Elektromobilita
Elektromobilům se v Česku daří, letos jich přibyly desítky tisíc. Pořád jsou ale v menšině
40 komentářů
Othello
3
Tak samozřejmě, dokud budou mít poměr užitné hodnoty k ceně horší než spalováky a nikdo to nebude netržně měnit tak holt v menšině budou
pred stoletim se koni s bryckami taky prodavalo vic nez aut
podobna situace
podobna situace
@topten přesně. Stačí jen půl miliónu nabíječek na lampách sídlišť. Servisní zázemí pro BEV. Nižší ceny. A dostavět Dukovany.
@Pepa_007 ...asi tak nejak 😃
@Frfla co z toho bude do 5 let? Nic. Do 10let? Možná pár nabíječek.
@Pepa_007 já bych řekl, že na lampy ani nedojde. Za 10 let tu budou auta, co si v klidu nabiješ rychlodobíjením za méně jak 10 minut. Proč řešit AC nabíjení?
@eLzyx Protože to, co popisuješ, jde trochu proti využití EV jako obří baterie pro stabilizaci sítě, s čímž se do budoucna počítá. Ideální by totiž bylo, kdyby bylo každé EV připojeno do sítě permanentně, kdykoliv nejezdí. To je teda jedna vize budoucnosti.
Druhá (a v podstatě opačná) vize budoucnosti je, že s příchodem ultralevných FSD taxi už lidi nebudou mít soukromá auta vůbec a parkovací místa nebudou potřeba.
Realita bude zřejmě nějaká kombinace typu jedno dražší auto v rodině (místo aktuálních tří) a zbytek jízd obstarají ty taxíky... 😊
Druhá (a v podstatě opačná) vize budoucnosti je, že s příchodem ultralevných FSD taxi už lidi nebudou mít soukromá auta vůbec a parkovací místa nebudou potřeba.
Realita bude zřejmě nějaká kombinace typu jedno dražší auto v rodině (místo aktuálních tří) a zbytek jízd obstarají ty taxíky... 😊
@Barry Lyndon no v tom prvním případě ti za využití auta pro stabilizaci sítě platí, navíc ti to umožní nabíjet energii za podstatně nižších cen než dosud, protože to auto budeš mít připojeno pořád. Mít auto připojené je tak win win jak pro energetické firmy tak pro majitele vozidla. Pokud by šlo o firemní auta a optimalizaci nákladů na energie té samé firmy, pak je to ideální způsob jak ušetřit.
Tak prostě EV se stále vylepšují a blíží se naprosto universální použitelnosti. Zatím to tak není, ale už dnes téměř každá firma může mít ve fleetu třeba aspoň 30% aut elektrických (prostě obchoďákům co jezdí kolem komíná dá EV a těm co daleko nechá ICE).
Zároveň když nám nová vláda s Motoristy začne dotovat elektřinu tak to bude další plusový bod pro EV 😁
Ten trend je jasný a nemyslím, že by se měl změnit.
Zároveň když nám nová vláda s Motoristy začne dotovat elektřinu tak to bude další plusový bod pro EV 😁
Ten trend je jasný a nemyslím, že by se měl změnit.
@Mr.Murphy
souhlasím, a ta univerzální použitelnost tímhle tempem tu bude nejpozději do třiceti let
souhlasím, a ta univerzální použitelnost tímhle tempem tu bude nejpozději do třiceti let
@Mr.Murphy Otázkou zůstává, co na to největší odběratel elektřiny (po ČEZu), Unipetrol. Promítne se to do ceny paliv?
@Mr.Murphy Tak to pozor! To by vážně nešlo! Copak nevíte, že služebáky nejsou jenom na pracovní použití? Že jsou součástí nemzdových pobídek? Že takový služebák musí nejen makat, ale také dovézt nákup z Ikey a v červenci zajet na Jadran? Jak by k tomu někteří přišli, když by fasovali BEV??
