Elektromobilita
Minuly tyzen 2900km , 2liter bmw benzin, 90% dialnice 266e
Litr benzínu stojí 44 korun, jezdím ho tankovat na dálnici, 100oktanový mají totiž zrovna tam nejlepší, u Humpolce😊
@Man Ký s kartou 34 Kč za litr na všech Shell stanicích v ČR včetně těch u dálnic.
@Rosta Jež Jenže totéž platí i o tom nabíjení. V tom je právě ta pointa.
Kdo si takové auto koupí a bude ho používat tak jako pan autor, tak si také zjistí, jak to efektivně nabíjet.
Tenhle článek je opravdu extrém kam až se lze dostat. Naštěstí to je i přímo ve článku napsané a ti, kdo rozumí psanému textu tak chápou, že to je demonstrace toho, co člověk nemá dělat.
Pokud se nepletu, tak opačným extrémem k těm 24 Kč/kWh je to, že u Tesly a Ionity můžete mít paušál na nabíjení s cenou kolem 10 Kč/kWh.
A třeba u E.ONu stojí všechno rychlé nabíjení 13 Kč/kWh i bez paušálu.
Takže kdo nabíjí mimo garáž jen opravdu výjimečně, pořád může nabít za použitelnou cenu, když si něco dopředu zjistí.
Já mám třeba třílitrový benzín se spotřebou 10,5 l a běžně mě vyjde km na 3,5 Kč a to už šla cena benzínu hodně dolů. Pokud tím tahal těžký náklad a zkusil bych to s tím mým mazlem, tak hádám, že by mě to vyšlo na víc peněz než je vidět ve článku...
Kdo si takové auto koupí a bude ho používat tak jako pan autor, tak si také zjistí, jak to efektivně nabíjet.
Tenhle článek je opravdu extrém kam až se lze dostat. Naštěstí to je i přímo ve článku napsané a ti, kdo rozumí psanému textu tak chápou, že to je demonstrace toho, co člověk nemá dělat.
Pokud se nepletu, tak opačným extrémem k těm 24 Kč/kWh je to, že u Tesly a Ionity můžete mít paušál na nabíjení s cenou kolem 10 Kč/kWh.
A třeba u E.ONu stojí všechno rychlé nabíjení 13 Kč/kWh i bez paušálu.
Takže kdo nabíjí mimo garáž jen opravdu výjimečně, pořád může nabít za použitelnou cenu, když si něco dopředu zjistí.
Já mám třeba třílitrový benzín se spotřebou 10,5 l a běžně mě vyjde km na 3,5 Kč a to už šla cena benzínu hodně dolů. Pokud tím tahal těžký náklad a zkusil bych to s tím mým mazlem, tak hádám, že by mě to vyšlo na víc peněz než je vidět ve článku...
@Tomáš Klouda Je to přesně tak. Patřím k těm co jednou za měsíc jedou na Moravu a tak můj hybrid jede většinu cesty na benzín.Navíc na dálnicích jsou rychlonabíječky jen na ss proud a já mám jen AC 22kW. Když jsem se díval na aplikace tak Čez už slevu na kW u Kauflandu zrušil tak mají za 8,-Kč. Kdo nemá vlastní fotovoltaiku tak moc neušetří oproti benzínu. Ale je ekologický
@Tomáš Klouda
Takže v podstate najnižšia cena je 10KČ/kWh. Pri spotrebe cca 20kWh/100 to zodpovedá mojej cene za tankovanie a potvrdzuje to, že EV majú ekonomický zmysel len pri domácom nabíjaní.
Pre zaujímavosť som pozrel ceny aj u nás. Asi najlepšie vychádza ZSE Drive. Pri DC do 100kW sa viem dostať s predplatím na 0,3EUR/kWh, ale nenabil by som na žiadnom mieste kde bežne jazdím. A zvyšok aj s primeraným paušálom stoji od 0,4EUR/kWh.
Takže v podstate najnižšia cena je 10KČ/kWh. Pri spotrebe cca 20kWh/100 to zodpovedá mojej cene za tankovanie a potvrdzuje to, že EV majú ekonomický zmysel len pri domácom nabíjaní.
Pre zaujímavosť som pozrel ceny aj u nás. Asi najlepšie vychádza ZSE Drive. Pri DC do 100kW sa viem dostať s predplatím na 0,3EUR/kWh, ale nenabil by som na žiadnom mieste kde bežne jazdím. A zvyšok aj s primeraným paušálom stoji od 0,4EUR/kWh.
Překvapuje to někoho?
BEV nie je vhodny pre kazdeho. Len pre jazdy okolo komina a s nabijanim samozrejme doma. Tie rychlonabijacky nemusia ani stavat. Neoplati sa to.
A samozrejme uz vobec nie tahat pri tom prives.
A samozrejme uz vobec nie tahat pri tom prives.
@Jon Bon Novy na Tesle máme možnost nabíjet i za 6Kč/kWh. A nejen v ČR, ale tu a tam po Evropě. Obvykle se nikde nedostaneme přes 11Kč/kWh. Takže pokud si z toho odvodím nějakou střední hodnotu na řekněme 9Kč/kWh, tak při celoroční spotřebě kolem 17kWh/100km jezdíme za 1,5Kč/km. S 500PS auty, SUV ...
A přívěsy? Tam hodně záleží na jeho aerodynamice. Tahat se to dá. Ano, neujedeš 500km, ale spíše ke 250, ale to už se dá.
A přívěsy? Tam hodně záleží na jeho aerodynamice. Tahat se to dá. Ano, neujedeš 500km, ale spíše ke 250, ale to už se dá.
@eLzyx
Podľa tohoto sú ceny trochu vyššie ako udávaš😒br />https😐/chargeviz.com/…icing-in-europe/
Ale povedzme, že pri Tesle ja nabíjanie na ceste lacnejšie ako tankovanie. Lenže stále je tu nákupná cena. Pre niekoho ako ja kto ako primárne auto používa kombi C triedy nedávajú EV zmysel. Ak chem auto aj na dlhšie cesty a nechcem na diaľnici nabíjať každých 90 minút, tak potrebujem baterku s kapacitou tak 80Kwh a cena je o 15000 EUR vyššia a to sa mi nevráti ani pri nabíjaní doma.
Pri malých autách kde si skôr viem predstaviť BEV na chodenie okolo komína mi zas chýbajú poctivé autá B segmentu. BEV do 25 tisíc EUR vyzerajú strašne ošidené a kvalitou spracovania nedosahujú ani úroveň Toyoty Aygo.
Podľa tohoto sú ceny trochu vyššie ako udávaš😒br />https😐/chargeviz.com/…icing-in-europe/
Ale povedzme, že pri Tesle ja nabíjanie na ceste lacnejšie ako tankovanie. Lenže stále je tu nákupná cena. Pre niekoho ako ja kto ako primárne auto používa kombi C triedy nedávajú EV zmysel. Ak chem auto aj na dlhšie cesty a nechcem na diaľnici nabíjať každých 90 minút, tak potrebujem baterku s kapacitou tak 80Kwh a cena je o 15000 EUR vyššia a to sa mi nevráti ani pri nabíjaní doma.
Pri malých autách kde si skôr viem predstaviť BEV na chodenie okolo komína mi zas chýbajú poctivé autá B segmentu. BEV do 25 tisíc EUR vyzerajú strašne ošidené a kvalitou spracovania nedosahujú ani úroveň Toyoty Aygo.
@Jon Bon Novy No, jak v zasade clanek zretelne ukazal, BEV je idealni pouze do mesta (aka "okolo komina")... ale je absolutne nevhodny pro ty co ve meste bydli (ti na balkone FVE mit nebudou, takze muzou "tankovat" jen na verejnych nabijeckach).
@kmarty článek, který je o tom, jak se dá pomocí EV tahat těžký přívěs (2t+) napříč celou republikou, že by ukazoval, že to je pouze do města a kolem komína? 😯
Jakými látkami si prosím obohacujete své krevní řečiště? 🧐
Jakými látkami si prosím obohacujete své krevní řečiště? 🧐
@Tomáš Klouda Dobre, zkusim to pomaleji😒br />
1) EV se uplne nehodi na dalkovy trasy a vyssi rychlosti, preferovany je tedy spis mestsky provoz.
2) EV se ti vyplati prakticky pouze pokud mas domaci nabijeni pres noc, na to musis mit rodinny domek, idealne s FVE, a garaz (nebo alespon tu garaz, ktera od tebe neni nekolik kilometru, ma vlastni elektriku a povolenou montaz wallboxu), coz ti nesplni prakticky nikdo kdo bydli ve meste (tech par promile je zanedbatelnych).
Tyhle dva body jsou podminkou aby EV stalo za to. Ale zaroven si navzajem odporuji.
Clanek to celkem solidne predvedl.
2) EV se ti vyplati prakticky pouze pokud mas domaci nabijeni pres noc, na to musis mit rodinny domek, idealne s FVE, a garaz (nebo alespon tu garaz, ktera od tebe neni nekolik kilometru, ma vlastni elektriku a povolenou montaz wallboxu), coz ti nesplni prakticky nikdo kdo bydli ve meste (tech par promile je zanedbatelnych).
Tyhle dva body jsou podminkou aby EV stalo za to. Ale zaroven si navzajem odporuji.
Clanek to celkem solidne predvedl.
Pane redaktore, na PRE jste nabíjel za 25,- Kč / kWh? Jak jste to dokázal?
@ericn Čili né u PRE, jenom pohodlí využít čip kdekoliv....
@sachs800 Vždyť to tam pan redaktor jasně píše...
"Největší podíl na tom měl zmíněný „fofr“ u Ionity. Při nabíjení v roamingu, tedy že jsem přiložil čip PRE a tak spustil nabíjení, stála kilowatthodina 24 korun, takže když jsem jich odebral lehce přes 81, jsme na 1.950 korunách."
Použil u Ionity PRE čip pro nabíjení v roamingu... Četl si to vůbec?
"Největší podíl na tom měl zmíněný „fofr“ u Ionity. Při nabíjení v roamingu, tedy že jsem přiložil čip PRE a tak spustil nabíjení, stála kilowatthodina 24 korun, takže když jsem jich odebral lehce přes 81, jsme na 1.950 korunách."
Použil u Ionity PRE čip pro nabíjení v roamingu... Četl si to vůbec?
Proboha, pane redaktore, komu chcete "rozsypávat hračky"? Vždyť je to směšné. Doposud jsem si Vás vážil jako autora kvalitních testů, ale takto ne, tento Váš článek mě přesvědčil, že se tento web definitivně vydal cestou bulváru, který jde na ruku několika buranským diskutérům a neváží si slušných čtenářů.
Myslel jsem si, že jen ti buranští diskutéři chtějí přesvědčovat spokojené majitele elektromobilů, jejichž potřebám jejich vozy vyhovují, že se ve skutečnosti mýlí a spokojení nejsou, ale vidím, že stejně se chová i redakce.
Popsal jste extrémní situaci, do které se majitel elektromobilu, který si ho pořídí po zralé úvaze, nikdy nedostane. Jakou má tedy tento Váš článek praktickou hodnotu pro čtenáře? Žádnou, jde jen o clickbait, který má vytvořit "velkou diskusi", ovšem o úplném nesmyslu.
Nejsem majitelem elektromobilu, pořídil jsem si hybridní sedan, protože dokonale vyhovuje mým potřebám. Obdobně elektromobil si patrně pořídí někdo, kdo má možnost levného nabíjení, ideálně z vlastní FVE, a i jinak bude předem optimalizovat své náklady na užívání vozu, tedy Vaše "problémy" z článku nikdy řešit nebude.
Myslel jsem si, že jen ti buranští diskutéři chtějí přesvědčovat spokojené majitele elektromobilů, jejichž potřebám jejich vozy vyhovují, že se ve skutečnosti mýlí a spokojení nejsou, ale vidím, že stejně se chová i redakce.
Popsal jste extrémní situaci, do které se majitel elektromobilu, který si ho pořídí po zralé úvaze, nikdy nedostane. Jakou má tedy tento Váš článek praktickou hodnotu pro čtenáře? Žádnou, jde jen o clickbait, který má vytvořit "velkou diskusi", ovšem o úplném nesmyslu.
Nejsem majitelem elektromobilu, pořídil jsem si hybridní sedan, protože dokonale vyhovuje mým potřebám. Obdobně elektromobil si patrně pořídí někdo, kdo má možnost levného nabíjení, ideálně z vlastní FVE, a i jinak bude předem optimalizovat své náklady na užívání vozu, tedy Vaše "problémy" z článku nikdy řešit nebude.
@Michal Chmelař
Takže je přípusné popisovat BEV pouze v extrémní příznicé situaci, kdy jezdí pouze na elektřinu z domácích solárů??? Nebo jako co???
Když někdo uvede reálný příklad z praxe z druhé strany, tak to je důkaz nekvalitního přístupu???
Ano, to je přesně ono. Dělit na "kvalitní testy", kdy BEV jezdí jen v režimu optimální využití BEV, a na "nekvalitní testy", kdy autor ukáže cokoliv jiného...
Přesně takto se chová dnešní společnost. Přesně toto je postoj stran a voličů Spolu a STAN. Protože jen oni jsou ta jediná demokratická volba. Ostatní strany nejsou demokratické, že... i když vyhrály volby. Tak nemají právo si dát své členy do vlády. Nemají právo si napsat vlastní programové prohlášení... atd.
Takže je přípusné popisovat BEV pouze v extrémní příznicé situaci, kdy jezdí pouze na elektřinu z domácích solárů??? Nebo jako co???
Když někdo uvede reálný příklad z praxe z druhé strany, tak to je důkaz nekvalitního přístupu???
Ano, to je přesně ono. Dělit na "kvalitní testy", kdy BEV jezdí jen v režimu optimální využití BEV, a na "nekvalitní testy", kdy autor ukáže cokoliv jiného...
Přesně takto se chová dnešní společnost. Přesně toto je postoj stran a voličů Spolu a STAN. Protože jen oni jsou ta jediná demokratická volba. Ostatní strany nejsou demokratické, že... i když vyhrály volby. Tak nemají právo si dát své členy do vlády. Nemají právo si napsat vlastní programové prohlášení... atd.
@rohYpnol
Prosím tě, dej si na hlavu studený obklad, o ničem z toho nepíšu a o politice už vůbec ne. Ten článek prostě jen nemá nic společného s praktickým životem, ve kterém se lidé rozhodují a chovají racionálně.
A z tohoto pomýleného konceptu článku ještě autor v závěru "vytěžil" směšné rýpnutí právě do těch, kteří se chovají racionálně a nejsou líní zjistit si informace a rozhodovat se po zralé a informované úvaze.
Prosím tě, dej si na hlavu studený obklad, o ničem z toho nepíšu a o politice už vůbec ne. Ten článek prostě jen nemá nic společného s praktickým životem, ve kterém se lidé rozhodují a chovají racionálně.
A z tohoto pomýleného konceptu článku ještě autor v závěru "vytěžil" směšné rýpnutí právě do těch, kteří se chovají racionálně a nejsou líní zjistit si informace a rozhodovat se po zralé a informované úvaze.
@rohYpnol jsme rádi, že jsi našel paralelu a do debaty opět zatáhl politiku. vzápětí nezapomeň dodat, že samozřejmě politika na server o autech nepatří😊
@rohYpnol realny stav je 90% doma ( po vetsinu roku z FVE) a zbytek na cestach doplnen verejnou nabijeckou s cenou kolem 10 Kc za 1 kWh…
Takze clanek o nicem .. jen clickbajt
Takze clanek o nicem .. jen clickbajt
@rohYpnol tohle nemá s reálným příkladem nic společného.
Teda leda bychom chtěli ukázat jaká je realita běžného motoristického novináře, který neví ani věci, které zná každý majitel EV.
Není smutné, že takový novinář by spíše měl být ten, kdo ví více než jeho čtenáři a píše články, které je mají vzdělávat?
Žádný majitel by se takto nechoval. Určitě ne více než jednou.
Naopak, pokud by takto jezdil často, tak bude mít kartu na nabíjení za cenu kolem 10-11 Kč/kWh. A pokud nárazově a nevyplatí se mu paušál, tak 12-14 Kč/kWh.
Teda leda bychom chtěli ukázat jaká je realita běžného motoristického novináře, který neví ani věci, které zná každý majitel EV.
Není smutné, že takový novinář by spíše měl být ten, kdo ví více než jeho čtenáři a píše články, které je mají vzdělávat?
Žádný majitel by se takto nechoval. Určitě ne více než jednou.
Naopak, pokud by takto jezdil často, tak bude mít kartu na nabíjení za cenu kolem 10-11 Kč/kWh. A pokud nárazově a nevyplatí se mu paušál, tak 12-14 Kč/kWh.
@rohYpnol och ty si tak strasne mimo... si predstav, že niekto "z našej" strany bude písať o tom, ako je drahé jazdiť spalovákom a bude tankovať 102 oktanový benzín. Lebo šak čo sa ja budem zaoberať cenami, je to bežné použitie. Potom budes tiez ticho, ved vsak nemozem kecat do toho ako sa on rozhodol...? Aj keby sa ti to mozno pacilo, tak 24kč za kWh naozaj nie je bežné použitie a ja ako majitel EV som nikdy za tolko nenabíjal. Ani ako začínajúci, neskúsený EVčkar.
@Michal Chmelař
Redakční cíl je splněn 😀
Redakční cíl je splněn 😀
@Michal Chmelař prostě konkrétní situace a konkrétní výsledek. Nic víc a nic méně. Vztekáš se bezdůvodně
@ACE.
