Novinky
Ale tak hlavní je to, že to do všeho natvrdo cpou. Automat má smysl u určitých vozidel a do určitého prostředí. Generace lidí od určitého roku jsou jako ve všem přecitlivělé, rozmazlené a nesamostatné sám se rozhodovat a když jim někdo nabízí tu lehčí cestu tak ji zvolí, zvláště když už to není nijak dražší mnohdy dokonce levnější.
Moje zkušenost kupříkladu s automatem v Ovci 4 je děsná, pomalá, nevědící, co zařadit, a nakonec i když zvolím ruční si stejně udělá co chce. Rychlejší jsou možná tak u WRC. Zlatý klasický automat a nebo manuál.
Moje zkušenost kupříkladu s automatem v Ovci 4 je děsná, pomalá, nevědící, co zařadit, a nakonec i když zvolím ruční si stejně udělá co chce. Rychlejší jsou možná tak u WRC. Zlatý klasický automat a nebo manuál.
@Jiří Kalabza
Tak to je spis problém VW, ze tem vlastně nenabízí kvalitní alternativu k manuálu. Dsg je děsná a moc dobre nefunguje. Ani ta ted používaná vychvalovana dq381 v novém kodiaqu. Pořád se to chová hrozně. Ale pak lidi nemaji zkusenost s čímkoliv jiným a hodnotí automat podle tohoto robotizovaného krámu.
Tak to je spis problém VW, ze tem vlastně nenabízí kvalitní alternativu k manuálu. Dsg je děsná a moc dobre nefunguje. Ani ta ted používaná vychvalovana dq381 v novém kodiaqu. Pořád se to chová hrozně. Ale pak lidi nemaji zkusenost s čímkoliv jiným a hodnotí automat podle tohoto robotizovaného krámu.
@Mikesus Ja ted jezdim Passat 8.5 a je to OK. Nekdy se do toho v nizsi ruchlosti trochu zamota, ale je to v pohode, on se zas vymota. Jen musis vypnout autohold, ktery mam v manualu rad - v automatu se s nim jemne nerozjedes, tohle teda nevychytali. Mercedes tam to resis pres silne proslapnuti brzdy (poprve zapnout, podruhe vypnout), takze tam ten problem treba vubec neexistuje a vsechno je sametove.
Mam teda mokry spojky. Ty suchy spojky jsou pry o poznani horsi, ale osobne nemam zkusenost.
Takze i to VW mokry DSG jde naladit na 7-8 z 10. Ale pry stejny DSG v ruznych modelech se chova uplne jinak, podle toho jak to kdo naladil.
Jo a vsimnul jsem si treba ze z kopce jednou plachti, podruhe ne, potreti dokonce podradi a nejak mi to prislo nekonzistentni. Nic hroznyho.
Ale zas jako v porovnani s Eckem hydromenicem 9G-tronic jako poznas, ze je to krok dolu, to je bez debat. Tam ten automat v podstate nedela zadne chyby. A oproti DSG jsi vic propojeny s autem (skoro zadny pocit “na gume”). Cekal bych to opacne, ze menic bude na gume a DSG vic na kvaltu. Realita je ale opacna. Nepomuze ani rezim sport. Ten naopak v Mercedesu fakt funguje na jednicku a da ti jeste lepsi spojeni, pritom nijak prehnane nedrzi otacky. Passat otacky OK ale razeni se v podstate nezmeni. Ale jako VW neni Mercedes, neni se cemu divit.
Mam teda mokry spojky. Ty suchy spojky jsou pry o poznani horsi, ale osobne nemam zkusenost.
Takze i to VW mokry DSG jde naladit na 7-8 z 10. Ale pry stejny DSG v ruznych modelech se chova uplne jinak, podle toho jak to kdo naladil.
Jo a vsimnul jsem si treba ze z kopce jednou plachti, podruhe ne, potreti dokonce podradi a nejak mi to prislo nekonzistentni. Nic hroznyho.
Ale zas jako v porovnani s Eckem hydromenicem 9G-tronic jako poznas, ze je to krok dolu, to je bez debat. Tam ten automat v podstate nedela zadne chyby. A oproti DSG jsi vic propojeny s autem (skoro zadny pocit “na gume”). Cekal bych to opacne, ze menic bude na gume a DSG vic na kvaltu. Realita je ale opacna. Nepomuze ani rezim sport. Ten naopak v Mercedesu fakt funguje na jednicku a da ti jeste lepsi spojeni, pritom nijak prehnane nedrzi otacky. Passat otacky OK ale razeni se v podstate nezmeni. Ale jako VW neni Mercedes, neni se cemu divit.
@Freddka Moje zkušenost s DSG u O4 je, že když nechce plachtit, tak lehce ťuknu plyn a ona začne. Jestli je to funkce nebo častá náhoda, to nevím.
@Pavel Blažej No a kdyz plachti tak klepnes na plyn a nekdy plachtit prestane a jindy ne.
Ale muzes zrusit plachteni padlem na volantu podrazenim a on zustane v Dcku, nepreskoci na manaual.
V mercedesu kdyz klepnes na plyn tak vzdy prestane plachtit.
Proste to nemaj ve VW tak vychytany, ale prijde mi to v pohode.
Ale muzes zrusit plachteni padlem na volantu podrazenim a on zustane v Dcku, nepreskoci na manaual.
V mercedesu kdyz klepnes na plyn tak vzdy prestane plachtit.
Proste to nemaj ve VW tak vychytany, ale prijde mi to v pohode.
@Pavel Blažej Je to funkce DQ381. V režimu D v rychlostech mezi 30-130 podle nabití akumulátoru a teplotě motoru (případně regenrace DPF,...) se převodovka chová tak, že při prudkém ubrání plynu nechá kvalt a při jemném plachtí. Při ťuknutí do brzdy opět hodí kvalt a při ťuknutí do plynu opět plachtí. Chce si to chvilku cíleně zkoušet a člověk to brzy pochopí a naučí se s tím pracovat.
@Mokrous Je to tak, ape nekdy pri plachteni po klepnuti do plynu skutecne zacne brzdit motorem.
Ja misto brzdy podradim padlem na volantu.
Ja misto brzdy podradim padlem na volantu.
@Freddka Jak dlouho jezdíš 8FL? To plachtění je funkce a reaguje to na mnoho vstupů. Část jsem vypsal v 15:07 a zbytek je třeba úhel klesání , podle kterého DQ381 samozřejmě podřazuje s ohledem na maximální efektivitu, šetření brzd a další... Jinak si ji musíš taky nejdřív sám naučit v rámci adaptací.
Souhas, že se chová různě v různých autech. O4 škubala a B8FL jede hladce.
Nesouhlasím však, že režim "S" nemá vliv na řazení. Mě teda řadí mnohem víc natvrdo, lehce to i "škubne" (myšleno jako spojení s TDI dané prudkou změnou Nm a kW, či brzdným momentem). Je cítit, že spínací tlaky jsou vyšší a časy jsou kratší. Otáčky jsou v "S" za mne optimální. Teda u mého 147kW TDI. V "D" je prokluz schválně nastaven na delší, aby to evokovalo dojem hydroměniče a bylo to maximálně komfortní.
Suchý DQ200 jsem zkoušel v Octavii a šlo to a nedávno v Taigu a naprosto hladký to bylo. Ale neměl jsem to dlouho, tak nevím, jak se chová přehřátá v koloně a při couvání do kopce... Tam to možná už z logiky věci bude horší.
Mokrá DQ381 je super. Zrovna včera jsem ukazoval přítelkyni jak Pašík sám bez plynu vyjede prudký kopec zcela plynule. A klidně si sám zařadí 2st. a nic necítíš. A já mu pak vnutil 1st. a opět nebylo nic cítit, jen číslo na displayi se změnilo a jeli jsme dál. Asi 100m včetně zatáček a vše plynule jako pásový dopravník...
AutoHold je bohužel nedotažený. Mám ho rád, ale poslední dobou se učím jezdit bez něj a je to samozřejmě snazší a jemnější. Ale já to umím obejít tím, že při rozjezdu krátce ťuknu do plynu a hned povolím a hned zase přidám. Tím se vypne AH a rozjezd je plynulý. Když jen přidáš, tak to logicky trhne, protože to musí "přeprat" brzdy, resp. dát jasně najevo, že chceš fakt jet. Třeba Volvo má AH hladký i u dvojspojky.
Ono ale nejde jen o počáteční škub, či jeho eliminaci, ale taky o čas, kdy bez AH už je spojka v záběru a auto už vlastně jede, ještě než přendáš nohu na plyn a reakce je tak lepší...
Souhas, že se chová různě v různých autech. O4 škubala a B8FL jede hladce.
Nesouhlasím však, že režim "S" nemá vliv na řazení. Mě teda řadí mnohem víc natvrdo, lehce to i "škubne" (myšleno jako spojení s TDI dané prudkou změnou Nm a kW, či brzdným momentem). Je cítit, že spínací tlaky jsou vyšší a časy jsou kratší. Otáčky jsou v "S" za mne optimální. Teda u mého 147kW TDI. V "D" je prokluz schválně nastaven na delší, aby to evokovalo dojem hydroměniče a bylo to maximálně komfortní.
Suchý DQ200 jsem zkoušel v Octavii a šlo to a nedávno v Taigu a naprosto hladký to bylo. Ale neměl jsem to dlouho, tak nevím, jak se chová přehřátá v koloně a při couvání do kopce... Tam to možná už z logiky věci bude horší.
Mokrá DQ381 je super. Zrovna včera jsem ukazoval přítelkyni jak Pašík sám bez plynu vyjede prudký kopec zcela plynule. A klidně si sám zařadí 2st. a nic necítíš. A já mu pak vnutil 1st. a opět nebylo nic cítit, jen číslo na displayi se změnilo a jeli jsme dál. Asi 100m včetně zatáček a vše plynule jako pásový dopravník...
AutoHold je bohužel nedotažený. Mám ho rád, ale poslední dobou se učím jezdit bez něj a je to samozřejmě snazší a jemnější. Ale já to umím obejít tím, že při rozjezdu krátce ťuknu do plynu a hned povolím a hned zase přidám. Tím se vypne AH a rozjezd je plynulý. Když jen přidáš, tak to logicky trhne, protože to musí "přeprat" brzdy, resp. dát jasně najevo, že chceš fakt jet. Třeba Volvo má AH hladký i u dvojspojky.
Ono ale nejde jen o počáteční škub, či jeho eliminaci, ale taky o čas, kdy bez AH už je spojka v záběru a auto už vlastně jede, ještě než přendáš nohu na plyn a reakce je tak lepší...
@Mokrous No ja to mam teprve 3 mesice a ujel jsem asi 14 tis km. Teprve se szivam.
Jak rikam, nemam s tim velky problem. Jen mam tu smulu, ze jsem predtim udelal 150 tisic v Ecku, takze “plynuly” a “sametovy” vim, ze muze byt jeste o kus dal.