Takže tady máme ESG, dotace, parkování zdarma, dálniční známky zdarma a další a další zvýhodňování BEV. A výsledek?
"Čisté elektromobily tak tvoří přibližně 0,8 procenta tuzemského vozového parku."
Nádhera. Lepší potvrzení slov rohYpnola, že BEV nikdo nechce, lze těžko nabídnout!
"Čisté elektromobily tak tvoří přibližně 0,8 procenta tuzemského vozového parku."
Nádhera. Lepší potvrzení slov rohYpnola, že BEV nikdo nechce, lze těžko nabídnout!
@rohYpnol tak při stáří našeho vozového parku je asi jasné že podíl EV, které se tady smysluplně prodávají pár let, bude nizoučký. Logické je dívat se na registrace nových vozů, že....
Jinak ten tvůj narcismus a mluvení o sobě ve třetí osobě, to je fakt mazec.
Jinak ten tvůj narcismus a mluvení o sobě ve třetí osobě, to je fakt mazec.
@Mr.Murphy Někdo to tak má, někdo vidí poloviční pivo poloplné, někdo poloprázdné a Rohypnol má skoro plné pivo za prázdné. A chudák s tím musí žít a topit se v negáčství.
@Mr.Murphy
Mazec je leda tak to, že hujeříčci v tom vidí narcismus. Ale mě to nevadí. Aspoň se v diskusi oddělují zrna od plev 😁
Mazec je leda tak to, že hujeříčci v tom vidí narcismus. Ale mě to nevadí. Aspoň se v diskusi oddělují zrna od plev 😁
@rohYpnol tak ve svojem světě je hňup v letité Fabii, bydlící u rodičů a panic velký sekáč. dvacekrát denně si připomene, jak je chytrý a schopný a realita je mu poměrně šumák😊
@Man Ký Človeče, vidím, že doteraz som ťa nepoznal...
@traveldrive Můžu se zeptat? Vadí ti Jeremy Clakson? On totiž vždy drze trefil kliněc na hlavičku.
@traveldrive
"Můj pán - Farao - nemluví jazykem otroků!" opáčil mu Sinuhet.
"Jak se opovažuješ v zemi Egyptské tohoto jazyka používat, obřezaný?"
A kázal nebožákovi vyplatit 50 ran rákoskou přes chodidla, mumlajíc si pod fousy, že příště ze syna Davidova nechá stáhnout kůži zaživa, opováží-li se toho ještě.
"Můj pán - Farao - nemluví jazykem otroků!" opáčil mu Sinuhet.
"Jak se opovažuješ v zemi Egyptské tohoto jazyka používat, obřezaný?"
A kázal nebožákovi vyplatit 50 ran rákoskou přes chodidla, mumlajíc si pod fousy, že příště ze syna Davidova nechá stáhnout kůži zaživa, opováží-li se toho ještě.
@rohYpnol Otázka je, zda ta čísla odráží názory uživatelů? Většina aut prodaných v ČR jsou firemní auta a např. u nás ve firmě povinně všichni fasujeme naftu. Já jezdím výhradně po městě krátké trasy, nájezd mám minimální (ročně tak do 6 tis.) a povinně se trápím s naftou, která se s tímto nájezdem ani nemá šanci zaplatit. Pro mě by byl EV ideální, mám doma možnost nabíjet i FVE. Ale firma je proti. Tak je otázka, kolik takových firem je.
Abych byl fér - samozřejmě znám i lidi, co povinně vyfasovali EV a nechtějí ho. To zase kazí statistiku opačným směrem.
Ale faktem zůstává, že ta čísla nic neříkají o tom, kdo EV chce nebo nechce. Ta čísla vypovídají spíš o preferencích korporátů v ČR.
Abych byl fér - samozřejmě znám i lidi, co povinně vyfasovali EV a nechtějí ho. To zase kazí statistiku opačným směrem.
