Novinky
Zpět na článek
Co přijde po Dacii Bigster? Naší prací je dostupná mobilita, říká šéf Dacie
26 komentářů
Avantime
2
Mňa skôr zaujíma ten chystaný kompakt C segmentu od Dacie, ktorý sa zatiaľ prezýva C-Neo. Predstavujem si ho ako chýbajúcu náhradu za Megane IV a s tou hybridnou 1,8-kou.
Přejít do diskuze
Mikesus
@Dušan Trnka
Tohle je přesné. Co se prodava určuje výrobce, resp.jeho vedení.
Tohle je přesné. Co se prodava určuje výrobce, resp.jeho vedení.
Mikesus
@traveldrive
Tak pořád nabízí sandero, tak je jedno, ze bude nabízet nějaký c segment. Predtim jsem te nepochopil uplne dobře. Za mne, pokud nabízí levnejsi variantu daneho segmentu, je to prostě dostupna varianta. Kdyz chci B segment, mám levnou variantu, kdyz chci C segment, budu mít levnou variantu, kdyz chci B suv, mám levnou variantu. A to je dle meho přístup dacie. Kdyz se rozhodne udělat levný D segment, proc ne, jen pochybuju, ze by se to prodávalo. Ale z principu, byl by dostupný levný D segment. A to je co beru za dostupnou mobilitu.
Tak pořád nabízí sandero, tak je jedno, ze bude nabízet nějaký c segment. Predtim jsem te nepochopil uplne dobře. Za mne, pokud nabízí levnejsi variantu daneho segmentu, je to prostě dostupna varianta. Kdyz chci B segment, mám levnou variantu, kdyz chci C segment, budu mít levnou variantu, kdyz chci B suv, mám levnou variantu. A to je dle meho přístup dacie. Kdyz se rozhodne udělat levný D segment, proc ne, jen pochybuju, ze by se to prodávalo. Ale z principu, byl by dostupný levný D segment. A to je co beru za dostupnou mobilitu.
Dušan Trnka
To, čo sa bude vyrábať, o tom nerozhodujú zákazníci, ale šéfovia firiem v ústredí a tam chcú auto s veľkou cenou, lebo podľa nich veľká cena = veľký zisk ! A ďalej uvažujú tak, že keď sa auto nepredáva, tak ho ešte viac zdražme, lebo sa síce bude menej predávať, ale z drahého budeme mať aj tak väčší zisk . Blbosť ? Určite, ale viem o čom hovorím, mám skúsenosti zo svetovej automobilky . Takto uvažujú tí, čo rozhodujú za počítačmi vo vedení automobilek a zaujímajú ich len " čísla " ...
traveldrive
@Mikesus To je ten paradox - výrazne jednoduchšie auto za výrazne vyššiu cenu. Cena bateriek už roky rapídne klesá, ale na cenách BEV sa to prejavuje oveľa pomalšie a v menšej miere. Spaľováky sú mechanicky zložitejšie, ale menej náročné na materiály a technológie (myslím teraz na baterky), a sú už vcelku vychytané, hoci občasnému kopancu sa vo vývoji nikdy celkom nevyhneš.
traveldrive
@Mikesus Ja nič takého nepíšem. Lacné auto je Sandero, Jogger. Duster a Bigster sa tejto myšlienke už trochu vzďalujú, práve pre tie technológie, ktoré záujemca o lacné auto ľahko oželie, aj keď niečomu sa vyhnúť nedá (hybrid benzín/elektrina alebo benzín/LPG, či elektro). Mne napríklad v portfóliu Dacie citeľne chýba Dokker a aj nástupca Dacie Lodgy by si určite dosť zákazníkov našiel, Jogger je predsa jazvečík trochu iného razenia.
Avantime spomenul kompakt s hybridom 1.8, uvažujem, či sa ešte nejako zmestí do filozofie Dacie ponúkať dostupné a dostupnejšie autá.
Avantime spomenul kompakt s hybridom 1.8, uvažujem, či sa ešte nejako zmestí do filozofie Dacie ponúkať dostupné a dostupnejšie autá.
Mikesus
@Arese
Technická jednoduchost je u EV mnohem lepší. Ta mechanická složitost i u nejjednodušších spalovaku je mnohem větší. Kdy už tenhle nesmysl přestaneš opakovat?
S cenou souhlasím, v B segmentu ještě bude nějakou dobu trvat než se srovna.
Technická jednoduchost je u EV mnohem lepší. Ta mechanická složitost i u nejjednodušších spalovaku je mnohem větší. Kdy už tenhle nesmysl přestaneš opakovat?
S cenou souhlasím, v B segmentu ještě bude nějakou dobu trvat než se srovna.
Mikesus
@traveldrive
Pokud chceš levnější nebo nemáš na takto drahé, máš u Dacie možnost. Dostupná mobilita neznamená, že budeš mít levne velké auto se všemi technologiemi. Ale ze das na výběr levné dostupné auto, které odveze 4 lidi a v případě kutilů i něco odveze na vozíku.
Pokud chceš levnější nebo nemáš na takto drahé, máš u Dacie možnost. Dostupná mobilita neznamená, že budeš mít levne velké auto se všemi technologiemi. Ale ze das na výběr levné dostupné auto, které odveze 4 lidi a v případě kutilů i něco odveze na vozíku.
traveldrive
@Arese Je to logický prístup. Sandero je auto hojne používané práve v meste a na to je elektrický pohon ako stvorený. Prečo by teda Sandero nemohlo mať okrem benzínu aj elektromotor? Tebe to vyhovovať nemusí, niekomu môže.
traveldrive
@Avantime Myslíš, že to bude kúpiteľné? Už dnes Dacie nie sú celkom lacné (myslím hlavne na nový Duster a Bigster) a nízka cena je niečo, čo od Dacie človek čaká predovšetkým. U Bigstera nie je problém dostať sa na cenu okolo 30 tisíc, č bolo v prípade Dacie pred pár rokmi úplne nepredstaviteľné.
