Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Škoda odhaluje nové elektrické kombi. Představí se v září na autosalonu v Mnichově

75 komentářů

DonVito
@Mr.Murphy

To vis, to se zdejsim fanouskum V8 nestava.
😀
Resp. radeji o tom nemluvi...
DonVito
@rohYpnol

Ten výrok je hodně černobílý a používá zjednodušený „buď–anebo“ rámec, který v praxi většinou neplatí.

* Rétorická polarizace: Dává do protikladu „blahobyt“ a „přírodu“ tak, jako by byly vzájemně vylučující. Ve skutečnosti moderní technologie, chytré hospodaření a oběhové hospodářství umožňují mít obojí v určité míře zároveň.
* Zveličení („zpátky na stromy za opicema“): To je záměrně přehnaný obraz, který má vyvolat emocionální reakci. Funguje jako nadsázka, ale zároveň uzavírá prostor pro racionální debatu o kompromisu mezi ekonomikou a ekologií.
* Nevidí střední cestu: Existují modely, kde se hospodářský růst kombinuje s ochranou přírody (např. obnovitelné zdroje, cirkulární ekonomika, ekologická urbanizace). Mnoho zemí už ukázalo, že lze snížit emise a zároveň zvyšovat HDP.
* Implicitní předpokla😜 Že blahobyt se vždy rovná vysoké materiální spotřebě. Přitom blahobyt lze definovat i jinak — kvalitou života, zdravím, bezpečím, dostupností služeb — a tyto věci nemusí být v přímém konfliktu s ochranou přírody.

Jinými slovy, výrok je efektní, ale spíše populistický než analytický — zamlčuje spektrum možností mezi dvěma extrémy.
Mr.Murphy
@rohYpnol jj pokaždé když dolévám olej do TDi si říkám, jake chlapák jsem a jakou to mám káru 😄 (naštěstí dolévám celkem často, takže si ten pocit můžu opakovaně užít)
Hendly
@Tycoon
Jojo.
dolevat superdrahy olej každou chvilku je vlastne ok, protože je to napsane v navodu…
DonVito
@Mokrous
Tak neklikej.
😀

Ja se tesim na elektrickou Skodu, co nebude SUV.
Treba se jednou stanu jejim majitelem...

Mozna v ni skoncis i ty. 😉
DonVito
@traveldrive
Plne te chapu.
Jezdit na smradlavou benzinku taky povazuji za otravnou zbytecnou cinnost.
Narozdil od 2x tydne zapojeni a vypojeni konektoru doma, ktery zabere radove desitky sekund.
🙂

Navic je tankivani drahe.
Mne stoji km jizdy odhadem cca 50% toho co tebe. Resp. jako kdybys mel benzin/naftu pod 20Kc (t.j. pod 1Euro).
😉
DonVito
@rohYpnol

Tento komentář je trochu ironický a hraje na to, že někteří lidé vidí i malé nepohodlí u spalovacích aut jako problém, zatímco u elektromobilů přijímají mnohem častější úkon – denní nabíjení – s nadšením.

Ve skutečnosti to ale není úplně férové srovnání😒br />
* Dolit olej u spalovacího auta je spíš nouzová údržba – většina řidičů to dělá jen při problému nebo mezi výměnami. Denní dolévání by bylo známkou závady.
* Nabíjení elektromobilu je naopak běžná, plánovaná součást provozu – a když má člověk zásuvku doma nebo v práci, tak je to vlastně jen strčení kabelu na pár sekund, bez návštěvy čerpací stanice.
* Vnímání „obtěžování“ je subjektivní – pro někoho je připojení auta přes noc pohodlnější než jet tankovat, pro jiného je tankování rychlejší a méně svazující.

Takže ten sarkasmus má vtip, ale technicky míchá nouzovou údržbu s běžným provozním úkonem, což zkresluje.
Mr.Murphy
@DonVito mám asi smůlu na kus.... hele včera jsem dolil půl litru a jel jsem na bezninku vyhodit tu flašku. Vyhodím to a vracím se k autu a vedle mě stojí Transporter, borec krčil rameny a pumpař vedle něj stál a měli v ruce nějaký no-name olej na dolití a lili to tam. Zjevně to nebyl zkušený TDI-čkař. Musel jsem se fakt smát 😄
DonVito
@ericn

Tim lip, tak at vali.