Jinak S rezim v Ecku je tak trochu magie, to auto se ti zmensi pod zadoem na velikost golfu, kdo nezna, nepochopi. Asi to delaly i adaptivni tlumice. Zatimco v Passatu je to jakoby “afterthought” a podle toho se to chova. Je to “radoby” sportovni rezim, ale ve skutecnosti z toho moc nic sportovnejsiho neni krom toho, ze to zkrati prokluz kdyz na tom stojis cihlu a pri beznem razeni jen machruje (zbytecne dela jakoby zkraceny prerazeni ijdyz to vubec nema smysl), ale stejne casto ani nevi, jaky kvalt tam vlastne ma mit (podrazovani pred zatackou pri mirnem / strednim / silnem brzdeni apod). Je to v porovnani s tim mercedesem tak trochu lobotomie. Jediny co v Sku mas je rychlejsi reakce na plyn, ale stejne to dost vaha, nijak me to nepresvedcilo a nevidim zadny duvod to tam vlastne davat.
Ale me to nevadi, vsak je to VW a normalne v Dcku se mi s tim jede dobre, radi to opravdu dost sametove a sportovani tenhle passat fakt nema v DNA. Normalne to celymu autu nedela dobre. Jak se do zatacky posklada, tak to sedi, tam problem nevidim (navic tam mam Pilot Sport 5).
No proste chvili s tim budu a budu spokojenej a pak si zas koupim ten Mercedes. Ted jsem potreboval penize zas na jiny veci, takhle je to jednoduchy 😄
Passat TDI s DSG za me obecne palec nahoru.
Jo a jezdil jsem i B8 pred FL a mel tvrdsi podvozek a sel lip za volantem, 8.5 zmekcili a je opravdu na dalnici a tak velmi pohodlny, ale dalo mu to vic krouceni a nedotacivosti. Vic mi vyhovoval pred FL.
Ovsem spotreba, tak tam nemam zadne vyhrady. Praha-Londyn s velkym prehledem na jednu nadrz bez omezovani kdyz jedu podle predpisu a v nemecku 140 GPs, to je bomba. E 220d taky hodne dobry, ale o pul litru az litr vic - aby ne kdyz mas vzadu 275 😄 Nad 150kmh vyhrava Mercedes
Jak rikam, nemam s tim velky problem. Jen mam tu smulu, ze jsem predtim udelal 150 tisic v Ecku, takze “plynuly” a “sametovy” vim, ze muze byt jeste o kus dal.
Jinak S rezim v Ecku je tak trochu magie, to auto se ti zmensi pod zadoem na velikost golfu, kdo nezna, nepochopi. Asi to delaly i adaptivni tlumice. Zatimco v Passatu je to jakoby “afterthought” a podle toho se to chova. Je to “radoby” sportovni rezim, ale ve skutecnosti z toho moc nic sportovnejsiho neni krom toho, ze to zkrati prokluz kdyz na tom stojis cihlu a pri beznem razeni jen machruje (zbytecne dela jakoby zkraceny prerazeni ijdyz to vubec nema smysl), ale stejne casto ani nevi, jaky kvalt tam vlastne ma mit (podrazovani pred zatackou pri mirnem / strednim / silnem brzdeni apod). Je to v porovnani s tim mercedesem tak trochu lobotomie. Jediny co v Sku mas je rychlejsi reakce na plyn, ale stejne to dost vaha, nijak me to nepresvedcilo a nevidim zadny duvod to tam vlastne davat.
Ale me to nevadi, vsak je to VW a normalne v Dcku se mi s tim jede dobre, radi to opravdu dost sametove a sportovani tenhle passat fakt nema v DNA. Normalne to celymu autu nedela dobre. Jak se do zatacky posklada, tak to sedi, tam problem nevidim (navic tam mam Pilot Sport 5).
No proste chvili s tim budu a budu spokojenej a pak si zas koupim ten Mercedes. Ted jsem potreboval penize zas na jiny veci, takhle je to jednoduchy 😄
Passat TDI s DSG za me obecne palec nahoru.
Jo a jezdil jsem i B8 pred FL a mel tvrdsi podvozek a sel lip za volantem, 8.5 zmekcili a je opravdu na dalnici a tak velmi pohodlny, ale dalo mu to vic krouceni a nedotacivosti. Vic mi vyhovoval pred FL.
Ovsem spotreba, tak tam nemam zadne vyhrady. Praha-Londyn s velkym prehledem na jednu nadrz bez omezovani kdyz jedu podle predpisu a v nemecku 140 GPs, to je bomba. E 220d taky hodne dobry, ale o pul litru az litr vic - aby ne kdyz mas vzadu 275 😄 Nad 150kmh vyhrava Mercedes
@Freddka Tak to je jasný, že Éčko je zas někde jinde. Už jen tím, že máš 9 kvaltů, tak se zkrátí přeskoky mezi otáčkami, Nm, kW a k tomu hydroměnič a vyladěnější software... Já chápu a vím, že DQ381 není dokonalá a zdaleka ne nejlepší převodovka, ale s ohledem na třídu a princip fungování to je velmi dobré a na běžnou plynulou jízdu je velmi komfortní a bez problémů. Režim "S" jezdím radši, protože otáčky jsou v lepším pásmu a méně trpí dvouhmota a vůbec součástky citlivé na vibrace, reakce je rychlejší, lépe se dobíjí 12V baterie atd... Pašík není a nikdy nebyl sportovní a zábavné auto. Je to stabilní přepravník, co umí jezdit za 5/100 a nabídne solidní prostor a komfort a je to pořád praktické a ergonomické auto. Dělá všechno dobře, ale ne všechno perfektně. Podvozek není zázrak, hlavně akusticky a karoserie je měkká a je to znát. Přesto je s DCC podvozkem dost stabilní i při 200km/h. Já ale radši jezdím víc v klidu a mám tam schválně 17" kola/pneu a nižší tlak a poslední rok jen celoročky. Už nezávodím. Pustím si muziku a je to pohodlný dostatečně. I když odhlučnění by taky mohlo být lepší.
Když na to jsou chechtáky, tak je jasný, že E-klasse, 5er atd. je dál, ale taky stojí skoro 2x tolik, když to trochu dovybavíš.
Když na to jsou chechtáky, tak je jasný, že E-klasse, 5er atd. je dál, ale taky stojí skoro 2x tolik, když to trochu dovybavíš.
@Mokrous Mluvis mi z duse, je to presne tak.
Jinak se stabilitou ani na koasickym podvozku ve 200kmh zadny problem.
To auto funguje a chova se jako dospely.
Jo a ja jsem trochu audiofil a mel jsem Burmester, takze radsi nerikam nic. Hraje to no… 😄
Jo vlastne ten 9g-tronic mel jednu chybicku, ze vzdy podradi z devitky na osmicku, ikdyz by vubec nemusel, takze vzdy pul vterinky prodleva. To ide resit sestivalcem, ale ten je sakra drahej 😄
Ta prevodovka je tam zlato, navic je ve 220d neznicitelna, protoze je koncipovana nekde na 700Nm … 😄 Ve 100 tos km jsem vymenil v prevodovce olej, protoze proc ne, ale popravde to je mozna zbytecny, nejspis by klidne stacilo ve 150 nebo 200. Jo a taky ma uzasny brzdy! To mi ani neprislo, az jsem sednul zpet do Passata a VW brzdi vzdy super, jenze to nejde uplne vysvetlit, ale ten mercedes ma mnihem lepsi feel na brzdach. Protoze jsou na beznou jizdu jak jinak nez predimenzovany.
To auto po 150 tis km bylo jako novy, coz zdejsi bazarovi kupci nepochopi, protoze kdyz kupujou bazarovy Ecko se 150 tisici, tak netusi, ze ma realne 250-300. To je hrozne predimenzovany vsechno a pokud se k tomu hezky chovas a normalne servisujes (menil jsem vseho vsudy jedno spodni rameno vepredu a v 80tis to udelali zadarmo v zaruce), Ecko skutecne ujede daleko daleko pres 300 tisic km jak nic. Ale bude to pak po 200 tis km uz na servis drahy, to je jasny.
Ale pokud nemas nejakou smulu na “patecni kus”, coz se muze stat u kazdyho auta, tak si troufam tvrdit, ze Ecko prvnich 150-200 tisic je s naprosto minimalni investici, jezdis jen na pravidelny servis, meni filtry a oleje, davas tam obcas pneumatiky (ktery to vubec nezere) a pohoda. Kdyz si zaplatis nejakej ten servisni balicek, tak te origo servis stoji asi o 10-20% vic nez Passat!!! Ale jak pak budes menit dily, joo to bude jina 😄
Jinak se stabilitou ani na koasickym podvozku ve 200kmh zadny problem.
To auto funguje a chova se jako dospely.
Jo a ja jsem trochu audiofil a mel jsem Burmester, takze radsi nerikam nic. Hraje to no… 😄
Jo vlastne ten 9g-tronic mel jednu chybicku, ze vzdy podradi z devitky na osmicku, ikdyz by vubec nemusel, takze vzdy pul vterinky prodleva. To ide resit sestivalcem, ale ten je sakra drahej 😄
Ta prevodovka je tam zlato, navic je ve 220d neznicitelna, protoze je koncipovana nekde na 700Nm … 😄 Ve 100 tos km jsem vymenil v prevodovce olej, protoze proc ne, ale popravde to je mozna zbytecny, nejspis by klidne stacilo ve 150 nebo 200. Jo a taky ma uzasny brzdy! To mi ani neprislo, az jsem sednul zpet do Passata a VW brzdi vzdy super, jenze to nejde uplne vysvetlit, ale ten mercedes ma mnihem lepsi feel na brzdach. Protoze jsou na beznou jizdu jak jinak nez predimenzovany.
To auto po 150 tis km bylo jako novy, coz zdejsi bazarovi kupci nepochopi, protoze kdyz kupujou bazarovy Ecko se 150 tisici, tak netusi, ze ma realne 250-300. To je hrozne predimenzovany vsechno a pokud se k tomu hezky chovas a normalne servisujes (menil jsem vseho vsudy jedno spodni rameno vepredu a v 80tis to udelali zadarmo v zaruce), Ecko skutecne ujede daleko daleko pres 300 tisic km jak nic. Ale bude to pak po 200 tis km uz na servis drahy, to je jasny.
Ale pokud nemas nejakou smulu na “patecni kus”, coz se muze stat u kazdyho auta, tak si troufam tvrdit, ze Ecko prvnich 150-200 tisic je s naprosto minimalni investici, jezdis jen na pravidelny servis, meni filtry a oleje, davas tam obcas pneumatiky (ktery to vubec nezere) a pohoda. Kdyz si zaplatis nejakej ten servisni balicek, tak te origo servis stoji asi o 10-20% vic nez Passat!!! Ale jak pak budes menit dily, joo to bude jina 😄
@Freddka No tak audio je taky slabší, pravda. Čekal jsem od H&K trochu víc. Proto jsem chtěl utéct k Volvu, kde jejich B&W umí zlepšit náladu...
Ale nemám vyloženě na rozhazování a když jsem zkusil Pašíka prodat, tak ztráta by byla vskutku nemravná a tak si ho radši nechám a koupím si lepší studiový monitory domů.
No a brzdy jsou u VW taky totálně obyčejný. Aspoň, že jsou levný a mají rozumnou modulaci. To jinde mi chyběl vždy cit i když systém byl masivnější a sofistikovanější.
Jinak já najedu tak strašně málo, že by se mi vyplatil snad i taxík. 🤓
U Pašíka jsem si vzal záruku na 5 let a servis v ceně jsem dostal k financování. Takže náklady "nula". Jen jsem vyměnil olej dřív, než říká VW interval. A při mém komickém nájezdu to vypadá, že 100 tisíc nepřekročím asi ani za 8-10 let. Takže nejspíš budu jen lejt olej a měnit filtry, brzdovku a destičky. A když v tom hrkne, no tak holt něco dám za opravu, Pořád to vyjde ekonomicky násobně líp, než ztráta při prodeji a platby za nový.
