Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Novinky

Zpět na článek

Jízdní dojmy s Peugeotem 308 SW: Postupná cesta vylepšování

47 komentářů

kari.laz
Skoro to vypadá, že autor odcitoval leták PR oddělení peugeotu ohledně motorizace.
To, co se ve stellantis dává povětšinou pod kapotu strašná bída. 1,2 pro 208 a 2008 dobrý. Tam s tim nemám problém. V 308 max jako základ. A výš vubec nic.
Konkrétně P308 neni jediný normální motor. Diesel dneska je nesmysl. 1,2 R3 je spíše nouze a dál? Dál nic. Elektro, které nikdo nekupuje
PHEV je taky jen pro specifickou skupinu lidí a ještě s cenou dost pres milion.
Tohle není na chválu, tohle je k pláči
Mr.Murphy_
Nevim no, ty neustálé nářky nad motorizacemi PSA. Lidi proberte se, je pomalu rok 2026 a kvůli těm různým flotolovým emisím atd už za chvíli nikdo nebude dělat nehybridní kombíky s 1.6T a podobně....

Za mě jsou všechny tři výše uvedené motorizace ok a neměl bych s nimi problém. Akorát mi připadá že čas PHEV aut se pomalu naplňuje, protože pokud je PHEV dražší než než EV verze tak už to prostě nedává smysl. To už fakt raději běžný hybrid který je zásadně levnější a jednodušší z pohledu servisu nebo už full EV, kde s sebou netahaš spalovák a jeho servisní náklady.
Arese
Nechápu, jak autor článku přišel na to, že tento kombík má dostatek vnitřního prostoru. Pokud totiž na předních sedadlech sedí jen trochu vyšší postavy, vzadu se (navzdory veledlouhému rozvoru) naprosto nedostává místo pro nohy. Proti Octavii Combi nebo Golfu Variant tak působí, jako by se jednalo o třídu menší auto. Přitom vizuálně má 308 SW nepříliš harmonické, "jezevčíkovité" proporce, kdy zadní dveře vůbec nesahají nad podběh a celý vnější design působí jaksi křečovitě "předesignovaně"
I další zásadní nedostatky současné generace 308 zůstaly zachovány - šílený i-Cocpit s nevhodně umístěnými přístroji a příliš malým volantem, vepředu přehnaně široký středový panel a hlavně naprosto tragická nabídka benzinových motorizací, ve které chybí jediný silnější nehybridizovaný čtyřválec a nyní už vlastně jakýkoliv nehybridizovaný benzín s manuálem! ... 😞
Pepa_007
Elektro jen 467kg?

R3 v autě této velikosti a hmotnosti?
Frfla
Vzhledově je to nádhera, moc líbí. Kufr je přímo tip ťop. Ale motoricky je to disaster.
Mr.Murphy
@argejev já mám ještě pořád v rodině Bravo 1.4T z roku 2008 když downsizing začínal.... ti samí lidi co tady hejtují 1.2T mi u toho Fiata tvrdili že není nad atmo dvoulitr, že malý motor vyhoněný turbem nevydrží atd.... furt dokolečka... směšné.... 😄
vencelín
@Mr.Murphy_
Ty motory byly problém, jsou problém a budou problém. To co tam Lvíče cpe se dá uvažovat ještě tak do 208 (maximálně). V 308 to už nemá co pohledávat.
S Vaším přístupem se tam vůbec motor dávat nemusí, vždyt to auto se dá tlačit ručně.......
A řeči o plném bzučáku rozhodně všechny neuspokojí, neb již vozy této velikosti si často kupují lidé, kterí s nima jezdí na delší trasy a tam bzučák na klasické pohony zaostává.
Rosta Jež
@Mr.Murphy_ Ne, nejsou ty motorizace ok. U kombíku se předpokládá, že ho můžu naložit až po střechu, na ni dát rakev, a vyrazit s rodinou na dovolenou. Jak se vybije trakční baterie, je po srandě a ten malinký tříválec to fakt neutáhne. Ve všech třech verzích je jízda po dálnici s takto naloženým autem problém. Kromě toho verze s tříválcem nehezky ředí olej. 1.5 turbo prodává hned několik automobilek, takže není problém vybrat jinde.
Pepa_007
@Frfla ano. Bohužel.
traveldrive
@Horký Hrom Leda tak tvoj mokrý vrchol...
ericn
@Mr.Murphy tohle Evropského zákazníka nemůže oslovit vůbec. Nejde o výkon, 115kW (ač krátkodobě) na ježdění úplně stačí, ale mizerný dojezd a vysoká cena je naprd. Tohle auto by mělo dostat čistý benzin/fulhybrid 1.6PT 132kW a bude to hit. Jen by to Pug nesměl přehnat s cenou (jako poslední dobou to přehání) a ne každý je unešený z naprosto neergonomického interiéru i-Cockpit 🤢
traveldrive
@Trtkal Možno tebe je to jedno, mne nie. Mňa ten zvuk a vibrácie trojvalcov iritujú. A po hybride tiež netúžim. Cena je tým pádom celkom mimo. Voči Octavii 1.5 TSI bez šance. A to škodovky nemusím.
argejev
@Trtkal viac pasikov, viac adidas 😉... tahame uz 12ty rok s focusom s 1.0EB, uz mu o chvilu naskoci 170000... mal sa davno rozletiet, zadriet. aj ja si z toho robim srandu a obcas si poviem ci mozem streknut na okna a pustit stierace aby som nahodou nespomalil prevadzku 😉, ale prakticky to je uplne jedno vacsine pouzivatelov. ti viac riesia farbu, dizajn, sedadla, miesto vzadu, kufor, svetla. diskuteri tu su len hlasna mensina-uplna minorita pouzivatelov aut a na ich nazore ohladne aut zvacsa nezalezi, lebo si ich nekupuju v dostatocnom mnozstve.
Arese
@Pepa_007 Ano, třeba ve srovnání se čtyřválcovou Octavií Combi 1.5 TSI je to tragedie, a tomu samozřejmě odpovídají i prodeje. Peugeotu je mi moc líto, býval moji oblíbenou značkou...
Trtkal
@Rosta Jež Pokud má někdo se 100 kW autem, byť naloženým, problém dosáhnout a udržet 130 km/h, bude asi chyba někde mezi sedačkou a pedály.

