten německý a spousta dalších příběhů😊
jirik_kirij
@Man Ký Nebyl bych si tím odsuzujícím sdělením tak jistý. Není to sice o benzínu, ale ...
Neteř pracuje trvale v Rakousku a jako prezent mi přivezla instantní rakouské Nescafe Classic koupené někde v běžném marketu. České Nescafe Classic stejného označení se moc nedá pít stejně tak jako Nescafe Gold u kterého před časem vedle tvaru obalu změnili recepturu a je přímo fuj a škrábe v krku.
A ejhle. To rakouské Nescafe Classic je pitné a to tak, že chutnější než všechny v Česku dostupné instantní kávy.
jiras_
Nejlepší instantní káva, to je jako mít nejchutnější ho... exkrement. Možná je nejchutnější, ale pořád je to jen ho...
KANKUNEN
@Ja Prvni 123 To víš že jo. Jakou to máš popelnici.
Mikesus
@KANKUNEN
Já to zažil jednou kdysi u tankono, ještě v aurisu hybridu. Normálně jsem tankoval Benzina nebo omv, jednou jsem musel na tankono. Neměl jsem žádné předsudky, ale auto fakt vůbec nejelo, místo 4l jsem byl na 8l a pripadal jsem si, ze jsem i z těch 130koni ztratil snad polovinu. To bylo hrozné. Na druhou stranu, znám spoustu lidí, kteří tam jezdí a nemají problém. A rozhodně bych neřekl, že jednoduchý atmo motor by byl vybíravej. A to samé se mi pak jednou stalo na benzine už s HL. Přisuzuje to smůle, že člověk zrovna chytne trochu víc vody kvůli špatně čištěnym nadrzim
Katikakus
@Mikesus a potom celá tramvaj vstala a tleskala...🤣
Man Ký
@Ja Prvni 123 no protože za plotem je tráva zelenější. ano, existují tabulky složení, tam se zjistí, že u nás je víc margarínu nebo cukru nebo čeho, a pak se taky zjistí, že je to o 0,2 gramu apod. a podobná šokující zjištění...
receptura? uvaří se kafe, odpaří se voda, vznikne instantní kafe, jediná receptura je, z čeho se to kafe uvaří😊
Ja Prvni 123
@Man Ký Bozinku lidi ctete vubec na co reagujete?

Nebo proste jen potrebujete neco napsat, protoze doma se s vama nikdo nebavi.

😳
Man Ký
@Ja Prvni 123 standardní reakce na odpověď neumožňuje, takže to kopíruju ručně, thats all...
Prasivak P
@Man Ký: co sa niektorych tovarov tyka, tak ta trava na zapade realne zelensia je. Mozes to zlahcovat kolko chces, nie pri vsetkych pripadoch ide o rozdiel 0,2 gramu cukru ako pises. Mas tam rozdiely ako mnozstvo kakaa v cokolade, lacnejsie nahrady sladidiel pre eu trh, menej ucinnej latky v pracich praskoch atd. Mam vlastnu skusenost z pred xy rokov s jednym velkym hracom na trhu pracich praskov, ze mali pre vychodny trh nielen ine zlozenie, ale aj maju vyclenene ine vyrobne priestory (rozumej ze vyrabali ten isty produkt pre vychodny trh inde s inym zlozenim). Keby tie rozdiely boli kozmeticke, tak by sa tym firmam urcite oplatilo si prekomplikovat cely vyrobny proces, ze ano? Veduci celeho zavodu to vtedy komentoval odlisnymi poziadavkami jednotlivych trhov, co bola v tej dobe klasicka vyhovorka.
Man Ký
@Prasivak P kupoval jsem prášek v Rakousku, žádný zázrak se nestal. víc kakaa? můžu si koupit stoprocentní čokoládu /nadsázka/ a nebude se to dát žrát😊 ale protože nejvíc kupuju suroviny, ne výrobky, je mi to celkem jedno. u těch paliv - nevěřím tomu, že by nějaké palivo snížilo při stejném oktanovém čísle spotřebu o půl litru...
eLzyx
@Man Ký zkus třeba Coca Colu. Česká s GF sirupem, DE/AT s cukrem. Chuť podobná, jen ta česká trošku drhne na zubech. Výsledek? Češi jsou nejtlustější národ, protože je výrobci cpou těmito náhražkami. Tyhle cukry se metabolizují v těle jinak. Nejhorší je fruktóza, která se mění na tuk a ukládá hlavně v oblasti břicha. A dopomáhá k rozvoji diabetesu 2. typu.