A v roce 2030 snad budou na trhu buď použitelný EV, nebo se vrátí normální auta s normální ergonomií a materiály uvnitř. Nehodlám lejt do kanálu miliony za ty recyklátový hrůzy, co se dnes nabízí.
Ale nemám vyloženě na rozhazování a když jsem zkusil Pašíka prodat, tak ztráta by byla vskutku nemravná a tak si ho radši nechám a koupím si lepší studiový monitory domů.
No a brzdy jsou u VW taky totálně obyčejný. Aspoň, že jsou levný a mají rozumnou modulaci. To jinde mi chyběl vždy cit i když systém byl masivnější a sofistikovanější.
Jinak já najedu tak strašně málo, že by se mi vyplatil snad i taxík. 🤓
U Pašíka jsem si vzal záruku na 5 let a servis v ceně jsem dostal k financování. Takže náklady "nula". Jen jsem vyměnil olej dřív, než říká VW interval. A při mém komickém nájezdu to vypadá, že 100 tisíc nepřekročím asi ani za 8-10 let. Takže nejspíš budu jen lejt olej a měnit filtry, brzdovku a destičky. A když v tom hrkne, no tak holt něco dám za opravu, Pořád to vyjde ekonomicky násobně líp, než ztráta při prodeji a platby za nový.
A v roce 2030 snad budou na trhu buď použitelný EV, nebo se vrátí normální auta s normální ergonomií a materiály uvnitř. Nehodlám lejt do kanálu miliony za ty recyklátový hrůzy, co se dnes nabízí.
@Mokrous Je to tak. Ha jsem koupil tedka na rok dva ojetinu takze jsem tahal za ten lepsi konec.
Ale lakal me pasik v zakladu za 850 cenikovejch, musim se priznat.
Vymenil jsem oleje filtry, prohlidnul, jedno rameno vepredu a mam asi stesti na kus, je v pohode, ikdyz ma sem tam nejaky sram, no co, ctyrlety auto s 90 tisici (a asi je fakt ma). Nenasel jsem vhodny kus s Harmanem bohuzel, to uz by mi asi stacilo.
A beru to tak, ze kdyz se neco vysype, tak se to da optavit vzdy a vsude za “rozumny” penize (tim nechci rict ze je to levny). Olej budu davat co 15 tis. A ono tam je co se vysypat, co si budem povidat, egr, dpf atd. Uvidime. Ted jsem jezdil hodne, co mesic to 5 tisic a az se divim, ze vsechno funguje jak ma. Tyhle auta maji rady dalnice, kdyz to nehonis, to je velky rozdil jeatli s tim ty km najedes velkomestem nebo po dalnici. Dalnice zadny napory na podvozek ani na brzdy, zadny moc razeni, teplota furt optimalni… Ve meste dostavaji mnohem vic na frak - samy rozjet zastavit, teply, studeny, nema to kdy poradne cistit dpf, prejizdis retardery atd. atd.
Ale lakal me pasik v zakladu za 850 cenikovejch, musim se priznat.
Vymenil jsem oleje filtry, prohlidnul, jedno rameno vepredu a mam asi stesti na kus, je v pohode, ikdyz ma sem tam nejaky sram, no co, ctyrlety auto s 90 tisici (a asi je fakt ma). Nenasel jsem vhodny kus s Harmanem bohuzel, to uz by mi asi stacilo.
A beru to tak, ze kdyz se neco vysype, tak se to da optavit vzdy a vsude za “rozumny” penize (tim nechci rict ze je to levny). Olej budu davat co 15 tis. A ono tam je co se vysypat, co si budem povidat, egr, dpf atd. Uvidime. Ted jsem jezdil hodne, co mesic to 5 tisic a az se divim, ze vsechno funguje jak ma. Tyhle auta maji rady dalnice, kdyz to nehonis, to je velky rozdil jeatli s tim ty km najedes velkomestem nebo po dalnici. Dalnice zadny napory na podvozek ani na brzdy, zadny moc razeni, teplota furt optimalni… Ve meste dostavaji mnohem vic na frak - samy rozjet zastavit, teply, studeny, nema to kdy poradne cistit dpf, prejizdis retardery atd. atd.
@Freddka Já to netrápím ve městě vůbec. 90% mých tras je mezi 100-500km a někdy i 1000 a výjimečně si zajedu na nákup. Jediný, čím ho trápím je to, že často stojí 1-2 týdny bez nastartování. Mě to asi vydrží věky. Jsem magor a kupoval jsem si to nový a ceníkovka byla skoro 1,6M a po roce dokonce 1,7M. Já se dostal se všema akcema pod 1M bez DPH s tím už se dá žít. Mám rád nový věci a konfiguruju si to vždy podle sebe přesně jak chci já. A mám v něm všechno.
Nedávno mi za to nabízeli okolo půl míče a na to kašlu. Prostě si ho nechám do rozpadu, nebo aspoň 10 let.
Nedávno mi za to nabízeli okolo půl míče a na to kašlu. Prostě si ho nechám do rozpadu, nebo aspoň 10 let.
@Mokrous Jo to tak odpovida dobre nabidce. Tak uz to s ojetinama cenove je, s tim nic nenadels.
Ja vetsinou kupuju novy, ted jsem proste potreboval auto na rok dva co funguje a neztratim na nem tolik. A funguje fajn, je to dobry auto.
PS se musim smat tem vykrikum jako “DSG srot” apod. Ti lide budto jezdi v porsche, nebo autama 250tis plus nebo (a to je asi to) vubec netusi o cem vlastne mluvi. Zazrak to neni, ale jako srot, to jsou uplne jiny prevodovky. Uznavam, ze doba pokrocila a neco na urovni toho DSG umi ode kdo, ale jina vec je kolik to vydrzi kilometru a jestli to vubec jde udrzovat / opravit (viz treba Fordi hydromenic a takovych je vic).
Ja vetsinou kupuju novy, ted jsem proste potreboval auto na rok dva co funguje a neztratim na nem tolik. A funguje fajn, je to dobry auto.
PS se musim smat tem vykrikum jako “DSG srot” apod. Ti lide budto jezdi v porsche, nebo autama 250tis plus nebo (a to je asi to) vubec netusi o cem vlastne mluvi. Zazrak to neni, ale jako srot, to jsou uplne jiny prevodovky. Uznavam, ze doba pokrocila a neco na urovni toho DSG umi ode kdo, ale jina vec je kolik to vydrzi kilometru a jestli to vubec jde udrzovat / opravit (viz treba Fordi hydromenic a takovych je vic).
@Freddka Tak lidi jsou různí. Někdo papouškuje story z putyky a internetů, někdo je fanatický obhájce své garáže/značky a vše ostatní je pro něj šrot, někdo je zase hogofogo rozmazlenec a nic pod 3 mega ho nezajímá, resp. ho to jen uráží..., někdo je kopyto a na pedály potřebuje šlapat jako na rýč a většina jen nechápe princip dvojspojky a chování plynoucí z logiky věci. A pak je tu pár lidí, co to chápou a umí se k tomu chovat.
A co se poruch týče, je to loterie. Příběhy praví, že se DSG mechatronika poroučí klidně po 50-60 tisících km i slušným řidičům a vedle toho je hromada jiných, co na to nesáhli 300.000 km a vše původní... Rozbít se může cokoli a dnes v době odporného šetření všude to platí dvojnásob. Mně se zatím zásadní smůla u VW vyhýbala skoro čtvrt století, tak to asi risknu i teď. Jako původně jsem chtěl jet model "koupím nový a po 4-5 letech prodám a zase do odpisů další nový" Ale po 4 autech už mě to přestalo bavit. Jezdím málo, stárnu a novinky mě dávno nelákají, ba spíš jen odpuzují a finanční ztráty jsou nemravné. Takže nemám problém v pohodě odjezdit 10 let s jedním autem a netrpím mindrákem sociála a nebo že nemám žhavou novinku a další fičury a bambilion koní...
Mě stačí to jak říkáš "dobrý" auto. Dobrý je za 3 a to je Ok 😅
A co se poruch týče, je to loterie. Příběhy praví, že se DSG mechatronika poroučí klidně po 50-60 tisících km i slušným řidičům a vedle toho je hromada jiných, co na to nesáhli 300.000 km a vše původní... Rozbít se může cokoli a dnes v době odporného šetření všude to platí dvojnásob. Mně se zatím zásadní smůla u VW vyhýbala skoro čtvrt století, tak to asi risknu i teď. Jako původně jsem chtěl jet model "koupím nový a po 4-5 letech prodám a zase do odpisů další nový" Ale po 4 autech už mě to přestalo bavit. Jezdím málo, stárnu a novinky mě dávno nelákají, ba spíš jen odpuzují a finanční ztráty jsou nemravné. Takže nemám problém v pohodě odjezdit 10 let s jedním autem a netrpím mindrákem sociála a nebo že nemám žhavou novinku a další fičury a bambilion koní...
Mě stačí to jak říkáš "dobrý" auto. Dobrý je za 3 a to je Ok 😅
@Mikesus vy jste blázen.....
@Tomáš Hromádka
Konkretne v čem?
Konkretne v čem?
@Mikesus
na tom je fascinujici, kolik lidi ten DSG srot chvali...
na tom je fascinujici, kolik lidi ten DSG srot chvali...
@Jiří Kalabza
Stary muz nadava na mlade🥲
Stary muz nadava na mlade🥲
@Hendly
Houby, nevšiml jsem si, že nadávám, konstatuji, ale to někdo pochopit nemusí, že. Jsem sice Husákovo dítě, co má 3 děti, ale to jsou fakta. Automat je super, ale normální ne ten nesmysl od VW. Kam se DSG a podobně hrabe na AISIN. První automat, co jsem vlastnil byl v Oplu Astra F a zlatý jednoduchý automat, sport a zimní režim a hotovo. Ještě mi přišel lepší Lineartronic, to DSG určitě už ne.
Manuál je určitě fajn když se chce člověk bavit a mít to pod svojí kontrolou, do města na každodenní ježdění po městě je automat pochopitelně ideální záležitost, pak jsou další specifika, ale to každý zná a má své preference.
Houby, nevšiml jsem si, že nadávám, konstatuji, ale to někdo pochopit nemusí, že. Jsem sice Husákovo dítě, co má 3 děti, ale to jsou fakta. Automat je super, ale normální ne ten nesmysl od VW. Kam se DSG a podobně hrabe na AISIN. První automat, co jsem vlastnil byl v Oplu Astra F a zlatý jednoduchý automat, sport a zimní režim a hotovo. Ještě mi přišel lepší Lineartronic, to DSG určitě už ne.
Manuál je určitě fajn když se chce člověk bavit a mít to pod svojí kontrolou, do města na každodenní ježdění po městě je automat pochopitelně ideální záležitost, pak jsou další specifika, ale to každý zná a má své preference.
@Jiří Kalabza
Jo. Jakmile ma clovek zkusenosti s různými automaty, nemuze dsg chválit. Horší automatická převodovka snad ani neexistuje.
Jo. Jakmile ma clovek zkusenosti s různými automaty, nemuze dsg chválit. Horší automatická převodovka snad ani neexistuje.