Ale faktem zůstává, že ta čísla nic neříkají o tom, kdo EV chce nebo nechce. Ta čísla vypovídají spíš o preferencích korporátů v ČR.
@vondry87 Na druhú stranu aj za korporátmi stoja ľudia, ktorí sa rozhodujú. Takže by som to nebral ako úplne nerelevantný aspekt. Môj bývalý zamestnávateľ tiež pred časom nadšene ohlásil prechod na elektromobily pre referentské vozidlá, ale keď si spočítal vstupné náklady, využiteľnosť áut a návratnosť investície, tak ich to prešlo a nakúpili Rapidy s benzínom.
@traveldrive Tak to je ideální varianta, když někdo posbírá informace a rozhodne se. Já chápu, že EV je pro firmu i zaměstnance celkem velká změna a potenciální risk. Proto jsem se v práci ptal, jestli bych si na ty svoje krátké pojezdy nemohl vzít nějaký kompromis - benzín, hybrid, PHEV. Odpověď byla ne, firma má prostě v car policy už desítky let nastavený diesel a tak bude diesel. Benzín nebo hybridy tam prostě nikdo vkládat nebude, bylo by to moc práce.
@traveldrive nedávno jsem byl v zemi hornouherské a příjemně mě překvapilo, že místní dívky a ženy už skorem nepáchnou oslí močí? téměř jsem nebohou cuchtu chtěl oblažit svým moudím, ale nakonec z toho sešlo, nemluvila žádnou civilizovanou řečí😊
Hlavní problém jsou vysoké ceny BEV. Vysoké ceny rychlého nabíjení. Málo pomalých nabíječek po sídlištích. Drahý servis.
@Pepa_007 je otázka kolik lidí by si dnes na sídlišti koupila BEV 😄. Myslím si, že při aktuálních 11kč ČEZu pak provoz BEV stojí jak s dieslem a určitě je tam prostor pro další snížení, hlavně tedy díky konkurenci.
Co se týče AC tak tam si myslím že je potřeba se dostat 5.90 všude, pak by to dávalo smysl. Jen jde o to jaké investice jsou s instalací spojené, protože AC nabíječky jsou dnes skoro zadarmo.
Myslím si že větší prostor je ve firmách, tam by AC nabíjení neměl být už dnes žádný problém.
A drahý servis čeho?
Co se týče AC tak tam si myslím že je potřeba se dostat 5.90 všude, pak by to dávalo smysl. Jen jde o to jaké investice jsou s instalací spojené, protože AC nabíječky jsou dnes skoro zadarmo.
Myslím si že větší prostor je ve firmách, tam by AC nabíjení neměl být už dnes žádný problém.
A drahý servis čeho?
Ještě aby ne, to je přece v naprostém pořádku! Češi naštěstí neztrácejí zdravý rozum, alespoň tedy v oblasti automobilismu. V politice to bohužel neplatí, viz. hrůzný výsledek nedávných voleb...
Aresi ty jsi úplný atyp. Proti elektrice jsou především voliči žumpexu. Ty v tom máš jasno, ale jsi úplně zarputilý proti těm Voltům. Ty hybridy jsou už fajň.
@KANKUNEN Asi máš pravdu. Pořád marně hledám politickou stranu, která mi nabídne kombinaci tradičních konzervativních pravicových hodnot a rázného odporu proti šílenému green dealu, vražedné islámské migraci do Evropy a v neposlední řadě proti fašistickému ruSSku.
@Arese GD není šílený, odpor proti němu je.
Zajistit si větší soběstačnost na energiích, které si vyrobíš sám a zajistit snížení své energetické náročnosti je rozhodně rozumná volba.
Každý, kdo jezdí ve spalováku jí spotřebovává dvakrát tolik.
Zajistit si větší soběstačnost na energiích, které si vyrobíš sám a zajistit snížení své energetické náročnosti je rozhodně rozumná volba.
Každý, kdo jezdí ve spalováku jí spotřebovává dvakrát tolik.