Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Hyundai v Nošovicích zastaví výrobu. Lidé budou doma za zlomek platu, týká se to všech směn

57 komentářů

Hendly
@Honza Mička
Slohove se ale “zlomek” používá v jinem smyslu.
Zady tahate za kratší konec a jde jednoznačně o bulvár.
Hendly
@Honza Mička
Asi se shodneme, že nadpis a clanek není matematika, ale svym zpusobem literární tvorba.
A v literatuře slovo “zlomek” evokuje malou cast a v tomto smyslu se i používá.
To jak je pouzit tady je znak bulvarizace.
Hendly
@Honza Mička
Omlouvám se, ale jiste mate v redakci korektora (aspon v to doufam), zkuste to u nej. Necítím potrebu se o tom dohadovat.
Ja sdelil svuj pocit jako zakaznik ktery ten text cte a odcházím nejen s pocitem bulvarniho nadpisu.

ChatGPT:” Slovo “zlomek” v literatuře se používá ve smyslu malé části celku, tedy vyjadřuje něco, co je jen částí něčeho většího, například “román je jen zlomkem jeho díla.” V podstatě to znamená nepatrnou, omezenou část nějakého celku. Velikost takové části není určena přesně, ale jde o dílčí, často nevelkou část.”
admin badgeAvatar - Honza Mička
Honza Mička
@Hendly já netahám za žádný konec. Diskutér se zeptal, kde je ten zlomek, tak mu vysvětluji, že 70 procent je to samé co sedm desetin, dokonce to samé to 7/10, a to je zlomek.
Ale rád se nechám poučit.
Honza
Honza Mička
@Jaroslav Knespl 70 procent. To je sedm desetin. To je zlomek.

Chovejte se slušně.

