Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Proč nerad jezdím do Itálie: Divoké kruháče, drahé dálnice i nekvalitní paliva

53 komentářů

vencelín
No, provoz v Itálii neni nějak extrémně odlišný od jiných míst v Evropě.
Je to otázka doslova pár minut si na něj zvyknout. Skútru je tam více, ale nepředstavuji nějaký závažnější problem
Mám prejetu Itálii zatím jen k Rimu (včetně) a rozhodně to není tak tragické jak se autor snaží posouvat.
Obecně mi vadí kruhaky jako takové (jak v Itálii tak třeba i ve Francii) kde jsou kolikrát docela zbytečně u každé "polní" cesty. Ve Francii mě traba vadí dále i věčně muldy v Obcích či někdy klidně i v poli. Ty hle muldy jsou schopny rozesit klidně ve vzdalenostech třebas 50 či 70 m.
V Maroku a v Albanii mi po setmění vadilo že po cestách se po setmeni trousilo docela dost lidí a samozřejmě nebyli moc vidět.
Ale jinak se na provoz všude dalo zvyknout včetně marakese či zacpane Paříže s miliony predjizdejicich motorek mezi auty.
Ozzman
Ja taky jezdim Itošku uz nejakou chvili, provoz je v pohode, cim jizneji, tim trochu zajimavejsi, Řím je asi pro začátečníka horši, ale pro mne nez provoz byl vetsi problém velikost auta. V centru Rima se skoro 5m kombikem to neni ono. To plati pro vice jihoevropskych mestecek a mest @vencelín
vencelín
@Ozzman
S parkováním je to trosku problematictejsi v každém meste
Mr.Murphy
@Ozzman jj Mondeo v Italii najednou pusobi jako velryba na Lipne 😄
Ozzman
😁 😁 přesně tak, pamatuji jak mne v Římě navigovali do podzemní garáže, pak uznali, že se tam nevejdu a zase sem musel vyjet.... a taky jsem se tam 2x otáčel v uzké uličce 😁 @Mr.Murphy
Jan Meindl
@vencelín napadlo mě úplně to stejné - že to autor nějak moc hrotí. A první asociací jsem měl taky Maroko a Albánii😁 Stačí být otevřený jiné mentalitě a je to v klidu skoro všude.
MarekAbsolon
Tak hlavně že v ČR jsou nádherné kruháče, na kterých všichni blikají když z nich vyjíždějí. Spousta kvalitních a levných dálnic a paliva - ty nejkvalitnější na světě.
Mr.Murphy
Udělám výjimku a napíšu něco do diskuse.... Jsem člověk co Itálii miluje a jezdí tam jak často to jen jde. Provoz chaotický není, před 20 lety to byla jiná, to byste tam pane Volšický asi auto odstavil a chodil jen pěšky. Dneska je to naprosto civilizované. Paliva jsou drahá, ano, samoobslužná pumpa je opruz. Ale stačí s tím počítat a natankovat včas na značkové pumpě a hotovo.

Za největší bizár článku ale považuju stížnosti na občerstvení. Proboha - v Itálii na nejzaplivanější benzince dostanete do 1-2 EUR výborné espresso, o kterém si jinde v Evropě můžete nechat leda zdát. V Rakousku dostanete břečku za 3 EUR a můžete to rovnou vylejt. Co se jídla týče, tak prostě na beznince jsou bagety s čerstvou mozarellou, salámy atd., žádné hnusné bagety odněkud z továrny. Upřímně lituju lidi, kterým chybí McDonalds nebo Burger King....

