Novinky
Tak recyklace materiálů je asi cajk, ale jen ne prosím na viditelných/hmatatelných částech kabiny, to má člověk pocit, že si koupil second hand/ low value auto a pokud to tam chtějí mermomocí narvat, tak ať o tom pomlčí a nevyzdvihují to jako něco "super" přidanou hodnotu pro zákazníka...
@Robert Hlavatý tohle mě vždycky míjelo, mít to v autě jak v kostele, kararský mramor, spišský travertin a kůže z velblouda😊 asi proto mi nevadily nikdy bídné bavorácké interiéry... ne v konfekčním autě😊
@Robert Hlavatý ... ale ona je to přidaná hodnota: méně znečištěná příroda, menší spotřeba originálních surovin, nové technologie na zpracování do recyklátů. To všechno představuje celospolečensky významnou přidanou hodnotu.
Jen jde o to, aby se v rámci recyklace a) nepoužívaly životní prostředí zatěžující technologie a energie, b) aby recyklát dobře vypadal. To b) je pro mě také problém, protože dodavatelé se musí teprve naučit správným postupům a musí na ně vynaložit značné finanční prostředky.
Věřím ale tomu, že v tomto bodě všechno dobře dopadne a že nakonec bude recyklační technologie výroby levnější, než nákup originálních surovin.
Jen jde o to, aby se v rámci recyklace a) nepoužívaly životní prostředí zatěžující technologie a energie, b) aby recyklát dobře vypadal. To b) je pro mě také problém, protože dodavatelé se musí teprve naučit správným postupům a musí na ně vynaložit značné finanční prostředky.
Věřím ale tomu, že v tomto bodě všechno dobře dopadne a že nakonec bude recyklační technologie výroby levnější, než nákup originálních surovin.
@Robert Hlavatý To řekni třeba v AZNP Mladá Boleslav. Taky mi přijde smysluplnější začít s recykláty tam, kde to nemá zákazník na očích a díl je schovaný kdesi v útrobách auta, v motoru nebo na podvozku, než se snažit to na sílu nacpat do interiéru kde je to na očích a řešit haldu neřešitelných problémů, aby to plnilo všechny normy, aby si to nakonec musel zfixlovat a pohnul se z místa.
@ryccardo
Za mě třeba současné materiály ve škodovkách jsou jedno velké zoufalství a je třeba být hrozmě opatrný ve volbě. Jejich umělá polokůže je prostě strašná, je to jako sedět na igelitu, prodyšnost nula... Hlavně že to není z přírodní kůže že...
Za mě třeba současné materiály ve škodovkách jsou jedno velké zoufalství a je třeba být hrozmě opatrný ve volbě. Jejich umělá polokůže je prostě strašná, je to jako sedět na igelitu, prodyšnost nula... Hlavně že to není z přírodní kůže že...
@rohYpnol Souhlas. To ale není recyklováním, ale snahou spořit kde to jde. Interiér Škodovek je plný polypropylenu a koženky, protože jsou eko a pravou kůži je lepší vyhodit než ji použít na sedačky a plast hlavně co nejlevnější.
@ryccardo
Útok (nejen) EU na používání přírodní kůže v interiérech jsem nikdy nepochopil. Kožený interiér, pokud je udržovaný, vydrží v podstatě navždy. Na rozdíl od látky...
Tj. kožený interiér z hlediska udržitelnosti a ekologie je to nejlepší co může být.
Útok (nejen) EU na používání přírodní kůže v interiérech jsem nikdy nepochopil. Kožený interiér, pokud je udržovaný, vydrží v podstatě navždy. Na rozdíl od látky...
Tj. kožený interiér z hlediska udržitelnosti a ekologie je to nejlepší co může být.
smazáno uživatelem 😊
Ne. Můj pohled na svět je ten, že odmítám zadlužovat další generace a půjčovat si na dnešní zelenorudé ideologické výmysly. Jestli si někdo chce navyšovat využití recyklace, tak ať si navyšuje. Sám. Dobrovolně. Protože to pro něj je z nějakého důvodu zajímavé.
A mimochodem, přesně to, že evropské immperiální země vydrancovaly rozvojové země a na nich zbohatly, a dnes tyto země budou moralizovat rozvojové země o tom, jak se mají chovat, když samy se tak nikdy nechovaly, tak právě tohle povede jen k budoucím válkám.
Aby jsi to pochopil - Evropu jsme si vykáceli. Když dnes kácí Brazílie, Indonézie a další, tak jim to bude Evropa zakazovat a moralizovat o nějaké klimatiické neutralitě. Na co Evropa měla v 19-tém století právo, dnes rozvojové země "nesmějí"...
Obaly mají cca 40%, stavebnictví 20%, automotive cca 10% spotreby plastů. V potravinářství, ktere se počítá do těch obalů a je udajne majoritni v danych procentech, se stěží využije recyklát. Musí to splňovat přísně bezpečnostní a hygienické předpisy, tam neni moc šance snižovat. Za mne je tam spíš cesta eliminace plastu úplně. Stavebnictví recyklat využívá dost a další je na řadě automotive. Souhlasím, že by se mělo snižovat v obalových materiálech, ale to neznamená, že by se nemělo snižovat i v dalších, jako třeba automotive.
Jenže ono je to ve výsledku o kvalitě. Např. opravdu kvalitní pryž vydrží. Novodobá pryž je často mnohem méně kvalitní.
Recyklované plasty se časem často "roztečou" atp.
Jenže podle zelenorudých komunistů je auto vyrobené z 21% recyklátů co vydrží 10 let více ekologické než auto, které je vyrobené z 20% recyklátů a vydrží 20 let...
Nehledě na to, že když si kupuje někdo Rolls, tak vůbec nerozumím tomu, proč by mělo být byť i z 1% vyrobené z recyklátů. Z druhé strany pokud někdo kupuje dachnu, ta ta ať je třeba z 80% z recyklátů... Ale pořád je to o tom, že EU se pokouší všem nařizovat svoje blaho pro všechny... a ve výsledku nikdo nebude mít nic. Tohle už jsme prostě zažili.
...ale hodně se dá dohnat... ano, to já vůbec nepopírám. Ale otázkou jestli to někdo bude dělat a jestli ta aditivace ve výsledku neznamená větší ekologickou zátěž 😉
Recyklace neni o ceně, ale o snížení drancovani nerostných surovin a následně i znečišťování prostředí.
Čo sa týka technológie, nie sú také homogénne ako nový materiál, čiže tečú nepravidelne a nemajú zaručenú štruktúru. Rozdiel na povrchu naopak často vidíš, nepotrebuješ na to labák. Môže platiť to, čo píšeš, ale určite to nie je pravidlom.
Takže když ve výrobě z 10% plastu vyrobím díl a zbytek výrobou přetvořím do odpadu z výroby, tak těch 90% budu deklarovat jako odpad z výroby a budu ho druhotně využívat jako recyklát... 😉
Jak říkám, tyhle nařízení jsou prostě jen komunismus 2.0 co vede k obcházení a neefektivitě...