Kdyz pracuje u firmy jen proto, aby mohl jezdit na dovolenou sluzebnim TDIckem...
😀
DonVito
@rohYpnol

Tak znova.

Ten tvůj výrok, rohypnole, je hodně černobílý a používá zjednodušený „buď–anebo“ rámec, který v praxi většinou neplatí.
😉

To je asi vse k teto zbytecne diskuzi s tebou.

Ahoj
❤️
Man Ký
Dnes jsem četl v Autobildu nebo jak se to česky jmenuje srovnávací test 6 elektromobilů, tři evropské, tři čínské. Zrychlení, brždění, losí test apod. Čínské ve všem poslední tři místa. Zdá se tedy, že pořád nějaké know-how máme. Tak jako evropská auta to prostě jezdit ještě neumí.
Michal Chmelař
@Mokrous
Ano, souhlasím, že určitá malá spotřeba oleje je z principu normální, ideální je, když se mezi pravidelnými výměnami vejde do intervalu max/min na měrce oleje. A dál je to samozřejmě o té rozumné hranici, tu může mít každý nastavenou jinak.

Opačné neštěstí je, když v motoru olej přibývá, jako u některých moderních dieselů v souvislosti se složitými emisními systémy.
Hendly
@traveldrive
Sorry, ale zkus EV.
Jestli tankuješ jednou tydne rozhodne kazdy den nabijet nemusis. A vecer pri prijezdu 2x tydne cvaknout kabel je o hodně elegantnější nez se tahat na benzinku.
DonVito
@Man Ký
👍
Dobra zprava.

Jen doufam, ze ten autobild je dostatecne objektivni, aby vysledky byly smeroplatne.
😀
Hendly
@Tycoon
Koukas se v tom navodu taky na udaj jaka spotreba oleje je udavana jako normalni?
Jinak strasne nerad davam osobní prispevky, ale podle ceny oleje to nevypada na nove auto.
Pritom tady neustale pises prispevky o tom, jaka auta maji znacky vyrabet pro lidi kteri si je opravdu realne kupuji.
Hendly
@Mokrous
Tak na benzince jsi za lahev 600 plus. Vozit v aute otevrenou lahev s olejem neni nic z ceho bych byl nadsenej.
Michal Chmelař
@Tycoon
Pak OK, pokud do toho člověk jde poučený a počítá s tím, je to v pořádku. Mě by to štvalo, takový motor bych si nevybral.
DonVito
@ericn

Buzz?
Jako vazne?
Sedel jsi v nem?
Hendly
@Mokrous
Tak se podivej do navodu s jakou spotřebou te poslou ze servisu pryc s tim, že je to normalni.
DonVito
@Hendly
👍
Presne, vubec nikam nemusis jezdit.

Mas-li moznost nabijet doma nebo v praci.
Michal Chmelař
@Tycoon
Vy považujete dolévání oleje do auta mezi pravidelnými servisy za normální? Já jsem za svých 28 let, co řídím, nikdy nemusel do auta dolít ani deci oleje. Asi to bude tím, že jsem nikdy neměl nic od koncernu VW.
Michal Chmelař
@Mokrous
U toho dlouhého intervalu to chápu a k 2.0 TDI 147 kW jsem to už slyšel od mnoha lidí, někteří byli dost nešťastní.

Já jsem měl vždycky fordy, tři, pokaždé od nového, pokaždé benzin, naposledy 1.5 EcoBoost R4 v mondeu Mk5, vyšší nájezdy. Toyotu Camry mám teď příliš krátce, abych měl relevantní zkušenost.