Nevím co k tomu říct.... holt si asi pravý Čech má s sebou vzít chleba, paštiku a klobásy....
kesumb
@Mr.Murphy
naopak, 20 let zpet to byla pecka. Jel si 100kmh ke stopce a carabinieri ti mavli at nebrzdis a jedes 100 dal. Kolona aut rychlost 100kmh+, cedule omezeni na 50 a nikdo ani nesundal nohu z plynu. Kolona dojela nejakyho vocasa co jel 50 a vsichni ho na care predjeli. Dopravaci jeli uprostred ty kolony..
To byla doba kdy se jeste v intalu jezdilo 160 a na Brenneru co to slo..
Dneska uz taky umej posilat pokuty, ale furt to nejsou nasi jizni sousedi co umej chtit i zavrit a tim nemyslim za chlast nebo 100kmh pred skolou....
martin simunek
@kesumb
Jojo, tohle bývalo fajn, teď se vlečou jak Švýcaři.
Filippo1
@kesumb souhlas. Zacal jsem tam jezdit v roce 2003 a nejakou dobu tam i žil. Bylo to opravdu tak, pro mě tehdy opojná svoboda 😄 Leč "sistema Tutor" a obecné kamerové orgie dohlížejících orgánů vše změnily. Ty předražené dálnice zůstaly a zůstanou. Spíš se obávám, že se postupně zavede i u nás...
Ozzman
Paliva tam byvala drazsi, ale mimo dalnici se v lete dalo kolem 1.6-1.7 E za litr benzinu, coz je vyrazne mene, nez treba cestou v Nemecku…projde mi, ze poslednich nekolik let se tam cena paliva moc nezmenila @Mr.Murphy
ptr078
@Ozzman Mimo dialnice sa dalo v de za 1.7 v poho pred mesiacom a to netrebalo ani hladat
Ozzman
Kde ? V Nemecku ? Ja se vracel v oulce prosince a vsude nad 2euro @ptr078
ptr078
@Ozzman Tusim v rangsdorfe pod berlinom, aj teraz tam pise 1.71
hiphop
Autor příspěvku dlouhodobě nerespektoval pravidla diskuse.
kesumb
- strhavani 100 eur je bezne i ve Francii

- driv ty automaty jeste nebraly bezny karty ale pouze ccs, dneska uz to tak neni

- ja ridim v italii vyslovene rad, vyhovuje mi ten bordel, ocni kontakt zatroubim a jedu. Bejvalo to ale lepsi, 15-20let zpet, vylozene rad sem tam jezdil. Nikdo nic moc nedodrzoval a pritom se hezky jezdilo. Na rozdil od Svycarska a Rakouska, pro me to je dycky radost vjet do italie
Ozzman
Jo, je to tam fajn, rakusaci jsou mega otravni. Kdyz jsem se vracel z IT v zari, tak v Brenneru nahore hned stal rakusan s radarem na hranicich a chytal.. strasny kulturni šok.. btw pro mne bylo nejvetsi peklo Irsko, tam jsou vsichni tak slusni, ze jen stoji v krizovatce a nikdo tam nevejde, aby ji neblokoval… z toho mne praskal žilka 😁 @kesumb
adamzprahy
@Ozzman jo zkušenost s rakouskym policajtem připomene proč jsme se potřebovali odrakouštit 😁 Nedávno mi přišla asi rok stará pokuta z dálnice: 53 km/h na 40 km/h 😁 netušim kde přesně, podle popisu asi přímo hranice IT-AT v Brenneru. Jsou to blázni co se týče vynucování pravidel.
Ozzman
Jo, protože hned za nima tam byly 2 úseky s radary a 40citkou, z ničeho nic... tam jsem byl rád za to, že auto čte značky, rakouska strana brenneru je past.... @adamzprahy
Mr.Murphy
@kesumb Svycarsko je naprosta tragedie.... Italsky bordel mi taky sedi.... v te zemi jeste ziji lide, narozdil od robotu jinde ... Dal k tomu nemam co dodat, ten clanek je naprosty prujem.... Ale tak pobavil jsem se 😉😉
kesumb
@Mr.Murphy
ja vim, kazdej si muzem udelat svuj web o autech ale tvl jeden redaktor neumi kruhaky v Italii a druhej se boji jet s ev do Beskyd...