@Mikesus
Za mne to je přesně tak, ale chápu, že někomu to VW řešení vyhovuje. Ještě bych snad dodal, že lepší automat má už i Renault Duster 2.0 16V 4×4 (2019), sice to má jen 4st., ovšem řadí to o poznání lépe, tak nějak akčněji, ale chápu jde o jinou generaci a technologii.
Za mne to je přesně tak, ale chápu, že někomu to VW řešení vyhovuje. Ještě bych snad dodal, že lepší automat má už i Renault Duster 2.0 16V 4×4 (2019), sice to má jen 4st., ovšem řadí to o poznání lépe, tak nějak akčněji, ale chápu jde o jinou generaci a technologii.
@Jiří Kalabza ja též chapu, ze to někomu nevadí. Ale tvrdit, ze neco nedělá, jen proto ze jim to nevadí, ale realne to ta prevodovka dela a delat uz technického principu bude, to je úlet.
@Jiří Kalabza mal som Aisin v Insignii.
Teraz dq381 v Cupre a som spokojný.Určite dsg svižnejšie a rovnako hladké.
Teraz dq381 v Cupre a som spokojný.Určite dsg svižnejšie a rovnako hladké.
@Jiří Kalabza Fakt netuším s čím jsi to jezdil, ale měl jsem Aisin AT8 s dvoulitrem HDI a mám DSG DQ381/F s 2.0 TDI. Aisin byl násobně horší. Ve všem.
@Mokrous
Moje zkušenost s automatem je, jak jsem již psal omezená to chápu. DSG jen u VW Passat a Ovce 4, ale stačilo. AISIN třeba C5 x7, VW Golf, tuším i Fabia. Pak ještě Lineartronic a Multitronic, DSG byl špatný zážitek...
Moje zkušenost s automatem je, jak jsem již psal omezená to chápu. DSG jen u VW Passat a Ovce 4, ale stačilo. AISIN třeba C5 x7, VW Golf, tuším i Fabia. Pak ještě Lineartronic a Multitronic, DSG byl špatný zážitek...
Tak já jsem zrovna jedním z těch "zpátečníků", co trojici pedálů a řadicí páku stále vyžaduje. Chci totiž řídit, ne se jen nechat vézt jako v autíčku na pouťovém autodromu! Je na tom snad něco špatného? 🙂 Podle mě je špatná jedině řidičská degradace, lenost a neschopnost většiny současné mladé generace.
P.S. Pokles prodejů vozů s manuálem je dán i tím, že jich automobilky nabízí čím dál míň. Zájemci o ně tak už skoro nemají co kupovat, zejména když chtějí výkonnější motor!
Poznámka o tom, že auta s automatem mají nižší emise je také velmi diskutabilní. Třeba u škodovek mívají verze s DSG emise CO2 nepatrně horší, nebo jsou nižší jen zanedbatelně!
P.S. Pokles prodejů vozů s manuálem je dán i tím, že jich automobilky nabízí čím dál míň. Zájemci o ně tak už skoro nemají co kupovat, zejména když chtějí výkonnější motor!
Poznámka o tom, že auta s automatem mají nižší emise je také velmi diskutabilní. Třeba u škodovek mívají verze s DSG emise CO2 nepatrně horší, nebo jsou nižší jen zanedbatelně!
@Arese Ty to hrozně paušalizuješ, u Peugeotu máš na výběr podprůměrný manuál a výborný automat. Automat ti dělá radost, jak řadí sám nebo pádlama. Manuál je otrava. Takový manuál v Mazdě je úplně jiný, ten přesný a hladký chod umí udělat radost. Naopak v mém Sti je manuál na zlost, dráhy jsou sportovně krátké, ale brutálně nepřesné. Neustále zapomínáš na vývoj automatu, z hloupé hučící věci se stalo bleskové a přesné zařízení.
@KANKUNEN podle mě s automatem nikdy nejel
@kozakm Velice se mýlíš! S automaty mám odjeto spoustu km u služebních aut.
@Arese s automaty nebo robotizovanymi prevodovkami?
@Mikesus A co Aisin a ZF?
@praptak jezdil jsem s obojím a jsou lepší nez dsq. Zkoušel jsem treba i p508, který se to kritizuje a bylo to úplně v pohode. Trochu pomalejší nez dsq, ale aspoň to neskubalo a radilo plynule. Popojizdeni v kolonach též v pohode narozdil od dsg. Ale ZF mi přišlo lepší nez aisin. A jeste hodne děsná prevodovka byla u hybridního jeepu. To byl taky des. U hybridního tucsonu taky nic moc to nebylo, hodne srovnatelné s dsg. No pak treba dvoupodlažní co měl ozzy v mondeu, pomalá a cukajici, mene cukajici nez dsg, ale taky pomalejší.
@KANKUNEN Bleskove a presne, co mne na automate vadi, je jazda na vode, lade a snehu, kedy s manualom mas nad autom vzdy kontrolu, s automatom to je niekedy problem
@ptr078 Přesně tak - např. při aquplaningu mohu s v autě s manuálem díky spojkovému pedálu bleskově zcela odpojit motor od kol, ale v autě s automatem jen citlivě ubrat plyn. A to je příliš pomalé a málo účinné záchranné opatření!
@Arese A jaký v tom je rozdíl? Na ledu v zatáčce chápu, ale na vodě potřebuješ jen zpomalit a jet rovně.
A já teda nemám problém ani na ledu.
Tím ti nijak neberu oblibu manuálu, jen říkám, že s tím není žádný problém. Pořád lze plachtit, nebo ještě lépe citlivě pracovat s plynem. Vyšlápnutá spojka nerovná se záchrana. Často to pak přinese další problém v okamžiku jejího sepnutí, nebo potřebě rychle přidat.
A já teda nemám problém ani na ledu.
Tím ti nijak neberu oblibu manuálu, jen říkám, že s tím není žádný problém. Pořád lze plachtit, nebo ještě lépe citlivě pracovat s plynem. Vyšlápnutá spojka nerovná se záchrana. Často to pak přinese další problém v okamžiku jejího sepnutí, nebo potřebě rychle přidat.
@Arese automaty odpoji motor od kol driv nez ty stihneš zareagovat. To samé zase připojí. Ten argument ti nejak plave na vodě.
Posledních 7 let výhradně automat a když jsem nedávno musel sednout do manuálu, vnímal jsem to skoro jako civilizační ponížení. Srovnal bych to asi se situací, kdy mi odešla myčka a já musel po mnoha letech 2x umýt nádobí ručně... Prostě to, čemu behaviorální ekonomové říkají "ratchet effect" v praxi. Přitom předtím jsem ještě před 10 lety jezdil s manuálem (a myl nádobí ručně) denně a nepovažoval se za extrémního trpitele. Dnes pro mne sednout do manuálu představuje výrazný vnímaný propad životních standardů.
@NegusTheGreat
Tak na lepší si clovek zvyka snadno a k horšímu a mene pohodlnému se nechce vracet.
Tak na lepší si clovek zvyka snadno a k horšímu a mene pohodlnému se nechce vracet.
@Mikesus
Já z automatu v práci vždy rád přesednu doma do Rapida s kvedlačkou.
Já z automatu v práci vždy rád přesednu doma do Rapida s kvedlačkou.
@MOJEJMENO Pretože s tým manuálom si jazdilprv a až potom si presadol do auta s automatom.
@NegusTheGreat ne každý má z hůry dáno. Pokud považuješ manuál za utrpení dnes i před deseti lety, jsi holt asi nadaný na něco jiného, než řízení
Tak z řidičů se stávají uživatelé. Ale teď to zachraňují kupodivu Američané. Ti zase manuály chtějí. A osmiválce.
@jersey.se koľko amíkov?
1 promile?
1 promile?
@jersey.se Troufnu si říct že většina osob za volanty osobních aut jsou uživatelé, řízení není jejich profese ani hobby, jenom se potřebují přesouvat mezi místy svych životních zájmů a chtějí tomu věnovat naprosté minimum úsilí a energie. To není chyba, to je implicitní nastavení, stejně jako tomu je s domácími spotřebiči a elektronikou.
Ja jsem ani do nedávné doby nevěděl, že jsou dvě skupiny B na řidičáku. Jedna na manuál a druhá na automat. Asi už i tady převládá řidičák jen na automat.
@Kasprik ženská, která se nechce trápit s řazením, udělá autoškolu v automatu a je jí to dopsáno do řidičáku. sice je to konina a když se později naučí řadit, musela by znovu do autoškoly, ale budiž. já to vítám, pro ženskou je automat logická volba. i když už jsem zažil holky, co jezdily s manuálem líp než já.
Mám sice manuál, ale rád bych něco nového v automatu. Bohužel sehnat nový automat v ICE a v kombíku, je docela kumšt. Mimo Kia Ceed Sw, který je už ve výběhu, nic do 700k není. Možná ještě Opel Astra kombi, ale tam jsou zase tragické motory.
@Frfla
Ono obecne sehnat kombik je problém uz. Moc jich není na vyber. Corollu mas ted v akci od 627tis.
Ono obecne sehnat kombik je problém uz. Moc jich není na vyber. Corollu mas ted v akci od 627tis.
Jako ve vetsich mestech je automat proste dobra vec.
Jinak je mi to vlastne jedno, ja radim rad. Ale jezdit od semaforu k semaforu je s manualem pruda, s tim nic nenadelas.
Nevidim v tom zadnou zhyralost nebo lenost jak nekteri lide tady - proste nekdy je lepsi to a jindy ono.
A ani ve sportovnim aute to neni tak jednoznacne s tim manualem. Dobry automat je casto lepsi nez prumerny manual.
Jinak je mi to vlastne jedno, ja radim rad. Ale jezdit od semaforu k semaforu je s manualem pruda, s tim nic nenadelas.
Nevidim v tom zadnou zhyralost nebo lenost jak nekteri lide tady - proste nekdy je lepsi to a jindy ono.
A ani ve sportovnim aute to neni tak jednoznacne s tim manualem. Dobry automat je casto lepsi nez prumerny manual.
@Freddka Dnes je každý automat rychlejší než nejlepší manuál.
@Freddka Každý manuál je taký dobrý, ako vodič, ktorý drží šaltpáku.
Množství řidičů je čím dál menší. Popravdě ani neznám nikoho, kdo by chtěl manuál. Ve firmě mají všichni obchoďáci včetně majitele automaty. Na cestě už žádná zábava není. Měří se všude, kolony všude, provoz masivní, pumpičky na stezky za miliardy dlabou a dál otravují na cestě ... takže nějaká zábava se smrskla na extrémně omezený úzek.
Nevim kde teda bydlite ale prave ze v CR se porad jeste da hezky projet.
Na venkove spousta hezky cest. Pokuty minimalni, meri se malo, malo obyvatel. Skoda ze se do mojeho auta nedava manual 😐
(Bydlim ve Svycarsku)
Na venkove spousta hezky cest. Pokuty minimalni, meri se malo, malo obyvatel. Skoda ze se do mojeho auta nedava manual 😐
(Bydlim ve Svycarsku)
Je úsměvné, jak se tu se mnou někdo nedávno skoro do krve dohadoval, že manuál je úspornější než automat. Přitom právě úspornost a hospodárnost nových automatů jsou jedním z klíčových faktorů, proč se výrobci od manuálů odvracejí. Ne, manuál už dávno není úspornější, a to v drtivé většině případů, až na některé výjimky, tak to prostě je.