Beru, že to může být někdy i o náhodě, smůle na špatný kus apod., každý má svou vlastní zkušenost, jen mi prostě nejde na rozum, pokud to někdo považuje za normální.
Max Headroom
@DonVito

Přesně tak!
Mr.Murphy
@ericn jakože zaměstnanec bude naštvanej že místo Enyaqa dostal elektrické kombi? věřím že to zkousnou 😉 Jsou i horší věci.... Jinak do firmy bych NIKDY SUV nekoupil, pro sebe čistě proto že je nechci, zaměstnancům ani kdyby mě prosili. Proč by jako lidi měli jezdit do práce v těch stupidních boudách? Že si to někdo koupí za svý tak prosím, ale ve firemní flotile takové nesmysly nemají co dělat, pokud teda firma nejezdí hodně do lehčího terénu nebo za tím netahá přívěs a podobně.
Mr.Murphy
EV kombi je potřeba... divím se, že nepřišlo dřív.... na dálnici jsou cross-karoserie fakt k prdu a prostě to ten dojezd snižuje. Takže konečně do toho Škodovka šlápne.
rohYpnol
Potěšující je, že Škoda přichází s něčím, co tady dávno mělo být pro ty, kteří musejí šlapat zelenorudou brázdu zvanou ESG.
Smutnější zprávou je, že diky baterce v podlaze to opět neni oku lahodíci kombík, ale oteklá knedla, kde vzadu bude sezení zatrest. Což u rodinného kombi zamrzí dvojnásob.

O to víc je skvělé, že tu máme Superb 2.0 TDI a 2.0 TSI. Bez elektrifikace 👍
KANKUNEN
@rohYpnol A tak lepší než kdybychom museli psát, Škoda zaspala a na trhu ji vystřídaly el. kombíky z Číny. Je stejně fascinující, jaký pokrok udělalo lidstvo za posledních 100 let. Ten pokrok ale brutálně ničí přírodu.
Man Ký
@DonVito Basketbalisté Lakers porazili tým Celtics těsně 100:97, tedy byli jen o tři procenta horší a stejně skončili až druzí! To není kritika bodovacího systému😊
Ale vážně bychom se měli zamyslet nad tím, jestli by někdy neměli vyhrávat ti, co dají míň košů😊
Viděls někdy většího kašpara?
ptr078
@Mr.Murphy Tiez si myslim, ze uz to tu malo byt, id7 kombi sa predava v nemecku dobre, tak si myslim, ze pri rozumnej cene to bude mat uspech. Osobne si tipnem, ze z vlastnych radov pride o par cisel enyak.
traveldrive
@Mr.Murphy Popravde ja nevidím ani dôvod, prečo by ľudia vôbec mali do práce jazdiť služobným autom, pokiaľ to teda vyslovene ich práca nevyžaduje. 😉
rohYpnol
@DonVito

Tak jsi to třeba pochopil když ti to vysvětlila AI 🤣🤣🤣
traveldrive
@DonVito A čo to mení na veci, či je to plánovaná alebo neplánovaná činnosť? Skrátka u spaľováku robíš nejaký úkon občas, u elektromobilu denne, alebo skoro denne. Ja osobne už nadávam aj na stále menšie nádrže spaľovákov. Pri mojom dennom nájazde tankujem min. raz za týždeň, niekedy dvakrát, a už mi to začína vadiť. Že by som musel niekde nabíjať každý druhý deň, by ma teda silne obťažovalo, nie že nie. Zásuvka doma by bola lepšou verziou, ale stále nič, po čom by človek túžil.
Tycoon
@Mr.Murphy

On to myslel tak, že dokud Škodovka nemá elektrického kombíka, tak mají zaměstnanci u zaměstnavatele jako si ty "jistotu", že nafasujou Oktávku se spalovákem a mají klid.
Mokrous
Tisícípátý clickbajt na téma Ovce jakou svět neviděl. A zítra zas a za týden znova a stále stejný nic neříkající náhled a nic neříkající text.
kesumb
@ericn
porad na panadola nemas...
Tycoon
@Mokrous

