Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Elektromobilita

Zpět na článek

Sakra drahé nabíjení: 30 tisíc strhnuto z účtu, 10 tisíc faktura. Eura místo korun, kaje se ČEZ

28 komentářů

Horký Rom
AUTO•forum•CZ - clickbait padni komu padni 👍
Buffalo007
"Nabíjel 25. prosince, ale peníze získal po mnoha urgencích zpět až 3. ledna. "
Jako já bych řekl, že 10 dnů je hodně dobré a ještě v čase svátků. U nás v ČR můžete čekat na vrácení peněz i několik měsíců. Třeba takové vrácení poštovného u reklamací jsem řešil s eshopem několik měsíců a ještě si vrácení těchto peněz podmiňovali stažením negativní recenze.
Vladislav Kropacek
Už se srovnáváme s Německem
Jak říká Nutela
KANKUNEN
Redakce, můžete nám vysvětlit jak to tu funguje, denně 3 noví lidé, kteří se tu už nevrací. Takový maras nikde jinde není. Tak už jste to schválili, Kropáček tu napsal jednu Nutellu a končí.
Astroid
Hlavně se všichni proberte a vzpomeňte si, k čemu že byla ta elektromobilita: Do města a ne na ježdění do zahraničí a courání po ČR. Podle původní studie (která snad ještě platí) 80% řidičů osobních aut, najezdí denně do 100 km. Pro tyto účely to bylo myšleno. A nabíjet v klidu doma...Ne aby lidi jezdili s Teslou do Chorvatska a cesta se změnila na "orientačí běh"...
eLzyx
@Astroid prosím tě vytáhni hlavu ze sedínky a rozhlédni se. Doba se změnila, dnešní EV mají takové dojezdy a takové časy dobíjení, že tě to nemůže omezovat ani při cestě do Turecka.
Praha-Zadar, vyrážíš v 6😁0h ráno, po 9 jsi u Vídně, nabíjíš 17 minut. Ideální čas na vyvenčení, rychlou sváču z vlastních zásob.
V 11😁0 jsi v Grazu, kde nabíjíš cirka 50 minut. Proč? Protože obědváš jako člověk v restauraci, ne chleba&řízek, ne paštiku. Opět zdržení nula.
Ve 3 jsi v Otocac, kde nabíjíš 5 minut, pokud máš zařízené nabíjení v místě, nebo holt déle. Tohle je jediné, co tě může zdržet.
V půl páté jsi na místě. A co je důležité, tak můžeš i jako řidič fungovat. Jít na procházku, zaplavat si do moře a ne se svalit mrtvý do postele, protože toho máš plné zuby.
Tycoon
@eLzyx

Astroid kritizoval, že cesta do Chorvatska nemá být jak "orientační běh".

Ty mu říkáš ne, takhle to není. A pak přesně popíšeš, jak máš naplánovanou trasu, kde budeš nabíjet, jak dlouho tam budeš nabíjet, kde a co tam budeš jíst a pravděpodobně i jakou potřebu budeš dělat na záchodě při jednotlivých zastávkách 😄 Tím si potvrdil, že tu cestu máš jak orientační běh.

A to prosím neber jako kritiku elektromobility. Když jsem jezdil na LPG, tak jsem si taky plánoval tankování a to i po jízdách v ČR. Mně to nevadilo. Ale jsou lidé, kteří se tím zabývat nechtějí, nebo to neumí atd. Pro ty bude vždycky lepší auto, do kterého natankují benzín, když se ručička blíží rezervě, a víc neřeší. My "plánovači" toho využijeme třeba k tomu, že cestu do Chorvatska naplánujeme tak, abychom nemuseli tankovat vůbec. Stačila mi jedna 10 minutová přestávka 😄
eLzyx
@Tycoon tak nemusí to plánovat, těch nabíječek je po cestě hromada. Moje reakce byla na to, že to nepůsobí problémy, zdržení, nebo že by to člověka svazovalo k bydlišti.
btw - tohle "naplánování" mi zabralo asi 3 minuty. Udělal bych to i se spalovákem, protože to Chorvatska s ním na jednu nádrž nedojedu. A nerad se nechávám obírat na dálničních pumpách, stejně tak jako nenávidím oběd ve formě studené okoralé bagety z pumpy. Dost možná by mi to plánování zabralo více času.
Zetti
@eLzyx ste hrozny zmetci prolhany, pres 900 kilaku do chorvatska za 10 hodin s nabijenim a pauzama, z koho si delas kozy? Vis co to je udelat prumer 90 za hodinu?