@Mokacio Až na to, že u automatu nemůžu vyřazovat na neutrál př8 sjízďení dlouhych klesání...
Ani si třeba přesně určit ostrost rozjezdu z místa, když si třeba chci občas efekně prohrábnout s pískajícíma gumama, či podřadit s meziplynem... Prostě jedině manuál se 3 pedály mi dává naprostou řidičskou svobodu! 🙂👍
Ani si třeba přesně určit ostrost rozjezdu z místa, když si třeba chci občas efekně prohrábnout s pískajícíma gumama, či podřadit s meziplynem... Prostě jedině manuál se 3 pedály mi dává naprostou řidičskou svobodu! 🙂👍
@Arese Svobodu? Jste otrokem radici paky.
@Arese ty si naozaj dlho nešiel v automate 😊 na neutrál vyradzuje koncern aj BMW a isto aj ďalšie automaty už celkom dlho...
Co sa týka podradenia, tak väčšinou je spôsob ako si pred predbiehanim ľahko podradiť (napríklad v BMW stačí presliapnut a pustiť plyn - auto si podradi a pár sekúnd drží otáčky). Rozbehnúť sa s piskajucimi kolesami snáď nikdy na automate nebol problém...
Co sa týka podradenia, tak väčšinou je spôsob ako si pred predbiehanim ľahko podradiť (napríklad v BMW stačí presliapnut a pustiť plyn - auto si podradi a pár sekúnd drží otáčky). Rozbehnúť sa s piskajucimi kolesami snáď nikdy na automate nebol problém...
@Arese Kolik ti je? 13? "Efektně prohrábnout kola"... Svatá prostato! 🤦♂️
A z "kopce nemůžeš vyřadit"?... Aha! A ty že máš zkušenosti s automaty, jo? Když dneska každej umí plachtit a můžeš si to řídit podle sebe a situace jak chceš...
No nic...
A z "kopce nemůžeš vyřadit"?... Aha! A ty že máš zkušenosti s automaty, jo? Když dneska každej umí plachtit a můžeš si to řídit podle sebe a situace jak chceš...
No nic...
@Mokrous S tím řízením "plachtění" z táhlých klesání to u automatů není až tak jasné a jednoduché, asi záleží model od modelu. Je ale fakt, že naposled jsem s automatem jel tak před 4-5 lety. Tehdy se tvrdilo, že vyřazovat režim "D" a sjíždět kopce v režimu "N" je pro automatickou skříň nebezpečné. Třeba už to teď neplatí...
@Arese Jistě, že je to nebezpečné, zbytečné a debilní. Automat se jmenuje automat proto, protože funguje automaticky. A ne, že do toho bude každej strejc po radách z místní putyky hrabat. "N" je na popostrčení po dílně a nebo na odtah.
Automat samozřejmě plachtí na volnoběh sám a řidič na volič nesahá! A záleží na konkrétní převodovce, jak to je přesně řešené. Já jezdím hlavně s vysmívaným DSG a funguje to naprosto parádně. Stačí se to naučit. Možností mám hromadu. Můžu jet v "D", nebo "E" jako EKO, nebo v "S" jako SPORT, nebo "M" jako manuál a to ještě navíc v polomanuálním řežimu, kdy to po čase zase převezme auto za mě, nebo zcela manuálním, kde musím řadit, dokud ho nevypnu sám. Řadí to buď samo, nebo já pádly, nebo já sekvenčně pákou. Plachtění si řídím sám tím jak pouštím plyn a v jakém režimu jedu. Když v "D" a jemně, tak plachtím a když ostře tak brzdím motorem. Když v "E" tak plachtím vždy a když v "S" tak zase vždy brzdím. A mohl bych pokračovat. Fantazii se meze nekladou. Někdy se projeď s pořádným novým automatem a uvidíš sám. Ale nauč se to nejdřív ovládat podle návodu a mozku a ne podle rad v putyce.
Automat samozřejmě plachtí na volnoběh sám a řidič na volič nesahá! A záleží na konkrétní převodovce, jak to je přesně řešené. Já jezdím hlavně s vysmívaným DSG a funguje to naprosto parádně. Stačí se to naučit. Možností mám hromadu. Můžu jet v "D", nebo "E" jako EKO, nebo v "S" jako SPORT, nebo "M" jako manuál a to ještě navíc v polomanuálním řežimu, kdy to po čase zase převezme auto za mě, nebo zcela manuálním, kde musím řadit, dokud ho nevypnu sám. Řadí to buď samo, nebo já pádly, nebo já sekvenčně pákou. Plachtění si řídím sám tím jak pouštím plyn a v jakém režimu jedu. Když v "D" a jemně, tak plachtím a když ostře tak brzdím motorem. Když v "E" tak plachtím vždy a když v "S" tak zase vždy brzdím. A mohl bych pokračovat. Fantazii se meze nekladou. Někdy se projeď s pořádným novým automatem a uvidíš sám. Ale nauč se to nejdřív ovládat podle návodu a mozku a ne podle rad v putyce.
@Mokrous Sorry, ale to je zbytečně složité a evidentně to proto odvádí pozornost řidiče. To mně stačí vyšlápnout spojku a jedním pohybem ruky vyhodit kvalt. A nebo to nedělat. 😊
@Arese Asi jen na tebe. 🤓 Mě to přijde všechno snadné a logické a vše dělám podvědomě. A především nedělám tohle všechno naráz. To je jen ukázka variant, kde si každý najde to svoje. Já jezdím jen v automatu a na režim INDIVIDUAL a přepínám si jen mezi "D" a "S" a většinu času jsem v "S", protože mi to vyhovuje. Takže v 95-99% času neřeším vůbec nic. Hrabu do toho zcela výjimečně a to už fakt musí bejt, aby bylo...
A kdybych toužil po tom plachtění, což se jednou za čas stane v dlouhém táhlém, ale mírném, no tak pojedu v "D" a jen uberu plyn jemněji a nemusím vůbec nic vyšlapávat a kvedlat. Prostě jen špetka citu a vše se děje samo.
Nic neodvádí pozornost. Je to jen relax.
A kdybych toužil po tom plachtění, což se jednou za čas stane v dlouhém táhlém, ale mírném, no tak pojedu v "D" a jen uberu plyn jemněji a nemusím vůbec nic vyšlapávat a kvedlat. Prostě jen špetka citu a vše se děje samo.
Nic neodvádí pozornost. Je to jen relax.
@Arese Kup si hybrid, tam muzes v klesanich (a nejenom tech dlouhych) vypnout cely motor 😉
Je nepřehlédnutelné, jak moc degenerujeme a pohodlníme. Dokonce už i v segmentu motorek je rychlořazení, automaty a řidítka bez spojkové páčky. Já jsem stará konzerva a jsem věrný heslu, že kde nic není, tam se nic nepo...
A u toho zůstanu.
A u toho zůstanu.
@MOJEJMENO quickshift je super, to bych s automatem nezaměňoval ani to k tomu nepřirovnával. Ale automatem u motorky je fakt pro degeše. Hlavně na endurech, kdy si v případě potřeby v naročnějším terénu ani nevymáčkneš spojku, nebo si přes ní pomůžeš.
Lidi jsou zpátečníci, přitom ve skutečnosti manuál nemá v daily autech žádný smysl a není v ničem lepší. Stejně jako spalovák vs EV 😉
@kozakm není v ničem lepší? Min spolehlivost má manuál lepší. Ten ti neodejde jen provozem, který nemůžeš ovlivnit. DSG může popojizdet s prokluzem spojek a neuděláš s tím vůbec nic. U manuálu si to můžeš kur.. tak maximálně sám..
A spalovaky není lepší? Tak proč se jich prodává nových tak málo? Přeci pokud by byly ve všem lepší, měly by prodejum dominovat...
A spalovaky není lepší? Tak proč se jich prodává nových tak málo? Přeci pokud by byly ve všem lepší, měly by prodejum dominovat...
@jimmbo205 Lepší DSG prokluzuje v oleji a nevadí mu to. A když chceš popojíždět, tak prokluzuješ i s manuálem. A když máš rychlost dost vysokou, abys nedusil motor, tak už ani DSG neprokluzuje, stejně jako manuál. A když se o DSG bojíš, tak se pořád neplaz. Lze kousek popojet a zabrzdit a rozepnout spojky a tak dokola. Stejně jako u manuálu. Lidi hledají problém tam kde není.
@Mokrous škodovka do většiny aut dává dsg se suchými spojkami, používají je pro auta do 250Nm. A jsou všechna mino dvoulitry... jde o to, že u manuálu míru prokluzu a opotřebení můžeš ovlivnit, u dsg ne.
Drtivá většina automobilek používá převodovky typu dsg. Už i BMW a Mergl do levnějších aut...
Drtivá většina automobilek používá převodovky typu dsg. Už i BMW a Mergl do levnějších aut...
@jimmbo205 Já vím co se kde používá a jak to funguje. A proto píšu, že míru opotřebení si může uživatel ovlivnit sám stylem používání. A pokud se rozhodně pro suché DSG a pak s tím tráví 80% času v kolonách po Praze a ještě s tím jezdí jako s hydroměničem (tzn. plazí se s nohou na brzdě a týrá nonstop spojky), tak se nemůže divit, že to není ono.
Stačí si nastudovat chování suché DSG a podle toho se chovat. A pak není problém.
Já bych si ale suchý DSG nekoupil. Buď manuál, nebo dvoulitr, nebo aspoň eTsi MHEV, nebo taky Kodiaq má mokrou DQ381 i u 1,5 motoru, atd... Je potřeba se v tom trošku zorientovat. Kdo to nedělá, ten pak brečí, že je víc v servisu než na silnici. Já v životě neměl krom výměn spotřebáku s koncernem problém...
Stačí si nastudovat chování suché DSG a podle toho se chovat. A pak není problém.
Já bych si ale suchý DSG nekoupil. Buď manuál, nebo dvoulitr, nebo aspoň eTsi MHEV, nebo taky Kodiaq má mokrou DQ381 i u 1,5 motoru, atd... Je potřeba se v tom trošku zorientovat. Kdo to nedělá, ten pak brečí, že je víc v servisu než na silnici. Já v životě neměl krom výměn spotřebáku s koncernem problém...
@Mokrous to je přesně ten správnej výklad. Bohužel když tohle lidem často vysvětluji, obdobně jako vy, tak je vždycky vidět to překvapení jaký obsáhlý informace dostaly. Pravda je bohužel taková, že dnešní mentalita absolutně nejde naproti tomu technicky alespoň něco trochu vědět. Stává se z toho bohužel vzácnost.
Jestli to nebude tím, že ke spoustě aut a jejich verzi, se manuál ani nenabízí.
Chceš škodovku s manuálem?4x4 ? Nebo silnější benzín, nafta? Superba, Kodiaq? Mas smůlu není... To by pak bylo docela s podivem, kdyby jejich podíl neklesal.
Chceš škodovku s manuálem?4x4 ? Nebo silnější benzín, nafta? Superba, Kodiaq? Mas smůlu není... To by pak bylo docela s podivem, kdyby jejich podíl neklesal.
@jimmbo205
Je to tak. Navic jak auta neuvěřitelně zdražily, tak příplatek za automat je dnes relativně ve vztahu k ostatním cenám nižší.