V klidu, já se nevztekám. Jen mi vadí, jak tento web upadá. Motoristický novinář má tisíc možností, jak otestovat auto tak, jak by to mohlo odpovídat jeho reálnému racionálnímu využití. Místo toho s veškerou slávou objeví a popíše slepou uličku, které se každý racionálně uvažující čtenář dokáže sám vyhnout a rádoby odborný článek k tomu vůbec nepotřebuje.
V klidu, já se nevztekám. Jen mi vadí, jak tento web upadá. Motoristický novinář má tisíc možností, jak otestovat auto tak, jak by to mohlo odpovídat jeho reálnému racionálnímu využití. Místo toho s veškerou slávou objeví a popíše slepou uličku, které se každý racionálně uvažující čtenář dokáže sám vyhnout a rádoby odborný článek k tomu vůbec nepotřebuje.
@Michal Chmelař A proč by měl tento web upadat? Není tady třeba redaktor Vaculík, pro kterého je elektromobilita OK? Potřebujeme pluralitu zkušeností a názorů, takže i pluralitu autorů, co je na tom špatně?
@vlacil
Já nestraním elektromobilitě. Ale o autech je tu toho v poslední době velmi málo, zato často rádoby "servisní" informace, převzaté zprávy ČTK nebo googlem přeložené nesmysly.
Proti pluralitě zkušeností, názoru a autorů nic nemám, pokud to dává smysl. Ve svém příspěvku jsem poukázal na podle mého názoru pomýlený koncept tohoto konkrétního článku, který nemá nic společného s praktickým životem, a za tím si stojím.
Martin Vaculík je tu bohužel poslední, kdo je schopen dát dohromady smysluplný článek nebo video, tedy pokud zrovna není donucen dělat trapný PR rozhovor.
Já nestraním elektromobilitě. Ale o autech je tu toho v poslední době velmi málo, zato často rádoby "servisní" informace, převzaté zprávy ČTK nebo googlem přeložené nesmysly.
Proti pluralitě zkušeností, názoru a autorů nic nemám, pokud to dává smysl. Ve svém příspěvku jsem poukázal na podle mého názoru pomýlený koncept tohoto konkrétního článku, který nemá nic společného s praktickým životem, a za tím si stojím.
Martin Vaculík je tu bohužel poslední, kdo je schopen dát dohromady smysluplný článek nebo video, tedy pokud zrovna není donucen dělat trapný PR rozhovor.
@Michal Chmelař Mám elektromobil a vím že není problém se dostat přesně tak jak je popsáno, to jen psychopati se neumí podívat na pravdu.
@Lukypa Jasně, že to lze. Jsme lidi a děláme chyby. Ale úmyslně to neuděláte.
Tedy udělat článek, kde upozorním na nástrahy nabíjení v roamingu by bylo OK. Ale udělat článek, který se tváří, že nabíjení EV stojí skoro jako tankování 12-ti válce, a přitom je to způsobené neznalostí řidiče? 🙄
To mi teda úplně v pořádku nepřijde.
Tedy udělat článek, kde upozorním na nástrahy nabíjení v roamingu by bylo OK. Ale udělat článek, který se tváří, že nabíjení EV stojí skoro jako tankování 12-ti válce, a přitom je to způsobené neznalostí řidiče? 🙄
To mi teda úplně v pořádku nepřijde.
Tak super.
Máte možnost jezdit všemi auty sveta, bavit se se vsema z automotiv na ktere si ukážete, ale misto toho píšete nejvetsi srack*.
Gratuluji.
Máte možnost jezdit všemi auty sveta, bavit se se vsema z automotiv na ktere si ukážete, ale misto toho píšete nejvetsi srack*.
Gratuluji.
Pane testere, každý kdo má elektromobil nabíjí úplně jinak než co jste předvedl.
Pominu to, že na cestu do Zlína bych si už vzal letadlo 😊,
šmarja, taková dálka.
Ale k věci: 330 dní z 360 nabíjím doma, a to za pomocí spotového tarifu😒br />https😐/energospot.cz/
Takže, dneska v noci to bude za 1,80Kč za kWh + distribuce v nízkém tarifu 0,20Kč + OZE příspěvek 0,10Kč/kWh ..
v létě kolem poledne nabíjíte zpravidla za "skoro nula korun" .. když svítí.
koukněte se třeba na sobotu 21.6.2025
... takže i ten užranej Ioniq 9 by jel za 26 x 2,10Kč = 55Kč na 100km
A pokud takhle nabíjíte celý rok, tak Vás párkrát za rok rychlonabíječka "nezabije"
Jo, zapomněl jsem na příspěvek OZE
Pominu to, že na cestu do Zlína bych si už vzal letadlo 😊,
šmarja, taková dálka.
Ale k věci: 330 dní z 360 nabíjím doma, a to za pomocí spotového tarifu😒br />https😐/energospot.cz/
Takže, dneska v noci to bude za 1,80Kč za kWh + distribuce v nízkém tarifu 0,20Kč + OZE příspěvek 0,10Kč/kWh ..
v létě kolem poledne nabíjíte zpravidla za "skoro nula korun" .. když svítí.
koukněte se třeba na sobotu 21.6.2025
... takže i ten užranej Ioniq 9 by jel za 26 x 2,10Kč = 55Kč na 100km
A pokud takhle nabíjíte celý rok, tak Vás párkrát za rok rychlonabíječka "nezabije"
Jo, zapomněl jsem na příspěvek OZE
@Pavel Pik no jasně, ale na tu energii, co byste nabil doma, byste neujel 1100 km, ani kdybyste se rozkrájel. Proto jsem do výpočtu nezahrnul "první baterku".
Pro někoho, kdo bude jezdit 330 dnů z 365 kolem komína, samozřejmě není problém jednou za dva měsíce dát na nabíjení víc. Já běžně najedu týdně 700-1000 km a průměr na týden mám nad 1000 km; od začátku letošního roku jsem na +- 53 tisících km jen v novinářských autech v ČR, nepočítám do toho dvě vlastní auta (s jedním za rok tak 5k km, s druhým cca 10k) a prezentace nových aut, které jsou cca 1x-2x do měsíce a člověk tam najede 100-500 km.
Ten článek popisuje jeden konkrétní týden a pro běžný život elektromobilisty extrémní - ale myslím, že nikoliv nereálný - případ, což v textu uvádím.
Pro někoho, kdo bude jezdit 330 dnů z 365 kolem komína, samozřejmě není problém jednou za dva měsíce dát na nabíjení víc. Já běžně najedu týdně 700-1000 km a průměr na týden mám nad 1000 km; od začátku letošního roku jsem na +- 53 tisících km jen v novinářských autech v ČR, nepočítám do toho dvě vlastní auta (s jedním za rok tak 5k km, s druhým cca 10k) a prezentace nových aut, které jsou cca 1x-2x do měsíce a člověk tam najede 100-500 km.
Ten článek popisuje jeden konkrétní týden a pro běžný život elektromobilisty extrémní - ale myslím, že nikoliv nereálný - případ, což v textu uvádím.
@Marek Bednář a ty kilometry najezdíte, protože auto testujete, nebo z musu?
@Man Ký tak 1/4 ku 3/4; cest, kdy bych jel jen testovat a neměl při tom žádný cíl, už v dnešní době mnoho není.
Nutno ale dodat, že si velmi cením svobody, kterou mi auta (zejména SUV; o tom se můžu rozepsat jindy a bude mě hejtit zase jiná sorta lidí) poskytují, takže pokud je to jen trochu možné, volím auto před jakýmkoliv jiným způsobem dopravy, i když to může leckomu přijít zbytečně drahé či nepraktické. Třeba za babičkou do Havířova, kam se z Prahy jezdí vlakem úplně dokonale snadno a přestup je jen z MHD mezi bydlištěm a nádražím, jsem jel vlakem naposledy snad v roce 2013, a to jen proto, že jsem zrovna neměl na benzín.
Nutno ale dodat, že si velmi cením svobody, kterou mi auta (zejména SUV; o tom se můžu rozepsat jindy a bude mě hejtit zase jiná sorta lidí) poskytují, takže pokud je to jen trochu možné, volím auto před jakýmkoliv jiným způsobem dopravy, i když to může leckomu přijít zbytečně drahé či nepraktické. Třeba za babičkou do Havířova, kam se z Prahy jezdí vlakem úplně dokonale snadno a přestup je jen z MHD mezi bydlištěm a nádražím, jsem jel vlakem naposledy snad v roce 2013, a to jen proto, že jsem zrovna neměl na benzín.
@Marek Bednář
V tom případě si dovolím zdvořile se dotázat, komu jste chtěl Vaším článkem poskytnout relevantní informace? Vašim kolegům motoristickým novinářům? Elektromobilista si patrně nepořídí EV pouze na týden, ve kterém nebude ani den doma.
V tom případě si dovolím zdvořile se dotázat, komu jste chtěl Vaším článkem poskytnout relevantní informace? Vašim kolegům motoristickým novinářům? Elektromobilista si patrně nepořídí EV pouze na týden, ve kterém nebude ani den doma.
@Michal Chmelař
"Elektromobilista si patrně nepořídí EV pouze na týden, ve kterém nebude ani den doma."
Ano, a PRÁVĚ PROTO!!! si asi na týden, co pojede na dovolenou, nepořídí diesel a pojede třeba i za podobné náklady jako Marek Bednář 😁 😁 😁
"Elektromobilista si patrně nepořídí EV pouze na týden, ve kterém nebude ani den doma."
Ano, a PRÁVĚ PROTO!!! si asi na týden, co pojede na dovolenou, nepořídí diesel a pojede třeba i za podobné náklady jako Marek Bednář 😁 😁 😁
@Michal Chmelař to předpokládáte, že elektromobilista má možnost nabíjení doma, což není realita pro každého. Naopak si myslím, že čím víc bude elektromobilů přibývat, tím větší procento bude elektromobilistů žijících v bytových domech bez možnosti nabíjení doma přes noc.
A komu - jasně píšu, že jde o extrémní případ, který jistě nebude častý, ale nemyslím si, že by byl nereálný.
A komu - jasně píšu, že jde o extrémní případ, který jistě nebude častý, ale nemyslím si, že by byl nereálný.
@Marek Bednář
Jistě, popsal jste extrémní případ, nezlobte se, ale od motoristického novináře bych čekal více než to příslovečné cimrmanovské objevování slepých uliček. Není smyslem Vaší práce, abyste poskytl užitečné informace co nejširšímu okruhu čtenářů, a to pokud možno se základní úctou k těm čtenářům, tj. bez laciné jízlivosti?
Jistě, popsal jste extrémní případ, nezlobte se, ale od motoristického novináře bych čekal více než to příslovečné cimrmanovské objevování slepých uliček. Není smyslem Vaší práce, abyste poskytl užitečné informace co nejširšímu okruhu čtenářů, a to pokud možno se základní úctou k těm čtenářům, tj. bez laciné jízlivosti?
@Michal Chmelař Chlape, ty sa správaš, ako keby ti redaktor tým článkom ublížil...
@traveldrive
Vůbec ne, jenom nesnáším nekvalitní práci a laciné vyrypování od někoho, kdo se nezmohl na víc než na nekvalitní práci.
Vůbec ne, jenom nesnáším nekvalitní práci a laciné vyrypování od někoho, kdo se nezmohl na víc než na nekvalitní práci.
Travele, co si představuješ pod pojmem ''rozsypat hračky''?
Jak daleko je ''rozsypání hraček'' od šikany nebo ubližování?
😄
Pro jistotu citace této novinářské perly
''Proč to všechno píšu a riskuji, že se majitelé elektromobilů v komentářích vysmějí mé nezkušenosti? Protože je třeba občas rozsypat hračky těm z nich, kteří vám dokola budou tvrdit, že jízda elektromobilem je levná.''
Jak daleko je ''rozsypání hraček'' od šikany nebo ubližování?
😄
Pro jistotu citace této novinářské perly
''Proč to všechno píšu a riskuji, že se majitelé elektromobilů v komentářích vysmějí mé nezkušenosti? Protože je třeba občas rozsypat hračky těm z nich, kteří vám dokola budou tvrdit, že jízda elektromobilem je levná.''
@Marek Bednář Můžu doplnit. Vezl jsem manželku do Prahy na Barandov. Chtěl jsem tam dobít baterku a to byl teprve horor. Podle aplikace jsem objevil tři nabíjecí místa PRE. Jedno jsem na místě neobjevil nikde na parkovišti , ale v parku. Druhé byla trafostanice nabíjecím boxem umístěná na chodníku u křižovatky , takže horor se pak dostat na cestu. Na prahu mi to přijde ubohý. Třetí už byl daleko.
@Marek Bednář jak neujel? za týden jezdím běžně 1000km a víc a s EV není problém. Říká vám něco wallbox. I ty 11kw, které má Ioniq9 jako maximum, nabijou přes noc (8 hodin ) 80kwh úplně v pohodě. V redakci určitě nemáte garáže a tam taktéž nemáte wallboxy. A doma taky jste přesně jen na těch 8 hodin. A i přesto, že doma jste jen 8 hodin a v redakci nemáte wallbox, je to za 5 dní celkem 40hodin nabíjení, což je cca 400kwh a při spotřebě 20kwh to máte kolik? 2000km. a to jsme ještě u toho, že s ioniqem9 jsem jezdil za 18 a ani jsem se u toho nesnažil. Ono jezdit za vysokou spotřebu umí každý hlupák, nabíjet draze taky, ale trochu se zamyslet, to už je obtížnější. Nechápu co tu hrajete za pohádku, že 1100km je nějak moc a nejde to nabít.
@Mikesus no jasně, ale vracíte se vždycky domů, což já jsem nedělal (takže není podstatné, že doma možnost nabíjení nemám), stejně tak to auto kvůli mému programu ten týden nebylo v redakci ani jednou, jak je z textu doufám patrné.
@Marek Bednář
Mne sa páči, jak si tí ublížení elektrofandovia navzájom fandia, že si dokázali nasekať toľko palcov hore... 😁
Už by ste ten nezmysel mohli zrušiť. Zdá sa, že si ním niektorí prikrášľujú ego, možno by bez palcov boli diskusie slušnejšie.
Mne sa páči, jak si tí ublížení elektrofandovia navzájom fandia, že si dokázali nasekať toľko palcov hore... 😁
Už by ste ten nezmysel mohli zrušiť. Zdá sa, že si ním niektorí prikrášľujú ego, možno by bez palcov boli diskusie slušnejšie.
@Mikesus tvl Mikeši prober se a přečti si to znovu, wallbox máš jen doma, v práci nebo na chalupě. Když cestuješ, na veřené nabíječky musíš 😉 Dej si ten článek znovu a zkus u toho i přemýšlet….
@Mikesus Kolko domov vlastnis popri ceste? 🤣
@ptr078, ericn
Nějak jste zapomněli na VEŘEJNÉ AC nabíjení v cíli / během oběda.
To je od 6Kč...
A může stačit nabít přes oběd na AC (navýšíš dojezd třeba o 100km), abys dojel do cíle.
Ale to teoretici neví.
Mikesus toho ví o EV, cestování a nabíjení mnohem víc než vy...
Nějak jste zapomněli na VEŘEJNÉ AC nabíjení v cíli / během oběda.
To je od 6Kč...
A může stačit nabít přes oběd na AC (navýšíš dojezd třeba o 100km), abys dojel do cíle.
Ale to teoretici neví.
Mikesus toho ví o EV, cestování a nabíjení mnohem víc než vy...
@DonVito Ja nepochybujem o tom, ze vy dvaja viete najviac. Nielen o ev, cestovani, agroturistike, big bangu, konfitovani slimakov a technike hodu ostepom. Kolko obedov potrebujes pri prejazde 1300km
@Pavel Pik jsi nejlepší. 👍👍👍👍👍
@Pavel Pik Jenže o to právě jde. Elektromobil je výhodný hlavně pro toho, kdo má dům a FVE, ideálně s virtuální baterií a pak jezdí spíš kratší trasy. Potom je provoz opravdu velmi levný a výhodný.
Pokud ale není možnost nabíjet doma (parkování někde na ulici) ani v práci, tak zbývají jen veřejné nabíječky. A tam už to taková sláva není. Nehledě na to, že "levné" elektromobily mají většinou pomalejší rychlost nabíjení, takže delší prostoje.
Takže dnes se to vyplatí jen části lidí, ale pochopitelně do budoucna se to s dalším vývojem technologií určitě zlepší. Jen zatím tlačit elektromobilitu na sílu zákony je nesmysl.
Pokud ale není možnost nabíjet doma (parkování někde na ulici) ani v práci, tak zbývají jen veřejné nabíječky. A tam už to taková sláva není. Nehledě na to, že "levné" elektromobily mají většinou pomalejší rychlost nabíjení, takže delší prostoje.
Takže dnes se to vyplatí jen části lidí, ale pochopitelně do budoucna se to s dalším vývojem technologií určitě zlepší. Jen zatím tlačit elektromobilitu na sílu zákony je nesmysl.
@kajmik01 Mozem sa opytat preco s virtualnou baterkou? Nevychadza lepsie prva investicia do fyzickej baterky? Tie tarify a poplatky virtualnej baterky sa menia v case a budu sa len zvysovat, nedava najvatsi zmysel hybrid s baterkou? Mna vychadza nocny prud na menej ako mi ponukli cenu z virtualnej baterky.
@kajmik01 I bez vlastního nabíjení je to pořád hodně levné. Většina majitelů EV, kteří to nabíjení nemají, stejně nabije alespoň 60% na pomalých veřejných AC nabíječkách, kde je cena většinou 8 Kč/kWh.
Průměrnou cenu za nabíjení tak budou mít někde kolem 9-10 Kč/kWh, což už vyjde výrazně jinak, než tento článek, který ukazuje extrém.
Průměrnou cenu za nabíjení tak budou mít někde kolem 9-10 Kč/kWh, což už vyjde výrazně jinak, než tento článek, který ukazuje extrém.
