Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

EV nejsou vhodné do hor? V Nepálu mají jiný názor, spalováky už téměř nekupují

62 komentářů

kruskar
Takže ono to tak není ani v jejich zázračných vlastnostech, ale v naprosto bezhlavé podpoře současně s drakonickým znevýhodňováním fosilů...
Dzinus
@kruskar
Ano, jedná se politické rozhodnutí, bezhlavé však určitě není. Je za tím přeci jednoznačný záměr nebýt závislý na dodavatelích fosilních paliv. Asi to v Nepálu cítí naléhavěji, než třeba my tady.
Pavel Hrabalík
@Dzinus ..jde spíše o pitomou formulaci v nadpisu článku. Když víceméně zakážeme spalováky, a jediné, co dovolíme, jsou elektromobily, je jasné, že těch elektromobilů se prodá relativně hodně. Ale že se spalováků prodá i za těchhle podmínek tolik , to spíš ukazuje na to, že se baterkáče do hor příliš nehodí..
Dzinus
@Pavel Hrabalík
To jsme ale v oblasti dohadů, ve skutečnosti nevíme. Důvod může být ve stále nedostatečné síti nabíječek. Tak nějak si představuji, že horská země jako Nepál bude mít spoustu odlehlých oblastí jejichž elektrifikace nemusí být snadná. S kvalitou a schopnostmi EV to nemusí souviset.
Pepa_007
Tak dát u nás spalovací Fabii za 1.5 mil CZK v základu a Elroq dát za 600 000kc. Benzín za 150kc litr. Jo, prodeje BEV by vystřelily do nebes.
Dotace, dotace.
MarekAbsolon
@Pepa_007 děkuji multitrolle za dnešní analllízu.
ericn
@MarekAbsolon No, podívej se na Norsko, kde už to tak vlastně je, a pak piš... Pepa má pravdu 😉
Mikesus
@ericn a je to v pořádku. Pokud něčím znecistujes, tak se to má zpoplatnit. Nebo za odpad taky odmítas platit, nebo za stočné?
Arese
@Mikesus Ten benzín a nafta je už teď brutálně zdaněn naším státem, jestli sis toho ještě nevšiml.
Gasoline
Tohle mi už dlouho hlava nebere. Není to jen Nepál. Zažil jsem to skoro všude v JV Asii. Elektroauta na každém rohu a přitom skoro žádné veřejné nabíječky. A elektroinstalace na domech za použití velkého šroubováku a kladiva.
KANKUNEN
Nadpis a text si totálně odporují. Pak se Mička diví, že píšeme že auto.cz upadá. Nadpis psal Mikesus, text Rohypnol.
vecernicek2
@KANKUNEN Asi to psala umělá inteligence. Tento článek je zcela zhovadilý na více frontách.
MarekAbsolon
@KANKUNEN V diskusi trollí kankumultinen a máme to celé.
Maxmilian_Von_Mondeo
@KANKUNEN Pan Mička teď bude dělat mrtvého brouka. A pokud pánbůh dá, tak tenhle článek radši ani nezaznamená.
vecernicek2
"O elektromobilech se říká, že nejsou moc vhodné do hornatých oblastí."

Klasický z prstu vycucaný nesmysl. V životě jsem o tomto "známém pořekadle" neslyšel, krom toho je to nesmysl, protože pokud nějaký typ pohonu má na horách problém, tak je to zejména atmosférický ICE. Krom toho už před asi dekádou byly testy EV, které ukazovaly, že například Tesly si pocinaly velmi dobře ve vysoko položených oblastech.

Pisatel dále neříká proč by to tak mělo být, nevysvětluje proč to tak není v tomto konkrétním případě, nic.

Máte to zapotřebí psát takové low IQ krávoviny?

Fakt jediný normální redaktor u vás je Vaculík. Nevymysli hovadiny, vi o cem píše a je odborník.
Tycoon
@vecernicek2

Souhlas, technicky vzato se horské oblasti pro elektromobily hodí více než pro spalovací motory. Taky je třeba dodat, že většina Nepálců žije v níže položených oblastech než třeba Mexičané, Bolívijci, Ekvádorci apod.
jersey.se
Takže to shrnu: EV nejdou lepší do hor, ale nepálská vláda je dotuje, proto si je tam lidé pořizují. Protože spalováky by si museli koupit za vlastní. Takže jako všude.
Tycoon
U Nepálu mě to nepřekvapuje. Vládne tam vláda vedená Komunistickou stranou Nepálu spojených marxistů a leninistů, která nehradila předchozí vládu vedenou Komunistickou stranou Nepálu Maoistů (různé komunistické frakce se tam mezi sebou hádají a střídají se u moci ve svobodných volbách).