Je to tak. Navic jak auta neuvěřitelně zdražily, tak příplatek za automat je dnes relativně ve vztahu k ostatním cenám nižší.
@jimmbo205 protože do auta typu Kodiaq je manuál božím požehnáním!
@Man Ký
Presne, kazdy si koupi suv, aby měl zábavu za volantem. Máme tu jeden příklad, který pro sportovnejsi jizdu a zábavu za volantem koupi suv od škody prednim nahonem.
Člověk by čekal, ze kdo má rád řízení, koupi si přeci menší a nízké auto se zadním náhonem.
Presne, kazdy si koupi suv, aby měl zábavu za volantem. Máme tu jeden příklad, který pro sportovnejsi jizdu a zábavu za volantem koupi suv od škody prednim nahonem.
Člověk by čekal, ze kdo má rád řízení, koupi si přeci menší a nízké auto se zadním náhonem.
@Mikesus To je snad zbytecne, ne? Jasne psal, ze s tim SUV jezdi hlavne manzelka...
@Mikesus Malá nízká auta se spalovacím motorem se zadním náhonem dnes nikdo nevyrábí. Zábavu za volantem můžete mít v jakékoliv autě. 🙂
@jimmbo205
Zrušili je, protoze o ne nebyl zajem. Nezamenuj příčinu za následek. Naprostá většina silnějších motoru i 4x4 byla v automatech, i když se manual nabizel.
Zrušili je, protoze o ne nebyl zajem. Nezamenuj příčinu za následek. Naprostá většina silnějších motoru i 4x4 byla v automatech, i když se manual nabizel.
Vždy jsem měl manuál, ale z ekonomických důvodů. Je samozřejmě levnější, ale několik let mám konečně automat a to je prostě řidičův sen. U manuálu se člověk našlape, jak na kole a odvádí to pozornost. U automatu má řidič pohodu, komfort a když chci manuální režim, třeba před předjížděním a nebo v zatáčkách, tak mám pádla na volantu. Automat a pádly je naprosto perfektní a můj automat přitom řadí naprosto správně a logicky. Tady není co porovnávat.
@L. B.
Není pravda že u manuálu se našlape. Záleží na počtu převodů, zpřevodování, a hlavně na režimu jizdy. Na dálnici pokud jede tak výhoda automatu prakticky nula. Ve městě nebo v koloně samozřejmě automat.
Stejně tak není pravda že odvádí řazení pozornost. Naopak svým způsobem tu pozornost udržuje.
Není pravda že u manuálu se našlape. Záleží na počtu převodů, zpřevodování, a hlavně na režimu jizdy. Na dálnici pokud jede tak výhoda automatu prakticky nula. Ve městě nebo v koloně samozřejmě automat.
Stejně tak není pravda že odvádí řazení pozornost. Naopak svým způsobem tu pozornost udržuje.
@rohYpnol No díky, ale sám vím z praxe, že je to neustálé šlapání a u takové šestistupnové převodovky si to spočítejte, kolikrát to je za půl dne řízení. A porodnost to samozřejmě odvádí a zvláště ve městě, kdy se takto nemusí sundavat ruka z volantu a šlapat pedály. Mám naježdeno fakt hodně. Jasně, manuál u sportovního ježdění má své, ale v době pádel na volantu není co řešit. Samozřejmě, pokud má někdo automat co hloupě řadí, tam to není dobrý, ale u kvalitního automatu je prostě pohoda na palubě jinde 😉 a to mam stále možnost manualniho režimu, pokud bych měl potřebu, dle situace na silnici. Mimochodem řízení mám moc rád a jsem velký fanda aut. To jsou prostě ty komfortní detaily, jako automatické spouštění světel, automatická klima, blinkr co se vrací a umí trojblik, tempomat, dálkový centrál atd.
@L. B.
Jinak ne. Je to hlavně o režimu jizdy. Teď jsem měl co týden to tisíc km. Především po dálnicích. A neměl jsem jedinou potřebu mit automat.
Naopak Když kolikrát najedu ien pár km, ale v kolonách, tak bych automat samozřejmě uvítal.
Jinak ne. Je to hlavně o režimu jizdy. Teď jsem měl co týden to tisíc km. Především po dálnicích. A neměl jsem jedinou potřebu mit automat.
Naopak Když kolikrát najedu ien pár km, ale v kolonách, tak bych automat samozřejmě uvítal.
@L. B. Takže podle tebe manuální řazení snižuje porodnost? A jak prosím, to by mě moc zajímalo? 😊
@Arese Zkus se třeba zeptat někoho, kdo má čerstvý řidičák, tam je to markantní. Jinak platí toto 😒br />
Snížení zátěže😒br />
Řidič se nemusí soustředit na řazení rychlostních stupňů, čímž si může více všímat dění na silnici a stát se tak efektivnějším.
Větší komfort😒br /> Eliminuje nutnost neustálého střídání práce se spojkovým a řadicím pedálem, což je obzvláště v kolonách a městském provozu velmi únavné. 😉
Větší komfort😒br /> Eliminuje nutnost neustálého střídání práce se spojkovým a řadicím pedálem, což je obzvláště v kolonách a městském provozu velmi únavné. 😉
@L. B. Potom nie si vodič, iba pasažier za volantom. 😁
@traveldrive a potom do hry vstupuje ještě výkon motoru a dynamika, jet do Buchlovských kopců s 300-500 kobylkami, motat volantem zprava doleva a do toho ještě šlapat na tři pedály a kvedlat řadičkou, to není totéž jako mít tam Golfa.
@traveldrive Tak určitě, když mají sportovní auta pádla pod volantem, tak to jsou určitě auta pro pasažery. Proto mám zadokolku s podél ulozeným 3,5L v podhorských podmínkách. 😂
Před dva a půl rokem jsem se rozhodl pro manuál. Přesněji - já jsem se nerozhodoval , přišlo mi to jako samozřejmost mít manuál. Od té doby přesně vím, co to znamená, když se převodovka vyvíjí s ohledem na snížení tření, snížení hmotnosti a snižování CO2. Já vůl....
@PavelK_ A jakou manuální převodovku máš na mysli?
@Arese onu (ne)slavnou MQ281
@PavelK_ U koncernu fungovala jen kdysi MQ350. Jinak to bylo docela za trest.
@PavelK_ Jenže volbou DSG si u koncernových aut nijak nepolepšíš, ale právě naopak...
@Arese Já jsem bral manuál jako takovou sázku na jistotu 🙄
@PavelK_ bohužel u VW mas na vyber jen špatnou a horší a sázka na jistotu je jen to, ze to bude zlobit.
Jazdím s automatom už pár rokov a nemenil by som. Radí rýchlejšie, je efektívnejší a pri rovnako aute s rovnakým motorom mám priemernú sotrebu vyššiu len o 0,1 L, čo je úplne zanedbatelné.A ten komfort sa nedá porovnať.
Takže abych tady tu proběhlou obsáhlou diskusi nějak shrnul - obě řešení, tedy manuál i automat, mají své plusy a mínusy. Hlavní tedy je, aby zákazník měl možnost svobodné volby. Slyšíte, automobilky?!!
Pořídili jsme pro manželku Citroena C3 s automatem. Auto si řadí samo a někdy mu to i chvíli trvá, třeba než přeřadí z 2 na 3. Nejvíce mne štve, že auto neplachtí při ubrání plynu na neutrál. Zařazený rychlostní stupeň stále brzdí motorem, takže auto řadi automaticky dolů a při jízdě z mírného kopce se musí přidávat plyn. K řidičským dovednostem však ten automat nepřispívá.
Jsem staromilec a proto jsem si loni koupil novou benzínovou Toyotu s šestistupňovým manuálem. Miluju řazení a volnost v tom kdy cci vrzdit motorem, podřadit a předjíždět nebo vyřadit a plachtit...
Do haje, bezte se do tech salonu nekdy podivat.
Nebo si aspon prectete ceniky.
Nabidka aut s manualem je drsne omezena.
Takze se logicky prodavaji vic automaty... aniz by to znamenalo, ze je tolik lidi fakt chce.
Nebo si aspon prectete ceniky.
Nabidka aut s manualem je drsne omezena.
Takze se logicky prodavaji vic automaty... aniz by to znamenalo, ze je tolik lidi fakt chce.
@Ja Prvni 123 Bohužel je to přesně tak, jak říkáš. Proto taky příznivci uspokojivých řidičských zážitků chodí kupovat nová auta stále méně. V současné katastrofální nabídce už totiž nemají z čeho vybírat...
S kamarátom sme sa boli povoziť s Yarisom GR s automatom. Pred pár rokmi tak isto s manuálom. Kamarát je z tých kruhov autičkárov, ktorí povedia, že športové auto jedine s manuálom. Tak ako som z toho GRka vystupoval, trochu nesmelo mu hovorím, že ja som si to s automatom oveľa viac vychutnal. On sa na mňa skoro až zdesene pozrel a povedal, že on tiež. 😁
Tak isto keď mám šoférovať cudzie auto v práci alebo na dovolenke, tak cítim, že lepšie vnímam okolie alebo spolucestujúcich, keď si nemusím zvykať na spojku a hádzanie kvaltov. Tak to je a nebudem sa tváriť ako som si radenie užil za každú cenu, najmä keď väčšinu času trávim na cestách v meste a blízkom okolí.
Tak isto keď mám šoférovať cudzie auto v práci alebo na dovolenke, tak cítim, že lepšie vnímam okolie alebo spolucestujúcich, keď si nemusím zvykať na spojku a hádzanie kvaltov. Tak to je a nebudem sa tváriť ako som si radenie užil za každú cenu, najmä keď väčšinu času trávim na cestách v meste a blízkom okolí.
No tak po spoustě let s manuály jak v oa tak kamionech mi první automat v dafu xf mnoho radosti neudělal. Ano bavíme se osobních vozech ale toto je klasický příklad toho že stejná věc lze udělat různě. Stejnou převodovku totiž montoval i Man a tam fungovala úplně jinak. Zjevně dokázali udělat jinak nastavení softwaru a byla v pohodě. U dafa docela chaotické reakce a poměrně dlouhá doba než si promyslela co po ní vlastně člověk chce. Po nějakém čase jsem se dostal k Jeepu s klasickým 5st automatem a už bych manuál nechtěl. Možná lenost, možná věk, možná cokoli jiného ale dopadlo to tak že poslední manuál který mi zbyl je stará motorka...
Lidé jsou líní. Stejně jako popularita SUV.
Každé má svoje pre a proti, nemám problém ani s jedným. Chápem výrobcov, že vo vyšších triedach manuál mizne, keďže o neho nie je záujem a tým pádom nemá význam vývoj a výroba
@kyklop presne tak. Automobily reaguji na zajem zákazníků. A když nechtějí manual, tak ho pro tech par procent zájemců nabizet nebudou. Ale souhlasil bych, ať ho klidně nabízejí dal, ale musely by si říct příplatek za manual, aby se jim zaplatil. A pak by bylo vidět, jak o to zajem neni. Skoro nikdo by si za manual nepriplacel.