@Pavel Pik Dobrý den, díky za příspěvky do diskuse, ale vidím v něm trochu problém. Distribuce v nízkém tarifu za 0,20 Kč je podle mého cena za užívání tarifu, alespoň jak jsem se do podmínek Vašeho distributora koukal. Ve výpočtu mi chybí cena za distribuci, t.j. regulovaná složka elektřiny se kterou nikdo nehne a není závislá na čase a činí více, než Vámi avizovaná cena silové elektřiny. Je divné, že jste toto nezohlednil ve výpočtu, zvláště pokud takto nabíjíte dlouhodobě. A určitě jsem nepřišel na to, jak nabíjet při spotovém tarifu, pokud nemáme záporné ceny cca 100 euro za MW... Vysvětlíte mi toto prosím jako laikovi? Nechci se hádat, ale nerozumím tomu.
@honzams Taky vždy toužím vidět ty zázračné tarify u kterých mizí regulované platby za distribuci, OZE a další, které bývají skoro vždy vyšší, než je cena samotné elektřiny.
@honzams to je opravdu tak velký problém se podívat do ceníku distributora?
ČEZ uvádí cenu distribuce v NT 0,206 Kč bez DPH...a jsme doma.
A cena silové elektřiny dnes ve 3:00 byla 1,77 Kč/kWh. To si najdete stejně rychle jako tu cenu distribuce.
Mě třeba vyšla celková cena na 3,59 Kč/kWh s DPH.
Dnes v noci jsou ceny o chlup vyšší, asi 1,9 Kč/kWh + poplatky.
Pořád to znamená, že při průměrné spotřebě 18-20 kWh jezdíte z vlastní zásuvky za 60-100 Kč na 100km.
ČEZ uvádí cenu distribuce v NT 0,206 Kč bez DPH...a jsme doma.
A cena silové elektřiny dnes ve 3:00 byla 1,77 Kč/kWh. To si najdete stejně rychle jako tu cenu distribuce.
Mě třeba vyšla celková cena na 3,59 Kč/kWh s DPH.
Dnes v noci jsou ceny o chlup vyšší, asi 1,9 Kč/kWh + poplatky.
Pořád to znamená, že při průměrné spotřebě 18-20 kWh jezdíte z vlastní zásuvky za 60-100 Kč na 100km.
@Tomáš Klouda Milý Tomáši. Ty nemáš elektroauto a ještě hloupě radíš, abych se koukl do cenníku. Koukal jsem se. I do vyúčtování. Je pěkné, že o elektrickém autě sníš a hloupě poučuješ. Cena elektřiny se skládá ze dvou částí. Jedna je silová elektrika, ve spotu co jsem koukal na průměry je cca 2,- kč+ Stojí podle tarifu. Druhá je cena za distribuci. Ta je daná energetickým úřadem vždy na příslušný rok a je na údržbu a stavbu sítí a letos činí u Čezu 3,391 Kč za kW, Pre 2,20 a gde 3,2. Nikdo jiný dráty nemá. Je neměnná v čase a neměnná s tarifem, řídí se tím, v jakém území bydlíš, tedy kdo u tebe doma dráty vlastní. Dále máš poplatky na zelené zdroje, jističe atp, ale to je zatím +- marginální.
Třetí složka u spotu je cena za distribuci, je to příplatek, výdělek firmy co ti spotový tarif poskytla a ta činí 20 - 40 halířů za kilowatu jak píšeš. Tedy cena kW nikdy nebude to, co mudruješ, ale někde mezi 5 a 9 Kč. podle toho, kde elektriku kupuješ. Tak prosím - nemaťte tady lidi a nepruďte "svými" nesmyslnými cenami a nedělejte blbce z autora článku. Podotýkám, že jsem hledal relevantní informaci, ne blábol od ekožvanila s radou, ať se kouknu na cenník.
Třetí složka u spotu je cena za distribuci, je to příplatek, výdělek firmy co ti spotový tarif poskytla a ta činí 20 - 40 halířů za kilowatu jak píšeš. Tedy cena kW nikdy nebude to, co mudruješ, ale někde mezi 5 a 9 Kč. podle toho, kde elektriku kupuješ. Tak prosím - nemaťte tady lidi a nepruďte "svými" nesmyslnými cenami a nedělejte blbce z autora článku. Podotýkám, že jsem hledal relevantní informaci, ne blábol od ekožvanila s radou, ať se kouknu na cenník.
Autor nabiji jen drahou elektrinou. Bud zamerne pro super nadpis, nebo je neschopny. Pro vypocet vsak da u spalovaku prumernou cenu. Kdyby pocital s 50Kc z dalnicni benzinky, uz je vysledek jiny. O servise V12 se radeji mlci. Ja mam kW za cca 5Kc a v lete nabijim zadarmo z FVE. Ale ti hloupejsi, co nepoznaji manipulaci a neumi pocitat, jasaji.
@Vuero 14 Kč/kWh na 300kW nabíječce mi nepřijde zas tak moc. Extrémně vysoká cena (24 Kč/kWh) byla jen na tom Ionity.
Jezdit dráž s EV, než se spalovákem, je opravdu mimořádná neschopnost.
Naštěstí si EV obvykle kupují inteligentní lidé a ti si tím hravě poradí.
Za mě je článek spíše o tom, že když je někdo hloupý, není mu pomoci.
Naštěstí si EV obvykle kupují inteligentní lidé a ti si tím hravě poradí.
Za mě je článek spíše o tom, že když je někdo hloupý, není mu pomoci.
@Iver Náhodou ten článek odpovídá realitě... Se spalovačem podobné věci řešit nemusíte a výkyvy v cenách nejsou tak veliké. Řešit s každým tankováním jaký čip, jestli to bude fungovat, jestli bude volná nabíječka atd. to opravdu není pro každého uživatele... Ty Story o tom jak někdo musel nechat auto od baráku, protože bydlí pod kopcem a už mu nevyšlo... jsou také velmi zábavné.
@Iver Někdo si prostě koupí auto, aby mu sloužilo, někdo naopak chce sloužit elektromobilu 😉
Samozřejmě, že článek ukazuje jeden extrém, ale je na něm vidět, že zatímco se spalovákem můžu prostě jezdit a když mi začne docházet palivo, tak mohu bezmyšlenkovitě zastavit u první pumpy a maximálně se mi stane, že natankuji třeba o 15-20% dráž (a to už je dost extrémní rozdíl), ale u toho elektromobilu když tohle udělám, tak taky můžu přeplatit třeba 500% a to už je sakra rozdíl.
Samozřejmě, že článek ukazuje jeden extrém, ale je na něm vidět, že zatímco se spalovákem můžu prostě jezdit a když mi začne docházet palivo, tak mohu bezmyšlenkovitě zastavit u první pumpy a maximálně se mi stane, že natankuji třeba o 15-20% dráž (a to už je dost extrémní rozdíl), ale u toho elektromobilu když tohle udělám, tak taky můžu přeplatit třeba 500% a to už je sakra rozdíl.
@budman
Akorát že tenhle článek pojednává o majiteli spalováku, co EV nechce a vykresluje, jaká může být nejvyšší cena nabíjení.
Co na tom, že v reálu se tento případ nevyskytuje.
Buď EV chci a zajímá mě to, nebo ne a jezdim fosilem.
Případně třetí možnost. EV nafasuju, ale nezajímá mě cena nabíjení.
Pro koho tedy článek je?
To je patrné z diskuze.
Pro EV hejtery...
Akorát že tenhle článek pojednává o majiteli spalováku, co EV nechce a vykresluje, jaká může být nejvyšší cena nabíjení.
Co na tom, že v reálu se tento případ nevyskytuje.
Buď EV chci a zajímá mě to, nebo ne a jezdim fosilem.
Případně třetí možnost. EV nafasuju, ale nezajímá mě cena nabíjení.
Pro koho tedy článek je?
To je patrné z diskuze.
Pro EV hejtery...
@DonVito Fascinuje ma tvoj ciernobiely pohlad na svet. Ked niekto nesuhlasi, je hejter. Odvolavas sa na racionalne pouzivanie ev, nikto tak draho nebude nabijat, ale mas vela racionalne uvazujucich ludi, ktorym viac vyhovuje ice. Nic viac, nic menej. pre teba su to ale hejtery, ty si pre mna debil
Přišlo mi legrační těch šest nabíjení na pouhých 1400 km
Jedine co clanek rika je, ze cesta k levnemu provozu EV vyzaduje jiste znalosti a snahu. U fosilniho auta proste sednete a jedete a je to vzdy +/- za stejne penize....
Myslim ze trosku podpasova zalezitost, stejne jako porovnani nakladu na velke SUV EV co asi neco tahlo a V12 v sedanu bez vleku....
Mimochodem zajimaly by me servisni naklady na tu V12 na 150tkm a porovnat s EV. Asi by to byla celkem legrace....
Myslim ze trosku podpasova zalezitost, stejne jako porovnani nakladu na velke SUV EV co asi neco tahlo a V12 v sedanu bez vleku....
Mimochodem zajimaly by me servisni naklady na tu V12 na 150tkm a porovnat s EV. Asi by to byla celkem legrace....
@Mr.Murphy A přesně o té první větě to je 😉
@ericn
Je to jednodušší, než si myslíš.
Zvládl bys to i ty.
Je to jednodušší, než si myslíš.
Zvládl bys to i ty.
@DonVito Jedna vec je zvládnuť, druhá vec je mať chuť stále špekulovať čo a ako. Mnoho ľudí má dosť starostí na to, aby nemali chuť pridávať si ďalšiu kvôli nabíjaniu auta.
@traveldrive Doník zapomíná, že už tuhle zkušenost “jak je to jednoduchý”, mám za sebou a nijak mě to neoslovilo. Je to pro cestování zbytečně složité a bez appky se nehneš… Nic pro mě…
@ericn
Máš zkušenosti s cestováním Teslou?
Audi Q6 e-tron?
Nebo s novou iX3?
Jaké máš zkušenosti s plug-and-charge???
Ano, každopádně potřebuješ jednu appku. Tu v autě.
😄
Máš zkušenosti s cestováním Teslou?
Audi Q6 e-tron?
Nebo s novou iX3?
Jaké máš zkušenosti s plug-and-charge???
Ano, každopádně potřebuješ jednu appku. Tu v autě.
😄
@ericn
První tři roky k novému autu jsem měl k dispozici aplikaci od Volkswagenu, kterou jsem používal ke kontrole stavu vozu, v zimě k jeho předehřátí a v létě k ochlazení. Po třech letech za ni začali požadovat poplatek, a tak už téměř další tři roky funguji bez ní naprosto bez potíží.
Co tam máš dál, teoretiku?
První tři roky k novému autu jsem měl k dispozici aplikaci od Volkswagenu, kterou jsem používal ke kontrole stavu vozu, v zimě k jeho předehřátí a v létě k ochlazení. Po třech letech za ni začali požadovat poplatek, a tak už téměř další tři roky funguji bez ní naprosto bez potíží.
Co tam máš dál, teoretiku?
@Mr.Murphy
Ano, o tom to presne je: u auta so spalovacim motorom mi staci jedna penazenka (alebo bankomatova karta), a je jedno akej znacky. Natankujem vsade, za skoro rovnake ceny. A bez toho ze by som jazdil po rezervu, staci mi tankovat tak raz za 800km.
V pripade EV si musim zistit kadial budem jazdit, ktore firmy tam maju nabijacky, kolko to u nich stoji, nainstalovat si od kazdej daku aplikaciu, preratat si ci sa mi oplati platit si u nich daky pausal alebo nabijat drahsie, nabijat 6x na vzdialenosti kde mi staci natankovat raz, atd, atd. A este stale pri troche (ne)sikovnosti sa mi moze podarit jazdit s EV drahsie, ako s ICE-autom...
Ano, o tom to presne je: u auta so spalovacim motorom mi staci jedna penazenka (alebo bankomatova karta), a je jedno akej znacky. Natankujem vsade, za skoro rovnake ceny. A bez toho ze by som jazdil po rezervu, staci mi tankovat tak raz za 800km.
V pripade EV si musim zistit kadial budem jazdit, ktore firmy tam maju nabijacky, kolko to u nich stoji, nainstalovat si od kazdej daku aplikaciu, preratat si ci sa mi oplati platit si u nich daky pausal alebo nabijat drahsie, nabijat 6x na vzdialenosti kde mi staci natankovat raz, atd, atd. A este stale pri troche (ne)sikovnosti sa mi moze podarit jazdit s EV drahsie, ako s ICE-autom...
ještě jsem ten článek ani neotevřel a už jsem věděl, kdo jej napsal. Bednář. Ne, nebudu se uchylovat k urážkám, byť pár jadrných výrazů mou hlavou proběhlo.
Ale neodpustím si jeden vzkaz panu Bednáři. Tak se na ty EV vykašli, když v tom nechceš jezdit. Nesnaž se je neustále očerňovat, vypadáš jak hlupák. Recenzuj V12, třeba od Aston Martinu. Uděláš lépe.
Pro ostatní z Auto.cz - nešel by prosím udělat filtr na autory? Tyhle neschopné clickbait autory bolí číst.
Ale neodpustím si jeden vzkaz panu Bednáři. Tak se na ty EV vykašli, když v tom nechceš jezdit. Nesnaž se je neustále očerňovat, vypadáš jak hlupák. Recenzuj V12, třeba od Aston Martinu. Uděláš lépe.
Pro ostatní z Auto.cz - nešel by prosím udělat filtr na autory? Tyhle neschopné clickbait autory bolí číst.
@eLzyx
A co ti vadí? Že autor uvedl zcela konkrétní příklad z reality? Že na něm je vidět, že BEV opravdu není pro každého? Co???
Naopak, palec hore autorovi!
A co ti vadí? Že autor uvedl zcela konkrétní příklad z reality? Že na něm je vidět, že BEV opravdu není pro každého? Co???
Naopak, palec hore autorovi!
@rohYpnol vadí mi to, že používal nejhorší možnou kombinaci a vydává to za něco, co je univerzální pravda pro všechny EV.
@eLzyx
" Trochu neplánovaně jsem s ním zakusil, jak vypadají náklady na cestování poblíž svého horního extrému."
Vychladni. Autor byl zcela objektivní a nad věcí.
" Trochu neplánovaně jsem s ním zakusil, jak vypadají náklady na cestování poblíž svého horního extrému."
Vychladni. Autor byl zcela objektivní a nad věcí.
@eLzyx
Ale to není pravda, zcela zřetelně tam uvádí, že to není test a zcela jasně jsem pochopil, že tam šlo o nástin jak to lze či nelze dělat. Věřím, že mnoho lidí je dost hloupých, že to takto provozuje...
Ale to není pravda, zcela zřetelně tam uvádí, že to není test a zcela jasně jsem pochopil, že tam šlo o nástin jak to lze či nelze dělat. Věřím, že mnoho lidí je dost hloupých, že to takto provozuje...
@eLzyx tvl a co jiného by s autem měl dělat? Vzal auto, prostě jel a potřeboval doplnit energii. Tak zastavil tam kde bylo třeba "dotankovat". U ICE žádný problém, vezmeš kdekoli za podobnou cenu a neřešíš.
U EV je vidět, že tě to stojí ranec, když nemáš 20 appek a neplánuješ, kde a za kolik... Zbytečná složitost a nebojím se říct i naschvál providerů. Tesla je v tomhle o dost dál... Jenže ne každému tohle EV vyhovuje,
U EV je vidět, že tě to stojí ranec, když nemáš 20 appek a neplánuješ, kde a za kolik... Zbytečná složitost a nebojím se říct i naschvál providerů. Tesla je v tomhle o dost dál... Jenže ne každému tohle EV vyhovuje,
@ericn
Tak moment.
''Vzal auto, prostě jel a potřeboval doplnit energii.''
??
Dostal auto na testování, vzal vlastní čipy na dobíjení co se mu válely doma a dokázal, kam až může vystoupat cena za dobíjení EV.
Ocenil bych opačný přístup.
Tak jako v (jeho) případě u spalováků.
''nebudu brát v potaz průměr, protože ten zvyšují do nesmyslu nafouknuté ceny u značkových benzinek na dálnicích a já vždy hledám levnější palivo''
Cena 24Kč/kWh na Ionity v roamingu PRE není do nesmyslu nafouknutá???
Tak moment.
''Vzal auto, prostě jel a potřeboval doplnit energii.''
??
Dostal auto na testování, vzal vlastní čipy na dobíjení co se mu válely doma a dokázal, kam až může vystoupat cena za dobíjení EV.
Ocenil bych opačný přístup.
Tak jako v (jeho) případě u spalováků.
''nebudu brát v potaz průměr, protože ten zvyšují do nesmyslu nafouknuté ceny u značkových benzinek na dálnicích a já vždy hledám levnější palivo''
Cena 24Kč/kWh na Ionity v roamingu PRE není do nesmyslu nafouknutá???
@eLzyx Recenze dvanáctiválcového astonu se chystá 😊
Vůbec ale není pravda, že bych v elektromobilech nechtěl jezdit, a taky není pravda, že je očerňuji. Naopak mě spoustou věcí fakt baví, mj. i tou geniální schopností mít každé ráno nabito - když má člověk možnost nabíjet přes noc. V tomhle týdnu jsem ji neměl, v jiném zase třeba nebudu nabíjet vůbec na veřejných nabíječkách - přes týden v redakci, o víkendu na dvorku na chalupě...
Vůbec ale není pravda, že bych v elektromobilech nechtěl jezdit, a taky není pravda, že je očerňuji. Naopak mě spoustou věcí fakt baví, mj. i tou geniální schopností mít každé ráno nabito - když má člověk možnost nabíjet přes noc. V tomhle týdnu jsem ji neměl, v jiném zase třeba nebudu nabíjet vůbec na veřejných nabíječkách - přes týden v redakci, o víkendu na dvorku na chalupě...
