Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Veterán

Zpět na článek

Autobianchi A112 v Česku skoro nikdo nezná. Je to takový italský Mini Cooper

3 komentáře

Ja Prvni 123
Uz jsem to tady popisoval nekolikrat: ano, ta zadni naprava byla genialni.
Pointa spocivala v ulozeni toho pricneho listoveho pera.

Fungovalo to tak, ze kdy se jedno kolo v zatacce zatlacilo do podbehu, tak to "zatahlo" i to druhe kolo.

Takze misto aby se auto naklonilo, tak se snizilo k sinici...

Uno s pruzinama vzadu bylo pak hrozne zklamani.
Ja Prvni a Posledni
@Ja Prvni 123 To tvoje „když se jedno kolo zatlačilo, druhé se zatáhlo“ je fyzika podle ublíženého fanboye, co nikdy nepřekousl, že jeho modla skončila ve šrotu dřív než jeho iluze. Popisuješ to s takovou něhou, že bych ti skoro navrhl, ať si to listové pero necháš zarámovat a pověsíš nad postel. Kdybys místo opakování mýtů někdy otevřel učebnici mechaniky, možná bys pochopil, proč se ti ostatní smějí.
Arese
Díky moc autorovi za super článek o tomto famózním autíčku! Na dobu svého vzniku mělo skutečně geniální technické řešení. A112 se mi vždy velice líbila, zvláště pak ostrá verze Abarth. Mám o tomto drobkovi dost načteno, ale přiznávám, že o existenci dvou délek střech jsem nic nevěděl.
P.S. Ještě jedna smutná poznámka - v bílé A112 byl v Palermu v roce 1982 (spolu se svojí ženou, která řídila) mafií zavražděn generál Dalla Chiesa. Doporučuji o tom shlédnout skvělý film 100 dní v Palermu s Lino Venturou v hlavní roli!