Jen do te doby nez se automat vysype. Pak smutne cumi kolik to stoji a vymena oleje po 60ti taky neni uplne levna. Zlaty bezudrzbovy manual
@ryccardo Tak DSG už posledních minimálně 5 let má interval 120 tisíc km. A nestojí to svět. Takže pokud se neporouchá sama od sebe mechatronika, tak to není takovej průšvih. Ale je jasný, že manuál prostě bude vždycky levnější. O tom žádná. Automat je o komfortu a dnes už i rychlosti.
@Mokrous ze vyrobce nechava prejizdet olej v motoru i prevodovce nic neznamena. Pokud budes poslouchat jeho rady, tak budes tu prevodovku opravovat jeste mnohem driv 😁
Dekuji nechci. Radsi budu radit pomalu s manualem. BTW proc bych vlastne potreboval pri razeni resit desetiny vteriny kdyz nezavodim?
Dekuji nechci. Radsi budu radit pomalu s manualem. BTW proc bych vlastne potreboval pri razeni resit desetiny vteriny kdyz nezavodim?
@ryccardo Tak v motoru je interval 30 tisíc krapet přestřelenej a tam je fakt lepší to zkrátit na 15-20 a cca jeden rok. Ale nový typ oleje v novém DSG je fakt lepší a i po 100.000 to teče krásně čistý. Viděl jsem to.
Většina průserů je u DSG díky servisním géniům, co tam nalejou levnější "zaručenou" náhradu. Do nove DQ381 se nesmí nalít ani originál VW do DQ250. Kdo to udělá, převodovku zničí.
Já neříkám, že máš závodit, ale občas se v kopci hodí při předjíždění plný nepřerušovaný tah, kde se ti nepřestane točit turbo.
Já s manuálem jezdil skoro 40 let a už mě to nebaví. Pro mne je jediná výhoda ta cena a menší riziko poruch. Ale když kupuješ nový auto okolo mega bez daně, tak tě už necelých 40 tisíc nezruinuje.
Většina průserů je u DSG díky servisním géniům, co tam nalejou levnější "zaručenou" náhradu. Do nove DQ381 se nesmí nalít ani originál VW do DQ250. Kdo to udělá, převodovku zničí.
Já neříkám, že máš závodit, ale občas se v kopci hodí při předjíždění plný nepřerušovaný tah, kde se ti nepřestane točit turbo.
Já s manuálem jezdil skoro 40 let a už mě to nebaví. Pro mne je jediná výhoda ta cena a menší riziko poruch. Ale když kupuješ nový auto okolo mega bez daně, tak tě už necelých 40 tisíc nezruinuje.
@Mokrous je to mozny. Me DSG svym neustalym razenim nevyhovuje. Kdyz s tim jedu stejne si vetsinou radim padlama. Automatika to podtaci a radi zbytecne casto.
@ryccardo Mě to teda v režimu "S" vůbec nepodtáčí, v režimu "D" občas mírně ano ve specifických situacích. Otáčky v "S" jsou v naprostém optimu a reakce taky a převodovka řadí jen tehdy, je-li to třeba. Když jedu ustáleně, nebo plynule, tak vůbec nijak nezmatkuje ani zbytečně neřadí. Když na to ale dupnu, no tak si logicky podřadí. Když přidám víc, ale plynule, tak nechá kvalt, co tam je. Dělá přesně to, co jí vzkazuju pravou nohou. Pádla v 99,9% nepoužívám. Ale nešlapu do toho jako do zelí...
@Mokrous ano v rezimu S to zase toci zbytecne moc. To je taky otravny. DSG za me radi hrozne a je jedno v jakym aute. I nova O4 je za me na prd naladena. Ve sluzebnim si prepnu do manualu a radim sam. Jen ma dalnici to hodim na D.
@ryccardo Mě to v režimu "S" řadí mezi 1600-2000 ot./min. To je moc?
@Mokrous to je nejak nizko. Nova O4 2.0 tdi to toci vic a jeste jezdim obcas s Karoq 1.5 Tsi a tam to taky toci vic. A jaky auto a motorizaci to mas?
Btw na D to radi kdy....na 500?
Btw na D to radi kdy....na 500?
@ryccardo Mám Passat B8FL TDI 147kW.
Slabá 1.5TSI logicky točí víc.
O4 2.0TDI 110kW jsem jezdil a trošku je hůř naladěný software, resp. tenkrát byl, ale jelo se mi s tím líp jak s tou 1,5TSI.
Na "D" to podřazuje okolo 1.350-1.400 ot./min. a to je na rovině v klidu fajn, ale někdy v táhlých vesnicích do mírnějšího kopce při 50km/h a nebo v ostrých serpentýnách, kde se střídá zátěž a tempo rychle za sebou, tak tam nejsou tyto otáčky zcela ideální a proto mám radši "S", které je naprosto ideální a skvěle mi vyhovuje, lépe dobijí 12V baterii a šetří ložiska a dvouhmotu a celkově motor a přitom stále dokáže jet pod 5/100. A režim "S" vůbec nevytáčí motor vysoko. Adaptace DSG vyžadují pár desítek km jízdy a pak si to sedne a chová se to naprosto v pořádku.
Takže fórky 500ot. jako dobrý, ale zcela mimo.
Kdybych měl silný atmo-benzín 3.0-6.0 R6 a víc, tak bych si rád užil manuál, ale šmrdlat fofrklacek u TDI v serpentýnách a nechat zdechnout turbo a pak ho zase roztáčet a tak pořád dokola, tak z toho už jsem fakt vyrost.
Slabá 1.5TSI logicky točí víc.
O4 2.0TDI 110kW jsem jezdil a trošku je hůř naladěný software, resp. tenkrát byl, ale jelo se mi s tím líp jak s tou 1,5TSI.
Na "D" to podřazuje okolo 1.350-1.400 ot./min. a to je na rovině v klidu fajn, ale někdy v táhlých vesnicích do mírnějšího kopce při 50km/h a nebo v ostrých serpentýnách, kde se střídá zátěž a tempo rychle za sebou, tak tam nejsou tyto otáčky zcela ideální a proto mám radši "S", které je naprosto ideální a skvěle mi vyhovuje, lépe dobijí 12V baterii a šetří ložiska a dvouhmotu a celkově motor a přitom stále dokáže jet pod 5/100. A režim "S" vůbec nevytáčí motor vysoko. Adaptace DSG vyžadují pár desítek km jízdy a pak si to sedne a chová se to naprosto v pořádku.
Takže fórky 500ot. jako dobrý, ale zcela mimo.
Kdybych měl silný atmo-benzín 3.0-6.0 R6 a víc, tak bych si rád užil manuál, ale šmrdlat fofrklacek u TDI v serpentýnách a nechat zdechnout turbo a pak ho zase roztáčet a tak pořád dokola, tak z toho už jsem fakt vyrost.
@Mokrous aha tak v tom jsem nejel. Možná to mají jinak naladěné. 110 kW jezdí podtočený až hrůza a na S zase zbytečně řve, nesnaží se plachtit a drží motor zbytečně v pozoru. Nicméně pokud ti to funguje takhle jak píšeš, tak to bych klidně akceptoval. Já mám turbo benzín, řazení mi nevadí, ale fakt je že si ten motor nechá hodně líbit a sbírá se prakticky od volnoběhu. Pokud chceš akcelerovat prudce tak musíš samozřejmě podřadit, ale nevadí mi to. Spíš mi u automatu vadí, že nevím kdy mi podřadí dolů nahoru a obecně co vymyslí. Bojím se šlápnout na plyn, aby nezačal panikařit apod.
@ryccardo 😂 Tak to jsem ještě nezažil, abych se bál šlápnout na plyn. Naopak. Díky DSG si dovolím předjíždět i tam, kde bych si to s manuálem netroufnul.
Turbobenzín jsem měl taky s manuálem a ten má o něco málo větší rozsah použitelných otáček, ale pokud to není dvoulitr, tak je to zase zdechlina dole, protože nemá Nm. A vždycky, když jsem s ním chtěl zrychlovat do kopce s nákladem, tak než jsem přeřadil, tak se přestalo točit turbo. A to mě teda docela dost sralo.
Já řadit tak nějak umím, ale tohle je prostě vlastnost a když chceš jet zároveň kultivovaně a netočit to do červenejch, tak to prostě má turbodíry.
S tím plachtěním u tebe ten argument taky nějak moc nechápu. U manuálu snad taky neplachtíš, ne? Nebo si pravidelně vymačkáváš spojku z kopce, či snad vyřazuješ na neutrál? Já tohle s manuálem nedělal nikdy. Tudíž se mi "S" chová jako manuál s tím rozdílem, že je bambilionkrát rychlejší než já a jede plynule bez ztráty tahu. A když mám touhu plachtit, tak jedu v "D". Passat má tu výhodu, že si drží nastavení režimu individual trvale a já si pak velkou pákou ťuknutím k sobě přehazuju "D" a "S". A to jde i potmě snadno a intuitivně snad i loktem. A tak si mohu měnit režim v okamžiku, bez složitých a rušivých manévrů kdykoli mě napadne a je to značka ideál.
Turbobenzín jsem měl taky s manuálem a ten má o něco málo větší rozsah použitelných otáček, ale pokud to není dvoulitr, tak je to zase zdechlina dole, protože nemá Nm. A vždycky, když jsem s ním chtěl zrychlovat do kopce s nákladem, tak než jsem přeřadil, tak se přestalo točit turbo. A to mě teda docela dost sralo.
Já řadit tak nějak umím, ale tohle je prostě vlastnost a když chceš jet zároveň kultivovaně a netočit to do červenejch, tak to prostě má turbodíry.
S tím plachtěním u tebe ten argument taky nějak moc nechápu. U manuálu snad taky neplachtíš, ne? Nebo si pravidelně vymačkáváš spojku z kopce, či snad vyřazuješ na neutrál? Já tohle s manuálem nedělal nikdy. Tudíž se mi "S" chová jako manuál s tím rozdílem, že je bambilionkrát rychlejší než já a jede plynule bez ztráty tahu. A když mám touhu plachtit, tak jedu v "D". Passat má tu výhodu, že si drží nastavení režimu individual trvale a já si pak velkou pákou ťuknutím k sobě přehazuju "D" a "S". A to jde i potmě snadno a intuitivně snad i loktem. A tak si mohu měnit režim v okamžiku, bez složitých a rušivých manévrů kdykoli mě napadne a je to značka ideál.
@Mokrous S ohledem na fakt, že kvůli spotřebě je DSG nastavené tak, aby drželo co nejnižší otáčky a jezdí tak o kvalt výš než bych zařadil já je nucené v případě požadavku na zrychlení podřadit a stačí když dáš blbýho půl plynu a DSG začne plašit. Podřadí klidně ze 7 na 4 teď to začne řvát jak tur, tak podvědomě trochu ubereš, protože takhle si to nechtěl, tak to hned zase začne odřazovat nahoru no prostě děs. S manuálem přesně vím jak rychle jedu a co tam potřebuju za rychlost, tak ji tam rychle naladím a hlavně si ji tam cvaknu už před tím než ji budu potřebovat a pak už jen šlápnu na plyn. Ne že šlápnu na plyn a čekám co převodovka vymyslí. To mi hrubě nevyhovuje. Co se týče turbo lagu, tak s tím problém nemívám. Většinou když chci prudce zrychlit, tak dám mezi plyn, abych fouknul do turba a auto pak vystřelí jako raketa. Co se týče plachtění tak si normálně vyřadím běžně to dělám z 5ky nebo 6ky. Prostě auto rozjedu a vyřadím nebo vyřadím na kopci nechám auto zrychlit samo a pak si zařadím adekvátní rychlost, aby to brzdilo motorem.