Honza
Hendly
MG proda rocne v evropě kolik? 250 tis aut?
Proste to nekomu podil bere …
Honza Mička
@lada 2102 Dobrý den, přesně takhle jsme uvažovali. Co je na tom špatně? Jak byste si to představoval vy?
Děkuji za odpověď
Honza
makakaron
Měli by zdražit a uvést víc elektromobilů, to všechny problémy vyřeší... určitě...
KANKUNEN
Tak to čumím jaké arogance je Mička schopen.
King of rain
@Arese co nechápeš na tom, že se prostě všeobecně méně prodává a nejen auta. Je úplně normální že se snižuje výroba u čehokoli, jen se to nepíše.
Hendly
@Honza Mička
Stalo, ale neznalostem autorů na auto.cz hodlám věnovat jen zlomek svého času😊
Honza Mička
@KANKUNEN Kanky, já si ho ale nechci blokovat, nemám s ním (ani nikým jiným v diskusi) žádný problém. On mi napsal, že máme něco špatně a já jsem ho prosil o vysvětlení. Toho se mi pořád nedostává. Asi ho ještě hledá. Věřím, že se najde. Byl si tím dost jistý.
Honza Mička
@KANKUNEN Kanky, tohle není arogance, ale prosba o vysvětlení. Já dokážu chybu přiznat, pokud mi někdo vysvětlí, v čem jsem tu chybu udělal.
Nemám potřebu si Hendlyho dávat na BL, prosil jsem ho jenom o to, aby mi sem napsal nějaké pravidlo, které jeho názor podporuje. A hle, on je z toho nakonec jenom pocit, navíc podpořený ChatemGPT!
Nemáš-li nic k tématu, asi bude lepší se do něj nezapojovat. Když už si tedy tykáme...
Honza
KANKUNEN
@Honza Mička Pokud se ti Hendly nelíbí,tak si ho dej blokovat. Kdo mi jen tu radu dal?
Honza Mička
@Hendly nejste zákazník, nic vám prostřednictvím článku neprodáváme.
A žádné "zkuste to u korektora". Vy jste napsal, že ten zlomek ceny tady není použitý správně. Jistě pro to máte nějaké vysvětlení. Ted už píšete o pocitu, ale v 13:55 jste psal "Slohove se ale “zlomek” používá v jinem smyslu."
Já vás tedy prosím, napiště mi ho. Rád se nechám poučit a třeba už se to přístě nebude opakovat.
Edit: ChatGPT není relevantní zdroj.
Diskuse je vaše.
Děkuji
Honza
Honza Mička
@Hendly neshodneme. Zlomek je pořád zlomek a je jedno, jestli je to větší, nebo menší část. Stále se cítím být nepoučen, tak tedy, prosím, uveďte pravidlo, podle kterého se v tomto případě malá část.
Ještě doplním: O tom, že je titulek bulvární, se nikdo nepře.
Děkuji moc
Honza
Jaroslav Knespl
Kde je ten zlomek platu, jak je uvedeno v titulku???? Zase se chce pan pisálek zviditelnit??
lada 2102
ach jo to je zase novinařina. Ano 70% je sice matematicky zlomek, tak proč z toho neudělat senzace chtivý titulek, že. Chudáci zaměstnanci budou 1 směnu doma šoupat nohama za 70%. A myslím, že někteří by za 70% zůstali doma klidně celý měsíc.
Jinak čemu se H diví, že ty jejich elektra nikdo nechce věděli přece předem.
Jenik3
Za zlomek platu = 70%
Arese
Hyundai ČR, hlavně žádané spalovací modely co nejvíce znovu zdraž, dále omez výkony jejich motorů a nejlépe jejich výrobu úplně zruš. A místo nich začni vyrábět ještě víc zákazníky nechtěných elektropleček, to vaši produkci a prodej určitě zvýší! 😊
JirkaII
...a potřebě průběžného plnění objednávek... Ceny se lidu vzdalují, objednávky stagnují. Zdravím do Bruselu, vozový park zdárně stáre, vysvětlovat to je marné, marné.
Bull Shit
Tento příspěvek porušil pravidla diskuze a byl smazán.
Hendly
@Honza Mička
Jistě že to tak můžete použít, ale není to správně a v slohu a literatuře se to takto nepoužívá.
Jak zde už psal někdo jiný. Použijete slovo zlomek když půjde o 99% platu?
Neexistuje na to striktní pravidlo, je to otázka jazykové a literární formy. Možná i ukázka sečtělosti...
Jirka B.
Zadne prekvapko.. i30 za zenitem, Kona hnusna jak noc a Tuscon taky podle mne neni zadny krasavec.. Pokud udelaji stejnou chybu jako Kia s Ceedem tak takovych dni bude vice a vice..
Hendly
@Honza Mička
Opravdu nejsem zákazník? Pro koho tedy tento web je a proč píšete?
Jste si opravdu jistý jak toto funguje?
A k našemu sporu. Už jsem to jednou psal. Jestli jste někdy narazil například na klasickou literaturu jistě jste se setkal s pojmem "zlomek/úlomek/fragment" a to v souvislosti s malým množstvím. Tak je to v literatuře používáno.
70% není fragment a tudíž je to slovo "zlomek" použito nesprávně a nebo záměrně jako clickbite.
ChatGPT jsem použil pro minimalizaci času kterou tomu věnovat a je naprosto relevantní, když znáte souvislosti, protože s větou "román je jen zlomkem jeho díla" zná snad každý.
PS: máte v redakci korektora? Tomu snad budete věřit více.
vondry87
@KANKUNEN Já jim závidím, že mohou být za zlomek platu doma. To já musím za zlomek platu do práce (protože deset desetin je taky zlomek).
Prezivkynetreba
Keď eurobyrokrat vymyslí sprostosť, štedro zadotuje propagandu, schváli ju a trh sa mu na základe toho začne rúcať tak miesto toho aby to stopol ešte šliapne na plyn.
V skratke logika politiky EÚ.
A čudujem sa, že sa nájdu ľudia ktorí toto šialenstvo ešte podporujú.
Igor Albert
@makakaron mali by začať vyrábať IBA elektromobily a zastaviť výrobu tých hnusných benzínových motorov...FUJ! A ešte by mali dodržiavať gender rovnováhu na pracovisku! No a samozrejme vlajočky na každú chodbu ....Ako volkswagen v Martine ...
Michal Chmelař
@Honza Mička
Dobrý den, Honzo, po pročtení Vašich příspěvků do diskuse se mi vybavila slova filmového klasika - Teda, to muselo dát příšernou práci. Přitom taková blbost, co? 😄

Nerozumím, proč jste vynaložil tolik úsilí na místy poněkud neomalené a arogantní "tlačení Hendlyho do kouta", když podstatou jeho příspěvku od začátku nebyl zlomek, ale bulvarizace článku.