Ooooops, a je to venku 😁
Opět se potvrzují slova rohYpnola.
Ale samozřejmě, že tohle je moc moc moc špatný příklad. Tohle je proruský příklad. Protože jediné správné použití je takové, že každý jezdí max 150 km trasy a bydlí v rodinném domě na jižní Moravě a má domácí FVE i na psí boudě 😁 Vlastně omluva, musí to být jižní Čechy, aby tam byl ČEZ a zvýhodněná 27d 😁 😁 😁
Opět se potvrzují slova rohYpnola.
Ale samozřejmě, že tohle je moc moc moc špatný příklad. Tohle je proruský příklad. Protože jediné správné použití je takové, že každý jezdí max 150 km trasy a bydlí v rodinném domě na jižní Moravě a má domácí FVE i na psí boudě 😁 Vlastně omluva, musí to být jižní Čechy, aby tam byl ČEZ a zvýhodněná 27d 😁 😁 😁
Stále více se ukazuje, že elektromobilita není pro ***y. (ty s IQ menší než 35)
@Mirek Matyáš A co my, co jsme členy mensy, máme nad 145 a jezdíme dieselem? Máš pro nás nějakou dobrou radu?
@Mokrous Nebavím se o tom, jestli jezdit elektrem, nebo dieselem. Jestli jste chytrej, sám víte, že ten článek je naprostý blábol a je ztráta času (mého i vašeho) o tom vůbec diskutovat. Přijdete na to sám. Teď, nebo za čas.
@Mirek Matyáš Článek není blábol, až na výpočetní chyby. Je to jen článek o tom, jak také může vypadat nabíjení EV v případě nárazového intenzivního použití mimo základnu. Nic víc, nic míň. Autor netvrdí, že se takto jezdí a nabíjí, nebo, že se to má takto provozovat.
Pro mne, jakožto člověka bez wallboxu je cena nabíjení nejmenší problém, protože umím počítat. Větší problém pro mne je nárazově ujet 600km bez čekání na nabíječkách v "jakémkoli" tempu a teplotě. A ještě větší problém je pro mne časová chemickofyzikální degradace baterie a skutečná cena její výměny.
Pro mne, jakožto člověka bez wallboxu je cena nabíjení nejmenší problém, protože umím počítat. Větší problém pro mne je nárazově ujet 600km bez čekání na nabíječkách v "jakémkoli" tempu a teplotě. A ještě větší problém je pro mne časová chemickofyzikální degradace baterie a skutečná cena její výměny.
@Mokrous já bych jednu měl. Až budete chtít vyměnit auto, tak si objektivně spočítejte, co vás vyjde nejlépe a zkuste si to elektro na týden/dva půjčit.
S vaším intelektem zajisté dojdete ke správnému výsledku😉
S vaším intelektem zajisté dojdete ke správnému výsledku😉
@Tomáš Klouda S EV jsem samozřejmě jezdil a je to fajn, ale... Viz výše: "Pro mne, jakožto člověka bez wallboxu je cena nabíjení nejmenší problém, protože umím počítat. A ani mi tolik nevadí, že to vychází na km o něco dráž, než nafta. Větší problém pro mne je nárazově ujet 600km bez čekání na nabíječkách v "jakémkoli" tempu a teplotě. A obecně opruz na veřejných nekrytých nabíječkách. A ještě větší problém (ten největší) je pro mne časová chemicko-fyzikální degradace baterie a skutečná cena její výměny."
@Mokrous Hmm, OK. To jsou validní argumenty. Měl bych k nim pár dotazů.
Jak často podnikáte cesty 600km, u kterých by vás nějakých 10-15 minut čekání na nabíječce zdražovalo?
Necháváte si běžně auto staré 15-20 let a víc, že vás zajímá cena výměny baterie?
Jak často podnikáte cesty 600km, u kterých by vás nějakých 10-15 minut čekání na nabíječce zdražovalo?
Necháváte si běžně auto staré 15-20 let a víc, že vás zajímá cena výměny baterie?
@Tomáš Klouda Nejde o to jak často, ale jde o to, že se mi to stává a v tom největším zápřahu a stresu nehodlám řešit radosti s nabíjením. A ne, auta si většinou kupuji nová po 5 letech, ale vzhledem k momentální situaci na trhu zvažuji velmi silně, že si svůj diesel ponechám možná 10 let a pak ho teprve pošlu do světa. A nechtěl bych, aby EV po 10 letech bylo na odpis a nová baterie v servise za dnes běžných 600 tisíc až milion Kč. Skazky o dílech z vrakáče a nezávislých opravnách v budoucnosti prosím vynechej. A repase ala Tesla bez záruky mne taky nezajímají.
Ale abych nepůsobil jako EV hater, já třeba žeru nový FL Zeekr 001. A až se toto začne vyrábět v Evropě, budu mít svrbění. A pořád doufám, že do 5 let snad výrobci dořeší baterie do rozumné podoby a s lepší zárukou, chemií i cenou. Třeba se chytí myšlenka hybridních self forming baterií CATL a pod. Uvidíme.
Já hlavně čekám na dobu, kdy se baterie budou recyklovat a zákazník nebude za recyklaci platit, ale dostane zaplaceno a nová baterie nebude za mega, ale pod 10 tis. EUR i s výměnou. A baterie udrží 10 let nejméně 80% kapacity. Nejméně.
Ale abych nepůsobil jako EV hater, já třeba žeru nový FL Zeekr 001. A až se toto začne vyrábět v Evropě, budu mít svrbění. A pořád doufám, že do 5 let snad výrobci dořeší baterie do rozumné podoby a s lepší zárukou, chemií i cenou. Třeba se chytí myšlenka hybridních self forming baterií CATL a pod. Uvidíme.
Já hlavně čekám na dobu, kdy se baterie budou recyklovat a zákazník nebude za recyklaci platit, ale dostane zaplaceno a nová baterie nebude za mega, ale pod 10 tis. EUR i s výměnou. A baterie udrží 10 let nejméně 80% kapacity. Nejméně.
@Mokrous Hmm, a to do toho 5-10 let starého dieselu budete kupovat nový originál motor, pokud vám ho nějaká závada vyřadí? 🧐
To já jen že bez nějaké výrobní závady ani u té baterky nehrozí, že by byla po 10-ti letech na výměnu. To je co se týče degradace stářím tak někde kolem půlky životnosti (přesněji poklesu SOH na 70%. A kapacita klesá ještě pomaleji než SOH.)
V průměru bude ta baterie po 10-ti letech někde na 85% SOH a 90%+ kapacity.
Navíc pokud to nechcete řešit, tak na baterie je 8-10 let záruka, takže to můžete prodat před jejím koncem. Cena výměny baterie se liší v násobcích. Někteří výrobci to nechtějí dělat a mají cenu nastavenou tak, aby to po nich nikdo nechtěl (klidně i 1M+ za baterku co reálně stojí 200-400k). A pak jsou jiní, jako Tesla, kteří mají baterku v ceníku téměř za výrobní náklady (230k u TM3).
To ale budete řešit jen pokud si jí poškodíte vlastní vinou (třeba v terénu o š***tý kámen), nebo pokud najedete alespoň 500-700 tisíc km u NMC a hodně přes milion km u LFP.
Mohu se zeptat kde se za recyklaci baterie z EV platí? Tady v EU mají všichni výrobci povinnost přijmout vaše auto i baterii k recyklaci zdarma.
Což je sice nevýhodné a je lepší to dát někomu, kdo vám za to adekvátně zaplatí (a to je zatím méně dostupné), ale rozhodně za to nemusíte platit.
Spíše ale budete velmi snadno schopen baterii prodat, pokud bude funkční, jen opotřebovaná. O tyto baterie je velký zájem do úložišť energie.
Mimochodem na těch 10 tisíc EUR i s výměnou se u té TM3 téměř dostanete, tam to bude jen o málo víc. Což se určitě nedá říct o výměně toho dieselového motoru. Tam to bude klidně i přes 300 tisíc, co jsem tak slyšel o moderních autech a jejich opravách😉
Myslím, že když si ten diesel necháte těch dalších 5 let, tak pak už všechny tyto "problémy" budou věcí minulosti. Už dnes některé z nich existují spíše jen ve vašich obávách a ty zbývající zmizí také...
To já jen že bez nějaké výrobní závady ani u té baterky nehrozí, že by byla po 10-ti letech na výměnu. To je co se týče degradace stářím tak někde kolem půlky životnosti (přesněji poklesu SOH na 70%. A kapacita klesá ještě pomaleji než SOH.)
V průměru bude ta baterie po 10-ti letech někde na 85% SOH a 90%+ kapacity.
Navíc pokud to nechcete řešit, tak na baterie je 8-10 let záruka, takže to můžete prodat před jejím koncem. Cena výměny baterie se liší v násobcích. Někteří výrobci to nechtějí dělat a mají cenu nastavenou tak, aby to po nich nikdo nechtěl (klidně i 1M+ za baterku co reálně stojí 200-400k). A pak jsou jiní, jako Tesla, kteří mají baterku v ceníku téměř za výrobní náklady (230k u TM3).
To ale budete řešit jen pokud si jí poškodíte vlastní vinou (třeba v terénu o š***tý kámen), nebo pokud najedete alespoň 500-700 tisíc km u NMC a hodně přes milion km u LFP.
Mohu se zeptat kde se za recyklaci baterie z EV platí? Tady v EU mají všichni výrobci povinnost přijmout vaše auto i baterii k recyklaci zdarma.
Což je sice nevýhodné a je lepší to dát někomu, kdo vám za to adekvátně zaplatí (a to je zatím méně dostupné), ale rozhodně za to nemusíte platit.
Spíše ale budete velmi snadno schopen baterii prodat, pokud bude funkční, jen opotřebovaná. O tyto baterie je velký zájem do úložišť energie.
Mimochodem na těch 10 tisíc EUR i s výměnou se u té TM3 téměř dostanete, tam to bude jen o málo víc. Což se určitě nedá říct o výměně toho dieselového motoru. Tam to bude klidně i přes 300 tisíc, co jsem tak slyšel o moderních autech a jejich opravách😉
Myslím, že když si ten diesel necháte těch dalších 5 let, tak pak už všechny tyto "problémy" budou věcí minulosti. Už dnes některé z nich existují spíše jen ve vašich obávách a ty zbývající zmizí také...
@Mokrous inteligentní lidé nevyhovují ostatním zabitim. Taktéž inteligentní lidé nelžou a nepopiraji fakta. Takze mensu jsi možná někde zahlédl, ale členem fakt nebudes. To by ses choval uplne jinak. Ale jako vtip dne dobré, alespoň jsi pobavil. Jen přemýšlím, proč hloupější lide maji potrebu o sobe tvrdit neco, co nejsou. Ještě víc ukazují svoji hloupost. A jen tak mimochodem, tvé jméno v seznamu členů neni, ale možná jsem se prehledl. Do kterého SIGu jsi zapojen?
Ja si myslím, že relevantná skúsenosť, fajn článok a fakty 👍. Cestovanie EV sa môže dosť predražiť ľuďom bez nabíjania doma a v práci, alebo pri dlhých cestách. Prečo niekto píše negatívne komentáre, alebo sa rozčuľuje vôbec nechápem, zvláštna doba 🤷♂️.
Ako majiteľ EV (zatiaľ mesiac) tiež nemám žiadne predplatné. Nabíjam doma (túto možnosť nemá každý), a raz som otestoval verejnú nabíjačku len zo zvedavosti za 100 Kč (cca 8 kWh ak si dobre pamätám). Ak auto nevychádza z garáže, príp. nie je predhriate z nabíjačky, tak si to zoberie dosť energie na vyhriatie interiéru (napriek tepelnému čerpadlu).
Počítam s tým, že by bola dlhšia trasa o čosi drahšia a komplikovanejšia, a hlavne v zime asi aj o dosť, ako na mojom ne-elektro aute.
PS: Pre reálnu spotrebu by bolo fajn vedieť s akou rezervou ste vracal auto. Ak to bolo 50%, tak bola spotreba cca 388 kWh na 1389 km, tj. cca 28 kWh/100 km?
PPS: žiaden z nových developerských projektov neponúka nabíjanie na parkovacom státí. Neviem ako to budú riešiť majitelia.
Ako majiteľ EV (zatiaľ mesiac) tiež nemám žiadne predplatné. Nabíjam doma (túto možnosť nemá každý), a raz som otestoval verejnú nabíjačku len zo zvedavosti za 100 Kč (cca 8 kWh ak si dobre pamätám). Ak auto nevychádza z garáže, príp. nie je predhriate z nabíjačky, tak si to zoberie dosť energie na vyhriatie interiéru (napriek tepelnému čerpadlu).
Počítam s tým, že by bola dlhšia trasa o čosi drahšia a komplikovanejšia, a hlavne v zime asi aj o dosť, ako na mojom ne-elektro aute.
PS: Pre reálnu spotrebu by bolo fajn vedieť s akou rezervou ste vracal auto. Ak to bolo 50%, tak bola spotreba cca 388 kWh na 1389 km, tj. cca 28 kWh/100 km?
PPS: žiaden z nových developerských projektov neponúka nabíjanie na parkovacom státí. Neviem ako to budú riešiť majitelia.
@Lubo doporučuji tu zimu vyzkoušet. Také jsem EV kupoval s tím, že to v zimě asi bude bída a raději budeme jezdit druhým autem na benzín.
Dopadlo to tak, že už dvě zimy stál benzín skoro celou zimu v garáži😉
A my jsme byli i v Alpách na lyžích elektrikou. U sjezdovek na parkovišti většinou nabíječky jsou, takže pohoda.
Ale máte samozřejmě pravdu, že krátké cesty, kdy se musí auto vždy vytopit, zvedají spotřebu opravdu hodně. Jakmile se ale jede někam dál, tak je to v pohodě. Díky TČ není ta spotřeba nijak dramaticky vyšší.
Na delších cestách je s tou elektrikou spíš trochu opruz, že to musí člověk plánovat dopředu. I když i to už je dnes jen kvůli ceně nabíjení. Pokud bych neřešil kde je jaká nabíječka a kolik zaplatím, tak už je dnes nabíječek tolik, že ani ty delší trasy plánovat netřeba...
Dopadlo to tak, že už dvě zimy stál benzín skoro celou zimu v garáži😉
A my jsme byli i v Alpách na lyžích elektrikou. U sjezdovek na parkovišti většinou nabíječky jsou, takže pohoda.
Ale máte samozřejmě pravdu, že krátké cesty, kdy se musí auto vždy vytopit, zvedají spotřebu opravdu hodně. Jakmile se ale jede někam dál, tak je to v pohodě. Díky TČ není ta spotřeba nijak dramaticky vyšší.
Na delších cestách je s tou elektrikou spíš trochu opruz, že to musí člověk plánovat dopředu. I když i to už je dnes jen kvůli ceně nabíjení. Pokud bych neřešil kde je jaká nabíječka a kolik zaplatím, tak už je dnes nabíječek tolik, že ani ty delší trasy plánovat netřeba...
A milé děti, zazvonil konec a pohádce o levném provozu elektromobilů je konec. Diky nasim europoslancum, co schvalili Green Deal, bude elektřina tak drahá, ze si stejne auto bude moci dovolit jen boháč. A o to soudruhům jde v první řadě. Omezení osobni dopravy. To by bylo, aby si vozil brusel autem kazdej chudák.
@Ginger Kyriakos Presne tak, v uk naslubovali ludom , ze vdaka zelenym technologiam bude v roku 2030 energia pre spotrebitela ovela lacnejsia. Realita ukazuje, ze bez statnych dotacii je vatsina projektov nesebestacna a stratova, len na vyrovnanie vykyvov v sieti minuli toho roku miliardu libier, takze vysledkom je, ze ziadna lacna energia nebude. Nehovoriac o tom, ze koli vystavbe solarnej farmy si idu vyrezat posledne 3 stromy co im tam ostali
Tak je to asi opravu extrémní případ, který ale nesporně ukazuje, že BEV jsou nevhodná na dálnice a delší přesuny v ČR a po Evropě na pravidelné, tedy týdenní bázi (mám na mysli např. obchodní cestující), ale pouze na přesuny kolem komína, či možná pravidelné cesty do práce pro ty, kteří mají možnost nabíjení doma- i když to samozřejmě taky není úplně pravda- FVE na domě něco stojí a zvláště dnes je jejich návratnost s velkým otazníkem ( při dnešních nízkých cenách el. energie a předpokládané životnosti FVE)...Ale samozřejmě, ať si každý jezdí dle libosti v čem chce... 😄
@Robert Hlavatý
''Tak je to asi opravu extrémní případ, který ale nesporně ukazuje, že BEV jsou nevhodná na dálnice a delší přesuny....''
Toto je přesně problém článku.
Je to sice extrémní případ, ale NESPORNĚ to něco ukazuje....
W T F
bmw-public-charging.com/…s/bmw-cz/tariffs
Ionity od 13.50 CZK/kWh
PRE, EON od 9.00 CZK/kWh
To je zajímavý, že tohle nesporně ukazuje něco úplně jinýho!
😄
''Tak je to asi opravu extrémní případ, který ale nesporně ukazuje, že BEV jsou nevhodná na dálnice a delší přesuny....''
Toto je přesně problém článku.
Je to sice extrémní případ, ale NESPORNĚ to něco ukazuje....
W T F
bmw-public-charging.com/…s/bmw-cz/tariffs
Ionity od 13.50 CZK/kWh
PRE, EON od 9.00 CZK/kWh
To je zajímavý, že tohle nesporně ukazuje něco úplně jinýho!
