Bezpečnost
Zajímalo by mě který právní předpis přikazuje blikat při předjíždění cyklisty doleva a pak doprava, jak se píše v článku
@Othello www.zakonyprolidi.cz/cs/2000-361#…
@honzaHK
zopakuju svou otázku - který právní předpis přikazuje blikat při předjíždění cyklisty DOLEVA a pak DOPRAVA.
V paragrafu na který ukazuješ nic takového není
zopakuju svou otázku - který právní předpis přikazuje blikat při předjíždění cyklisty DOLEVA a pak DOPRAVA.
V paragrafu na který ukazuješ nic takového není
@Othello no mě jsou právní předpisy celkem ukradený, ale když předjíždím cyklistu a někdo za mnou jede, tak blikám, aby ten za mnou věděl, že se přede mnou něco děje. Přijde mi to bezpečnější. Doprava už neblikám to není podstatný. Když jsem na silnici sám jen já a ten cyklista, tak neblikám. Není důvod. Snažím se vždycky nechat odstup mezi námi co největší, ačkoliv na těch zákonem stanovených 1,2 metru z vysoka kašlu. Někdy to prostě není možné a kvůli tomu za ním nepojedu. Pokud ho míjím těsněji tak přibrzdím, aby rozdíl našich rychlostí nebyl veliký a předjížděcí manévr byl bezpečný. Spíš než dodržovat předpisy je za mě důležitá ohleduplnost vůči ostatním a předvídat.
@ryccardo
Můj dotaz byl směřovaný výslovně na tvrzení autora článku že při předjíždění cyklisty se musí blikat nejprve doleva a pak ještě doprava.
Předpokládám že si tohle jen vymyslel, ale nerozumím proč se snaží zmást ostatní tímhle nesmyslem který nemá žádnou oporu v zákoně
Můj dotaz byl směřovaný výslovně na tvrzení autora článku že při předjíždění cyklisty se musí blikat nejprve doleva a pak ještě doprava.
Předpokládám že si tohle jen vymyslel, ale nerozumím proč se snaží zmást ostatní tímhle nesmyslem který nemá žádnou oporu v zákoně
@Othello jj ja te chapu. Nicmene je tam napsano ze mas davat znameni, takze predpokladam ze kdyz mas dat blinkr doleva pri objizdeni cyklisty, tak by si mel pak spravne i zablikat doprava, ale vyslovne to tam napsano neni.
@ryccardo
Směry na které se má blikat jsou v zákoně popsány jen velmi laxně. Nicméně v paragrafu § 17 o předjíždění je uvedeno -
"(3) Řidič, který se po předjetí zařazuje před vozidlo, které předjel, musí dávat znamení o změně směru jízdy a nesmí ohrozit ani omezit řidiče vozidla, které předjel."
Z toho mi vyplývá, že když cyklistu předjíždím a neměním přitom směr jízdy, tak se ani před cyklistu nezařazuji a proto žádné znamení doprava nedávám.
Směry na které se má blikat jsou v zákoně popsány jen velmi laxně. Nicméně v paragrafu § 17 o předjíždění je uvedeno -
"(3) Řidič, který se po předjetí zařazuje před vozidlo, které předjel, musí dávat znamení o změně směru jízdy a nesmí ohrozit ani omezit řidiče vozidla, které předjel."
Z toho mi vyplývá, že když cyklistu předjíždím a neměním přitom směr jízdy, tak se ani před cyklistu nezařazuji a proto žádné znamení doprava nedávám.
@Othello No to si to ale blbě dočetl, protože je tam jasně napsané😒br />
Řidič musí dát znamení o změně směru jízdy při předjíždění cyklisty.
Tj. za mě doleva blikat musíš, i když neměníš směr jízdy tj. nepřejíždíš středovou čáru nebo výrazně nevybočuješ. Doprava pak ne, když si směr jízdy neměnil. Takhle si to vysvětluju já. Je mi jedno jestli je to správně nebo podle předpisů. Prostě to tak dělám a dělat budu i dál.
Řidič musí dát znamení o změně směru jízdy při předjíždění cyklisty.
Tj. za mě doleva blikat musíš, i když neměníš směr jízdy tj. nepřejíždíš středovou čáru nebo výrazně nevybočuješ. Doprava pak ne, když si směr jízdy neměnil. Takhle si to vysvětluju já. Je mi jedno jestli je to správně nebo podle předpisů. Prostě to tak dělám a dělat budu i dál.
@ryccardo
teď jsi svůj názor trochu změnil, protože prvně jsi psal "...predpokladam ze kdyz mas dat blinkr doleva pri objizdeni cyklisty, tak by si mel pak spravne i zablikat doprava..."
vzhledem k faktu že můj názor je od začátku stejný a říkám že DOPRAVA bych blikat neměl když jsem nezměnil směr a na tom se teda už shodujeme, nedomnívám se že bych něco dočetl blbě. Jsme ovšem oba pak v rozporu s tvrzením autora článku, který říká že doprava se blikat musí. Viz citace -
"...když budeme předjíždět cyklistu či cyklisty, může se na široké silnici stát, že volantem nepohneme ani o fous, a přesto budeme blikat. Nejprve doleva a pak doprava, i když pořád pojedeme rovně..."
teď jsi svůj názor trochu změnil, protože prvně jsi psal "...predpokladam ze kdyz mas dat blinkr doleva pri objizdeni cyklisty, tak by si mel pak spravne i zablikat doprava..."
vzhledem k faktu že můj názor je od začátku stejný a říkám že DOPRAVA bych blikat neměl když jsem nezměnil směr a na tom se teda už shodujeme, nedomnívám se že bych něco dočetl blbě. Jsme ovšem oba pak v rozporu s tvrzením autora článku, který říká že doprava se blikat musí. Viz citace -
"...když budeme předjíždět cyklistu či cyklisty, může se na široké silnici stát, že volantem nepohneme ani o fous, a přesto budeme blikat. Nejprve doleva a pak doprava, i když pořád pojedeme rovně..."
@Othello Ano pokud ho objíždíš a měníš směr (vybočuješ doleva). Pokud ho míjíš tak, že je tam dostatek prostoru a ty nevybočuješ, tak máš zablikat doleva právě proto, aby si dával najevo tomu za tebou, že je před tebou nějaká překážka, ale o blikání doprava se tam výslovně nepíše.
tradičně na sídlišti dáte blikač a začnete předjíždět cyklouše a objíždět zaparkované auto a ten cyklouš nedá znamení, neohlédne se, zda už není předjížděn, ale začne taky objíždět to zaparkované auta a pak nadává, že tam má málo místa
rád bych se Vás zeptal, zda k akci „Rozblikáme Česko“ existuje nějaký merch, a pokud ano, kde by se dal pořídit. Moc děkuji za Vaši odpověď a přeji hezký sváteční den!
S úctou,
HR