Jo, byl to hnus a doslova jsem kulil oči. Se soukromým autem k takovým benzinkám nejezdím, takže mě nenapadlo, že si někdo takhle dovolí odírat lidi/firmy.
Hendly
@traveldrive
To je najezd 50tis rocne plus.
Tam uz na provozu EV muze byt dobra uspora.
Jde asi spis o to jestli mas moznost nabijet doma.
Lempl Klaun
@Jon Bon Jovi A inak sa cítiš byť zdravý?
Mokrous
@Hendly To tak nějak tuší každý majitel vozu, který si přečetl uživatelskou příručku. U mě to je litr na 2.000km. A jsou i horší výrobci a čísla...
Prostě se kryjou. Mě to ale netrápí, já s tím nikdy problém neměl.
Mokrous
@Hendly Nejsem ***, abych dával na benzince násobky, když nemusím.
Co je špatnýho na načatý láhvi v autě??? Neumíš zavřít víčko a lahev postavit na vhodné místo? Normální auta takový místa mají...
Mokrous
@Michal Chmelař Nejen u dieselů. Moderní přímovstřikový benzíny moc rády ředí olej benzínem na krátkých trasách a kdo s tím jen poskakuje po městě, tak docela riskuje. Hladina se zvedá, benzín naruší mazací schopnosti atd. a už to jede...
Mokrous
@Tycoon To neznám, na benzině kupuju z principu jen benzín/naftu. Na zbytek jejich předraženýho sortimentu jim zvysoka se.ru.
Litr za litr je teda hnus.
Tycoon
@Hendly

Jo, ale to není směrodatné. Je to od automobilek spíše taková fráze, která je má ochránit před tím, abys vysokou spotřebu oleje nemohl reklamovat.

Kolik bych měl platit za motorový olej, aby se to Hendlymu líbilo? U předchozího auta jsem používal a u současného od konce záruky taky používám Lavio Fully Synthetic 5W-40.
rohYpnol
@DonVito

Autobild je postavený na tabulkách. Takže Čína je v měřitelných disciplínách horší třeba o 3%, tak ve výsledku prostě prohraje. Ale že zákazník ten rozdíl ani nepozná a ocení třeba jine věci než tabulka, to už se nikdo nedozví.

To není kritika autobildu. To je popis vlastnosti jejich srovnání.
rohYpnol
@DonVito

Samozřejmě. Je to problém. Buzz je krám. Ale ostatní BEV na tom líp nejsou 🤣🤣🤣
rohYpnol
@Man Ký
V tom autobildu, kde vždycky vyhraje německý vůz... no, dobrej vtip, stejně jako že jsi četl... no, možná sis prohlížel obrázky 🤣🤣🤣
rohYpnol
@Hendly

🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Fakt dobrý vtip 👍👍👍
Tycoon
@Mokrous

Každý rozumný ano. Ale před x lety jsem na služební cestu nafasoval Oktávku TDI, během cesty auto nahlásilo nedostatek oleje a na Shellce jsem musel koupit litrovku za 999 Kč.
Mokrous
@Michal Chmelař Určitá malá spotřeba oleje je normální a nikdy nemůže být z principu 100% nulová. Motor se musí mazat a trochu oleje musí zůstat na stěnách válců, kde shoří. Jinak to nejde.
Otázkou je, kde je rozumná hranice. 1 litr na 10 tisíc bych toleroval. Na 5 tisíc už by mě to sr.alo a častěji bych to už bral jako šrot a asi bych to chtěl dát pryč. Nikdy jsem to však nezažil ani náznakem.
U mne to nikdy nepřekročilo 0,5 litru na 20-30 tisíc km.
Někdo má fakt smůlu asi na kus. Ale pak je tu záběh motoru. První olej - ten já vždy měním v 5-10 tisících. Pak jsou tu krátké jízdy na plný plyn a poskakování po městech a/nebo pak střelba po dálnici na plný plyn, kde to už pak mizí i přes turbo a odvětrávání klikovky atd...
Pokud to však někdo slušně zajede, včas mění olej, ohřívá motor, nejezdí s naftou cukačky po městě a na dálnicích jezdí plynule, ne pomalu, ale plynule a přesto mu to žere litr na 3-5 tisíc, tak to už je na houno...
Tycoon
@Michal Chmelař