Když odhlédneme od politiky budování nepálského komunistického ráje (ať už to bude ráj dle Lenina a Marxe, nebo naopak dle Mao Ce-Tunga), tak se elektromobily pro horské oblasti hodí.

Zatímco spalovací motor musí se zvyšující se nadmořskou výškou "bojovat" s klesající hustotou vzduchu, kapacita baterie ani výkon či efektivita elektromobilu se z nadmořskou výškou nemění a co víc, nižší hustota vzduchu znamená nižší aerodynamický odpor. Horské silnice dále umožňují elektromobilu využít přednost rekuperace energie.
Hendly
“ Podílu přes 30 % letos dosáhl Vietnam, přes 20 % se dostalo Thajsko a přes 15 % Indonésie.”

Az zas nekdo bude psat, ze EV tesi jen evropa.
MarekAbsolon
@Hendly Ve Vietnamu je průměrný počet soukromých osobních aut 34 vozů na 1 000 lidí.
Tycoon
@Hendly

V Asii se najdou tři země, kde je podíl BEV vyšší než třeba v Německo. Jde o Nepál, Čínu a Vietnam. Země s komunistickými vládami. Tyto země nám chceš dávat za vzor?
MarekAbsolon
@Tycoon Co vidíš divného na tom, že komunista dává za vzor komunistické země? V Československu to dělal soudruh Fučík už za Masaryka.
Tycoon
@MarekAbsolon

On se pořád snaží hlásat, že s komunisty nemá nic společného. Ale pak je dává za vzor.
dodo24
@MarekAbsolon to, že sa nejaká komunistická vláda chce zbaviť závislosti na dovoze fosílnych palív neznamená, že to je automaticky zlá myšlienka. Ak začnú stavať rýchlovlak, tak tiež to treba automaticky zavrhnúť lebo komunisti?
DonVito
@dodo24

👍

Ano, argument, ze kdyz neco pouziva Cina nebo Vietnam, tak je to automaticky spatne, je totalne zcestny.

Tim neobhajuju cinsky rezim.
Man Ký
@DonVito hlavně ten čínský a vietnamský komunismus je fakt na hony vzdálen od toho, co bylo v padesátých letech u nás😊
Sevca1
@Man Ký A jeje další komunistická *** se nám tu odkryla. Můžeš zkusit jít bydlet do Číny a zjistíš ty úskalí. Ale ono by to hajzlum jako ty vyhovovalo. Ty by jsi to chtěl i tady. Zakazovat, protože moje myšlenka je dobrá, přesné myšlení komunistů, naštěstí to tu ještě není a nebude. Snad sviní jako ty moc není.
Man Ký
@Sevca1 ty jsi to zas nepobral co😊 no vysvětlovat ti to můžu, ale obávám se, že s tvojim dvouciferným IQ to bude celkem marnej boj😊
Sevca1
@Man Ký Hele hlupáku každý ví že že to není ta komunistická strana ze začátku, ale pořád to je!Zkus si tam zajed a žít a pak ji ty blbecku znovu obhajuj. Tvl tyhle keci z gauče milují. Zajímavé že ve Skandinávii bylo nejteplejší léto letos. Kujva jak je to možná vždyť tam je EV rozšířen. Podle teorie blbé opičky by tam tohle hrozit nemělo. Mělo by se to zlepšovat.Ne né 😁 blbecku
Man Ký
@Sevca1 keci v kleci jak se to rýmuje😊 beru zpět, IQ je jednociferné😊
Sevca1
@Man Ký Ale ne včera jsi tvrdil něco o zlepšení díky Ev. Co ty blbecku. Se do toho nějak zamotavas.
Man Ký
@Sevca1 omluvíš se mi, když to není pravda? pochybuju, součástí Dunning-Kruger efektu takový mechanismus není😊
ocituji /sám sebe/😒br /> možná vysvětlení: naše snaha už nese první ovoce? nebo: počasí není klima? nebo: jedna odchylka v řadě měření jdoucí stejným směrem nic neznamená?