😄
Dobrý deň, zaujímavá skúsenosť. Ak by som mal elektromobil tak by ma nepresvedčila ho predať, ak by som ho nemal tak by ma neodradila ho kúpiť 😊
na Auto.cz uz budu jen selektivne cist, respektive necist clanky tohoto autora. Zase jede proti EV. Je placeny nekym aby ovlivnoval verejne mineni nesmysly? Minule to byly hlucne eketromobily bez jedinneho cisla, ted zase clanek, jak ze sebe udelat blba, aby jedna cast publika tleskala a glorigikovala ho jak potvrdil, ze baterkace jsou to nejhorsi co nam tady EU mohla vnutit. Pane jste traged!
@RiMa hlučné elektromobily nebyl můj článek, nicméně smyšlené to samozřejmě nebylo. Z nějakého důvodu je u nich vyžadován umělý zvuk pro upozornění okolí do určité rychlosti, mám dojem, že to je 30 km/h, protože nad ní už je např. hluk odvalujících se pneumatik považován za dostatečný, aby okolí vůz slyšelo.
@RiMa A co tak sa ist povozit, vyskusat a urobit si vlastny nazor? Traged si ty, ked nevies predychat, ze niekto ma iny nazor a nemusi byt nutne spravny
Marku, chválím za zcela objektivní článek. Konečně objektivní zhodnocení bez zelených brýlí.
A kdo pochybuje, tak uvedu z textu
"Samozřejmě – kdo bude takto jezdit elektromobilem často, vyplatí se mu tarif s nějakým měsíčním paušálem, díky němuž se dostane k lepší ceně kilowatthodiny. Pokud ale majitel elektromobilu většinou nabíjí doma či v práci střídavým proudem a delší cestování podniká výjimečně, může se dostat do stejné situace jako já."
Ano, tohle je prostě černé na bílém důkazem, že autor zůstal zcela objektivní a nezaujatý.
Chválím!
A kdo pochybuje, tak uvedu z textu
"Samozřejmě – kdo bude takto jezdit elektromobilem často, vyplatí se mu tarif s nějakým měsíčním paušálem, díky němuž se dostane k lepší ceně kilowatthodiny. Pokud ale majitel elektromobilu většinou nabíjí doma či v práci střídavým proudem a delší cestování podniká výjimečně, může se dostat do stejné situace jako já."
Ano, tohle je prostě černé na bílém důkazem, že autor zůstal zcela objektivní a nezaujatý.
Chválím!
@rohYpnol To ale zaslepeným fanatikům, lepšolidem, nálepkovačům a potrefeným husám nevysvětlíš. Základem jejich životů je vytvořit si třídního nepřítele a proti němu bojovat. Nějaká objektivita je jim u pr.ele.
@Mokrous to popisujete ty, co neustále hejtují elektromobilitu?
Ano, "vytvořit si třídního nepřítele a proti němu bojovat", to na ně sedí dokonale...
Ano, "vytvořit si třídního nepřítele a proti němu bojovat", to na ně sedí dokonale...
Pro čtenáře, kteří chtějí mít srovnání z reálného užívání elektromobilu. Tesly model 3 a Y mají spotřebu pod 15kW/100km po městě a pod 18kW/100km po dálnicích (při rychlosti 125-130km/h). Cena nabíjení Tesla supercharger je 10 Kč za 1 kW. Náklady jsou pak 1,50 Kč na 1 km po městě a 1,80 Kč na 1 km po dálnicích při používání ultra rychlého nabíjení Tesla supercharger. Nabíjení doma za 5 Kč za 1 kW pak vychází 0,70 Kč na 1 km.
@Jiří Mikulenka
...což odpovídá spotřebě 5,2l nafty, což zvládne kdejaký Passat nebo Oktávka 2.0 tdi, která stojí na pořizovací ceně o 1/3 míň ... 😁 😁 😁
...což odpovídá spotřebě 5,2l nafty, což zvládne kdejaký Passat nebo Oktávka 2.0 tdi, která stojí na pořizovací ceně o 1/3 míň ... 😁 😁 😁
@rohYpnol zrovna s tou cenou passata si sa dosť netrafil a zrovna ten sám sa cenou veľmi blíži k ID7. Ak si do toho zamixuješ fakt, že väčšina elektromobilov sa väčšinou nabíja doma, rozdiel sa zásadne zväčší (medzi tým tdi a elektro). Tento článok popisuje jeden extrém, druhým je to nabíjanie iba doma a iba s pomocou domácej fve... Pravda je niekde uprostred.
O čem že je článek, dokázat, že veřejné nabíječky jsou drahé? Ale to se přece ví pane redaktore... To muselo dát práci napsat takový článek, přitom taková blbost, že? Nebo to bylo zadáno AI, ať něco vyplodí za vás?
asi jako vzít M3 na okruh, dvě hodiny ji týrat a potom napsat: to auto žere 35 na sto, říkejte si co chcete😊
Normální test bez příkras a podřizování se autu a zelený trolové se můžou po ....Pán redaktor má u mě velké plus, že se to nebál vůbec napsat😉
Gratuluju 😂 dva roky jezdím z EV a takto draho se mi nikdy nabíjet nepodařilo. Na to už musí být člověk odborník. Je vidět, že jste člověk na svém místě 🤣😂
@Lucemburk Karel a kolik toho najezdíte za takový běžný týden? Moje čísla tady jsou v jednom z komentářů výše 😊
@Marek Bednář za 300Kč měsíčně máte IONITY 12 Kč/kWh. Na Tesla bez paušálu 12,6 Kč/kWh
@Lucemburk Karel
Díky!
Tyto informace bych čekal od autora článku.
Ne v diskuzi.
Autor by měl děkovat za doplnění...
Navíc jestliže testuje nový Hyundai, uvítal bych více info o Charge myHyundai!!
chargemyhyundai.com/…undai-de/tariffs
Díky!
Tyto informace bych čekal od autora článku.
Ne v diskuzi.
Autor by měl děkovat za doplnění...
Navíc jestliže testuje nový Hyundai, uvítal bych více info o Charge myHyundai!!
@Lucemburk Karel
Holt jednodušší je najít tu nejvyšší cenu, než tu nejnižší...
Cena nabíjení na IONITY s aplikací Charge myHyundai závisí na zvoleném tarifu. Bez paušálu se cena pohybuje kolem 21 Kč/kWh, ale s měsíčním poplatkem např. tarif Premium za 335Kč se sníží na 7,70 Kč/kWh!!!
Holt jednodušší je najít tu nejvyšší cenu, než tu nejnižší...
Cena nabíjení na IONITY s aplikací Charge myHyundai závisí na zvoleném tarifu. Bez paušálu se cena pohybuje kolem 21 Kč/kWh, ale s měsíčním poplatkem např. tarif Premium za 335Kč se sníží na 7,70 Kč/kWh!!!
@DonVito fakt až 7,70? Tak to koukám. U VW se i s paušálem pod 12 Kč nedostanu … Dostat se pod 8 Kč by bylo super 👍
@Lucemburk Karel
Abych byl upřímný, je to cena od AI vyhledávání.
Mně se to nepodařilo přesně dohledat.
Tím spíš by mě tato informace zajímala v testu Hyundai.
Mnohem víc než cena roamingu PRE na Ionity.
Abych byl upřímný, je to cena od AI vyhledávání.
Mně se to nepodařilo přesně dohledat.
Tím spíš by mě tato informace zajímala v testu Hyundai.
Mnohem víc než cena roamingu PRE na Ionity.
@DonVito přijde mi to fakt málo, ale jsem VW, tak netuším
@Lucemburk Karel
Tak jestli to dobře chápu, na Ionity v Německu je to 0,49Eur (12Kč) v tarifu Flex za 7.49Eur (182Kč).
V tarifu Smart za 9.99Eur (242Kč) je to zřejmě -30% tedy 0,34Eur (8,30Kč/kWh).
Tak jestli to dobře chápu, na Ionity v Německu je to 0,49Eur (12Kč) v tarifu Flex za 7.49Eur (182Kč).
V tarifu Smart za 9.99Eur (242Kč) je to zřejmě -30% tedy 0,34Eur (8,30Kč/kWh).
Redaktor se očividně snažil aby měl při testu co největší náklady . Já se naopak snažím jezdit co nejekonomičtěji a jezdím průměrně za 70 haléřů na ujetý kilometr (dalnice 120, jinak do 100 km/hod) . Toho docílím tím že doma mám fotovoltaiku a tarif d27d kde v noci nabíjím velice levně (3,50 včetně distribuce a OZE) . Dále Nabíjím někdy v práci kde máme také fotovoltaiku a k tomu máme také spotové ceny díky kterým v létě často nabíjím ze zápornou cenu. Je to opravdu výhodné, navic od DeltaGeen bereme elektřinu jen z obnovitelných zdrojů takže nemáme ani komín v elektrárně a jezdíme čistě bezemisně. Jsme opak pana redaktora.
@Jan Čeřovský opět, jako výše - na to, co nabijete doma nebo v práci, určitě neujedete 1100 km napříč republikou 😊
@Jan Čeřovský
"bereme elektřinu jen z obnovitelných zdrojů"
😁 😁 Probůh, zjisti si, co je to zelená elektřina!!! Nebýt paroplynek, uhlí a jádra, tak leda tak šoupeš nohama v koutě...
"bereme elektřinu jen z obnovitelných zdrojů"
😁 😁 Probůh, zjisti si, co je to zelená elektřina!!! Nebýt paroplynek, uhlí a jádra, tak leda tak šoupeš nohama v koutě...
Všem diskutérům, kteří nenechali na autorovi článku mít suchou : napište co si vymyslel, co není pravda. Pouze popsal, že i tak se dá s EA jezdit
@Helle Ano, souhlas, i tak se dá jezdit. Jsou i lidé, kteří natankovali benzín do nafťáku... jo také se to nechá...
stačí nejezdit k těm nejdražším a je vyřešeno. Vy v redakci nemáte wallbox? A se spalovacím motorem taktéž jezdíte jen k benzinkám u dálnice, kde je to nejdražší? Dost pochybuji.
@Mikesus přečtěte si ten článek ještě jednou, prosím. Najdete tam odpověď na to, jestli máme wallbox v redakci, i důvod, proč jsem nenabíjel na wallboxu v redakci.
14 Kč/kWh u 300kW nabíječky nepovažuji za nejdražší možnost a že jsem udělal chybu s tím Ionity, taky přiznávám. Navíc cena benzinu se na dálnici a mimo ni dost liší, kdežto cena kWh u veřejných nabíječek je stejná na dálnici i mimo ni.
14 Kč/kWh u 300kW nabíječky nepovažuji za nejdražší možnost a že jsem udělal chybu s tím Ionity, taky přiznávám. Navíc cena benzinu se na dálnici a mimo ni dost liší, kdežto cena kWh u veřejných nabíječek je stejná na dálnici i mimo ni.
@Marek Bednář ano, cena elektřiny se neliší podle umístění, ale podle výkonu. A jezdit někam nabíjet a kvůli 5 minutám platit 2x víc jen abych dokázal, že je to drahé. S RZ, taky "užrané", jsem s tím taky 1200km a nabíjel 3x venku. A tím nabíjením jsem ztratil dohromady cca 5 minut, protože se nabíjelo vždy, když jsem nejel nikam a řešil jiné věci. a ano, nabíjení venku je dražší, vyšlo mne to na cca 1,8kč/km. Když někdo chce, jde to. Když někdo nechce, nachází způsoby, jak ukázat, že je něco špatně, i když to používá úplně nesmyslně. Zajisté u spalovacího auta taky neřadíte na vyšší stupně dokud není dosaženo omezovače a tankujete tedy nejdražší benzín nebo naftu?
A to jsme, vážení eurosoudruzi, s tou elektromobilitou ještě ani nezačali.
Kolik že bude stát v našem eurosojuzu roku 2035 ten km jízdy v elektromobilu, až zavededeme všechny ty krásné progresivistické věci jako ESG II, kilometrovou daň za jizdu v elektromobilu a další nesmysly, které podepsali Spolu, spolu s PirSTANem?
m.echo24.cz/…imaticke-cile-eu
Z českých europoslanců nový klimatický cíl podpořilo všech pět zástupců frakce Evropské lidové strany (EPP), tedy Danuše Nerudová, Jan Farský (oba STAN), Luděk Niedermayer, Ondřej Kolář (oba TOP 09) a rovněž i pirátská europoslankyně Markéta Gregorová. Proti hlasovalo 15 českých europoslanců, z EPP europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), z frakce Patriotů pro Evropu, tři z frakce Evropských konzervativců a reformistů (ECR) a dva nezařazení europoslanci zvolení za Stačilo!. Europoslanec Ivan David se hlasování neúčastnil.
Kolik že bude stát v našem eurosojuzu roku 2035 ten km jízdy v elektromobilu, až zavededeme všechny ty krásné progresivistické věci jako ESG II, kilometrovou daň za jizdu v elektromobilu a další nesmysly, které podepsali Spolu, spolu s PirSTANem?
m.echo24.cz/…imaticke-cile-eu
Z českých europoslanců nový klimatický cíl podpořilo všech pět zástupců frakce Evropské lidové strany (EPP), tedy Danuše Nerudová, Jan Farský (oba STAN), Luděk Niedermayer, Ondřej Kolář (oba TOP 09) a rovněž i pirátská europoslankyně Markéta Gregorová. Proti hlasovalo 15 českých europoslanců, z EPP europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), z frakce Patriotů pro Evropu, tři z frakce Evropských konzervativců a reformistů (ECR) a dva nezařazení europoslanci zvolení za Stačilo!. Europoslanec Ivan David se hlasování neúčastnil.
Marku, doufam, ze je ti po "rozsypani hracek" lip.
❤️
❤️
@DonVito vlastně mě dost baví kejhání potrefených hus 😊
@Marek Bednář víc zoufalý už být nemůžete? Od novináře hodně ubohé. Navíc v tabulce je vidět, že ty Vaše výpočty jsou úplně mimo, kdy jednou za nabíjení 150KW u PRE platíte 14 a podruhé 25kč za kwh. To myslíte, že to každý přehlédne?
@Mikesus ah, překlep, omlouvám se - u toho prvního nabíjení u PRE to bylo 68,89 odebraných kWh, nikoliv 38,89. Tedy vždy 14 Kč/kWh, Ionity bylo 24 Kč/kWh. Čísla jsem opravil.
@Marek Bednář
Opravdu Vám nic neříká základní slušnost a úcta ke čtenáři?
Opravdu Vám nic neříká základní slušnost a úcta ke čtenáři?
@Michal Chmelař
To má drzost tady říkat někdo, kdo o diskusním kolegovi prokazatelně lže a neumí se ani omluvit?!?
To má drzost tady říkat někdo, kdo o diskusním kolegovi prokazatelně lže a neumí se ani omluvit?!?
@rohYpnol
Až po tobě, chlapečku! Ty máš drzost lhát v diskusi a pak chtít omluvu po tom, kdo tě při té lži přistihl.
Až po tobě, chlapečku! Ty máš drzost lhát v diskusi a pak chtít omluvu po tom, kdo tě při té lži přistihl.
@Michal Chmelař
Omluvu od holuba nečekej.
Omluvu od holuba nečekej.
@Marek Bednář
Alespoň někdo se tu dobře baví...
Jasně jsi všem dokázal, jak může být ježdění v EV drahý.
Jsi pašák a elektromobilistům jsi to nandal.
Asi jako kdybych já ti dokazoval, kolik žere spalovák z Prahy do Brna na D1 se zařazenou jedničkou. A pak o tom napsal zcela irelevantní článek.
Alespoň někdo se tu dobře baví...
Jasně jsi všem dokázal, jak může být ježdění v EV drahý.
Jsi pašák a elektromobilistům jsi to nandal.
Asi jako kdybych já ti dokazoval, kolik žere spalovák z Prahy do Brna na D1 se zařazenou jedničkou. A pak o tom napsal zcela irelevantní článek.
Konečně reálný test a reálný soudný přístup k věci.
@DD10R
Přesně tak. Článek popisuje realitu první jízdy s EV po zakoupení.
Od druhé jízdy už jezdí každý elektromobilista inteligentněji (pokud mu trochu záleží na nákladech).
Přesně tak. Článek popisuje realitu první jízdy s EV po zakoupení.
Od druhé jízdy už jezdí každý elektromobilista inteligentněji (pokud mu trochu záleží na nákladech).
@DD10R reálný test plný nesmyslů. Kdo umí počítat, vidí to v tabulce. Také nabíjení u nesmyslně drahých nabíječek. Taky jste tak soudný a jezdíte k těm nejdražším benzínkám?
@Mikesus
Odpověď je v článku
''při dnešních cenách benzinu – řekněme 34,50 Kč/l, nebudu brát v potaz průměr, protože ten zvyšují do nesmyslu nafouknuté ceny u značkových benzinek na dálnicích a já vždy hledám levnější palivo''
Autor vždy hledá levnější palivo, když se jedná o spalovák.
A když jde o EV tak se mu povedl opak.
Najít nejdražší nabíjení - roaming na Ionity....
Shrnovačka
Tankování benzinu zvyšují do nesmyslu značkové pumpy u dálnice.
Narozdíl od zcela racionálního nejdražšího nejrychlešího nabíjení navíc v roamingu Ionity... u dálnice.
To není nesmysl. To je rozsypávání hraček!
Odpověď je v článku
''při dnešních cenách benzinu – řekněme 34,50 Kč/l, nebudu brát v potaz průměr, protože ten zvyšují do nesmyslu nafouknuté ceny u značkových benzinek na dálnicích a já vždy hledám levnější palivo''
Autor vždy hledá levnější palivo, když se jedná o spalovák.
A když jde o EV tak se mu povedl opak.
Najít nejdražší nabíjení - roaming na Ionity....
Shrnovačka
Tankování benzinu zvyšují do nesmyslu značkové pumpy u dálnice.