Drtivá většina aut pohybujících se na našich silnicích, má nižší výkon.
BERYSBERYS
Za mě design skvělej. Prostě trochu vybočuje a to mám rád. Vlastním 5008 2.0 hdi 130kw r.v. 2021. a tenhle motor by tam být jako vrcholná verze. Pak bych si klidně tohle koupil, ale takhle ne. Škoda no....
Pepa_007
@Mr.Murphy_ mě nezajímají nesmyslné omezení co padají z Bruseli.
Škodovce to jde nabídnou R4 či 2.0tsi. Proč ne u Stellantis?
topten
@Mr.Murphy_
klasickej hybrid v realu usetri 20%, takze v globalu je samozrejme mnohem prinosnejsi nez par drahejch a tezkejch phev, ktery se casto stejne nenabijej a jezdej jen jako hev.
rikam si to vzdycky, kdyz musim brzdit nebo kdyz motor bezi zbytecne naprazdno nebo jen popojizdim
eu automobilky teprve dohanej to, co japonci meli pred 10+ lety, protoze misto toho, aby se venovaly aspon castecny elektrifikaci uz davno, tak cpaly penize a usili vyvojaru do udrzovani a resuscitace neperspektivnich a danove zvyhodnovanych dyzlu, coz je jeden z hlavnich duvodu upadku eu automobilek
vencelín
Jízdní dojmy.......
S těmi "motory" co jsou k dispozici se vůbec dá ještě mluvit o jízdních dojmech??????
Uživatel_5243871
Vy zde řešíte recenzované verze,ale pořád je zde 1.5hdi ,který Peugeot začne vyrábět od března 2026. Však už ho mám objednaný.
johny555
@traveldrive Trošku se zklidni. Z toho bídného výběru, to fakt vrchol je. Plugin je nesmysl, nafta už vůbec a základní 1.2 budget varianta za nebudget cenu. Akorát Stellantis elektra zatím mají dost mizernou pověst.
Horký Hrom
@argejev Súhlas
Horký Hrom
@Trtkal Přesně tak
vencelín
@argejev
Jasně.

Můj přístup je takový, že raději starší auto v dobrém stavu se solidním motorem než novotinu s rozběsněným motorem ze sekačky 😊.