kde jsem tvrdil, že to je zlepšení díky Green Dealu?
Sevca1
@Man Ký Blbče tvá odpověď Pepovi, si to nepamatuješ? Ohledně chladného léta v Česku. A jeje . No nic klasika u zalepených magoru. Ale jsem rád že ti piju krev 😁😁. Že stravis čas se mnou 😁
Man Ký
@Sevca1 ano, vždyť jsem ti tu odpověď Pepovi doslova okopíroval. nevadí: zopakuji znovu, respektuji nepříliš výkonný procesor😒br />
@Pepa007 možná vysvětlení: naše snaha už nese první ovoce? nebo: počasí není klima? nebo: jedna odchylka v řadě měření jdoucí stejným směrem nic neznamená?

vyjmenoval jsem tři možná vysvětlení, bez toho, že bych dokonce řekl, ke kterému se přikláním /a podle mého je to ta druhá i třetí/.

tedy: kde jsem tvrdil, že za současné studené léto může elektromobilita? prosím doslova.

nepiješ mi krev. baví mě zesměšňovat tě. nedá to moc práce. to na tycoona už se musím trochu zamyslet😊
Sevca1
@Man Ký Jejda ty jsi z toho krásně vybruslil, není to poprvé co se snažíš přesvědčit že EV pomůže ke zlepšení klimatu. Ne přispěje k zlepšení lokálních emisí .Několikrát jsi se k tomu přiklonil k té teorii že Ev zachrání Evropu.. A hlavně v Evropě protože jsi debil co si myslí že oteplení v Evropě může hlavně Evropa. Ty jsi tak krásně hloupý a naivní trdlo. Ale to už jsem ti psal. Jak mě můžeš debile zesměšnit když mám IQ nízké jak píšeš. To si rozporujes nebo ne. Směšný už přeci jsem.Já vím ženě tě v před záchrana planety. Neustoupis, nevzdas se, nepolevis. Tak v před hrdino, drž prapor vztyčený. Kdyby ti docházel dech vem si inspirací i tvých vzorů v Číně. 😁
Man Ký
@Sevca1 nejsi hoden abych s tebou diskutoval. HL teď.
Man Ký
@DonVito taky jedí dost rýže😊 v tom komunismu. není to nebezpečný?
DonVito
@Man Ký

Tihle odpurci EV jiste rýži nevezmou do ust.
😀
Sevca1
@DonVito Oni někomu nařizují jíst rýži??? Ty a stejně blbá opička jako ty jste to nepochopili. Jo já vím že debilum jako ty a blbá opička by to vyhovovalo nařizovat z pozice strany. No snat se to nestane. Pá
Man Ký
@Sevca1 snat se to nestane. vy jste ve škole neměli vyjmenovaná slova po "S"? to je moc😊
Sevca1
@Man Ký Tak co se tahas ty blbecku rýži? Aspoň vidíš jak jsi blbej a nechápeš o co běží
Lempl Klaun
@Man Ký Prosím, buďte shovívaví. Tenhle debatér je původem z Východu a čeština není jeho mateřština.
KANKUNEN
Ty 3,14čo, to je tu diskuze o rýži.
Sevca1
@Man Ký Ale copak, vždyť tě baví mě zesměšňovat. Copak že jsi tak obrátil
Lempl Klaun
Ševčenko
Sevca1
@Lempl Klaun Ano u telefonu, co si přejete pane?
Lempl Klaun
Ševča je ukrajinský hulvát.
Sevca1
@Lempl Klaun Děkujeme za upozornění. Předáme to na oddělení přání a stížností a budeme se vás snažit co nejdříve vyrozumět. Přejeme pěkný den a zůstaňte nadále naším zákazníkem a obdivovatelem. Pokud došlo k nějakému nedorozumění zajisté jste to špatně pochopil neboť jste DEBIL 😁😁😁
johny555
Stejně je zajímavý strašlivý odpor určitých jedinců vůči EV. Přitom ropu musíme dovážet buď z Ruska nebo od Arabů a elektřinu si vyrobíme sami a ještě ji vyvážíme. Je divný, že se tak strašně nevztekají proti tramvajím, trolejbusům, elektrickým vlakům a metru. Je divný, že když se začne současně rozjiždět desítky souprav metra (stovky megawatů), tak pražská síť nekolabuje. Divný, že to neoznačují za elektrické hračky a nepropagují náhradu elektrických tramvají za lepší dieselové, protože budou spolehlivější a levnější. Já vím, tramvaj nepotřebuje jet v jeden zátah do Chorvatska. Protože 90 procent Čechů jezdí každý měsíc do Chorvatska bez zastavení a vykonává potřebu za jízdy do lahve.
Tycoon
@johny555