Narozdíl od zcela racionálního nejdražšího nejrychlešího nabíjení navíc v roamingu Ionity... u dálnice.
To není nesmysl. To je rozsypávání hraček!
@DonVito
jo tohle tomu dalo korunu. hledá to nejlevnější, ale nabíjet jde záměrně na nejdražší
jo tohle tomu dalo korunu. hledá to nejlevnější, ale nabíjet jde záměrně na nejdražší
jakože pan redaktor zkoušel normálního člověka , který si pořídí EV a misto 7-10 kč platí 24kč za kwh? a tohle bere jako normální? 😂
Obávám se, že výhodné cestování elektromobilem s dobíjením na veřejných nabíječkách bude jen dražší a dražší. A časem k tomu ještě přidají cca 0.5-0.7kč/km jako náhradu za spotřební daň a bude 😒
Úplně s autorem souhlasím, použil BEV jako normální motorista. Sám mám BEV, a bez FVE bych do toho nešel. Pokud si nechci platit předplatné, tak pod 14 Kč za kWh se nedostanu (rychlonabíječky). Doma to mám tak za 2,50 Kč z virtuální baterie, v létě “zadarmo”. Potíž je ta, že jsem pak omezený dojezdem, ale s tím jsem počítal. Druhé auto v rodině bude jistě stále s ICE.
a ještě jedna věc. Autor vůbec si nedal námahu aby vůbec se podíval na ceník a počítal. Naopak jen chtěl trolit a jezdil k tomu nejhoršímu.
Tabulka to ukazuje jasně i ten nesmysl, který si snad nevycucal z prstu
PRE 150 kW 38,89 kWh 982,44 Kč
PRE 150 kW 3,18 kWh 44,53 Kč
¨
V jednom případě stoji kwh 14Kč, coz je běžná průměrná cena u PRE, ale při nabíjení 38.89kwh najednou je cena 25,28 Kč. Tady si někdo asi dost vymýšlí. Což každý, kdo někdy nabíjel EV mimo domov, pozná hned.
Pane redaktore, když s něčím neumíte, není lepší to přenechat někomu jinému, když se to nechcete naučit používat?
Tabulka to ukazuje jasně i ten nesmysl, který si snad nevycucal z prstu
PRE 150 kW 38,89 kWh 982,44 Kč
PRE 150 kW 3,18 kWh 44,53 Kč
¨
V jednom případě stoji kwh 14Kč, coz je běžná průměrná cena u PRE, ale při nabíjení 38.89kwh najednou je cena 25,28 Kč. Tady si někdo asi dost vymýšlí. Což každý, kdo někdy nabíjel EV mimo domov, pozná hned.
Pane redaktore, když s něčím neumíte, není lepší to přenechat někomu jinému, když se to nechcete naučit používat?
Vyznavači elektronáboženství nedokáží rozdýchat, že autor článku zpochybnil verše elektrokoránu. Přitom článek není nic převratného, je to jen potvrzení toho, že nabíjení na rychlonabíječkách je drahé, což za normálních okolností i vyznavači sami uznávají.
Jdu si pro brambůrky, sledovat tuhle diskuzi bude ještě zábava.
Jdu si pro brambůrky, sledovat tuhle diskuzi bude ještě zábava.
@Tycoon
Nejezdit na Ionity s čipem PRE není náboženství.
Samozřejmě to můžeš z pohodlnosti udělat.
Ale psát o tom článek?
Nejezdit na Ionity s čipem PRE není náboženství.
Samozřejmě to můžeš z pohodlnosti udělat.
Ale psát o tom článek?
@DonVito
Představ si typického uživatele fleetu.
Dostane jednu tankovací kartu a seznam řetězců, u kterých ji lze použít. Pokud je to třeba karta od Orlenu nebo Shellu, tak samozřejmě na Orlenu nebo Shellu vyjde tankování výhodněji než u ostatních řetězců.
No a tady dostane čip od PRE a seznam řetězců, u kterých ho lze použít. U PRE vyjde nabíjení nejvýhodněji, u ostatních je to dražší. Je to úplně ten samý princip.
A nebo soukromého zákazníka, který si za své peníze kupuje auto za 2 miliony Kč. Asi to nebude člověk, který se bude chtít dobrovolně omezovat v tom, kde nabíjí.
Představ si typického uživatele fleetu.
Dostane jednu tankovací kartu a seznam řetězců, u kterých ji lze použít. Pokud je to třeba karta od Orlenu nebo Shellu, tak samozřejmě na Orlenu nebo Shellu vyjde tankování výhodněji než u ostatních řetězců.
No a tady dostane čip od PRE a seznam řetězců, u kterých ho lze použít. U PRE vyjde nabíjení nejvýhodněji, u ostatních je to dražší. Je to úplně ten samý princip.
A nebo soukromého zákazníka, který si za své peníze kupuje auto za 2 miliony Kč. Asi to nebude člověk, který se bude chtít dobrovolně omezovat v tom, kde nabíjí.
@Tycoon
Souhlas.
Ale opět jsme u nejdražšího možného nabíjení.
Třeba CCS karta typická pro fleet používá
www.ccs.cz/…i-e-on-drive.pdf
EON
DC (až 100 kW) 13,00Kč
UFC (100 kW a více) 13,00Kč
PRE
DC (až 149 kW) 17,50Kč
UFC (150 kW a více) 17,50Kč
ČEZ
DC (až 100 kW) 18,00Kč
UFC (101 kW a více) 18,00Kč
Ionity
DC (až 149 kW) 23,00Kč
UFC (150 kW a více) 23Kč
Asi by bylo fajn s CCSkou preferovat EON.
Nebo když někdo jezdí hodně vymyslet něco levnějšího.
Možností je nespočet.
Od kartičky Hyundai, Škoda nebo BMW, přes paušál na Ionity až po Tesla Supercharger.
PS Tesla má agregační službu Tesla MultiPas. Zatím ještě ne pro Česko.
Souhlas.
Ale opět jsme u nejdražšího možného nabíjení.
Třeba CCS karta typická pro fleet používá
www.ccs.cz/…i-e-on-drive.pdf
EON
DC (až 100 kW) 13,00Kč
UFC (100 kW a více) 13,00Kč
PRE
DC (až 149 kW) 17,50Kč
UFC (150 kW a více) 17,50Kč
ČEZ
DC (až 100 kW) 18,00Kč
UFC (101 kW a více) 18,00Kč
Ionity
DC (až 149 kW) 23,00Kč
UFC (150 kW a více) 23Kč
Asi by bylo fajn s CCSkou preferovat EON.
Nebo když někdo jezdí hodně vymyslet něco levnějšího.
Možností je nespočet.
Od kartičky Hyundai, Škoda nebo BMW, přes paušál na Ionity až po Tesla Supercharger.
PS Tesla má agregační službu Tesla MultiPas. Zatím ještě ne pro Česko.
@Tycoon tak jelikož mám fleet, tak odpověď je jednoduchá. Máme smlouvu s Orlenem a OMW, jezdí řidiči jen tam, ne že mají jezdit jinam, i když ji tam kartu vezmou. To vůbec netušíš co znamená smluvní vztah. Takže dostanou čip od PRE a budou jezdit jen k PRE. Ale jelikož PRE není zas tolik po republice, dostanou k tomu ČEZ a budou jezdit k PRE nebo ČEZ. Přesné chování BFU jsi popsal.
@Mikesus
BFU je ten, kdo musí vyřešit rozpor mezi realitou a teorií fleet manažera.
Zažil jsem nařízení tankovat jen u jednoho řetězce. Zbytečně se najížděly km kvůli tankování. Pak nařízení všechna auta CNG. Po Německu a jiných státech, kde je hledání čerpačky detektivní práce, se jezdilo na benzín.
Proto článek pana redaktora, který 5x natankoval u "svého" řetězce a jednou u "cizího", považuju za reálný scénář.
BFU je ten, kdo musí vyřešit rozpor mezi realitou a teorií fleet manažera.
Zažil jsem nařízení tankovat jen u jednoho řetězce. Zbytečně se najížděly km kvůli tankování. Pak nařízení všechna auta CNG. Po Německu a jiných státech, kde je hledání čerpačky detektivní práce, se jezdilo na benzín.
Proto článek pana redaktora, který 5x natankoval u "svého" řetězce a jednou u "cizího", považuju za reálný scénář.
Ano, pro nás panelákové lidi a lidi v podnájmu nemá smysl pořizovat EV. I když vezmu cenu dobíjení 14kc za kWh a spotřebu malého EV ve městě kolem 15kwh na 100 km tak to vyjde na nějakých 2,10 Kč na km. Benzin při spotřebě 6l na 100km a ceně současně 33kc/l vyjde na necelé 2kc na 100km. Vyšší cena pořízení EV, delší nabíjení, cenová džungle u veřejných nabíječek, zapomenuté auto na nabíječe s poplatkem za prostoje jsou jen další negativa a to nemluvě, když jsou nabíječky obsazeny a dohledání nějaké volné a zase za jiných finančních podmínek. Kratší až-dojezd je už jenom prkotina. EV nemá pro lidi z bytových domů a sídlišť žádný smysl, pokud tedy někdo není zarytý elektro fanda.
@Frfla
V celku souhlas.
"EV nemá pro lidi z bytových domů a sídlišť žádný smysl, pokud tedy někdo není zarytý elektro fanda."
Jen doplním dvě věci
A) dnes
B) z bytových domů bez možnosti nabíjení (doma, před domem, v práci)
Když už tedy, tak takhle
EV nemá DNES pro lidi z bytových domů a sídlišť bez možnosti nabíjení doma nebo v práci žádný smysl, pokud tedy někdo není zarytý elektro fanda.
V celku souhlas.
"EV nemá pro lidi z bytových domů a sídlišť žádný smysl, pokud tedy někdo není zarytý elektro fanda."
Jen doplním dvě věci
A) dnes
B) z bytových domů bez možnosti nabíjení (doma, před domem, v práci)
Když už tedy, tak takhle
EV nemá DNES pro lidi z bytových domů a sídlišť bez možnosti nabíjení doma nebo v práci žádný smysl, pokud tedy někdo není zarytý elektro fanda.
@Frfla ono je třeba nabíjení i za 6kc na 22kw. 2 hodiny v obchodě a máš nabito na 200-300km. to většina lidí neprojede do dalšího nákupu. A cenou jsi na cca 1kc/km
Mam obyčejné auto na LPG Captur 2023 a jezdím okrsky za cca 09-1,20 Kč a dálnice za cca 1,4-1,6 Kč (při průměrné ceně LPG 16,-KČ) cena nového vozu byla 535000,-kč. Kupovat auto na elektřinu při nájezdu cca 20000 km za rok je pro nás nesmysl. servis na 5 let předplacený. Tankování cca 5 minut a jedeme. Manželka je jiný level ta jezdí za 0,7-0,9 Kč a dálnice za 1,2-1,4 Kč je klidnější a nezávodí-nikam se nežene.
Dát za auto cca 1000000,-kč a držet se hesla 😒br /> " VŠUDE DOBŘE U NABÍJEČKY NEJLÉPE"
Nechceme
a
propo ekologie – výroba EV zatěžuje planetu méně??
hehe to bych chtěl vidět, jen blázen tomu věří
Inop
Dát za auto cca 1000000,-kč a držet se hesla 😒br /> " VŠUDE DOBŘE U NABÍJEČKY NEJLÉPE"
Nechceme
a
propo ekologie – výroba EV zatěžuje planetu méně??
hehe to bych chtěl vidět, jen blázen tomu věří
Inop
@inop
ekologie?
elektrickevozy.cz/…z-spalovaci-auto
Stačí ujet 17 500 km a tento elektromobil je ekologičtější než spalovací auto
6. 8. 2025
ekologie?
elektrickevozy.cz/…z-spalovaci-auto
Stačí ujet 17 500 km a tento elektromobil je ekologičtější než spalovací auto
6. 8. 2025
Bulvární článek, který pro běžného zájemce o BEV nemá absolutně žádnou hodnotu, poněvadž nikdo příčetný nenabíjí výhradně na těch nejdražších rychlonabíječkách v celé republice, když kouzlo elektromobility spočívá v tom, že si člověk může své auto nabíjet primárně doma nebo v práci, což může každý rok jenom na palivu ušetřit desetitisíce.
S kvalitou webu Auto.cz to jde poslední dobou viditelně z kopce, když kvalitní, nezávislé a čtivé články nahradil samý senzacechtivý clickbait jako je tento, který je kvalitativně zhruba na úrovni článků typu „Šok! Ford Mondeo má vyšší spotřebu než Lamborghini!”, v nichž se pak dočtete, že test „vyšší spotřeby“ probíhal tak, že Mondeo tahali po okruhu na jedničku až do omezovače, kufr narvaný cihlami, klimatizace na max, všechna okna dokořán a ještě k tomu přívěs s bagrem — zatímco u Lamborghini naopak jeli devadesátkou za kamionem v aerodynamickém stínu, v eko-režimu, sotva lízli plyn a celou dobu se tvářili, že zrovna meditují o úsporách CO₂.
S kvalitou webu Auto.cz to jde poslední dobou viditelně z kopce, když kvalitní, nezávislé a čtivé články nahradil samý senzacechtivý clickbait jako je tento, který je kvalitativně zhruba na úrovni článků typu „Šok! Ford Mondeo má vyšší spotřebu než Lamborghini!”, v nichž se pak dočtete, že test „vyšší spotřeby“ probíhal tak, že Mondeo tahali po okruhu na jedničku až do omezovače, kufr narvaný cihlami, klimatizace na max, všechna okna dokořán a ještě k tomu přívěs s bagrem — zatímco u Lamborghini naopak jeli devadesátkou za kamionem v aerodynamickém stínu, v eko-režimu, sotva lízli plyn a celou dobu se tvářili, že zrovna meditují o úsporách CO₂.
nechci do toho rejpat, ale nabíjet u hyperchargeru ČEZ s čípem PRE může jenom trotl... nabíjím u PRE za 11 Kč za kWh na 75ce a úplně v pohodě...innogy 10,90 a Eon 13, jezdím přesně za 2 Kč/km
Mne ten test tiež nedáva zmysel. Ako ak potrebujem UFC nabíjanie často (alebo idem na dovolenku), mám paušál za pár korún mesačne a nabíjam na UFC za 12-13KČ/kwh.
Ako jasné dokazuje to nezmyselné ceny roamingu, ale to nie je reálny usecase.
To ja som minule chcel natankovať 100-vku benzín a našiel som nejaký 102 racing, ktorý stál cca 100kc/liter.... Takže to dávam ako tip na ďalší článok...
Ako jasné dokazuje to nezmyselné ceny roamingu, ale to nie je reálny usecase.
To ja som minule chcel natankovať 100-vku benzín a našiel som nejaký 102 racing, ktorý stál cca 100kc/liter.... Takže to dávam ako tip na ďalší článok...
@Rasto
Není to usercase pro lidi, co jezdí kolem komína nebo pro ty, co sice jezdí dál, ale cíl dovolené si plánují podle toho, zda je tam hoitel s nabíjením zdarma a zda podél cesty jsou nabíječky poskytovatele, u kterého si platí paušál.
Ale pro jiné lidi to usercase je. Jak jsem psal výše, typicky pro uživatele fleetového auta, kde s autem dostaneš čip, nebo i soukromého zákazníka, který když má na to, aby si koupil auto za 2 miliony, se asi nebude chtít příliš omezovat.
Není to usercase pro lidi, co jezdí kolem komína nebo pro ty, co sice jezdí dál, ale cíl dovolené si plánují podle toho, zda je tam hoitel s nabíjením zdarma a zda podél cesty jsou nabíječky poskytovatele, u kterého si platí paušál.
Ale pro jiné lidi to usercase je. Jak jsem psal výše, typicky pro uživatele fleetového auta, kde s autem dostaneš čip, nebo i soukromého zákazníka, který když má na to, aby si koupil auto za 2 miliony, se asi nebude chtít příliš omezovat.
@Tycoon
Odpovídal jsem ti výše.
Jen dodám, že lidi z mýho okolí řeší cenu nabíjení i u aut okolo 2M.
A hlavně, tyhle lidi obvykle nabíjí většinu energie z domácí zásuvky za směšnou cenu.
Odpovídal jsem ti výše.
Jen dodám, že lidi z mýho okolí řeší cenu nabíjení i u aut okolo 2M.
A hlavně, tyhle lidi obvykle nabíjí většinu energie z domácí zásuvky za směšnou cenu.
@DonVito
Ano, CCS/Eon čip má v průměru ceny nabíjení o trochu nižší, když jsem to tak rychle proletěl a srovnal s PRE. Ale pro ten redaktorův případ, kdy 5krát nabil "ve své síti" a jednou u Iionity, by to vyšlo víceméně stejně.
OK, já ve své sociální bublině takové lidi nemám, představoval jsem si je trochu jinak. Mně takové chování není cizí, když jsem měl LPG, tak jsem si jízdy pečlivě plánoval.
Ano, CCS/Eon čip má v průměru ceny nabíjení o trochu nižší, když jsem to tak rychle proletěl a srovnal s PRE. Ale pro ten redaktorův případ, kdy 5krát nabil "ve své síti" a jednou u Iionity, by to vyšlo víceméně stejně.
OK, já ve své sociální bublině takové lidi nemám, představoval jsem si je trochu jinak. Mně takové chování není cizí, když jsem měl LPG, tak jsem si jízdy pečlivě plánoval.
@Tycoon
Já bych s tím článkem neměl problém, kdyby tam bylo víc informací (a méně elektromobilních failů).
Třeba tato
Cena nabíjení na IONITY s aplikací Charge myHyundai závisí na zvoleném tarifu. Bez paušálu se cena pohybuje kolem 21 Kč/kWh, ale s měsíčním poplatkem např. tarif Premium za 335Kč se sníží na 7,70 Kč/kWh!