@ryccardo Ajaj... Asi jsi nafasoval nějaký speciální kus se speciálním softwarem. Včera jsme byli na výletě, státovky, dědinky, lesní vložky, kopce. A myslel jsem na tvoje story o DSG a soustředil se na problémy. "Bohužel" nikde jsem ani jednou nezaznamenal to co popisuješ. V životě mi nepodřadí o 3 kvalty dolů, když nedám kickdown. V životě! Naopak bych občas ocenil, kdyby si už podřadila a ona ne a tahá to furt na stejnej kvalt přes krouťák. A sorryjako, ale cpát meziplyny při řazení nahoru je dobrá šílenost, stejně jako vyřazování z kopce a pak dávání dalších meziplynů, abys neorval zuby... A kde je pak ta úspora 0,01 l/100km, kterou chceš ušetřit plachtěním, když ji projebeš meziplynama? To už je snad lepší tam nechat vyšší kvalt a jet za nulu. Tohle se může vyplatit jen někde, kde můžeš jet 5 a víc km z mírného kopce svým tempem, kde nikomu nezavazíš. Ale v běžném provozu to většinou postrádá smysl. Když vyřadíš, tak motor žere palivo a pak díky meziplynu sežere ještě víc.
Na vyšší kvalt většinou za nulu udržuje rychlost, nebo mírně zpomaluje, nebo naopak zrychluje podle sklonu.
Já plachtění postupně přestal využívat, protože jsem stejně musel brzdit a moc paliva to neušetřilo, spíš naopak a jen to ničí baterku a brzdy a dvouhmotu a ložiska.
No nic. Lámat tě nebudu, užívej si manuál, já si užívám to pohodlí.
EDIT: A ty tam nemáš páčky pod volantem, aby sis tam cvaknul co chceš, když tak toužíš mít ten svůj jeden kvalt, kterej tam pak zůstane viset i když do toho budeš šlapat jako do zelí? Já páčky mám a po týdnu jsem je přestal používat. Jen výjimečně s ní vypnu plachtění, abych brzdil motorem a nešlapal na brzdu.
Na vyšší kvalt většinou za nulu udržuje rychlost, nebo mírně zpomaluje, nebo naopak zrychluje podle sklonu.
Já plachtění postupně přestal využívat, protože jsem stejně musel brzdit a moc paliva to neušetřilo, spíš naopak a jen to ničí baterku a brzdy a dvouhmotu a ložiska.
No nic. Lámat tě nebudu, užívej si manuál, já si užívám to pohodlí.
EDIT: A ty tam nemáš páčky pod volantem, aby sis tam cvaknul co chceš, když tak toužíš mít ten svůj jeden kvalt, kterej tam pak zůstane viset i když do toho budeš šlapat jako do zelí? Já páčky mám a po týdnu jsem je přestal používat. Jen výjimečně s ní vypnu plachtění, abych brzdil motorem a nešlapal na brzdu.
@Mokrous je možný, že ta 147 kW verze se chová jinak. Už je to, že má víc síly bude hrát roli. Mě služební Oktávka podřazuje panicky každou chvíli a musí se fakt soustředit na to, abych na plyn šlapal jen malinko a převodovku neuvedl do módu paniky kdy neví co tam má dát. To že někdy nechá v kopci vysokej kvalt pokud ji nepolechtáš plynem je bohužel další blbá vlastnost, která mi vadí. Za každou cenu drží vyšší kvalt než by bylo dobré. To řeší ten S mód, ale zase to v něm točí zbytečně moc. Meziplyn dávám jen někdy při podřazování právě v momentě, kdy chci mít roztočený turbo. Při řazení nahoru to nedává smysl. Občasné vyřazování z kopce, když chci plachtit nebo nechci brzdit motorem je přeci úplně běžná věc. Fakt že pak někdy raději dám meziplyn, ačkoliv to není nutný on to ten synchron zvládne. A o úsporu paliva mi vůbec nejde jde mi o plynulost jízdy a fakt, že chvilku nemusím mít nohu na plynu a můžu si ji položit. Když jedeš z mírného kopce a necháš tam kvalt, tak ti auto někdy zbrzdí až moc a ty musíš přidávat i z kopce. V takových chvílích raději vyřadím.
A u automatu samozřejmě řadím pádlama. Přepnu si to do full manuálu a řadím si na volantu, abych tam měl ten kvalt, který chci. Líbí se mi, že pokud přijedeš ke křižovatce, tak to ale samo podřadí a nemusíš pádlovat směrem dolů. To je fajn.
A u automatu samozřejmě řadím pádlama. Přepnu si to do full manuálu a řadím si na volantu, abych tam měl ten kvalt, který chci. Líbí se mi, že pokud přijedeš ke křižovatce, tak to ale samo podřadí a nemusíš pádlovat směrem dolů. To je fajn.
@ryccardo Za mě to nemá logiku. Ovce má 360Nm a váží o stovky kil méně, než můj Variant, co má 400Nm. Takže v přepočtu na 1kg budeš mít těch Nm nakonec víc. A včera jsem se ještě zaměřil na otáčky v režimu "S" a koukal jsem, jak jsem si ho pomocí adaptací naučil, že i v něm to občas klesá až k 1.400 ot./min.
Vůbec mi netočí vysoké otáčky.
Jinak nové motory mají tak malý brzdný moment, že stačí sundat nohu z plynu a i s kvaltem jedou dost daleko a moc nebrzdí a tak si na chvíli nohu sundat můžu i tak a nebo právě využiju režim plachtění v "D", když už bych po tom toužil.
Možná se na to jen moc soustředíš, že to nedělá přesně to, co bys zrovna dělal ty. Já prostě jezdím a dokud nemám diskuzi podobnou té naší, tak vlastně vůbec nemám potřebu přemýšlet nad chováním DSG. Prostě mi funguje.
Vůbec mi netočí vysoké otáčky.
Jinak nové motory mají tak malý brzdný moment, že stačí sundat nohu z plynu a i s kvaltem jedou dost daleko a moc nebrzdí a tak si na chvíli nohu sundat můžu i tak a nebo právě využiju režim plachtění v "D", když už bych po tom toužil.
Možná se na to jen moc soustředíš, že to nedělá přesně to, co bys zrovna dělal ty. Já prostě jezdím a dokud nemám diskuzi podobnou té naší, tak vlastně vůbec nemám potřebu přemýšlet nad chováním DSG. Prostě mi funguje.
@Mokrous je to možný, že se na to moc soustředím. Vadí mi podtáčení motoru, takže se tomu snažím zabránit manuálním řazením a S řadí prostě v jinou chvíli než bych to udělal já. No ve svém mám manuál a mé další auto chci taky manuál. Chápu, že je to fajn nemuset mávat furt rukou, ale nějak jsem zatím nedospěl k tomu, že bych to chtěl měnit, ani po tom co jsem s automatem najezdil tisíce km ve služebním autě.
@ryccardo Hele já jsem šťastnej za každej prodanej manuál, protože část mého byznysu jde do výroby manuálních převodovek. Ale namísto toho, abych je zuřivě obhajoval a jezdil s nima, tak jsem rád přesednul do automatu. Už je to tak.
Kámoš má skoro stejnej Variant B8 2.0 TDI v manuálu a najel jsem s ním okolo 500 km a bylo to hrozný. To manuální řazení u dieselu jsem nesnášel. U benzínu mi to tolik nevadilo.
Možná kdybys na chvíli vychladnul a ujel v režimu "S" alespoň 100km, aby se mohly udělat adaptace, tak bys třeba změnil názor. Trocha citu na pravý noze a případně v začátku párkrát páčkou naznačit, co bys rád v polomanuálním režimu. Ona si po chvíli zase sama přeřadí a ty ji kdyžtak párkrát opravíš a naladíš si pravou nohu. Musíte si trochu povídat. Zní to divně, ale ona není jednoznačně nastavený stroj. Má sice priority, ale učí se i tvůj styl. Když jsem dostal z půjčovny Kodiaq 140kW, tak to řadilo taky strašně. On to vždycky někdo rozjebe. Po pár dnech už jsme se ale taky sžili a nový TDI EVO + DQ381 si umí povídat ještě líp.
Kámoš má skoro stejnej Variant B8 2.0 TDI v manuálu a najel jsem s ním okolo 500 km a bylo to hrozný. To manuální řazení u dieselu jsem nesnášel. U benzínu mi to tolik nevadilo.
Možná kdybys na chvíli vychladnul a ujel v režimu "S" alespoň 100km, aby se mohly udělat adaptace, tak bys třeba změnil názor. Trocha citu na pravý noze a případně v začátku párkrát páčkou naznačit, co bys rád v polomanuálním režimu. Ona si po chvíli zase sama přeřadí a ty ji kdyžtak párkrát opravíš a naladíš si pravou nohu. Musíte si trochu povídat. Zní to divně, ale ona není jednoznačně nastavený stroj. Má sice priority, ale učí se i tvůj styl. Když jsem dostal z půjčovny Kodiaq 140kW, tak to řadilo taky strašně. On to vždycky někdo rozjebe. Po pár dnech už jsme se ale taky sžili a nový TDI EVO + DQ381 si umí povídat ještě líp.
Jedině automatickou, manuální nedává smysl.
Tak jako je normální používat automatickou pračku, ne prát manuálně. Atd.
Tak jako je normální používat automatickou pračku, ne prát manuálně. Atd.
@Zumion
Teda srovnávat jízdu v autě s pračkou?
Smysl dávají obě převodovky, ale s manuálem je to mnohem zábavnější a provozně výrazně levnější. Nicméně chápu, že ne pro každého je jízda zábavou a chápu i to, že na to prostě někdo jednoduše řečeno technicky nemá. Ale nic si z toho nedělej 😊
Teda srovnávat jízdu v autě s pračkou?
Smysl dávají obě převodovky, ale s manuálem je to mnohem zábavnější a provozně výrazně levnější. Nicméně chápu, že ne pro každého je jízda zábavou a chápu i to, že na to prostě někdo jednoduše řečeno technicky nemá. Ale nic si z toho nedělej 😊
@MOJEJMENO
Jen poukazuji na to, že ve spousta jiných případech lidi radši a zcela logicky používají to lepší. Ale pořád tu jsou někteří pomalejší ve vývoji, kteří trvají na starých technologiích. 🙃 Jízda je zábavou právě bez něčeho tak zbytečného, jako je manuální řazení, které ve vyspělém světě v 21. století je přežitek.
Jen poukazuji na to, že ve spousta jiných případech lidi radši a zcela logicky používají to lepší. Ale pořád tu jsou někteří pomalejší ve vývoji, kteří trvají na starých technologiích. 🙃 Jízda je zábavou právě bez něčeho tak zbytečného, jako je manuální řazení, které ve vyspělém světě v 21. století je přežitek.
Přešel jsem na automat a manuál do běžného auta už nikdy. Stokrát pohodlnější. Manuál patří už jen do zážitkových aut na blbnutí.
Dneska udělají "nadupané" elektro a mají vystaráno. Je to nudný. Jediné co to umí je hodně dobře zrychlovat. Ale to časem omrzí. Mačkat plyn, poslouchat bzučení a zrychlovat na rovince omrzí hodně rychle.
www.youtube.com/watch?…