Hrozna banda prolhana elektroskreti
topten
@Zetti
za 10 hodin jsme bez problemu jezdili 1000km pres zadar do zatonu i se 2 malejma detma a minimalne 3 prestavkama, naposledy predloni uz s vetsima detma.
a posledni nocni predcasnej neplanovanej prelet zpet za 8 hodin a to bez nejakyho velkyho prekracovani rychlosti
proc by za 10 hodin neslo ujet 900 kilaku ???
Mikesus
@Zetti
Co je problém na prerne 90km/h při naprosté vetsine cesty po dálnici?
Zetti
10 hodin da google z Prahy do Zadaru bez prestavek. To z ceho máte vanoce, sem delal dvakrat do tydne. Naposled jsem jel od holandskejch hranic 700 kilaku 7 hodin a to je fakt mazec. Kazda pauza zaplacena hodne svižným tempem. Po nemecky dálnici s minimem omezení. Tak nevoblbujte chorvatskem s nabijenim. To vam dospelej clovek nezere. Elektrovypatlanci
Petr Kozohorský
Zajímavá je ta cena za 1 kWh, tedy 22 Kč (jsou v tom samozřejmě započítány ztráty při nabíjení). Jedete li za 16 kWh/100 km (v zimě běžná věc, často spíše více podle typu vozidla a počasí), vychází 1 km za 3,50 Kč. Tak to se opravdu vyplatí. 😄 To já jezdím svým spalovákem za "nehospodárných" 2 Kč/km.
topten
@Petr Kozohorský
v zasuvce mam standardni taxu cca 4.50kc/kWh i s DPH
tedy pri 20kWh/100km to vychazi na 0.90kc/100km
se spalovakem jezdim v lete za 7, v zime za 9, tedy pri soucasnejch cca 40kc/litr 2.80-3.60kc/km
proc vy EV hateri vzdycky u elektriky uvadete tu nejdrazsi variantu a u spalovaku tu nejlevnejsi ??
Petr Kozohorský
@topten Článek je o motoristovi Janu Křivkovi a o tom, kolik byla cena (i když mu byla platba odpuštěna) za 20 kWh, ne o tom, kolik platíte Vy.
topten
@Petr Kozohorský
a ty jsi tech 22 kacek za kWh zobecnil a spocital, ze EV jezdi za 3.50kc/km
pritom takova blbost, co?
Harry.24
@topten 4.5 počítáš pouze silovku bez distribuce? A 40 Kč/L kde? Benzina Pardubice 34.5 Kč, ONO ještě méně, ale to by to pak tak hezky nevycházelo, že?
topten
@Harry.24
cca 4.50 mam komplet koncovou cenu za 1kWh vcetne distribuce, poplatku na OZE a DPH. samozrejme bez fixnich poplatku za hodiny.
CEZ ted nabizi v D25d a D26d 4.21kc/kWh komplet vcetne distribuce, OZE a DPH u nizkyho tarifu se zavazkem 1 rok, sice jen pro novy zakazniky, ale jako stavajici si staci o nej rict (mam vyzkouseny)
https😐/www.cez.cz/…5112024_2025.pdf
za burese 25085 cenik z 18.11.2021 ve stejnym tarifu cena 5.41, tedy o 1.20 vic jeste pred energetickou krizi
https😐/www.cez.cz/…02111__cezdi.pdf
.
cca 40kc/litr je V100 u bejvaly benziny
Harry.24
@Harry.24 ať koukám jak koukám, tak i v tebou zaslaném ceníku je cena ve VT 6,1 a jen NT je tebou udávaný (VT 3,37 + 2,74/kW) a vážně je nutné tankovat V100 Nestačí N95 + VIF? (Aktuálně máme doma 2 Civicy 9G dlouhodobě provozované na N95 s Vifem, dlouhý 330tis najeto, krátký 130 tis najeto a bez sebemenšího problému) Myslím, že to schválně ohýbáš, aby to vypadalo lépe. Férové by k V100 bylo nabíjet jen ze zelené elektřiny, tu ČEZ také nabízí 😁
