Bezpečnost
Na radiach su po anglicky pasma rozdelene podla typu modulacie na AM (amplitudova modulacia) a FM (frekvencna modulacia).
Nekopiruje to nase zauzivane delenie na dlhe, stredne, kratke a velmi kratke vlny.
AM zahrna svojimi frekvenciami zhruba naše dlhe, stredne a kratke vlny. FM zodpoveda priblizne nasim VKV, ktore sa kedysi za cervenych este delili na vymyslene tzv. "zapadnu" a "vychodnu" normu.
Z toho vyplyva, ze teda naozaj nie, AM skutocne neznamena stredne vlny.
Nekopiruje to nase zauzivane delenie na dlhe, stredne, kratke a velmi kratke vlny.
AM zahrna svojimi frekvenciami zhruba naše dlhe, stredne a kratke vlny. FM zodpoveda priblizne nasim VKV, ktore sa kedysi za cervenych este delili na vymyslene tzv. "zapadnu" a "vychodnu" normu.
Z toho vyplyva, ze teda naozaj nie, AM skutocne neznamena stredne vlny.
@Jon Bon Novy To označovanie frekvenčných pásiem na rádiách nebolo celkom zjednotené. VKV bolo ázijskými výrobcami označované ako FM, ak malo rádio ešte jedno pásmo, malo označenie AM a bolo ním označované pásmo stredných vĺn, alebo malo rádio všetky tri frekvenčné pásma a samostatné označenie SW, MW, LW.
Nemci pásma označovali ako UKW, KW, MW, LW, prípadne iba U, K, M, L.
Nemci pásma označovali ako UKW, KW, MW, LW, prípadne iba U, K, M, L.
V noci na cestách poslouchám téměř výhradně jen střední a dlouhé vlny 😊
@narona
No, já raději dávám přednost hudbě zapsané na voskové válečky. 😀
No, já raději dávám přednost hudbě zapsané na voskové válečky. 😀
Proc úřední siml musí kecat do věcí do kterých je mu prd?????
Pokud dotyčný člověk bude lpet na am, tak má dvě možnosti. Buď si koupí auto, které to umožňuje nebo si rádio vymění.
S takovým kwcanim úředního simla do kdejaké hovadiny se nemůžeme divit že to jde se světem od 5 k nule.
Pokud dotyčný člověk bude lpet na am, tak má dvě možnosti. Buď si koupí auto, které to umožňuje nebo si rádio vymění.
S takovým kwcanim úředního simla do kdejaké hovadiny se nemůžeme divit že to jde se světem od 5 k nule.
@vencelín
Ono to má smysl. Přes jednoduché AM vysílače se snáze odvysílají varovné zprávy při živelných nebo teroristických pohromách. To v případě nouze sestavíte z několika součástek na stole.
Ono to má smysl. Přes jednoduché AM vysílače se snáze odvysílají varovné zprávy při živelných nebo teroristických pohromách. To v případě nouze sestavíte z několika součástek na stole.
@Jiri.Kuchta
To tedy není moc dobrý argument o tom sestavování na stole. Já jsu strojař a sám bych to tedy nesestavil. A lidi jako já bude v tomto ohledu naprostá většina.
A i kdybych to umel, nedokáži si představit sestavovat am přijímač někde na cestě. Todle je prostě dost neprakticky argument.
A že je pro simla něco snazší to už vůbec neakceptuji. Ať se taky siml raci přizpůsobit trendu a vývoji. Nevidím jediný důvod aby lidé doplácel na to že siml si zas hodlá ulehčit život. Naopak siml by se měl snažit lidem ulehčit život v max možné míry. Takové rejpani do kdejaké hovadiny je naprostým opakem.
A dále já v autě klasické rádio téměř neposlouchám. Předtím než vyrazím si nahraji mp3 a valím. A hodně lidí to bude mít podobné.
Takže suma sumarum další simlovske restrikce a příkazy.....
To tedy není moc dobrý argument o tom sestavování na stole. Já jsu strojař a sám bych to tedy nesestavil. A lidi jako já bude v tomto ohledu naprostá většina.
A i kdybych to umel, nedokáži si představit sestavovat am přijímač někde na cestě. Todle je prostě dost neprakticky argument.
A že je pro simla něco snazší to už vůbec neakceptuji. Ať se taky siml raci přizpůsobit trendu a vývoji. Nevidím jediný důvod aby lidé doplácel na to že siml si zas hodlá ulehčit život. Naopak siml by se měl snažit lidem ulehčit život v max možné míry. Takové rejpani do kdejaké hovadiny je naprostým opakem.
A dále já v autě klasické rádio téměř neposlouchám. Předtím než vyrazím si nahraji mp3 a valím. A hodně lidí to bude mít podobné.
Takže suma sumarum další simlovske restrikce a příkazy.....
@vencelín když jsem byl mladej, tak se děti učily že na poslouchání stačí sluchátka, krystal galenitu a jehla. Říkalo se tomu krystalka. A obyčejný vysílač se dá sestavit z několika o trochu složitějších součástek. Literatura pro děti srara 60 let to vysvetli
@Jiri.Kuchta To je sice pravda, ale dnes už v amplitudové modulaci téměř nikdo komerčně nevysílá. Běžného Frantu Uživatele by napadlo přelaďovat všechna pásma asi jenom pokud by opravdu nastala apokalypsa. On asi základní důvod pro požadování pásma AM (tedy středně dlouhých vln), je jejich podstatně větší dosah než u velmi krátkých vln (využívaných dnes pro kvalitu ve frekvenční modulaci = FM). Jejichž vykrývače by po pádu elektrické sítě začali vypadávat poměrně rychle.
Pak, že jenom v Bruselu vymýšlejí nesmysly. Každá země má potřebu kecat do toho, co má a nemá být v autě. Nejhorší je, že ani v rámci EU není jednota. Co stát, jiné předpisy.
😄. 😄