Mně bylo jasné, že jde o clickbait hned, jak jsem ten nadpis viděl, protože vím, jak se zákoník práce staví k překážkám v práci na straně zaměstnavatele. Osobně vnímám clickbait nadpisy jako výraz určité neúcty ke čtenáři (v přeneseném slova smyslu zákazníkovi), takové nadpisy patří právě jen do bulváru, a nikoliv na seriózní weby, které si zakládají na odbornosti a podle toho také přistupují ke svým čtenářům. Nebo takový web nejste / nechcete být?
Johnn
@Jirka B. Tak i30 je už starší, s tím se dá souhlasit. Určitě snížení výkonu u atmosféry uškodilo, ale to asi záleží na normách ( kdo další nabízí takové atmo na krátké trasy za příznivou cenu?).
Vývoj tržního podílu od roku 2000.
Rok Tržní podíl (😖
2000 1,49
2010 2,01
2015 2,90
2020 3,27
2021 4,4
2022 4,91
2024 4,1–4,9
Nejvíce vzrostl od 2020.
Tucsonu se rocně prodá globálně přes 600000 ks, Kona přes 200000. To mi nepřipadá málo. Automobilky vyrábí modely s menším prodejem.
ericn
@King of rain v podstatě má Arese pravdu, Hyundai dělal auta pro lidi za rozumné peníze, viz i30, kterou omezují. Kona EV za dvojnásobné peníze netáhne, navíc je poměrně hnusná. Ani ta benzinová není zrovna levná 😋 Tucson je fajn, ale je to taky už dražší auto…
Sevca1
@Honza Mička Tvl, ano pokud se zaměříme pouze na slovo zlomek tak máte pravdu. Ale když se použije ve větě jako u vás ,to u normálně smýšlejících lidí znamená málo. Třeba prodáváme za zlomek ceny? Jste nikdy neslyšel? Snad to pochopíte. Opět ukaz že novinařinu už dělá každý...... Ale bulvární nadpis přitáhne vaše! Zákazníky
Hendly
@Honza Mička

Modelová situace. Dostaj jste ve výplatě o 100kč za měsíc méně (jako trest za to, že nechápete kdo je na webu zákazník) .
Půjdete za šefem s tím, že jste dostal jen "zlomek mzdy"?
Honza Mička
@Coto78 Vážený pane, neříkám, že to malé dítě nepochopí. To spíš někteří tady nejsou schopni pochopit, že 7/10 je zlomek. A že "když se něco tak píše", tak že je to jediný, pravidly uznávaný způsob vyjádření. Mile rád uznám, že to tak je, pokud toto pravidlo někdo konečně uvede a přestane se řídit pocity. Já pořád čekám.
Honza Mička
@Hendly vidíte, kdybyste tu zbylou část věnoval odůvodnění vašeho názoru, třeba byste se nemusel snažit všechno zamést do kouta.
Honza Mička
@Jirka B. Dobrý den, Jirko, ano, kdybych dostal 99 procent mzdy, dostanu zlomek mzdy. Kdyby dostal celou mrzdu, je to skutečně 100/100 mzdy, jak píšete. Můžeme i krátit - třeba na 10/10 nebo 1/1. Nebo prostě 1.
Pořád jsem se nedozvěděl, proč 70 procent mzdy není zlomek mzdy. Že se něco nějak píše, neznamená, že je to jediná možnost.
Ještě jinak: to, že chodíte domů předním chodem, neznamená, že nemůžete přijít i zadním (pokud ho dům má).
Honza
Coto78
@Honza Mička
Vážený pane, přestaňte ze sebe dělat hlupáka. I malé dítě z uvedených příkladů pochopí jaký význam má použití spojení zlomek platu.
Honza Mička
@Hendly ale já nechci vysvětlení po korektorovi, oponujete vy a pořád nejste schopen si to obhájit. To, že se něco nějak používá, neznamená, že je to jediná možnost a že ostatní jsou špatně.
Tady máte ten frangment podle Ai:
Fragment je v češtině obecně část něčeho, zlomek, úlomek, nebo torzo. Může se jednat o část uměleckého díla, textu, nebo i o část fyzického předmětu. V širším slova smyslu se termín fragment používá i pro označení neúplného, nedokončeného nebo rozbitého celku.
Není uvedeno, jak velká část to je. Stejně jako že celoživotní dílo autora se může skládat ze dvou románů...
Takže?
Hendly
@Honza Mička
Možná žiju v jiném profesním prostředí, ale při upozornění na chybu se snažím odhalit chybu, nebo případně pravdivost svého výsledku, sám a případně si dokáži výsledek obhájit a nebo se omluvit a chybu napravit.
Honza Mička
@King of rain ano, lze si to představit, to nepopírám. Ani že ten titulek nese všechny známky klikbajtu, byť na české poměry je to ještě slabý odvar. Ale tady jde o to, aby Hendly odůvodnil jeho tvrzení. A to se zatím nestalo 🤷‍♀️
King of rain
@Honza Mička Pokud se použije za zlomek platu , zlomek ceny, tak si pod tím pojmem lze představit že je to v módu za strašně málo peněz o proti původní částce a to 70 % rozhodně není. Tak to mají lidé zažité! To je benchmark.
Nicméně i to vaše vysvětlení se dá použít a je pravdivé. Lidé to ale čtou a vnímají dle té první varianty.
Za mne klasickej klikbajt nadpis.
kozakm
@makakaron EV tvoří jen asi 10 % výroby v Nošovicích
lada 2102
@Honza Mička
Tak ono to je asi o tom co si představuješ pod slovem zlomek. Já si třeba u čokolády rozhodně nepředstavuji 70%. Pokud si vezmu synonyma jako odlomek, kousek, útržek..., tak nic ve mě neevokuje 70%, ale možná ty to máš jinak. Jak jsem psal z pohledu matematiky to je v pořádku a z pohledu "atraktivního titulku" taky. Nicméně z hlediska společenského je to špatně, když mnozí chodí do práce za míň, ale to sem nechci tahat. Když vidím zbytek diskuze o zlomku, raději to tu ukončím, protože vidím, že v klidu přiznáváš bulvární titulek, takže je asi všechno v pořádku, článek se čte, diskuze jede a reklama se zobrazuje a o to jde.
KANKUNEN
co tak platy před covidem?
KANKUNEN
Co? Zlomek, klikbajt, titulkme! My to všichni chápeme stejně. No nic, budeme si raději myslet, že šéfredaktorovi někdo hacknul účet.
Petr Sebesta
Příspěvek podléhá schvalování.
kozakm
@Jirka B. Naopak, nový Tucson byl stoprocentní trefa do černého
kozakm
@lada 2102 V Nošovicích se vyrábí jen Kona EV. Zbytek 90 % výroby tvoří spalováky. Vzhledem k tomu, že stojí celá fabrika, tak za to může celkový pokles zájmu o H a ne EV
jakubMG
@Honza Mička Matematicky je zlomek i 120/100.