Já vím, ty to nepiješ.
L. B.
@Ja Prvni 123 tak omv 100 oktan se u nás vůbec nedělá, ale vozí se z Rakouska, tak to bude placebo efekt. Ten 100 oktan omv je výborný a má jenom 5 procent ETBE, takže u nás to nejlepší do nádrže. Ale souhlasím, že západní paliva jsou lepší než většina tuzemskych.
Mokrous
@Ja Prvni 123 To by mě zajímalo, co to je "ekologický" benzín. 😅
Ozzman
Ten co se spálí v generátoru, který dobíjí elektromobil 😁 😁 @Mokrous
Mikesus
@Ozzman
E85 nebo E100?
Pak se nedivím, že se motoru nechtělo.
Potkan007
@Ja Prvni 123 Co je to za auto a za motor, jakou má za sebou údržbu? Najeto 200, cívky původní, svíčky měněné prvně po 60 podle předpisu, pak už ne? Tady bude problém fakt úplně jinde, než v kvalitě benzínu, auto nemá na tři válce startovat nikdy, tečka.
Ja Prvni 123
@Potkan007 Tohle je tak blby, ze to ani nestoji za odpoved.

Tecka.
gil54
"Rozeslali jsme dotaz na několik míst...Nepřišlo jich tolik..." - asi tedy konkrétně dvě - a aditiva, podle nich, "nejsou na emisích poznat". Celý článek jednou větou.

Tedy chápejme zřejmě podle běžného měření emisí na STK. Přesnějším měřením se nezabývají asi ani výrobci a dodavatelé aditiv a benzínů (..." se pohybuje v rámci tolerance měření"...), proč také.

Pokud mají aditiva deklarované pozitivní vlastnosti, je zřejmé, že v porovnání motorů provozovaných dlouhodobě na aditivované a neaditiované palivo budou i emisní hodnoty rozdílné a já myslím, že lepší ve prospěch aditiv. Ovšem je dost pravděpodobné, že opět v hodnotách běžným měřením nezaznamenatelné, pokud pomineme nějaké extrémní případy jako třeba v případech brutálně zakarbonovaných motorů a pod.

Čekal bych trošku víc k tomuto tématu, než jen "nejsou poznat". A i od diskuze víc, než jen že je v Rakousku lepší kafe.
Man Ký
eLzyx Colu piju light, ale už jsem ji dlouho neměl, mám kolegu, co pije Colu dva litry denně už asi dvacet let, je kompletně zdravý, ale on je asi úkaz, ještě váží 70 kg. Ale taky říká, že ve Vietnamu, kde žije půl roku chutná Cola daleko líp. Svoje děti bych nenechal pít ani Colu, ani kofolu, jsou to sajrajty. Ale uznávám, že tady je zjevně rozdíl mezi námi a západem.
Prasivak P
@Man Ký akurat ze tou colou to nekonci a mozno ty a tvoje deti jete veci, ktore maju u nas lacnejsie/menej zdrave zlozenie. Pri tom prasku si poviem ze to neriesim (aj ked z principu sa mi to nepaci), operie aj ked ma menej ucinnej latky, pri potravinach ma to irituje viac. Nedavno som si nahodou pozrel zlozenie nejakych plnenych keksov, ktore som si kupoval v Rakusku a u nas mali namiesto kakaoveho masla palmovy tuk, cize dost fail. A celkovo mam vzdy v potravinach pocit, ze smerom na zapad si viem kupit kvalitnejsie potraviny na menej pokusov studovania zlozenia.