Ten motor, co jsem měl, je spotřebou oleje typický. Nijak mi to nevadilo. Já si olej měním sám, takže odlévání mi nevadí. Ale chápu, že motor, kde se dolévat nemusí je uživatelsky příjemnější.
Tycoon
@Hendly

Tak ono záleží na motoru. Mně stál "superdrahý" olej 80 Kč/l. (Teď stojí 105 Kč/L, ale u současného auta dolévat nemusím.) Celkově zanedbatelná položka provozu auta. Daleko více mě stála třeba koroze zadních kotoučů, která se do nich pravidelně zakusovala.
Mokrous
@Freddka Já vím, jde mi o to, že nás pořád krmí dokola stejnou nicneříkající siluetou ve tmě.
Mokrous
@Tycoon Tak normální motorista tu butelku 1l oleje za 200 Káčé vozí v kufru a když se náhodou stane, že je potřeba to vyřešit, tak nemusí nic shánět a jen to tam chrstne.
Mokrous
@Hendly Tak určitě. 200,- Kč je v dnešní době, kdy miliony lítaj vzduchem jak tisícovky před 20 lety, strašná pálka. Musel jsem ji vysolit dokonce jednou a už pátým rokem vozím zbylých 6 deci v kufru...
Chceš? Než mi zkysne...
Mokrous
@Michal Chmelař Za zhruba stejnou dobu co ty, jsem jezdil v 99% času jen koncern, vždy nové vozy a téměř nikdy jsem nemusel dolévat. Za tu dobu jsem dolil 3x. Poprvé u firemní O2, která měla tenkrát stupidní interval 50 tisíc a prostě se na to sr.alo a dostávala za uši jako máloco... Podruhé s 1,4TSI při přejetí oleje přes 20 tisíc opět s dost drsným režimem, kdy se jezdila pravidelně podlaha, tak jsem dolil asi 4 deci a od té doby až do prodeje auta nic. A pak u posledního TDI EVO 147kW jsem také u druhého oleje v cca 20 tisících musel dolít taky asi 4 deci. A podobně jsem musel dolít trošku destilky, jak si systém sedal. Od té doby ani kapku a tu flašku s olejem sebou vozím zbytečně už několik let...
ericn
@rohYpnol o tom dost pochybuji 😉
ericn
@Modrý blesk “ A jak to bude s místem vzadu, zejména v jaké výšce bude sedák od podlahy, aby tam sedící cestující neseděli jako opičáci s koleny pod bradou...” - přesně tak, tohle je velký problém u VW iD, i Buzz na zadních sedadlech má problém…
ericn
@Mr.Murphy ne jako že zaměstnanec místo Octávky Combi TSI/TDI (kterou má v drtivé většině i pro soukromé účely) vyfasuje elektrickou 😋 Jelikož s tím jezdí i na dovolené, tak bude 100% proti a klidně ti dá výpověď . Práce je dost, tj za týden pracuje jinde s podobnými podmínkami a normálním autem 😉
Modrý blesk
Když už to má být elektrický kombík na úrovni Octavie, tak je předpoklad, že auto bude hodně kilometrů ve vysokém tempu trávit na dálnicích a rychlostních silnicích, tak by do auto měli dát dvoustupňovou převodovku, pro snížení spotřeby el. energie a otáček elektromotoru. A jak to bude s místem vzadu, zejména v jaké výšce bude sedák od podlahy, aby tam sedící cestující neseděli jako opičáci s koleny pod bradou...
Tycoon
@DonVito

Kontrola a dolévání oleje není nic nouzového, je to předepsáno v návodech k provozu auta.

To, že to někdo nedělá a řeší to na nouzově na benzínce, protože se mu na dálnici rozsvítila kontrolka, je věc druhá.