Je to tak, že koho cena nabíjení nezajímá, může hodně přeplatit. Ale obvykle je to jednorázově.
Jezdíš-li pravidelně hodně, budeš na úplně jinejch cenách!
Já bych s tím článkem neměl problém, kdyby tam bylo víc informací (a méně elektromobilních failů).
Třeba tato
Cena nabíjení na IONITY s aplikací Charge myHyundai závisí na zvoleném tarifu. Bez paušálu se cena pohybuje kolem 21 Kč/kWh, ale s měsíčním poplatkem např. tarif Premium za 335Kč se sníží na 7,70 Kč/kWh!
Je to tak, že koho cena nabíjení nezajímá, může hodně přeplatit. Ale obvykle je to jednorázově.
Jezdíš-li pravidelně hodně, budeš na úplně jinejch cenách!
tak voni vám ho taky půjčili, toho Vanquishe? už jsem viděl dva testy, klobouk dolů, tohle dát do rukou vořežprutů jako jste vy... mírná závist😊
ano, taková auta mi budou scházet
www.youtube.com/watch?…
pro objektivitu byste mohli spočítat cenu 1 km ujetého s ním😊
ano, taková auta mi budou scházet
www.youtube.com/watch?…
pro objektivitu byste mohli spočítat cenu 1 km ujetého s ním😊
@Man Ký snadno - měl jsem ho na den místo týdne a jezdil jsem dynamicky, měl jsem průměr 19,9 l/100 km, takže když budu uvažovat 98okt. benzin, tak nejlevnější je na ONO za 34,90 Kč/l a vychází to na 6,95 Kč/km. Při obdobném cestování jako s ioniqem bych měl spotřebu odhadem 16 l/100 km, tj. 5,58 Kč/km. Když nebudu počítat N98 na ONO, ale nějaký prémiový benzin na značkových stanicích, tak řekněme 39 Kč/l, tedy 7,76, resp. 6,24 Kč/km.
fuuuuuha zaujimavy report zo zivota s EVckom a taktiez zaujimava diskusia. 🙂🙂😉
1- ocenujem autora za clanok o nakladoch EVcka v trochu extremnych ale realnych podmienkach..... ako vyvazenie nuteneho elektrooptimizmu a ako upozornenie pre uvazujucich o kupe EVcka je to OK .
2- ze to bola horna hranica nakladov v clanku popisuje, tak to nemozem(-e) povazovat za zavadzanie druhych.
3- clanok ukazuje ze EVcko ma najma zmysel pre tych co mozu nabijat mimo verejnych nabijaciek......pre tych co su odkazani na ver. nabijacky je to take ani-ani a viac o osobnych preferenciach ako o financnej vyhodnosti.
4- EVcka aj spalovaky maju svoje "za" aj "proti". respektujme sa navzajom a hlavne jazdime s rozumom aby sme vsetci dosli do ciela.
5- ovela vacsim problemom na cestach su nezodpovedne(arogantne) medzikusy medzi volantom a sedackou ako druh pohonu pod kapotou
PS: mam male EVcko aj spalovak......no a co.......ked to neni daleko, tak radasej EVcko. 😄
1- ocenujem autora za clanok o nakladoch EVcka v trochu extremnych ale realnych podmienkach..... ako vyvazenie nuteneho elektrooptimizmu a ako upozornenie pre uvazujucich o kupe EVcka je to OK .
2- ze to bola horna hranica nakladov v clanku popisuje, tak to nemozem(-e) povazovat za zavadzanie druhych.
3- clanok ukazuje ze EVcko ma najma zmysel pre tych co mozu nabijat mimo verejnych nabijaciek......pre tych co su odkazani na ver. nabijacky je to take ani-ani a viac o osobnych preferenciach ako o financnej vyhodnosti.
4- EVcka aj spalovaky maju svoje "za" aj "proti". respektujme sa navzajom a hlavne jazdime s rozumom aby sme vsetci dosli do ciela.
5- ovela vacsim problemom na cestach su nezodpovedne(arogantne) medzikusy medzi volantom a sedackou ako druh pohonu pod kapotou
PS: mam male EVcko aj spalovak......no a co.......ked to neni daleko, tak radasej EVcko. 😄
Jako sorry, ale každý kdo už jezdí EV a nabíjí více jak desítky kWh měsíčně veřejně, má nějaký tarif. Nulové tarify jsou taková nouzovka. Mám ČEZ tarif za stovku měsíčně a cena vychází myslím na 12,-. Tedy stejně jako ke stálo Berlingo 1.2T, nyní Enyaq RS 2022. Nabít 300kWh za tyden bez tarifu a ještě roamingem na Ionity...je nemám slušných slov. To je jak mít doma tavící pec na hliník a mít sazbu na chalupu...nebo jako kupovat pití na benzínce, když vedle je normální obchod... zbytečně matete. A Ioniq9 je právě nutno porovnávat s něčím větším a výkonnějším než Octavie 2.0TDi...
Když čtu některé reakce typu - tohle je bulvární článek, vždyť to neodpovídá tomu kdo si to pořídí...
Pokud novinář bude hodnotit BEV pohledem "domácí dobíjení", nedej bože "domácí dobíjení z FVE", tak měřme stejným metrem!
Tedy novinář píše z pohledu 50% čtenářů, kteří bydlí v bytových domech, a možná dalších 20-30% čtenářů, kteří bydlí sice v rodinných domech, ale bez možnosti stání u domu, nebo bez možnosti FVE, nebo bydlí v nájmu, tedy z pohledu 70-80% čtenářů píše novinář bulvár???
Ne. Autor článku jen úplně naplacato ukázal, že svět není černobílý. Že není jedno skvělé řešení, které káže zelenorudá víra EU, pro všechny. Že BEV není budoucností pro všechny. Že je potřeba mít možnsot volby. A že žádná EU nám svými nesmyslnými nařízeními typu "zákaz spalováků 2035" blaho opravdu nepřinese. Naopak, bude platit opět jen pravdivé a historií ověřené Хотели как лучше, а получилось как всегда.
Pokud novinář bude hodnotit BEV pohledem "domácí dobíjení", nedej bože "domácí dobíjení z FVE", tak měřme stejným metrem!
Tedy novinář píše z pohledu 50% čtenářů, kteří bydlí v bytových domech, a možná dalších 20-30% čtenářů, kteří bydlí sice v rodinných domech, ale bez možnosti stání u domu, nebo bez možnosti FVE, nebo bydlí v nájmu, tedy z pohledu 70-80% čtenářů píše novinář bulvár???
Ne. Autor článku jen úplně naplacato ukázal, že svět není černobílý. Že není jedno skvělé řešení, které káže zelenorudá víra EU, pro všechny. Že BEV není budoucností pro všechny. Že je potřeba mít možnsot volby. A že žádná EU nám svými nesmyslnými nařízeními typu "zákaz spalováků 2035" blaho opravdu nepřinese. Naopak, bude platit opět jen pravdivé a historií ověřené Хотели как лучше, а получилось как всегда.
@rohYpnol Nesmrtelná věta 😅
@Mokrous
Nesmrtelná ruská teta, svitavská sekerko.
Nesmrtelná ruská teta, svitavská sekerko.
Mokrous
Tento příspěvek porušil pravidla diskuze a byl smazán.
@Mokrous
Tvou bezmocnost a bezcennost sleduji s potěšením, protože o tobě vím všechno. 😎
Tvou bezmocnost a bezcennost sleduji s potěšením, protože o tobě vím všechno. 😎
Mokrous
Ja Prvni a Posledni
@rohYpnol zabudol si, že píše pre tie 2% ktorí sú asi retardi a nezaplatia si ročne +- 1500Kc aby nabíjali za polovičnú cenu ako redaktor.
@Rasto
"A taky proto, aby stejnou chybu jako já – kdyby nic jiného, nepodíval jsem se předem na ceník roamingu; ty skoro dva tisíce u Ionity mě na tom hryžou asi nejvíc – neopakovali jiní elektromobilisté, kteří veřejné nabíječky využívají jen výjimečně, a tak si nepředplácí žádný lepší tarif."
Autor to zmínil zcela správně. Vše v článku má.
"A taky proto, aby stejnou chybu jako já – kdyby nic jiného, nepodíval jsem se předem na ceník roamingu; ty skoro dva tisíce u Ionity mě na tom hryžou asi nejvíc – neopakovali jiní elektromobilisté, kteří veřejné nabíječky využívají jen výjimečně, a tak si nepředplácí žádný lepší tarif."
Autor to zmínil zcela správně. Vše v článku má.
@rohYpnol nevím, kdy ti to konečně dojde? Greendeal není o blahu občana, je o blahu planety, kterou občan domrvil. Existuje jenom jeden způsob: vysvětlit, že fosilní paliva a jejich spalování nemají nic společného s oteplováním planety. Když to dokážeš, budu se ti klanět😊
do té doby jenom pořád dokola okecáváš: já chci jezdit fóbií za pět litrů na sto a na co nejlevnější naftu😊
do té doby jenom pořád dokola okecáváš: já chci jezdit fóbií za pět litrů na sto a na co nejlevnější naftu😊
Nikomu elektromobilitu neberu, sam jsem si mnohokrat velmi spokojene zkousel plugin hybridy (coz mi prijde jako nejlepsi volba soucasnosti). Nicmene za posledni mesic jsem najezdil sluzebni dvoulitrovou "vochcavkou" z roku 2017 bez par kilometeu 3000 s prumerem 4,5. Kdybych tedy stejnou redaktorovu trasu prvnich 200 km tahnul neco tezkyho, bylo by z toho 4,8 dejme tomu. Pri cene 33.5 za litr dieselu bych (jestli dobre pocitam) za stejnou redaktorovu cestu zaplatil necele 2200 korun. To je temer trikrat min. A za tu trasu bych dobijel...rozumej tankoval jenom na zacatku a pak nekde pred koncem vyletu.
Neee, neee, myslimze full elektro povoz se u me jeste dlooouho neobjevi.
Neee, neee, myslimze full elektro povoz se u me jeste dlooouho neobjevi.
Víte, že v Praze se dá koupit půl litru obyčejné balené vody za 60kč. Ta samá voda se dá koupit v jiném obchodě za 5kč. Kdybych uvažoval jako Vy, napíšu článek. V Praze jsem pil celý den čistou vodu, vypil jsem 2l a stálo mě to 240kč. Nejezděte do Prahy! Přesně to je tento článek.
@Ondřej
Je to tak.
Není tak těžký vyhazovat peníze za nesmysly.
Jen je smutný o tom psát články a vyvozovat závěry.
Je to tak.
Není tak těžký vyhazovat peníze za nesmysly.
Jen je smutný o tom psát články a vyvozovat závěry.
Já myslím, že to je správná připomínka. Když se jezdí nehospodárně a pohon se kupuje na nejdražších místech, tak se i s autem, jehož standardní provoz je mnohem levnější, dá dospět až k extrémním nákladům. U elektroaut jsou ty pasti mnohem hlubší a zrádnější než u spalováků. Jestliže nejdražší benzin se liší od nejlevnějšího asi o 20 %, tak v případě doplňování pohodu u EV může jít o rozdíl ceny o 100 %. U Tesla superchargerů se dá nabíjet jeden kilowat za 12,30 Kč a v odpolední špičce 13,50 Kč, zatímco "náš" ČEZ nám nabízí u svých stojanů cenu 18 Kč bez ohledu na to, zda jste jejich zákazník, a Ionity dokonce za 21 Kč... To jsou hrozné pasti a je nesmírně otravné dávat si pozor na to, aby člověk nenaletěl těmto šmejdům. Nicméně předpokládám, že stejně jako já se vyhýbám čerpacím stanicím Shell kvůli drahé naftě a maximálně v nouzi či jednou za rok v zahraničí platím takové pecky, tak skutečný (nikoli svátečně testující) uživatel prostě nebude nabíjet u drahých provozovatelů, když má zmapovaný poměrný dostatek jiných možností. Ano, velmi okrajově se může vyskytnout člověk, který týden nespí a 24 hodin denně jezdí, takže nemá možnost nechat nabít auto u pomalé nabíječky za 8 Kč (což by bylo opravdu přesně to, jak by nabíjel běžný smrtelník), tak opravdu jezdí skoro stejně draho, jako kdyby byl ještě hloupější a koupil si 12V spalovák a k té hrozné drahotě mu přibyl ještě kravál a smrad. 😄 Btw. já jezdím spalovákem, takže mám drahotu, kravál a smrad a začíná mě to štvát. Věřím, že bych se s EV dokázal šmejdům s předraženou el. energií vyhnout. Navíc je třeba si uvědomit, že během chladných dnů na dálnici je samozřejmě u EV ta spotřeba nejextrémnější (podle auta např. kolem 30 kWh na 100 km), zatímco ale aspoň já nejvíc kilometrů na velké dálky jezdím právě když je jaro léto, a tehdy mívá EV většinou spotřebu oproti zimě poloviční (ten rozdíl v nižší letní spotřebě je v tom podle zjištěných informací mnohem větší, než jsme zvyklí u spalováků).
@cizek.jiri
Protože ti mimo jiné zcela uniká, že benzin nebo naftu načepuješ v podstatě na všech stanicích za stejnou dobu. Ok, rychlé stojany třeba Orlenu jsou ještě rychlejší 😁
Ale u té elektřiny neplatíš jen za kWh, ale platíš i za dobíjecí výkon. Proto se cena tak liší. Proto to nejsou šmejdi, ale vlastnost.
Protože ti mimo jiné zcela uniká, že benzin nebo naftu načepuješ v podstatě na všech stanicích za stejnou dobu. Ok, rychlé stojany třeba Orlenu jsou ještě rychlejší 😁
Ale u té elektřiny neplatíš jen za kWh, ale platíš i za dobíjecí výkon. Proto se cena tak liší. Proto to nejsou šmejdi, ale vlastnost.
Tak aby se pan Bednář necítil ukřivděně, srovnáme srovnatelne, a ne ty hloupost co tu napsal.
Potřebujeme 7mistne velké SUV, aby táhlo 2.5t přívěs přes celou republiku tam a zpět a jeste zajedeme na nejdražší benzinku, kde stojí nejdrazsi nafta 50kc, kterou samozřejmě natankujeme, protoze hledáme to nejlevnější vzdy. Nebudeme přeci zbytečně platit víc nenažraným korporátům.
Takze s takto velkým SUV a podobným výkonem pojedete kolem 15l s tim vlekem. To mame na tech 1100km cca 165l spotřebované. Polovinu z toho jak BFU jsem natankoval za 50 a polovinu za 40, protoze hledám to nejlevnější a nejsem schopen si zajet pro to, co stojí 34. Takze v průměru zaplatím 45, i kdyz bych mohl o kousek vedle zaplatit jen 34. No a těch 165l mne vyjde na cca 7450kc. A ejhle, srovnatelné EV je pořád levnejsi i pri takove jizde, s to o nějakých 20%. Takze pane Bednáři, proč píšete, ze je dražší, kdyz neni?
Kdybyste se choval u obou stejně, budete u jednoho nabijet za 14kc, u druhého tankovat za 36. A pisu 36, protoze to je bezna, ne nejlevnejsi, u nabijeni je 14 taky bezna, ale ne nejlevnejsi. Pak by 1100km a spotřeba 25kwh vysla na cca 3850kc a u druhého pri spotřebě 15l na cca 5940kc. A to nejak nesedí s tim vaším nadpisem a dražším provozem.
Bylo to cíleně, napsat nepravdu, nebo to byla jen hloupost? Kdybyste to nesrovnaval s autem v jiném režimu provozu, pak by tu asi nikdo nic nepsal. Jenže vy jste mel nutkání to clickbaitově nadepsat a lzive srovnat s uplne jinym režimem jízdy.
Potřebujeme 7mistne velké SUV, aby táhlo 2.5t přívěs přes celou republiku tam a zpět a jeste zajedeme na nejdražší benzinku, kde stojí nejdrazsi nafta 50kc, kterou samozřejmě natankujeme, protoze hledáme to nejlevnější vzdy. Nebudeme přeci zbytečně platit víc nenažraným korporátům.
Takze s takto velkým SUV a podobným výkonem pojedete kolem 15l s tim vlekem. To mame na tech 1100km cca 165l spotřebované. Polovinu z toho jak BFU jsem natankoval za 50 a polovinu za 40, protoze hledám to nejlevnější a nejsem schopen si zajet pro to, co stojí 34. Takze v průměru zaplatím 45, i kdyz bych mohl o kousek vedle zaplatit jen 34. No a těch 165l mne vyjde na cca 7450kc. A ejhle, srovnatelné EV je pořád levnejsi i pri takove jizde, s to o nějakých 20%. Takze pane Bednáři, proč píšete, ze je dražší, kdyz neni?
Kdybyste se choval u obou stejně, budete u jednoho nabijet za 14kc, u druhého tankovat za 36. A pisu 36, protoze to je bezna, ne nejlevnejsi, u nabijeni je 14 taky bezna, ale ne nejlevnejsi. Pak by 1100km a spotřeba 25kwh vysla na cca 3850kc a u druhého pri spotřebě 15l na cca 5940kc. A to nejak nesedí s tim vaším nadpisem a dražším provozem.
Bylo to cíleně, napsat nepravdu, nebo to byla jen hloupost? Kdybyste to nesrovnaval s autem v jiném režimu provozu, pak by tu asi nikdo nic nepsal. Jenže vy jste mel nutkání to clickbaitově nadepsat a lzive srovnat s uplne jinym režimem jízdy.
