Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Zapomeňte na karbon. Budoucnost prý patří lněnému vláknu, má ohromnou výhodu

27 komentářů

GS
Dotaz- ví někdo z vás, 30-45 letých jak vypadá len? A kdy jste vůbec viděli pole lnu? Obávám se, švýcarští soudruzi vyvinuli super věc , ovšem "zdroje nejsou" jak by řekl soudruh Špidla. Jo, a semenářská banka lnu je za Šumperkem, tam mají jedno své výzkumné políčko...
Man Ký
@GS lněné kalhoty nebo košili má v letním šatníku každý správný muž, je to příjemný, vzdušný a hezky vypadající materiál.
šofér
@Man Ký -takže budeme len dovážet z Asie, kde se ještě pěstuje, ano? V tom případě nevím co je na to ekologického?
Haryw
@šofér len je polní rostlina - bude poptávka a může v další sezóně pěstovat bez problémů i tady. ekologické to být může, zaleží co bude nákladově výhodnější
rabies
@šofér

A ten karbon roste v ČR na poli kde??
Man Ký
@šofér protože proti asijskému textilu, který sem proudí na tuny toho lnu bude pro pár autodílů vážně neskutečný množství.
v české písni se zpívá "když jsem plela len, nevěděla jsem" z čehož mi tak nějak vyplývá, že se to dá vypěstovat i tady. řekni Andymu, jestli přežije ten úder francouzskou holí, možná se do toho pustí😊
Freddka
Pockej az prijdou na to jak dobry je teprve takovy konopny vlakno 😄
gil54
.... a pneumatiky z pampelišek, koberečky ze starejch rybářskejch sítí, sedačky z PET flašek, kastle ze lnu, interiér z ratanu, takovou káru chci.

Zlatej Trabant z bavlněnýho Duroplastu.

Hlavně udržitelně, nechápu, že už dávno nezakázali kroxy a místo nich nenařídili povinně opánky z lýka a na zimu maximálně vystlat senem.

Jak asi bude dlouho trvat, než se zavedou emisní povolenky na jakýkoliv produkt, který nebude zcela udržitelný.
Lempl Klaun
@gil54 Někdo kupuje kroxy, jiný kupuje Crocs. 🤡
Atlis
@gil54 a čo Ti konkrétne vadí? Evidentne sa to úspešne používa už nejaký ten piatok v motoršporte a v drahších športových autách. Tvojej popolnice sa to netýka a ostatným to evidentne nevadí.
traveldrive
@Atlis Nemudruj, soplík.
Man Ký
Počkám si na finální vzhled. Koneckonců alcantara měla taky spoustu odpůrců, dokud ji nevyzkoušeli.
Mokrous
@Man Ký Možná proto, že jim dementní testeři, Youtubeři a kámoši v knajpě dodnes tvrdí, že to je broušená kůže...
Man Ký
@Mokrous ne všechny nové věci zaměřené na ekologii jsou špatně, nicméně papírová brčka se fakt nepovedly, to jsem si vozil náhradní kovová s sebou, nakonec v McD na vanilkový shake přizpůsobili víčko tak, že se dá vypít zcela bez brčka😊
Mokrous
@Man Ký Opět problém s pochopením psaného textu?
Nemluvím o tom, zda je alcantara dobrá nebo špatná.
Mluvím o tom, že dodnes většina lidí nemá tušení o co jde a co je nejzoufalejší, tak to neví ani "profíci".
Man Ký
@Mokrous no vidíš, já jsem nikdy nenarazil na nikoho, kdo by tvrdil, že alcantara je broušená kůže. Prakticky každý chápal, že je to uměle vytvořeno.
Mokrous
@Man Ký To jsem moc rád, že žiješ v bublině samých géniů a dokonce se ti i vyhýbají články a videa, kde se alcantara špatně prezentuje. Včetně detailerů, kteří tak rádi pomáhají zdevastovat nové velmi drahé interiéry. Žij dlouho a blaze!
Man Ký
@Mokrous zadal jsem do googlu "alcantara je broušená kůže" a potom "alcantara je kůže" a nevyjel mi ani jeden odkaz. videa jsem neprohledával, google to neumí😊 detailery jsem taky neprohledával. ano, zjevně mám štěstí.
můj příspěvek byl hlavně o tom, že ne všechno nové syntetické a ekologické musí být špatné, načež jsi, /zjevně majíce problém s pochopením psaného textu/ přišel s tím, že spousta lidí ji špatně chápe. proto jsem, na reakci mimo mísu, reagoval reakcí mimo dvě mísy.
Mokrous
@Man Ký Nemusíš se snažit zase za každou cenu víc a víc ztrapnit. Já psaný text chápu velmi dobře. A jasně jsem napsal o čem nemluvím a o čem ano a co může být jedním z důvodů. Ale jak chceš, klidně to tu demagogicky rozpatlávej do bezvědomí. To ti šlo vždycky dobře.
Man Ký
@Mokrous už chápu. další z nekonečných příspěvků o tom, jak jsou všichni neschopní, nemožní, nevzdělaní, nepoužitelní a nad tím vším stojí mokrous a rozumí všemu do detailu. a když je v dobrém rozmaru, ukáže přítelkyni jak dokáže jeho EVO vyjet kopec bez zaváhání😊
ne, já jsem fakt nepotkal nikoho, kdo by řekl, že je alcantara přírodní kůže.
traveldrive
Kopa kecov o vzhľade, uhlíkovej stope, šetrení nákladov, udržateľnosti... Ani slovo o mechanických vlastnostiach a iných technických parametroch... Nič, len výkrik do tmy. Módny nezmysel, na ktorý sa zase rýchlo zabudne.
ptr078
@traveldrive Tak eu chce zakazat karbon v autopriemysle/ , tak tie pr keci su pochopitelne
ryccardo
@traveldrive Ano přesně tak to dopadne. Výkřik do tmy, na který se rychle zapomene. Objeví se to na pár aplikacích, aby se to mohlo prezentovat a pár lidí za to bylo podrbaných za ušima jak jsou dobrý a pak to v tichosti skončí. Vizuelně to může být v tom plastu fakt zajímavé, ale uhlíkové vlákno to stejně nenahradí. To se bude používat vesele dál, protože mechanicky to lepší nebude.
traveldrive
@ryccardo Pamätáš si na Kevlar? Tiež bolo okolo toho veľké haló, malo to pár športiakov, pri ktorých sa dala ospravedlniť cena, a potom ticho po pešine.
ryccardo
@traveldrive no tak tohle dopadne počítám stejně 😁
Prezivkynetreba
@traveldrive
Tiež mi tam chýba porovnanie vlastností s karbónom.
Spomína sa tam len " Vybrané komponenty mohou být také až polovinu lehčí a nemluvě o snížení spotřeby plastu až o 70 procent." Ale ľahšie voči Karbónu alebo proti kovu to už tam nie je.
Zaujímalo by ma aká je ich životnosť odolnosť v tlaku, ťahu atď. Proste priame technické porovnanie s karbónom. Aby si človek dokázal urobiť obraz či je to fakt náhrada alebo len akési riešenie na niektoré miesta aby sa nemusel používať karbón.
Horký Hrom
@Prezivkynetreba Súhlas 👍👍👍