Odpor není proti EV, ale proti nařizování EV. Vezmi si elektrokola. Nikdo to nenařizuje, lidi to v pohodě přijali a kupují to jal zběsilí. V zemi, kde 4O let vládli komunisti a poslušně plnili příkazy z Moskvy, prostě vyvolává nařizování něčeho z Bruselu velký odpor. Kdyby Brusel nařídil, že od roku 2035 se nesmí prodávat tesilové kalhoty, tak lidi budou vyjadřovat odpir, i když nikdo tesilové kalhoty nekupuje.
Man Ký
@Tycoon dal bys přednost okamžitému zákazu spalování fosilních paliv? pak už by nikdo nemusel nic nařizovat, chodili by si pro ně sami. třeba by ti byl milejší tenhle způsob.
Tycoon
@Man Ký

Já nepreferuju žádnou komunistickou variantu, ani zákaz teď, ani zákaz v roce 2035.
Sevca1
@johny555 Brouku napiš mi kdy jsem hanil, nebo odmítal EV. Mně vadí dotace, prosazování fanatiky. Viz hloupá opička, teoretik Mikestrus a podobní.EV má své využití samozřejmě. Je problém ať se nová technologie prosadí sama v konkurenčním prostředí,jak to vždy bývalo. Nebo on ti někdo zakázal tlačítkový telefon a jiné. A nechoď na mne se záchranou planety, Evropský autopark opravdu neničí planetu. A ropa není jenom do aut, víme. Ale jo klidně to prosazujte,zakazujte, planujte . Váš Green deal, funguje úplně suprově. Hlavně to vidíme na Německu.Samozřejmě v lokálních emisích mají Ev velký přínos.
Hendly
@Sevca1
"echnologie prosadí sama v konkurenčním prostředí"
Jak mají evropské značky konkurovat číně kde je legislativvní a finanční podpora elektromobility daleko větší?
Sevca1
@Hendly Takže chceš peníze všech ať to doženou, ať to všichni dotují , a chceš nařizovat stejně jako v té Číně. Ne chlapče, nějaké firmy zaspaly a ty se nestydíš vytáhnout lidem peníze z kapes. Jo nestydíš protože jsi fanatik EV. Zajímavé pořád tu čtu jak se Škodě daří na poli EV, kde je to zaspani teda? Nech to na trhu, ten to vyřeší a někdo hollt zaspí. Ale tak to funguje od jak živa fanatiku , velcí pozřou malé 😁 A už přestaňte s tou Čínou to je jiný režim ale můžeš tam jít žít a užívat si to
Sevca1
@Hendly dodatek: jen člověk s chorým mozkem píše něco o legislativě v Číně
xxc
@Sevca1 Ake bolo konkurencne prostredie, ked zakazali olovo v benzine, alebo freony? Ked uz detom nedaju vybrat medzi konkurenciou vody a vodky, pricom alkohol skodi vyhradne konzumentom, tak nejaky zakaz spalovacich aut, ktore skodia vsetkym okolo je asi to najmenej.
Sevca1
@xxc. Jaj pocuvaj, bavíme se o nových technologiích. Tak si běž z olova odlít vojáčka a dej si k tomu borovičku. A upaluj dál na východ tam jsou zákazy normální
xxc
@Sevca1 Ved mame nove ciste technologie, nie je dovod pouzivat spalovacie motory v autach a skodit tak svojmu okoliu a celej europe. Zakazy su tu od nepamati, ci prikazania ako nezabijes, nepokradnes nie su zakazy?
Sevca1
@xxc jaj ty kokso, bavíme se o dotacích a nových technologiích. Mě zákaz vůbec nezajímá to je daleko. Mě zajímá tahání peněz na dotace EV. Tak prosím méně té borovičky.Pa
xxc
@Sevca1 Tak mna dotacie nezaujimaju. Resp. mna zaujimaju ine dotacie, dotacie polnohospodarov v eu su obludne. Podla niektorych teorii by sa mali dotovat prospesne veci, ale ja toho zastancom velmi nie som. A absolutne odmietam nejake platby nepriatelskym mocnostiam za ropu, ktoru spalime, hoci ju spalit vobec nemusime a vieme jazdit aj bez nej.
Man Ký
@johny555 důležité je PITCHOVAT. není zase tak úplně důležité nad čím nebo proč, podstatná je samotná ta činnost. údajně národní sport.