@Mikesus a ta za 34 tecie pomalsie ako ta za 50? Kamarat sa pyta ci je to ako pri EV ze to drahsie dobija rychlejsie. Pre tvoj stupidny priklad 🤣
@Lucky85
Aha, tvojho kamoša trápi nespavosť? No super… a ešte k tomu aj stratil erekciu. To už máte fakt prémiový balíček zdravotných problémov.
Aha, tvojho kamoša trápi nespavosť? No super… a ešte k tomu aj stratil erekciu. To už máte fakt prémiový balíček zdravotných problémov.
@Lucky85 ja vím, ze pro někoho je to složité. Ale jestli sis všiml, tak na 300kw mel podobný průměr nabijeciho vykonu jako na 150kw. Ne kazdy proste ma dostatečnou inteligenci si zjistit a pochopit veci. A nabijet o 5,10 min déle, to je děsně zdrzujici.
Ale jo chápu, musíš jezdit 10 hodin v kuse a ohrožovat ostatni, protože par vteřin nebo minut je důležitější.
Ale jo chápu, musíš jezdit 10 hodin v kuse a ohrožovat ostatni, protože par vteřin nebo minut je důležitější.
Takze vysledok je ten isty ako v kazdej diskusii, miketrus s donparitom su najchytrejsi, zvysok je banda ***ov 🤣
Lol, pan redaktor nabiji u dalnice na tech nejdrazsich nabijeckach, ale palivo nebude brat prumer, protoze na tankovani hleda prece levne benzinky. Clanek uplne o nicem
Je to tak. Sice mám auto, které umí naplánovat nabíjení s filtrací na konkrétního poskytovale a požadované rychlosti nabíjení, ale kdo by něco takového používal, když je možnost na Pávově na IONITY nabíjet prostřednictvím roamingu od PRE? Nabít o 5 kilometrů dřív by bylo sice o polovinu levnější, ale jak by to nezkušený elektromobilista mohl vědět? Člověk si zkrátka koupí auto za dva miliony a teprve na dálnici u Jihlavy zjistí, jak strašnou chybu udělal. Naštěstí má v kapse dva nepoužívané čipy, takže aspoň nějak to nabije, jinak by zůstal viset na dálnici úplně. Ani nevíte, jak Vám rozumím. Život automobilového novináře je peklo.
Oni Vám vnutili na test auto za dva milióny a neřekli Vám, že palubní navigace umí vyhledávat nabíječky podle parametrů poskytovatel a rychlost nabíjení?
Drtivá většina soukromých majitelů vozů, tedy i těch, kteří se tady rozčilují v diskusi, 1100 km týdně nenajezdí. Jejich nájezd je někde kolem 200-300 km a ačkoliv to neradi slyší, s výjimkou nákupů by to zvládli i příměstskou dopravou. A právě tito si článek berou za vlasní a bijí se v prsa a říkají: já jsem to říkal, že je to nesmysl!
V pondělí jsem to řešil s bráchou, oba s manželkou velké děti, oba svoje auto, oba nájezd 10 000 km/rok. A rodinný dům. Ale elektromobil nikdy!😊
V pondělí jsem to řešil s bráchou, oba s manželkou velké děti, oba svoje auto, oba nájezd 10 000 km/rok. A rodinný dům. Ale elektromobil nikdy!😊
@Man Ký
1) Nejvíce se tu rozčiluješ ty. Máš tu už pět hlavních příspěvků k článku, to je svůj rekord, a spoustu reakcí ve vláknech. Zkus pomalu, pravidelně a zhluboka dýchat. Neradi bychom tady o tebe přišli.
2) Jsem potěšen, že si mě zařadil do speciální skupiny, která má dle tvého dostatek zkušeností, aby se mohla k této problematice vyjadřovat. Ano, najet 1100 km týdně je pro mě něco běžného. Nejvíce jsem najel 43500 km za rok, což bylo průměrně 830 km za týden. A to alternativním pohonem s dojezdem cca 350 km, takže jsem tankoval třikrát týdně.
3) Brácha má jiný názor. Tak už to v rodinách bývá.
1) Nejvíce se tu rozčiluješ ty. Máš tu už pět hlavních příspěvků k článku, to je svůj rekord, a spoustu reakcí ve vláknech. Zkus pomalu, pravidelně a zhluboka dýchat. Neradi bychom tady o tebe přišli.
2) Jsem potěšen, že si mě zařadil do speciální skupiny, která má dle tvého dostatek zkušeností, aby se mohla k této problematice vyjadřovat. Ano, najet 1100 km týdně je pro mě něco běžného. Nejvíce jsem najel 43500 km za rok, což bylo průměrně 830 km za týden. A to alternativním pohonem s dojezdem cca 350 km, takže jsem tankoval třikrát týdně.
3) Brácha má jiný názor. Tak už to v rodinách bývá.
@Tycoon proč lžeš kombajne? nenajezdil jsi soukromě 43500 km za rok.
počítáš příspěvky rohypnolovi?
počítáš příspěvky rohypnolovi?
@Man Ký
Narozdíl od jiných nelžu. Bylo to v roce 2016.
43399 km. Tankoval jsem 136x, první tankování 2.1., poslední 30.12. Celkem jsem spotřeboval 3443 litrů LPG a 147 litrů benzínu. Tehdy byla velmi nízká cena paliv, takže palivové náklady byly krásných 0,92 Kč/km.
Co tam máš dál?
Narozdíl od jiných nelžu. Bylo to v roce 2016.
43399 km. Tankoval jsem 136x, první tankování 2.1., poslední 30.12. Celkem jsem spotřeboval 3443 litrů LPG a 147 litrů benzínu. Tehdy byla velmi nízká cena paliv, takže palivové náklady byly krásných 0,92 Kč/km.
Co tam máš dál?
@Tycoon jsem rád, že umíš rozlišovat minulý, přítomný a budoucí čas kombajne.
"Drtivá většina soukromých majitelů vozů, tedy i těch, kteří se tady rozčilují v diskusi, 1100 km týdně nenajezdí."
"Drtivá většina soukromých majitelů vozů, tedy i těch, kteří se tady rozčilují v diskusi, 1100 km týdně nenajezdí."
@Man Ký
Ano, letos jsem přes 1000 km za týden najel soukromým autem jen jednou (služebním i přes 1000 km za den). Hlavní rozpor však je v tom, kdo se v diskuzi rozčiluje. Já ne, já se od včerejška náramně bavím sledováním Man kyho a spol.
Ano, letos jsem přes 1000 km za týden najel soukromým autem jen jednou (služebním i přes 1000 km za den). Hlavní rozpor však je v tom, kdo se v diskuzi rozčiluje. Já ne, já se od včerejška náramně bavím sledováním Man kyho a spol.
Opravdu zvláštní. Někdo jen uvede fakta. Popíše realitu tak jak je. A hned se tady sesypou diskusní hejty... a 260+ příspěvků v diskusi do 12h...
Takže ano, dobrá práce, Marku! Trefil jsi se do živého. EV hujeři mají pocit ohrožení, že jim někdo che rozkopat jejich bábovičku 😁 ...
Takže ano, dobrá práce, Marku! Trefil jsi se do živého. EV hujeři mají pocit ohrožení, že jim někdo che rozkopat jejich bábovičku 😁 ...
@rohYpnol ano, půl litru vody může stát 60 korun, minuta telefonního hovoru 120 korun, kWh může být za 24 Kč, espresso může stát 80 korun. ale nazývat to realitou?
pocit ohrožení? no, asi tě zklamu, ale v ohrožení je naprosto jednoznačně tvůj smradlavý dýzl😊
pocit ohrožení? no, asi tě zklamu, ale v ohrožení je naprosto jednoznačně tvůj smradlavý dýzl😊
@rohYpnol nikdo neřeší, ze za tolik jel, ale ze to srovnával s úplně jiným typem jízdy. Kolik by si vzala ta v12, kdyz by tahala 2.5t prives? To je oc tu běží. At to srovná se stejne velkým autem a taha s tim přívěs, pak muze říct, jeslti zo je jako s v12 nebo ne. Takhle udělal jen ze sebe debila a pologramoti mu v tom pritakavaji, ze ta polopravda je objektivní. Nahoře mas vypocet, se srovnatelnou naftou mas o 30% vyšší náklady i pri tomto "nevhodnem" provozu.
Je to fajn, hlavně když bydlíte v paneláku. Copak nemáte v Praze nabíječku na každém sloupu veřejného osvětlení? Fakt ne? To se teda divím. Jsem blb z venkova a jste k tomu z Moravy.
S tej nabíjecí doby bych se tada pos.ral
A potom pocit, že jedu nějakým hnusným bezemočním šrákem!? No fuj.
A potom pocit, že jedu nějakým hnusným bezemočním šrákem!? No fuj.
Takže u EV nabijite na dálnici nejdražší možností a u benzínu počítáte levnější než průměr? To je opravdu objektivní..
...aneb, "Kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde"
Ale chápu, národ si tyhle klikbajty žádá 👍
Nemá smysl vůbec reagovat. Jen dodám... Majitel IQ9 si to auto nekoupil kvůli spotřebě. A i tak bude doma dobíjet z FVE nebo za 4Kč/kWh, na cestách za 10-13. A to jen když bude chvátat. Jinak AC za 8.
Ale chápu, národ si tyhle klikbajty žádá 👍
Nemá smysl vůbec reagovat. Jen dodám... Majitel IQ9 si to auto nekoupil kvůli spotřebě. A i tak bude doma dobíjet z FVE nebo za 4Kč/kWh, na cestách za 10-13. A to jen když bude chvátat. Jinak AC za 8.
Docela vtipná diskuse. Nikdo z častých diskutujících nepřekvapil a zastával očekávatelné postoje. 😊 Vlastně se bavím vším tím hašteřením a zároveň je mi smutno, že si neumíme povídat lépe.
Přitom test, který teprve přijde, bude docela zajímavý. Ioniq 9 má 2,5 tuny a táhl dalších skoro 2,5? Souprava o celkové hmotnosti téměř 5 tun jezdila se 106kWh baterií s praktickým dojezdem cca 250km? To není nezní nijak hrozně, spíš pochopitelně. A 14kč/kWh na cestách je taky přiměřeně ok. Jednou za čas, proč ne. To Ionity je úlet, který peněženku zamrzí. Ale buď je to naposledy, nebo naposledy bez odpovídajícího tarifu.
Ještě jsem zaznamenal názor, že s přibývajícími elektromobilisty bude stoupat i počet těch, kteří nemohou nabíjet doma. To mě přijde podivné. Copak je možné si koupit EV a nepřemýšlet nad způsobem jeho provozování? Nebo si koupit cokoli a nepřemýšlet nad provozováním? No, raději nevynášet soudy. Možné je určitě ledasco.
Přitom test, který teprve přijde, bude docela zajímavý. Ioniq 9 má 2,5 tuny a táhl dalších skoro 2,5? Souprava o celkové hmotnosti téměř 5 tun jezdila se 106kWh baterií s praktickým dojezdem cca 250km? To není nezní nijak hrozně, spíš pochopitelně. A 14kč/kWh na cestách je taky přiměřeně ok. Jednou za čas, proč ne. To Ionity je úlet, který peněženku zamrzí. Ale buď je to naposledy, nebo naposledy bez odpovídajícího tarifu.
Ještě jsem zaznamenal názor, že s přibývajícími elektromobilisty bude stoupat i počet těch, kteří nemohou nabíjet doma. To mě přijde podivné. Copak je možné si koupit EV a nepřemýšlet nad způsobem jeho provozování? Nebo si koupit cokoli a nepřemýšlet nad provozováním? No, raději nevynášet soudy. Možné je určitě ledasco.
@Dzinus BEV bude jednou nutnost pro kazdeho. Jen ale milióny lidí nemají kde nabíjet. Za 14kc/kwh veřejně? To není cesta. Článek na to poukazuje.
@Pepa_007
Sám jsem si BEV koupil, kromě jiných důvodů, hlavně proto, že mám 100m od paneláku stojan PRE. A jezdím za 1Kč/km. Takže ano, myslím, že brzdou pokroku v osobní mobilitě je stále cena EV a nedostupnost pomalé a levné nabíjecí infrastruktury všude.
A zatím se staví hlavně ty rychlé a drahé. Jejich utilizace je ale zatím nízká a tak si říkám, zda by neměla rychlejší návratnost investice do pomalých a levných nabíječek ve velkých počtech.
Sám jsem si BEV koupil, kromě jiných důvodů, hlavně proto, že mám 100m od paneláku stojan PRE. A jezdím za 1Kč/km. Takže ano, myslím, že brzdou pokroku v osobní mobilitě je stále cena EV a nedostupnost pomalé a levné nabíjecí infrastruktury všude.
A zatím se staví hlavně ty rychlé a drahé. Jejich utilizace je ale zatím nízká a tak si říkám, zda by neměla rychlejší návratnost investice do pomalých a levných nabíječek ve velkých počtech.
@Dzinus
Copak je možné si koupit EV a nepřemýšlet nad způsobem jeho provozování?
ANO, A DOKONCE NIC JINÉHO ANI NEZBÝVÁ, PROTOŽE TÍMTO ZPŮSOBEM SE DIREKTIVNĚ CHOVÁ EU A NAŘIZUJE BEV VŠEM.
Copak je možné si koupit EV a nepřemýšlet nad způsobem jeho provozování?
ANO, A DOKONCE NIC JINÉHO ANI NEZBÝVÁ, PROTOŽE TÍMTO ZPŮSOBEM SE DIREKTIVNĚ CHOVÁ EU A NAŘIZUJE BEV VŠEM.
@rohYpnol
To mi nějak ušlo. Prozatím žiji v přesvědčení, že si můžu koupit to, na co mám peníze. Vy to máte jinak?
To mi nějak ušlo. Prozatím žiji v přesvědčení, že si můžu koupit to, na co mám peníze. Vy to máte jinak?
@Dzinus
i průměrně inteligentní člověk vidí, kam to směřuje.
A výběr a ceny jsou ovlivněné již dnes. A ne, v EU opravdu nemám ten výběr, který bych chtěl. Modely jsou, jen je výroba mimo EU a není prodej v EU. Proč asi...
i průměrně inteligentní člověk vidí, kam to směřuje.
A výběr a ceny jsou ovlivněné již dnes. A ne, v EU opravdu nemám ten výběr, který bych chtěl. Modely jsou, jen je výroba mimo EU a není prodej v EU. Proč asi...
@Dzinus Jak už tu zasnělo asi 150krát. EV je ideální do města, ale lidé bydlící ve městě v bytech, jaksi nemají možnost dobíjet doma. A nemusí to být ani "socky z paneláku". Kolik "novostaveb" s podzemními garážemi umožňuje dobíjení EV? A kolik z nich to umožňuje na každém parkovacím místě (aby člověk nemusel šaškovat s přeparkováváním)? Zadejte si na Srealitách požadavek na dobíjení EV a uvidíte kolik pražských bytů vám to najde.... 😊
@Barry Lyndon
Těžiště mého sdělení ale leželo v uvědomění si, proč by si někdo kupoval EV, když to nemá jak nabít. Pokud si člověk udělá takhle prostou úvahu, tak přeci nemůže přibývat elektromobilistů, kteří nemají jak nabít. Pokud přesto budou takoví přibývat, asi jim není pomoci a mám vážnou obavu o jejich gramotnost.
Jsem však v jádru optimista. Přirozeně očekávám, že za každým koupeným EV je i člověk, co si promyslel, jak bude auto provozovat a za jakých podmínek a EV mu dávalo smysl. Určitě můžeme vynechat halucinace, že ho k tomu někdo přinutil.
A ano, na městských sídlištích je stále mnoho těch, kteří nemají kde nabít a proto jim EV nedávají smysl. Tak to opravdu je a nejspíš se to časem změní. Já jsem třeba z těch šťastnějších "socek z paneláku", mám kde nabíjet a jezdím spokojeně a nenuceně s EV.
Těžiště mého sdělení ale leželo v uvědomění si, proč by si někdo kupoval EV, když to nemá jak nabít. Pokud si člověk udělá takhle prostou úvahu, tak přeci nemůže přibývat elektromobilistů, kteří nemají jak nabít. Pokud přesto budou takoví přibývat, asi jim není pomoci a mám vážnou obavu o jejich gramotnost.
Jsem však v jádru optimista. Přirozeně očekávám, že za každým koupeným EV je i člověk, co si promyslel, jak bude auto provozovat a za jakých podmínek a EV mu dávalo smysl. Určitě můžeme vynechat halucinace, že ho k tomu někdo přinutil.
A ano, na městských sídlištích je stále mnoho těch, kteří nemají kde nabít a proto jim EV nedávají smysl. Tak to opravdu je a nejspíš se to časem změní. Já jsem třeba z těch šťastnějších "socek z paneláku", mám kde nabíjet a jezdím spokojeně a nenuceně s EV.
Tak při kombinaci dávno předinflačních spotřebních daní z PHM a německé energetické "koncepce" není ani moc divu... Prémiová cena za prémiové nabíjení je pak už jenom taková třešnička na dortu... 😊
pokial nie je celoeuropsky nejaky nabijaci program, ktory je za rozumnu cenu napriec europou, tak tu bude taky bordel s cenami
Ti Marek slapl na kuri oko. Proste ty nabijecky 150kwplus jsou nehorázně drahe. To s cim se moderni elektromobilta chlubi tedy rychlost nabijeni je vlastne luxus za luxusni cenu, navic pro baterii v aute pravidelne nepouzitelne.
Plnou nádrž muzu poridit kolikrat chci, ale UFC nabijeni maximalne 2x po sobe. Toyota si 10letou zaruku na baterku hlida a vi co dělá
Vůl nebo někdo, kdo nebydlí v RD s vlastním wallboxem. Jak bys to řešil v paneláku? Natáhneš prodlužku z okna? Good luck
Přesně tak, chcípám na ALS na nemocničním lůžku na LDN, jak jsi mi to dycky přál 👍