Ja mam na Italii jenom jednu spatnou ridicskou zkusenost a to kdyz sem dal cabrio pod nejakou zatracenou borovici a druhej den sem potreboval asi 5000 euro v dvoueurovkach na mycku 😆😆
Ozzman
Hm to se ti stane i na Vinohradech 😁 @kesumb
Karel Štolař
Naposledy jsem byl v Itálii s vozem na LPG a překvapila mě nízká cena, obsluha byla u stojanu vždy hned ani s angličtinou nebyl problém. Nejhorší na Itálii jsou někteří řidiči tzv. citlivky kteří na vás ihned troubí, je to tam asi zvyk, ale co se týká severu tak tam jsou aktuálně silnice v bezvadném stavu. Na jihu jsem byl už moc moc dávno a tam to bylo trochu divočejší. Daleko hůř se mi jezdilo ve Španělsku.
Mr.Murphy
@Karel Štolař cesky ridic radeji do nekoho narazi nez by zatroubil.... Ital to ma jinak a vubec tam neni troubeni urazka nebo znamka agrese. My netroubime, ale kazdy pak sproste v aute nadavame.... strasne zakomplexovany pristup....
adamzprahy
@Mr.Murphy přesně tak
Ronault.
@Mr.Murphy přesně tak. My jezdíme jako bychom všechny potřebovali učit řídit, jako bychom museli dodržovat raději předpisy než rozum. Ital nikoho nemá potřebu školit, prostě jede z bodu A do bodu B, troubí aby upozornil, ne aby urazil... pokud jsou krizovky, tak z nepochopení situace z naší strany
vencelín
@Karel Štolař
Spanelsko i Portugalsko taktéž naprosto bez komplikací. Portugalsko mi přišlo ze má vůči Spanelsko horší cesty, někdy mi přišlo že i u nás je to o něco lepší. Ale charakter provozu jak tady.
Ozzman
španělsko se moc neliší o zbytku Evropy, naopak prázdné vylidněné Pyreneje jsou krásné a je tam super poježdění... @vencelín
vencelín
@Ozzman
Souhlasím.
Člověk si vždy přeje prázdné cesty, ale to co jsem zažil ve Španělsku naposledy byl až extrém 😊.
Byl jsem tam na jaře 2020 když začala ta hysterie.
Leckdy na cestách jme byli jen my a nepreberna kvanta různých druhů pacholkum. Ve většině měst to samé. Kldr Hard 😊.
Nakonec jsme většinu objeli.
martin simunek
No mě se tedy v Itálii jezdí daleko lépe, než u nás. Řidiči jsou daleko ohleduplnější a jízda plynulejší. Zejména v severních oblastech to už vůbec není Itálie, ale spíš Švýcarsko.
Zkušenosti mám jak jednostopé, tak dvoustopé.
PHM jsou sice dražší, ale s kvalitou jsem problém tedy nikdy neměl.
Ja Prvni 123
@martin simunek
Presne tak.
A jezdim tam casto a rad.
😄
wolff
Je to vul.
wolff
Je to vul.
hiphop
wolff
@hiphop
Je to vul.
Hvala
hiphop
adamzprahy
Článek plný nesmyslů. Respektive psáno pohledem českého občana náturou Švejka kolem kterého se musí točit zeměkoule a vše co je jinak než doma je špatně. Naprosto mimo je poslední odstavec o občerstvení. Zrovna ty
Autogrilly s restaurací jsou asi to nejlepší co lze na silnících potkat a zrovna to srovnání s Německem kulhá už na obě strany. Autor asi zrovna zastavil u nějakého malého bez restaurace. V tomhle nejvíc top Bauli Grill u Verony.
Kruháče a celkově "závodivost" je v tom, že prostě Italové jezdí a když jedeš tak jedeš, když nejedeš máš smůlu. Chápu že čechům co jsou schopni zastavit na dálnici v levém aby je někdo pustil do pravého, tak tohle není to pravé.