Když jsem měl předchozí auto, tak olej bralo. Jednou za čas jsem otevřel kapotu, zkontroloval kapaliny a škody po kunách, a dolil olej po rysku. Klidně se to dalo i naplánovat, protože pro olej o dané viskozitě byla spotřeba oleje víceméně konstantní.
rohYpnol
@DonVito

Fakt zvláštní že dolit pár deci oleje jednou za uherský rok je problém, ale strkat auto do zásuvky každý den je extází... 🤣
ericn
@ptr078 to bude zas naštvaných obchoďáků, kteří toto vyfasují 😋 Firmy si EV kombík ujít nenechají, do ESG reportu se to bude hodit. Co na tom, že budou mít naštvané zaměstnance… Pravda, cena musí být adekvátní… tj předpokládám mezi Elroqem a Enyaqem.
Tycoon
@Man Ký

Žárlíš na tlačítkový Aligator, že je chytřejší než ty.
psel
@traveldrive pokud nemáš možnost nabíjet doma a ani v práci tak máš smůlu a musíš hal dvakrát týdně do Kauflandu 😁. Manželka bude mít radost. Než nakoupíš bude auto s přehledem plný.
Pokud budu bydlet na vesnici v horách a nebudu mít ani elektriku tak bych se nejdřív elektrifikoval (třeba pomocí FVE) a pak až řešil koupi auta.
Vždycky najdeš variantu co když, ale když se podíváš na majitele rodinných domů tak ti co nemají doma třífáz jsou fakt 0.01% trhu. Zbytek to vždycky nějak sám dá.
U mě to bylo 15m2 tlustýho kabelu, ochrana a jeden jistič do rozvaděče a na konci 3 fáz pětikolík. Pár korun, kde nejdražší byl ten tlustý kabel. Jo a půl dne práce než jsem ten tlustej kabel dostal na místo kde jsem potřeboval zásuvku. A nabíjím přenosnou nabíječkou do doby než bude dostupná DC bidi nabíječka za rozumnou cenu, pak osadím i tu a dokonce dvakrát.
To že nemají firmy nabíječky se taky změní, když koukneš od nás na západ tak jsou u každé firmy dneska vidět. Ok, mají tam necelých 20% nově přihlašovaných BEV. Až to přijde u nás, bude to tu stejný.
psel
@Jon Bon Novy a co bylo to C co se jím chlubili na Octě doposud? A Volvo tam tam má T to protože ho řídí Troubové?
To byl teda po ránu příspěvek zase...

EDIT: Už to vím, právě mi to z Bolky telefonovali.

Maj tam T protože to bude Trhák.

Ale nikomu to neříkej, do začátku prodejů je to pod Embargem a je to pod NDA 😁
psel
@DonVito nejen že kliká ale má ještě čas o tom dikutovat 😁
Man Ký
@DonVito Tycoon říkal, že by chytrý telefon nesnesl, má tlačítkového Aligátora a nabíjí jednou za týden.
Jon Bon Novy
Celkom pekna grafika ten svetelny podpis tvaru "T'.
Akurat nevysvetlili, ze preco.
To pismeno T znamena akoze Tskoda, Tsimply clever alebo jednoducho Telektromobil?
traveldrive
@Hendly Písal som denne ALEBO skoro denne, napríklad každý druhý deň. Nauč sa čítať. 150 km denne je minimum. Z toho 80-90% po diaľnici. Nabíjať 2x za týždeň? Leda vo sne.
traveldrive
@DonVito V prípade, že môžeš nabíjať doma a parkuješ doma, tak sa to asi dá. Ale čo keď nie?
rohYpnol
@DonVito

Nediskutjeeš se mnou, ale s AI 🤣🤣🤣 a jsi tím slabším článkem 😘
Tycoon
@DonVito

Prosím o TCO tvého auta v Kč/km.
rohYpnol
@DonVito

Tak jsi to třeba pochopil když ti to vysvětlila AI 😆
rohYpnol
@KANKUNEN
Ano a buď chceme náš blahobyt,nebo chceme přírodu nade vše a zpátky na stromy za opicema. Obojí prostě nikdy nejde dohromady.
Freddka
@Mokrous Vsak to co predstavi je studie, zadny finalni auto