Literárně je to něco mezi jednou desetinou a jednou polovinou.

Dostanou navíc 70% průměrné mzdy, tedy včetně podílu na Q a ročních prémiích, takže si klidně někteří mohli přijít sezením doma na totéž, jako by šli do práce.

Můžete napsat “Otec zneužívá dceru” a hájit se, že ji místo sebe poslal se psem na procházku a tím ji “zneužil”.

Ale je to dost chabá argumentace.
Frfla
No, jsou drazí. Chce to slevit. Já bych kupoval i30 kombi s automatem ve 4 válci s původním 160 koňovým motorem bez mhev za původní cenu 500k. Ceny jako před covidem by prodeje určitě zvýšily. Takhle si to nechte někde zaparkované na letišti a klidně to zavřete. Bye.
Honza Mička
@Coto78 tahle diskuse vůbec není o tom, jestli je ten titulek klikbajt 😃. Naopak jsem to tady několikrát uvedl, že bylo záměrem tím titulkme nalákat na článek 🤣.
Jirka B.
@Honza Mička Diky za odpoved. Zlomek je podle mne mene nez polovina. Tj jedna polovina, jedna třetina, jedna ctvrtina. Ale to je muj vyklad. Mejte se!
Honza Mička
@Hendly neexistuje striktní pravidlo, ale je to špatně? Tahle diskuse začíná mít grády...
Coto78
@Jirka B. Když je někdo přesvědčený o své neomylnosti, tak těžko si nechá vysvětlit od ostatních, že v tomto případě nadpis splňuje definici klikbaitu.
Jirka B.
@Honza Mička Dobry den Honzo, a kdyby dostali 99 procent mzdy, tak je to podle Vas taky zlomek mzdy? A kdyby dostali plnou mzdu, tj 100/100, tak je to podle Vas tak zlomek? Sorry jako ale tady tahate opravdu Vy za kratší konec provazku..
milous
Nejdrahší energie, voda , plyn dělají vyšši ceny
MarekAbsolon
LOL před volbami.