Autor asi párkrát projel Praha - sever Itálie přes Mnichov a vydává moudra, jako sorry...ono s tim občerstvenim v Německu to neni vůbec slavný. Okolo Mnichova toho je spousta, ale jinde člověk jede 100 km bez benzínky, natož restaurace. Ještě jeden detail, zrzavá svodila jsou specifikum pouze dálnice A22, možná i jiných na severu, je to nějaký speciální nátěr, jinak nikde "rezavá" nejsou. Takže jen tolik o erudovanosti jak se "zaručeně" jezdí po Itálii.
Ronault.
@adamzprahy
Přesně tak.
Vždycky jak vidím někoho nadávat na jízdu v Itálii, tak vím, že je to špatný řidič. Moje žena taky nerada řídí v Itálii, ale druhou větou dodává, že když řídím já a pozoruje to, tak reálně vidí daleko méně agresivity, daleko více pohody a méně bezhlavého hazardu než u nás. Žena si jen netroufne, pan redaktor nahoře si to jen neumí přiznat.

A jídlo kritizovat v Itálii...
Ozzman
Pravdu máš... když se chceš najíst, musíš z dálnice, jinak to je samá bageta, bratwurst, někdy bývají fastfoody, v IT je jídlo na benzínce lepší, všude je tam lepší jídlo, italové nežerou ***. Zrzavá svodidla jsou na severu, ale uzké dálnice jsou v IT i na jihu, já myslím, že by si pan autor měl projet balkán, hlavně Rumunsko, pak by se mu v Itošsce jezdilo dobře 😁 Já to v italii mám rád, jen prostě je lepší být v křižovatce nejrychlejší, ušetří to stresové situace s motorkama a jinejma italama... takže kdo má školu z Prahy, nemá v italii problém 😁 @adamzprahy
vencelín
@Ozzman
Přesně Rumunsko.
Ty jejich vsudypritomne koňské provozy. Na trakari výfuk a poznávací značka 😊. A v bukuresti nás hned pri odjezdu z letiště na tamní viceproude dálnici uvítala přecházející kráva 😊
Ozzman
Mne nejvic znepokojovalo, kdyz jsem jel po vesnici 70 s pomalejsima a predjizdely mne kamiony @vencelín
vencelín
@ozzman
V rumunsku?
Tam se přesně na 50 moc nehrálo, s predjizdejicimi Kamcak jsme tu čest neměli. Mě tam bavili ty koňské provozy 😊.
Ja Prvni 123
Tak uz chapu, proc autor tohoto vykriku pise takovy "hejty" na iitalsky auta.

Evidentne mu v puberte prebral holku nejakej Ital.

Ano, dalnice jsou drazsi, ale vyborne a s dobrymi sluzbami.

A benzin tam je overene kvalitnejsi, nez u nas nebo v Rakousku.
Kruhace?
Rozhodne rozumnejsi provoz, nez v Praze.

Ano, jezdi tam hodne aut.
Vetsinou malych.
A ridici umi.

Co tam mas dal?

V lete je tam hrozny horko, co?
Ptaci rvou a kytky smrdej...
wolff
Volsicky.
Nechceš to stáhnout?

Neznám tě, ale si za debila...