topten
@Harry.24
mas to v radku 26 (VT) a 27 (NT) sesumirovany
k tomu si prihod poplatek za oze (radek 30) prosazenej socanem paroubkem v 2005
mam D26d, tedy😒br /> VT: 4.87671 + 0.59895 = 5.47566 kc/kWh
NT: 3.61031 + 0.59895 = 4.20926 kc/kWh
je asi logicky, ze kdyz muzes, budes nabijet za NT, tedy za ty 4.20
elektromobilni tarif v NT je za ty samy penize, jestli myslis zelenou - nevidim, ze by byla v ceniku, jestli myslis FVE kdyz sviti slunicko, tak "zadarmo"
.
historicky beru V100, tech soucasnejch 5 kacek navic proti N95 je vic nez 2kacky pred 10 lety, ale se skripanim zubu stale prijatelnejch, navic tam neni klasickej biolih, ale ETBE, takze i kdyz do N95 nalejes nejakou primes, V100 z toho mit nebudes a fakt nejsem z tech, kterej by do nadrze jeste neco dalsiho pokoutne dolejval z nejaky spinavy piksly z kufru
Barry Lyndon
@topten Tak ona situace, kdy bude v zásuvce celoročně stejná taxa (např. 4,50 Kč) je taky neudržitelná. Protože takto si všichni pořídí tepelná čerpadla a v zimě za bezvětří to síť neutáhne. Takže leda chytré sítě a všichni hezky na spotu. 😄
topten
@Barry Lyndon
tak samozrejme, ze do budoucna bude v zime elektrika drazsi nez v lete, zase ale v lete budes nabijet levneji nez ted i bez vlastnich solaru
a tendence ted je jeste dalsi pokles
uz ted je nabizena koncova elektrika levnejsi nez za premierovani burese 25085 jeste v listopadu 2021 pred energetickou krizi vyvolanou napadenim Ukrajiny rossii
Mikesus
@Petr Kozohorský
No a běžná cena je tretinova a min. Ze vždycky se najde troll, co vytáhne jen tu nejdražší variantu, kterou není potřeba využívat. Je jen záložní pro případ nouze. Kdyz ti dojde benzin u dalnicni pumpy, taky akceptujes cenu 50kc, nebo třeba i 2.3€ za litr v zahraničí. Tonpri 6 litrech je najednou skoro 14€, tedy 3.5kc/km taky. Ze to není reálné, ale jen možné, stejně jako tech 22kc/kWh, je úplně fuk.
Petr Kozohorský
@Mikesus Nevytáhl jsem nejdražší variantu. Použil jsem data z článku o motoristovi Janu Křivkovi a o tom, kolik byla cena (i když mu byla platba odpuštěna) za 20 kWh.
Lord Owl
@Petr Kozohorský Není třeba se radovat. Eurosojuz už pracuje na tom, abyste to od 2027 měl dražší....
W.O. PRSCLEY
Jen drobné obtíže, elektrofans to berou jako samozřejmost 😄
apoho
Zpovykaní Češi!
Za 5 let toto budou normální ceny za dobíjení EV!
Je potřeba si začít zvykat🤡
Barry Lyndon
Tak ani v korunách to není žádná hitparáda... Proč se mu strhlo těch 1200,- na začátku nabíjení? 22,- za kW/h je taky nějak megahodně. Třeba Shell má 15 Kč/kWh, když nemáte jejich kartu.