30 tis km ročně se dá najet v lecčems, bylo období kdy jsem měl podobný nájezd Felince (nebyla nová).
kari.laz
@Trtkal Který?
Horký Hrom
@Trtkal Není. Čím více válců, tím teplejší klima
Horký Hrom
@argejev Něco na tom bude
Horký Hrom
@BERYSBERYS Vrchol je elektrický motor
argejev
@Mr.Murphy ja viem, citam s porozumenim. nestazoval som sa.
Mr.Murphy
@argejev až na to že já jsem psal o T-jetu.... že jsi jezdil sockou bez tempomatu není můj problém.... Mimochodem klasická 1.4 FIRE je jeden z těch motorů, po kterých se brečí že nám je zlá EU vzala.... dneska je to nahrazeno různými 1.0T a k těm atmosférám by se už nikdo soudný nevrátil (leda tak na diskusi 😄 )
Mr.Murphy
@multicar asi by mi u toho auta tak zásadně nechyběl výkon (to by chtělo projet) ale o to více dojezd.... 58kWh je na kombíka fakt málo. Jako nic proti, když to bude stát 700 tisíc a za 150 litrů navíc bude něco s velkou baterkou, tak proč ne. Pokud to ale bude jediná EV verze, těžko můžou čekat nějak zajímavé prodeje.
argejev
@Mr.Murphy s bravom 1.4 atmo som otocil bratislava-gdansk za cca 36 hodin aj s rokovanim a pracovnou vecerou...bez tempomatu. ked som doma vystupil, musel som k fyzio, pretoze som mal krc v stehne jak som tlacil na plyn takmer vkuse...
Mr.Murphy
@Rosta Jež Tak pokud mi píšeš že i u 1.6T PHEV je problém jízda po dálnici když se vybije baterka tak nemám co dodat 😄
argejev
@vencelín je to o peniazoch a veku...10 rokov dozadu som kupoval auto sukromne za 15 000, dnes mam firemne za 50+. Vtedy aj teraz spravim autom 30 000km hocikedy.
vencelín
@Trtkal
Ale zde se nekrituzuje apriori výkon jako takový, ale charakter motoru. Když nato přijde tak 100 kW vytřískáte i z jednoválce. Ale projev toho motoru bude děs.

K pořádnému autu patří pořádný motor. 308 už není auto co se prioritně používá na cukačky po městě a dost jeho uživatelů jej používá i na delších trasách a tam je kultura chodu důležitým aspektem.
vencelín
@Trtkal
Pro někoho kdo se s tím cuká po čistě po městě a auta jsou mu u zadnice tak ano.
pro někoho kdo s autem jezdí na delší přesuny, kdo hledá nějakou kulturu chodu a kdo má rád auta, tak tomu už to jedno vůbec není.

Váš příspěvek mi připomíná tu známou otázku😒br /> "Kolik má Vás vůz objem?"
Odpověď: "Pět lidí pohodlně."
vencelín
@argejev
Proti gustu žádný dišputát. Na cukačky čistě po městě možná ještě jakš takš ano.
Na delší přesuny už takovéhle pidimotůrky do této velikosti aut zkrátka nepatří, to je revír min 4 válců o objemu min 1,8 či 2,0.
vencelín
@traveldrive
Nadpis článku zní: "Jízdní dojmy s Peugeotem 308", takže ano, termín je zmíněn v nadpise a na ten jsem reagoval.
traveldrive
@vencelín Hovorí o nich niekto?
argejev
@traveldrive suhlas.
traveldrive
@argejev Každý nech si kúpi čo chce a rieši čo chce. 😉
Trtkal
@traveldrive
Vždyť to je snad úplně jedno, kolik to má válců.
Trtkal
@Frfla V čem je problém? Ten motor jede velice hezky.
multicar
@Mr.Murphy_
Já už tedy sleduji jen EV (u spalováků se toho už nedá moc vymyslet), ale - nezlobte se - aby v roce 2025 a po modernizaci měl pohon elektromobilu 115kW (na auto přes 4,6m délky) , nabíjení 100kW a baterie jen 58kWh, to je opravdu hodně málo. Slušelo by se tak o polovinu více u všech těchto parametrů a to jsem ještě skromný: dotáhl by se tím na běžnou evropskou konkurenci, ani nic navíc.
Jakkoli se mi Peugeoty líbí, vadí mi, že se soustředí spíš na design než techniku. Přitom design je super. Jsem zvědavý na inovovaný P408, který má přijít...
traveldrive
@Mr.Murphy_ To auto je vzhľadom na motorizácie a ich ceny prakticky nekúpiteľné. 3 valčeky za 700 tisíc, to sa zrazili s koňom...
Pepa_007
@Arese shrnutím, to auto je jedna tragédie?
ericn
@Pepa_007 souhlas, není co pod kapotu vybrat…