A to jsem to ani nečetl a číst nebudu. Staci nadpis
Arese
Teda takovou snůžku nesmyslů a polopravd už jsem dlouho nečetl. Autor se asi před psaním tohoto článku špatně vyspal, nebo mu jeho holku přebral nějaký okouzlující Ital! 🙂
Já osobně tuto zemi naprosto miluju, a proto tam jezdím a létám docela často. Problém s kvalitou automobilového paliva jsem zde nikdy neměl. Ano, je zde dražší, ale s tím prostě člověk musí počítat. Stejně jako s dálničními poplatky, ale ty dálnice jsou zase velmi kvalitní! Zdejší svižný provoz bez řidičské "připosranosti" mi velice vyhovuje - Italové prostě bývají tak nějak od přírody výborní řidiči. Od Říma směrem na jich to už bývá docela divočina, ale zkušený řidič ji v poho zvládne Také italská Polizia a Carabinieri se k cizincům chovají většinou shovívavě a s pochopením Na rozdíl od stupidně bigotního Rakouska, kde jsem za volantem v permanentním stresu, protože je člověk neustále loven radary a běda, když se dopustíte i malého překročení. Zvláště mě lezou na nervy jejich dálniční "ekologické" rychlostní limity! A jejich dopravní policajti bývají (zvláště na Čechy) protivní jak činže...
vencelín
@Arese
Rausaci jsou fakt posahani, zvlášť na české značky. Hlavne že půlka rakusaku má Česká příjmení.....
Dojclandaci taky dokáží byt drží vice než je zdravo.
Když jsem jel po A5 z Francie, tak si mě jednou odchytla dvojka takovýhle exotu. Jedem mě zátah na hajzl kvůli fetu. A ten druhej se mi v mé nepřítomnosti hrabal v autě, peněžence, taškach....
Někdy by zasloužili nakopat do rite previti.
Jezdec667
V itálii býval s kruháči ten problém, že tam platila přednost zprava, což je pro nás nezvyk. Další bylo, že se všude na dálnici měřilo, tak bylo třeba důsledně dodržovat rychlost. Další byl tradičně drahý benzin a podivné názvy paliv. Jinak si nebylo na co stěžovat.
3_diamanty
Vsade sa nieco najde co sa niekomu nemusi pacit.... bol som v taliansku a nic specifickeho ani negativneho som si nevsimol ... ano ok... na cervenu v ulickach Janova prejdete s obavami ze hups a pritom za vami sa natlacia este dalsie 3 auta ale to je dane aj samotnym autami a skutrami prepchatym centrom ... mimo mesta pohoda klidek tabacek.. az mi to obcas pripominalo kludne a rovinate madarsko... to u nas sa jazdi ovela splasenejsie a to este na daleko vacsich sunkach ... takisto polsko ci nemecko... uplne normalka... ani tam som ziadne negativne specifika nezaregistroval... clanok mi pride kusok subjektivne podchyteny ... ale tsk kazdy mame svoje skusenosti .. ja to beriem ... z mojej skusenosti mozrm povedst ze v madarsku sa mi zatial jazdi najlepsie... nie kvoli rovinkam.. lebo tie su fakt nuda... ale mam na mysli jazdu z pohladu soferov a ich spravania sa
vencelín
@3_diamanty
Od motoristickeho novináře se čeká že už to bude řidič s nějakým přehledem a ne že bude vyjukanej z okolního provozu.
Kdyby podobný článek vyšel v magazínu Žena a život, tak cajk, ale zde.......
Tifosi
Tak na Brenner bacha. Od 1. 1. 2025 je tam stažená dálnice do jednoho pruhu v obou směrech. Takže sranda pár hodin v cca 10km dlouhé koloně při cestě zpět. Do kdy to plánují nevím, ale zato jsem viděl poprvé i silnici co kopíruje dálnici 😊
Lord Owl
Už v roce 2014 jsem si všiml při první návštěvě této svérázné země, jak obrovské rozdíly jsou mezi jejím jihem a severem. Jinak na silnici jsou Italové mistři v tvorbě kolon. nepředvídají a lepí se jeden na druhého, takže ve výsledku na konci kolony jedete po rovném dálničním úseku, 2km před váma není žádný sjezd/nájezd a najednou ze 130 šup na brzdu a stojí se 20 minut. Nelze se dopídit důvodu, protože ani bouračka tam nebyla. Proto je dobré jezdit tam mimo jejich špičky, když oni siestují.
marcolino
Příspěvek podléhá schvalování.