Avantime
@traveldrive Ceny áut idú hore a s tým sa posúvajú aj možnosti Dacie. Zober si, že za 30-tisíc máš Bigstera s full-hybridnou 1,8-kou a dobrou výbavou. Pri tej cene mnoho konkurentov ako Citroen C5 Aircross len začína a to s 1,2-litrovým trojvalcom a mild-hybridom. Jednoducho Dacia si už môže dovoliť aj auto za 30-tisíc a verím, že sa bude predávať. Možno nie u nás, ale na západe áno. Aj do toho chystaného kompaktu určite dajú viac výbavy a na pomery Dacie bude drahší, ale stále za nižšiu cenu ako konkurenti. A o to ide.
ryccardo
@Mikesus ne to si spatne pochopil. Za konkretni penize proste nic lepsiho nez spalovak neni, takze spalovak je jasna volba. A je v zasade jedno o jaky castce se bavis.
Mikesus
@vecernicek2
Tohle by bylo neprodejné. Ze to chce jeden člověk, vyvoj nezaplatí. Kazdy ma pocit že je pupkem světa a chce to každý. Taky bych chtel spoustu věcí, které se nenabízejí, ale chapu ze to nema klientelu.
Tohle by bylo neprodejné. Ze to chce jeden člověk, vyvoj nezaplatí. Kazdy ma pocit že je pupkem světa a chce to každý. Taky bych chtel spoustu věcí, které se nenabízejí, ale chapu ze to nema klientelu.
Mikesus
@Dušan Trnka
Nejsem v rodinem domě a presto ho doma nabiju. Nemáme garaze v praci, a přesto ho v praci nabiju. Kde je vůle, tam je cesta. Vzdy lepší hledat řešení než hledat duvodu, proc něco nedělat.
A nabijenim travim méně casu než tankovanim.
Nejsem v rodinem domě a presto ho doma nabiju. Nemáme garaze v praci, a přesto ho v praci nabiju. Kde je vůle, tam je cesta. Vzdy lepší hledat řešení než hledat duvodu, proc něco nedělat.
A nabijenim travim méně casu než tankovanim.
Mikesus
@traveldrive
To je stejne jako u ceny ropy a benzinu. Proste vrobci si chtějí durzet co největší marže co nejdéle. Doted nebyla moc konkurence, ta uz se konečně rozšiřuje a ceny nám postupne klesají.
To je stejne jako u ceny ropy a benzinu. Proste vrobci si chtějí durzet co největší marže co nejdéle. Doted nebyla moc konkurence, ta uz se konečně rozšiřuje a ceny nám postupne klesají.
Mikesus
@ryccardo
Takže volis ciste penezenkou, nicim jinym. Naprosto chápu, dost lidí musi takto přemýšlet.
Takže volis ciste penezenkou, nicim jinym. Naprosto chápu, dost lidí musi takto přemýšlet.
Dušan Trnka
@traveldrive A kde ho v meste nabiješ ? V meste väčšina obyvateľov nebýva v rodinných domoch ...
vecernicek2
Udělejte klasický minivan a la Sienna, Odyssey a spol. Délka cca 5.15 m, vzadu šoupací dvere, 3 řady sedadel. Aspoň zadní řada složitelná do podlahy, prostřední vyjímatelná. Adekvátní motorizace nafta 130 kW, nebo klidně hybrid s atmosférou. Za příplatek camper kit. Cena pod milion sakum prásk.
Tycoon
@Mikesus
Jak jednoduché je vyrobit 20 µm tenký třívrstvý kompozit PP/PE/PP a vkládat jej mezi tenké katodové a anodové vrstvy v Li-Ion článku tak, aby vydržel desítky let propouštět ionty elektrolytu, aniž by se poškodil?
Je to opravdu jednodušší, než třeba vyrobit pístní kroužky pro motor, aby vydržely desítky let stírat olej a těsnit válec?
Místní odborníci mi to určitě názorně vysvětlí.
Jak jednoduché je vyrobit 20 µm tenký třívrstvý kompozit PP/PE/PP a vkládat jej mezi tenké katodové a anodové vrstvy v Li-Ion článku tak, aby vydržel desítky let propouštět ionty elektrolytu, aniž by se poškodil?
Je to opravdu jednodušší, než třeba vyrobit pístní kroužky pro motor, aby vydržely desítky let stírat olej a těsnit válec?
Místní odborníci mi to určitě názorně vysvětlí.
ryccardo
@Mikesus Vědecko technický pokrok u spalovacích motorů za cca 120 let jejich ustavičného vývoje způsobil, že i tak mechanicky složitá věc jako spalovací motor dokáže naprosto spolehlivě fungovat dlouhé roky a uživatel s ním je spokojený. Elektro auto je samozřejmě nesrovnatelně jednodušší, ale problém s bateriemi, které mají nízkou kapacitu, jsou těžké a drahé stále přetrvává, takže ten spalovací motor je pro většinu uživatelů stále lepší volba. I mé další auto bude 100% čistý spalovák. Poměr cena výkon jednoznačně vítězí.
Arese
@traveldrive Někomu možná, ale určitě je to výrazná menšina. Ta zbývající drtivá většina na Sanderu oceňuje právě jeho technickou jednoduchost a relativně příznivou cenu!
Arese
Sandero jako elektrozkrat?!! Dacii evidentně vadí, že je to opakovaně nejprodávanější auto v Evropě...😧
Ja Prvni 123
Cinske auto co nebude z Ciny.... a bude to elektromobil bez baterek?